2018-05-23 812 浏览
由於我同老公你結婚前都係美孚住過,對美孚嘅環境同食肆都非常熟悉。 美孚都有好多號食肆,而呢間鋪歷史悠久,亦係我地其中一間favourite。我本來唔識食牛雜,但由於老公好鍾意食牛雜河, 感染到我都好鍾意食食埋一份。牛雜唔係好多食肆有,有亦唔多地方好食。好食嘅牛雜軟硬要適中,腸要林、清左腸臟內嘅肥膏唔肥膩,入味但唔太鹹,湯底香濃。呢間餐廳嘅牛雜河達到以上嘅requirements。加埋杯凍咖啡、加碟通菜就正晒。

2018-04-08 533 浏览
如題 豉椒蜆肉無豉椒味頌要有芹菜 問佢佢就話「係甘嫁 我地係用豉椒炒完再攞返d豉椒出黎 潮洲菜呀嗎」我真係無如 見我個樣童顔博我好哈? 隻碟頌要凍嘅 價值$40??? 碟野叫凍芹菜蜆肉就差5多 真係未試過食嘢咁貨不對版

用餐时段
宵夜
2018-01-17 760 浏览
住美孚咁耐,呢間都係試過第二次, 上次黎食潮州野,印象中都幾貴。今次就黎呢度食粉麵,老公就叫左牛四寶飯。我就叫左魚三寶河粉,um.......魚皮鮫我都係鐘意食南記個d!整體黎講都幾好,不過不失!

今次就黎呢度食粉麵,

老公就叫左牛四寶飯。

整體黎講都幾好,不過不失!
2017-09-11 966 浏览
沒有煮飯,打算在家附近茶記食晚飯,想起了打冷味道,走到樂園吃一頓!在香港小店食物買少見少,而呢間潮州店開業很久了,我當然亦不是第一次食吧!菲菜豬紅可說是我例牌點選的菜式,今次兩個人食再點了一個油鹽水煮蜆、腐竹火腩煲、牛腩麵!再配支可樂真係正到冇得頂....豬紅非常入味,完全覺得可媲美台灣某某火鍋的鴨血....油鹽水蜆味道亦恰到好處,可保留到蜆的鮮味,而且份量亦唔少!但腐竹火腩就冇特別,還要找很久才找到火腩呢!牛腩唔算肥,但煮得很腍,味道亦好濃,相當不錯!整頓晚飯吃得很滿足,價錢亦算合理!

整頓晚飯吃得很滿足,價錢亦算合理!

2017-09-01
2017-06-16 729 浏览
話減肥但又抗拒唔到引誘,晚媽媽就走左去杜為食蟲啦2個人簡簡單單咁叫3個野同一枝汽水啦~墨丸河~ 雖然墨丸有墨魚味,但口感比較“林”,唔似人地手打嗰d咁彈牙煎蠔餅~ 外脆內軟既蠔餅,中間有不少青䓤點綴,蠔味同蛋香十足。雖然蠔仔的數量不算很多,但勝在分佈均衡,每口都可以吃到記得要擠上鮮檸汁減少油膩感,味道更加好。鹵水鵝片~ 雖然覺得有骨既會好味d,但今日想啖啖肉就叫鵝片啦。入口就有香濃鵝味,連加塊皮既油脂更濃郁,點唔點醋都咁正,轉眼間碟鵝就冇哂啦… 好彩食埋底下既鹵豆腐同花生先岩岩好先殺死條為食🐛踏著月色又歸家了,明早訓醒才多做點運動吧
話減肥但又抗拒唔到引誘,晚媽媽就走左去杜為食蟲啦

2個人簡簡單單咁叫3個野同一枝汽水啦~

記得要擠上鮮檸汁減少油膩感,味道更加好。

踏著月色又歸家了,明早訓醒才多做點運動吧
2017-06-01
$120 (宵夜)
2016-06-10 1306 浏览
今晚收工後同同事去飲野,飲到半夜歸家,感到餓餓地,想起這裡仲係營業時間,就黎食碗魚蛋河。魚蛋係潮州魚蛋加魚片,魚蛋都幾爽口,魚味夠,但魚片就無咩特別,稍為偏鹹。河粉都算滑身,但係比較碎,好易斷開。大地魚湯底突顯潮式風味,不過略鹹,相信都係潮州特色之一。
2016-05-27 924 浏览
下雨的中午,午餐時間,不想吃得太油脷,也不想到處找餐廳。外賣四寶河吧! 湯底雖沒特別,而河粉內的四寶是牛丸、豬肉丸、扎肉、魚皮餃、魚蛋。 吃時還是熱騰騰的,河粉煮的時間適中,沒有太腍,也沒因外賣時間長了而令粉麵發脹。⋯是午飯懶人的選擇吧!四寶河加凍奶茶也只是$42。
下雨的中午,午餐時間,不想吃得太油脷,也不想到處找餐廳。
四寶河加凍奶茶也只是$42。
外卖自取
2014-08-30 1039 浏览
一心打算吃一趟豪大,怎料原來已人去樓空,招牌也沒了,上次吃什河不痛快,就多走幾步去樂園。落得三重沮喪。沒豪大吃,上次金銘小打擊,樂園這碗加了三粒魚蛋盛惠$39的什河也吃得不痛快,牛什份量不及金銘多,但炆得夠較惹味,敗筆是河粉不滑,湯頭也淡,葱是放了許久風乾了的,每張枱的辣椒醬有油沒醬,魚蛋是overdone, 皺皺皮。

落得三重沮喪。

2014-08-29
2014-01-26 825 浏览
以前常常說潮州魚蛋偏向用貴價魚,這個其實很難分辨。如果按人們說的「滑、爽、白、鮮」標準來衡量,樂園的魚蛋只能說是夠白夠滑。魚的鮮味是有,但不算強烈,口感亦不夠爽彈,如果說是鎮店之寶,那就有點令人失望。魚蛋河的賣相和份量跟相片明顯有落差,魚片頭很鹹,乳白的湯底味道卻很淡。嚴格來說,這頓是我的午餐,但卻是四月男的下午茶餐,嗜牛的他,原本打算陪吃,但又忘了看價錢,結果誤叫了個$42的牛三寶回來。三寶就是牛腩、牛筋、牛肚,令人失望的是牛腩雖然入味但口感比較乾硬,牛筋則連入味也談不上,而且不夠腍身,牛肚表現比較理想,不過花椒八角的醃味過於濃郁。腩汁味道很淡,老字號的水準實在不應如此。

牛三寶米
魚蛋河
题外话/补充资料: 惠顧任何粉麵加$10可有飲品
2014-01-19
2012-08-07 379 浏览
環境:沒裝修、大排檔格局,談不上清潔乾淨。午市粉、麵餐,晚市宵夜另有小炒加打冷。服務:尚可。食物:宵夜加晚飯,先來個牛什麵,沒特別。 豬紅加上汁,有小辣,是打冷必叫的。鵝片夠入味,炒蜆又是微辣,入口沒沙粒,好!生腸墨魚均爽口。

服務:尚可。

2012-05-17 330 浏览
平時星期日比較得閒啲,都會下廚同屋企人晌屋企食,不過依晚同太太都有啲事,索性同埋姨仔舅仔一齊出街食,好耐無打過冷,所以就去同區嘅樂園食吓潮州嘢。樂園晌美孚都好似好耐,一室無乜裝修,係街坊食堂,逼逼狹狹,食碗粉麵又得,鹵水打冷又得。門口明檔掛滿鹵水鵝、紅腸、墨魚、生腸及多款潮州嘢,價位唔算貴,都有幾多街坊幫襯。所有潮州嘢,一張餐牌睇晒,各款鹵水、小食、泡粥、炒蜆共40多款,點咗幾款小食,加個炒大蜆,一個鹹菜豬肚湯,再整個泡粥,咁就已經好夠數。鹵水鵝掌 $55鵝掌一向肉唔多,志在「倫」吓個鹵水味,雖則鵝掌好入味,可惜鹵水偏鹹,有啲失望,否則應該個鹵水鵝掌唔錯。蘿蔔豬皮 $25蘿蔔好腍,不過唔夠清甜,而且有渣;豬皮亦都係普通,問題在於有啲啲韌,而且份量亦好少。香腸墨魚 $50賣到$50一客,都咪話唔貴,但係墨魚唔少,同香腸有一半一半。香腸就一般,有少許肥肉,反而墨魚幾好,柔韌得嚟有墨魚味。即炒大蜆 $40大蜆果真即炒,上枱好香,豉汁幾濃香,蜆肉都鮮甜,不過空殼唔少,有啲搵笨。鹹菜豬肚湯 $48我見有啲食家寫依道係胡椒豬肚湯,相信記錯居多,店家只有一款鹹菜豬肚湯,亦係打冷鋪常見湯水,有啲店舖都

鹵水鵝掌 $55
蘿蔔豬皮 $25
依張相係被我哋食咗幾舊先至影,實際又未至於少成咁。
香腸墨魚 $50
即炒大蜆 $40
鹹菜豬肚湯 $48
我見有啲食家寫依道係胡椒豬肚湯,相信記錯居多,店家只有一款鹹菜豬肚湯,亦係打冷鋪常見湯水,有啲店舖都有鹹菜胡椒豬肚湯或胡椒豬肚湯,上次晌增煇試過佢個胡椒豬肚湯,確係幾正。今餐個鹹菜豬肚湯,鹹鹹酸酸,天熱飲幾醒謂,鹹酸菜多到不得了,豬肚就偏少,得嗰幾舊。整體個湯水都OK,但我嘅老婆一飲就知佢落咗味精,要扣分。
方魚蠔仔粥 $60

潮州粥一向都幾有特色,又似粥,又似飯。方魚蠔仔粥,方魚碎碎好鬼少,蠔仔就意外地有幾多,加埋少少肉碎,像湯飯般,加上個湯底有少少魚鮮味,算為成晚拉番啲分。
今餐食咗唔少嘢,食完有啲失落
,對樂園真係有啲失望,據知佢都係依區打冷老字號,咁耐都唔執應該有一定食力,莫非越做越差?屋企人同聲話唔會再嚟喎!唉,我都有同感。
2011-09-11 196 浏览
剛剛去完客人個party , 有少許酒意,還有點倦,只想快快吃點東西便速速回家魚旦河-魚旦爽口,魚味+足,真材實料,河粉滑溜,不用太大力氣就啜下去魚旦牛肚河-牛肚是可以的,但相比+三座又實在相距甚遠......始終不是同類食店....比較是不太公平....但仍美味九菜花跟腐乳-九菜花太老,强行的吞下去,始終我們都需要Fibre....

2011-09-07
  • 魚旦河
2011-04-21 174 浏览
宵夜叫了牛筋丸河,凈雲吞,淨水餃, 油菜及豉油王鵝腸. 食物水準一般,但碟豉油王鵝腸成四十幾蚊,入口好似濕水砂紙,又霉又鞋,無法入口,只好放棄,成碟方晌度,埋單時向收銀反影,但毫無反應,錢照收,無所為,你都無成意改善. 事後聽其他朝州食店師傅說,D鵝腸係比鹼水淹過龍. 另外,該店處理食物的大叔經常煙不離手都是一個問題.
宵夜叫了牛筋丸河,凈雲吞,淨水餃, 油菜及豉油王鵝腸.

另外,該店處理食物的大叔經常煙不離手都是一個問題
2011-04-16
$50 (宵夜)
2011-04-05 170 浏览
食左十幾年,雖說係有感情投射,但仍然係小弟係云云潮式牛腩粉中,排第一位。好食重點在於湯底係用牛骨熬大地魚,可謂清澈得黎又夠味,比一般用落大地魚末的無得比。要知道坊間因為用大地魚末,料價可平大約六七成,所以要加大量牛汁去去加味,最後就會太濃而過鹹。牛腩,小弟多年口味一致,首先要食懂得用掛去掛鬆牛腩的,原始智慧,那牛腩就會跟從紋理而鬆散牛腩。而鹵左既牛腩,要食到少少花椒八角既味才成,米粉河粉均有索湯功效,各人有各人特式。這樣,小弟覺得才是一碗好的牛腩粉。

這樣,小弟覺得才是一碗好的牛腩粉。

2011-04-01
  • 牛腩粉
2010-12-17 139 浏览
美孚好耐都唔會去一次 因為無乜野行咁岩去開呢頭 見到好多人打冷由於我同朋友加埋只有2個人 為求包肚 食完就走叫左2碗魚旦粉 我叫左 魚旦貢丸河又真係幾好味wo 魚旦勁彈 白色個d不嬲都幾彈 呢間特別正貢丸都ok 好彈 有爽 好香!個湯底唔知係咪味精太勁 食完個口好乾朋友叫左個魚旦魚片河同我感覺一樣....丸好食但湯底好多味精咁總括黎講都ok 可以俾笑面
美孚好耐都唔會去一次 因為無乜野行
咁岩去開呢頭 見到好多人打冷
由於我同朋友加埋只有2個人 為求包肚 食完就走
叫左2碗魚旦粉 我叫左 魚旦貢丸河
又真係幾好味wo 魚旦勁彈 白色個d不嬲都幾彈 呢間特別正
貢丸都ok 好彈 有爽 好香!
個湯底唔知係咪味精太勁 食完個口好乾

朋友叫左個魚旦魚片河
同我感覺一樣....丸好食但湯底好多味精咁

總括黎講都ok 可以俾笑面
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 魚旦
  • 貢丸