2023-11-14 11 浏览
🥰一家四口聚埋一齊,最注重就係食飯個餐,我地上網搵到灣仔既春宵,見佢環境幾好,打邊爐又多款式,好特別,所以一定要試一試,咁啱我地入去個時都比較多人,等了一段時間就入得,好彩都算快,由店員帶位及推介,呢度既環境氣氛相當好☺️飛驒和牛西冷😍😍放得靚既的,整盤都好圓好大🥰牛肉拎起時原來都好大塊,牛肉味好濃,質地好軟軟,牛肉食極都唔會厭胡椒豬肚湯😍😍成個湯都好濃郁,成個鍋都好夠大,撈一撈入面有好多豬肚同配料,愈滾愈好食,不論加咩配菜,都會被胡椒味包裹著,😍感覺上好健康濟洲豬梅肉😍😍呢隻豬肉之前好似無食過,原來咁好食,睇佢既豬肉都比一般豬肉較為深色,係好鮮艷,好香濃既梅肉脆鯇魚骨腩😍😍呢度有牛肉當然唔少得有肉食,呢種魚放落鍋度剛剛好🥰熟晒都係好結實,魚骨腩好有魚味,腩位係幾好食炸月亮蝦餅😍😍食香口野人人都鍾意,無理由淨食肉咁浪費,成塊蝦餅圓圓的,好香口,有面都係蝦肉,同時脆口又食到中間既蝦肉,可推介呢份小食🥰
飛驒和牛西冷😍😍
胡椒豬肚湯😍😍
濟洲豬梅肉😍😍
脆鯇魚骨腩😍😍
炸月亮蝦餅😍😍
2023-11-14 28 浏览
呢排天氣開始轉涼,都完全唔想去戶外活動。所以最適合就係匿埋喺餐廳享受高級火鍋,就真系暖笠笠喇。🙌🏼我🙌🏼覺得CP值都好高下次可以再食。~~鴛鴦鍋底,(四川麻辣鍋,招牌滋陰補身鴿子湯),靈魂所有在,將所有食物既味道發揮得最好!~~ 飛驒和牛西冷。它有著獨特的香氣和口感,能夠為整道菜肴增添濃鬱的風味。質地韌性十足,咀嚼時帶來的口感層次感十分豐富。肉質的鮮嫩與醬汁的韌性相得益彰,使得整道菜肴更加美味可口。~~ 蟶子皇,肉質彈牙,煙煙韌韌。~~ 蘿蔔片,清甜解膩之選,大大兜,好淋好入味。有個幾大既露臺,中意食肉打邊爐既朋友都可以來試試!

~~ 蟶子皇,肉質彈牙,煙煙韌韌。
~~ 蘿蔔片,清甜解膩之選,大大兜,好淋好入味。

有個幾大既露臺,中意食肉打邊爐既朋友都可以來試試!
春宵位於灣仔,係呢一區非常高人氣嘅火鍋餐廳₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎!招牌滋陰補身鴿子湯₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎因為啲湯底實在太多選擇,我哋諗唔到揀邊個好,店主就推介我哋可以試吓呢一個招牌滋陰補身鴿子湯,無論男女都飲得,非常之補身,大大隻鴿子喺入面,仲加咗好多養生配料,蟲草花、紅棗等等非常鮮甜。蜂巢豆腐₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎蜂巢豆腐會吸收滿滿嘅湯汁,成舊豆腐都係鴿子湯嘅嘢湯汁!鮮蝦雲吞₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎大大隻鮮蝦雲吞皮夠薄又滑,蝦肉鮮甜!椒麻椰菜木耳豬肉餃₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎好鍾意食佢呢到自家製嘅餃子,餃子食落有啲椒麻嘅香味,真係幾辣下,椰菜木耳同埋豬肉嘅份量都好多,口感非常豐富。安格斯牛小排₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎安格斯牛小排嘅肉質好軟腍,同湯底味道幾match,牛肉仲好肉汁豐富!

招牌滋陰補身鴿子湯₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎
蜂巢豆腐₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎
蜂巢豆腐會吸收滿滿嘅湯汁,成舊豆腐都係鴿子湯嘅嘢湯汁!
鮮蝦雲吞₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎
大大隻鮮蝦雲吞皮夠薄又滑,蝦肉鮮甜!
椒麻椰菜木耳豬肉餃₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎
安格斯牛小排₍ᐢ⸝⸝•ω•⸝⸝ᐢ₎
2023-11-10 40 浏览
諗起真係好耐無食火鍋,記得之前係度食過,本身都話質素好好,😊跟住今次帶左幾個閨蜜一齊食,呢度既環境同上次一樣都係咁企理,店員一樣帶位,😊好彩呢個晚間時間尚早,未係咁多人,坐好之後就即刻落單 😊鮑魚花膠雞湯👅記得第一次來食唔係呢個湯底,今次試另一個,加上佢地都想試,落單之後第一時間就係湯鍋先到,整好晒既湯底,再加熱就食得,成兜金黃色,好有雞香味,收藏了好多花膠同雞,主要味道好清新 潮汕手切牛吊龍👅成兜都係一個好大既圓型盤,好有高尚既感覺,肉是牛脊背上的一條長肉,肉脂肪、筋的分佈都不均勻,口感也會從多油變化到純粹的軟嫩,真非常好食日本稻庭烏冬👅成兜既烏冬好好食,烏冬好滑,都用日本既烏冬,飽肚感十足蓮藕片👅好好食,又有益,一碟有好多片,鍾意佢個口感蟶子皇👅入面既肉好大,好有鮮味,新鮮好大隻,第二次黎都一樣咁好食💋

鮑魚花膠雞湯👅
潮汕手切牛吊龍👅
日本稻庭烏冬👅
成兜既烏冬好好食,烏冬好滑,都用日本既烏冬,飽肚感十足
蓮藕片👅
好好食,又有益,一碟有好多片,鍾意佢個口感
蟶子皇👅
入面既肉好大,好有鮮味,新鮮好大隻,第二次黎都一樣咁好食💋
2023-11-10 25 浏览
謝謝閨蜜請食閨蜜餐。第一次食鴿子湯火鍋,好特別。湯底好香,很滋補。我們每人喝了兩碗湯後,waitor又幫我們添加了原湯。人多食火鍋先熱鬧,滿滿當當叫左整檯。全部火鍋配料都好新鮮,肥牛雪花均勻,軟嫩juicy,豬腩肉亦沒有豬騷味。蔬菜都好新鮮蝦滑可以用手拿住食清淡的湯底最啱響鈴,好好玩。火鍋必不可少的午餐肉炸到脆啵啵,可以就咁食,亦都可以煮下先食。呢度仲有室外檯。春宵一刻值千金,係一個聚會的好地方。

蔬菜都好新鮮

蝦滑可以用手拿住食

清淡的湯底最啱響鈴,好好玩。

呢度仲有室外檯。春宵一刻值千金,係一個聚會的好地方。

用餐优惠
試食活動
2023-11-09 26 浏览
今日同朋友喺灣仔春宵打邊爐,知佢嘅湯底非常靚,特別係佢嘅招牌補身鴿子湯,用咗原隻鴿子去熬湯,唔係度度都有呢個湯底可以做火鍋湯底,嚟到當然要叫佢啦!👍招牌滋陰補身鴿子湯,隻鴿子放落入湯到熬成湯底,仲加上明目嘅杞子,成煲湯真係健康又有益,補身又滋陰,未食火鍋材料先不一碗來做湯飲補吓身,即刻成個身暖哂!👍安格斯牛小排少少一塊,牛肉味非常濃郁,因為脂肪多所以入口溶化,有好香嘅牛肉味。不過佢係安格斯牛肉,味道特別濃,食落去特別好味!👍濟洲豬梅肉一層肥一層瘦,食落去柔軟又鬆化,韓國豬嘅生長果然係唔同啲,食嘅嘢靚啲,生活環境又好啲🤣,令豬肉嘅味道非常香又鮮甜。👍紐西蘭羊肉片一睇就知好新鮮,食落去唔會好有羶味,係羊肉嘅鮮味,羊肉用嚟打邊爐係最正㗎!👍山根吸左湯,又脆又滋味。
👍山根吸左湯,又脆又滋味。
2023-11-09 32 浏览
初嘗灣仔新開嘅火鍋店,佢裝修格局份外高級👏🏼!成個裝修都有看頭有gimmick!😽酒吧位超靚,非常適合打卡📸📸!仲有個好chull 嘅露台!打邊爐之餘,仲可以出露台chill下🪩,別有一番風味!🎉而家呢啲涼涼地嘅天氣,得閒出去唞吓氣,都真係超正!🧡湯底🧡餐廳火鍋湯底,冇味精養生湯款超吸引!每樣都相簿下,勁難揀!最後揀咗胡椒豬肚湯。充滿胡椒香,淡淡甘甜!我係咁飲啲湯!未打邊爐,已經飲到停唔到口,陣間啲火鍋配料同肉類嚟到都唔知點算哈哈哈!😹😹🧡火鍋配料+ 肉類🧡1️⃣濟洲豬梅肉。肉質又腍又柔軟,吸收晒胡椒豬肚湯嘅湯汁,令肉味更鮮甜!🤪2️⃣ 安格斯牛小排,顏色同紋理非常靚!靚牛果然係唔同啲!肉味非常濃郁!充滿牛味!放落去火鍋度烚一烚熟即刻攞返出嚟食!超級正!🫶3️⃣ 山根。唔使講啦,打邊爐必點item之一😹!山根吸晒啲湯汁,打邊爐係一定會叫㗎 !😻4️⃣ 拿破崙響鈴,炸到卜卜!好好食!
🧡湯底🧡

🧡火鍋配料+ 肉類🧡
4️⃣ 拿破崙響鈴,炸到卜卜!好好食!
2023-11-08 24 浏览
父親大人生日,加上佢又中意打邊爐,晚餐就選擇左呢間春宵。入面裝修有獨特的風味,餐廳有個大露台俾大家chill下,好適合一家人歡聚!‼️入面有好多野食,我就中意個鮑魚雞湯湯底,就算唔落食物,我都飲左好多,鮮甜滋味,岩曬冬天進補。潮汕手切牛頸脊,超出預期,好食😋牛肉濃到恰到好處,肥瘦比例近乎完美。‼️ 珊瑚蚌都好出色,超級鮮甜,肉汁好出。,每一啖好鮮,推介!‼️蜂巢豆腐,處理得外脆內軟,非常惹味。同埋好索汁,簡直將聚集曬湯底同埋其他食物既精華!💯 💯海中蝦🦐呢個真系要比100分,肉質彈牙沒有渣,好入味。整體而言食物水準保持水準,雖然價錢算合理,值回票價!
整體而言食物水準保持水準,雖然價錢算合理,值回票價!
2023-11-07 12 浏览
我有一位來自美國的朋友,佢一直想品嚐豐盛滋味火鍋同時又享受古色古香既裝修,所以今天特意相約春宵!湯底(鮑魚蟲草花猴頭菇排骨湯)🎀比較滋補既湯底,行氣活血,滋補生津。肉類(A級安格斯牛小排)🎀肉質彈牙煙韌,味濃。其肉質鬆軟,牛肉味極為濃鬱,牛肉味同脂香平衡。海鮮(花枝片,炸墨魚餅,新鮮南非鮑魚(一大隻))🎀鮑魚肉質非常結實,一試難忘。花枝片舊舊都系雪白既肉質,好新鮮。炸墨魚餅清新好味。我既朋友第一次試呢種港式打邊爐,覺得好新鮮,而且覺得食物既質素都好高,佢話要多D來幫襯!
湯底(鮑魚蟲草花猴頭菇排骨湯)🎀
比較滋補既湯底,行氣活血,滋補生津。
肉類(A級安格斯牛小排)🎀
海鮮(花枝片,炸墨魚餅,新鮮南非鮑魚(一大隻))🎀

2023-11-07 26 浏览
👩🏻👩🏻岩岩係附近落堂〰️咁啱有人陪我〰️一齊去到附近既食埋野〰️🍽️🍽️諗住簡簡單單咁食〰️點知行過就比呢一間餐廳吸引我地〰️入面好大環境上較寛敝〰️整個店舖都有高級感覺氣氛。🥂@豬粉腸,🔊豬粉腸以豬肉和澱粉製成,外層酥脆,內裡鮮嫩多汁。每一口都讓人欲罷不能,而且它通常搭配著特製的醬料,增添了更多的風味。 🍝只係睇到賣相已經垂涎三尺。@潮汕手切牛吊龍,這種切法使牛肉更加嫩滑,保留了牛肉的鮮美口感。潮汕手切牛吊龍通常以獨特的調味料和香料調製,讓每一口都充滿了濃郁的味道。。💬@椒麻椰菜木耳豬肉餃 經過蒸煮後,餃子變得鬆軟多汁。椒麻調味使得餃子更加香辣,椰菜和木耳的口感則增添了豐富的層次感。。好味指數🔝💡💡💡💡環境評分🔝💡💡💡💡整體感覺🔝💡💡💡💡💡
@椒麻椰菜木耳豬肉餃
好味指數🔝💡💡💡💡
環境評分🔝💡💡💡💡
整體感覺🔝💡💡💡💡💡
2023-11-07 26 浏览
成家人今晚就係慶祝哥哥生日▫️已經決定好去食春宵▫️今次都算係第二次食▫️最初期真係隔咗好耐先再食▫️今次食第二次▫️見有牛肉食▫️所以就方便咁順便慶祝埋生日▫️呢度既質素愈做愈好▫️以往一樣有咁多選擇▫️食火鍋又點可以無潮汕手切牛頸脊呢▫️呢隻牛肉一樣咁好食▫️上次食完仲諗住▫️佢既肉質夠晒嫩▫️有少少口感又香牛肉味▫️是但一個湯底都咁好食▫️然後仲要食埋濟洲豬梅肉▫️呢度既豬梅肉特別香▫️入口即溶▫️仲要食埋炸午餐肉先可以滿足埋自己▫️見佢仲有廣島刺身蠔▫️好新鮮好大粒▫️粒粒都好肥大▫️好有蠔既味道▫️質感滑溜好好食▫️今餐既生日都食得好滿意已經第二次食▫️質素仍然咁有水準▫️比其他既火鍋店更好食▫️服務態度非常好▫️服務周到▫️下次會再來
仲要食埋炸午餐肉先可以滿足埋自己▫️

2023-11-07 9 浏览
今日同屋企人過黎食呢間新開既打邊爐春宵,佢佔全層,有空內空外空間,另外仲有個好靚既酒吧。我地叫左個招牌滋陰補身鴿湯底($218),呢個湯底好足料,有好多蟲草花同茶樹菇,另外仲有桂圓,枸杞同原隻鴿子。店員有叫我地可以先飲湯,之後再碌野食。湯頭非常鮮甜,咸淡適中,忍唔住飲多兩碗。我地就叫左韓牛三筋肉(小)$318,牛肉雪花均匀,每片都算厚而且好嫩,重牛肉味,但呢個價錢得5片就偏貴少少。潮汕蝦尖丸($98),每份有六件,有支鐵簽畀你直接放入火鍋入面,唔怕之後搵唔返😂呢個蝦滑啖啖肉,非常爽口,推介。椒麻椰菜木耳豬肉餃($88),每份五件,呢個餃子比較特別,好香椒麻味但唔會太辣,木耳爽口,而且水餃皮口感煙韌。總括來講,店員服務殷勤,環境闊落,價錢中上。

總括來講,店員服務殷勤,環境闊落,價錢中上。
2023-11-06 19 浏览
之前聽朋友講過呢間特色嘅火鍋餐廳,今日終於輪到我試啦!🫣💞招牌滋陰補身鴿子湯. 打邊爐來講,我個人係好注重湯底嘅!個湯底唔掂,啲配料識飛都冇用😝!湯底一定係打邊爐成晚嘅精華🤓!所以今次我就揀咗呢個招牌菜滋陰補身鴿子湯!聽個名都知好補身喇😊!近排OT得多,🥰今晚一於補補佢先!d料未到之前,個湯我已經飲咗兩大碗lu!招牌菜果然係招牌菜😙,實在冇令我失望!非常濃郁,亦都帶啲清甜😌,感覺好補身😍!飛驒和牛西冷。my Favorite,飛驒和牛係指喺岐阜縣14個月以上嘅黑毛和牛🐮,係和牛家族品種之一🙆‍♀️。呢碟飛驒和牛油花非常豐富💁‍♀️,食落味道香醇濃厚,肉質鮮嫰🤌,有入口即溶嘅感覺👅!真心好食💋幫我拗邂逅鐘慢慢溶化,甘香嘅油脂,配合埋濃郁嘅湯底!簡直係人生一大享受!✌🏼食咗真係返唔到轉頭!😮‍💨另外不得不提濟洲豬腩肉+ 濟洲豬梅肉,肉質非常細滑,豬有豬味!配埋濃郁嘅鴿子湯,非常配合!🤤餐廳仲有超多其他配料可以揀😳,選擇困難症嘅我哋都真係幾辛苦!🥵我哋都試咗午餐肉,響鈴,鮮雞腸!味道都非常好,各有千秋!總之因為個湯底實在太好飲太好味,所以食其他配料都非常好!
之前聽朋友講過呢間特色嘅火鍋餐廳,今日終於輪到我試啦!🫣

2023-11-03 36 浏览
(鴛鴦鍋底)……….講咗咁耐終於有機會可以去打邊爐,打邊爐都要就腳,近近地我地今日同幾個同事收早一齊去,同幾個同事一齊食,有人食辣又有人唔食得辣,為免麻煩就叫了一個兩溝既鍋,有台式麻辣鴨血鍋和鮑魚花膠雞湯,麻辣湯底夠晒辣,辣味好香,鮮味鮮明不過份,鴨血係鍋中都煮得剛剛好,有嫩滑質感,同時吸收了好多湯汁,食起來更刺激,辣得來有鴨血味,非常適合鍾意食辣既人士而(鮑魚花膠雞湯)就比較養生,成個湯底都有豐富既鮮味口感,鮑魚和花膠在一起,係一個很好的配合,成個鍋都有一種豪華感,而入面的雞肉都成為亮點,鮮嫩多汁,好食無比(潮汕手切牛頸脊)……..一個湯底咁豐富,用來食牛就最好不過,靚既牛肉配上濃郁的鍋,成塊肉都入晒味,本身肉質都好靚,軟軟滑滑般,好食好食(豬粉腸)……呢份豬粉腸好爽口彈牙,岩岩清洗好就可以落得鍋(支竹)…….支竹好新鮮,呢種配料點食都得,就算唔食都可以提升火鍋的風味,增加層次味道(珊瑚蚌)…….呢種海鮮比較靚,爽口之外仲好好食,吸收晒鍋既湯汁,仲可以有本身的珊瑚蚌味道,好鮮味

(豬粉腸)……呢份豬粉腸好爽口彈牙,岩岩清洗好就可以落得鍋
2023-11-02 32 浏览
💎 💎💎💎呢排都流行生酮飲食,所以打邊爐,大淡大淡肉食就最正喇,要試CP值既火鍋,當讓首選春宵!同埋個場都幾chill下。💎 💎💎💎要重點介紹呢個【潮汕手切牛吊龍】手切真係好考刀工,肉質紅白相間、肥瘦適中。輕灼10秒熟度啱啱好,肉味香但唔過重。牛肉具有補氣、補腎、益精健脾、驅風散寒既功效,秋冬真係要多D食。【墨魚滑】入口非常creamy,而且好乾淨,完全沒有沙。💎 💎💎💎【椒麻椰菜木耳豬肉餃】鮮料咬落去爽爽脆脆,配合湯底入面滋滋味味。【山根】好新鮮。【新鮮豬腰】口感軟嫩柔滑、肉汁豐富!💎 💎💎💎餐廳的環境也相當迷人,我在露台上坐下來,享受著舒適的氛圍。它讓我感覺放鬆且舒服,感受著微風。
【山根】好新鮮。
【新鮮豬腰】口感軟嫩柔滑、肉汁豐富!