2020-12-03 529 浏览
88蚊有份雜扒食,真係好抵食呢個價錢唔難食已經好好,有塊厚豬扒,雞扒,蛋同火腿腸仔,配菜可以揀薯角/飯/意粉上菜速度好快,淋汁係會“喳喳聲”,覺得好飽好滿足服務都唔錯,本身2個人坐2人卡位,叫2個扒餐,侍應見好迫都即刻幫我地換4人枱
88蚊有份雜扒食,真係好抵食

上菜速度好快,淋汁係會“喳喳聲”,覺得好飽好滿足

2020-11-23 577 浏览
喺九龍灣行完, 當然要搵食啦。 今次支持吓燒山。雖然係茶餐廳, 但都等咗成 15 分鐘左右。 入店前都係指定動作先可以入座。喱個海南雞飯, 配嘅係油飯, 飯好有香茅同雞油味, 但食到一半, 就會覺得偏咸咗少少, 而且有啲寡, 雞方面, 雞肉都算嫩滑, 但唔係非常 juicy, 配有少少菜同一碗湯, 當日係葛湯, 同埋三款平時食海南雞都會有嘅醬, 分別係豉油膏、薑蓉同蒜蓉辣醬, 喱三隻醬都好好味, 豉油膏甜甜地咁, 令雞除咗咸味仲有啲甜味, 薑蓉因為有少少油, 所以令雞肉更滑而且帶有少許薑嘅清香味, 最後, 亦係我喱個唔食辣嘅人都覺得不錯嘅蒜蓉辣醬, 辣味香而辛, 但係可接受, 再加埋有啲蒜味, 更香。   以下係極尚 . 濃花膠滑雞湯配泡飯, 飯係硬飯, 適合做泡飯, 湯好清甜, 帶有雞味, 同時因為有菜, 所以有菜嘅甜味, 可能店家有隔過雞油, 唔會太油膩, 雞同花膠份量都算多, 花膠軟, 但有趙口, 唔會煲到淋晒一 pat pat, 雞可能因為煲完湯, 所以好易就骨肉分離, 而且算嫩, 雞味亦濃, 配埋飯食味道同口感都相當不俗。   飲品方面, 直得一讚嘅係, 店家用有真空隔層嘅銻

海南雞飯

極尚 . 濃花膠滑雞湯配泡飯

飲品方面, 直得一讚嘅係, 店家用有真空隔層嘅銻杯盛載, 所以凍飲品啲冰唔會太快就溶晒, 美觀得嚟又實用; 店入面牆身掛有不同年代嘅電影海報, 部分牆身亦舖有紙皮石, 為店面增添一種懷舊感。

凍檸茶 + 凍奶茶
2020-11-21
海南雞飯
極尚 . 濃花膠滑雞湯配泡飯
凍檸茶 + 凍奶茶
2020-11-18 526 浏览
朋友話我知時代冰室好好食於是我走左去九龍灣店食兩點幾去食都要排隊😳好彩只係等左一陣啲野食黎到發現碟碟都勁大份👍🏻滑蛋蔥花叉燒飯 $59滑蛋夠滑叉燒睇落好瘦但食落d肉又唔會乾身賣單睇返張單先知有老火湯送但完全無比過我地如果無老火湯其實可以話聲比人知☹️原條魚柳蛋包飯 $53 (兩點後減$5)蛋包飯既飯勁爛勁濕完全唔合格魚柳大大塊但無乜魚味全日歐陸早餐 美式千島炸魚柳 $53同樣 魚無乜魚味蛋炒得比較老其他野正正常常招牌秘製咖喱牛腩飯 $54 (同樣減左$5)咖喱唔辣 適合唔食得辣既人
朋友話我知時代冰室好好食

但食落d肉又唔會乾身
賣單睇返張單先知有老火湯送
但完全無比過我地
如果無老火湯其實可以話聲比人知☹️

原條魚柳蛋包飯 $53 (兩點後減$5)
蛋包飯既飯勁爛勁濕
完全唔合格
魚柳大大塊
但無乜魚味

全日歐陸早餐 美式千島炸魚柳 $53
同樣 魚無乜魚味
蛋炒得比較老
其他野正正常常

招牌秘製咖喱牛腩飯 $54 (同樣減左$5)
咖喱唔辣 適合唔食得辣既人
2020-11-13 369 浏览
🍴芙蓉蛋飯 🥚🍚54 蚊勁大碟勁多飯 飯熱辣辣 蛋好多 甜豉油 同蛋好 match傳統做法多芽菜 有甜叉燒🐷 蝦肉🦐夠哂足料 蛋9 成熟 帶 d蛋汁撈飯都好正!🍴瑞士汁雞脾公仔麵🐤雞脾個瑞士汁唔錯 但唔係即炸 所以淋左少少 不過雞脾又好少唔好食 公仔麵反而 ok麵夠多 瑞士汁甜入味 加少少辣椒油都好正🌶️#黃藍是政見黑白是良知 #黃藍是政見好食是良知 #黃店 #黃色經濟圈 #瑞士汁 #炸脾 #公仔麵 #煎蛋 #芙蓉蛋飯 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#時代冰室九龍灣常悦道20 號環球工商大廈地下1b鋪=====================🙂温馨提示🙂Fb like左 page都睇唔到<通知> 若果大家想睇到多d唔同既美食 👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻除左like 請做多一個步驟 左 👉🏻<追蹤中/Following&#

🍴芙蓉蛋飯 🥚🍚54 蚊

🍴瑞士汁雞脾公仔麵🐤

Score 平均分< 7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#時代冰室
九龍灣常悦道20 號環球工商大廈地下1b鋪

=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2020-11-12
2020-11-13 271 浏览
時代冰室係九龍灣工商區較為出名既黃店,餐牌選擇又多,吸引佐唔少九龍灣上班族lunch時間嚟幫襯,當然我都唔例外啦☺️今日唔算太肚餓,而時代冰室又出名抵食夾大件,所以我今日就專登揀佐個份量相對較輕盈既All day breakfast😆板煎蜜糖雞扒全日歐陸早餐 配凍檸茶 $57 🐥 (6.8/10)呢個餐包含咗六樣嘢:沙律、牛角包、蜜糖雞扒、3.6牛乳炒滑蛋、司華力腸、薯餅。沙律🥗:汁同菜分開,抵讚👍🏻菜好新鮮同埋幾爽😋牛角包 🥐:食果陣雖然唔熱,但都算酥☺️雞扒🐥:煎到岩岩好,將雞皮多餘既油脂迫佐出嚟既同時又唔會太乾。唯獨味道偏淡佐少少,整體黎講,雞扒幾高質,食曬成塊都唔會覺得膩😍3.6牛乳炒蛋🍳 :炒得太熟,雖未至於太老,但都難免有少少失望😖司華力腸:正常,同平時食開既一樣🤣薯餅 🥔:食得出係新鮮炸,雖然因為外賣既關係唔可以趁熱即刻食,但食果陣都仍然有少少脆😊其實我都幫襯佐好多次時代冰室了,雖然唔至於話超級好食,但係選擇真係多同埋份量又夠,會繼續幫襯☺️——————————————😋味道:6.8/10🤵🏻服務:7/10💰抵食:7.5/10⏳外賣等候時間:15分鐘

沙律🥗:汁同菜分開,抵讚👍🏻菜好新鮮同埋幾爽😋

牛角包 🥐:食果陣雖然唔熱,但都算酥☺️

司華力腸:正常,同平時食開既一樣🤣

——————————————
😋味道:6.8/10
🤵🏻服務:7/10
💰抵食:7.5/10
⏳外賣等候時間:15分鐘
15 分钟 (外卖自取)
2020-11-01 504 浏览
喺淘大UA 睇完戲,就梗係去蕭生開嘅時代冰室食嘢啦!我同個Friend 一人各嗌左一個餐,以茶記標準嚟計,候餐時間比較耐,大約等左15分鐘。(1) 鴛鴦焗飯飯嘅份量好大,自己一個人都食唔哂! 五十幾蚊有一大塊雞扒同一大塊豬扒,真係好抵食! 本人覺得黑椒味有啲太辣,但白汁就真係唔錯,不過不失。鐘意飲檸蜜嘅我,餐飲跟左熱檸蜜,竟然唔洗加錢! 係一個加分位。(2) 煎雙蛋豬扒飯兩個相比之下,我會覺得焗飯好食啲,畢竟都係熱門菜。豬扒有啲硬,但味道夠香。煎荷包蛋都有蛋漿流出嚟,好滿意!餐飲跟左一杯特飲,  青檸蜜桃汁,味道好清甜解膩,侍應果然無介紹錯!順帶一提,侍應嘅服務態度的確好好,會同你吹下水,亦都有問必答! 大家都可以試下食!
(1) 鴛鴦焗飯
鴛鴦焗飯

(2) 煎雙蛋豬扒飯
煎雙蛋豬扒飯

2020-07-13
鴛鴦焗飯
2020-10-22 442 浏览
時代冰室,LUNCH 不二之選餐牌多選擇,餐廳的哥哥姐姐親切而且有禮貌Lunch Time 係打工仔放break時間,硬係要抖一抖,食得滿足蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯,係我的最愛!
時代冰室,LUNCH 不二之選
餐牌多選擇,餐廳的哥哥姐姐親切而且有禮貌
蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯,係我的最愛!
2020-10-13 560 浏览
九龍灣德福廣場樓下,可謂龍頭黃店集中地。除了有渣哥、光榮,還有燒山的時代冰室。晚市時段,時代的等位人龍不算多,不消10分鐘就有位。餐牌上的選擇多得眼花繚亂,有選擇困難症的朋友要多點時間才決定到吃什麼。冰奶茶跟餐凍奶茶奶味較重,茶味不夠突出。蔥油豬扒配瑞士雞翼飯 $56 份量驚人的碟頭飯,男士們也不必吃得了。蔥油超惹味,撈飯一流。瑞士雞翼略嫌不夠入味;豬扒比想象中薄身,但勝在夠軟熟、不黐牙,配蔥油撈飯的確不錯。 蒜香骨 $78 小菜蒜香骨也超大碟,肉厚又炸得香脆,絕對夠2人用。香飯粒粒分明,口感也夠香軟。質素對得起價錢,是值得吃的良心店。餐廳資料:時代冰室    地址: 九龍灣常悅道20號環球工商大廈地下1B號舖電話: 23336887
晚市時段,時代的等位人龍不算多,不消10分鐘就有位。

冰奶茶

跟餐凍奶茶奶味較重,茶味不夠突出。

蔥油豬扒配瑞士雞翼飯 $56

份量驚人的碟頭飯,男士們也不必吃得了。

蒜香骨 $78

質素對得起價錢,是值得吃的良心店。

餐廳資料:
時代冰室

地址: 九龍灣常悅道20號環球工商大廈地下1B號舖
電話: 23336887
2020-07-07
2020-09-23 796 浏览
今次要介紹吓位於九龍灣工業區嘅茶記!呢間餐廳係由燒山開架,見到好多人吹捧,於是特登一試😋 順便支持一下黃店💛 餐牌選擇有好多,價錢仲要算親民🥳 一坐低店員就送上老火湯,味道唔錯!蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯($53)豬扒大大塊,肉質軟腍,一啲都唔鞋口,煎得好香😋仲有成三隻蛋咁多🤩蛋汁加豉油加埋啲蔥油撈飯真係冇得輸!啲飯秒速清晒🤪川味無骨麻辣口水雞飯($61)佢嘅麻辣整得唔錯,食落好惹味,十分開胃!雞件份量好多,但食落唔夠滑嫰,比較鞋口🙈啲飯幾香!#大大力懲罰黃店💛-時代冰室(九龍灣)📍九龍灣常悅道20號環球工商大廈地下1B號舖抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚/5

蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯($53)

川味無骨麻辣口水雞飯($61)

#大大力懲罰黃店💛
時代冰室(九龍灣)
📍九龍灣常悅道20號環球工商大廈地下1B號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚/5
2020-09-20 539 浏览
喺附近開工💛估唔到有咁多好嘢食呢間時代冰室位於九龍灣工業邨所以都好多上班一族排隊👍👍👍👾黑糖·蜜桃雪山西多士 $30✨少女心突然大爆發💕💕完全忘記咗呢啲嘢食有幾邪惡黑糖,忌廉,蜜桃,配上西多士做幾多運動都救唔番🤣🤣🤣但係依然無阻我揀咗呢一樣嘢黎食雖然蜜桃係罐頭果肉,忌廉亦都好普通但係唔知點解配上西多士造就左我一日嘅好心情🥰🥰🥰見到佢Menu上面其他嘢都好似好好食我下次經過,一定會再返嚟試埋佢依家好多餐廳都標榜自己做港式希望下次可以試到佢嗰啲傳統冰室食物
喺附近開工💛估唔到有咁多好嘢食
呢間時代冰室位於九龍灣工業邨
所以都好多上班一族排隊👍👍👍
👾黑糖·蜜桃雪山西多士 $30✨
少女心突然大爆發💕💕
完全忘記咗呢啲嘢食有幾邪惡
黑糖,忌廉,蜜桃,配上西多士
做幾多運動都救唔番🤣🤣🤣
但係依然無阻我揀咗呢一樣嘢黎食
雖然蜜桃係罐頭果肉,忌廉亦都好普通
但係唔知點解配上西多士
造就左我一日嘅好心情🥰🥰🥰

見到佢Menu上面其他嘢都好似好好食
我下次經過,一定會再返嚟試埋佢
依家好多餐廳都標榜自己做港式
希望下次可以試到佢嗰啲傳統冰室食物
2019-12-28
  • 西多士
🌈時代冰室 Times Cafe👾終於又再經過時代冰室💛💛💛佢依然有好多上班一族喺度排隊今次嚟食午餐,真係排咗一獲金👾蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯 $56✨聞說三眼仔煎蛋飯係招牌今次終於點到嚟食🥰🥰🥰果然名不虛傳,蔥油真係好香👍煎蛋有啲燶邊,但個蛋黃仲係流心㗎🤩證明鑊氣好夠🤭蛋黃流落啲飯到,個白飯即刻有晒蛋香味豬扒厚切,外脆內軟夠味得來,又唔會太鹹❤️❤️而家唔會再成日經開九龍灣但係都會好想返去食到間餐廳好明顯係玩復古風🤗估唔到又真係俾佢玩到嗰種傳統港式風味
🌈時代冰室 Times Cafe👾

終於又再經過時代冰室💛💛💛
佢依然有好多上班一族喺度排隊
今次嚟食午餐,真係排咗一獲金
👾蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯 $56✨
聞說三眼仔煎蛋飯係招牌
今次終於點到嚟食🥰🥰🥰
果然名不虛傳,蔥油真係好香👍
煎蛋有啲燶邊,但個蛋黃仲係流心㗎🤩
證明鑊氣好夠🤭
蛋黃流落啲飯到,個白飯即刻有晒蛋香味
豬扒厚切,外脆內軟
夠味得來,又唔會太鹹❤️❤️

而家唔會再成日經開九龍灣
但係都會好想返去食到
間餐廳好明顯係玩復古風🤗
估唔到又真係俾佢玩到嗰種傳統港式風味
2020-02-20
  • 蔥油厚切豬扒伴三眼煎蛋飯
2020-09-02 963 浏览
今日好想食炸髀,經開九龍灣就搵下邊間可以試。做完research後,時代冰室或者光榮茶記二揀一。最後揀時代因為見佢話「王牌炸雞髀」,同埋可以加5蚊有個通粉仔,今日餓底所以就更加好。一早睇相揀好,二話不說H12加火腿鮮茄通粉凍檸茶。凍檸茶先上,um.....無檸味,茶味唔夠濃。再黎「鮮茄」通粉,湯底完全係茄汁味加糖,亦唔見有蕃茄肉或者皮。本人都有下廚嘅,恕我真係食唔出有鮮茄味,不過5蚊就無所謂,當係飽肚。最後,「王牌炸雞髀」同厚切蛋治。先講蛋治,包夠厚,亦夠牛油,但唔夠軟熟亦都凍。蛋就滑嘅,但成件事配合得唔好。蛋太少,個包厚又唔軟熟,令到一口咬落去有點乾。其實我唔係話俾10蚊要拎返20蚊嘅野去評論,只係由顧客嘅期望同感受出發。如果蛋唔會俾多其實用返普通厚度嘅麵包會更好,起碼少左乾身嘅感覺,亦可以突出個滑蛋。厚切包如果餡唔多其實令個缺點更出。當然,我明,「厚切」, marketing 黎講係吸引啲。到炸髀,sorry,真係唔okay,一上枱,就知唔係即炸,見到啲皮開始縮,係炸完放左一段時間。但唔緊要,如溫度keep到都還好,可惜,一食就知連翻炸/熱都唔係好夠,皮唔脆,肉經時間洗禮偏實有點乾

一早睇相揀好,二話不說H12加火腿鮮茄通粉凍檸茶。

凍檸茶先上,um.....無檸味,茶味唔夠濃。

炸脾蛋治

到炸髀,sorry
,真係唔okay,一上枱,就知唔係即炸,見到啲皮開始縮,係炸完放左一段時間。但唔緊要,如溫度keep到都還好,可惜,一食就知連翻炸/熱都唔係好夠,皮唔脆,肉經時間洗禮偏實有點乾亦無肉汁,係失望嘅,因為佢話「王牌」。但值得讚嘅係,佢上枱前會加少少蜜糖落隻髀,蜜糖襯炸髀係絕配,呢點做得好。

2020-08-29 744 浏览
Lunch time時段同樣會面臨大排長龍的茶餐廳,因此還是選擇外賣自取相對能節省時間成本😂1️⃣白汁雞皇蛋包飯(蕃茄飯)$56正常普通茶記水準的白汁雞肉;可惜雞肉肉質實在不夠嫩;配料還有少量翠玉瓜、胡蘿蔔、椰菜花等;蕃茄汁飯底不錯;滑蛋蓋厚薄適中,賣相滿分;然而,食物水準並沒有特別出色之處,整體來說再也普通不過———————————————————————味道:5.5 /10性價比:中回頭率:30%
白汁雞皇蛋包飯(蕃茄飯)

1️⃣白汁雞皇蛋包飯(蕃茄飯)$56
白汁雞皇蛋包飯(蕃茄飯)

———————————————————————
味道:5.5 /10
性價比:中
回頭率:30%
2020-06-06
外卖自取
2020-08-24 572 浏览
燒山就聽得多,幫襯吓佢嘅時代冰室,打風過後,食飯時間褪後唔少少就咁啱有下午茶餐食,咁就叫愛爾蘭瘋狂辣肉醬熱狗,再加埋薯角,咁樣就係一個豐富嘅下午茶。.愛爾蘭瘋狂辣肉醬熱狗評分:🌟🌟🌟🌟熱狗最正嘅就係佢條腸同啲醬,冇正式咁度就當佢條法蘭克福腸有10寸長,法蘭克福腸因為有衣而脆口,所以選擇法蘭克福腸係絕對好嘅決定。另外,肉醬方面咸度適中,如果調較再辣啲就好。.薯角評分:🌟🌟🌟加$5嘅薯角就一般喇,冇咩特色特別。
愛爾蘭瘋狂辣肉醬熱狗
評分:🌟🌟🌟🌟
薯角
評分:🌟🌟🌟
加$5嘅薯角就一般喇,冇咩特色特別。
外卖自取
2020-08-19 665 浏览
癲左啊!!!點解一間茶記可以有咁多選擇!!!日韓港式都有!!!睇完menu之後決定短期都食佢做lunch,返工唔帶飯⋯⋯本身打算同同事落去買外賣嘅,但點個姐姐見我地兩個人望望menu,望望條等外賣既長龍,同我講⋯⋯入邊有位,唔洗等喎⋯⋯well,我屈服,即刻入左去。因為第一次食時代。之前無做咩功課,睇睇menu第一樣野,就係防疫套餐,又岩時勢又岩feel,最緊要夠重口味。一於就試試佢!出餸好快,因為我有條80歲婆婆嘅脷,如果個咖喱可以熱到㷫口就更好了!咖喱唔太辣,岩晒想食咖喱又怕太辣嘅朋友,因為秘製嘅關係,仲隱約食到D蕃茄味。仲叻叻係佢用左superfood——薑黃入饌,真係有助增強免疫力,同時唔怕難入口。對營養有少少研究嘅我,見到呢個配搭,決定食左先講!叫左秘製咖喱牛腩,牛腩唔會過肥,有少許筋腱位特別好食,加試個汁無極重椰汁感覺,好似light啲可以食多兩啖肉。成個飯份量算大,大男人食的話都夠食,可能係香港人關係薑黃唔習慣,會食得慢少少。重點係,因為份量都唔少,D肉又好好食,得食剩左半碗飯,然後⋯⋯樓面姐姐好善良有心咁同我講,你下次食唔晒可以叫少飯,仲可以平一蚊添!正正子,又慳錢又環

對營養有少少研究嘅我,見到呢個配搭,決定食左先講!
正正子,又慳錢又環保同唔怕浪廢,有貼心嘅提醒,唔似得其他茶記怕煩寫咁多野,草草了事就關人。呢個貼心係茶記世界度加分!!!

個防疫湯水似得出清甜味,有心認真。
秘製薑黃咖喱牛腩飯

同事食左巨人漢堡扒奄列飯,個漢堡扒個樣唔夠靚仔,但個內心都認真有加洋蔥。
個飯就你茄汁撈出黎嘅,比香飯好,但始果係炒底記perfect池喇!
anyway,沙津菜量很好,唔係伴碟type咁少,中午飯黎講,PASS!
巨人漢堡扒奄列飯
2020-08-18