今日去飲早茶都呀姨唔係做野嘅有一個呀姨好串搵另一個,仲串開茶加埋要我地掉位都要搞咗大輪明明一早寫好點心紙舉手好耐都無人收搞到遲咗無咗優惠本身都明,有規矩要跟哇點知啲態度差到不得了佢地係話「你可以自己出去入紙」「下次早啲嚟呀嘛」「下次醒目啲啦」問你地早茶去到幾點又答唔出「唔記得11點定12點」差成粒鐘喎大佬姐係又要我自己去睇野食係ok服務垃圾囉趕走晒啲客你地以後唔洗咁忙啦開心啦我寧願以後自助形式都仲好過比你地”serve”呀
今日去飲早茶

都要搞咗大輪
明明一早寫好點心紙
舉手好耐都無人收
搞到遲咗無咗優惠
本身都明,有規矩要跟

哇點知啲態度差到不得了
問你地早茶去到幾點又答唔出
「唔記得11點定12點」
差成粒鐘喎大佬
姐係又要我自己去睇

野食係ok
服務垃圾囉
趕走晒啲客你地以後唔洗咁忙啦開心啦
我寧願以後自助形式都仲好過比你地”serve”呀
2021-10-31 686 浏览
大集團名下酒樓,「應該」不會太差吧!當晚叫了大閘蟹餐,可能是星期五滿座的關係,上菜速度很慢同埋有啲混亂!套餐包一碗魚𡙡,味道很鹹,我哋幾個人食咗一啖之後都放晒喺枱面,反映給侍應,即時回應係:「全晚剩係得你哋呢枱客係咁講」,咁即係我哋錯啦!第二輪蟹上枱,其中一隻打開是臭的,反映咗都有補返一隻俾我哋。大閘蟹餐有七五折,折扣後每位$355,這個價錢合理,不能要求太多,但係當晚真係感覺麻麻。*套餐中較為好食味是茄汁蝦碌和糯米飯
大集團名下酒樓,「應該」不會太差吧!

*套餐中較為好食味是茄汁蝦碌和糯米飯
2021-10-28 532 浏览
講起「東小館」有小插曲:一年多前已發現這間食館了,但礙於當時只有樓梯上落而沒有電梯接載,故此止步。 但最近發覺它們在隔離座商業大廈有電梯上落,便「膽粗粗」撘電梯一試呢!一出電梯便有扇玻璃門,推開門即見大堂:光線充足兼且座位整齊排列👉不錯。不算是非常寬敞,但不失「自在感」呢!開茶以後,可見食具中有金色筷子,挺特別。但是,我嫌這裡的「茶壺」實在太有份量了👉太重喔!我要用雙手才能夠提起。哈哈!看過了点心紙👉点了三個咸點心及二個甜点,差不多夠了。三個咸點心有鮮蝦腸粉,香芋蒸排骨及鵪鶉蛋燒賣。先說燒賣:一籠有三件,平日價$44元,價錢合理。款式很懷舊,我喜歡。蛋下面的燒賣很厚肉,大粒,味道不錯;点少許辣椒油更是滋味。至於那碟鮮蝦腸粉👉一出場造型夠特別(腸粉卷作一圈,中間有朵小西蘭花作点綴,令人賞心悅目呢!鮮蝦真夠鮮,大隻,不作「假」嘛!排骨也夠體頭👉大大粒芋頭墊底,真爽。還有兩款甜點:兩件養生芝麻榚及蛋黃千層榚。 這款懷舊千層榚有四小件:有咸蛋黃層夾於中間,不太甜(今時今日,沒太多酒樓食肆弄這款糕點了皆因步驟煩複👉有緣碰上已很滿足呢!至於養生芝麻榚,一上檯已叠有兩小籠:一大一小,份量很體貼👉正!
看過了点心紙👉点了三個咸點心及二個甜点,差不多夠了。
三個咸點心有鮮蝦腸粉,香芋蒸排骨及鵪鶉蛋燒賣。先說燒賣:一籠有三件,平日價$44元,價錢合理。款式很懷舊,我喜歡。蛋下面的燒賣很厚肉,大粒,味道不錯;点少許辣椒油更是滋味。至於那碟鮮蝦腸粉👉一出場造型夠特別(腸粉卷作一圈,中間有朵小西蘭花作点綴,令人賞心悅目呢!鮮蝦真夠鮮,大隻,不作「假」嘛!排骨也夠體頭👉大大粒芋頭墊底,真爽。還有兩款甜點:兩件養生芝麻榚及蛋黃千層榚。 這款懷舊千層榚有四小件:有咸蛋黃層夾於中間,不太甜(今時今日,沒太多酒樓食肆弄這款糕點了皆因步驟煩複👉有緣碰上已很滿足呢!至於養生芝麻榚,一上檯已叠有兩小籠:一大一小,份量很體貼👉正!只是自己未有試;但拍檔試吃後覺得這款榚該用糯米造的因吃下有点兒「黏牙」。
三咸點心及兩甜點加兩位茶芥合共$160元以下,經濟實惠。下次再經過,我也會再去的。
2021-10-28
  • 香芋蒸排骨
  • 蛋黃千層榚
  • 鵪鶉蛋燒賣
2021-10-17 602 浏览
今日難得個港島區就試下灣仔一間樓上小店茶樓, 一邊係可以由商業中心搭電梯上, 另一邊可以行樓梯上, 雖然酒樓面積比較細, 但座位都可以坐得寬鬆, 侍應都好有禮貌, 放低一碟小食係爽口雲耳, 一碟韭菜豬紅, 豬紅好嫩滑, 好入味. 椒鹽魷魚鬚, 魷魚炸得好鬆脆, 唔覺得好油, 魷魚鬚擺設計特別用好似一個炸龍裝上.一龍古法馬拉糕, 有黑糖味, 不覺太甜, 蒸得好鬆軟, 蛋黃千層糕, 出面酒樓比較少有得食, 好有蛋黃香味, 層次分明. 蔥花炸兩腸, 油炸鬼手脆, 腸粉皮嫩滑, 有米香.排骨蒸陳村粉, 腸粉都好嫩滑, 排骨肉肥肉適中.北菇棉花雞, 棉花軟綿綿. 珍珠雞可以每件叫 , 可以畀食客試多款點心.椰汁紅豆糕, 椰汁紅豆分明, 楊枝甘露比較失色.

排骨蒸陳村粉, 腸粉都好嫩滑, 排骨肉肥肉適中.

椰汁紅豆糕, 椰汁紅豆分明, 楊枝甘露比較失色.

2021-09-05
$104.5 (下午茶)
I was enticed to try this dim sum restaurant cause of the half price offer on dim sum during lunch hours (plus, it didn’t look like I would need to wait for a table due to its more pristine location). This is how they lure you, and then once you’ve sat down and look at the menu you realise a lot of the dim sum dishes are single piece offerings with a marked-up price, so in actuality after the 50% discount it works out to be a similar price (per dumpling/piece) as most other dim sum restaurants.I

I would normally not complain about this, but unfortunately the quality of the dim sum is subpar. A lot of the dishes were soggy, had too much dough in it or just simply didn’t taste as good as other dim sum restaurants I’ve been to.

Add to this, the restaurant looks run-down with dilapidated seating and tables. Service was not noteworthy either.

2021-08-06 773 浏览
好耐無食team飯,要喺公司附近搵c類食肆先可以5個人坐埋一齊,就搵到這小店。訂枱時,接電話的女士十分親切。午飯時間小店很繁忙,但侍應經常巡視,所以我們在房內角落仍很快落到單。5分鐘後,食物就陸續送上,真的很驚喜!更重要既係,好味,熱騰騰既程度,會覺得係剛煮好。同事一致覺得好好食既有:蘿蔔糕、馬拉糕、魷魚鬚。扭紋青瓜賣相好得意,醬汁亦惹味。其他點心如蝦餃同燒賣,都大大粒,熱辣辣,正!埋單找數,每人100元左右就食得飽飽,好滿足!下次會再來!
其他點心如蝦餃同燒賣,都大大粒,熱辣辣,正!
埋單找數,每人100元左右就食得飽飽,好滿足!
下次會再來!

2021-08-06
  • 魷魚鬚
  • 扭紋青瓜
  • 馬拉糕
  • 蘿蔔糕
2021-07-29 500 浏览
️細個飲茶會覺得好悶,又無電視、電話,次次都係會睇哂成份報紙、雜誌,不過都未走得。人大咗,反而鍾意飲茶,休息下放下空都唔錯。東小館喺南洋酒店附近,其實都幾隔涉,不過果日發現早茶有半價!點心種類唔算超多,但都夠選擇,點心即叫即蒸。蛋黃千層糕 半價$19好少茶樓有供應,蒸起即食好軟,蛋黃味都足。瑤柱花菇灌湯餃 半價$24用上一整粒瑤柱,好香口,仲有花菇同金華火腿。流汁小籠包 半價13/2件有肉香,但始終唔夠多汁,有冇人推介好味小籠包呀?養生淮山粥 半價$13份量都大大碗,南瓜粥底有淮山粒粒,不過略嫌少少甜。蜜汁叉燒包 半價$6鬆軟之餘,餡料又唔會太甜。養生芝麻糕 半價$10/2件芝麻香滿滿,口感軟糯。

蛋黃千層糕 半價$19
好少茶樓有供應,蒸起即食好軟,蛋黃味都足。

瑤柱花菇灌湯餃 半價$24
用上一整粒瑤柱,好香口,仲有花菇同金華火腿。

流汁小籠包 半價13/2件
有肉香,但始終唔夠多汁,有冇人推介好味小籠包呀?

養生淮山粥 半價$13
份量都大大碗,南瓜粥底有淮山粒粒,不過略嫌少少甜。

蜜汁叉燒包 半價$6
鬆軟之餘,餡料又唔會太甜。

養生芝麻糕 半價$10/2件
芝麻香滿滿,口感軟糯。
2021-07-08 2199 浏览
環境3分:正常樓上中餐廳格局,唔會好嘈,係等車立最耐,行樓梯又辛苦,畀佢三分。衛生4分:碗碟餐枱都好乾淨,D點心大部份都係逐位叫,一人一籠,衛生可以畀四分。服務3分:服務員唔多,但落單快,上菜快,清枱快,畀三分。味道2分:1)     香煎蘿蔔糕個味幾濃幾香口。2)     招牌蝦餃皇正常爽甜熱辣好食。3)     大隻蟹皇燒賣色水靚但就好淋唔爽口。4)     露筍帶子餃層皮好厚仲好黐牙,貴夾唔好食。5)     流汁小籠包又係衰在層皮太厚,兼且唔流汁。6)      鮮竹牛肉球正常大大嚿,夠熱夠鬆,十九蚊一籠最抵食。7)      蠔皇鮮竹卷大條野味夾抵食。8)      蛋黃千層糕同D點心一齊到,食果陣都凍哂,個包就好鬆,但D蛋黃就好嚡唔夠油水。9)      柚蜜雞蛋散脆就脆,不過就好酸。抵食1分:點心價好極端,逐粒計為起仲貴過五星級大酒店D中餐廳,十幾蚊籠果D牛肉球同鮮竹卷就抵好多,茶錢要成十五蚊個先最貴,又唔係咩高級餐廳,冇可能覺得抵食。
環境3分:
衛生4分:
點心
服務3分:
服務員唔多,但落單快,上菜快,清枱快,畀三分。
茗茶
味道2分:
1)     香煎蘿蔔糕個味幾濃幾香口。
香煎蘿蔔糕
2)     招牌蝦餃皇正常爽甜熱辣好食。
招牌蝦餃皇
3)     大隻蟹皇燒賣色水靚但就好淋唔爽口。
蟹皇燒賣
4)     露筍帶子餃層皮好厚仲好黐牙,貴夾唔好食。
露筍帶子餃
5)     流汁小籠包又係衰在層皮太厚,兼且唔流汁。
流汁小籠包
鮮竹牛肉球
7)      蠔皇鮮竹卷大條野味夾抵食。
蠔皇鮮竹卷
蛋黃千層糕
9)      柚蜜雞蛋散脆就脆,不過就好酸。
柚蜜雞蛋散
抵食1分:
2021-06-30
招牌蝦餃皇
鮮竹牛肉球
蠔皇鮮竹卷
2021-07-03 624 浏览
坐落灣仔香港仔隧道口嘅東小館,對於公司搬左去黃竹坑號我係唔錯嘅選擇。地點方便轉個彎就灣仔街市,啱晒D靚太歎完茶買餸。我呢就飲完茶行前少少坐巴士返黃竹坑開工。雖然東小館同普通酒樓無乜分別,但總有一點懷舊嘅感覺。點心味道比一般酒樓淡,啱晒老人家,食得放心。唔記得乜野青瓜-卷下卷下咁,好得意好爽口,又玩又食炸魷魚- 好香口,一D都唔油晶瑩蝦餃皇- 大大隻一籠一隻,好爽口好滿足蟹皇燒賣 - 又係大大隻一籠一隻,成粒肉肉懷舊灌湯餃 - 一大粒瑤柱 再加 金華火腿又點會唔鮮味呢鳳爪 - 普通鳳爪囉蘿蔔絲酥 - 外面炸得酥 裡面軟林,好好味懷舊蛋散 - 非一般鬆脆,食時別過份用力,蜜糖有檸檬味,酸酸甜甜👍🏻北菇棉花雞 - 成個籠咁大碟,棉花林雞滑👍🏻
唔記得乜野青瓜-卷下卷下咁,好得意好爽口,又玩又食
炸魷魚- 好香口,一D都唔油
晶瑩蝦餃皇- 大大隻一籠一隻,好爽口好滿足
蟹皇燒賣 - 又係大大隻一籠一隻,成粒肉肉
懷舊灌湯餃 - 一大粒瑤柱 再加 金華火腿又點會唔鮮味呢
鳳爪 - 普通鳳爪囉
蘿蔔絲酥 - 外面炸得酥 裡面軟林,好好味
北菇棉花雞 - 成個籠咁大碟,棉花林雞滑👍🏻
2021-05-21 1231 浏览
星期一至五 68折、星期六日 58折星期一至四電話訂座,還有贈送今天星期四,每位送半隻乳鴿,雖然免費,但也很大隻在餐牌上,大部分菜式,有例牌與細份可供選擇,我們全部選擇細份,這樣可以多點幾款,品嚐不同佳餚。個人最喜歡「紅酒燴牛坑腩」(忘記拍照),非常入味,入口即化,加上紅菜頭烹調,故顏色也很漂亮蛋黃金沙鮮魷,香脆可口,咸蛋味濃郁啫啫蝦乾通菜煲,蝦干靠大,非常惹味其他菜式,則比較普通,沒有太大驚喜,普通的家常小菜他們是以折扣後加一,並非原價加一,這樣比坊間一般搞優惠的餐廳,更為大方。可能因為開業不久,縱使這麼便宜,還是人流稀少
星期一至五 68折、星期六日 58折

星期一至四電話訂座,還有贈送

今天星期四,每位送半隻乳鴿,雖然免費,但也很大隻

蛋黃金沙鮮魷,香脆可口,咸蛋味濃郁

啫啫蝦乾通菜煲,蝦干靠大,非常惹味

其他菜式,則比較普通,沒有太大驚喜,普通的家常小菜

可能因為開業不久,縱使這麼便宜,還是人流稀少
  • 蛋黃金沙鮮魷
  • 紅酒燴牛坑腩
在香港,你永遠不愁吃不到好點心!最近在灣仔發現了這間新開張的新派點心小菜館,主打即叫即蒸的特色精緻點心及各類風味小菜。餐廳設計走年輕化路線,酒樓格局但空間感充足。點心口味亦較一般濃油赤醬的傳統中菜來得更清新一點,少油少鹽感覺較為健康。有別傳統酒樓,這裡的點心可以逐件價錢計算,即使一人前來也可多嘗試幾款不同點心,一口一件,份量剛好!晶瑩蝦餃皇 (每粒$16) — 應該是即叫即蒸的吧,上桌時熱氣騰騰! 蝦餃皇晶瑩剔透,入口餃皮不會過厚,內餡比例適中結實飽滿,蝦肉爽甜兼有少量鮮甜汁液,夾起來皮肉不分家,表現相當不俗呢。韭黃鮮蝦腸粉 ($48),腸粉皮薄爽滑,蝦仁彈牙新鮮,還有一點點韌勁,讓人一吃難忘,腸粉上少量的蟹籽既提鮮也讓點心賣相更美。「一盅兩件」又怎能沒有燒賣呢!蟹皇燒賣 (每粒$16) — 幾乎是每檯客人必食點心,新鮮熱辣鮮黃色的薄皮包裹著融合了鮮蝦和豬肉香味的餡料,搭配在頂端鋪上蒸熟的橘色蟹籽,光是外型就令人食指大動!內餡豬肉蝦膠紮實飽滿,鹹中帶鮮甜,在嘴裡咬開蟹籽更增添爽脆口感。另外我們也叫了其他點心如北菇棉花雞($48)、蠔皇鮮竹卷($38)、香芋蒸排骨 ($38)、香煎蘿蔔糕
在香港,你永遠不愁吃不到好點心!

晶瑩蝦餃皇

北菇棉花雞

另外我們也叫了其他點心如北菇棉花雞($48)、蠔皇鮮竹卷($38)、香芋蒸排骨 ($38)、香煎蘿蔔糕 ($26)、鴛鴦炒米 ($68)等,埋單每人約$100。在灣仔區尚算價格合理。

唯一美中不足是侍應人手不足做到「踢哂腳」,我們亦不好意思叫他們幫忙加添熱茶呢🥺

看看餐牌,原來除了點心,餐廳午市時亦提供多種小菜,一於下次再來試試吧!

2021-03-31
晶瑩蝦餃皇