2025-04-05
今日又好想食麻辣火鍋,但總係覺得返大陸好頻撲,就諗起蘭桂坊有一間中國十大火鍋品牌朝天門,一於去食先。我哋叫咗商務午市二人餐。個餐包咗玉璽鴛鴦鍋,餐前小食(中國特色小食-麻花,杏仁片,蠶豆),毛肚,鵝腸,黃喉,西班牙黑豚梅肉,丸滑拼,8秒響鈴,烏冬,金針菇,娃娃菜,牛肉麵,滷肉飯,同埋兩杯藍椰茉莉花水。我哋叫咗麻辣湯底同埋豬肚雞湯底。麻辣湯底用嚟淥毛肚,鵝腸,黃喉同丸滑拼都好夾。同埋好鍾意佢個麻辣湯,個辣有層次同埋好香。豬肚雞湯底鮮味又補身,用嚟淥菜,西班牙黑豚牛肉片就啱晒,可以食返本身食材嘅鮮甜味。墨魚滑有墨魚粒喺入邊,有咬口又鮮味。8秒響鈴有豆香。藍椰茉莉花水解辣一流。主食牛肉麵同滷肉飯,估唔到都幾好味最後淥埋個烏冬喺麻辣湯度,一路食頭皮一路飆汗,辣得好過癮。餐廳環境好好,有好多間唔同嘅包廂,出面大廳係寬敞嘅卡座,感覺優雅。洗手間亦都好乾淨,仲好貼心咁有一次性嘅漱口水供顧客使用。仲見到餐廳有生日優惠,雞子放題,啤酒買一送一優惠都好吸引
我哋叫咗麻辣湯底同埋豬肚雞湯底。
墨魚滑有墨魚粒喺入邊,有咬口又鮮味。8秒響鈴有豆香。
藍椰茉莉花水解辣一流。
主食牛肉麵同滷肉飯,估唔到都幾好味
最後淥埋個烏冬喺麻辣湯度,一路食頭皮一路飆汗,辣得好過癮。