2021-08-31 99 浏览
如果想在銅鑼灣這區選間經濟一點又坐得舒服、簡簡單單吃個飯,春嬌絕對是不錯的選擇!餐廳內充滿越南特色,枱與枱之間都頗有空間感。而他們的食物都幾好,份量十足。點他們的飯類,一定要加荷包蛋(+$7),撈飯一起吃好滋味😝志明咸滑雞飯的雞肉好香滑,配上惹味調味料,相當不錯。還有他們的擺碟也充滿越南風!香茅雞翼荷包蛋飯則本身配了荷包蛋,配上香脆的雞翼和惹味的調味,簡單得來也頗特別。馬拉棧炒通菜比較辣和惹味,如果鍾意食辣的,這是個不錯的選擇飲品也頗有特色,配飯一起點價錢合理,特別喜歡椰青,非常清甜可口。

點他們的飯類,一定要加荷包蛋(+$7),撈飯一起吃好滋味😝

香茅雞翼荷包蛋飯

馬拉棧炒通菜

馬拉棧炒通菜比較辣和惹味,如果鍾意食辣的,這是個不錯的選擇
椰青
柚子蜜梳打

香茅雞翼荷包蛋飯
馬拉棧炒通菜
椰青
柚子蜜梳打
2021-08-29 25 浏览
一直都好鍾意食越南野同泰國野,今次見到依間兩樣都有,所以就決定試下!用電話落單非常方便,同朋友都想試多啲嘢所以叫咗一個麵share,咁就可以叫多啲小食!首先叫咗個招牌火車頭叻沙湯檬($71),個叻沙味道夠濃,椰香味重!配料好豐富,仲有埋花膠!吸左叻沙湯仲好味。之後叫咗馬拉盞炒通菜($48),冇諗過同大排檔一樣咁有鑊氣,一上枱已經好香。另外仲叫咗炭燒豬頸肉($62),即叫即燒所以等得比較耐,但好值得!燒得好好,外皮脆又香,中間肉就嫩滑多汁。嘢飲方面叫咗志明奶茶(跟餐$8),其實似泰式奶茶嘅味道,但係就係冇咁甜嘅版本,好好飲同好滑!整體黎講呢間菜式大路但係都好食!經常食都唔會厭。

整體黎講呢間菜式大路但係都好食!經常食都唔會厭。
2021-08-28 29 浏览
銅鑼灣搵好野食又要性價比高既餐廳唔容易,  一系好多人較迫, 一系價格較高.今日去呢間地方旺中帶靜, 離地鐵鉆都不過幾分鐘, 食完野仲可以繼續行街. 四個人大約$100/人, 真心抵食❤️春嬌 (銅鑼灣)銅鑼灣加路連山道9A號地舖叫左以下飲品食品, 份量夠味道好招牌蔥油烤牛肉金邊粉($52)🥩 牛肉湯好好味,好大碗,牛肉粒令湯底好香濃香茅豬扒湯粉金邊粉($56)🐖有兩塊豬扒另外碟上, 比起豬頸肉厚d馬拉盞炒通菜 ($48)🥗夠味, 小小辣, 上碟仲系好綠好青有醬料炭燒豬頸肉($62)🐷脆口嘅豬頸肉,好Juicy,肉質林好炭燒味酸辣鳳爪沙律($52)辣辣地幾開胃, 推介志明奶茶(跟餐+$8)🥤個個都話好味, 當然要點黎試下椰汁冰($24)🥛叫左小冰, 勁香濃椰子味, 中意椰子必試Menu仲有好多好野食下次再黎試
四個人大約$100/人, 真心抵食❤️

春嬌 (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道9A號地舖

叫左以下飲品食品, 份量夠味道好

招牌蔥油烤牛肉金邊粉($52)🥩
 牛肉湯好好味,好大碗,牛肉粒令湯底好香濃

香茅豬扒湯粉金邊粉($56)🐖
有兩塊豬扒另外碟上, 比起豬頸肉厚d

馬拉盞炒通菜 ($48)🥗
夠味, 小小辣, 上碟仲系好綠好青

有醬料炭燒豬頸肉($62)🐷
脆口嘅豬頸肉,好Juicy,肉質林好炭燒味

酸辣鳳爪沙律($52)
辣辣地幾開胃, 推介

志明奶茶(跟餐+$8)🥤
個個都話好味, 當然要點黎試下

椰汁冰($24)🥛
叫左小冰, 勁香濃椰子味, 中意椰子必試

Menu仲有好多好野食下次再黎試

2021-08-24
  • 招牌蔥油烤牛肉金邊粉
2021-08-27 15 浏览
©環境:牆上掛滿一個個越南鬥笠草帽連吊燈都係是越南特製的感覺很有異國風情呢😍.©服務:店員頗為熱情,反應快捷.©Highlight (影相/性價比):價錢合理,較貼地,反而質素值得讚賞👍©食物評價:©春嬌豬肉粉包 $34粉包即叫即蒸的表皮很薄帶彈性,粉包餡有碎豬肉,炸菜粒等加上蔥油同炸蔥,香口之餘好邪惡🙈.©香茅豬扒蔥油飯 $56豬扒厚度適合,醃得好入味之餘肉質鬆軟嫩滑更富肉汁配上蔥油,炸蔥,豉油,零捨開胃👍.©香茅雞翼 $48無論做小食定雞翼飯都一樣正🥳雞翼炸至皮薄脆,仲帶有陣陣的香芽味肉質Keep住嫩滑加埋炸蔥一齊食,更有風味~.©志明奶茶 $48茶香與奶香Balance得好好順滑易入口,味道頗有泰式風味😂如覺得甜度較高可以要求少糖😘

©環境:
牆上掛滿一個個越南鬥笠草帽
連吊燈都係是越南特製的
感覺很有異國風情呢😍

©服務:
店員頗為熱情,反應快捷
©Highlight (影相/性價比):
價錢合理,較貼地,反而質素值得讚賞👍

©食物評價:

©春嬌豬肉粉包 $34
粉包即叫即蒸的

©香茅豬扒蔥油飯 $56
豬扒厚度適合,醃得好入味之餘
肉質鬆軟嫩滑更富肉汁
配上蔥油,炸蔥,豉油,零捨開胃👍

©香茅雞翼 $48
無論做小食定雞翼飯都一樣正🥳
雞翼炸至皮薄脆,仲帶有陣陣的香芽味
肉質Keep住嫩滑
加埋炸蔥一齊食,更有風味~

©志明奶茶 $48
茶香與奶香Balance得好好
順滑易入口,味道頗有泰式風味😂
如覺得甜度較高可以要求少糖😘

2021-08-24
2021-08-27 73 浏览
春嬌 地址: 銅鑼灣加路連山道9A號地舖電話: 28983003=====================春嬌可以係一個人名,亦都係一間越南餐廳名,在灣仔上班架我,經常遊走銅鑼灣吃喝玩樂。大致上供應麵飯及越式小食用qr 落單 ,快捷方便馬來咖喱牛腩手抓餅,手抓餅略為油膩,咖喱味道出色濃香,入面除了有大大去有咬口架牛腩粒外,更加了薯仔,薯仔煮到腍身吸住汁好好味。牛頂湯蘿蔔小棠菜,湯好飲呀,蘿蔔多汁沒美沒渣,小棠菜爽口。越南凍冰冰架煉奶coffee ,超好飲呀,煉奶陣甜係香醇濃度好多
春嬌

地址: 銅鑼灣加路連山道9A號地舖
電話: 28983003
=====================

大致上供應麵飯及越式小食

用qr 落單 ,快捷方便

牛頂湯蘿蔔小棠菜,湯好飲呀,蘿蔔多汁沒美沒渣,小棠菜爽口。

2021-08-27 29 浏览
餐廳裝修充滿越南風味 牆上面掛住一個個越南斗笠 而且會有好特色同colorful 既窗戶 同文化特色既掛畫呢度係用QR code 自助落單, 方便D - 馬來咖喱牛腩配手抓餅 ($78)咖哩味好香椰奶味同濃郁 手抓餅唔算好油膩 2個加埋一齊食都覺得好惹味 而牛腩同薯仔都炆到好淋 唔錯~- 河內麻香手撕雞 ($60)呢個係愈辣愈過癮!!最出色係個醬汁, 除左有平時都會食到既胡麻醬之外仲加入左花椒油, 麻麻辣辣, 令味道層次都增加雞肉都係幾嫰滑, 加埋清瓜, 成件事都係清爽開胃- 生牛肉喇沙金邊粉 ($58)一放低就已經聞到個喇沙湯底有勁香既椰奶味不過食落又唔會覺得好"漏"薄薄既生牛肉一D都唔鞋口, 好嫰滑份量大大碗又有好多料. 豆卜吸晒D湯既精華好唔錯- 荔枝茉莉茶 (+8)都幾清爽, 如果冇咁甜就唔錯啦~全部食物上菜都好快手又熱辣辣 價錢都係親民同高汁! 服務態度都好好
餐廳裝修充滿越南風味 牆上面掛住一個個越南斗笠
而且會有好特色同colorful 既窗戶 同文化特色既掛畫
呢度係用QR code 自助落單, 方便D

- 馬來咖喱牛腩配手抓餅 ($78)
咖哩味好香椰奶味同濃郁 手抓餅唔算好油膩
2個加埋一齊食都覺得好惹味
而牛腩同薯仔都炆到好淋 唔錯~

- 河內麻香手撕雞 ($60)
呢個係愈辣愈過癮!!
最出色係個醬汁, 除左有平時都會食到既胡麻醬之外
仲加入左花椒油, 麻麻辣辣, 令味道層次都增加
雞肉都係幾嫰滑, 加埋清瓜, 成件事都係清爽開胃

- 生牛肉喇沙金邊粉 ($58)
一放低就已經聞到個喇沙湯底有勁香既椰奶味
不過食落又唔會覺得好"漏"
薄薄既生牛肉一D都唔鞋口, 好嫰滑
份量大大碗又有好多料. 豆卜吸晒D湯既精華好唔錯

- 荔枝茉莉茶 (+8)
都幾清爽, 如果冇咁甜就唔錯啦~

全部食物上菜都好快手又熱辣辣
價錢都係親民同高汁! 服務態度都好好

👇🏻丁丁探店|春嬌|銅鑼灣👇🏻地址:銅鑼灣加路連山道9A號地舖点评:🌟🌟🌟🌟人均:109 HKD上次来隔壁吃饭看到这家看起来蛮有食欲这次就来了网上评价不多但是感觉看起来还不错确实是还不错的小店「香茅猪扒葱油饭」我点的这个确实还不错吃至少是及格了(但我更爱南洋冰室的猪扒lol)「馬來咖喱牛腩配手抓餅」这个很好吃!可能是我太爱吃咖喱了不过手抓饼一般(沙嗲王的手抓饼yyds)「越南咖啡」晚上还是别喝了…是咖啡本人「香茅鸡翼猪扒荷蛋饭」拼盘看起来也不错但我不爱吃鸡翼就没点「椰 汁 冰」朋友推荐这个可以试一下「春嬌火車頭金邊粉」朋友吃说是太淡了只能自己加辅料不太推荐服务:加服务费服务能不好么🤔
👇🏻丁丁探店|春嬌|銅鑼灣👇🏻
地址:銅鑼灣加路連山道9A號地舖
点评:🌟🌟🌟🌟
人均:109 HKD

上次来隔壁吃饭看到这家
看起来蛮有食欲这次就来了
网上评价不多但是感觉看起来还不错
确实是还不错的小店
「香茅猪扒葱油饭」
我点的这个确实还不错吃
至少是及格了
(但我更爱南洋冰室的猪扒lol)
「馬來咖喱牛腩配手抓餅」
这个很好吃!
可能是我太爱吃咖喱了
不过手抓饼一般
(沙嗲王的手抓饼yyds)
「越南咖啡」
晚上还是别喝了…是咖啡本人
「香茅鸡翼猪扒荷蛋饭」
拼盘看起来也不错
但我不爱吃鸡翼就没点
「椰 汁 冰」
朋友推荐
这个可以试一下
「春嬌火車頭金邊粉」
朋友吃说是太淡了

香茅猪扒鸡翼荷蛋饭
  • 馬來咖喱牛腩配手抓餅
  • 椰汁冰
2021-08-25 23 浏览
今日心血來潮想食越南野,發現銅鑼灣道加路連山道的這間"春嬌",朋友也未嚐過,今日一於試下先。餐廳裝潢有特色,充滿地道越式設計;餐廳採用電子落單很方便。菜式選擇十分多,店員耐心介紹。馬來咖哩牛腩配手抓餅 $78看到餐廳這款馬來咖哩牛腩十分吸引,配上手抓餅正合我心意,咖哩味香濃,手抓餅熱辣辣夠煙韌,牛腩也夠諗軟。志明奶茶 $28香滑,有越式的味道。豬肉串燒(3串) $42再點了串燒試試,燒得火喉正好,汁潤不會乾,碳香味濃。河內麻香手撕雞粉皮 $64這個河內麻香手撕雞粉皮也有特色,帶點麻也帶點辣,很開胃,手撒雞和粉皮蘸滿麻醬香,很不錯。話梅咸檸七 $28冰凉清爽,配串燒一流。

馬來咖哩牛腩配手抓餅 $78

志明奶茶 $28
香滑,有越式的味道。

豬肉串燒(3串) $42

再點了串燒試試,燒得火喉正好,汁潤不會乾,碳香味濃。

河內麻香手撕雞粉皮 $64

話梅咸檸七 $28

冰凉清爽,配串燒一流。

2021-07-31
2021-08-24 26 浏览
今日約左人出銅鑼灣食飯事前做查下地圖,有間餐廳一年前食過而家餐牌多左好多選擇,上次食過唔錯今次決定同朋友過黎食,7點入座不用排隊呢邊係食街,晚市7點半後超多人,好在早食飯落單方便係用電話掃碼自助落單咁我地叫左個火車頭越南湯粉$68飲品另加$8,點了一杯越南咖啡湯粉選配了金邊粉,粉身夠幼,夠吸湯湯底清而少油,健康之餘味道亦足夠有牛丸,肥牛片,花膠一片,生洋蔥,牛腩片另有蔥蒜金不換,可走可留,當然要留啦牛丸彈牙爽口,花膠食補,夠入味牛腩片好肥但可以再軟嫩少少肥牛肉片夠味濃,夠薄身,金邊粉吸湯味佳想試佢款咖哩好耐,夠濃郁夠香氣少少辣,撈飯食一流,豬扒有2片,份量好多豬扒醃得入味鬆化,好夾咖哩汁小堂菜清湯蘿蔔,夠清甜,用牛清湯做底湯都可以飲品,一絲油膩感都沒有越南咖啡,奶味輕,飲到咖啡焙既香氣啡味濃奶輕,呢種啡好飲另一款係咸檸梳打,夠清爽,解膩地址-銅鑼灣加路連山道9A號地舖環境/設施-越南菜小店特色-招牌湯河出色人均價格-$70評分-8/10
今日約左人出銅鑼灣食飯
事前做查下地圖,有間餐廳一年前食過
而家餐牌多左好多選擇,上次食過唔錯
今次決定同朋友過黎食,7點入座不用排隊
呢邊係食街,晚市7點半後超多人,好在早食飯

落單方便係用電話掃碼自助落單
咁我地叫左個火車頭越南湯粉$68
飲品另加$8,點了一杯越南咖啡

湯粉選配了金邊粉,粉身夠幼,夠吸湯
湯底清而少油,健康之餘味道亦足夠
有牛丸,肥牛片,花膠一片,生洋蔥,牛腩片
另有蔥蒜金不換,可走可留,當然要留啦
牛丸彈牙爽口,花膠食補,夠入味
牛腩片好肥但可以再軟嫩少少
肥牛肉片夠味濃,夠薄身,金邊粉吸湯味佳

想試佢款咖哩好耐,夠濃郁夠香氣
少少辣,撈飯食一流,豬扒有2片,份量好多
豬扒醃得入味鬆化,好夾咖哩汁

小堂菜清湯蘿蔔,夠清甜,用牛清湯做底
湯都可以飲品,一絲油膩感都沒有

越南咖啡,奶味輕,飲到咖啡焙既香氣
啡味濃奶輕,呢種啡好飲
另一款係咸檸梳打,夠清爽,解膩

地址-銅鑼灣加路連山道9A號地舖
環境/設施-越南菜小店
特色-招牌湯河出色
人均價格-$70
評分-8/10
2021-08-22 25 浏览
一聽到春嬌,就諗起志明😅今日行開銅鑼灣見到“春嬌”,就諗返“春嬌與志明”~ 入去睇下Menu先,哦原來冇添😛掃手機睇,落埋單,方便吖👍 生熟牛肉金邊粉先喝一口湯,領略湯底的牛肉香,接着才加辣椒粉伴着吃。生牛肉只用輕灼,剛好六、七成熟,味道最好。粉夠幼,讓牛肉湯附在粉條上,好味😋 脆炸網米蝦春卷金黃香脆外層包著蝦肉,口感香脆,鮮蝦味香😍 咖哩牛腩配手抓餅一般餐廳手抓餅要加錢另叫,呢度配埋,抵👍 牛腩腍香薯仔夠入味咖哩汁香濃,夠多,醮手抓餅一流呢😋😋😋 加$8就有特飲👍要左話梅柑桔茶,食完味濃飲返啖,正~喺春嬌緊係要有志明啦😅不過。。。今晚夜喇,吾敢飲奶茶,下次過嚟食午餐一定要試下先得😛
一聽到春嬌,就諗起志明😅
今日行開銅鑼灣見到“春嬌”,就諗返“春嬌與志明”~

入去睇下Menu先,哦原來冇添😛
掃手機睇,落埋單,方便吖👍

生熟牛肉金邊粉

先喝一口湯,領略湯底的牛肉香,接着才加辣椒粉伴着吃。

生牛肉只用輕灼,剛好六、七成熟,味道最好。

粉夠幼,讓牛肉湯附在粉條上,好味😋

脆炸網米蝦春卷
金黃香脆外層包著蝦肉,口感香脆,鮮蝦味香😍

咖哩牛腩配手抓餅
一般餐廳手抓餅要加錢另叫,呢度配埋,抵👍

牛腩腍香

薯仔夠入味
咖哩汁香濃,夠多,醮手抓餅一流呢😋😋😋

加$8就有特飲👍
要左話梅柑桔茶,食完味濃飲返啖,正~

喺春嬌緊係要有志明啦😅

2021-08-17
  • 脆炸網米蝦春卷
  • 生熟牛肉金邊粉
  • 馬來咖喱牛腩配手抓餅
Knowing that there is a popular Vietnamese cafe at Causeway Bay, my wife decided to go there for dinner tonight. Chun Giu was located at Caroline Hill Road, several minutes walk from Causeway Bay MTR. Even though the restaurant was not considered big, their menu was extensive, offering snacks, noodles, rice, curry, hotpot and drinks etc. Kumquat plum tea - It was refreshing and sour in taste, helping to quench our thirst in this hot weather. Vietnamese coffee - Condensed milk was provided, thus

Vietnamese coffee - Condensed milk was provided, thus making it creamy and smooth. It has strong coffee taste too, with strong aroma.

Pork rice rolls - This dish was not commonly found in most Vietnamese restaurants in Hong Kong. The roll was slightly thin in texture and transparent. Pork filling inside was chewy and flavourful, going well with the rice roll.

Hanoi medium rare beef pho - Pho was very soft and smooth and the beef was tender and juicy, as we requested for medium rare. Soup was clear and tasty, absorbing the essence of the beef soup broth.

Lemongrass pork chop cold vermicelli - The chef was generous with the portion of pork chop, served in 2 big pieces. It was grilled till juicy and chewy, soft as well. Sweet and sour sauce was provided to pour onto the cold vermicelli, to enhance the taste. Vermicelli was chewy, very appetizing too.
銅鑼灣加路連山道越來越多新開嘅餐廳🍴呢間越南餐廳餐牌選擇非常多🤤我同朋友決定入去試吓呢間叫春嬌嘅越南菜 餐廳內環境裝飾有花心思😚有別於越南茶餐廳店員好殷勤同熱情招待,而家好少餐廳感受到店員嘅熱情❤️‍🔥 值得欣賞餐廳用智能手機點餐,scan QR code就可以自行點餐啦朋友叫咗香茅雞翼湯檬香茅雞翼即叫即炸 醃得好入味!而且分開碟上,非常細心湯檬湯底清甜,檬粉略嫌有少少碎我叫咗 雞絲扎肉湯檬扎肉分量十足,口感爽口彈牙雞絲唔會好硬 而且浸湯 非常入味另外我哋仲叫咗啲小食越南春卷即叫即炸 非常脆口食落去唔會好油 而且餡料非常足料😚👍🏻沾酸辣醬就最好味!馬拉盞通菜馬拉盞鹹香味十足 好惹味啊!而且炒得好夠鑊氣🤤通菜夠晒爽口
銅鑼灣加路連山道越來越多新開嘅餐廳🍴
呢間越南餐廳餐牌選擇非常多🤤我同朋友決定入去試吓

朋友叫咗香茅雞翼湯檬
香茅雞翼即叫即炸 醃得好入味!而且分開碟上,非常細心

湯檬湯底清甜,檬粉略嫌有少少碎

我叫咗 雞絲扎肉湯檬
扎肉分量十足,口感爽口彈牙
雞絲唔會好硬 而且浸湯 非常入味

另外我哋仲叫咗啲小食
越南春卷即叫即炸 非常脆口
食落去唔會好油 而且餡料非常足料😚👍🏻沾酸辣醬就最好味!

馬拉盞通菜
馬拉盞鹹香味十足 好惹味啊!
而且炒得好夠鑊氣🤤通菜夠晒爽口
2021-08-16 40 浏览
喺銅鑼灣想食越南菜,所以去咗春嬌一試大約7:30去到,唔需要等位,就直接入去店內裝修風格頗為有特色,好有越南風味店員都好有禮貌安排我哋入座呢度嗌餐係要用QR code落單,不過我哋都有餐牌可以睇啲相我同我朋友都好鍾意食喇沙湯麵,所以分別嗌咗個招牌春嬌火車頭喇沙湯檬同埋河內生牛肉喇沙河粉一上菜份量都好多,其實兩碗湯顏色都差唔多,喇沙味道都非常濃郁,但係配料就不一樣火車頭基本有豆卜,牛丸,牛腩同少許生牛肉等,牛丸彈牙同非常有牛味,同埋仲有一大舊花膠,厚身同埋非常爽口至於生牛河喇沙,生牛河份量會多啲,咬落非常嫩滑同好香牛味,我會將啲生牛肉浸喺喇沙度,啲味道更加出眾嘢飲方面我哋嗌左個新鮮椰青,飲落椰青味好香同好清甜,同埋個椰青比較凍,特別消暑,好適合而家咁熱嘅天氣,入邊嘅椰青肉仲可以刮黎食另外,當然有嗌呢度出名嘅志明奶茶,味道偏甜,奶茶味香濃,有別傳統茶餐廳嘅港式奶茶,值得一試
喺銅鑼灣想食越南菜,所以去咗春嬌一試
大約7:30去到,唔需要等位,就直接入去
店內裝修風格頗為有特色,好有越南風味
店員都好有禮貌安排我哋入座

2021-08-12 41 浏览
自從老公公司搬咗嚟銅鑼灣之後,多咗喺銅鑼灣這邊搵食,今日捐窿捐罅搵到在加路連山道的《春嬌》食越南菜。店內陳設都好精緻,越南feel。掃QR code手機落單,方便快捷。香茅豬扒湯粉金邊粉~兩大塊豬扒另上,賣相好吸引,連骨豬扒肉質都比較好吃;金邊粉湯底香濃,配料包括芽菜、洋蔥等。馬拉盞通菜牛肉飯~香噴噴的馬拉盞,通菜炒得好有鑊氣,十分爽脆,食落少少辣非常惹味,牛肉入味夠淋。春嬌豬肉粉包(4件)~粉包質地軟滑煙韌,沾少少魚露也不錯。網紙蝦春卷(4件)~熱辣辣炸起,網紙比一般春卷皮更香脆更可口。志明奶茶(凍)~見好多食客都有點,奶味比較重。

店內陳設都好精緻,越南feel。
掃QR code手機落單,方便快捷。

香茅豬扒湯粉金邊粉~
兩大塊豬扒另上,賣相好吸引,連骨豬扒肉質都比較好吃;

金邊粉湯底香濃,配料包括芽菜、洋蔥等。

馬拉盞通菜牛肉飯~

春嬌豬肉粉包(4件)~
粉包質地軟滑煙韌,沾少少魚露也不錯。

網紙蝦春卷(4件)~
熱辣辣炸起,網紙比一般春卷皮更香脆更可口。

志明奶茶(凍)~
見好多食客都有點,奶味比較重。
2021-08-10
2021-08-10 2803 浏览
之前留意過呢間越南餐廳,佢個名好得意,叫《春嬌》見倒呢個名,一諗就諗倒曾經風靡一時嘅港產片《志明與春嬌》,難道呢間餐廳取名嘅原因,係因為越南有一個胡志明市?🧐🧐進入店內,有淡淡越南嘅簡潔氣息。牆上有多款手繪越南斗笠,牆身嘅廣告板、天花吊燈,都充滿小越南風情。本身蕃薯妹同友人係為咗越南火鍋慕名而來~ 不過可惜老闆表示,因疫情關係越南火鍋暫停供應🥲 小失望。不過一場來到,試吓其他嘢食啦。志明咸滑雞飯 $59超嫩滑嘅滑雞!而且唔會好多油脂,唔算咸,有少少似海南雞😋加配日本荷包蛋 $8蕃薯妹係蛋怪🤤 見倒可以加荷包蛋當然唔會錯過!馬來咖喱牛腩配手抓餅 $78不得了,呢個咖喱好好味!有椰香、微辣,味道濃郁,牛腩口感鬆化,唔會好鞋口,手抓餅沾上咖喱食,非常match~ 而且個咖喱好味到…有想叫多碗白飯嘅衝動😩 可惜我食唔落咁多嘢~炭燒豬頸肉 $62外面燒到微焦有少少脆口嘅豬頸肉,入面肉汁依然保留,肉質淋外脆內軟,口感唔錯,有炭香味😋 值得推薦。志明奶茶(套餐價)$8越南咖啡就飲得多,越南嘅奶茶就未試過~ 同越南咖啡一樣我都係覺得帶有微微嘅班蘭味,唔知有無飲錯😂 味道唔會太甜,唔錯~ 估唔倒《春嬌
之前留意過呢間越南餐廳,佢個名好得意,叫《春嬌》

進入店內,有淡淡越南嘅簡潔氣息。

志明咸滑雞飯 $59
超嫩滑嘅滑雞!而且唔會好多油脂,唔算咸,有少少似海南雞😋

加配日本荷包蛋

加配日本荷包蛋 $8
蕃薯妹係蛋怪🤤 見倒可以加荷包蛋當然唔會錯過!

馬來咖喱牛腩配手抓餅 $78

炭燒豬頸肉 $62

志明奶茶(套餐價)

志明奶茶(套餐價)$8

估唔倒《春嬌》會俾倒一個小驚喜我,一間隱世小店出品竟然咁高質,而且價錢非常便宜合理👍🏻 期待佢哋嘅越南火鍋再次推出,蕃薯妹一定再嚟幫襯😋
2021-08-04
加配日本荷包蛋
炭燒豬頸肉
志明奶茶(套餐價)