2018-10-31 786 浏览
三人晚市想潮一潮,決定到美孚一家潮州店打冷。三人點了一客細的鹵水鵝片,豬皮蘿蔔併豬紅,腐乳通菜,鹵水豬大腸併墨魚及鹽焗烏頭。鵝片切得比較簿身,鵝肉肥美多肉汁,墊底的鹵水豆腐及鹵水花生亦炆得相當入味。豬大腸併墨魚,鹵水豬大腸一點也不肥膩,墨魚肉較實有𡁻頭。本來想點大眼雞,可惜店員説賣光了。我們只好點鹽焗烏頭,烏頭比較細條,肉質結實。豬皮蘿蔔拼豬紅,豬紅又滑又入味,吃了一嚿又一嚿,停唔到口,蘿蔔亦無渣。腐乳烚通菜$20/碟,餐牌上寫椒絲腐乳炒通菜要$60/碟,烚的只需$20/碟,精明的消費者要自行判斷喜歡炒還是烚菜了。如三五知己想不太拘束地坐耐一點,傾下計,這裡是不錯的地方。

豬大腸併墨魚,鹵水豬大腸一點也不肥膩,墨魚肉較實有𡁻頭。

如三五知己想不太拘束地坐耐一點,傾下計,這裡是不錯的地方。

2018-05-23 841 浏览
由於我同老公你結婚前都係美孚住過,對美孚嘅環境同食肆都非常熟悉。 美孚都有好多號食肆,而呢間鋪歷史悠久,亦係我地其中一間favourite。我本來唔識食牛雜,但由於老公好鍾意食牛雜河, 感染到我都好鍾意食食埋一份。牛雜唔係好多食肆有,有亦唔多地方好食。好食嘅牛雜軟硬要適中,腸要林、清左腸臟內嘅肥膏唔肥膩,入味但唔太鹹,湯底香濃。呢間餐廳嘅牛雜河達到以上嘅requirements。加埋杯凍咖啡、加碟通菜就正晒。

2018-04-08 541 浏览
如題 豉椒蜆肉無豉椒味頌要有芹菜 問佢佢就話「係甘嫁 我地係用豉椒炒完再攞返d豉椒出黎 潮洲菜呀嗎」我真係無如 見我個樣童顔博我好哈? 隻碟頌要凍嘅 價值$40??? 碟野叫凍芹菜蜆肉就差5多 真係未試過食嘢咁貨不對版

宵夜
2018-01-17 772 浏览
住美孚咁耐,呢間都係試過第二次, 上次黎食潮州野,印象中都幾貴。今次就黎呢度食粉麵,老公就叫左牛四寶飯。我就叫左魚三寶河粉,um.......魚皮鮫我都係鐘意食南記個d!整體黎講都幾好,不過不失!

今次就黎呢度食粉麵,

老公就叫左牛四寶飯。

整體黎講都幾好,不過不失!
2017-09-11 969 浏览
沒有煮飯,打算在家附近茶記食晚飯,想起了打冷味道,走到樂園吃一頓!在香港小店食物買少見少,而呢間潮州店開業很久了,我當然亦不是第一次食吧!菲菜豬紅可說是我例牌點選的菜式,今次兩個人食再點了一個油鹽水煮蜆、腐竹火腩煲、牛腩麵!再配支可樂真係正到冇得頂....豬紅非常入味,完全覺得可媲美台灣某某火鍋的鴨血....油鹽水蜆味道亦恰到好處,可保留到蜆的鮮味,而且份量亦唔少!但腐竹火腩就冇特別,還要找很久才找到火腩呢!牛腩唔算肥,但煮得很腍,味道亦好濃,相當不錯!整頓晚飯吃得很滿足,價錢亦算合理!

整頓晚飯吃得很滿足,價錢亦算合理!

2017-09-01
2017-06-16 732 浏览
話減肥但又抗拒唔到引誘,晚媽媽就走左去杜為食蟲啦2個人簡簡單單咁叫3個野同一枝汽水啦~墨丸河~ 雖然墨丸有墨魚味,但口感比較“林”,唔似人地手打嗰d咁彈牙煎蠔餅~ 外脆內軟既蠔餅,中間有不少青䓤點綴,蠔味同蛋香十足。雖然蠔仔的數量不算很多,但勝在分佈均衡,每口都可以吃到記得要擠上鮮檸汁減少油膩感,味道更加好。鹵水鵝片~ 雖然覺得有骨既會好味d,但今日想啖啖肉就叫鵝片啦。入口就有香濃鵝味,連加塊皮既油脂更濃郁,點唔點醋都咁正,轉眼間碟鵝就冇哂啦… 好彩食埋底下既鹵豆腐同花生先岩岩好先殺死條為食🐛踏著月色又歸家了,明早訓醒才多做點運動吧
話減肥但又抗拒唔到引誘,晚媽媽就走左去杜為食蟲啦

2個人簡簡單單咁叫3個野同一枝汽水啦~

記得要擠上鮮檸汁減少油膩感,味道更加好。

踏著月色又歸家了,明早訓醒才多做點運動吧
2017-06-01
$120 (宵夜)
2016-06-10 1306 浏览
今晚收工後同同事去飲野,飲到半夜歸家,感到餓餓地,想起這裡仲係營業時間,就黎食碗魚蛋河。魚蛋係潮州魚蛋加魚片,魚蛋都幾爽口,魚味夠,但魚片就無咩特別,稍為偏鹹。河粉都算滑身,但係比較碎,好易斷開。大地魚湯底突顯潮式風味,不過略鹹,相信都係潮州特色之一。
2016-05-27 929 浏览
下雨的中午,午餐時間,不想吃得太油脷,也不想到處找餐廳。外賣四寶河吧! 湯底雖沒特別,而河粉內的四寶是牛丸、豬肉丸、扎肉、魚皮餃、魚蛋。 吃時還是熱騰騰的,河粉煮的時間適中,沒有太腍,也沒因外賣時間長了而令粉麵發脹。⋯是午飯懶人的選擇吧!四寶河加凍奶茶也只是$42。
下雨的中午,午餐時間,不想吃得太油脷,也不想到處找餐廳。
四寶河加凍奶茶也只是$42。
外卖自取
2014-08-30 1051 浏览
一心打算吃一趟豪大,怎料原來已人去樓空,招牌也沒了,上次吃什河不痛快,就多走幾步去樂園。落得三重沮喪。沒豪大吃,上次金銘小打擊,樂園這碗加了三粒魚蛋盛惠$39的什河也吃得不痛快,牛什份量不及金銘多,但炆得夠較惹味,敗筆是河粉不滑,湯頭也淡,葱是放了許久風乾了的,每張枱的辣椒醬有油沒醬,魚蛋是overdone, 皺皺皮。

落得三重沮喪。

2014-08-29
2014-01-26 845 浏览
以前常常說潮州魚蛋偏向用貴價魚,這個其實很難分辨。如果按人們說的「滑、爽、白、鮮」標準來衡量,樂園的魚蛋只能說是夠白夠滑。魚的鮮味是有,但不算強烈,口感亦不夠爽彈,如果說是鎮店之寶,那就有點令人失望。魚蛋河的賣相和份量跟相片明顯有落差,魚片頭很鹹,乳白的湯底味道卻很淡。嚴格來說,這頓是我的午餐,但卻是四月男的下午茶餐,嗜牛的他,原本打算陪吃,但又忘了看價錢,結果誤叫了個$42的牛三寶回來。三寶就是牛腩、牛筋、牛肚,令人失望的是牛腩雖然入味但口感比較乾硬,牛筋則連入味也談不上,而且不夠腍身,牛肚表現比較理想,不過花椒八角的醃味過於濃郁。腩汁味道很淡,老字號的水準實在不應如此。

牛三寶米
魚蛋河
题外话/补充资料: 惠顧任何粉麵加$10可有飲品
2014-01-19
2012-08-07 390 浏览
環境:沒裝修、大排檔格局,談不上清潔乾淨。午市粉、麵餐,晚市宵夜另有小炒加打冷。服務:尚可。食物:宵夜加晚飯,先來個牛什麵,沒特別。 豬紅加上汁,有小辣,是打冷必叫的。鵝片夠入味,炒蜆又是微辣,入口沒沙粒,好!生腸墨魚均爽口。

服務:尚可。

2012-05-17 344 浏览
平時星期日比較得閒啲,都會下廚同屋企人晌屋企食,不過依晚同太太都有啲事,索性同埋姨仔舅仔一齊出街食,好耐無打過冷,所以就去同區嘅樂園食吓潮州嘢。樂園晌美孚都好似好耐,一室無乜裝修,係街坊食堂,逼逼狹狹,食碗粉麵又得,鹵水打冷又得。門口明檔掛滿鹵水鵝、紅腸、墨魚、生腸及多款潮州嘢,價位唔算貴,都有幾多街坊幫襯。所有潮州嘢,一張餐牌睇晒,各款鹵水、小食、泡粥、炒蜆共40多款,點咗幾款小食,加個炒大蜆,一個鹹菜豬肚湯,再整個泡粥,咁就已經好夠數。鹵水鵝掌 $55鵝掌一向肉唔多,志在「倫」吓個鹵水味,雖則鵝掌好入味,可惜鹵水偏鹹,有啲失望,否則應該個鹵水鵝掌唔錯。蘿蔔豬皮 $25蘿蔔好腍,不過唔夠清甜,而且有渣;豬皮亦都係普通,問題在於有啲啲韌,而且份量亦好少。香腸墨魚 $50賣到$50一客,都咪話唔貴,但係墨魚唔少,同香腸有一半一半。香腸就一般,有少許肥肉,反而墨魚幾好,柔韌得嚟有墨魚味。即炒大蜆 $40大蜆果真即炒,上枱好香,豉汁幾濃香,蜆肉都鮮甜,不過空殼唔少,有啲搵笨。鹹菜豬肚湯 $48我見有啲食家寫依道係胡椒豬肚湯,相信記錯居多,店家只有一款鹹菜豬肚湯,亦係打冷鋪常見湯水,有啲店舖都

鹵水鵝掌 $55
蘿蔔豬皮 $25
依張相係被我哋食咗幾舊先至影,實際又未至於少成咁。
香腸墨魚 $50
即炒大蜆 $40
鹹菜豬肚湯 $48
我見有啲食家寫依道係胡椒豬肚湯,相信記錯居多,店家只有一款鹹菜豬肚湯,亦係打冷鋪常見湯水,有啲店舖都有鹹菜胡椒豬肚湯或胡椒豬肚湯,上次晌增煇試過佢個胡椒豬肚湯,確係幾正。今餐個鹹菜豬肚湯,鹹鹹酸酸,天熱飲幾醒謂,鹹酸菜多到不得了,豬肚就偏少,得嗰幾舊。整體個湯水都OK,但我嘅老婆一飲就知佢落咗味精,要扣分。
方魚蠔仔粥 $60

潮州粥一向都幾有特色,又似粥,又似飯。方魚蠔仔粥,方魚碎碎好鬼少,蠔仔就意外地有幾多,加埋少少肉碎,像湯飯般,加上個湯底有少少魚鮮味,算為成晚拉番啲分。
今餐食咗唔少嘢,食完有啲失落
,對樂園真係有啲失望,據知佢都係依區打冷老字號,咁耐都唔執應該有一定食力,莫非越做越差?屋企人同聲話唔會再嚟喎!唉,我都有同感。
2011-09-11 203 浏览
剛剛去完客人個party , 有少許酒意,還有點倦,只想快快吃點東西便速速回家魚旦河-魚旦爽口,魚味+足,真材實料,河粉滑溜,不用太大力氣就啜下去魚旦牛肚河-牛肚是可以的,但相比+三座又實在相距甚遠......始終不是同類食店....比較是不太公平....但仍美味九菜花跟腐乳-九菜花太老,强行的吞下去,始終我們都需要Fibre....

2011-09-07
  • 魚旦河
2011-04-21 179 浏览
宵夜叫了牛筋丸河,凈雲吞,淨水餃, 油菜及豉油王鵝腸. 食物水準一般,但碟豉油王鵝腸成四十幾蚊,入口好似濕水砂紙,又霉又鞋,無法入口,只好放棄,成碟方晌度,埋單時向收銀反影,但毫無反應,錢照收,無所為,你都無成意改善. 事後聽其他朝州食店師傅說,D鵝腸係比鹼水淹過龍. 另外,該店處理食物的大叔經常煙不離手都是一個問題.
宵夜叫了牛筋丸河,凈雲吞,淨水餃, 油菜及豉油王鵝腸.

另外,該店處理食物的大叔經常煙不離手都是一個問題
2011-04-16
$50 (宵夜)
2011-04-05 184 浏览
食左十幾年,雖說係有感情投射,但仍然係小弟係云云潮式牛腩粉中,排第一位。好食重點在於湯底係用牛骨熬大地魚,可謂清澈得黎又夠味,比一般用落大地魚末的無得比。要知道坊間因為用大地魚末,料價可平大約六七成,所以要加大量牛汁去去加味,最後就會太濃而過鹹。牛腩,小弟多年口味一致,首先要食懂得用掛去掛鬆牛腩的,原始智慧,那牛腩就會跟從紋理而鬆散牛腩。而鹵左既牛腩,要食到少少花椒八角既味才成,米粉河粉均有索湯功效,各人有各人特式。這樣,小弟覺得才是一碗好的牛腩粉。

這樣,小弟覺得才是一碗好的牛腩粉。

2011-04-01
  • 牛腩粉