2023-04-19
點解嚟山東街榮哥煮場食晚飯? 無錯! 咪就係又又又又同女友小熊去星際城市囉! 不過今次唔同,原因係小熊已經唔再投訴鳥! 佢已經被我不停薰陶下,由唔多欣賞攝影到買部相機玩吓! 一齊去影吓相,旅行時大家又多個樂趣.之前去星際時經過榮哥煮場留意到佢地有濃湯魚翅,已經決定下次去完星際之後就幫襯榮哥.一入門,已經留意到左邊牆身掛上不少得獎獎牌,馬上令我諗起為人低調又好人嘅御廚 Kent Yip,即係當年尖沙咀諾士佛台 Munch 嘅總廚!魚翅濃湯當然係必點,變套餐都係$378,於是轉套餐小菜點酸甜藍莓骨同椒鹽雞軟骨.Menu 上有一道"咖啡骨",好易睇錯以為係"咖哩骨",好好招呼嘅待應哥哥再三解說,以免我地點錯又睇錯.今次幫襯驚喜不斷,椒鹽雞軟骨外脆同軟又無炸得過火又入味,藍莓骨推斷用果醬做茨汁,但排骨juicy 同入味.重點緊係魚翅啦,魚翅屬於群翅,Menu 寫明 2 ~ 4 位用,如果四位份量就偏少了,今次得我同小熊兩個人份量當然足夠,餐廳先上雞湯而且用火爐慶住,大約5分鐘後才落魚翅,經驗慶多五分鐘已經足夠可以熄火,魚翅入味雞湯香味撲鼻,味道亦濃郁!噢! 一絕! 雞湯內加入嘅雞肉,以為淆制湯
噢! 一絕!
雞湯內加入嘅雞肉,以為淆制湯底用,味道會又淡又柴口,點知道係一大驚喜! 同樣入味嫩滑又 Juicy,口感好過不少燒味店D鞋口白切雞同豉油雞!
唯一缺點係凍飲份量太少了.
落旺角,來來去去都係果幾間餐廳開餐,今次發掘到好餐廳,好開心多一個開餐點,真心希望佢地質素穩定唔好做做吓偷工減料,有時間必然再幫襯!