2018-08-25
呢排有幾個親戚嚟到香港,所以就帶佢哋去食自助餐,因為自助餐入邊有晒中西日等等嘅口味,可以一次過滿足晒拒哋嘅需要,唔怕俾我哋話招呼唔周到。但係身為香港人嘅我,已經食過香港好多嘅自助餐,所以普通嘅食物我就唔特別講啦,我就推介幾款的一道比較好食嘅。冷盤嘅牛肉唔係到到都會有,其他地方嘅冷盤可能只會有沙律,多嘅話會有返日式冷盤,係呢度會有薄切的冷牛肉,中間還有嫩紅色,味道不錯。雜菌海鮮夾餅,我大愛呢種。外面係用一層好薄嘅皮,呢個被煎香左之後會非常之脆身,入邊就包左好多唔同嘅雜菌同埋芝士,即叫即整即食好正。燕窩燉奶好少自助餐會有中式嘅甜品,特別係呢一個燉奶,所以我一口氣都食咗兩碗,佢呢度嘅燉奶有中式嘅傳統風味,非常之滑溜同埋香濃,必食。跟住就係一人一份嘅海膽啦,呢度其實絕對唔孤寒,每一個人會有一份自私嘅海膽同埋蟹子沙律,唔好睇佢細細地嘅一份,其實佢嘅份量都非常之夠,一個人食啱啱好。 最後想講講就係佢嘅雪糕啦,佢用咗名牌嘅雪糕,有士多啤梨,雲呢拿同埋朱古力三個口味,喺食完正餐之後食返個雪糕再喺隔離沖番杯熱嘅咖啡飲,好舒服。