5天前 108 浏览
今日有朋友來香港玩,想我帶他周圍食野,我即時諗到既係蘭桂坊,但預算都知吾會便宜,殊不知搵到間很有氣派既特式火鍋,竟有平價套餐可揀喎,那就一定要試啦🥳而且見有網友話過,食飯打埋卡有高級甜品送,每位五百多元亦無懸念吧😻當朋友來到蘭桂坊這繁華地標門前🎆,已經被‘’進了朝天門,就到重慶城‘’的牌匾氣勢吸引,開門後就更感受到重慶的氣息,我們也立即在‘’迎官接聖‘’的打卡位影相先🤳🏻正當我們好奇重慶火鍋有幾老字號時,見到旁邊食客的鍋爐頂上那玉璽🤴🏻,絕對是高端鴛鴦鍋的代表了。可惜我們只是兩人,否則預訂包廂坐還可以唱K添🎶,唯有下次公司搞商務聚會時再來吧🥳我們點的是2️⃣人餐,混醬餐車放齊多款醬料,但侍應還送兩樽植物調和油給我們蘸,說是重慶火鍋的傳統配搭💐頭盤是寫著非物質文化遺產的✴️蠶豆,核桃片和脆麻花✴️第一次食重慶特色既餐前小吃很特別🩷開始打邊爐前還先送上塊白麵包,給我們墊食物吸油,我就覺得不太配搭的,但朋友覺得幾有意思👍🏻接著來的拼盤是毛肚、鵝腸、及豬喉,三款也是脆爽不韌很難得🤎至於主菜新西蘭羊肉卷,鮮滑羶香,肉脂均匀🩵而冰鎮貢丸粒粒飽滿,香濃多汁🤍鮮嫩茼蒿菜的賣相得意,像棵樹般放在枱上🌳菌菇拼盤的

接著來的拼盤是毛肚、鵝腸、及豬喉,三款也是脆爽不韌很難得🤎
至於主菜新西蘭羊肉卷,鮮滑羶香,肉脂均匀🩵
而冰鎮貢丸粒粒飽滿,香濃多汁🤍
鮮嫩茼蒿菜的賣相得意,像棵樹般放在枱上🌳
菌菇拼盤的繡球菌口感獨特爽脆,雞樅菇及牛肝菌則鮮香並重🍄‍🟫
肉多多午餐肉刻意放最後食,吸盡麻辣及菇菌湯底的精華吧🐷

而臨走前侍應還提醒我們有紅糖冰粉甜品,食埋已甜滑到心滿意足了💯❤️🔥
  • 非遺三味鍋
2024-09-22 329 浏览
位置座標在中環蘭桂坊一帶進駐,門面亮艷正宗有著重慶元素風味,以全紅色門面充當氣派傳承89年的地道火鍋正宗,進了「朝天門」就到重慶城,味道正宗四川火鍋店注入中國元素別具特色,打卡一流店內環境備有包廂座位、唱K組合創意甚高,一邊唱歌一邊欣賞窗外美景,不僅繁華夜景週邊商業也不錯單點或平價套餐都幾抵食非常推薦三五知已邊食邊盡歡!「非遺三味鍋」有齊菌/蕃茄/麻湯增添味道令火鍋嚐味層次提昇滿足各類味蕾「重慶小吃組合」三款小吃拼配外香內脆炸出來香口豐富,咬勁一口一舊好滋味「鮮毛肚/鵝腸/豬喉」入口細膩鮮香嫩脆爽,保持質感比例「肉多多午餐肉」午餐肉湯底淥熟,讓肉吸盡湯底精華再沾醬料吃相當滋味「新西蘭羊肉卷」密集紋理滑順肉質,肉脂如雪花般均匀分布,片片油花盡現「貢丸」一粒粒新鮮飽滿,即溶上乘快灼口感鮮味,香濃軟腍丸味脹大多汁「鮮嫩茼蒿菜」嫩莖和葉子皆可食被稱為火鍋的好朋友「菌菇拼盤」獨其的鮮與甜為重,雞樅茹、牛奸菌、竹笙、繡球菌等現到店裡吃飯打卡附送高級免費甜品「紅糖冰粉」

單點或平價套餐都幾抵食非常推薦三五知已邊食邊盡歡!
「非遺三味鍋」
有齊菌/蕃茄/麻湯增添味道令火鍋嚐味層次提昇滿足各類味蕾
「鮮毛肚/鵝腸/豬喉」
入口細膩鮮香嫩脆爽,保持質感比例
「肉多多午餐肉」
午餐肉湯底淥熟,讓肉吸盡湯底精華再沾醬料吃相當滋味
「新西蘭羊肉卷」
密集紋理滑順肉質,肉脂如雪花般均匀分布,片片油花盡現
「貢丸」
一粒粒新鮮飽滿,即溶上乘快灼口感鮮味,香濃軟腍丸味脹大多汁
「鮮嫩茼蒿菜」
嫩莖和葉子皆可食被稱為火鍋的好朋友
「菌菇拼盤」
獨其的鮮與甜為重,雞樅茹、牛奸菌、竹笙、繡球菌等
現到店裡吃飯打卡附送高級免費甜品「紅糖冰粉」
2024-09-12
2024-09-16 317 浏览
經過蘭桂坊附近見到有一間非常有特色嘅重慶火鍋店,行入餐廳之後,仿佛去左重慶城,一入去已經見到迎官接聖既牌匾,裝修有氣派,火鍋店原來大有來頭,已經傳承89年地道火鍋店老字號,仲可以包廂,入面有唱K設備,可以邊食火鍋邊唱歌,欣賞窗外蘭桂坊既繁華夜景,聚會好地方。今次點左Openrice 午市2人套餐,好抵食,湯底點左玉璽鴛鴦鍋,鍋既手柄就係玉璽,上面有一條金色龍,好有中國特色,鴛鴦鍋一邊係紅湯(中辣),麻辣鮮香;另一邊係菌湯,菇味香濃滋補。重慶小食組合小食有脆麻花、雪片糕和蠶豆,每一樣都充滿住重慶獨特風味,脆麻花香脆可口,雪片糕柔軟綿密,蠶豆香氣撲鼻。特色三拼豬喉:切成花花形,賣相精緻,口感脆嫩,讓人回味無窮。鮮毛肚:新鮮既毛肚,涮幾秒鐘就可以吃,口感脆爽,吸收紅湯既麻辣味。冰川鵝腸:鵝腸洗得好亁淨,脆嫩有彈性,建議涮在紅湯,鵝腸吸收唒麻辣味道。新西蘭羊肉卷羊肉卷肉質細嫩,沒有一絲暄味,涮一下就食到滿滿既鮮美。午餐肉第一次打邊爐食午餐肉,驚喜地好夾,午餐肉切片厚身,口感綿密豐富,吸收湯底精華。貢丸賣相落足心思,貢丸彈牙多汁,火鍋中必點品項。皇帝菜涮一下菌湯,品嚐到新鮮既青菜味道,清脆爽口。

特色三拼
豬喉:切成花花形,賣相精緻,口感脆嫩,讓人回味無窮。

新西蘭羊肉卷
羊肉卷肉質細嫩,沒有一絲暄味,涮一下就食到滿滿既鮮美。

貢丸
賣相落足心思,貢丸彈牙多汁,火鍋中必點品項。

皇帝菜
涮一下菌湯,品嚐到新鮮既青菜味道,清脆爽口。

菌菇拼盤
拼盤裡有3款菌菇,包括白木耳,菌菇非常新鮮,用左菌湯底更加提升菌菇既天然香氣。

特色紅糖冰粉
冰涼爽口既冰粉配上香甜既紅糖,冰粉滑嫩,紅糖香甜,解辣嘅好幫手。
  • 原山菌菇拼盤
2024-09-14 334 浏览
位於中環蘭桂坊開左一間重慶老字號火鍋店❣︎朝天門❣︎傳承89年嘅重慶老火鍋,味道正宗👍🏻有多間包箱房間,房間可以唱K🎤落地玻璃設計,仲可以欣賞埋蘭桂坊嘅美景,超適合商務宴請。門口嘅迎官接聖牌匾,好有中國風特色,影相📸打卡一流。今日來體驗左佢嘅♥︎午市雙人餐♥︎呢到嘅餐具同器皿都好靚充滿中國🇨🇳風,食材高質,真係好有古代feel。侍應會推架餐車來,上面放滿各樣嘅調味料比你揀,而每人會比一罐❣︎朝天門❣︎香油你,另外再比一塊麵包你,方便你吸走食物嘅油膩超貼心👍🏻仲會跟一壺毛尖茶比你,呢壺茶超解膩👍🏻❣︎重慶小吃組合❣︎先來嘅餐前小食有蠶豆,桃片同麻花。第一次食到啲噤有特色嘅重慶特產,好有風味。❣︎玉璽鴛鴦鍋❣︎我地揀左麻辣紅湯同清甜菌湯,麻辣紅湯夠晒麻辣,菌湯菇菌味濃郁👍🏻❣︎特式三拼❣︎擺盤精緻,全部都洗得好乾淨,黃喉𠝹晒花😍好爽脆,毛肚無腥味脆爽,鵝腸爽口。❣︎西班牙黑豚梅肉❣︎肉質鬆化,肉味濃郁,大理石紋般嘅油花,味清而不燥。❣︎肉多多午餐肉❣︎肉粒多,口感軟彈。❣︎貢丸❣︎貢丸Q彈多汁有嚼勁。❣︎菌菇拼盤❣︎內有冬菇,金菇同秀珍菇。❣︎鮮嫩茼蒿菜❣︎插到盤花噤上😍茼蒿菜鮮嫩清甜。❣︎特色紅糖冰粉❣︎第一次食冰粉會有山渣粒同青提子

❣︎重慶小吃組合❣︎

❣︎玉璽鴛鴦鍋❣︎

❣︎特式三拼❣︎

❣︎西班牙黑豚梅肉❣︎
肉質鬆化,肉味濃郁,大理石紋般嘅油花,味清而不燥。

❣︎肉多多午餐肉❣︎
肉粒多,口感軟彈。

❣︎貢丸❣︎
貢丸Q彈多汁有嚼勁。

❣︎菌菇拼盤❣︎
內有冬菇,金菇同秀珍菇。

❣︎鮮嫩茼蒿菜❣︎
插到盤花噤上😍茼蒿菜鮮嫩清甜。

❣︎特色紅糖冰粉❣︎
第一次食冰粉會有山渣粒同青提子乾跟埋,口感好夾👍🏻滑口清爽。

2024-09-12
2024-08-30 469 浏览
前排同朋友去蘭桂坊蒲, 路過見到呢間門外極有中國風嘅餐廳, 好奇上網查過, 原來係重慶過江龍兼老字號火鍋店「朝天門」, 只係開咗三個月左右, 正好今日陪朋友去中環覆診, 順便去食個LUNCH。原來呢間餐廳除咗供應重慶地道正宗火鍋外, 仲有包房模式, 私隱度極高!! 提供唱K娛樂, 可以邊唱K邊食火鍋, 真係第一次! 而且環境氣氛亦好適合商務宴請。首先店員推出了這架「混醬車仔」, 放了多款醬料給自由混醬, 而且店員更極力推介加入這樽植物調和油, 係重慶火鍋嘅傳統食法, 確實味道果然升呢唔少!! 不但令食材口感更滑, 而且更加香口惹味!!! 值得一試!而且餐廳還會每人給予一片白麵包, 用以吸取火鍋食材多餘嘅油。我地選擇了【午市雙人餐】HK$1245 (已包茶水、醬油、加一服務費)先送上--重慶小吃組合, 香酥脆脆有如蝦條般口感; 蠶豆香口, 先甜後繼微辣; 以米漿製成的杏仁餅, 口感偏粉。湯底上檯賣相岩哂打卡 —- 玉璽鴛鴦鍋 分別為麻辣紅湯同埋清甜菌湯, 前者麻辣過癮, 能刺激味蕾又開胃, 後者清清地。特色三併: 鵝腸沒有肥油連帶, 透薄爽口;豬黃喉(心臟主動脈血管): 呢個部份平時好少

湯底上檯賣相岩哂打卡 —- 玉璽鴛鴦鍋

特色三併:
鵝腸沒有肥油連帶, 透薄爽口;
豬黃喉(心臟主動脈血管): 呢個部份平時好少可以食到, 口感爽口彈牙。
毛肚: 同樣爽口
特色三併

貢丸: 很有驚喜, 口感彈牙, 味道香甜多汁, 推介!!
貢丸

新西蘭羊肉卷: 色澤粉嫩, 沒有濃烈嘅羊騷味, 易入口。
新西蘭羊肉卷

套餐仲有午餐肉、翠綠清甜嘅皇帝菜、菌菇拼盤(小)。
菌菇拼盤(小)

最後送上兩款冰粉做甜品
特色紅糖冰粉: 晶瑩通透冰粉, 配料有山渣粒, 青提子干同埋紅糖水, 撈埋一齊食滋潤甜甜又解辣。

另一款係加入了玫瑰花製成嘅冰粉, 花香味重, 配有爆珠, 既解辣又不失口感。
2024-08-27
特色三併
3天前 0 浏览
今日去了蘭桂坊,但唔係飲酒,而係打邊爐。這間火鍋店在蘭桂坊附近,嚟呢度可以順便打卡,如果人多仲可以包房欣賞蘭桂坊的夜景。大門兩側寫着「進了朝天門,就到重慶城」。踏了幾級樓梯,牆上看到重慶老字號、重慶市非物質文化遺產、中國火鍋十大品牌等。未進去,已經感到氣派不凡。坐下後,便選湯底。🌷玉璽鴛鴦鍋有三款湯底可以選擇,紅湯、蕃茄湯、菇菌湯,我選了紅湯和蕃茄湯。選了湯底,店員便送上重慶小吃組合,有合桃片和蠶豆都幾甜,麻花鹹脆。然後店員推一架車仔俾我們調配醬料,而店員介紹了重慶火鍋傳統食法醬油,我這一碗是由店員特別調製,醬料有蒜、蔥、辣椒、芫荽、蠔油加食用植物調和油,麻油的味道很香濃。店員再給各人一片麵包索辣油。枱上擺放了圍裙,帶了圍裙,乾淨衛生。🌷冰川鵝腸鵝腸超長身,吸咗少少蕃茄味,口感爽脆。當碟上的冰融化時,店員細心提示我們盡可能快點吃👍🏻,避免太多雪水。🌷鮮毛肚毛肚爽脆,即使吸收了紅湯的辣味仍吃到有羶味。🌷8秒響鈴我心裏面真的數着8秒,然後食用,口感剛好吸收了湯汁,仍保留脆腍。🌷鮮藕片藕片爽脆清甜。🌷精品鬆板肉鬆板肉切得薄身,肉質爽滑。而我覺得浸紅湯嗰邊好食啲。食到途中,店員為我們加入蕃茄湯

未進去,已經感到氣派不凡。

坐下後,便選湯底。
🌷玉璽鴛鴦鍋

店員再給各人一片麵包索辣油。

枱上擺放了圍裙,帶了圍裙,乾淨衛生。
🌷冰川鵝腸
🌷鮮毛肚
毛肚爽脆,即使吸收了紅湯的辣味仍吃到有羶味。
🌷8秒響鈴
🌷鮮藕片
藕片爽脆清甜。
🌷精品鬆板肉
鬆板肉切得薄身,肉質爽滑。而我覺得浸紅湯嗰邊好食啲。
食到途中,店員為我們加入蕃茄湯時,而店員會用扇遮住加湯,這樣便可以防止湯汁濺起,幾細心👍🏻。

接着又幫我們換過一片新麵包。
🌷鮮木耳
木耳大大片爽口,但味道較淡。
🌷精選雪花肥牛
油花分布均勻,口感爽滑,帶少許油分。
🌷出前一丁
第一次食麻辣味公仔麵,而公仔麵係出前一丁,麵質爽彈,羶香帶辣。
📸在這裏吃飯打卡,送高級甜品甜品是一壺酸梅湯,味道唔酸,飲勝!

不到長城非好漢,而我到過朝天門,我就當自己去咗重慶喇!
3天前 0 浏览
自89年成立仲勇奪中國火鍋十大品牌既朝天門原來係4月已經落戶係蘭桂芳。餐廳氣派既裝潢、舒適既環境加上店員殷勤既服務,令人有如置身宮廷一樣,擁抱皇帝式既享受。餐廳除左卡位之外,仲有可以唱k既包廂,可以邊食邊唱歌。家庭聚會同公司飯局都可以玩得盡興d。鍋底今次叫左什菌同麻辣既鴛鴦湯底。菌湯聽落好似好清,但其實飲落非常濃郁仲有陣菇菌既淡淡清香。而麻辣湯底除左麻同辣味之外,仲食到濃郁既滷香味,非常出色。餐廳仲每位提供左一片方包,如果食唔慣咁多辣油既話,食之前可以放上去吸一吸。紐西蘭羊肉卷羊肉卷肉質嫩滑!完全冇咩羶味,點埋餐廳特製既香油食就一流貢丸夠哂彈牙,咬開裡面仲充滿肉汁特色三拼食麻辣火鍋又點少得內臟~三拼入面有鮮鵝腸、鮮毛肚同豬喉,三款都係口感爽脆但冇乜底味,用黎索哂火鍋既湯汁就一絕菇菌拼盤有新鮮雪耳、金菇同鮮冬菇。個人最欣賞金菇,食落竟然有甜味,同平時食果d好唔同紅糖冰粉食完辣野,食返碗冰粉解下辣就一流

鍋底

紐西蘭羊肉卷
羊肉卷肉質嫩滑!完全冇咩羶味,點埋餐廳特製既香油食就一流

貢丸
夠哂彈牙,咬開裡面仲充滿肉汁

菇菌拼盤

紅糖冰粉
食完辣野,食返碗冰粉解下辣就一流

香港火鍋宴請天花板【朝天門】火鍋新體驗🥢..有冇諗過係中環桂坊,都有一間來自重慶火鍋發源地既老字號且高端火鍋店【朝天門】,傳承89年的地道火鍋♨️,屬於非物質文化遺產,而且據說味道正宗、適合商務宴請,亦有包房模式呢!進了朝天門,就到重慶城~整間店都帶有重慶元素既裝飾。而門店座標在繁華既蘭桂坊,可以打卡香港地標,仲設有包房可以欣賞到蘭桂坊既繁華夜景,可以一邊吃飯唱歌、一邊欣賞窗外既美景!週邊商業也不錯!呢間雖然係香港火鍋宴請天花板,但亦提供平價套餐,而到店裡吃飯打卡,亦會附送高級免費甜品!今次就試左【精選川味鴛鴦鍋雙人餐】鍋底:玉璽鴛鴦鍋 (麻辣+蘑菌湯,一濃一淡來個味覺平衡)而餐前小吃:蠶豆、米糕、小麻花 (來自重慶特產,集香口又正宗)精選主菜:特色三拼(吸汁毛肚/ 爽脆鵝腸/烽火戲諸侯黃喉爽脆)紐西蘭羊肉捲 (色澤粉嫩不羶 配麻辣更惹味)套餐仲包括其他配料:午餐肉、貢丸、時令素品素菜、菌菇拼盤、鮮嫩茼蒿。最後甜點:不少得充滿重慶特色紅糖冰粉,賣相精緻又可解辣。不妨來試試重慶特色火鍋吧!

香港火鍋宴請天花板【朝天門】火鍋新體驗🥢

今次就試左【精選川味鴛鴦鍋雙人餐】
鍋底:玉璽鴛鴦鍋

(麻辣+蘑菌湯,一濃一淡來個味覺平衡)

而餐前小吃:蠶豆、米糕、小麻花
(來自重慶特產,集香口又正宗)

精選主菜:特色三拼
(吸汁毛肚/ 爽脆鵝腸/烽火戲諸侯黃喉爽脆)

紐西蘭羊肉捲 (色澤粉嫩不羶 配麻辣更惹味)

4天前 0 浏览
好一會沒有到蘭桂坊,今次在蘭桂坊中央打卡地帶舉頭望到這家重慶老字號火鍋店外牆大招牌和品牌榮譽的資質牌, 聽說是火鍋的發源地,傳承近九十年地道火鍋傳統,趁機來探店😙紅色正門, 彷如古代城門, 對聯寫著 "進了朝天門,就到重慶城" 非常氣勢,打卡好位置😙古雅裝修, 座位分卡座及廂房,包房外望繁華蘭桂坊酒吧街景色, 更有卡拉ok設備😙坐下即奉上:重慶小食組合,有脆麻花,蠶豆,桃片, 佐酒佳伴, 可口開胃😋再點湯底, 玉璽鴛鴦鍋:一鍋微辣紅湯併菇菌湯,另一單鍋蕃茄湯, 吃齊三種鍋底😋特色三拼,鮮毛肚, 豬喉, 鵝腸, 三款都爽脆而不油膩, 咬感則各有不同,各有獨特風味😋新西蘭羊肉卷, 薄片羊肉, 毫無騷味, 入湯快灼, 食落嫩滑非常, 涮紅湯微辣效果更佳😋肉多多午餐肉, 平凡的午餐肉放在刷窩內, 效果口感又有不同😋貢丸, 爽口彈牙, 師傅手打功夫到位, 入口咬落富肉味,可知用料上乘😋吃過肉類, 再食菜疏:菌菇拼盤, 三種菇類, 全部清鮮爽脆, 鍋中快涮效果更加理想😋鮮嫩茼蒿菜, 新鮮清香, 散溢微微的茼蒿菜獨特味道😋结尾是四川特色紅糖冰粉配山楂粒,青提子乾, 甘甜涼凍,正好中和一下先前火鍋濃味

特色三拼-鮮毛肚, 豬喉, 鵝腸

貢丸

吃過肉類, 再食菜疏:

菌菇拼盤

鮮嫩茼蒿菜, 新鮮清香, 散溢微微的茼蒿菜獨特味道😋
鮮嫩茼蒿菜

结尾是四川特色紅糖冰粉配山楂粒,青提子乾, 甘甜涼凍,正好中和一下先前火鍋濃味😋

不愧非物質文化遺產👏

用餐时段
特色三拼-鮮毛肚, 豬喉, 鵝腸
  • 鵝腸
  • 豬喉
  • 特色三拼-鮮毛肚
蘭桂坊一向係聚會享樂嘅好地方,除咗去蒲酒吧,而家仲可以去蒲麻辣火鍋店。呢度最近新開正宗重慶火鍋店朝天門,品牌源自重慶,已經有89年悠久歷史,係重慶火鍋嘅表表者😎點解呢度會係聚會好地方?皆因環境闊落又有特色,仲可以book VIP房坐十幾人,房內有卡啦OK,可以一邊打邊爐一邊唱K🎤超級爽,宴客啱哂👏🏻呢度嘅服務水準都幾好,加湯時會用扇子擋一擋,以免湯汁彈到客人,又會係碟子放上麵包,食嘅時候可以將食材印一印,吸去油脂。呢度亦會提供圍裙,咁就可以打邊爐打得盡興啲😆精選川味鴛鴦鍋雙人午餐 (原價$1,132,OpenRice預訂$568)🥠重慶小吃組合有小麻花、雲片糕、怪味蠶豆,係經典嘅重慶小吃。怪味蠶豆好特別,先甜後鹹又辣,雜味紛陳😛雲片糕帶微微甜味都幾特別。🥘玉璽鴛鴦鍋(麻辣微辣、菌湯)鍋蓋上放上玉璽,有種宮廷風啱晒打卡📸揭開玉璽鍋即見麻辣以及菌湯鴛鴦鍋,麻辣可以揀微/中/大辣,微辣啱啱好,麻香有致,辣勁足卻不會嗆喉😋菌湯亦出色,菇菌味香氣十足😻🫙醬料醬料款式甚多,有唔少重慶特色款式,好似牛肉醬、香油等。店員為我哋特別調製重慶正宗蘸料,有香油、蠔油、醬油、蔥。食材蘸上香油,可以減輕辣度,亦

🥠重慶小吃組合

🥘玉璽鴛鴦鍋(麻辣微辣、菌湯)

🫙醬料
醬料款式甚多,有唔少重慶特色款式,好似牛肉醬、香油等。店員為我哋特別調製重慶正宗蘸料,有香油、蠔油、醬油、蔥。食材蘸上香油,可以減輕辣度,亦都無咁傷胃,仲為食材添加一重香氣🤩

🥩新西蘭羊肉卷
份量頗大,羊肉肥瘦均勻,肉質啱啱好,羊騷味唔會太重,配麻辣火鍋係絕配😋

🥓特色三拼(鮮毛肚、冰川鵝腸、烽火戲諸侯)
食重慶火鍋梗係要食下內臟😏烽火戲諸侯即係豬喉🤣三款都係烚10秒就食得喇。內臟洗得好乾淨毫無異味👏🏻鵝腸夠爽脆;豬喉大大塊幾有咬口;黑柏葉就煙煙韌韌。

🍖肉多多午餐肉、貢丸
其他大路嘅配料都唔錯,貢丸勁爆汁💦

🥙菌菇拼盤、鮮嫩茼蒿菜
叫咗菌湯湯底,梗係要叫多一盤菌菇拼盤,double滿足☺️特別喜歡當中嘅黃耳,幾爽脆😋茼蒿菜因為有陣獨特草青味平時好少食,但估唔到浸落菌湯湯底,索滿菇菌香又幾好食👍🏻

🍧特色紅糖冰
店員會幫你即場係冰粉淋上紅糖漿以及提子乾。食完辣辣地嘅火鍋再食呢個冰凉香甜嘅甜品,好滿足🥳

推介指數(10分為滿分):8分
2024-10-08
聽講朝天門係非物質文化遺產👉🏻重慶火鍋發源地,佢係傳承89年嘅地道火鍋,味道正宗,絕對係重慶老字號嘅高端商務宴請火鍋店,裡面仲有得包房唱K呢個精選川味鴛鴦鍋雙人午餐都多人食,鍋底係玉璽鴛鴦鍋,我就揀咗蕃茄➕麻辣鍋,不得不讚,個湯底真係超正👍🏻餐前小吃都係重慶小食,🈶雪片糕、蠶豆➕脆麻花,我就比較鍾意食香脆可口嘅脆麻花特色三拼有毛肚、鵝腸➕烽火戲諸侯,我都係第一次食鵝腸及豬喉,原來個口感係咁爽脆紐西蘭羊肉卷個色澤好靚,食落有點兒似牛肉,味道香羶,肉質嫩滑肉多多午餐肉配上呢度嘅湯底食,別有一番風味貢丸擺盤精緻,每一啖都香口彈牙菌菇拼盤有冬菇、金菇及繡球,樣樣都新鮮美味鮮嫩茼蒿菜係我平時唔會食嘅菜,但配上呢個蕃茄湯底,味道真係唔錯,入口十分新鮮特色紅糖冰粉個味道剛剛好,食落唔會太甜,非常不錯

肉多多午餐肉配上呢度嘅湯底食,別有一番風味

貢丸擺盤精緻,每一啖都香口彈牙

菌菇拼盤有冬菇、金菇及繡球,樣樣都新鮮美味

特色紅糖冰粉個味道剛剛好,食落唔會太甜,非常不錯
5天前 0 浏览
位置座落於蘭桂坊,門口給人進了朝天門,就到重慶城的感覺,紅色大門非常有氣派。原來朝天門是重慶火鍋老字號、發源地,傳承了89年的重慶老火鍋!迎官接聖的牌匾,是品牌榮譽的資質牌,裝飾還帶有一點重慶元素。餐廳裝修富有中國色彩,而且還有包房,可以一邊唱歌一邊欣賞到蘭桂坊的繁華夜景,無論商務宴請、包房模式都非常適合。店員放了多款醬料給客人自由配搭,而且店員推介醬料加入這樽食用植物調和油,原來是重慶火鍋傳統的食法,味道不似麻油般油膩,反而比較順喉一點。餐廳會提供一片白麵包,用來吸收火鍋湯汁多餘的油份。玉璽鴛鴦鍋: 麻辣+豬肚雞重慶麻辣湯底味道正宗、地道,湯底由重慶運來,味道辛辣得來又充滿麻香。豬肚雞湯底清甜,有淡淡雞湯芳香,雞肉嫩滑可口。特色三拼:鮮毛肚+冰川鵝腸+烽火戲諸侯毛肚爽脆口感非常喜歡;鵝腸鮮味爽嫩,最細心是將所有肥膏去除;烽火戲諸侯名字非常特別,原來是豬喉部位,花花擺盤非常有少女心,入口脆嫩,味道鮮甜。西班牙黑豚梅肉豚肉保留了肉的鮮味,油脂平均,肉質細嫩多汁,吸收了麻辣湯底,更加突出豚肉的油香。肉多多午餐肉午餐肉索盡湯底精華,入口軟綿。貢丸鮮彈多汁的貢丸類可說是火鍋必備的角色之一,入口

餐廳會提供一片白麵包,用來吸收火鍋湯汁多餘的油份。

玉璽鴛鴦鍋: 麻辣+豬肚雞
豬肚雞湯底清甜,有淡淡雞湯芳香,雞肉嫩滑可口。

特色三拼:鮮毛肚+冰川鵝腸+烽火戲諸侯

西班牙黑豚梅肉

肉多多午餐肉
午餐肉索盡湯底精華,入口軟綿。

貢丸
鮮彈多汁的貢丸類可說是火鍋必備的角色之一,入口爽口、細膩,充滿鮮菇香氣。

菌菇拼盤(小)
新鮮嫩滑,菇味香濃。

特色紅糖冰粉
而家到店裡吃飯打卡, 仲附送高級免費甜品「紅糖冰粉」,炎炎夏日吃一碗冰粉,一口吃下去真的非常透心涼,清涼又解暑。

朝天門,一間百年品牌老店,亦承傳重慶正宗麻辣火鍋文化,正所謂進了朝天門,就到重慶城。門店座標在蘭桂坊,位於可以打卡嘅香港地標,而且包房還可以一邊唱歌一邊欣賞到蘭桂坊嘅繁華夜景。朱紅色的迎官接聖的牌匾極富中國色彩,氣派十足。店內裝潢設計內外一致,高級別緻時尚又帶有重慶元素,大堂設有四人梳化卡座,另設有多間卡拉ok包房,朋友聚會或宴客都一流。唔好以為火鍋宴嘅天花板朝天門一定好貴,其實都有平價套餐!玉璽鴛鴦鍋紅湯鮮香麻辣,有陣陣九油香味,菌湯菇味香濃又鮮甜,湯底出色味道正宗。重慶小食組合麻辣蠶豆 - 口感香脆,麻麻辣辣,非常惹味。合桃雪片膏 - 清香微甜,口感細膩軟綿入口即化。香脆麻花 - 炸得酥脆乾身,十分香口。特色三拼精選新鮮黃喉、毛肚、鵝腸由重慶抵港,口感爽滑脆嫩。新西蘭羊肉卷羊肉香滑軟嫩,帶陣陣油香又無騷味,吸收咗湯汁,味道更加鮮香。貢丸肉味香菇味濃,爽滑彈牙又多汁。午餐肉、皇帝菜及菇菌拼盤皇帝菜新鮮脆嫩無渣,同午餐肉及雜菇一樣,吸收咗香濃嘅火鍋湯底後,十分香口好味。特色紅糖冰粉食完滾熱辣的火鍋,最啱食番碗冰涼清甜嘅冰粉,解辣消暑一流。

唔好以為火鍋宴嘅天花板朝天門一定好貴,其實都有平價套餐!

重慶小食組合
麻辣蠶豆 - 口感香脆,麻麻辣辣,非常惹味。
合桃雪片膏 - 清香微甜,口感細膩軟綿入口即化。
香脆麻花 - 炸得酥脆乾身,十分香口。

特色三拼
精選新鮮黃喉、毛肚、鵝腸由重慶抵港,口感爽滑脆嫩。

貢丸
肉味香菇味濃,爽滑彈牙又多汁。

午餐肉、皇帝菜及菇菌拼盤

特色紅糖冰粉
食完滾熱辣的火鍋,最啱食番碗冰涼清甜嘅冰粉,解辣消暑一流。

2024-10-06 0 浏览
中環黃金地段又新開的火鍋店之一,還要重慶麻辣鍋,蘭桂坊川菜種類不乏。一個字「抵」,OpenRice這4人午餐套餐性價比實在高,有誠意;單點價錢有點貴。辣湯味道不過不失,牛肉、毛肚、豬肉沒有驚喜;海鮮可以,就墨魚仔較為少見;菌菇拼盤夠特別,攞盤精緻,品種多樣。3人用餐會有點飽,4人用餐可考慮多點一款葷菜。3人光顧,點餐如下:茶水及调料费 x3優享4人餐玉璽鴛鴦鍋紅湯,菌湯重慶小吃組合鮮毛肚冰川鵝腸精選雪花肥牛精品鬆板肉手打黑虎鮮蝦滑肉多多午餐肉鮮蟶子(4隻)墨魚仔船家苕粉8秒響玲卷鮮藕片鐵棍山藥鮮嫩茼蒿菜原山菌菇拼盤紅糖爆漿糍粑(8件)酸梅湯(壺)OpenRice優惠4人午餐HK$988,另計茶水及调料费,加一後合共HK$1,268。
3人用餐會有點飽,4人用餐可考慮多點一款葷菜。
3人光顧,點餐如下:
8秒響玲卷
鮮藕片
鐵棍山藥
原山菌菇拼盤
紅糖爆漿糍粑(8件)
酸梅湯(壺)
2024-08-06
$422.6 (午餐)
▫️唔講唔知,原來蘭桂芳昔日嘅clubbing已經左做重慶火鍋店😳 呢間火鍋店裝修門面好有氣派,而且仲大有來頭~係傳承89年嘅重慶老字號😎 仲可以包廂一路唱k一路打邊爐,宴客聚會一流👍🏻▫️今次試試午市雙人餐,湯底揀左玉璽鴛鴦鍋,一邊係紅湯微辣,係好正宗愈煲愈辣嘅麻辣湯🌶️ 另一邊係豬肚雞好滋補😋▫️重慶小吃組合有脆麻花、蠶豆、雲片糕,係好傳統嘅重慶小食好特別~▫️好值得一提嘅係餐廳超貼心,每人會先俾一塊麵包,用黎索油🤣 我都係第一次試呢種食法😆▫️肉類方面首先有新西蘭羊肉卷,色澤幾靚,羊味偏重比較適合鐘意食羊嘅朋友🐏 特色三拼有黃喉、毛肚、鵝腸,吸晒麻辣汁而且好爽脆~ 午餐肉都幾多肉粒,淥完好軟淋🐷 貢丸多汁彈牙好好食👍🏻▫️菜類有菌菇拼盤,擺盤好靚🍄 仲有茼蒿菜,翠綠新鮮🥬▫️最後仲送紅糖冰粉,加左山楂粒、提子乾同黑糖,口感豐富又爽甜,一個好滿足嘅結尾🥰✨ 價錢參考午市雙人餐 $1132轉豬肚雞鍋 +$38

▫️菜類有菌菇拼盤,擺盤好靚🍄 仲有茼蒿菜,翠綠新鮮🥬

✨ 價錢參考
午市雙人餐 $1132