2023-12-04 25 浏览
朋友介紹呢一間叫「春宵」嘅餐廳,餐廳嘅打邊爐非常好味,食材絕對新鮮,湯底又原汁原味,一定要試吓!餐廳總共有五款湯底選擇,胡椒豬肚湯,鴛鴦鍋底(台式麻辣鴨血鍋,鮑魚花膠雞湯)、(四川麻辣鍋,招牌滋陰補身鴿子湯),鮑魚花膠雞湯,招牌滋陰補身鴿子湯。😋揀咗呢個胡椒豬肚湯飲落去暖笠笠又開胃,湯底入面嘅豬肚非常多,彈牙爽脆好好味。用嚟打邊爐食材更鮮甜。😋濟洲豬腩肉肥瘦均勻,豬腩肉夠新鮮,食落去非常鮮甜,口腔充滿甘香嘅味道。😋潮汕手切牛吊龍,牛肉片紅卜卜極度新鮮,吊龍肉帶有少少油脂,唔會太油,食多啲都唔怕,仲可以補充鐵質。肌肉比較多食落去好鮮甜。😋蟶子皇大大條,肉質爽脆又鮮甜,點上自己調製嘅醬汁味道更豐富。😋蘿蔔片清甜冇喳非常好味。

😋蘿蔔片清甜冇喳非常好味。
想食到養生湯底推介你去春宵❤️,呢一間已經成為我心目中最愛嘅火鍋店,個環境仲要好chill又靚❤️招牌滋陰補身鴿子湯❤️呢到啲湯底真係好吸引,但我都係比呢個招牌滋陰補身鴿子湯吸引到,同埋好少見,真係好養生!支竹❤️枝竹豆味香濃,夠嫩滑。飛驒和牛西冷❤️飛驒和牛西冷賣相好靚,仲會入口即溶,有香濃的牛肉味,太邪惡了!白鱔片❤️白鱔片魚肉好滑,不過有少少骨,但係食嘅時候小心啲就冇問題。炸月亮蝦餅❤️非常之香脆嘅月亮蝦餅金黃色好吸引。

招牌滋陰補身鴿子湯❤️
支竹❤️
枝竹豆味香濃,夠嫩滑。
飛驒和牛西冷❤️
白鱔片❤️
白鱔片魚肉好滑,不過有少少骨,但係食嘅時候小心啲就冇問題。
炸月亮蝦餅❤️
非常之香脆嘅月亮蝦餅金黃色好吸引。
2023-11-29 25 浏览
Happy Friday~同岩係會展站做完嘢,同同事去咗春宵到試下佢個火鍋🍲,我哋先揀咗個胡椒豬肚湯底,先飲一啖😛嘩~胡椒味好濃郁🤩▶️紐西蘭羊肉片◀️鮮嫩多汁,帶著微妙的羊肉香氣,入口後口感柔軟順滑,散發出濃郁的肉汁。▶️安格斯牛小排◀️肉質鮮嫩,帶有天然的牛肉香氣。在火鍋中迅速煮熟後,它們保持了肉質的嫩滑度,每一口都散發出濃郁的牛肉味道🤩▶️豬粉腸◀️口感有彈性,肉質鮮美,搭配胡椒豬肚湯底,非常岩!▶️鮮鵝腸◀️鮮嫩爽脆,帶有獨特的禽肉風味,與湯底的胡椒豬肚湯更加提鮮😀整體而言,哩間餐廳十分滿意👍🏻湯底的味道濃郁,食材的新鮮度和質量都很出色。下次可以同屋企人黎試下😎
▶️紐西蘭羊肉片◀️
▶️安格斯牛小排◀️
▶️豬粉腸◀️
口感有彈性,肉質鮮美,搭配胡椒豬肚湯底,非常岩!
▶️鮮鵝腸◀️
鮮嫩爽脆,帶有獨特的禽肉風味,與湯底的胡椒豬肚湯更加提鮮😀

~招牌滋陰補身鴿子湯真心被湯底嚇親咗😳估唔到真的有鴿子在裏面而且每一啖湯都是感覺有誠意的,不會覺得好有味精的感覺!試完這個湯底後想再試吓其他湯底係咪都係咁好飲٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و~海中蝦蝦就不過不失啦,尺寸都是正常size,口感都幾彈牙的👀~脆鯇魚骨腩屋企人鐘意食魚就叫咗,魚味都正常唔會覺得好腥的😺屋企人表示質素是好的。~水魷魚🦑水魷魚咬口就是硬身少少的,不是好淋的但硬啲但都是可以咬到的(^o^)~韓牛三筋肉牛肉叫咗兩款,但我認為韓牛是比較好食的!牛肉大大塊又好食,加上牛肉是煮得好淋又香的🌟
~招牌滋陰補身鴿子湯
~海中蝦
蝦就不過不失啦,尺寸都是正常size,口感都幾彈牙的👀
~脆鯇魚骨腩
~水魷魚🦑
~韓牛三筋肉
2023-11-27 49 浏览
我搵到灣仔-春宵👁️‍🗨️就係見到佢舖頭賣相好掂👁️‍🗨️聽聞好出名成日都有人講👁️‍🗨️再望到佢既餐牌好多野食👁️‍🗨️仲有得擇鍋底👁️‍🗨️然後仲有勁多野可以叫👁️‍🗨️呢度既環境真係好正👁️‍🗨️寧靜環境唔會太嘈,見到外面個露台位好靚,呢個時間咁啱比較多人,等位一陣之後就入得✔️🫶🏻湯底選擇 職員好有禮咁帶我地坐好👁️‍🗨️呢個位子坐得舒服,冷氣又剛剛好👁️‍🗨️好清楚咁睇到佢既餐牌,有五種鍋可以選:鮑魚花膠雞湯 💯胡椒豬肚湯 💯 (已選)招牌滋陰補身鴿子湯 💯鴛鴦鍋底:四川麻辣鍋,招牌滋陰補身鴿子湯)💯鴛鴦鍋底:台式麻辣鴨血鍋,鮑魚花膠雞湯💯飛驒和牛西冷😎呢款和牛西冷係高質素既牛肉,通常煮熟之後都會好多汁,味道亦唔會流失,係一款好優質既和牛!豬粉腸😎呢個傳統美食,食起黎係有口感,外面爽口入面好鮮嫩,係一道打邊爐很好既配菜!炸午餐肉😝呢份午餐肉都有預先炸好,外層另有一份香酥口感,令到成個午餐肉都更惹味!二人什菜什菌盛合😝呢款菜有各種唔同既菜類同菇類,睇上去係好豪華既菜料理,營養價值好高,每一份都好新鮮份量好好!

🫶🏻湯底選擇
鮑魚花膠雞湯 💯
胡椒豬肚湯 💯 (已選)
招牌滋陰補身鴿子湯 💯
鴛鴦鍋底:四川麻辣鍋,招牌滋陰補身鴿子湯)💯
鴛鴦鍋底:台式麻辣鴨血鍋,鮑魚花膠雞湯💯
飛驒和牛西冷😎
豬粉腸😎
炸午餐肉😝
二人什菜什菌盛合😝
男朋友生日,作為100分嘅女朋友梗係要請食飯啦!今次揀咗呢間價錢親民得來又俾人感覺大方得體嘅餐廳!唔好講咁多,整返個前菜食下先!✨麻辣手撕雞✨ 麻麻辣辣, 十分開胃!手撕雞亦都好嫰滑!師傅將啲雞撕到一絲絲非常幼細,方便食,真細心♥️!先講湯底😝,呢個胡椒豬肚湯,非常清甜!胡椒香,辣得來又帶啲甘甜,回甘味濃!豬肚爽爽脆脆,配埋胡椒湯底。 Perfect !👍🫰🏼潮汕手切牛吊龍。牛吊龍唔喺度度都食到🤫,問咗職員,牛吊龍原來係牛背脊上面嘅一條長肉🫨!一上碟,覺得賣相好靚😳!油脂分布同斤嘅分部得好平均!整體來說講肉質非常軟嫰,而且肉汁亦都非常飽滿!鮮雞腸同花雕鮮雞子,超邪惡超邪惡啊!但係又忍唔住口覺得好好食!食到停唔到!🫣男朋友對呢餐極都滿意,食完打邊爐,再買個CHANEL俾我走唔甩啦!!💕哈哈

2023-11-23 44 浏览
放咗工同同事嚟到灣仔呢間火鍋店打邊爐,餐廳所用嘅湯底都係喎,原材料冇落任何味精,豐富材料熬製原汁原味。🍲湯底呢個招牌滋陰補身鴿子湯真係當湯飲都得,好味有益又健康,原隻鴿子煲夠出嚟嘅湯真係特別鮮甜。仲要落咗杞子,健康又明目。🐂飛驒和牛西冷大大片飛驒和牛西冷,切得好薄,擺落去火鍋度淥一陣就食得。雪花油脂平均分散晒喺牛肉薄片上,食落去入口溶化又甘香,果然係牛肉中嘅極品!🐟脆鯇魚骨腩魚腩大大件,魚肉新鮮鮮甜,肉質爽脆,食落去啖啖肉,非常好味。🦐海中蝦新鮮海蝦甜到不得了,蝦肉爽口又彈牙,蝦頭嘅蝦膏非常濃郁。🥬二人什菜什菌盛合,油麥菜,娃娃菜,雲耳,冬菇,金菇,杏鮑奸菇,車厘茄。
🍲湯底
🐂飛驒和牛西冷
🐟脆鯇魚骨腩
🦐海中蝦
新鮮海蝦甜到不得了,蝦肉爽口又彈牙,蝦頭嘅蝦膏非常濃郁。
2023-11-22 44 浏览
又約左大家姐食火鍋,今次係灣仔嘅春宵聽講好平又好食😋,我哋仲特登留肚準備今晚嘅大餐。🤰🏻💕濃郁胡椒豬肚湯💕首先飲咗個胡椒豬肚湯,可以驅寒豬肚味道超濃郁,湯底有豐富既材料,質感夠哂濃郁😋。💕 嫩滑飛驒和牛西冷💕接住落嚟就係期待已久既和牛,肉質細嫩多汁,肉質鮮美,仲有好豐富既脂肪花紋,營養豐富,極具口感享受😍,絕對係頂級美味💯。💕香酥紐西蘭羊肉片💕仲有呢個羊肉片係令大家姐同我都極為驚喜,羊肉肉質鮮嫩,口感幼滑到滑到入肚,個陣香酥味直頭係食過返尋味🤩!💕麻辣鮑魚皮蛋💕跟住有鮮嫩既鮑魚搭麻辣既皮蛋,口感豐富,辣味十足!皮蛋既軟滑同鮮香相得益彰,簡直係令人垂涎既美味!我同大家姐都讚不絕口,必食🤤!💕 爽脆蓮藕片 💕最後食埋口感鮮脆既蓮藕片,吸收湯能力強,加上爽口,令到成個火鍋更加豐富,等到最後先食,令到成餐火鍋層次昇華🤤。今餐火鍋簡係令人回味無窮🤤,食完仲可以岀各大露台,欣賞好有7,80年代港式風味嘅環境,大家姐話下次帶埋爹哋媽咪嚟試😏
💕濃郁胡椒豬肚湯💕
💕 嫩滑飛驒和牛西冷💕
💕香酥紐西蘭羊肉片💕
💕麻辣鮑魚皮蛋💕
💕 爽脆蓮藕片 💕

2023-11-21 65 浏览
天氣凍凍地是時候吃火鍋!今天去了一間港式玩味的火鍋店裝修具趣味·更設有戶外露營主題區♡雙拼鴛鴦鍋底·鮑魚花膠雞湯|胡椒豬肚湯先大讚一下花膠雞湯·金黃湯底秘訣是加入南瓜令湯底更顯鮮甜裡面還有原隻鮮雞同花膠· 絕對真材實料無添加胡椒湯底香辣·胡椒味重·喝一口湯馬上暖和身體♡本地手切牛頸脊牛頸脊好厚切· 而且份量十足口感軟腍而牛肉味濃·油香肉香充份♡牛肚輕輕一灼就可以·彈牙而富咬口♡廣島刺身蠔刺身蠔蠔肉鮮嫩飽滿♡白鱔片完全無骨·口感爽彈肥美♡炸午餐肉可以當小食的午餐肉·超級邪惡但我大愛♡自家製薏米水不會死甜·清熱又解喝另外還點了油麥菜、蜂巢豆腐、拿破崙響鈴;超推介響鈴·即炸非常香脆鬆化·只需輕輕一燙便吸滿湯汁精華!
天氣凍凍地是時候吃火鍋

可以當小食的午餐肉·超級邪惡但我大愛

♡自家製薏米水
不會死甜·清熱又解喝

2023-11-21 24 浏览
同男朋友收工去試下哩間<春宵>嘅打邊爐,我們叫咗個招牌滋陰補身鴿子湯做火鍋湯底,朋友話這個湯底非常好飲又健康,讓我哋超級期待😊先叫咗新鮮豬腰,切片鮮嫩,肉質鮮美又無雜味。煮熟後,豬腰仲保持嫩滑的口感😳每一口都充滿豬肉的鮮香,與滋陰補身鴿子湯底相得益彰🌈接下來係珊瑚蚌,鮮嫩多汁,口感彈牙。它散發出淡淡的海洋風味🤩墨魚滑都幾好食,柔軟滑嫩😼它在湯底中迅速煮熟,保持了其獨特的口感和鮮味🫶🏻再追加個安格斯牛小排🥩肉質鮮嫩,肥瘦適中,口感細膩。煮熟後,保持肉質的嫩滑度,每一口都散發出濃郁的牛肉香氣🉐最後,湯底的滋味醇厚,食材的新鮮度和質量都非常出色,價錢又合理🤭餐廳岀面仲有個幾靚嘅露台,打卡一流!黎緊爸爸生日,可以帶佢佢食餐好嘅😙

2023-11-20 43 浏览
知道灣仔謝斐道呢間開左好耐,但一直都冇機會食,今次朋友難得一早訂左位,咁緊係要試下佢地既火鍋。💚🧡🩷❤️💚🧡🩷❤️我哋訂左夜晚7點時段,早左到所以好快有得入。叫左個四人餐,這家餐廳擁有寬敞的露台,讓客人可以在享用美食的同時欣賞周遭的景色。招牌菜白鱔片,鱔魚片鮮嫩多汁,口感極佳。水魷魚保持了魷魚的鮮甜和彈性,絕對能滿足您的味蕾。💚🧡🩷❤️,不妨嚐一嚐他們的飛驒和牛西冷。肉質鮮嫩,帶有濃郁的牛肉風味,,每一口都令人驚艷。最後,新鮮的豬腰,肉質鮮美,口感豐富,風味獨特。總體而言,這家餐廳提供了美味多樣的菜品,讓客人在舒適的環境中享受美食。不知不覺成碟菜食哂。好評!全部都好有特色,下次都想約朋友再試埋其他菜。💚🧡🩷❤️

2023-11-17 85 浏览
一直見到呢間餐廳有好多好評,帶了幾位好知己一齊食野,店員既服務好好又有親切既笑容,幸好不算多人,齊人就入得。今日menu:🐟 海中蝦 🐟 ʚ♡⃛ɞ ʚ♥︎ɞ食完真係笑哈哈😆而家好少地方有得食!蝦肉既味道好香,而且整到非常鮮嫩爽甜。🐟 鮮蝦雲吞 🐟 🫶好索汁,蝦肉 同埋 三文魚籽增加口感。肉汁所曬喺入邊超鮮味。個醬汁鹹鹹甜甜。滋味更上一層!ʚ♡⃛ɞ ʚ♥︎ɞ🐟 萵筍片 🐟好大塊但係好快熟,好爽口。🐟 驒和牛西冷 🐟肉質鮮紅,紋理分明,好容易熟,Juicy嫩口。我同朋友都好鍾意呢種牛肉,好快就食曬一盤。餐廳有個幾大既露臺,打完邊爐可以繼續 轉場chill 下,個人覺得味道唔錯,值得推介。
🐟 萵筍片 🐟好大塊但係好快熟,好爽口。

2023-11-17 53 浏览
🔲今日係與男友既拍拖日,全日都係灣仔行街街,跟住睇埋戲,再買咗幾件衫🤩全日既行程好豐富,行到肚餓要食嘢,兜左一圈唔知食咩好,係OpenRice 見到呢間餐廳都幾特別,網上訂座仲有87折,咁就係度食,呢度叫做春宵,睇到佢地既火鍋湯底都以健康為主,係度食一次然後仲點以下配菜🔲🔲📣安格斯牛小排好靚牛阿,擺得好靚,比既份量都有厚度,顏色方面好紅,下面都係放滿冰,保鮮度十分好,一向對安格斯牛充滿信心,因為比較質素好,一定係好食💭💭田雞📣我都有獨特既品味,就係愛食田雞,唔係人人都鍾意,就係鍾意田雞肉夠嫩夠滑,不過要完全熟晒先至好食💭💭📣蜂巢豆腐呢份豆腐係好食過平時,因為分一半時會見到係好似蜂巢咁,呢款豆腐可以吸收好多湯汁,更加好味🗯️炸月亮蝦餅📣炸出黎好香,份量十足,用一個鐵兜仔裝住,新鮮好熱,成塊一齊食蝦味好豐富,夾住好多蝦肉🗯️📣新鮮豬腰食多啲豬腰好補,蛋白質又有鐵質,豬腰好靚 💭💭💭
📣安格斯牛小排
田雞📣
📣蜂巢豆腐
炸月亮蝦餅📣
📣新鮮豬腰
食多啲豬腰好補,蛋白質又有鐵質,豬腰好靚 💭💭💭
2023-11-16 39 浏览
😝同老公喺銅鑼灣睇完戲,行吓行吓去咗灣仔覓食!見到有間打邊爐叫做《春宵》,見時間尚早就想去試吓博一博 ,😃睇吓有冇位!咦咦~~又點知俾我哋駁倒有位喎!於是就即刻去食下啦!🤪✨麻辣手撕雞✨ 超惹味前菜,麻辣程度啱啱好!唔會太麻亦唔會太辣,🤫我就算唔係咁食得辣,都食到呢個菜!手撕雞嫰滑 Juicy ! 認真一流😳✨招牌滋陰補身鴿子湯✨嘩啦啦🔈🔈 超正,勁補身!十分推薦呢個招牌補身鴿子湯,飲落鴿子味唔會太腥太燥熱!反而係菇類先至係真正嘅精華!💕飲落清清地好滋潤,名副其實滋陰補腎!✨蓮藕片✨ 我想講係勁爽脆囉,師傅刀工精細,唔會切到太厚或太薄,師傅手工好好🩷 唔需要滾太耐,入口仲好爽脆! yeah ! 即滾即食非常好,strong 👍'✨拿破崙響鈴✨ 響鈴當然打邊爐一定要叫啦!夾脆鬆化,一碌落去個湯就即刻拎返上嚟唔會太林!正!✨潮汕手切牛頸脊✨簡直係和牛級嘅質素,覺得選擇咗呢個鴿子湯配牛頸脊實在太正確喇!😼個湯清清地,牛頸脊牛味濃濃地!😽兩個配搭,簡直發揮最大嘅效果!😸非常有咬口,口感豐富!🙌🏼

✨招牌滋陰補身鴿子湯✨
2023-11-15 21 浏览
朋友去灣仔打邊爐,餐廳出名湯底靚,火鍋料正。餐廳位於凱聯4樓,空間非常大,裝修好友荔園feel,出面仲有一個露台,成個感覺好chill好開心。胡椒豬肚湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個奶白色嘅胡椒豬肚湯上枱已經聞到陣陣香味,飲落去非常暖胃,真材實料好好味。入面仲有大大件豬肚可以食,爽口彈牙好滋味安格斯牛小排⭐️⭐️⭐️⭐️牛小牌有極多脂肪,食落去入口溶化非常甘香,牛脂香味非常重,點上調配醬汁味道更豐富更好味。墨魚滑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳自打墨魚滑,墨魚滑滑捋捋,仲食到一粒粒墨魚,新鮮又彈牙。炸午餐肉⭐️⭐️⭐️午餐肉經過高溫炸過,外皮已經脆卜卜,就咁食已經好好味,還能火鍋道淥的話給咗個湯汁有另一種口感和味道。蓮藕片⭐️⭐️⭐️⭐️清新有爽脆嘅蓮藕片,放落去火鍋淥一陣,熱辣辣好好味。

胡椒豬肚湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
安格斯牛小排⭐️⭐️⭐️⭐️
墨魚滑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
炸午餐肉⭐️⭐️⭐️
蓮藕片⭐️⭐️⭐️⭐️
清新有爽脆嘅蓮藕片,放落去火鍋淥一陣,熱辣辣好好味。