2023-01-08 53 浏览
當天氣很冷時就會很想食點暖胃的食物,所以今日下班後就和朋友去打邊爐。因為最近有吃得多煎炸物、比較熱氣,所以就想吃點健康的食物。我們在旺角便找到一間餐廳是吃花膠的雞煲,所以就感到很吸引,二話不說便選了這間餐廳吃晚飯。😆我們便叫了一set很抵的兩人餐,只需$278就可以吃到前菜、雞煲、小食和甜品,真的很抵食!濃湯花膠雞煲相當足料,花膠和雞也不少,湯底很香濃,雞又香又嫩滑,所以真的很野味。 而豆苗也很大碗,湯底很清,十分健康與美味。最後甜品就是腐竹糯米糖水,腐竹完全溶化,整體十分綿滑 ,入口清甜嫩滑,感覺很滋潤,加上底部有很多小米,大大提升口感。😝整體而言,用餐感覺很好,環境很舒適,食物價格平宜又健康,是健康邊爐的一大首選!👍

2023-01-05 58 浏览
濃湯花膠雞煲花膠大大片、數量不少,彈牙嫩滑,雞件肉厚皮簿,多得店員提醒,煲到滾咗就要熄火,免得雞肉變老,湯底沒有落味精,最後飲咗好多碗,飽到要打嗝。特色煤炭飯提子乾、糯米、糙米,仲撈咗d墨魚汁,熱氣上騰,整體味道甜甜地,口感似食緊好好味嘅粢飯,有口感,個人非常喜歡,忍唔住都要追加多碗!酸甜藍莓骨見到最多人推薦,試咗之後覺得隻醬同IKEA藍莓醬超級似!排骨炸得很酥脆,點上酸甜汁,盖過了油味,不知不覺食清光,口味略重,送飯一流。小食-陳醋雲耳有涼拌鳳爪的微辣,十分開胃,足夠2人食的份量,唔錯唔錯。甜品-腐竹薏米糖水腐竹融入當中為熱豆漿,再摻入軟軟糯糯的薏米,十分滿足。期待夏天來食楊枝甘露。
濃湯花膠雞煲

特色煤炭飯

酸甜藍莓骨

小食-陳醋雲耳
有涼拌鳳爪的微辣,十分開胃,足夠2人食的份量,唔錯唔錯。

甜品-腐竹薏米糖水
2023-01-05
  • 煤炭飯
2023-01-05 93 浏览
MK食Lunch真係選擇多,今次捉埋同事陪我食一間一直都好想試既餐廳🤣,呢間餐廳既食物全部無味精,堅持真材實料,帶出原味道,鍾意飲湯同食中式小菜既朋友仔可以參考下😊二人餐特價$278: 自選煲類x1小菜x1送白飯x2, 前菜x1, 是日甜品x2濃湯花膠雞煲(單點$148)心急既我一來就急不及待要試佢既湯🙈飲落香濃鮮甜😍而且仲有好多花膠🤤,食落唔腥,充滿骨膠原😋,加埋雞件、木耳、唐芹一齊煮,湯水集合左所有食材既精華,難怪味道咁香濃,令人回味無窮👍🏻椒鹽雞中翼(單點$98)雞翼大大碟,即叫即整熱辣辣,咬落夠juicy肉質又嫩滑🤤火候控制得岩岩好,粉漿好薄,炸至外層微脆,充滿椒鹽既咸香😋,雞翼有預先醃過,夠晒入味,由裏到外都做得唔錯👍🏻真心欣賞大廚廚藝雲耳酸酸地,爽口又開胃😊腐竹薏米糖水估唔到飲落幾香濃😳係有股黃豆香味,薏米大大粒,口感柔軟,而且唔會太甜,真係第一次食咁足料既腐竹薏米糖水👍🏻呢個價錢有咁既質素,食完真係好滿足☺️真心推薦👍🏻中午時段一點左右開始多人,想食既朋友仔記得預早少少😉

二人餐特價$278:
自選煲類x1
小菜x1
送白飯x2, 前菜x1, 是日甜品x2

濃湯花膠雞煲(單點$148)

椒鹽雞中翼(單點$98)

雲耳
酸酸地,爽口又開胃😊

2023-01-04 66 浏览
新一年約左朋友去旺角行街👜今日好想食港式茶餐廳 見到有間餐廳拎左好多獎 好似好好味😋就入左去食晚餐🥣我地每人叫左個小食 好推薦大家食呢間嘅椒鹽雞軟骨 皮薄而且炸得好脆好好味😋椒鹽粟米 🌽都整得好正😌我叫左酸菜墨魚片米線 成碗米線呈酸菜顏色 超級濃味 墨魚片好大塊 又有鮮味 好正😍我朋友就叫左酸菜魚米線 酸菜魚無骨好滑 加埋D酸菜汁 好開胃🤓我地飲左檸檬薏米水同埋樽仔奶茶 兩樣飲品都係用樽仔裝住 好有feel😎

2023-01-03 37 浏览
天氣凍凍哋最啱食個暖笠笠嘅鍋行過見到呢間餐廳又有鍋又有小菜仲有甜品食 喺出邊望入去有一種家庭嘅感覺再加上見到個咁有熟悉感嘅名一於試下佢🤣=====================一行二人都有選擇困難症所以索性叫佢嘅二人套餐包羅萬有😏😏一個二人套餐價係$278 包括四選一鍋,一款小菜,一個前菜小食,兩個白飯同兩碗甜品鍋物既選擇有1)酸菜魚鍋2)藥膳雞鍋3)濃湯花膠雞鍋4)胡椒豬肚雞鍋我哋試咗濃湯花膠雞鍋,火鍋裝置有誠意,係用一個可較大細既爐上,店員亦好細心提醒我哋滾起左一轉可以熄火先,如果唔係會影響啲雞嘅嫩滑度!👍🏻雞件大概有15塊,肉質嫩滑,花膠既份量絕對有誠意,大概有8塊左右,口感不錯,唔會太單薄,對得住呢個價錢👍🏻啖濃湯就當然係重點,湯底用上鮮雞,蒜子,唐芹,木耳,每一啖都係精華所在,口感亦豐富,一啖湯一啖飯既配搭無得輸!小菜大概係2 30款小菜入邊揀,我哋一嚟就揀咗個出邊冇見過嘅小菜,就係酸甜藍莓骨,佢嘅做法同生炒骨差唔多,不過用咗藍莓醬,感覺冇咁罪惡感,亦做到外脆內有肉汁既口感,一粒食完又一粒👍🏻另外附送嘅前菜小食,係由餐廳決定嘅,今次俾咗陳醋雲耳我哋,開胃又消膩👍🏻👍🏻最後餐
天氣凍凍哋
一行二人都有選擇困難症
所以索性叫佢嘅二人套餐
包羅萬有😏😏
一個二人套餐價係$278
包括四選一鍋,一款小菜,一個前菜小食,兩個白飯同兩碗甜品

鍋物既選擇有
1)酸菜魚鍋
2)藥膳雞鍋
3)濃湯花膠雞鍋
4)胡椒豬肚雞鍋

最後餐廳亦會貼心送上是日甜品,今日係腐竹洋薏米糖水,喝落非常順口亦滋潤😋

對小編黎講,最緊要嘅係熱嘅湯夠熱,凍嘅糖水夠凍😂😂呢度絕對做到🤪

#榮哥煮場 #濃湯花膠雞鍋 #花膠雞湯 #小菜 #旺角美食
第一次黎食榮哥 已經想再黎第二次🙈地點方便 就係香港既中心點 - 旺角女人街隔離門面易認 因為logo好特別.Menu上都有好多選擇煲類、小菜、小食等而且有啲特色嘅菜式添啊.我就揀左二人套餐 轉濃湯雞煲翅 $268+100包左一個煲、一個小菜、一個前菜、兩個白飯、兩個是日糖水.👅濃湯雞煲翅 (足6兩)個人認為非常抵食 有2塊大大塊既魚翅有手掌咁大塊啊😱 同埋已經處理左浸軟左仲有好多塊已去骨雞肉 超級方便 唔駛吐骨湯底滾左之後 姐姐就幫我落翅同雞肉滾起大約5-10mins就可以飲湯😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱驚為天人 個湯又鮮味又夠濃 好岩我口味而且短短既時間已經煲到起膠 係啖啖骨膠原吞緊落肚😍一啖湯 一啖翅 一啖雞肉 勁滿足🥰🥰🥰再加啲飯落去 湯撈飯 正👍🏻👍🏻👍🏻極推介大家加$100食呢個煲 唔會後悔架.👅白灼牛肩胛牛靚就唔需要點特別烹調白灼先食到原汁原味薑蔥加豉油原來已經係最好嘅配搭.👅陳醋雲耳酸酸甜甜 零舍開胃.飯後仲有糖水 係腐竹薏米糖水煲到啲腐竹都溶晒 勁濃郁好好味
第一次黎食榮哥 已經想再黎第二次🙈
地點方便 就係香港既中心點 - 旺角女人街隔離
門面易認 因為logo好特別
Menu上都有好多選擇
煲類、小菜、小食等
而且有啲特色嘅菜式添啊
我就揀左二人套餐 轉濃湯雞煲翅 $268+100
包左一個煲、一個小菜、一個前菜、兩個白飯、兩個是日糖水
👅濃湯雞煲翅 (足6兩)
個人認為非常抵食 有2塊大大塊既魚翅
酸酸甜甜 零舍開胃
飯後仲有糖水 係腐竹薏米糖水
煲到啲腐竹都溶晒 勁濃郁好好味
2022-12-28
最近天氣凍,係旺角想食雞煲,一定黎呢間食雞煲翅!酸辣木耳(5/5)份量好多☺️食到停唔到口!酸辣汁係另上,唔食辣都岩食😛濃湯雞煲翅套餐(5/5)超多魚翅!感覺回到香港七八十經濟繁榮時代☺️平時只有去飲宴場合先有機會食幾條魚翅仔!呢度幾百蚊就可以啖啖翅!雞湯濃郁而且無油膩感!湯中加入了數粒炒香左嘅蒜頭🧄,令雞湯更香!薑蔥灼墨魚片🦑(4.5/5)墨魚片厚度適中,爽口美味!腐竹薏米糖水(4/5)飯後甜品🍮檸檬薏米水(4/5)檸檬🍋味道濃,用料十足!店員會提供粗飲管,飲上黎夠哂方便!
最近天氣凍,係旺角想食雞煲,一定黎呢間食雞煲翅!

酸辣木耳(5/5)
份量好多☺️食到停唔到口!
酸辣汁係另上,唔食辣都岩食😛
酸辣木耳

濃湯雞煲翅套餐(5/5)
雞煲翅

薑蔥灼墨魚片🦑(4.5/5)
墨魚片厚度適中,爽口美味!
墨魚片

腐竹薏米糖水(4/5)
飯後甜品🍮

檸檬薏米水

檸檬薏米水(4/5)
檸檬🍋味道濃,用料十足!店員會提供粗飲管,飲上黎夠哂方便!
酸辣木耳
墨魚片
  • 濃湯花膠雞煲
2022-12-21 2253 浏览
天寒地凍,最好就係食熱辣辣既熱鍋,經濟之選就係旺角山東街榮哥煮場。除左招牌二人套餐,呢度都有特色小食,濃湯脆皮泡飯,特色煤炭飯,濃雞湯推介,飲品等等。今日黎到想試試新野,決定試新菜式。先黎兩個小食。小食價錢都唔貴。椒鹽雞軟骨 $38椒鹽雞軟骨好香脆。泰式無骨鳳爪 $38泰式無骨鳳爪分量超多。然後當然每人一個主食。花膠雞配淮山麵 $68花膠雞配淮山麵有爽口花膠6片,5舊雞胸同1隻雞全翼,雞大件又滑,有雞味。淮山麵又幼身又滑溜,又有少少彈牙。另外仲有少少爽脆雲耳同芽菜。柚子蝦球煤炭飯 $68蝦球炸皮薄脆,蝦肉爽脆,加上有柚子皮既柚子汁,酸甜開胃。煤炭飯有咬口。伴有沙律菜。最後叫兩杯滋潤飲品,寒冬飲就最好。檸檬薏米水 $10檸檬薏米水係瓶裝,下底好多薏米。熱柚子蜜 $10原來都有糖水送。是日糖水係腐竹薏米糖水,食完更加滋潤。呢餐人均只需一百蚊鬆d,好抵食!
今日黎到想試試新野,決定試新菜式。

先黎兩個小食。小食價錢都唔貴。
椒鹽雞軟骨

椒鹽雞軟骨 $38

椒鹽雞軟骨好香脆。
泰式無骨鳳爪
泰式無骨鳳爪 $38
泰式無骨鳳爪分量超多。

然後當然每人一個主食。
花膠雞配淮山麵
花膠雞配淮山麵 $68

柚子蝦球煤炭飯
柚子蝦球煤炭飯 $68

最後叫兩杯滋潤飲品,寒冬飲就最好。
檸檬薏米水 $10
檸檬薏米水係瓶裝,下底好多薏米。
熱柚子蜜

熱柚子蜜 $10
原來都有糖水送。是日糖水係腐竹薏米糖水,食完更加滋潤。

腐竹薏米糖水

呢餐人均只需一百蚊鬆d,好抵食!
2022-12-21
晚晚出街食,有時真係想食得清淡啲,行過旺角山東街發現咗呢一間住家菜都幾好雖然餐廳裝修唔係可以打卡好夢幻個種,但係啲菜式都好平實又好味推薦大家試吓食酸菜魚,同其他舖頭唔同呢一度嘅酸菜魚唔會話落好多油同味精,食得出係有屋企嘅味,我仲要配埋淮山麵,相對上比較健康,所以都見到有唔少街坊客支持另外,我朋友叫咗一個口水雞,都係比出面街嘅清爽一啲,唔會話好油,而且啲雞肉都好滑小食方面,我哋叫咗椒鹽雞翼,呢個都好正有種入口即化嘅感覺,雖然佢外表睇落去好普通,但食落去就有驚喜~如果食二人套餐仲會包埋甜品,成個感覺都幾豐富,如果懶得喺屋企煮都真係寧願落樓下食仲快🤣🤣

創新、傳統的港式小菜、鑊氣小炒樣樣有,令人垂涎欲滴。餐廳現時推廣特價二人套餐$268,包括鍋類4選1,小菜24選1,前菜一碟,白飯兩碗,是日甜品兩份。濃湯花膠雞煲雞煲分量十足而且非常足料花膠大片夠厚身,口感彈牙又入味,膠原滿滿。雞肉口感嫩滑,就算是雞胸都非常之滑。雞的精華滲透湯中,味道濃郁卻很清甜不油膩,滋補養顔,很適合秋冬食用。酸甜藍莓骨比較特別的用上藍莓醬做成的甜鹹糖醋醬,酸酸甜甜好開胃,排骨沾滿醬汁依然保持外脆內軟,清新爽口又好下飯。薑蔥灼墨魚要食出海鮮本身的鮮味,白灼是最好不過。薄切墨魚灼得剛剛熟,肉身爽口之餘不失彈性口感,配上蒸魚豉油、葱絲、薑絲好合味。
創新、傳統的港式小菜、鑊氣小炒樣樣有,令人垂涎欲滴。
濃湯花膠雞煲
雞煲分量十足而且非常足料
酸甜藍莓骨
薑蔥灼墨魚
2022-12-19 34 浏览
見近日天氣愈來愈凍❄️我同媽媽都突然想去食個熱辣辣煲類於Openrice見到屋企附近近近地🙆🏻‍♀️有間「榮哥煮場」好多人推薦花膠雞煲就決定去試試這二人套餐到底如何🤩前菜,煲類,小菜,甜品樣樣齊都只是$268🥢 陳醋雲耳先於餐前來個涼拌小吃開開胃🫦陳醋的酸味較為凸出😆誘發出酸、辣、鹹、香四重味覺 很有層次🍲 濃湯花膠雞煲一上枱見到大約有7-8份花膠 相當足料餐廳會配備爐具 讓客人可以食到熱烘烘的趁熱可以先喝口湯暖下胃🔥湯底味道鮮甜❤️充滿雞肉香味順手吃口雞件 看起來很瘦 但口感卻極嫩滑🐮 巴東牛肉辣度迎合港人口味 所以不會太辣 易於接受而牛肉十分有份量💪🏻每件大大舊本身會有點擔心較韌難咬開💁🏻‍♀️但卻是非常意外地鬆軟多汁 輕輕咬即散開微微辣香又夠惹味🌶配白飯一流🍚如果得閒想食牛肉都絕對值得買來加餸🥣 腐竹薏米糖水腐竹完全溶化後 整體十分綿滑入口清甜嫩滑🥰感覺很滋潤加上底部有很多薏米提升咬口👏🏻👏🏻
見近日天氣愈來愈凍❄️
前菜,煲類,小菜,甜品樣樣齊都只是$268

🥢 陳醋雲耳
先於餐前來個涼拌小吃開開胃🫦
陳醋的酸味較為凸出😆
誘發出酸、辣、鹹、香四重味覺 很有層次

🍲 濃湯花膠雞煲

腐竹完全溶化後 整體十分綿滑
入口清甜嫩滑🥰感覺很滋潤
加上底部有很多薏米提升咬口👏🏻👏🏻

2022-12-16 63 浏览
最近天氣凍咗好多,同朋友食飯都想食啲熱辣辣嘅嘢,朋友想食小菜就揀咗呢間位於山東街嘅小菜館「榮哥煮場」。同朋友揀咗幾抵食嘅二人套餐。套餐揀一款煲、一款小菜、跟白飯、前菜、及甜品。雲耳味道酸酸地非常醒胃,想滋味啲可以配餐廳提供嘅辣椒豉油。酸甜藍莓骨 : 平時都係食開糖醋骨、咕嚕肉,藍莓骨就真係第一次食,味道甜甜酸酸之餘帶點藍莓味,估唔到都幾夾。濃湯花膠雞煲 : 雞煲份量非常足料,湯底味道濃郁得嚟唔油膩,而且重有個火爐一直煮等佢唔會凍,雞肉口感嫩滑,花膠亦非常大件,是日甜品係清甜嘅桃膠雪耳燉雪梨。

雲耳味道酸酸地非常醒胃,想滋味啲可以配餐廳提供嘅辣椒豉油。

是日甜品係清甜嘅桃膠雪耳燉雪梨。
2022-12-15 45 浏览
呢間位於旺角山東街既中菜館,主打雞煲,我地叫左一個二人套餐,呢個套餐有餐前小食木耳一碟,健康又爽口彈牙,之後叫左一個花膠雞煲,雞煲入面既湯係無添加無味精飲完唔會好口渴,雞湯好香濃,入面既花膠仲要大大塊,都幾厚肉,好有膠質同骨膠原,小菜叫瘧一碟巴東牛肉,牛肉少少辣有好多塊,肉厚抵食入味,D汁撈埋送飯岩晒,呢個餐配2碗白飯,仲有糖水送,自家制桃膠雪耳雪梨糖水,唔會好甜又好好飲,養顏又健康,想食得健康清淡D既可以黎呢間餐廳。
2022-12-14 27 浏览
天寒地凍 最適合就係十下十下🔥呢度既格局佈置好溫馨 感覺上都好親切 暖在心頭❤️我地叫左個二人套餐C ($268) 有好開胃既酸辣雲耳(前菜*1) + 濃湯花膠雞煲🐓(自選煲類*1) + 皮蛋肉碎浸時蔬🥬(自選小菜*1) + 兩碗白飯🍚🍚&雪梨桃膠糖水🍐(是日甜品*1) +$10就可以有埋飲品🤩濃湯花膠雞煲🐓食雞煲最重要梗係飲番兩碗雞湯先啦🫶雞湯滿滿精華 冇味精 仲加左木耳 少少蒜頭 唔會愈飲愈口乾 個人仲即刻暖番曬👍花膠份量十足 彈牙爽口 充滿骨膠原 溫度岩岩好 完全冇溶化🫰白切雞肉質鮮嫩 好白滑(我覺得唔洗點醬油都可以👱‍♀️) 健康又養生 絕對係誠意之作💪皮蛋肉碎浸時蔬🥬晶瑩剔透既皮蛋同肉都切得碎碎 易入口 加上小白菜 又一健康家常小菜🤤雪梨桃膠糖水🍐有小驚喜😜桃膠既雜質處理得好乾淨 完全冇曬黑色一點點既野👏雪梨冇去皮 但芯同種子都處理左 整體來說 味道清甜 食得好安心👧
天寒地凍 最適合就係十下十下🔥
呢度既格局佈置好溫馨 感覺上都好親切 暖在心頭❤️

濃湯花膠雞煲🐓
雞煲最重要梗係飲番兩碗雞湯先啦🫶

皮蛋肉碎浸時蔬🥬

雪梨桃膠糖水🍐

2022-12-10 53 浏览
座位係茶餐廳格局,有少少逼,但係啲野食幾有驚喜,係唔錯嘅中菜粟米豚肉濃湯脆皮泡飯 $68睇到個名同相都冇咩興趣,但朋友嗌左,發現原來好好食🤣🤣個湯比濃湯雞米線更濃更重雞味,脆皮飯外層係炸得香脆嘅飯,配個湯又幾出色😆粟米豚肉簡簡單單又幾好食口水雞濃湯雞米線 $68口水雞嘅雞量好多,肉質嫩滑,每件都細細件咁,又夠香辣過癮,米線就略嫌淡左啲椒鹽雞翼 $38炸到金黃色嘅雞翼,炸皮唔界口但又酥脆,椒鹽味好香麻香四季豆 $38原來係芝麻醬撈四季豆😂😂個名有啲誤導檸檬薏米水 +$10清甜好飲冷泡烏龍茶 +$10解膩一流是日糖水: 雪梨燉雪耳糖水好甜好補嘅糖水

粟米豚肉濃湯脆皮泡飯 $68

口水雞濃湯雞米線 $68

椒鹽雞翼 $38
炸到金黃色嘅雞翼,炸皮唔界口但又酥脆,椒鹽味好香

麻香四季豆 $38
原來係芝麻醬撈四季豆😂😂個名有啲誤導