2024-09-22 96 浏览
喺香港想食個傳統嘅重慶火鍋,即刻聯想到嘅店唔多,見到重慶火鍋老字號喺中環開咗首店,坐落於中環蘭桂坊,今晚特登去試吓🤩 到達門口已經見到氣派十足,模仿着中國古色古鄉大門,仲有迎官接聖的牌匾!呢度除咗大廳之外,仲有包廂座位,有分多人數的十二人,或者六人左右,仲有卡拉OK設備,有得食有得玩💃🏻 鍋底我哋叫咗鴛鴦湯底,分別有重慶正宗麻辣,同埋野菌鍋底,味道出色正宗,就咁飲落去已經好好飲非常濃味🤩落完單之後服務員為我哋送上餐前小食,同埋推車過嚟比調味架我哋調製自己嘅喜愛醬料!毛肚、鵝腸、黃喉拼盤聽店員介紹三款都係由重慶到港,認真夠誠意,三款都做得爽口、鵝腸去油脂,味道濃郁貢丸咬落爽口多汁彈牙👏🏻新西蘭羊肉色澤新鮮,肉質鬆軟,唔會有臊味!另外好貼心嘅係佢哋為每位客人奉上一塊方包用嚟索油🫶🏻野菌拼盤及皇帝菜店員都有分享野菌係由重慶到港,值得一讚,尤其係雪耳,用埋野菌湯底索晒啲汁好夾👍🏻👍🏻食完之後仲為我哋送上冰粉🥰

毛肚、鵝腸、黃喉拼盤

貢丸
咬落爽口多汁彈牙👏🏻

新西蘭羊肉

野菌拼盤及皇帝菜

食完之後仲為我哋送上冰粉🥰
2024-09-14 117 浏览
重慶火鍋號老字號「朝天門」係蘭桂坊開左幾個月啦,香港終於都食到非遺火鍋~將正宗嘅重慶味道帶到黎香港🤩之前見到佢地嘅大門口都好有氣勢,滿滿中式風格,感覺高級🥢精選川味鴛鴦鍋雙人午餐$568▪️玉璽鴛鴦鍋一邊係麻辣鍋,一邊係菌菇湯,麻辣個邊好香牛油味,滿滿辣椒、花椒等等嘅香料,麻辣鮮香,風味十足。菌菇湯清甜,兩邊湯底都好出色,食到正宗嘅重慶味道▪️餐前小吃有脆麻花、蠶豆同埋雲片糕,三款喺香港都比較少食,幾特別,特別係雲片糕,少少甜,口感粉糯套餐有八款火鍋食品,一款甜品▪️特色三拼(毛肚/鵝腸/烽火戲諸侯)▪️紐西蘭羊肉捲▪️肉多多午餐肉▪️貢丸▪️菌菇拼盤(小) 、鮮嫩茼蒿全部食物都用冰鎮,好有心思,可以保持食物嘅新鮮,毛肚、鵝腸同埋豬喉三款都好爽口;羊肉卷推薦放麻辣湯,掛滿湯汁,香辣惹味😋▪️特色紅糖冰粉食完辣嘢必食嘅紅糖冰粉,清甜爽滑呢到仲有大大小小唔同嘅廂房,坐得舒服,仲可以唱K😌,望出窗外可以欣賞蘭桂坊嘅繁華景色,環境唔錯,無論係請朋友定係商務宴客都幾適合

🥢精選川味鴛鴦鍋雙人午餐$568

▪️玉璽鴛鴦鍋

▪️餐前小吃

套餐有八款火鍋食品,一款甜品
▪️特色三拼(毛肚/鵝腸/烽火戲諸侯)
▪️紐西蘭羊肉捲
▪️肉多多午餐肉
▪️貢丸
▪️菌菇拼盤(小) 、鮮嫩茼蒿

▪️特色紅糖冰粉
食完辣嘢必食嘅紅糖冰粉,清甜爽滑

2024-09-14 103 浏览
今天和朋友去了中環一間重慶老字號,而且十分高端的火鍋店。餐廳位於蘭桂坊,門口的牌匾充滿氣氛,彷彿進了重慶城。餐廳有包房,亦可以觀賞蘭桂坊的繁華盛景和璀璨夜景。作為重慶火鍋發源地,傳承89年的地道火鍋,竟然有平價套餐,打卡更附送免費甜品。嘗試完發現鍋底好好吃,那股濃郁而熟悉的火鍋香氣令人被深深吸引,讓人不禁垂涎欲滴。味道地道正宗,辣而不膩,十分突出。而且,傳統文化與時尚潮流互相配合,難怪在國內十分出名,而且得到不同的飲食榮譽。火鍋的精髓在於湯底,這裡的鴛鴦湯底將傳統與創新完美融合。一邊是辣得直爽的紅湯,紅油翻滾,辣而不燥,香氣四溢,是重慶火鍋獨有的靈魂;另一邊則是清新的番茄底湯,酸甜可口,為這道麻辣盛宴增添了幾分柔和與清新。特色三拼絕對不容錯過,是鮮美絕倫的享受。牛柏葉嫩滑有嚼勁,每一口都是滿滿的肉香;鵝腸脆爽可口,輕輕一咬便斷,飲人回味無窮;豬喉處理恰到好處,保留了其獨特的口感。新西蘭羊肉卷也是一大亮點。羊肉卷肉質鮮嫩多汁,紋理清晰可見,入口即化。加上火鍋的秘制調料和滾燙的湯底,是對味蕾的挑逗。午餐肉的醇厚、貢丸的彈牙、菌菇的鮮美,看似平凡的食材在這火鍋的湯底中,卻煥發出了不一樣的光彩

午餐肉的醇厚、貢丸的彈牙、菌菇的鮮美,看似平凡的食材在這火鍋的湯底中,卻煥發出了不一樣的光彩。層次和口感豐富多樣。

茼蒿菜清香撲鼻,口感脆嫩多汁,在火鍋的余溫中輕輕燙熟後美味無比。不僅中和了口中的麻辣感,更帶來了清新的口感。

最後以一碗特色紅糖冰粉作為收尾,簡直完美。冰粉晶瑩剔透、口感爽滑而紅糖的香甜與冰粉的清涼相互交融。

火鍋不僅是一道美食,更是一種文化的傳承和一種情感的寄託。可以品嘗到地道的重慶火鍋,亦體驗獨有的熱情和魅力。
📍 朝天門 - 中環今日去咗中環一間叫「朝天門」嘅餐廳打邊爐,聽到個餐廳名同見到門面嘅裝修,就知道呢間餐廳係主打中式風格嘅火鍋店,入到去由裝修、座位到餐具全部都採用中國宮廷風,全部都好精緻同幾有特色。除咗火鍋餐廳一大特色就係佢哋嘅VIP房間✨提供唔同 size嘅房可以包廂唱K打邊爐🥢每間房嘅燈都有唔同效果,最大房仲有個mic stand做K歌之王打卡,而且唱K系統非常新同埋齊全🫶🏻重慶老字號!朝天門是重慶火鍋發源地!鍋底好吃,味道正宗,地道,傳承89年的重慶老火鍋🍲重慶幾代都喜歡吃🥢門店座標在蘭桂坊,可以打卡香港地標,還有包房可以欣賞到蘭桂坊的繁華夜景,週邊商業也不錯😌店內也有平價套餐了🍲我哋揀左鴛鴦鍋湯底{蕃茄+麻辣}麻辣鍋底不似重慶火鍋的牛油或清油的純油鍋底,多種香辣炒製的牛油搭配(雞豬)高湯,湯裡放足花椒、草果、乾辣椒等各式特色香料,久煮不苦而且越煮越香越適合涮料。只是吃的時候花椒、辣椒等香料很容易附著在食材上🌶️鮮蕃茄湯底充滿蕃茄味🍅又清甜又充滿蕃茄味,係我最愛❤️✨ 手切組合{手切頂級牛頸肉、手切吊龍、精品鬆板肉}三款雪花牛肉質柔嫩,肉味香!完全唔需要點任何醬汁,食落口感細嫩多汁

📍 朝天門 - 中環

除咗火鍋餐廳一大特色就係佢哋嘅

重慶老字號!朝天門是重慶火鍋發源地!

店內也有平價套餐了🍲
我哋揀左鴛鴦鍋湯底{蕃茄+麻辣}

鮮蕃茄湯底充滿蕃茄味🍅又清甜又充滿蕃茄味,係我最愛❤️

✨ 手切組合{手切頂級牛頸肉、手切吊龍、精品鬆板肉}
三款雪花牛肉質柔嫩,肉味香!完全唔需要點任何醬汁,食落口感細嫩多汁🐮

✨ 鮮毛肚
七上八落的烚法,超級爽口,夠哂新鮮,烚一烚己經吸哂麻辣味🌶️

✨ 冷鍋鴨血
乾淨無雜質,鴨血不會太濃,口感軟滑,同樣是打邊爐必備之選🫰🏻

✨ 烽火戲豬喉
涮煮30秒,大片的黃喉下紅鍋涮燙,口感仍爽脆滑彈,好食😋

✨ 冰川鵝腸
整條超長鵝腸中間仍然帶少少肥膏,肥美爽脆,而且份量好多,非常惹味!

✨ 山野綠筍
切出來的筍片口感豐富,吃下去也不會韌,是我最愛的蔬菜之一🤩

✨ 特色紅糖冰粉
我最喜歡的甜品,冰粉軟滑、晶瑩剔透,紅糖香甜,重點是加入不同的堅果及提子乾,口感豐富而獨特🫰🏻

✨ 冰沫檸檬茶
手打檸檬茶既味道👅岩好去除油膩感🫰🏻

✨ 藍椰茉莉水
我選了店家新出的特飲,是椰汁、椰王肉配上藍色的糖漿,香甜味美,椰肉夠鮮甜軟滑,相當不錯👍

2024-08-27 121 浏览
香港真係好多火鍋宴、除咗高質素之外仲有套餐可以叫!依家中環仲有一間火鍋店只會去到店舖食飯打卡仲可以送高級甜品添!好多店舖環境非常之好之外仲有窗外嘅美景仲可以一邊唱歌!店舖位於蘭桂坊中環除咗打卡香港地區之外、呢度仲有VIP房可以包晒成個房間欣賞繁華嘅夜景!除咗係一個品牌榮耀嘅資質牌、仲充滿重慶嘅裝飾元素!朝天門係1935年已經有重慶火鍋!只要嚟過朝天門就可以去到重慶食過一種嘅風味!除咗係非物質文化遺產、亦都係重慶火鍋嘅發源地老字號!絕對唔需要因為網紅而可以成全89年嘅地道火鍋!味道非常之正宗!重慶幾代嘅人都鍾意食所以就將呢一種文化帶落嚟香港咁繁華嘅地方!此外呢個亦都係中國火鍋嘅十大品牌之一!第一先調教好自己嘅火鍋配料、有牛肉醬、芝麻醬、沙茶醬、仲有香菇醬!當然唔少得香蔥同埋芫荽蒜蓉小米辣!仲有陳醋、醬油、同埋橄欖油首先品嚐重慶小食三部曲麻花、蠶豆、桃片再來品嚐正宗重慶火鍋鴛鴦鍋:餐廳會比麵包我哋吸收左辣椒火鍋嘅辣油!食落去就唔會有咁油膩!今次我哋叫咗兩隻味湯底鴛鴦鍋胡椒豬肚雞湯拼麻辣重慶火鍋湯底:-毛肚、鵝腸、豬內臟特別新鮮!只需要大概8秒左右、便可食用!質感非常之爽滑!-香菇貢丸,午餐

之一!

當然唔少得香蔥同埋芫荽蒜蓉小米辣!
仲有陳醋、醬油、同埋橄欖油

首先品嚐重慶小食三部曲
麻花、蠶豆、桃片

再來品嚐正宗重慶火鍋鴛鴦鍋:
今次我哋叫咗兩隻味湯底鴛鴦鍋
胡椒豬肚雞湯拼麻辣重慶火鍋湯底:

-毛肚、鵝腸、豬內臟
特別新鮮!只需要大概8秒左右、便可食用!質感非常之爽滑!

-香菇貢丸,午餐肉
-皇帝菜
-紐西蘭牛肉
-松菇類set
配合湯底食物完全入湯底味道!味道非常香濃以及口感爽滑!
最後甜品係燕窩同紅糖冰粉

朝天門
中環德己立街30-32號加州大廈UG樓
2024-08-01 223 浏览
蘭桂芳有間裝修得與眾不同既國內老字號重慶火鍋店叫朝天門,是比較新派新潮老字號火鍋店,還是重慶市非物質文化遺產,中國火鍋十大品牌,所以都非常有名氣,門外幾有氣派,有迎官接聖的牌匾,帶有重慶元素既裝飾我地包房有得唱埋k, 朋友們都係歌神,所以都非常有興趣。店内環境幾好,企理乾淨!店員服務非常禮貼又週到,而且房間内k歌都好齊,可以大唱突唱!有得打邊爐又唱埋k, 好正既禮驗。玉璽鴛鴦鍋紅湯賣相一流!大大個玉璽非常吸睛,而湯底味道微辣又濃郁,仲有一絲絲酸甜,好勾人的味道。喜歡食辣既朋友都話非常正宗!麻香辣香兼備。再拼豬肚雞湯,味夠夠香夠淳!雞肉唔會太老身,食出雞肉嫩滑口感,豬肚都乾淨夠煙韌!之後叫左大刀黑土豬腰片,洗淨之後加入熱湯裏面,會變得鮮嫩滑順,又保留到豬肉原有嘅肥味。緊接就係鴨血,雖然唔係人人鍾意,但係如果係真正鍾意食鴨血的人嚟講,呢個絕對值得一試。鴨血塊塊飽滿,又冇太多膻味,入口即溶,好滑嫩。另外,個手切頂級牛頸肉好嫩滑彈牙,色澤紅潤帶光澤,香濃牛香在口内徘徊不散。鐘意食牛既必叫!精品鬆板肉就肥瘦相間,幾分入味,整熟後都keep到彈性又軟滑,入口口感夠正簡直係人間美味!新西蘭羊肉卷味道

我地包房有得唱埋k, 朋友們都係歌神,所以都非常有興趣。

新西蘭羊肉卷味道清新,仲帶有一抹淡淡羊騷味,提升咗湯底嘅鮮味。就算平時唔食羊既朋友都話易入口而且肉質又夠緊緻。

最後記住要試下烽火戲豬喉,超級爽脆,比較少地方食到。食完想再encore

整體來講,呢個玉璽鴛鴦鍋俱備咗所有火鍋必備嘅經典食材,味道各具特色,真係一個極致嘅火鍋體驗!

我哋打完卡之後餐廳就送我哋一個甜品,紅糖爆漿糍粑,非常煙煙靭靭有彈性,外層炸到香脆,内層軟糯。

特色紅糖冰粉夠冰涼,唔會太甜,加上提子乾更添口感層次,好滿足!
2024-07-19 201 浏览
有朋友從外國回來香港探親,帶佢去香港有特色嘅餐廳食飯。今日就帶咗佢地位於香港打卡地標蘭桂坊嘅呢間高端火鍋店,呢間火鍋店是重慶火鍋發源地,89年老字號,包廂仲可以唱K,睇到蘭桂坊夜景。一入到店舖已經感受到充滿中國重慶元素嘅裝修,好適合宴請客人。我哋先叫咗兩款小食,爆漿紅糖糍粑同埋椒香酥肉。糍粑非常煙靭,紅糖爆漿微甜。椒香酥肉充滿。花椒香氣,越食越香。非遺三味鍋呢個非物質文化遺產湯底有三隻味,麻湯,蕃茄湯及菌湯。麻湯重慶麻辣火鍋,味道好正宗,充滿牛油香氣,少辣配合返港人口味,食得辣嘅可以叫佢加辣。蕃茄湯好濃郁,菌湯充滿鮮菌香氣。冷鍋鴨血鴨血我哋全放追麻湯,鴨血Q彈,吸入麻辣湯底,入味,很好吃,如果怕太過油膩的話,可放上店員給的麵包上面給吸油。烽火戲豬喉好有趣嘅名字,擺設亦都好貼切。第一次食諸侯,放入滾湯內淥2分鐘食,爽脆無比。冰川鵝腸鵝腸超長,完全冇異味,冇肥膏,爽口。鮮毛肚沒有經過漂洗嘅牛柏葉,大大塊好爽口。手切吊龍用上聖旨擺設,好有氣勢,呢個部位嘅牛肉,細緻嫩滑。發源地水八塊有四款,帶牛皮嘅牛肉,牛肚,牛筋,絞肉壓成的牛肉。呢幾款要煮耐一點,牛筋軟腍腍QQ。牛羊拼盤超美的擺設,掛起來像

椒香酥肉充滿。花椒香氣,越食越香。

冰川鵝腸
鵝腸超長,完全冇異味,冇肥膏,爽口。

鮮毛肚
沒有經過漂洗嘅牛柏葉,大大塊好爽口。

手切吊龍
用上聖旨擺設,好有氣勢,呢個部位嘅牛肉,細緻嫩滑。

發源地水八塊

牛羊拼盤
超美的擺設,掛起來像扇的是牛肉,底下係羊肉,薄薄一片,新鮮好味。

丸滑拼
蝦滑,墨魚滑,貢菜豬肉丸,牛丸以及魚腐各以小水晶瓶承載,蝦滑墨魚滑足料爽口,貢菜豬肉丸好爽口,味道有驚喜。

凍豆腐
凍豆腐的擺設像花畫,賞心悅目。放入湯底內盡吸湯汁精華。

千張
一朵朵漂亮嘅菊花,真係唔捨得食,千葉放入湯中煮耐一點,好吸湯汁。

亁脆貢菜
呢款菜係以前進煮俾皇帝食嘅,口感超爽脆,好特別。

原山菌菇拼盆
多款新鮮嘅珍菌,新鮮竹笙咁大個都係第一次見,仲有鮮味爽口嘅雞樅菌,口感特別嘅雞油菌,香味濃厚嘅牛肝菌片,爽口嘅珊瑚菌同埋繡球菌。

翡翠厚海帶
最後仲有海帶清清熱氣。

重慶小面
呢款麵條好滑,配上重慶辣湯底,口味正宗好惹味。

酸辣粉
酸辣粉口感Q彈,好醒胃。

總括而言,呢餐食得好滿足,食物賞心悅目,食材特別,味道正宗,就好似去咗重慶城,餐廳服務環境很好。下次一定會再嚟,呢度除咗係火鍋宴客天花板,亦有平價套餐。
2024-07-17 191 浏览
今晚我地一行四人齊晒腳去中環喺蘭桂芳《朝天門》食正宗傳統重慶火鍋。一聽個名就覺得霸氣,入到裡面收入眼簾係迎官接聖的牌匾,品牌榮譽的資質牌,帶有重慶元素嘅裝飾,覺得自己頓成九五至尊!餐廳設計非常金碧輝煌,由座位佈置食具擺設,調味醬料都極具心思!首先店員殷勤奉上餐前小食: 有合川桃片 、怪味蠶豆 、麻花,全部都係我地第一次食到嘅重慶小食。再嚟就係招牌菜嘅火鍋湯底,有非物質文化遺產紅湯、新疆日乾蕃茄湯同鮮味雲南雜菌湯,每啖湯都鮮甜好味,真係忍唔要飲多幾碗,正宗又好味!火鍋配料更加極盡心思,刀功非常精湛,好似豬黃喉(心臟主動脈血管),完全無肥膏,入口勁爽脆; 雪花肥牛更加出色,啖啖牛肉味功濃;毛肚同鵝腸建議碌大約15秒,確保肉身爽口,真係有非常驚喜嘅食材!仲有發元地水八塊 、牛大肚、 牛肉 、大皮牛肉、 牛提筋 (建議碌2-3分鐘),呢啲食材從來冇喺外邊食過,朋友都讚口不絕!仲有不得不讚野菌併盤: 有竹笙、 球菌、 雞菌、 金耳、 珊瑚菌 、牛肝菌,除咗係香港稀有嘅食材,而且味道非常鮮味,冇諗過連野都可以咁好食。而且店員仲介紹我地,餐廳有大細不同的VIP房間,內置茶具和卡拉OK,可以適合唔同既

首先店員殷勤奉上餐前小食:
再嚟就係招牌菜嘅火鍋湯底,

而且店員仲介紹我地,餐廳有大細不同的VIP房間,內置茶具和卡拉OK,可以適合唔同既宴會,我地下次可以約埋一班朋友包房一齊玩過夠!

而且餐廳仲有午餐推介,每人平衡都只係200幾蚊,已喺中環蘭桂坊路段嚟講,絕對係性價比好高嘅餐廳!

2024-07-02
朝天門火鍋是一家非物質文化遺產的重慶老字號品牌,他們以傳統文化為基礎,結合新鮮有趣和時尚潮流,打造出年輕人喜愛的老字號火鍋。我們在餐廳門口被它的門面震攝了,彷彿走到古裝街,內在環境也甚有氣派,作為食客都感到身份被提升。我們預約了獨立房間,最低消費$5000,吸引我們的是可以唱K,邊吃火鍋邊唱K,真是極緻享受。KTV可以微信點歌的,十分方便,音響的聲也很好。服務VIP級服務體驗,店員幫我們調醬油、倒茶、加湯、介紹菜式、將食物轉細碟等,加湯時用咭紙擋著防彈湯,很細心而周服很周到,令人有賓至如歸的感覺。菜品涮燙時間表店家很細心準備了菜品涮燙時間表,一目了然每種食材要煮多久,確保能在最佳狀態食到,發揮到最好。醬油平常吃火鍋調了醬油但很少用,但在這裡調的醬油很吸引我去吃,可能它的香油太吸引的關係,大家都要試試。玉璽鴛鴦鍋$236紅湯微辣,另一款是豬肚雞湯底,店員先為我們每人分一碗豬肚雞湯,味道香濃,喝完就收起碗,每人給一塊麵包吸油,食物放在上面吃,像鐵板燒的吃法。冷鍋鴨血$68鴨血原來是要冷鍋下的,店員幫我們將鴨血小片下鍋,煮3分鐘可以吃,熟了後口感很滑。大刀黑土豬腰片$148新鮮豬腰好少吃得到
菜品涮燙時間表
醬油
玉璽鴛鴦鍋$236
冷鍋鴨血$68
大刀黑土豬腰片$148
新鮮豬腰好少吃得到,煮1分鐘可以吃,薄薄的很爽嫩,還可以補腎。
手切頂級牛頸肉$378
由聖旨送上來的牛頸肉,比較矜貴但一試難忘,牛頸肉油花分佈平均,下鍋30秒後可吃,又嫩又有肉香脂香,吃完一片就想接著吃。
精品鬆板肉$128
鬆板肉即是豬頸肉,呈淺粉紅色,脂肪比例較多,煮熟後口感爽口有豬香。
新西蘭羊肉卷$148
羊肉薄切捲曲,油脂較少但口感一點也不粗糙,反而很細緻,肉香很濃,羊羶味適當,不會太多。
丸滑拼$128
每個精美的容器盛載一款丸,好吸睛,我吃了手打牛肉球,鮮香彈牙,也不像一般吃到的牛肉那麼高脂。
烽火戲豬喉$138
第一次吃豬喉,真是罕有部位,放在朝天門的城牆,甚有氣勢,也應該是招牌菜式,豬喉的口感有點似豬腰,也是薄薄的很爽嫩。
原山菌菇拼盤$128
推介大家吃菌菇拼盤,這些菇菌都是香港餐廳較少見的,每種菇菌有不同營養,個人最喜歡是大大隻的竹笙。
鮮毛肚$238
鮮毛肚即牛柏葉。這裡的毛肚都是新鮮現切,而且切得大塊和薄,灼30秒就可以吃,毛肚不會縮水,非常爽脆。
冰川鵝腸$148
鵝腸也是灼30秒就可以吃,新鮮的鵝腸一點也不韌,口感清爽。
乾脆貢菜$68
第一次吃貢菜感覺很有趣,煮一會試試吃到索索聲,頗有嚼勁,但煮久一點吃又會變腍,放在魚缸上的造形美翻了。
鮮嫩茼蒿菜$58
每樣菜品的容器都甚有心思,茼蒿菜放在像花瓶的器皿,真有feel,本身不愛吃茼蒿,不過在濃郁的湯底煮過後減輕了它獨特的味道,而且很新鮮。
千張$48
最後想飽肚一點的話可以叫千張,即亦是豆腐皮,剪開一邊捲起像麵條般,可以代替澱粉質,達到減醣效果,咬下去蠻有豆香。
紅糖爆漿糍粑$78
最近很流行吃這款糍粑,我覺得可以當作甜品,咬開後有流心的黑色紅糖漿,外層口感煙韌。
今晚真是很開心,第一次和好友邊吃火鍋邊唱K,貴賓級服務,吃到很多高質及罕見食材,無論賣相和味道也令我們讚嘆,也留意到大部分肉類有附冰保鮮,也有不少很美的食材器皿及裝飾,可以想像清洗和收藏這些東西很不容易,有這心思做到真難得。
2024-07-17 818 浏览
約咗朋友放工打邊爐,今次特別啲去咗蘭貴坊嘅呢間朝天門食正宗重慶火鍋。朝天門大有來頭,係中國十大火鍋品牌,係重慶老字號有百年歷史,重慶火鍋仲係非物質文化遺產。呢間餐廳門面夠晒氣派,打卡一流,進了朝天門,就到重慶城。裏面座位都好舒服,有好多卡位同埋包房,包房仲有得唱K添。非遺三味鍋有齊重慶麻辣湯、菌湯同埋蕃茄湯,麻辣湯係正宗重慶風味,辣度調節咗少少,啱晒我口味,唔會太辣。蕃茄湯同埋菌湯都好濃郁。椒香酥肉等湯滾起嘅時候食吓小食先,呢個肉好酥脆條味道好惹味。重慶小麵/重慶酸辣粉細細碗咁,可以試味又唔怕食飽,重慶小面麻辣惹味,酸辣粉酸酸辣辣,煙煙韌韌嘅紅薯粉好開胃。冷鍋鴨血鴨血鮮嫩無比,落去麻辣湯底味道一流。鋒火戲豬喉第一次食,淥2分鐘就食得,估唔到好爽脆,完全冇怪味。丸滑拼賣相好精緻,每一粒都有一個水晶盒裝住,有蝦滑、墨魚滑、牛丸、貢菜豬丸、魚腐。牛羊拼盤擺盤靚靚,羊肉唔會太羶,雪花牛肉嫩口。手切吊龍牛味濃洧,有咬口得嚟嫩。千張勁靚,成個花咁樣,用嚟吸湯索味一流。凍豆腐擺盤好有心思,砌到一朵花咁,凍豆腐吸湯一流。原山菌菇拼盤全部都係唔常食到嘅菇菌,有牛肝菌、繡球菌、雞縱菌、雞油菌同埋原隻野生竹

椒香酥肉
等湯滾起嘅時候食吓小食先,呢個肉好酥脆條味道好惹味。

重慶小麵/重慶酸辣粉

冷鍋鴨血
鴨血鮮嫩無比,落去麻辣湯底味道一流。

鋒火戲豬喉
第一次食,淥2分鐘就食得,估唔到好爽脆,完全冇怪味。

丸滑拼

牛羊拼盤
擺盤靚靚,羊肉唔會太羶,雪花牛肉嫩口。

手切吊龍
牛味濃洧,有咬口得嚟嫩。

千張
勁靚,成個花咁樣,用嚟吸湯索味一流。

凍豆腐
擺盤好有心思,砌到一朵花咁,凍豆腐吸湯一流。

原山菌菇拼盤
全部都係唔常食到嘅菇菌,有牛肝菌、繡球菌、雞縱菌、雞油菌同埋原隻野生竹笙,感覺好養生。

乾脆貢葉
由重慶直送,好爽脆,唔怪之得以前係進貢皇帝。

紅糖爆漿糍粑
糍粑煙煙韌韌,紅糖爆漿,做甜品一流。

呢間火鍋天花板環境舒適,食物高質。而家到店食飯打卡,仲送精美甜品添。
用餐时段
2024-07-17 155 浏览
最近同朋友去左香港火鍋餐廳朝天門真係非常值得推薦的火鍋餐廳呢度亦有平價套餐令食客可以以較為實惠既價格品嚐到正宗既重慶火鍋更正既係呢度仲提供卡拉OK服務等我地可以一邊唱歌一邊欣賞窗外既美景絕對係一個舒適愉快既用餐體驗.餐廳位於蘭桂坊唔單止可以打卡香港既地標仲可以選擇包房欣賞蘭桂坊繁華夜景.當我行入餐廳就即刻比入面既裝潢同氛圍所吸引注意到迎官接聖既牌匾同埋品牌榮譽既資質牌裝飾帶有濃厚既重慶元素果然係一間傳承左89年既地道重慶老火鍋.係用餐過程中我品嚐了他們的招牌菜品,鍋底好吃味道正宗,地道完全符合我對重慶老火鍋既期待全部火鍋選材新鮮,品質優良真正做到左唔係網紅但能夠經久不衰既火鍋餐廳水準其中我個人最愛包括:.非遣三味鍋 ($188):這道非遣三味鍋湯底選擇左菌湯、蕃茄同紅湯菌湯的香氣濃郁蕃茄湯帶黎左一絲酸甜而紅湯就增添左麻辣既風味呢三種湯底既結合營造出豐富既層次感各種食材係湯中煮熟後能夠充分吸收湯底既風味帶黎濃郁既口感同美味.$128 精品鬆板肉:精品鬆板肉肉質鮮嫩多汁內裡肉汁豐富,口感極佳配以特調的醬料令呢道料理更加美味絕對是肉食愛好者既首選。.$78 椒香酥肉:令我既味蕾帶黎左一場香辣
最近同朋友去左香港火鍋餐廳朝天門

同埋品牌榮譽既資質牌
裝飾帶有濃厚既重慶元素
果然係一間傳承左89年既地道重慶老火鍋
係用餐過程中
我品嚐了他們的招牌菜品,鍋底好吃
味道正宗,地道
完全符合我對重慶老火鍋既期待
全部火鍋選材新鮮,品質優良
真正做到左唔係網紅
但能夠經久不衰既火鍋餐廳水準

其中我個人最愛包括:
非遣三味鍋 ($188):

這道非遣三味鍋湯底選擇左菌湯、蕃茄同紅湯
菌湯的香氣濃郁
能夠充分吸收湯底既風味
帶黎濃郁既口感同美味
$128 精品鬆板肉:
精品鬆板肉肉質鮮嫩多汁
內裡肉汁豐富,口感極佳
配以特調的醬料
令呢道料理更加美味
絕對是肉食愛好者既首選。
$78 椒香酥肉:
令我既味蕾帶黎左一場香辣既盛宴
肉質鮮嫩多汁
外層炸得酥脆
椒香既調味料給予肉塊辛辣而濃烈既味道,
帶黎一種令人難以抗拒既辣椒風味
口感豐富
$78 紅糖爆漿糍粑
超驚艷既糍粑
一啖咬落去
糍粑外層酥脆,內裡卻迸發著濃厚的紅糖漿液
紅糖既甜味與糍粑的嚼勁完美結合

定係同朋友家人共享美食
呢度既包房模式能夠滿足不同既需求
如果想要一餐重慶火鍋既原汁原味
不妨黎香港火鍋宴請天花板朝天門
進了朝天門,就到了重慶城
2024-07-17 166 浏览
前不久我與朋友去四川旅遊,親嚐正宗四川火鍋,至今仍令我回味無窮。近日,一家擁有百年歷史的重慶老字號火鍋店悄然進駐中環蘭桂坊,備受矚目。這家名為朝天門的火鍋店,其招牌湯底均由重慶直送,完美保留了地道的重慶火鍋風味。各式火鍋配料更以創意十足的擺盤呈現,令人驚喜連連。餐廳內有多個包廂,私隱度好好,還設有卡拉OK,非常推薦大家約上三五知己,在包廂內一邊盡情唱K,一邊品嚐這頂尖的火鍋盛宴。此外,朝天門的服務亦是讚不絕口。店員會根據每位食客的偏好,精心調製各式醬料,加上必不可少香油,吃什麼都格外香口,不愧是四川火鍋的靈魂。總括而言,無論是商務應酬還是朋友聚會,朝天門無疑是上上之選。非遺三味鍋🍲鍋蓋造型宛如玉璽,堪稱帝王級享受。湯底更融合了菌湯、番茄及紅油等多種選擇,定能滿足各類味蕾。無論辣度如何,均能完美迎合香港食客的口味。冷鍋鴨血店員說冷鍋落鴨血格外嫰滑可口,果然不出所料,入口即化,而且吸收了湯頭的香氣,千萬不能錯過😍手切吊龍以聖旨呈上的手切吊龍,儀式感十足,肉質鮮嫩彈牙,口味濃郁醇厚👍🏻烽火戲豬喉另一道人氣菜品將黄喉放在烽火台,創意十足,黃喉口感爽脆,值得一試👍🏻手打黑虎鮮蝦滑🦐黑虎蝦滑鮮味十

非遺三味鍋🍲

手打黑虎鮮蝦滑🦐
黑虎蝦滑鮮味十足,質地滑嫩爽口,搭配自製配料恰到好處

原山菌菇拼盤🍄‍🟫
原山野菌拼盤集牛肝菌、雞樅菌、金耳、竹笙及木耳等食材於一體,為火鍋增添層次與鮮味。

乾脆貢菜🥬
第一次品嘗貢菜,口感爽脆,搭配火鍋湯底渾然天成,而且可以解膩😝

紅糖爆漿糍粑 椒香酥肉
紅糖爆漿糍粑外酥內軟,糯香可口,令人難忘。椒香酥肉更是前菜佳選,熱辣辣上桌,令人胃口大開。

鮮芒酸奶雪花冰🥭
清新爽口的雪花冰,口感綿密細緻,配搭冰鎮芒果肉酸甜度恰到好處,令人回味無窮😚
2024-07-15 112 浏览
上星期日朋友帶我到中環朝天門食晚飯,一到門外,有一種相當高大上的感覺,穿過紅色城樓高門,像走進重慶城一般。侍應安排我們在包房食飯,招呼周到,如待上賓,房間窗戶可看到蘭桂坊一帶景色,好不熱鬧。在這裏與知己歡度,還是商務洽談都很合適,而且商務套餐都幾抵食。朝天門是重慶火鍋的是的鼻祖,是重興火鍋的發源地,三色火鍋湯底,有辣有不辣,適合不同人的喜好,以承傳古法製作,味道正宗,更是非物質文化遺產,在內地已是聞名已久,是中國火鍋十大名牌,更是中國餐飲百強企業,確實大有來頭。餐前小三碟幾有特色,蠶豆酥香,白色的糕點有種淡淡的清香。椒香酥肉,加些辣椒粉,香辣酥脆,不會膩口。烽火戲豬喉,豬喉放在朝天門的城樓上,名符其實,名字取得太有趣,豬喉爽脆,口感很好。桂花蚌,捲成一圈圈的放在碎冰上,既可保鮮又好看。桂花蚌好新鮮,爽口彈牙,加點醬油更提鮮。頂級手切牛頸肉,用金色聖旨托底,頓顯氣派,牛肉相當優質,油脂甘香,肉質嫩滑,一點渣也沒有。鮮毛肚,滾一會就可以,不用煮太久,十分爽口,味道濃郁。蔬菜拼盤,擺碟很有層次感,不同顏色的蔬菜互相映襯,而且相當新鮮,尤其是皇帝菜鮮甜脆嫩。原山菌菇拼盤,當侍應一端上,大家都有

鮮毛肚,滾一會就可以,不用煮太久,十分爽口,味道濃郁。

原山菌菇拼盤,當侍應一端上,大家都有一種嘆為觀止之感,真的似一個藝術品,有好多以前未食過的菇菌,味道好特別。

千張平日食得原少,但擺設成朵朵菊花的造型,見到就想食,煙煙韌韌清淡中透出豆香。

更為我們免費送上精美的甜品,特色紅糖冰粉,以小丸子圍邊,賣相吸引,中間紅糖冰粉,冰涼透心,又不會太甜。燕窩玫瑰冰粉,粉紅剔透還伴有似珍珠的粉圓,女士們絕對不能抗拒。

食完飯後,大家在包房內唱卡拉OK,氣氛相當高漲,不但食得盡興,更玩得開心。

其實餐館處處顯細心,就是加湯時也以扇子摭擋,避免湯汁淺到客人,又有另一種的儀式感。離開時更為我們奉上天然的去味噴霧,真是夠貼心。
2024-07-12 135 浏览
近年來内地很多高端食肆紛紛進入香江市場,在此段時間來說可是意義非凡!而膽敢在夜場聖地中環蘭桂坊地標加州大廈進駐的,其實力更是不容置疑--朝天門,頭頂多個光環:內地十大火鍋品牌之一,1935年開張至今全球已有近千家分店,其炒製火鍋底料工藝被列入重慶非遺文化技藝等等;且把鏡頭拉回餐廳這邊,其門面裝潢已氣派非凡,在朝天門牌匾下,兩邊紅牆面上裝嵌為數眾多的門釘,一派王公貴胄宅院架勢(帝級是每邊81顆);由於大廈樓底頗高,從而令室內的佈置可塑性極大,餐廳採用高貴典雅的宮廷風格設計,更有不同面積的包房可預訂;如果是臨街的包房對著街景已令人心情開朗,再加上每間包房內有侍應生全天候侍候,尊貴服務油然而生!而房內裡更佈置著整套靚聲唱K系統,一邊涮火鍋一邊唱K,十足的娛樂性!至於食物食材方面,選擇更是多姿多采!據餐廳經理介紹,其標榜極度新鮮的食材,在原產地到港的運輸過程中採用新穎方法來確保其鮮度!鍋底方面是用傳熱快的銅鍋打造,比較特別的可選非遺三味鍋,甚至四式湯底,而不止於坊間流行的單式/鴛鴦/九格鍋底;好友點了非遺三味鍋,湯底分別是麻辣火鍋/黑菌湯/豬肚雞湯;經大家商議一番後,陸續點了食物食材;食肆現時

食肆現時有打咭優惠;
酸梅湯
正好等待上菜時,好友們紛紛高歌一曲,喝上奉送的冰凍酸梅湯,解渴生津,盡收潤喉之效!

特色小食隨後而至--
椒香酥肉
椒香酥肉,炸得乾脆通透,肉香質綿,外脆內軟,透出的花椒氣息有著優雅麻香,整個口感十分出色!
紅糖爆漿糍
紅糖爆漿糍粑,將通常用於餐後甜品放於餐前食用,且紅糖漿藏於內芯,整體甜度與酥糯恰到好處,吃下去真有幾分開胃感!
之後侍應生從房外推餐車入來,原來是雲集各式醬料,過程甚有儀式感!眾人先後去調配了合自己口味的醬油;
非遺三味鍋
輪到非遺三味鍋上枱,以玉璽造型的鍋蓋蓋頭即時顯現宮廷風;
非遺三味鍋
而待湯底滾起,侍應生著大家可先喝黑菌或豬肚雞湯;我選了黑菌湯趁熱來喝,入口醇和,菇味濃郁,甜美滋潤!
冷鍋鴨血
侍應生以溫柔的手法將極鮮嫩的--冷鍋鴨血放進麻辣湯底中,以保持完整的形狀!翻滾一會漸漸浮面,撈起感到其輕盈靈動,啖味起來鮮麻爽滑,滋味非一般的粗貨可比!

烽火戲豬喉
烽火戲豬喉的整體造型妙絕,有如微縮的戲劇場景維妙維肖!用七上八落的涮料原則,豬喉管剛一熟就有最爽脆的口感,美味又有營養!
鮮毛肚
薄片狀的鮮毛肚可以減少涮鍋時長,吃起來有爽脆彈牙的口感,味道有幾分野性,配搭麻辣湯底真是一流!
冰川鵝腸
冰川鵝腸,,在麻辣湯底的提升下令其滋味上佳,帶點脂肪的鵝腸極嫩滑,肥美的口感沒帶腥羶味,輕點醬油已甚討喜味蕾!
雪花豬頸肉
雪花豬頸肉的肉色及油脂像極了拖羅,以豬肚雞湯涮熟再點上自調醬油,豐腴的油脂帶動爽脆的肉質,微微的辣味加強了層次感!
西班牙黑豚梅肉
捲成花朵狀的西班牙黑豚梅肉,肉味更濃厚,而肉質又是那麼的嫩滑,美妙!
聖旨牛肉
聖旨牛肉的擺盤造型美觀,從脂肪分佈及色調已體現到是上好的牛肉;
精選雪花肥牛
輕涮精選雪花肥牛,中等的肉味與麻辣湯底很有火花,入口油潤又細膩,讓人想一涮再涮來滿足口腹之慾!
美國安格斯牛小排
美國安格斯牛小排,在麻辣湯中釋放濃濃的牛肉本味,加上嫩滑的肉質,以輕輕的醬油點綴,味感層次豐富,回味有種輕舟已過萬重山之感!

之後到蔬菜類上場--
山野綠筍
山野綠筍,幼嫩的細筍爽脆彈牙,吸收了黑菌湯的精華更顯本味,甜美多汁的根莖突出了新鮮度!
新鮮白木耳
新鮮白木耳尤似雪花,含有大量有益人體元素,放湯後不但口感爽滑,吸收湯底美味精華更是神來一筆!
乾脆貢菜
乾脆貢菜,首次在火鍋宴中吃到的特別菜種;經黑菌湯的燙熟後,爽彈的口感散發青草般的氣息,味道特別卻又十分討好!
蔬菜拼盤
蔬菜拼盤,數款新鮮多汁的蔬菜在一輪肉食後令整個晚宴營養更均衡,滋潤腸胃!無論是在豬肚雞湯/黑菌湯或麻辣湯中烚煮,都呈現了甜美的鮮蔬本味!

進入末段,澱粉質與甜品環節--
千張
擺設成花瓣狀的千張,自是麻辣湯的寵兒,其悠然的豆味足以彰顯新鮮的程度!
手工寬麵
如白紙般的手工寬麵,經麻辣湯燙煮後,煙韌有筋度且帶清雅的麥味,顯然是我近年吃過最美味的麵底,沒有之一!
擔擔麵
然後再叫來了數個擔擔麵,我啖味其中一個,其湯底確實美味,而麵底雖好但珠玉在前;
芒果雪花冰粉
芒果雪花冰粉,雖然我沒嚐到,但好友們紛紛陶醉於這個用上整個真芒果的雪花冰粉的美味時光中,以美好的收結來劃上句號!
整個火鍋盛宴下來,服務方面--由食客戴上圍裙來饗宴,到經理加湯時用擋板遮蓋來防止湯汁彈射,再到侍應生的隨時侍候,很多細節位都被注重,令人頓生好感!
無論在餐具或食物食材造型方面,都極富心思,美侖美奐得讓人印象深刻!而食材質素之高,加上都是極其新鮮;期間更體會到將内地與香港的飲食細節文化融會貫通,堪稱完美了,更令人愛了,稱得上是這些年來火鍋界的天花板!
2024-07-02
手工寬麵
擔擔麵
芒果雪花冰粉
2024-07-12 81 浏览
於香港金融中心地帶中環蘭桂芳,新開左一間差不多九十年歷史的重慶火鍋(朝天門火鍋始啟於1935年)門口金碧輝煌,真係非常有氣派又夠搶眼。經過左兩次,最後都係忍唔住同朋友入去食晚飯!餐廳入面有大廳,亦都有好多間VIP房,房內有卡拉ok 設備,而且房間有大有細,絕對適合慶祝唔同既宴會。由餐前小食到火鍋湯底,再到火鍋配料,所有食物賣相都非常精緻,的確好有驚喜!最深刻印象係火鍋湯底:有3種,新疆日乾蕃茄、 雲南雜菌湯、非物質遺產嘅"紅湯"再嚟就係鵝腸,鵝腸絕對屬最驚嘆的一道菜,優質鵝腸與刀功頓顯精緻以其中一味"烽火戲諸侯'',食材係豬黃喉(心臟主動脈血管)賣相真係無得頂,夠晒霸氣又有特色當然仲有好靚仔食材,好似牛下水、黃喉、毛肚、還有高質素肥牛及野菌。其中還有鮮有地方供應之貢菜,是火煱配菜佳品。無論係服務、食材、環境全部都係一流。各樣食材擺盤又夠華麗,盡顯心思,冇得彈!而且服務生為每一道菜(由醬料到前菜小吃到濃湯底肉料蔬果菌類)作悠久歷史介紹。晚巿人均消費六百餘,午巿現時還有套餐推廣。我睇午巿套餐基本上包括了多款招牌菜,人均抵至二百餘。店面及內裡裝潢有迎宮接聖的牌匾,有大廳有包廂。共樂或私隱度兼

最深刻印象係火鍋湯底:
有3種,新疆日乾蕃茄、 雲南雜菌湯、非物質遺產嘅"紅湯"

其中還有鮮有地方供應之貢菜,是火煱配菜佳品。
無論係服務、食材、環境全部都係一流。
各樣食材擺盤又夠華麗,盡顯心思,冇得彈!

店面及內裡裝潢有迎宮接聖的牌匾,有大廳有包廂。共樂或私隱度兼具,又有卡拉ok,真係宴客首選👍🏻。

2024-07-01
  • 冰川鵝腸