2024-07-03 72 浏览
在香港耐不耐就會想食火鍋,最近同朋友去咗食位於蘭桂坊嘅朝天門重慶火鍋!重慶火鍋起源於清末民初的重慶朝天門碼頭,所以「朝天門」呢個名好有代表性。門口放有迎官接聖的牌匾,品牌榮譽的資質牌,帶有重慶元素的一些裝飾,進了朝天門,就有到了重慶城的感覺!朝天門無論食物同裝修都是天花板級數。獨立房間更可以一邊唱卡拉OK一邊欣賞窗外的美景!門店座標在蘭桂坊,可以打卡香港地標,還有包房可以欣賞到蘭桂坊的繁華夜景和週邊商業區!講返食物:非遺三味鍋(菌湯、蕃茄湯和紅湯):菌湯的菌菇味非常香濃,火鍋之前可以當湯飲,新鮮香甜。 麻辣紅湯麻辣味香而不鹹,麻辣花椒味非常刺激味蕾。精選雪花肥牛:肥牛油脂分泌平均,奶油香配上濃郁的麻辣湯是火鍋的最高享受。手切頂級牛頸肉:牛味濃郁,肉質香濃嫩滑,配任何湯底亦能突出牛的鮮味。冷鍋鴨血:鴨血非常新鮮,質地柔軟而不容易散開,真材實料。鋒火戲豬喉:豬喉爽脆嫩滑,在火鍋湯裏稍微一滾已可以食用。玫瑰鮮牛舌:牛舌牛味濃而有咬口,放在紅湯滾熟也不會蓋過牛味。椒香酥肉:小酥肉香脆而不油膩,辣椒非常惹味,是很好的佐酒小食。紅糖爆漿糍粑:外層香脆煙靭,裏面有濃濃的紅糖爆漿, 紅糖味道突出,很有

朝天門無論食物同裝修都是天花板級數。

講返食物:

冷鍋鴨血:鴨血非常新鮮,質地柔軟而不容易散開,真材實料。

鋒火戲豬喉:豬喉爽脆嫩滑,在火鍋湯裏稍微一滾已可以食用。

紅糖爆漿糍粑:外層香脆煙靭,裏面有濃濃的紅糖爆漿, 紅糖味道突出,很有風味。

現在到店裡吃飯打卡,更附送高級免費甜品
用餐优惠
試食活動
作為一家始創於1935年的重慶老字號火鍋店,朝天門最近進駐了香港蘭桂坊,成為這個著名地標的又一新晉打卡熱點。朝天門的標誌性建築 - 紅色城門,矗立於店鋪入口,別具東方特色,彰顯著這家火鍋店的悠久歷史和正宗重慶風味。作為中國的火鍋連鎖品牌之一,朝天門憑藉其正宗的火鍋料理和獨特的用餐體驗,在內地享有盛譽,如今終於在香港落地生根,讓更多人有機會品嚐到這家老牌火鍋店的魅力。餐廳三種主打湯底,包括麻辣紅鍋湯底、山珍雜菌湯底和傳統的豬骨湯底。麻辣紅鍋湯底味道濃郁而不失平衡,能最大限度地突出火鍋食材的鮮甜;山珍雜菌湯底則清新脫俗,滋養身心;經典的豬骨湯底更是入口即化,回味無窮。正宗的火鍋外,朝天門還為客人提供了專屬的卡拉OK包廂,讓用餐變得更加娛樂性十足。配料方面,朝天門也別出心裁,有嫩滑的豬心喉、香脆的黑柏葉、鮮美的冷鍋鴨血和酥脆的小酥肉等。其中我的最愛:大刀黑土豬腰片,大刀指的是豬腰肉被裁切成較厚的片狀。質地較為醇厚,帶有一些野味的韻味,非常適合用於火鍋。煮食後,肉片會變得更加鮮嫩多汁,入口即化,口感極佳。西班牙黑豚梅肉,高級火鍋食材。西班牙黑豚是一種珍稀品種,肉質細膩而富有彈性。經過特殊的飼養

其中我的最愛:

西班牙黑豚梅肉,高級火鍋食材。西班牙黑豚是一種珍稀品種,肉質細膩而富有彈性。經過特殊的飼養方法,增添了獨特的香氣。煮食後,會散發出誘人的香氣,肉質依然保持鮮嫩多汁的口感。

最後,別忘了嘗試朝天門的招牌甜品 - Q彈香甜的紅糖糍粑,是餐後的完美點綴。
2024-07-03 30 浏览
中環新開咗間重慶老字號火鍋店名叫 朝天門 - 也是重慶火鍋發源地門口非常有氣派”進了朝天門,就到重慶城“”地理位置優越位於蘭桂坊中心地帶可以選擇包廂 高私隱度空間闊落 仲可以唱K 同時睇埋窗外美景另外 有商務午市套餐適合上班一族享用非遺三味鍋一次過試哂三款 皇牌湯底麻辣紅湯 鮮味菌湯 和 香濃蕃茄每一種味道都出色 味道正宗發源地水八塊包括帶皮牛肉 牛肚 牛皮筋喜歡帶皮牛肉的口感 有彈性而且很少餐廳供應 必試推介手打黑虎鮮蝦滑 墨魚滑鮮味彈牙原山菌菇拼盤像一幅畫般精緻的擺盤椒香酥肉 非常惹味 外脆內軟食到停唔到口紅糖爆漿糍粑一客8件 煙煙靭靭酥脆軟糯 甜香濃郁烽火戲豬喉非常有創意的名字上菜利用了有重慶元素的一些裝飾豬喉其實是豬的血管壁口感爽脆 即滾即食手切頂級牛頸肉賣相好有排場肉嫩而脂肪分佈平均宜家到店吃飯打卡仲會附送高級免費甜品
中環新開咗間重慶老字號火鍋
名叫 朝天門 - 也是重慶火鍋發源地
門口非常有氣派
”進了朝天門,就到重慶城“”
地理位置優越

賣相好有排場
肉嫩而脂肪分佈平均

宜家到店吃飯打卡
仲會附送高級免費甜品

中環地膽提議試新開的正宗重慶火鍋,正正是中我們幾個的喜好:辣飲唱,一行六人齊齊拉大隊去🥳這是一個國內大型餐飲集團經營,歷史悠久,分店店舖全國,口味正宗經過現代繁華的蘭桂坊斜路後,有一個隱蔽的宮殿,別具一格,氣勢堂皇,門一打開猶如朝聖般興奮,即時覺得自己是諸侯 🐷🐵朝天門是重慶火鍋發源地,牌匾上寫着「進了朝天門,就到重慶城」這裏大部份是貴賓房,也有大廳給2-4位客人 ; 房間更設有卡拉OK音響設備,可以給大家一路打邊爐一路大展歌喉,也可以欣賞蘭桂坊的夜景,十分喜愛這個配搭;🐷🐵平常很辛勞,當然要載歌載舞飲飲食食輕鬆一下菜式是正宗重慶火鍋,先搞好自己的火鍋醬料,一定要落這裏獨有的自家制火鍋香油,重慶火鍋必吃,據說可以解辣;🔥湯底$188 可以三拼,糊辣殼麻辣牛肉/ 菌湯/蕃茄湯,麻辣湯不算太油膩,味道各有特色(每人有一塊麵包墊底吸油)🔥然後有三款餐前小食,麻花、蠶豆跟雲片糕🔥再來一小碗重慶擔擔麵$36@,口味很正宗,香口又夠辣,麵質很煙靭及爽身但不硬,有別於平常口感這裏有很多特色打卡菜,這些造型及擺盤很精美,器皿也很有古時的神韻:🔥烽火戲諸侯$138 🔥原山菌菇拼盤$128🔥牛羊拼盤$4

非遺三味鍋
(每人有一塊麵包墊底吸油)

🔥然後有三款餐前小食,麻花、蠶豆跟雲片糕
重慶擔擔麵

烽火戲諸侯
墨魚滑手打黑虎鮮蝦滑
藍椰茉莉水
墨魚滑黑虎蝦鮮蝦滑
還有平常較少吃到的火鍋配料,內臟或是動物刁鑽部位:
🔥大刀黑土豬腰片$108
🔥鮮毛肚$238
🔥冰川鵝腸$148
也有一些比較特別或者珍貴的食材:
🔥繡球菌$68
🔥乾脆貢菜$68
🔥翡翠厚海帶$58
🔥阿膠紅糖冰湯圓 (免費甜品)

繡球菌

🔥千張$48
🔥豆土寬粉$38
🔥翡翠萵筍片$58
千張
最後發現高檔火鍋朝天門也有平價抵食午市套餐,單人餐$88起,另有每人每鴛鴦鍋$78
玫瑰乳酪
繡球菌
翡翠厚海帶
乾脆貢菜
玫瑰乳酪
🍱餐廳:朝天門 (中環)🍽️類別:中菜💯回頭率:11/10紀錄一下人生第一次品嚐備受「非物質文化遺產」榮譽的重慶老字號火鍋。.剛到達時,我們被眼前那塊用作迎官接聖牌匾「朝天門」震撼到了。在店員的安排下,我們5人入座了一間裝潢雅緻的VIP房,裡面除了有更高的用餐隱私度,還配備了卡拉OK設備,讓我們可以一邊盡情狂歡,一邊品嘗美食,真是意外的驚喜。入座後,店員先了解我們的口味偏好,然後推薦了多款合適的湯底和食材,非常貼心。當火鍋剛剛開始煮沸時,更先讓我們品嘗湯底,確保口味符合需求,然後才開始為我們烹煮各種食材。整個用餐過程中都保持著親和友好的態度,與我們聊天談笑,讓我們有賓至如歸的感受。.🥘湯頭方面,小編大推這三款▪️紅湯(重慶麻辣) ▪️蕃茄 ▪️菌湯小編尤其喜歡紅湯,其辣味起初並不強烈,反而是在後勁中逐漸綻放,令人屢屢回味。每當需要加湯時,店員會將原汁原味的湯底加入鍋中,使湯品濃郁醇厚的味道得以完整保留。火鍋材料方面,以下的都非常值得一試,據說部分材料是從重慶空運過來,在香港買不到的。.🍑推薦指數: ★★★★★★▪️手切組合 - 口感相當柔嫩▪️手切吊龍 - 放在聖旨上 - 肉味最濃▪️牛羊拼盤 -
🍱餐廳:朝天門 (中環)
🍽️類別:中菜
💯回頭率:11/10

🥘湯頭方面,小編大推這三款
▪️紅湯(重慶麻辣) ▪️蕃茄 ▪️菌湯

🍑推薦指數: ★★★★★★
▪️手切組合 - 口感相當柔嫩
▪️手切吊龍 - 放在聖旨上 - 肉味最濃
▪️牛羊拼盤 - 沒有羊蘇味但有羊肉味

▪️白鱔 - 口感意想不到的脆口 - 充滿魚油味

▪️冰川鵝腸 - 色澤粉嫩 - 處理得好乾淨
▪️豬猴 - 放在烽火台上 - 爽口滑身

▪️原山菌菇拼盤 - 包含多款罕見菇菌,例如珊瑚菌
▪️乾脆貢菜 - 人生吃過最脆的菜
▪️土豆寬粉 - 煮很久都能保持Aldante口感

🍑推薦指數: ★★★★★☆
▪️手打黑虎鮮滑蝦 - 足夠鮮香 - 厚實彈牙
▪️丸滑拼 - 同樣鮮香 - 款式多端

▪️紅糖爆漿糍粑 ▪️椒香酥肉
▪️特色紅糖冰粉 ▪️阿膠冰湯圓

🍑推薦指數: ★★★★☆☆
▪️鮮毛肚 ▪️發源地水八塊(牛雜)

▪️凍豆腐 ▪️翡翠厚海帶

👍🏻 整體而言,餐廳湯底和食材質素上乘,味道非常正宗,就連擺盤也融入了濃濃的「中國風」元素,讓人宛如置身於重慶餐廳中,難怪有「進了朝天門,就到重慶城」的說法。
👍🏻貴賓房的環境寬敞舒適,而且還有專人烹煮,用餐過程流暢無阻,實在是非常優質的體驗。
👍🏻餐廳位於中環蘭桂坊,非常適合附近的上班一族舉辦商務聚餐。就包廂而言,6-10人房的最低消費為$5000,價格相當合理。
😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟
最近去左中環一間環境充滿特色嘅正宗四川火鍋係正中環蘭桂坊,可以打卡香港地標,仲有包房可以欣賞蘭桂坊嘅繁華夜景重慶火鍋起源於朝天門。門面裝修好有氣派,印有迎官按聖嘅牌匾,品牌榮譽的資質牌,並帶有重慶元素的裝飾有一種進入朝天門,就到重慶城嘅感覺!呢間高端火鍋係重慶老字號,傳承89年嘅地道火鍋,味道正宗。餐廳可以提供包房模式,好適合商務宴請賓客!每間廂房都有音響,一邊打邊爐一邊唱K,仲可以一邊欣賞窗外美景,好好FUN❤️ 啲歌仲要好新🍲「非遺三味鍋」菌湯、紅湯、豬肚雞湯,菌湯&雞湯一滾可以先飲碗湯,飲出純正足料味道用紅湯淥鮮鴨血最正,檯上嘅面包用嚟吸紅油,食落免卻油膩感,非常體貼!鮮鴨血比普通鴨血口感更細滑,香味更濃厚鵝腸、牛黃喉、毛肚都係食其新鮮爽脆口感,餐廳推介嘅7上8落真係岩岩好「西班牙黑豚梅肉」瘦肉之間有適當嘅脂肪,令肉質好軟滑,配上紅湯最惹味,紅肉一定要配紅湯「雪花肥牛」雪花分佈得好靚,非常吸睛❤️呢度嘅聖旨牛好有睇頭,presentation 好配合到餐廳嘅格局‼️其實係牛頸脊,牛味夠濃手打蝦丸、手打墨魚丸粒粒都好大粒甜品都一定要食,紅糖糍粑勁好食,中間嘅流心紅糖甜度剛好,外層又脆又軟
最近去左中環一間環境充滿特色嘅正宗四川火鍋

重慶火鍋起源於朝天門。

有一種進入朝天門,就到重慶城嘅感覺!
呢間高端火鍋係重慶老字號,傳承89年嘅地道火鍋,味道正宗。
餐廳可以提供包房模式,好適合商務宴請賓客!

🍲「非遺三味鍋」
菌湯、紅湯、豬肚雞湯,
菌湯&雞湯一滾可以先飲碗湯,
飲出純正足料味道

用紅湯淥鮮鴨血最正,
檯上嘅面包用嚟吸紅油,食落免卻油膩感,非常體貼!
鮮鴨血比普通鴨血口感更細滑,香味更濃厚

鵝腸、牛黃喉、毛肚都係食其新鮮爽脆口感,
餐廳推介嘅7上8落真係岩岩好

「西班牙黑豚梅肉」
瘦肉之間有適當嘅脂肪,令肉質好軟滑,
配上紅湯最惹味,紅肉一定要配紅湯

「雪花肥牛」
雪花分佈得好靚,非常吸睛❤️
其實係牛頸脊,牛味夠濃

手打蝦丸、手打墨魚丸
粒粒都好大粒

甜品都一定要食,紅糖糍粑勁好食,
中間嘅流心紅糖甜度剛好,外層又脆又軟,
咬開有層薄薄嘅拉絲,yummy yummy

🍧芒果雪花冰
呢款高級甜品係免費㗎,嚟食飯打卡就會奉送呢個高級甜品❤️
有原個呂宋芒,好好食

雪花冰入面仲有啲手工芋圓,增加唔同嘅口感!
2024-06-19
之前家人係重慶食過朝天門,十分推薦,所以見到香港開左,就訂左個包房一齊試下!餐廳地點係中環蘭桂芳,好近地鐵站,大家收工過去都好方便🙆🏻‍♀️因為我地包左間房,所以除左火鍋外,重可以唱K添!好適合一大班朋友聚會👍🏻湯底可以揀3款,我地揀左一個麻辣湯,菌湯同蕃茄湯底🙆🏻‍♀️店員同我地講,呢3款湯底同大部分火鍋配料都係重慶直送,而且不加味精,我地加配料前試飲少少都飲到足料既鮮味👍🏻店員加湯都好細心,會用牌幫手擋一擋😆係配菜黎之前,我地點左啲小食,當中我非常推介紅糖爆醬糍粑!糍粑炸得外脆內軟,而且中間有紅糖,香脆又甜蜜😋另外,我地點左2壺飲品- 酸梅湯同百香果汁。2瓶都好濃郁,酸梅湯可以解膩,百香果果香又夠清新🥰而火鍋配料方面,其中一個令我好深刻既係鴨血。店員會由鴨血係液體狀態,冷鍋加入,因為咁樣鴨血既口感會更滑😋我地加左係麻辣湯,鴨血配麻辣冇得輸,好惹味!火鍋一定要加牛肉,所以我地點左手切頂級牛頸肉同玫瑰鮮牛舌😋兩樣都係好睇又好食!牛頸肉會放係聖旨上送上,配合餐廳主題👍🏻牛舌擺成玫瑰,相當有心思🌹兩款肉既雪花分佈都好平均,食落唔會硬,肉味都好濃,所以唔怕比湯底蓋過牛味👍🏻另一個推介係冰川鵝腸,
另一個推介係冰川鵝腸,店員會講解大概煮幾耐,我哋跟佢建議嘅時間煮,鵝腸真係一啲都唔老,好爽口,亦好掛湯,我最鍾意配菌湯,更突顯佢嘅鮮味🥰
手打黑虎鮮蝦滑我都好鍾意,手打黑虎鮮蝦滑係我另一個推介,上菜好精緻,可以一人一粒,食落好彈牙,蝦嘅鮮味好濃郁🤤
魚片亦好適合火鍋,所以我哋點咗份脆鯇片。鯇片上菜時賣相亦十分精美,食落一啲都唔腥,食得出好新鮮😎
家人食完都好滿意呢一餐,大家都覺得物超所值,款式又多,又有娛樂,相信我哋屋企又多咗一個飯堂🤣
2024-06-26 477 浏览
重慶火鍋起源於清末民初的朝天門碼頭,傳承八十九年的重慶地道老火鍋香港店選址地標景點蘭桂坊五鑽鉑金旗艦店一進門便看到迎官接聖的牌匾及帶有重慶元素的裝飾將傳統文化與時尚潮流結合,打造出年輕人喜歡的老字號火鍋私人包廂可欣賞到商業繁華的璀璨夜色,更有卡拉OK音響設備,縱情歡歌香港火鍋商務宴請天花板,也有非物質文化遺產平價套餐非遺三味鍋可一次吃到麻辣紅湯、鮮美菌湯及酸甜番茄湯精選主菜牛羊拼盤肥瘦均衡,不腥不羶,質嫩爽口手切吊龍用聖旨墊著,賣相吸睛,非常有排場 招牌發源地水八塊全是牛的下雜,乃重慶碼頭工人的大眾小吃屠場鮮毛肚寬厚不縮水,蘸上油碟,一秒入魂冰川鵝腸外表滑嫩,咬下有嚼勁富油香,配搭紅油鍋底一絕烽火戲豬喉以朝天門作為擺盤主題,爽脆彈牙到店裡吃飯打卡,店家還會附送高級免費甜品!阿膠紅糖冰湯圓解辣軟糯
將傳統文化與時尚潮流結合,打造出年輕人喜歡的老字號火鍋
香港火鍋商務宴請天花板,也有非物質文化遺產平價套餐
非遺三味鍋
非遺三味鍋可一次吃到麻辣紅湯、鮮美菌湯及酸甜番茄湯
牛羊拼盤
精選主菜牛羊拼盤肥瘦均衡,不腥不羶,質嫩爽口
手切吊龍
手切吊龍用聖旨墊著,賣相吸睛,非常有排場
發源地水八塊
招牌發源地水八塊全是牛的下雜,乃重慶碼頭工人的大眾小吃
鮮毛肚
屠場鮮毛肚寬厚不縮水,蘸上油碟,一秒入魂
冰川鵝腸
冰川鵝腸外表滑嫩,咬下有嚼勁富油香,配搭紅油鍋底一絕
烽火戲豬喉
烽火戲豬喉以朝天門作為擺盤主題,爽脆彈牙
阿膠紅糖冰湯圓
2024-06-24
牛羊拼盤
阿膠紅糖冰湯圓
1K
2024-06-25 508 浏览
朝天門  來自重慶, 剛駐進中環人氣之地, 蘭桂坊.  火鍋店始創於1935年, 為中國火鍋十大品牌之一,今日約好我們喜歡食麻辣的老友, 去 朝天門 食辣火鍋.   這紅色城門好搶眼, 金碧輝煌,  打卡一流. 裝修好有氣勢, 入門已令人眼前一亮.設計非常精緻,  接待處有 [迎官接客] 四字, 我們看了有點飄然感. 大廳可以坐卡座,  有獨立個人火鍋. 設有多間 VIP 房, 我們包房可以唱 K, 大家食得熱辣起來, 更好唱口.  窗外還可以看見蘭桂坊街景, 座位舒服,  服務員招呼親切, 先奉上百香果, 酸梅湯 給大家開胃.三款餐前小食:  脆麻花/紅 棗/ 雲片糕.  這些傳統中國小食比吃薯片更有風味.   我們用 QR Code 落了單,  服務員推進醬料車.  有齊各款火鍋調味料, 醬油, 麻油, 蔥, 蒜, 辣椒......大家自助混醬,  朝天門品牌芝麻油, 獨立樽裝, 服務員推介必試.   火鍋未到前, 我們吃口重慶炸酥肉,  椒香酥肉, 鬆脆可口, 加些 辣粉一 起食, 正 !!重慶三味鍋送到, 鍋蓋好有型, 有 金龍玉璽 在頂,  服務員好細心,  加湯時會有遮擋,
裝修好有氣勢, 入門已令人眼前一亮.
大廳可以坐卡座,  有獨立個人火鍋
餐前小食: 脆麻花/紅 棗/ 雲片糕
火鍋未到前, 我們吃口重慶炸酥肉,  椒香酥肉, 鬆脆可口加些 辣粉一 起食, 正 !!
重慶炸酥肉, 椒香酥肉
重慶三味鍋送到, 鍋蓋好有型, 有 金龍玉璽 在頂,
服務員好細心,  加湯時會有遮擋, 湯不會濺起.
麻辣紅鍋湯底, 山珍雜菌鍋湯, 及豬骨湯,  原湯採用重慶當地新鮮採摘香料熬製, 香味濃郁.  辣而不燥. 山珍雜菌鍋湯底有香菇菌味.   豬骨湯較甜, 可以先飲一碗.
麻辣紅鍋湯底, 山珍雜菌鍋湯, 及豬骨湯
冷鍋鴨血,   鴨血滑溜軟嫩 , 可同滑蛋比美, 配麻辣湯底超級好食.
冷鍋鴨血
精選雪花肥牛,   肉味夠香, 肉質柔軟, 佈滿大理石油花紋路, 油香而不膩.
精選雪花肥牛
鋒火戲豬喉,  招牌菜, 系豬的心臟血管,  擺盤非常漂亮,  放在 [朝天門城堡] 之上, 即滾即食, 口感脆爽.
鋒火戲豬喉
手切頂級牛頸肉,  這個隆重菜式用  [聖旨五金擺盤]上檯, 好有儀式感,  牛味濃, 口感好.
手切頂級牛頸肉
牛小排,  色澤鮮明, 用冰藏著保冷.
牛小排
牛肉放在鍋內輕灼, 入口即溶, 油脂分佈於口腔內,  超甘香又夠牛味.
西班牙黑豚梅肉,    黑豚肉層層分明, 肉質柔軟且帶爽脆感,  入口唔油膩.
西班牙黑豚梅肉
冰川鵝腸,  每條約有兩尺長好鮮嫩, 鮮滑 Q 彈, 口感很棒.
冰川鵝腸
稻田毛肚, 大塊薄身, 嫩脆新鮮, 十分爽脆, 必吃之選.
稻田毛肚
手打黑虎鮮蝦滑, 墨魚滑.  用水晶盅送上,  獨立裝載, 高貴又高質,  口感鮮,  煙韌彈牙.
手打黑虎鮮蝦滑, 墨魚滑
 千張 ,  即豆皮, 剪切成菊花形, 擺碟好優美,  口感較乾身, 加點辣湯,  好味.
千張
雜錦蔬菜好新鮮翠綠, 打邊爐必吃. 娃娃菜, 生菜, 皇帝菜, 油麥菜,  及黃金粟米 好健康 , 口感爽.
乾貢菜,  用玻璃瓶盛載, 乾貢菜色澤鮮綠, 滾滾便可入口, 質地爽, 口感不俗.
乾貢菜
黑木耳, 味道自然清淡, 吃完多款肉類,   吃黑木耳, 幫助平衡味蕾.
武隆苕粉, 鮮糯晶道,  容易掛湯汁.
紅糖爆漿糍粑,  炸得非常軟糯,  內裡包裹著流心紅糖,  作為餐後甜品, 愈食愈滋味.
紅糖爆漿糍粑
今晚這個 正宗重慶火鍋有麻香同辣味,   食材新鮮, 加上每款食材吸收了湯汁的精華後, 超級好食.  擺設有濃厚儀式感.  令我們留下好印象.  食完又可以繼續唱歌, 歡樂不停
餐前小食: 脆麻花/紅 棗/ 雲片糕
稻田毛肚
手打黑虎鮮蝦滑, 墨魚滑
乾貢菜
紅糖爆漿糍粑
之前經過中環新開張的重慶火鍋店,店面十分打咭-able. Book 左同同事試下,6個人有包房有K唱👍🏻音響仲要唔差!望出窗外就係蘭桂坊酒吧都幾得意😎重點係原來朝天門係重慶火鍋發源地,89年歷史了但店舖裝修食物擺盤食物種類都唔會老土,仲好岩打咭😌湯底-少有地可揀三款,蕃茄&菇箘&麻辣-最欣賞個蕃茄湯,就咁飲都好飲!原湯係重慶運來Highlight 幾碟姐特別歡喜的:鮮毛肚-牛內臟,切得十分薄,放入鍋幾秒就食得,十分爽口有口感鋒火戲豬喉-豬的心臟血管,洗得乾淨冇怪味,配埋麻辣湯底好惹味-整碟一上枱同事們都尖叫,非常有震撼感!手切頂級牛頸肉-另一碟好有架勢的擺盤,係好似聖旨咁上枱-牛頸肉牛味濃郁,唔會太薄切真心啖啖肉冷鍋鴨血-第一次見呢個狀態下呈現的鴨血,比平時台式的更鮮更少chemical 味口感更好!大刀黑土豬腰片-好少火鍋可以有豬腰,仲要係薄切片唔易過熟👍🏻十分新鮮爽口西班牙黑豚梅肉-肥瘦balance 得好好,肉味非常濃,配菇菌湯底豬味更昇華手打黑虎鮮蝦滑-真的食到虎蝦的彈牙!大大粒好滿足紅糖爆漿糍粑-師傅炸得好出色完全唔油膩,中間的紅糖分量唔會太多好死甜Overall 服務不錯!

湯底
-少有地可揀三款,蕃茄&菇箘&麻辣
-最欣賞個蕃茄湯,就咁飲都好飲!原湯係重慶運來

Highlight 幾碟姐特別歡喜的:

鮮毛肚
-牛內臟,切得十分薄,放入鍋幾秒就食得,十分爽口有口感

鋒火戲豬喉
-豬的心臟血管,洗得乾淨冇怪味,配埋麻辣湯底好惹味
-整碟一上枱同事們都尖叫,非常有震撼感!

手切頂級牛頸肉
-另一碟好有架勢的擺盤,係好似聖旨咁上枱
-牛頸肉牛味濃郁,唔會太薄切真心啖啖肉

大刀黑土豬腰片
-好少火鍋可以有豬腰,仲要係薄切片唔易過熟👍🏻十分新鮮爽口

手打黑虎鮮蝦滑
-真的食到虎蝦的彈牙!大大粒好滿足

紅糖爆漿糍粑
-師傅炸得好出色完全唔油膩,中間的紅糖分量唔會太多好死甜

Overall 服務不錯!加湯時會用紙隔住唔會彈到,講解內臟/ 食材都好prof 👍🏻👍🏻👍🏻

2024-05-12 311 浏览
根據網上的推介,菜式擺盤非常漂亮,所以我決定去試試看。然而,我發現大部分的客人都是內地人。雖然店員對待客熱情有加,但作為一家重慶火鍋店,他們竟然沒有推醬料車過來。當我點完了鴨血,準備享用牛肉時,我才發現需要自己去問店員要醬料。我看到隔壁的桌子上有店員為客人調醬料,而我們卻要自己去調。更糟糕的是,由於我們坐在卡座,我們還需要離開座位才能去調醬料。當店員準備上吊龍上菜時,她帶著聖旨一起上來,給人一種非常正式的感覺。然而,她看到我們卡座上沒有地方擺放聖旨,竟然問我們是否可以拿到聖旨,以節省空間放在桌上。這讓我和我的朋友都感到詫異,因為我們來這裡就是為了享受食物和體驗,如果沒有聖旨,那我們為什麼要來呢?而且,為什麼一開始不把上菜架擺在我們旁邊的隔壁桌子上呢?那裡也有小菜,為什麼我們沒有呢?難道我們需要另外點菜才能得到嗎?當店員來倒茶時,我坐在卡座裡,把茶杯放在中間,方便她為我倒茶。然而,她竟然沒有為我倒茶,然後匆匆離開。我感到非常尷尬,場面氣氛也變得尷尬起來。

2024-05-11
庆祝纪念
生日
我同朋友都好鍾意打邊爐🤩今晚相約到訪中環蘭桂坊😎品嘗有八十九年重慶過江龍老字號「朝天門火鍋」😎呢間有「中國十大火鍋品牌」及被標榜為非物質文化遺產最正宗重慶火鍋🥰紅色大門氣派十足🤩除大廳還有私隱度十足仲可以唱K嘅包房🤩啱晒約埋一班朋友過嚟打邊爐🤗今晚我哋選了非遺尊選饗宴😊全部配料配搭全紅鍋火鍋必點嘅食材🤗還有重慶特色小食、甜品等等🥳鴛鴦全紅鍋底打開玉璽裏面係秘制番茄濃湯🍅滾起後飲了一碗湯蕃茄味相當濃郁😋麻辣紅油湯微辣🌶上枱已聞到好香香麻辛辣味🤤食落是是微微麻辣的口感😁麻辣鮮香的火鍋,很地道的重慶味✨海鮮拼盤包括有大鮑魚、帶子、聖子、蠔🦪四款海鮮非常新鮮而且大大件🤤✨手切吊龍放係聖旨盤裡好有氣勢😎牛羊拼盤放入麻辣鍋中烚熟食落嫩滑入味😋 ✨極品鮮毛肚🐮冰川鵝腸及豬喉都係招牌🤩店員溫馨提示烚最多30秒要食😬第一次食特色烽火豬喉好特別口感又脆又爽超好吃😋毛肚及鵝腸索🤤🍄時令素品原山菌菇匯拼盤及蔬菜拼盤🥬🍄菇菌及蔬菜吸收晒蕃茄湯☺️ 蓮藕放落麻辣湯爽脆清甜又辣辣地👍音樂即點即炸紅糖糍粑😬微甜夠煙韌🤩口感酥脆椒香酥肉要點埋辣粉一齊食😉擔擔麵帶辣椒醬和花椒調味😬食落麵條有一定辣道😋九園非遺醬肉包既餡料油

🍄時令素品
原山菌菇匯拼盤及蔬菜拼盤🥬

音樂即點即炸紅糖糍粑😬微甜夠煙韌🤩
口感酥脆椒香酥肉要點埋辣粉一齊食😉

擔擔麵帶辣椒醬和花椒調味😬食落麵條有一定辣道😋

九園非遺醬肉包既餡料油潤可口醬香濃郁😋

飲品酸梅湯酸味味開胃又解膩😬
藍椰茉莉係🌴椰子水微甜帶茉莉花香🤩

最後甜品阿膠冰汤圆食落冰涼又解辣😊湯圓軟糯 Q彈又香甜☺️阿膠另上隨自己喜歡加入甜品😋

• 九園非遺醬肉包
  • 極品鮮毛肚、冰川鵝腸、豬喉