👩🏻‍🍳森户 Morito 🧑🏻‍🍳👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🏃🏻性價比幾高,依家夜市仲有85折🤩🍽️火炙盛盒(拖羅、三文魚腩、帶子、左口邊、銀鱈魚鰻魚、金線鯛、金目鯛)唔知有無人同我一樣偏好火炙壽司?我點左火炙盛盒,特色在於烤過的外皮和鮮嫩的內層。這道料理運用了拖羅、三文魚腩、帶子、左口邊、銀鱈魚鰻魚、金線鯛和金目鯛等多種高品質食材,每種食材都經過細心挑選和處理,確保質量和口感。其中,拖羅的香氣和脆度,三文魚腩的油脂和鮮味,帶子的甜味和口感,以及銀鱈魚鰻魚的豐富蛋白質和維生素D,一試難忘!🍽️串燒❤️鹽燒牛舌採用上等食材,肉質鮮嫩、滋味濃郁,經過巧妙的烤製技巧,味道更是一絕!❤️黑豚五花腩是豬肉的經典部位,油花豐富、口感鮮美,不僅口感香脆、多汁,還能滿足人們對烤肉的渴望。📍地點:牛頭角立成大厦#森戶 #森戶morito #香港美食 #港日本菜#日式餐廳 #牛頭角美食#觀塘美食#香港探店#黃埔探店 #牛頭角探店 #觀塘探店#香港必食餐廳 #串燒
👩🏻‍🍳森户 Morito 🧑🏻‍🍳

📍地點:牛頭角立成大厦

店#黃埔探店 #牛頭角探店 #觀塘探
店#香港必食餐廳 #串燒

2023-05-10 30 浏览
一人鮨境💁🏻‍♀️某天去完男朋友gym room做放鬆行咗去佢舖頭附近食丼飯🐠午市都幾抵食有茶碗蒸有麵豉湯送😚啲食物都好新鮮😋有牡丹蝦,三文魚,帶子,油甘魚,拖羅 🍣仲有我最愛嘅海膽🥳一次過滿足我幾個願望🥰然後平時我唔鍾意食三文魚籽的因為怕腥不過見佢丼飯有我就試咗一啖點不知食落完全冇腥味😂我先驚覺原來三文魚子係咁嘅味以前細個唔知喺邊度食好難食所以一路都冇再試過🥲今次長知識了今次係坐bar枱 不過食丼飯就睇唔到師傅嘅手勢見佢個Omakase Menu都好抵食下次可以試試佢😛
一人鮨境💁🏻‍♀️
某天去完男朋友gym room做放鬆
行咗去佢舖頭附近食丼飯🐠
午市都幾抵食
有茶碗蒸有麵豉湯送😚
啲食物都好新鮮😋
有牡丹蝦,三文魚,帶子,油甘魚,拖羅 🍣
仲有我最愛嘅海膽🥳
不過食丼飯就睇唔到師傅嘅手勢
見佢個Omakase Menu都好抵食
下次可以試試佢😛
2023-05-06 81 浏览
店內地方雖然不大 但都整潔乾淨👍🏼👍🏼安排左坐吧枱 上面有自助綠茶粉沖🍵鹽燒牛舌 + 黑䐁五花腩 + 燒雞翼 + 燒白鱔師傅火候控制得啱啱好牛舌裏邊仲有少少粉紅 油脂豐富黑䐁五花腩豬皮燒到脆卜卜 味道甘香🤤燒雞翼肉質細嫩 香口惹味👍🏻👍🏻燒白鱔肉厚身紮實 皮燒到脆卜卜 魚肉夠肥美刺身拼盤 Sashimi Platter油甘魚 帶子 池魚 白身魚 甜蝦 各二岩岩好夠兩個人share黎食🥰切得幾厚身 Wow 一啖擺入口有濃郁嘅鮮味出哂黎😋衝擊緊我嘅味蕾 很足以滿足刺身癮特上壽司拼盤拖羅 牡丹蝦 赤貝 銀鱈魚 深海池魚 白身魚金目鯛 鯖魚 海膽三文魚籽海膽食落去夠鮮甜🤤🤤係水準之作 加上壽司醋飯的味道唔錯喔拖羅特別多魚油 魚味香濃🤗帶子極之鮮甜 ~ 絕對是一個完美嘅晚上❤️食完先知做緊堂食/外賣85折賣單平左勁多

店內地方雖然不大 但都整潔乾淨👍🏼👍🏼

帶子極之鮮甜 ~ 絕對是一個完美嘅晚上❤️

食完先知做緊堂食/外賣85折
賣單平左勁多
2023-05-04 801 浏览
雖然成日係觀塘搵食 但仲未試過呢間人氣壽司平時行過呢間都坐滿 今日決定要試下 聽人講呢到既omakase 好唔錯 所以決定叫個戶set 先黎茶蒸碗 打開有飛魚子、香菇同蒪菜係面 下面仲有蟹柳 小元貝 白果 因為有飛魚子 成個茶蒸碗清得黎好鮮甜 刺身 牡丹蝦 大隻鮮甜 大拖羅 魚油分佈平均 入口即融深海池魚 魚味濃郁令御料理 燒大帶子 大大隻既帶子燒完特別香 食落啖啖肉 壽司8貫由鮮味到濃味 安排得好好 活北寄 鮮甜 食落少少爽口白蝦 加左柚子皮 食落更清新墨金鯛 魚鮮味幾濃火灸金目鯛 燒過既鯛魚又唔同d 多左魚油既香味火灸銀鱈魚 加左紫蘇蓉冇咁單調鯖魚 本新比較濃味 但加左薑 同紫菜 完美蓋過腥味火灸吞拿魚 油脂豐富 入口融化 大海膽 最後既主角 食落勁鮮甜 拖羅手卷由頭到尾都有拖羅蓉 鯛魚湯 店員話用左三個小時熬製 魚湯味好濃 但唔會腥 開心果雪糕 雪糕都係高質 食落仲有開心果粒 唔會好甜 吃完成個set 好滿足呀
雖然成日係觀塘搵食
但仲未試過呢間人氣壽司
平時行過呢間都坐滿
今日決定要試下

聽人講呢到既omakase 好唔錯
所以決定叫個戶set

先黎茶蒸碗
打開有飛魚子、香菇同蒪菜係面
下面仲有蟹柳 小元貝 白果

魚湯味好濃 但唔會腥

開心果雪糕
雪糕都係高質 食落仲有開心果粒 唔會好甜

吃完成個set 好滿足呀
觀塘性價比高日本壽司店 — 森戶呢間森戶喺牛頭角同紅磡都有分店,今次去左牛頭角分店試左“森“呢set omakase🤩套餐包括:茶碗蒸、五款刺身、一款時令御料理、八貫壽司、一貫手卷、鯛魚湯、甜品($780) 🥚茶碗蒸面頭舖上三文魚籽,其中有一層係蓴菜,口感似果凍一樣滑溜,再加上冬菇、白果和蟹柳,味道鮮美。🦪長崎縣生蠔生蠔鮮甜飽滿,配酸汁同蘿蔔蓉,味道清爽。🐟時令御料理係鯛魚白子,經過火炙後,搭配酸汁和海藻,味道清新,而且可以解白子的膩。清酒煮鮑魚鮑魚係以清酒煮三個小時後,再配上竹炭鹽,鮑魚爽口彈牙,好有鮮味壽司方面,有北海道象拔蚌搽上青檸汁,入口彈牙爽口;釜山白蝦仔搭配柚子皮,口感黏口;九洲金目鯛經過火炙後,味道更加香濃;左口魚充滿油香;鮫鰈魚質感比較爽身;燒銀鱈魚肉質比較嫩滑,油分比較多;新鮮鯖魚則搭配左雞茸蔥花,味道濃郁鮮美;火炙吞拿魚露天脂肪豐富;北海道赤膽海膽鮮甜唔腥。最後,重有一貫吞拿魚蓉手卷,用脆脆嘅紫菜包住黎食,再加上蘿蔔漬物碎。而甜品方面,就揀咗部開心果雪糕,真心滿足🤰🏻!
觀塘性價比高日本壽司店 — 森戶

🥚茶碗蒸

🦪長崎縣生蠔
生蠔鮮甜飽滿,配酸汁同蘿蔔蓉,味道清爽。

🐟時令御料理

清酒煮鮑魚

上網呢間位於的日本菜,位置在牛頭角,一出地鐵直到轉右便是,步行5分鐘左右,很方便容易去。堂食/外賣85折,一於去試試吧。店款式選擇多,種類好豐富。枱上有綠茶粉可以自己添加調較濃度刺身拼盤 Sashimi Platter $258主要由五款刺身組成,油甘魚、帶子、池魚x2、白身魚、甜蝦每款兩塊。油甘魚呢啲都幾有魚香味,池魚真係勁勁勁好食。食材質素甚佳,甜蝦細細隻味道OK。特上壽司拼盤 $298拖羅 牡丹蝦 赤貝 銀鱈魚 深海池魚 白身魚金目鲴 鯖魚 海膽三文魚籽最讓人喜出望外的是超級鮮甜赤貝。白身魚好夠爽口,必叫!跟住就輪到燒物 燒白鱔 White Eel $58/串  白鱔即叫即燒,十分厚肉,不過記得小心魚骨~黑䐁五花腩Pork Belly SKEWER $48/串五花腩外皮燒得香脆,有啲驚喜喔,係好食嘅! 鹽燒牛舌Salted Beef Tongue Skewer $58/串個人好鍾意❤️ 但牛舌係裏面肉質依然好多汁同埋油份。雞翼 Chicken Wings $28/串燒得外勁香脆肉嫩,仲要燒得好juicy。朋友果然無推介錯,森户是很值得去光顧~

刺身拼盤 Sashimi Platter $258

油甘魚呢啲都幾有魚香味,池魚真係勁勁勁好食。

食材質素甚佳,甜蝦細細隻味道OK。

特上壽司拼盤 $298

拖羅 牡丹蝦 赤貝 銀鱈魚 深海池魚 白身魚

金目鲴 鯖魚 海膽三文魚籽

最讓人喜出望外的是超級鮮甜赤貝。白身魚好夠爽口,必叫!

跟住就輪到燒物 燒白鱔 White Eel $58/串

白鱔即叫即燒,十分厚肉,不過記得小心魚骨~

黑䐁五花腩Pork Belly SKEWER $48/串

五花腩外皮燒得香脆,有啲驚喜喔,係好食嘅!

個人好鍾意❤️ 但牛舌係裏面肉質依然好多汁同埋油份。

雞翼 Chicken Wings $28/串

燒得外勁香脆肉嫩,仲要燒得好juicy。

朋友果然無推介錯,森户是很值得去光顧~
2023-04-28 86 浏览
森戶omakase今次同朋友黎到觀塘搵食~見到鬧市中有間地鋪入面有吧枱,二話不說入去睇睇先我地都係坐係吧枱位既,鋪頭空間唔算大,有種隱世小店既感覺😀吧枱都有自助既熱水同綠茶粉🍵即刻沖返杯暖一暖胃🥰坐低店員向我地推薦左特上刺身拼盤,有齊幾款熱門海鮮🦞池魚、大拖同牡丹蝦等等。師傅切得幾厚身,一啖擺入口有濃郁嘅鮮味🤤牡丹蝦身口感爽彈,連埋蝦頭既膏一齊啜晒入口享受佢哋衝擊緊我嘅味蕾😋😋海膽既來貨品質都好好,配合其他刺身食都好夾🤭另外我哋揀咗個壽司拼盤🍣詳詳食材可以睇相。大部份品質都中上水準~見d野食品質都幾好~我地就試埋佢既燒物~點左個雞翼同五花肉,兩個燒物都勁juicy,燒既時間都岩岩好。調味就重味少少既,但都係接受範圍內既~
森戶omakase

2023-04-28 66 浏览
森戶🫶🏻 今日朋友去開觀塘個邊gym 佢話想食下日本野 本身諗住牛頭角都冇咩高質日本野揀 點知搵搵吓發現☺️呢間評價都唔錯,所以就入去試吓。Menu 選擇都非常之多,有齊晒刺身、壽司、串燒、主食等等☺️ 我哋兩個人唔算話太肚餓,就叫咗個刺身拼盤、壽司拼盤同埋兩款串燒share☺️🫶🏻《森戶特上刺身拼盤》$428大拖羅x2 深海池魚x2 金目鯛x2 牡丹蝦x2 赤貝x1 海膽刺身來貨新鮮,海膽仲要係冇苦味又鮮甜😍 牡丹蝦又大隻,蝦頭個膏都幾多又香😍 赤貝爽甜☺️ 大拖羅脂肪比例均勻 入口非常有魚油香☺️《壽司拼盤》$228[拖羅 三文魚 油甘魚 帶子 池魚 白身魚 甜蝦 三文魚籽 蔥吞拿魚腩]壽司飯食得出係啱啱好握好嘅,擺落口仲係暖暖哋☺️🫶🏻 壽司配埋佢嘅新鮮刺身就真係好正 ~ 帶子鮮甜😍 三文魚子仲係脆卜卜 所有魚類食落口都係有口感鮮甜唔會霉霉爛爛🫶🏻 燒雞翼(一串)黑豚五花腩(一串)燒雞翼,同埋五花腩都食得出係即叫即燒,入口仲係熱辣辣😍 五花腩脂肪比例剛剛好,唔會話太油太肥☺️牛頭角真係難得搵到呢一啲日式料理壽司小店,經過嘅話值得一試😍☺️
森戶🫶🏻

今日朋友去開觀塘個邊gym 佢話想食下日本野 本身諗住牛頭角都冇咩高質日本野揀 點知搵搵吓發現☺️呢間評價都唔錯,所以就入去試吓。Menu 選擇都非常之多,有齊晒刺身壽司、串燒、主食等等☺️ 我哋兩個人唔算話太肚餓,就叫咗個刺身拼盤、壽司拼盤同埋兩款串燒share☺️🫶🏻

《森戶特上刺身拼盤》$428

壽司拼盤》$228

燒雞翼(一串)
黑豚五花腩(一串)

2023-04-28 56 浏览
咁啱同朋友一齊放假,去觀塘附近買嘢,行經呢間餐廳又令到我旅行後遺症發作,掛住日本嘅嘢食。餐廳午市定食有好多款選擇,價錢由一百幾至三百幾都有,豐儉由人。由於小妹實在太掛住日本嘅拖羅,二話不說就揀咗特上刺身拼盤定食。每個座位都會有綠茶粉,客人可以自己加水同埋調節自己想要嘅茶嘅濃度,任飲唔嬲。特上刺身拼盤定食:等咗一陣拼盤就嚟啦!拼盤一上來嘅時候我同朋友都嘩咗一聲,因為上面嘅拖羅同埋海膽實在太肥美啦~淨係望到個樣都已經好滿足呢個刺身拼盤,主要由六款刺身組成,拖羅、深海池魚、金目鯛、牡丹蝦、赤貝同海膽每款各兩片。另外配有特製飯,同刺身都好match。每啖刺身都係肥美嘅油脂味,超正!附上朋友嗌嘅特上壽司拼盤,賣相同埋味道都幾好㗎!整體而言,全部刺身都好新鮮肥美,滿滿嘅幸福感,經過嘅朋友可以食下,午市套餐都幾抵食。

特上刺身拼盤定食:

附上朋友嗌嘅特上壽司拼盤,賣相同埋味道都幾好㗎!

2023-04-26
  • 特上壽司拼盤
2023-04-27 45 浏览
大表弟即將去澳洲工作, 臨飛前相約食farewell dinner。朋友介紹牛頭角有間日本料理, 除了多款散叫壽司、丼飯, 全日供應Omakase, 價錢相對便宜, 今晚食呢個set, 每位都只係HK$580, 質素都有返咁上下。餐廳座位大部份為吧檯, 但對比傳統貴價Omakase, 環境裝修較為簡潔, 同埋未能欣賞到師傅煮理過程, 但毫不影響食物質素。先送上熱辣辣茶壺蒸, 入面有蓴菜、蟹柳、白果、東菇片、三文魚籽,  蛋入口即化, 有雞湯嘅香甜刺身三點: 肥美爽口鮮甜嘅北海道牡丹蝦、深海池魚厚切爽嫩、大拖羅魚油超豐富清酒煮南非鮑魚: 用清酒同木魚水燉咗超過三個鐘, 面層再灑上竹炭鹽, 口感軟彈, 又保留了鮑魚本身嘅原汁原味然後到壽司8貫, 每件壽司師傅都加咗適量嘅wasabi,粒貝: 超爽脆, 冇腥味, 鮮甜富山縣白蝦: 質感爽滑, 份外鮮甜北寄貝: 微爽, 細味咀嚼有些少筋絡, 但冇渣九州金目鯛: 白身魚味淡, 但火灸過帶有油香右口魚: 頂層放了火灸過嘅右口魚邊, 油份多, 一咬將其mix up, 滿口魚油香。鯖魚: 魚味濃又帶甘香, 配上少少薑蓉, 咀嚼時滲出薑汁清香, 提升魚鮮

茶壺蒸

刺身三點:
刺身三點

清酒煮南非鮑魚

然後到壽司8貫, 每件壽司師傅都加咗適量嘅wasabi,
粒貝: 超爽脆, 冇腥味, 鮮甜
粒貝

富山縣白蝦: 質感爽滑, 份外鮮甜
富山縣白蝦

北寄貝: 微爽, 細味咀嚼有些少筋絡, 但冇渣
北寄貝

九州金目鯛: 白身魚味淡, 但火灸過帶有油香
九州金目鯛

右口魚

鯖魚: 魚味濃又帶甘香, 配上少少薑蓉, 咀嚼時滲出薑汁清香, 提升魚鮮味
鯖魚

火炙吞拿魚腦天: 脂肪豐富, 油膩甘香
火炙吞拿魚腦天

海膽軍艦: 凍冰冰, 入口慢慢化開, 鮮味甘甜唔腥
海膽軍艦

卷物: 拖羅蓉加入了蘿蔔漬物碎, 用脆脆紫菜卷住食, 脆中又帶綿密口感
拖羅蓉卷物

鯛魚湯: 奶白色湯底, 魚味濃郁, 有好幾件滑滑豆腐
鯛魚湯

甜品有自選口味雪糕,
揀咗開心果味雪糕, 滿足!
開心果味雪糕
2023-04-26
茶壺蒸
2023-04-26 55 浏览
今日好想食壽司 咁岩係牛頭角 見到幾有日本氣息就入左森戶啦😆✨特上刺身拼盤$388(拖羅、深海池魚、金目鯛、牡丹蝦、赤貝、海膽)什麼什麼魚之類我係唔識分的不過一見到有拖羅就係必叫🤤再包左碗黑醋飯每款兩塊 拖羅真係勁勁勁好食同日本個啲有得輝 係入口即融架🥹而海膽唔會係苦味個隻 超級鮮甜赤貝都係shot shot聲既質地🤣其他唔食分既魚係唔腥的✨特上壽司拼盤$288(大拖羅、鯖魚、魴魚弗、深海池魚、銀鱈魚、赤貝、牡丹蝦、帶子、海膽、三文魚籽)各一件大拖羅同海膽都係一樣好食到冇野好講帶子又係勁鮮甜三文魚籽勁多粒勁足料其他魚我又係分唔到但有啲連名都冇聽過 但都係咁好食🤣枱上有綠茶粉 自己添加 好方便啲想瘋狂飲野既人🥰
今日好想食壽司
咁岩係牛頭角 見到幾有日本氣息
就入左森戶啦😆

✨特上刺身拼盤$388
(拖羅、深海池魚、金目鯛、牡丹蝦、赤貝、海膽)
什麼什麼魚之類我係唔識分的

但有啲連名都冇聽過 但都係咁好食🤣

枱上有綠茶粉 自己添加
好方便啲想瘋狂飲野既人🥰

2022-09-24 991 浏览
食物勉強合格,但員工態度欠佳。大概一年前會成日嚟呢度食野,但最近轉咗工作就好少再過嚟呢度食嘢。今日咁啱同朋友嚟開附近,就諗住翻嚟懷緬一下。但食物質素同之前爭好遠,員工成日自己傾計,放低食物講完名稱就算。雖然呢度唔係高級餐廳,但希望啲員工關顧下現場嘅顧客。傾計唔好咁大聲,成餐飯都覺得好嘈,想同朋友傾吓計都唔得。以前我覺得佢哋好用心,係一間良心小店。可惜依家啲服務水準大退步,唔會再想幫襯。😪😪😪
食物勉強合格,但員工態度欠佳。
2022-09-22 699 浏览
今日經過見到兩週年有優惠,就入去試試。首先服務係好好,十分細心,而食物質素就真係CP 值好高,試左兩個壽司盛盒,重有串燒都好有驚喜。係好開心滿足嘅一個晚餐!一定會再去 ;)
2022-09-21
  • 特上壽司拼盤
  • 火灸盛盒
2022-09-15 611 浏览
Omakase食材唔新鮮,調味無創意,對唔住個價錢。座位較迫,自己幫自己斟茶,以為食緊元氣。食客張枱遠低過師傅張枱,完全睇唔到師傅做緊乜。佢亦唔會同你溝通講解食材,淨係話俾你聽個名。食物呢家嘢好真實,呃唔到人,擺落口就知道。解釋再多都作用不大,態度勝於一切,有心做好就應該諗吓問題出咗係邊度。從來未食過omakase嘅人可能都覺得還可以,有食開嘅就好明顯知道咩料。 🙂 還好,佢都真係會問顧客意見,希望佢聽完都真係會改進。
Omakase食材唔新鮮,調味無創意,對唔住個價錢。
座位較迫,自己幫自己斟茶,以為食緊元氣。

小編好少會用呢個字眼去評價間餐廳!今次喺觀塘食日本料理,適逢小編生日咁就要食返餐好啦!咁更加要搵間良心小店用餐。呢間餐廳服務質素,真係極高。而且食物質素都係極高嘅。咁小編叫左三文魚親子飯,佢係一個午市套餐份量就屬於正常嘅,但係三文魚子嘅份量都頗為多。而且都好新鮮,三文魚入口鮮甜!而且都算係厚切,非常之新鮮。芥辣就比較似係自己嘅制作,唔會非常之攻鼻,直頭係剛剛好。另外,麵豉湯都比較濃味,裏面有啲豆腐!雖然係咁,但唔會話好鹹。而且d海帶都,幾好入口。小編個人唔係好鍾意茶碗蒸,但係呢個茶碗蒸d蛋好滑同好香。總括而言,用餐非常愉快!值得推介!價錢合理
三文魚親子飯

小編個人唔係好鍾意茶碗蒸,但係呢個茶碗蒸d蛋好滑同好香。

總括而言,用餐非常愉快!值得推介!價錢合理
2022-08-14
庆祝纪念