餐厅: 樂湯雞麵館 (庇利金街)
资讯:

2020-10-27 215 浏览
今次試新嘢晚餐食花膠翅舖頭唔算大!位偏迫!砂鍋花膠雞湯翅配飯($78)~翅唔多!花膠有兩件,算大嚿雞唔算多!飯偏硬!可能預將啲飯放落湯渡!我哋果煲湯唔太熱見其他人個砂鍋好熱!可能因為個煲上咗枱後叫我哋轉枱!攪咗一陣用餐其間都唔止我哋尼枱要轉枱其實如果食物未上枱而要求轉枱都情有可原!但食物已經上咗枱再將啲嘢食轉嚟轉去!感覺唔太好!尤其是疫情下醉猪手跟削麵($62)~尼個反而有驚喜個湯㡳系藥膳刀削麵一般!可能配米粉更好醉猪手,份量唔太多!但無嘜酒香味反而甜味過重餐牌嘅粉麵飯餐無寫明跟咩湯底!唔太清晰
今次試新嘢
晚餐食花膠翅
舖頭唔算大!位偏迫!

砂鍋花膠雞湯翅配飯($78)~翅唔多!花膠有兩件,算大嚿
雞唔算多!飯偏硬!可能預將啲飯放落湯渡!我哋果煲湯唔太熱
用餐其間都唔止我哋尼枱要轉枱

醉猪手跟削麵($62)~尼個反而有驚喜
個湯㡳系藥膳
刀削麵一般!可能配米粉更好
醉猪手,份量唔太多!但無嘜酒香味
反而甜味過重

餐牌嘅粉麵飯餐無寫明跟咩湯底!唔太清晰
2020-10-26
2020-10-24 214 浏览
今日放工行過,見到有張大poster 寫住鮑參翅肚餐都係168,作為為食慳寫一族當然要入去試一試啦入去坐底之後,拎起餐牌,發現大部菜都係用高級藥材,睇落好補好好食但好彩我仲記得我目標係鮑參翅肚餐,之後我朋友就見左砂鍋花膠雞湯翅,再叫左個蟲菜花杞子浸翡翠苗。唔講甘多,落去睇相。花膠足料,一碗麵入面,花膠同雞佔左三份二,真係好揼本個菜就真係冇得輸,勁濃勁入味,個湯直頭可以飲今日主角花膠濃湯好飲到停唔到,花膠勁綿碗鮑參翅肚入面有冬茹瑤柱海參菜,個湯勁濃,一食真係會上引,配埋個鮑魚飯真係大大大滿足。最後加埋個醉雞,真係勁大份,我建議唔大食既朋友可以兩人share總結黎講,小店做到呢個水準真係超水準發揮,重要用料足,價錢又唔貴,真係冇得輸,我捻我好快又會再番黎幫襯嫁啦

唔講甘多,落去睇相。

花膠足料,一碗麵入面,花膠同雞佔左三份二,真係好揼本

個菜就真係冇得輸,勁濃勁入味,個湯直頭可以飲

今日主角

花膠濃湯好飲到停唔到,花膠勁綿

• 藥膳醉雞
2020-10-22 115 浏览
樂湯雞係食鮑參翅肚既麵館 標榜無添加味精 食落既都係食材既鮮味趕係10點last order前落單 入夜都仲有唔少坐上客鐘情佢既砂鍋系列配刀削麵 今次嗌咗砂鍋姫松茸瑤柱響螺雞配刀削麵($78) 諗住飲凍豆漿可惜豆漿賣哂 唔係大家就會見到一杯似台式手搖飲品樣既凍豆漿出現碗麵黎到喇 侍應溫馨提示小心砂鍋邊熱 見到沸騰嘅湯麵 香氣撲鼻 飲落有住家老火湯feel 食完都唔會好口渴 信佢冇落味精 未撈落底已經見到好足料 一撈真係有姫松茸 真係有原粒瑤柱 真係有3-4塊響螺(仲要唔細塊) 真係有雞件唔係得個雞殼 加上口感十足既煙韌刀削麵 俾個大手指公佢 份量正常 如果大份啲 我會更加感動(好貪心添)

趕係10點last order前落單 入夜都仲有唔少坐上客

2020-10-19 171 浏览
最近疫情好轉, 同好友黎到佐敦庇利金街既樂湯雞麵館食DINNER~ 叫左砂鍋姬松茸瑤柱響螺雞刀削麵、砂鍋花膠雞刀削麵、瑤柱金菇浸時蔬、鹽水雞腎~砂鍋姬松茸瑤柱響螺雞 – 揀左刀削麵,食落有咬口感,而入面真材實料,好多瑤柱同響螺,雞肉嫩滑又好味~砂鍋花膠雞刀削麵 – 花膠大大片, 真心正, 雞肉啖啖肉, 砂鍋上既湯都非常清甜好飲~瑤柱金菇浸時蔬, 入面有好多瑤柱、金菇,仲有菜心,食落鮮香又健康!鹽水雞腎好爽口,食完一件又一件~呢度冇加一, 食物質素OK, 會再黎~

鹽水雞腎好爽口,食完一件又一件~

呢度冇加一, 食物質素OK, 會再黎~

2020-09-14
2020-10-18 129 浏览
本身唔知呢間餐廳係食啲乜嘢,入到去之後見到啲嘢食都幾吸引,叫咗一個鮑參翅肚套餐(一位用)另外仲有叫多個藥膳醉雞刀削麵,因為個人比較鍾意用藥膳材料整出嚟嘅餸菜,因為套餐裏便會有醉雞,所以店員就建議我哋將醉雞轉為最豬手,變咗我就可以繼續order我想食嘅藥膳醉雞刀削麵,套餐包括一大碗花膠翅嘅湯,一個海味一品煲(裏面有鮑魚,海參,花膠,花膠,瑤柱),一碗鮑汁海味飯,頭先講吓個湯,裏便好足料,湯底應該係雞湯味,裏面有好多花膠同埋有啲翅,至於一品煲裏面嘅海味都好入味,鮑汁好濃郁,所有食材都唔會好硬,都抆得好林,豬手都唔差,都夠入味同埋夠林,另外個藥膳醉雞刀削麵,湯底真係藥膳材料,藥膳味道好重,非常之喜歡,醉雞會另外分開上,雞肉好嫩滑,最後我哋額外叫多咗個小食就係涼拌萵筍,好爽口,不過個汁就略嫌唔夠味,不過個人覺得下次都需要再嚟試吓其他餸菜。
2020-09-30
2020-10-06 2142 浏览
放工明明好好天,出到去同朋友食飯,突然落起大大大雨,無準備之下,趕到去朋友介紹既餐廳,去到望左一眼,今次真係落湯雞了!又會咁岩,餐廳名真係叫樂湯雞,好應景喎。因為朋友未到既關係,所以係門口望左一陣餐牌,睇落好似唔多款,但超級多人食,不停有人出出入入,有一段時間仲要排隊Tim,我就係到行黎行去,留意下入面係食咩,見到好多一煲一煲,越黎越吸引啦!流口水既時候,朋友就係我隔離出現。。。。。入去吧。望一望個餐廳,原來款式唔小既,只係出面冇放曬出黎姐,最近仲有個廚師推介-鮑參翅肚餐-,好似幾特別咁喎!最後因為呢間舖係朋友介紹,所以都係等佢叫啦。首先叫左個砂窩花膠雞湯翅,雞有半隻,雞肉大大件,嫩滑味濃,花膠有好多舊,件件都又厚又大,膠原蛋白勁保身,底下仲有魚翅仔,當然最重點係個湯啦,濃郁鮮甜,難怪人人都叫啦。另外仲叫左兩個-口水豬手-,-蟲草花杞子浸翡翠苗,口水雞見得多,口水豬手第一次聽,好特別,小辣但好香,豬手爽口彈牙,骨膠原好勁,翡翠苗份量好多,爽口清甜,湯底仲係用左雞湯Tim,滿分啦。
放工明明好好天,出到去同朋友食飯,突然落起大大大雨,
又會咁岩,餐廳名真係叫樂湯雞,好應景喎。
因為朋友未到既關係,所以係門口望左一陣餐牌,
睇落好似唔多款,但超級多人食,
不停有人出出入入,有一段時間仲要排隊Tim,
我就係到行黎行去,留意下入面係食咩,見到好多一煲一煲,
望一望個餐廳,原來款式唔小既,只係出面冇放曬出黎姐,
最近仲有個廚師推介-鮑參翅肚餐-,好似幾特別咁喎!
最後因為呢間舖係朋友介紹,所以都係等佢叫啦。
首先叫左個砂窩花膠雞湯翅,雞有半隻,雞肉大大件,嫩滑味濃,
花膠有好多舊,件件都又厚又大,膠原蛋白勁保身,
另外仲叫左兩個-口水豬手-,-蟲草花杞子浸翡翠苗,
口水雞見得多,口水豬手第一次聽,好特別,
小辣但好香,豬手爽口彈牙,骨膠原好勁,
翡翠苗份量好多,爽口清甜,湯底仲係用左雞湯Tim,滿分啦。
2020-09-28
2020-10-02 129 浏览
疫情之下,好不容易可以除囗罩坐下來慢慢食。晚上九點三站在門口看看,再問佐敦店內職員話收十點半,所以就選擇食呢間。但最估計唔到清潔就在差不多十點就開始進行。當時店內還有很多人,(疫情下細店來說大概也有十個左右,真系算咁。)但強迫顧客忍受著濃烈的消毒清潔用品氣味,當時大家仲食緊嘢,還有些坐下不久,仲上緊菜、湯,真心唔想食。我自己也只能食到一半,因為每一口都吸入消毒藥水咁,真系食唔落嘞!另外佢個口水雞的雞肉系超級鞋,乾,湯渣咁,好難食!我地做乜要食三百幾蚊嘢,但都冇得好好哋比我食埋先,如果十點要準時清潔就不要九點三仲比人入去坐低食,因為點餐、等餐、熱湯這些都需時。我見有些人差不多十點仲入嚟,真系冇啖好食!近排銅鑼灣店仲有9折,真系唔想再去佐敦店。
疫情之下,好不容易可以除囗罩坐下來慢慢食。
但最估計唔到清潔就在差不多十點就開始進行。
另外佢個口水雞的雞肉系超級鞋,乾,湯渣咁,好難食!

近排銅鑼灣店仲有9折,真系唔想再去佐敦店。
2020-09-30 194 浏览
好耐無出街食嘢,收工想食好少少,順便幫襯下小店。我大食啲叫咗個套餐,超多嘢食,有花膠翅、海味一品煲、醉雞同鮑汁海味飯,好豐富。金湯花膠翅有南瓜湯底,加埋好多花膠同翅,仲要大大碗,好滿足。海味一品煲有瑤柱、海蔘、兩大舊花膠、鮑魚同花菇,入味又足料醉雞又係誠意之作,除咗酒仲落咗啲桂花,好清香,仲可以食埋啲杞子同蟲草花。鮑汁海味飯,又香又足料我地另外再叫咗個砂鍋花膠雞湯翅,真係特級推介,呢個係一人分量,大大個砂鍋。湯夠濃又多料,超級正超級抵食要提一提,食落就知啲食物係無落味精,值得一贊。呢個價錢,有咁足料咁有誠意嘅質素,真係超值。怪唔知坐低見佢不停咁有好多熟客買外買返去食。
好耐無出街食嘢,收工想食好少少,順便幫襯下小店。

海味一品煲有瑤柱、海蔘、兩大舊花膠、鮑魚同花菇,入味又足料

鮑汁海味飯,又香又足料

要提一提,食落就知啲食物係無落味精,值得一贊。

2020-09-24
2020-09-22 120 浏览
近期日日落雨,噚晚仲嚟過紅雨㖭,但無損約朋友出街食晚飯的心情。在疫情期間,大家都已經好少見面,所以朋友説:「今晚食豪d」!相約佐敦地鐵站C2出門口等,基本上一出就見到。下!「樂湯雞」!好應境喎⋯⋯一坐低,店員好細心推介菜式!因為有多款套餐選擇,店員都一一解說怎樣加配!先來餐前小食:麻辣海參,好開胃,麻辣汁好香!叫了炸魚皮,因為要點雞湯一齊食!混合埋味道升華,yummy!到主角:鮑魚花膠雞湯翅!豪呢?⋯⋯未⋯⋯我哋仲加配了花膠魚翅餃、一份鮑魚、Double 花膠!嘩!⋯⋯分量多到睇唔到底嘅刀削麵。魚翅花膠!超多超入味⋯⋯魚翅花膠餃加埋雞湯!不得了⋯⋯最後配埋海味雜菜煲!今晚完美!

先來餐前小食:麻辣海參,好開胃,麻辣汁好香!

到主角:鮑魚花膠雞湯翅!
豪呢?⋯⋯

嘩!⋯⋯分量多到睇唔到底嘅刀削麵。

魚翅

花膠!超多超入味⋯⋯

魚翅花膠餃加埋雞湯!不得了⋯⋯

最後配埋海味雜菜煲!今晚完美!

2020-09-21
  • 鮑魚花膠雞湯翅
2020-09-21 1159 浏览
疫情開始緩和,我終於可以唔使煮飯啦!放工之後人在佐敦,記起樂湯雞麵館的花膠翅很好味道,一於去碰下運氣睇吓有冇位。鮑參翅肚餐 $168等咗一陣就有位,安排入座後店員推介王牌一人餐,鮑參翅肚好名貴呢!抗疫優惠價 CP值很高!金湯花膠翅金湯花膠翅好熱,湯翅份量十足, 金湯質地濃稠適中。材料十分豐富,花膠、魚翅、魚唇及金華火腿一點也不吝嗇。花膠入口軟淋入味,黏黏的充滿骨膠原,魚翅口感彈牙,入口有濃濃的甘香味,滋潤義又補身。海味一品煲煲仔上枱賣相精緻又熱辣辣,鮑魚、海參、花膠、瑤柱和花菇,材料豐富,鮑汁撈飯真係一流。太白醉雞醉雞味道討好,酒香清新撲鼻,雞肉入口非常嫩滑,肥瘦適中,味道會有酒香,雞肉份外香甜。 鮑汁海味飯 太白醉雞汁配這個鮑汁海味飯一齊食真的好搭配,口感不錯。 炸魚皮 $28小食方面我點了炸魚皮,上枱時仍有微溫,入口甘香鬆脆。涼拌萵筍 $28涼伴萵筍是一度很好的開胃菜,微辣但係有麻油香,入口清涼質感爽脆。口水雞伴刀削麵 $58 口水雞麻辣味夠香夠惹味,份量都唔少,雞皮爽滑雞肉彈牙, 不錯的冷盤 。雞肉鮮嫩,麻辣味濃郁, 伴 刀削麵 有咬口,湯底濃郁的雞湯好味道。店員很貼心,提議

鮑參翅肚餐 $168

金湯花膠翅

海味一品煲

太白醉雞

鮑汁海味飯
太白醉雞汁配這個鮑汁海味飯一齊食真的好搭配,口感不錯。

炸魚皮 $28
小食方面我點了炸魚皮,上枱時仍有微溫,入口甘香鬆脆。

涼拌萵筍 $28

口水雞伴刀削麵 $58

店員很貼心,提議我哋食辣嘢必飲冰凍汽水,爽呀!

店舖裝修充滿中國特色,外國遊客最愛。

• 藥膳醉雞
2020-09-17 80 浏览
我在food panda叫咗個姫松茸瑤柱響螺雞湯飯$105元+$15運費,來到時打開竟然是這樣只有6件雞與我之前在店內食,完全不一樣,我感到非常失望。你哋覺得值唔值
只有6件雞
與我之前在店內食,完全不一樣,我感到非常失望。
你哋覺得值唔值

姬松茸瑤柱響螺雞湯飯
2020-09-17
外卖送餐
一向喜歡煲湯飲湯, 以湯作招來的樂湯雞很吸引到我, 自己煲湯總是很花時間, 所以有時也會偷懶外出喝湯。樂湯雞麵館很受街坊歡迎, 晚上光顧的客人有很多。拍青瓜$24青瓜透心涼又爽口, 酸微微味道十分開胃, 欣賞它不會有太重味麻辣什麼的, 很清新的感覺。淨姬松茸響螺瑤柱雞湯$58本來想叫藥膳雞湯, 誤打誤撞來了這個, 感覺也很驚喜, 湯煲得十分濃郁, 真材實料無味精, 響螺更是大大件啖啖肉, 靚貨來, 姬松茸味道很香, 瑤柱帶出鹹香味道, 拼湊出一個完美的雞湯。花雕醉蟹$68應該算是是日special, 未必每天有的菜式, 醉蟹一隻68元算合理價, 酒味香醇入味, 蟹肉鮮甜爽口, 加上蟲草花及杞子, 吃凍蟹不忘補身。沙薑雞刀削麵$70沙薑雞雞肉鮮嫩, 薑味並不會太濃重, 正合我口味, 刀削麵較軟身, 湯底清得來也有適當的味道, 不會太鹹太淡。砂鍋花膠雞湯翅(配米粉) $78落足心機的招牌湯品, 大大塊花膠, 補充骨膠原, 女士至愛, 湯頭濃鮮, 雞香滿滿, 每一口都是享受, 雞也不會因熬煮過湯而變得鞋口, 甚為滑溜。返工辛苦, 作為女生希望偶爾來對自己好點, 好味又餘又可以滋補養顏, 一舉
樂湯雞麵館很受街坊歡迎, 晚上光顧的客人有很多。

拍青瓜$24

淨姬松茸響螺瑤柱雞湯$58

花雕醉蟹$68

沙薑雞刀削麵$70

砂鍋花膠雞湯翅(配米粉) $78

返工辛苦, 作為女生希望偶爾來對自己好點, 好味又餘又可以滋補養顏, 一舉兩得。
  • 花雕醉蟹
  • 淨姬松茸響螺瑤柱雞湯
2020-09-14 78 浏览
因為疫情關係,好多時也係外賣返公司食,但外出工作便要堂食。早前係佐敦工作完後,打算食埋飯先,經過一間叫樂湯雞麵館,就入左去試下。見到餐牌介紹一個一人餐,叫鮑蔘翅肚餐,當中包括海味一品煲(鮑魚,海蔘,花膠,瑤柱和花菇)金湯花膠翅太白醉雞鮑汁海味飯四樣野,抗疫優惠價只需$168,我覺得抵食,我便點了試下。海味一品煲賣相精緻,材料豐富,有鮑魚,海蔘,花膠,瑤柱和花菇。味道調教不錯,夠稔身。這個配鮑汁海味飯一齊食好夾。金湯花膠翅夠熱,這是最基本要求,份量也不少。個雞肉質尚算嫩滑,口感不錯。這個叫鮑蔘翅肚餐性比價高。
因為疫情關係,好多時也係外賣返公司食,但外出工作便要堂食。

金湯花膠翅
太白醉雞
鮑汁海味飯

四樣野,抗疫優惠價只需$168,我覺得抵食,我便點了試下。

味道調教不錯,夠稔身。

這個配鮑汁海味飯一齊食好夾。

金湯花膠翅夠熱,這是最基本要求,份量也不少。

個雞肉質尚算嫩滑,口感不錯。

這個叫鮑蔘翅肚餐性比價高。
2020-09-13 113 浏览
今日再次幫親樂湯雞, 同朋友一齊食,各自叫左雞砂鍋,叫左2個小食;一個係醉豬手,另一個係紅油花膠魚皮餃,叫2罐汽水,食到好飽埋單都係267蚊。不得不介紹個醉雞砂鍋刀削面,好濃烈既醉味,湯底好清甜,所以吸引左我再去食,個刀削麵都係用人手搓面即場削出來,所有保持住鮮味。另一個係紅油花膠魚皮餃,湯底會濃烈少少,同埋會辣少少,食吾慣辣面落單時要求少辣。最後係係個醉豬手,都係水準之上,小食必叫的配搭。仲有其他食物下次再試同大家報告返!

2020-09-10 91 浏览
今日要去油麻地做苦力,食個午餐補一補先砂鍋花膠湯翅$78有大大舊花膠食滋陰又養顏,性價比高有幾件啖啖肉的雞件有一群翅豪一豪佢先,真正的魚翅撈飯涼伴雞絲海蜇帶有醋味及少少咸,海蜇很爽口,雞絲很幼細口水雞帶有點點辣,幾入味,配上一罐冰凍汽水超爽涼伴萵筍,入口凍凍地又爽脆,係一度好的開胃菜食辣嘢必備冰涼汽水牆上用公雞的茶壺作上裝飾,幾懷舊有粉、麵、飯及各款小食、冷盤任均選擇枱墊上有幾款人氣小食推介,我今次選擇涼拌萵筍,因為外間較少有得食幾鐘意店舖外面的裝修,自覺幾有特色,招牌同字體互相輝映
今日要去油麻地做苦力,食個午餐補一補先

砂鍋花膠湯翅$78
有大大舊花膠食滋陰又養顏,性價比高

有幾件啖啖肉的雞件
砂鍋花膠湯翅

有一群翅豪一豪佢先,真正的魚翅撈飯

砂鍋花膠湯翅

涼伴雞絲海蜇帶有醋味及少少咸,海蜇很爽口,雞絲很幼細
涼伴雞絲海蜇

口水雞帶有點點辣,幾入味,配上一罐冰凍汽水超爽
口水雞

涼伴萵筍,入口凍凍地又爽脆,係一度好的開胃菜

食辣嘢必備冰涼汽水

汽水

牆上用公雞的茶壺作上裝飾,幾懷舊

有粉、麵、飯及各款小食、冷盤任均選擇

幾鐘意店舖外面的裝修,自覺幾有特色,招牌同字體互相輝映

2020-09-07
涼伴雞絲海蜇