上次同朋友食過哩間春宵打邊爐,我哋都食到讚不絕口!今次我跟媽媽約好一起再食佢🤩首先,我們點左飛驒和牛西冷🥩這種高品質的牛肉切成薄片,入口即化,帶著濃郁的肉汁和鮮美的口感,讓人回味無窮🤤再點左個脆鯇魚骨腩,魚骨都酥脆可口,吃起來香嫩多汁,配上酸辣的蘸料,十分好食🫶🏻媽媽還點左鮮雞腸、田雞,兩種肉類都非常鮮嫩,口感豐富,媽媽對佢一口接一口,高舉手指公👍🏻緊係要講下湯底的鮑魚花膠湯更係哩頓火鍋嘅亮點✨打邊爐鮑魚花膠湯底,實在係好料到頂😍。一開始,湯底清澈明亮,無比引人注目,飲一口,富有鮑魚同花膠嘅獨特海味🌊,真係入口即化,甜入心扉😋。再者,原隻鮑魚嚴選上等,味道鮮美濃郁,又肥美爽口,而花膠更係濃滑有嚼勁,飲落去真係滋味十足😁。最正嘅係,呢個湯底燉得漸漸濃厚,特別醇香,就如時光精釀咁,越係慢飲越係香味撲鼻,無得輸👌!唔止如此,呢個湯底仲有極高嘅營養價值,即係飲得又健康又美味,真係難得一見🤩! 打邊爐鮑魚花膠湯底,實在係冬天嘅至愛🔥!

2023-12-18 19 浏览
跟班友放咗學,行咗成個街終於係行到有點餓,就一齊揾嘢食嘅時光🥰。總算點撇到一間火鍋店,見到評論都幾抵食,決定就嚟呢度填填肚嚟喇😋。一入到去,就發現呢間餐廳具有特色,佢地嘅湯底令我眼前一亮,發現原來佢地嘅湯底係以養生為主,但係我同班友都想食啲有滋味啲嘅,所以我哋最後決定叫咗胡椒豬肚湯。胡椒豬肚湯好有喜感,雖然胡椒味道足,但係絕對係持之以恆,口感夠力,仲使到人有食慾🥳。 喺呢度,我同班友揀咗好多嘅料,每一樣都係美味之選。像係鮮蝦雲吞,有皮有餡,喺滿滿嘅蝦肉之中,係少有嘅美食🤤。另外,我哋仲點咗日本稻庭烏冬,嘆程喺口感上像囉賓糖,口感彈牙而就回甘,真係令人驚艷🤩。當然,怎可以唔點牛肉呢?我哋叫嘅係潮汕手切牛柳,肉質鮮嫩而又多汁,佢嘅油花分布均勻,絕對係火鍋料理裡嘅至尊之選。至於蔬菜,我哋點左一份油麥菜,以保持均衡飲食嘅原則,質素都好唔錯,都有一種獨特嘅爽脆口感。我哋係呢度食完咗一頓豐富嘅火鍋,共渡過咗一個愉快嘅晚上,感覺非常滿足👍,都非常樂意同大家分享呢項美食體驗🌟。
2023-12-15 67 浏览
餐廳充滿玩味,以春宵為名,店內充滿打卡位,又有露台,充滿現代感既打卡火鍋店!飛驒和牛西冷打邊爐絕對係超然享愛,和牛雪花紋清晰,層次分明,油香油花十足,入口即化既口感,唔落任何調味,食到和牛獨有既牛香甘味(´▽`)蟶子皇用黎打邊爐完全係食海鮮既天堂,蟶子皇真係好大隻,肥美肉厚,鮮甜又嫩澤,海鮮既鮮味充滿口腔,精華完全保留( ^ω^ )日本稻庭烏冬就係主食天花板,烏冬煙煙韌韌,口感一流,吸收埋湯既精華(^^)炸午餐肉係增添火鍋既必需品呀,午餐肉炸完好乾身,唔會油膩,再浸番落湯底去食就口感特別,外脆內軟既口感,香口惹味(^o^)/
2023-12-15 60 浏览
又到瘋狂打邊爐嘅季節啦😍同班好姊妹相約左係灣仔嘅春宵度食鴛鴦鍋🙆🏻‍♀️好姊妹之前食過,佢話同屋企人食過之後大家都捧住個大肚腩返屋企🤰🏻所以我哋一行五人決定要去試試佢!好值得既係佢哋有個大露台好啱傾偈💬頭炮鴛鴦鍋湯底:四川麻辣鍋x招牌滋陰補身鴿子湯鴛鴦鍋湯底結合了四川麻辣鍋和招牌滋陰補身鴿子湯,味道獨特。麻辣味刺激🫶🏻,滋補養身既鴿子湯口味鮮甜,令到麻辣同鮮甜嘅口感平衡,非常適合喜歡辣味同追求滋補既我地🫰🏻跟住我哋嗌咗大量頂級火鍋材料👐🏻有雜菜雜菌煲、廣島刺身蠔、韓牛三筋肉、拿破崙響鈴、A級安格斯牛小排、蟶子皇、濟洲豬梅肉、飛驒和牛西冷,豬肉同牛肉嘅脂肪分佈都好完美,口感豐富,肉質鮮嫩,超級美味!🙌🏻再加上刺身蠔、蟶子王,帶有海水嘅鹹香同鮮甜味,真係好好味呀!🫶🏻最後我哋每人埋單都唔使$500💰平過自己買海鮮返屋企打邊爐,仲要唔使自己洗碗添😆 作為一個精明嘅消費者,下次都會繼續選擇嚟春宵👏🏻

頭炮鴛鴦鍋湯底:四川麻辣鍋x招牌滋陰補身鴿子湯

2023-12-15 41 浏览
好欣賞呢間火鍋店既食材好多樣化,好多出面食唔到既配料呢度都有得食,而且都係新鮮高質既,放心咁食!鮮鵝腸係其一,鵝腸好多都係急凍既,鮮鵝腸好難搵到,呢度既真係好新鮮✍🏻淥完口感脆嫩化渣,一啲都唔會難咬,鮮味十足!鮮雞腸係其二👀雞腸新鮮鮮味,少油甘香,淥到岩岩熟,口感外爽內軟,口味似鵝腸又似豬膶,有啲粉嫩,平時真係好難搵到食到!豬粉腸係其三,難得新鮮唔臭,又唔駛自己處理🤭豬粉腸口感爽脆嫩滑,有啲粉粉地既質感,係正宗既粉腸,有嚼勁又甘香!潮汕手切牛頸脊係其四,高質新鮮,上枱仲陣仲會飄煙添,打卡度十足📸肉質柔嫩又唔會過於肥膩,脂肪好適中,唔會好多肥膏,質感都有咬口,牛味唔少!
灣仔有一間我好鍾意嘅火鍋店推介《春宵》✨✐. 好味程度: 🌟🌟🌟🌟🌟✐. 回訪指數 : 🌟🌟🌟🌟🌟✐. 推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟我同朋友叫左呢個✨鮑魚花膠雞湯✨,不得了真係好足料!湯底好清甜,仲有好多鮑魚同花膠係底可以食,同埋啲雞都食得,仲係嫩滑的!✨鮮雞腸✨呢到雞腸都處理得好乾淨,一啲腥味都唔會有,十分之新鮮!✨飛驒和牛西冷✨飛驒和牛西冷食落比一般和牛更為濃郁,肉質超細軟嫩,真係意想不到!✨濟洲豬梅肉✨濟洲豬梅肉有肥有瘦,仲有筋,呢個部份係豬肉入面最嫩,打邊爐必備!✨麻辣手撕雞✨一定要試麻辣手撕雞呀👍!雞肉香味豐富,完全吸收咗麻辣滋味😍。好彈牙,咬落去肉汁噴出,真係超開胃🎉。每一啖都好滋味,辣得剛剛好,仲有個香麻嘅獨特口感,你食過就會知有幾好食,真㗎係太吸引啦😋!無論一個人食🍽,定係同朋友分享👭,都係超級適合。加上隨餐附上嘅醬料都好match,頓時變得更開胃😁🔥。每次食完,都令人有飽腹感,而且心情都會變得好好,就係咁夠勁🥳。朋友,一定要一齊嚟試吓麻辣手撕雞👏,你就會知味道有幾正🎊!
灣仔有一間我好鍾意嘅火鍋店推介《春宵》✨

✐. 好味程度: 🌟🌟🌟🌟🌟
✐. 回訪指數 : 🌟🌟🌟🌟🌟
✐. 推介指數: 🌟🌟🌟🌟🌟
✨鮮雞腸✨
呢到雞腸都處理得好乾淨,一啲腥味都唔會有,十分之新鮮!
✨飛驒和牛西冷✨
✨濟洲豬梅肉✨
✨麻辣手撕雞✨
2023-12-12 11 浏览
招牌滋陰補身鴿子湯呢一個湯第一睇過鰻魚真係覺得係好養生果然飲落去真係有一種好有營養嘅感覺湯底入面真係有一隻鴿子🕊️湯底會越煮越有味的萵筍片比較少會喺火鍋店見到呢一個配料口感會比較爽口少少🤏🏻炸月亮蝦餅一開頭我哋實在太肚餓所以就叫咗個小食先蝦餅都炸得好脆拿破崙響鈴第一次見響鈴個名有埋拿破崙😂😂本人就覺得同平時嘅冇咩差別但係都係好食的本人係鍾意食浸得耐啲會林身的口感🤪飛驒和牛西冷重頭戲在這裏了😍和牛真係好好食牛肉味係超級出色就咁食不用加任何醬汁已經好正🤭
招牌滋陰補身鴿子湯
和牛真係好好食
牛肉味係超級出色
就咁食不用加任何醬汁已經好正🤭
2023-12-12 43 浏览
同事帶我去試間新開嘅打邊爐,哩到嘅胡椒豬肚湯香氣,香到我們係門口都嗅到,讓人胃口大開🤤已經好肚餓啦!打邊爐嘅時候,胡椒豬肚湯絕對係你最佳嘅選擇🥣。佢嘅湯底濃郁而不油膩,豬肚爽脆又有嚼勁,清甜入口,再配上那半昧胡椒嘅辣,味道真係惹人喜愛。湯中嘅豬肚經過精細嘅清潔,沒有一絲一毫嘅腥味。加上用心嘅烹煮,豬肚既不會過軟,又不會過硬,挺白潔淨,再配合呢碗湯最主角--胡椒,形成一種獨特而誘人嘅味道配搭。講到呢個胡椒味,真係要多講少少。喺掌控得宜嘅烹調手藝下,胡椒係呢碗湯裡頭帶出微微辣度,刺激味蕾同時又唔會遮蓋住豬肚原本嘅鮮嫩。🌶最後呢,話就唔能唔講到呢杯湯嘅營養價值。豬肚裡頭充滿咗蛋白質,呢個唔多講都知道。但係你又知唔知道,佢仲有助於改善身體嘅血液循環呢?立即有種一決定田的感覺😍。呢碗胡椒豬肚湯,確實係味美又營養,係打邊爐中質素保證嘅美味營養湯!👍同事大推一定要點嘅潮汕手切牛吊龍,肉質鮮嫩多汁,每一口都散發出濃郁的牛肉香氣🐮令人回味無窮。而支竹嘅口感爽脆😙與湯底的胡椒味道完美融合,增添了一絲清爽的風味。再追加個蜂巢豆腐,質地綿軟細膩,入口即化,將湯底的鮮香完全吸收,讓人陶醉其中。仲有個魚片頭,有驚
仲有個魚片頭,有驚喜又得意,佢係串起咁上菜,好似花🌸鮮嫩的魚肉🐟在湯中煮熟後,鮮美的味道彷彿在口中綻放🤩

整體而言,無論環境同食材都好正,湯底香氣濃郁,同事們也都讚不絕口,紛紛表示下次還要再來品嚐😛
2023-12-11 42 浏览
餐廳:春宵地址:灣仔謝斐道303號凱聯4樓菜式:特色高級火鍋料理,招牌A級安格斯牛小排,海鮮任君選擇!餐廳有個幾大既露臺,幾chill 下。味道評分:🍎🍎🍎🍎🍎環境評分:🍎🍎🍎🍎🍎總體評分:🍎🍎🍎🍎🍎今日我要同大家分享三款我係春宵食到特別美味嘅食物:萵筍、海中蝦同A級安格斯牛小排。首先講下萵筍,佢係一種又嫩又爽口嘅蔬菜。萵筍質地細腍,鮮嫩得嚟到將萵筍用咗牙齒咬開之後,會嘅到啲清脆聲。嚟到食萵筍嘅時候,我好欣賞佢嘅獨特香氣,就好似一陣清新嘅草香悠悠地飄香喺我嘅鼻腔之中。萵筍嘅味道都好濃郁,帶有淡淡嘅甜味。而海中蝦,亦都係我最愛嘅食材之一。佢嘅彈牙質感同新鮮味道總係會帶嚟一種令人愉悅嘅享受。蝦肉嘅鮮甜感滲透晒每一口,有種爽美嘅感覺,食落去彷彿蝦一直在你口中噴泉咁釋放出美味。同時,蝦嘅味道都會隨住鮮甜味傳送出一絲絲嘅鹹香味,令人食到停唔住。最後,講下A級安格斯牛小排。佢係一種紋理緊密,肉質鮮嫩嘅牛肉。牛小排十分肥美,咬落去之後,極度多汁嘅牛肉滋味會在口中綻放。薄薄一切,我可以感受到牛肉內那層嫩嫩的脂肪,在口中融化,帶出一種濃郁的香氣。牛排的質感也非常棒,每一口的咀嚼都能感受到肉質的綿密,嚐起
餐廳:春宵
地址:灣仔謝斐道303號凱聯4樓
味道評分:🍎🍎🍎🍎🍎
環境評分:🍎🍎🍎🍎🍎
總體評分:🍎🍎🍎🍎🍎
最後,講下A級安格斯牛小排。佢係一種紋理緊密,肉質鮮嫩嘅牛肉。牛小排十分肥美,咬落去之後,極度多汁嘅牛肉滋味會在口中綻放。薄薄一切,我可以感受到牛肉內那層嫩嫩的脂肪,在口中融化,帶出一種濃郁的香氣。牛排的質感也非常棒,每一口的咀嚼都能感受到肉質的綿密,嚐起來真是咬下去即有回甘的快樂。
以上三款食物給我嘅感受都十分正面,讓我一連串呢咁多正面嘅表情符號都來不及用喇!🤩😍😋😄👍🏻👏🏻。希望大家都可以嚐到咁出色嘅美食,一齊分享食物的喜悅!
2023-12-08 77 浏览
一家人黎灣仔呢間火鍋店打邊爐,餐廳的食材夠新鮮,選擇又多樣。餐廳位於謝斐道凱聯4樓,望出去街景都好寫意,仲有個幾大既露台,打完邊爐可以繼續轉場好好玩返下。食物😋😋😋😋😋環境🤩🤩🤩🤩🤩服務😍😍😍😍😍鮑魚花膠雞湯,超重膠質鮑魚花膠雞湯底,湯底用足材料,鮑魚,花膠和雞樣樣齊,仲要唔係Hea你嘅份量,原汁原味絕對正!打邊爐時揀選咗飛驒和牛西冷真係一個冧爆嘅決定😍!飛驒和牛,聞名於世界,一直都係美食家眼中嘅珍寶🌟。肉質嫩滑,脂香豐厚,入口即溶,置身於舌尖嘅絲絲肉汁,透出淡淡甜意,好似喚醒咗味蕾中最細緻嘅感受。揀返一塊西冷放入鍋中,輕輕嘅煮至表面變色,但中間仍然保持粉嫩。噉樣嘅火候正正能夠帶出和牛獨有嘅口感與風味😋。掂到火侯嘅肉片,配搭幾滴自家調配嘅特色醬汁,每一啖都令人回味無窮。特別係喺呢個寒冷嘅冬天,一邊嘆熱氣騰騰嘅濃郁湯底,一邊享受頂級和牛嘅矜貴滋味,實在係稱得上係一種極致嘅享受啊🤤!飛驒和牛西冷唔單止質素一流,更加係和牛中嘅極品。肉質柔軟細緻,適中嘅油花分佈均勻,幾乎將和牛嘅精華齊齊呈現😎。食咗都會留下難忘嘅記憶,真係一個絕佳嘅選擇!總括嚟講,打邊爐嘆飛驒和牛西冷真係一個味覺上既高貴饗宴,

食物😋😋😋😋😋
環境🤩🤩🤩🤩🤩
服務😍😍😍😍😍

飛驒和牛西冷唔單止質素一流,更加係和牛中嘅極品。肉質柔軟細緻,適中嘅油花分佈均勻,幾乎將和牛嘅精華齊齊呈現😎。食咗都會留下難忘嘅記憶,真係一個絕佳嘅選擇!總括嚟講,打邊爐嘆飛驒和牛西冷真係一個味覺上既高貴饗宴,絕對係一次值得推介嘅飲食經歷👍🏻!

濟洲豬腩肉半肥半瘦,比例絕正,腩肉極之甘香,成件都係豬肉鮮甜味,一碟真係唔夠喉要再encore。
白鱔片魚肉又滑又爽口,肉質好有彈性,用熱湯一煮鮮味立即鎖晒係魚肉入面,一啲都冇浪費!好好味!
爽脆的蓮藕片係打邊爐必備嘅食材,不論係空口食定配其他食材都一樣咁好味。
2023-12-08 39 浏览
鴛鴦鍋~麻辣燙夠麻夠辣,鮮辣鮮香,香辣惹味;滋補鴿湯淨係聞都聞到淡淡藥材味,鴿肉爽嫩,滋補首選🍲白鱔片~魚肉爽彈亦滑嫩,有質感,魚味突出,鮮甜鮮香,魚片既清甜充滿口腔,增添湯底既鮮味🐟濟洲豬腩肉~豬腩肉肥瘦相隔,層次鮮明,肥瘦比例平均,肉質軟嫩柔韌,豬味濃郁,係嫩豬口感🐷潮汕手切牛吊龍~牛背脊內側既肉,口感豐滿濕潤,細緻嫩滑,輕輕淥熟咁食,柔嫩幼滑,人間極品🐮蓮藕片~新鮮爽脆既口感,清香清甜,健康又好食,打邊爐既吸味之選🥒

2023-12-07 44 浏览
灣仔春宵去一間非常吸引嘅火鍋店,除咗有多款養生湯底,環境都好靚😍有個大露台,傾計一流!天氣凍凍地,所以我哋決定揀暖笠笠嘅胡椒豬肚湯!豬肚唔會有腥味,湯頭仲要幾清甜,仲有少少胡椒香味,好正呀!鮮鵝腸😍個鵝腸真係勁新鮮,好快就熟,口感都好有咬口!山根😍看似平平無奇嘅山根,其實都係超級邪惡,因為佢可以吸晒所有湯底,咬落去就食到湯底味道。潮汕手打墨魚丸,潮汕手打鮮蝦丸😍手打丸真係好值得推介,真係特別彈牙同埋Juicy,無論係墨魚丸定係蝦丸我都一樣咁鍾意食。潮汕手切牛吊龍😍牛肉質素超級好,手切牛吊龍每一塊油花分泌都幾平均,見到都吸引!
鮮鵝腸😍
個鵝腸真係勁新鮮,好快就熟,口感都好有咬口!
山根😍
潮汕手打墨魚丸,潮汕手打鮮蝦丸😍
潮汕手切牛吊龍😍
2023-12-06 39 浏览
今日去咗試食「春宵」的打邊爐,聽講一試難忘非常好食🍲點餐嘅時候,店員待我們十分友好和熱情。他們主動為我們介紹菜單上的各種食材,詳細解釋每道菜的特色和口感,讓我們能夠更加了解並做出適合的選擇。他們快速而準確地處理我們的訂單,確保我們能夠及時享受美食💯店員推薦我哋食飛驒和牛西冷😍切成薄片後,肉質鮮嫩多汁,每一口都散發出濃郁的牛肉香氣,果然冇介紹錯❗️而鮮雞腸🐓口感彈牙,帶有濃郁的雞肉味道,與湯底的鴿子湯好夾👍🏻仲有新竹米粉煮熟後滑嫩可口,增添了火鍋的豐富度。娃娃菜🥬份量多又清爽爽脆,為整體口感增添了一抹清新。係一次令人滿意的用餐體驗,我們下次一定會再次光臨「春宵」,品味更多他們的招牌美食🫶🏻
今日去咗試食「春宵」的打邊爐,聽講一試難忘非常好食🍲

前兩日放咗工同朋友相約左呢一間火鍋店食晚餐↖(^ω^)↗朋友就係睇中餐廳嘅牛肉同埋湯底好似幾吸引所以就一齊去食了!湯底選擇了胡椒豬肚湯,因為有啲朋友唔想識咁養生所以就揀咗一個平衡點。胡椒味唔算係好濃郁的可能因為配埋食物所以就冇咁重味*^o^* 有兩個食物真係值得推介一下的,就是韓牛三筋肉和廣島刺身蠔。韓牛雖然冇和牛咁好食但係我覺得已經足夠了,牛肉口感好嫩。蠔每一隻都是大大隻的而且都算新鮮,要試!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)小食叫我兩樣嘢!第一樣就是炸月亮蝦餅,蝦餅炸得比較乾少少,但係我覺得可接受的,蝦餅內涵都是滿滿的。第二就是麻辣手撕雞,手撕雞都有麻辣的醬汁,識落好惹味(◐‿◑)
2023-12-04 23 浏览
又到左母親大人生日,孝順女就特登提早一個禮拜BOOK左呢間春宵。配唔同火鍋食材,滿足唔同人既味覺要求。特別幫大家選擇左呢個《A級安格斯牛小排》,工作勞碌,牛肉肥瘦均勻,紅白相間好靚,一睇就知道好新鮮,!全家人都好岩!(4.5/5⭐️⭐️⭐️⭐️)《椒麻椰菜木耳豬肉餃》椒麻椰菜木耳豬肉餃將香辣的椒麻調味與脆爽的椰菜、滑嫩的木耳和鮮美的豬肉結合在一起。這道餃子口感豐富,味道獨特,讓人回味無窮。(3.9/5⭐️⭐️⭐️⭐️)《濟洲豬腩肉》煮熟依然爽脆,還多了一份雪耳湯的清甜。(4.2/5⭐️⭐️⭐️⭐️)《蘿蔔片》肉質鮮美,好快熟,越食越好食。(3.7/5⭐️⭐️⭐️⭐️)除此之外,仲有支竹,全部都唔錯。(4.2/5⭐️⭐️⭐️⭐️)我地都贊呢間餐廳食物質素比大部份火鍋高,而且食物款式好多,絕對系一流既選擇~

《椒麻椰菜木耳豬肉餃》