餐厅: 樂湯雞麵館 (庇利金街)
资讯:

2021-04-30 87 浏览
噚日放假上左去住喺佐敦既朋友屋企打機,大戰左6個鐘頭之後,大家都覺得好肚餓,我朋友就推介一間叫樂湯雞麵館比我地,佢話自己成日都會去買外賣同好好食的,跟住3條友就落樓去試下虛實,落到舖後未到晚飯時間唔算太多人,睇完餐牌當然叫返個鎮店之寶砂鍋花膠雞湯翅「我地一於食豪啲叫左全隻,再加每人1隻鮑魚」,同點左多款開胃小食有:1)炸魚皮 2)鹽水雞腎 3)蟲草花杞子翡翠苗 4)紅油花膠魚翅餃 5)沙薑雞腳 6) 醉豬手,我個人特別鐘意雞腎同雞脚,兩樣都好食同好入味,其他朋友都話啲小食好正,最後(大佬出場)個砂鍋花膠雞湯翅送到,品嚐過後我地一致覺得美味同足料啲雞肉好嫩口,花膠魚翅同樣掂,完勝我地早兩年喺澳門食嗰啲出名既煲仔翅,同埋呢度啲工作人員都幾親切同有禮貌,另外都留意倒都幾多人嚟幫襯買外賣的,証明附近街坊都好識食,總結我地覺得這間樂湯雞麵館絕對食得過亦都証明我地個Friend冇吹水同冇介紹錯,食完豐富又滿足既晚餐後就即刻返去個Friend屋企繼續屠龍了😂
2021-04-29
2021-04-17 127 浏览
最近疫情稍為緩和,工作後沒有買外賣,直接食埋先返屋企,今次選了樂湯雞麵館食飯。我本身好鍾意飲湯,加上工作忙碌,需要飲湯滋潤一下。我選了至尊珍品雞湯,材料相當豐富。當中包括海參,鮑魚,花膠,魚翅,冬菇,雞腳,全部係我鍾意食材。個湯夠鮮甜,由於不含任何味精,飲多些也無問題。海參夠大條,又厚身。鮑魚夠大爽口彈牙。花膠好大件,又夠厚身。小食選了花雕豬手和花雕醉雞。豬手夠爽口,入口有花雕香味,估不到甘夾甘好味。而雞肉夠嫩滑,不會太乾身和硬。下次要試下其他菜式。

我本身好鍾意飲湯,加上工作忙碌,需要飲湯滋潤一下。

我選了至尊珍品雞湯,材料相當豐富。

個湯夠鮮甜,由於不含任何味精,飲多些也無問題。

海參夠大條,又厚身。

鮑魚夠大爽口彈牙。

花膠好大件,又夠厚身。

小食選了花雕豬手和花雕醉雞。

豬手夠爽口,入口有花雕香味,估不到甘夾甘好味。

而雞肉夠嫩滑,不會太乾身和硬。

下次要試下其他菜式。

• 至尊珍品雞湯
2021-04-17 66 浏览
由等位到俾錢走人,個哥哥仔都好friendly,係香港人嗰種人情味,好到我地諗係咪老闆黎嘅呢?食物方面: 首先個清雞湯好好味,個鍋係好熱,升晒煙咁攞黎,粉絲好正,會繼續encore,雞好滑,新鮮,個雲吞好大粒,皮薄,入面嘅蝦新鮮又彈牙,正! 然後有個小插曲,話說我太貪心,飲湯飲到尾有少少雞骨碎,有粒仔雞骨碎插住喉嚨,個哥哥又俾水,又問我有無事,最後話俾罐可樂我飲吓,真係好好人!然後我離開後,都解決咗梗骨🤪

食物方面:

然後我離開後,都解決咗梗骨🤪
2021-04-15 82 浏览
早排去佐敦見到有樂湯雞,記得之前在銅鑼灣食過,足料靚湯,今次又經過佐敦,就特登在這裡吃晚餐!店面比銅鑼灣小一點,晚市好旺,人氣滿滿,看來大家都很喜歡飲靚湯,有啖湯的確留得住大家的心XD餐廳的桌子和凳以木為主,人客離開後都會用消毒水清潔,令人覺得安心!我們點了一個湯麵餐和一個淨湯,另外再點小食和菜!見到好似有新餐牌,都想試試!粉麵餐就點了花參藥膳醉雞,配飯,藥膳湯裡面有不同藥材,例如紅棗,可以補身,雖然是藥膳湯,但入口清甜,最驚喜是有花膠和海參!花雕醉雞質素都好好,雞肉爽口彈牙,酒味濃郁,調味非常好!另外點了至尊珍品雞湯,湯底是濃郁雞湯,配料份量超級多,有魚翅、花膠、鮑魚、海參、瑤柱、冬菇、雞腳,「湯渣」都值回票價!第二度難有這個價錢這種質素!小食點了尖椒麻辣皮蛋和椒香拌柏葉 ,兩個都辣,但不同!都很開胃,特別是充滿椒麻香的柏葉!套餐加錢還有豆漿!
我們點了一個湯麵餐和一個淨湯,另外再點小食和菜!
見到好似有新餐牌,都想試試!
粉麵餐就點了花參藥膳醉雞,配飯,
花雕醉雞質素都好好,雞肉爽口彈牙,酒味濃郁,調味非常好!

第二度難有這個價錢這種質素!

套餐加錢還有豆漿!
2021-04-02
2021-04-14 97 浏览
今天在佐敦工作,收工約了男友吃晚飯,但又吃厭了放題/打邊爐,在網上搵到一間吃雞既專門店*樂湯雞麵館*,覺得吸引就去試下食物選擇多,令人花多眼亂龍皇雲吞雞先到,很足料,雲吞厚實蝦又新鮮,味道甘甜,雞沒有雪藏味夠嫩滑,刀削麵有咬口,口感不錯,但最驚喜就是雞湯,清甜雞味濃,而且不太油膩口水雞絲撈丁,雞絲份量多,而且夠辣,很惹味,岩晒男友,他都很喜歡口水豬手,豬手大大件,皮滑脂肪岩岩好食左咁多肉,當然要吃茶,雜菜煲有金華火腿,湯底清甜,白菜清甜夠滑,仲有金菇,份量這麼多才48很抵食我地食到好飽好滿足,埋單才258,而且唔收加一,真的很抵食,下次會再來幫襯
今天在佐敦工作,收工約了男友吃晚飯,但又吃厭了放題/打邊爐

食物選擇多,令人花多眼亂

龍皇雲吞雞先到,很足料,雲吞厚實蝦又新鮮,味道甘甜

口水豬手,豬手大大件,皮滑脂肪岩岩好

2021-04-13
2021-04-09 2059 浏览
自從有左之後,食野方面真係要好小心!每選一樣食物都要睇清睇楚食唔食得,健唔健康。今日同老公行街時就見到呢間*樂湯雞麵館*見到雞已經知道一定食得啦,在望一望餐牌,嘩。。真係都幾岩我喎,好多名貴食材,又花膠,又魚翅,又鮑魚等等,唔洗諗啦!即刻入去試下先。首先黎左廚師推介開胃小食*香辣花膠豬紅*睇見紅卜卜都覺得好辣,我只係每樣食一件試下味都覺得辣,豬紅超級入味,辣得黎好香,好野味,花膠岩岩好,膠質非常重!真係幾開胃喎~因為行得太耐既關係,老公太肚餓,所以叫左個*至尊鮑魚雞大碗飯*好神奇,實物同圖片真係一模一樣^^"雞係用雞脾,唔洗特別加錢嫁!又香又滑,雞肉嫩,鮑魚大大粒,煮到岩岩好夠曬淋,鮑魚味保留住,好特別係個飯,有小小酸,有小小甜,不過唔知加左D咩,但好夾。小食方面叫左呢個*紅油花膠魚翅餃*睇到個名好特別,所以叫左呢個,呢個辣同香辣花膠豬紅個個辣完全唔同,呢個係麻辣,餃入面有魚翅絲,花膠切碎,仲有小小肉碎,好特別。呢個就係我既健康*砂鍋龍皇雲吞雞*湯底個雞湯真係不得了,超濃雞味,勁鮮甜,講明健康,所以佢俾既係雞胸,但佢既雞胸都係嫩滑既,我就叫左配米線,份量岩岩好,仲有位俾我飲曬D湯!呢個
自從有左之後,食野方面真係要好小心!
每選一樣食物都要睇清睇楚食唔食得,健唔健康。
今日同老公行街時就見到呢間*樂湯雞麵館*
見到雞已經知道一定食得啦,在望一望餐牌,
嘩。。真係都幾岩我喎,好多名貴食材,
又花膠,又魚翅,又鮑魚等等,唔洗諗啦!即刻入去試下先。
首先黎左廚師推介開胃小食*香辣花膠豬紅*
睇見紅卜卜都覺得好辣,我只係每樣食一件試下味都覺得辣,
豬紅超級入味,辣得黎好香,好野味,
花膠岩岩好,膠質非常重!真係幾開胃喎~

好神奇,實物同圖片真係一模一樣^^"
雞係用雞脾,唔洗特別加錢嫁!又香又滑,雞肉嫩,
鮑魚大大粒,煮到岩岩好夠曬淋,鮑魚味保留住,

小食方面叫左呢個*紅油花膠魚翅餃*
睇到個名好特別,所以叫左呢個,
呢個辣同香辣花膠豬紅個個辣完全唔同,呢個係麻辣,
餃入面有魚翅絲,花膠切碎,仲有小小肉碎,好特別。

呢個就係我既健康*砂鍋龍皇雲吞雞*
湯底個雞湯真係不得了,超濃雞味,勁鮮甜,
講明健康,所以佢俾既係雞胸,但佢既雞胸都係嫩滑既,
我就叫左配米線,份量岩岩好,仲有位俾我飲曬D湯!

呢個都係健康食品之一*蟲草花杞子浸翡翠苗*
其實我真係第一次見餐廳有翡翠苗食,呢種菜真係街市都比較小見,
佢個口感非常之爽口,味道特別,最重要個湯底,好清甜,好好味。
2021-03-30
2021-04-05 1218 浏览
又到咗每個月嘅22號,我總係會想搵一間未食過嘅餐廳同我老公explore下,今次我地放工去佐敦買啲野,路過就到咗呢間個名幾搞笑嘅餐廳,就入去試下點知呢度主打嘅係雞湯翅,而且係一個普通人都可以負擔到嘅尋常價錢,所以我都唔執輸,揀返個嚟試下。先講下啲前菜,其實呢個豬手是不錯,店方去掉一些豬骨,讓人只吃到肉和皮的爽口,要挑剔的話是花雕未太入味,但仍是不錯。至於這個金錢肚,就普普通通,畢竟肚太韌。 但念在店家不是主打這個,我覺得是情有可願。話說我在這個雞湯翅加了個粉絲,這個粉絲是另上的,但湯仍是用返本身雞湯翅的湯,而且火腿也沒少給你,和雞湯翅相當之夾。好了,這個主菜了,老實說百多元,我本來沒太大期望,但來到時看到這賣相,還是覺得喜出望外。畢竟翅真的沒少給,金華火腿也是,花膠和雞的份量也不相伯仲,可以說相當足料,湯也是相當濃厚,喝了一口,也沒覺口渴,那是原汁原味的味道,沒添加味精。我想說的是份量真的頗多,相信店方也是希望兩個人分著吃,只是沒想到我是自己一個人吃,哈哈,所以挺飽的。 鄰桌的男人大啖大啖吃著,好不滋味的樣子,要是工作辛苦了一天,來到這裡還能吃雞湯翅,也算是一個不錯的心靈慰藉。

花雕醉豬手

纪念日
花雕醉豬手
砂鍋花膠雞湯翅
2021-03-31 118 浏览
收工太累又唔太想煮飯,老公想食得健康d飲下湯水,揀左呢間係屋企附近既湯麵館,出名材料靚夠鮮味,是日決定食得健康d ,我們order了湯品、菜苗及湯麵。蟲草花杞子菜翡翠苗初頭還害怕有草青味,又無喎,杞子+蟲草花飲湯帶小小甜味,菜曲嫩口煮得唔會太腍,夠fresh👍🏻砂鍋花膠雞湯伴米粉材料多味道足,靚湯底有花膠、雞、金華火腿,米粉吸灑湯精華,夠灑鮮甜!花膠夠灑滋補口感爽滑,雞肉夠嫩唔鞋口,健康又美味呢😋沙鍋龍王雲吞雞花膠雞湯底配大大粒雲吞,味道跟平時食的有小小不同可能是用雞湯浸過吧!鮮蝦雲吞蝦肉幾鮮味同爽口,很新鮮,好食!至尊珍寶湯見湯品很清甜,令我們想encore,於是order了這個至尊珍寶湯,好有驚喜有原條海參😍、小排翅、花膠、鮑魚及金華火腿,好鮮味帶小小咸香,材料成為了精華😋好味!

蟲草花杞子菜翡翠苗

砂鍋花膠雞湯伴米粉

沙鍋龍王雲吞雞

至尊珍寶湯

2021-03-29
  • 珍寶至尊湯
2021-03-28 106 浏览
我曾經食過「樂湯雞-銅鑼灣店」,仲記得平靚正👍🏻,今次知道佐敦開左,所以來到佐敦緊係要再食啦🤗來到這間緊係要食花膠雞湯翅,因為聲稱無味精,要食到原汁原味呀😌「砂鍋花膠雞湯翅-配刀削麵」正呀😍😍雞湯味香濃,而且真係有魚翅👍🏻👍🏻配上刀削麵😋夠哂飽肚「椒香拌柏葉」十分開胃,而且爽口😋「醉豬手」重點:沒有毛,沒有骨,的確用心制作😆😍「涼拌萵筍」爽口清甜,我最愛呀🤗「蟲草花杞子浸翡翠苗」香濃湯底👍🏻備註:員工十分好照顧,有禮👍🏻真的原汁原味,無加味精😌
「椒香拌柏葉」十分開胃,而且爽口😋
「醉豬手」重點:沒有毛,沒有骨,的確用心制作😆😍
「涼拌萵筍」爽口清甜,我最愛呀🤗
「蟲草花杞子浸翡翠苗」香濃湯底👍🏻

備註:
員工十分好照顧,有禮👍🏻
真的原汁原味,無加味精😌
2021-03-23 116 浏览
之前同事勁推介之下帶過我去銅鑼灣嗰間食lunch,同事果然冇介紹錯,真係會上癮🤣今次放工特登同friend再去佐敦分店食,呢度環境唔錯又乾淨,店員亦好有禮貌。每次嚟都要食冇加味精嘅👍🏻砂鍋花膠雞湯翅配刀削麵,同事曾經表示試過幾款,表示配刀削麵係最夾最好食!一試之下真係令人好難忘,平時絕對唔會飲麵嘅湯底,但係呢度食每一啖刀削麵都要配上湯,食到停唔到口😋刀削麵帶啲煙煙韌韌嘅口感。砂煲花膠雞湯翅當湯飲配飯又🉐️個湯就會清啲!另外再加啲小食,麻辣雲耳、紅油花膠魚翅餃、白灼海中寶。叫咗好多樣嘢兩個人都唔使$300👍🏻細看之下,先發現原來公雞碗有「樂湯雞」🤣

砂煲花膠雞湯翅當湯飲配飯又🉐️個湯就會清啲!

細看之下,先發現原來公雞碗有「樂湯雞」🤣
2021-03-23
  • 砂煲花膠雞湯翅
2021-03-22 1046 浏览
當年暑期工做股票行,師傅賺到錢請我地食魚翅撈飯,從此一試愛上,因為鍾意食又想CP值高,周圍食周圍試終於發現到佐敦呢間 樂湯雞。湯品濃郁真心不錯,幾十元有交易,湯是真材實料無添加,飲完不口渴。見到在座有不少街坊支持,就知道小店實而不華,用心製作大家都品嚐到各式各樣嘅砂鍋雞湯。砂鍋花膠雞湯翅 配白飯 $78可以說是鎮店之寶,我見好多食客讚好,熱騰騰的砂鍋保存了湯的熱度,喝起來小心燙口,先品嚐一下雞湯的清甜,實在是很好喝。然後就在砂鍋裏尋寶,鮮味的雞件嫩滑味濃,有一排排的魚翅,有兩大塊掌心花膠,厚身彈牙,滿滿的膠原蛋白,滋潤可口,魚翅撈飯回味無窮。藥膳醉雞 $62 一陣陣花雕酒香好特別,醉雞非常入味,肉質彈牙,酒香惹味,我朋友食完面都紅晒,真係好似飲咗酒咁囉!配刀削麵連湯底都有藥膳香味,有藥材真材實料。口水尖椒皮蛋 $28這裏的小食/冷盤不能錯過,酸辣的帶濃烈蒜香,醒神開胃。炸魚皮 $28炸得很鬆脆,沾滿雞湯吃更滋味。口水醬花枝丸 $30麻辣開胃的口水醬汁,配上新鮮彈牙花枝丸,叫人難以抗拒!涼拌萵筍 $28想吃點蔬菜,涼拌萵筍就最適合夏天悶熱嘅天氣食,脆滑嫩綠,酸辣開胃。

砂鍋花膠雞湯翅 配白飯 $78

藥膳醉雞 $62

口水尖椒皮蛋 $28
這裏的小食/冷盤不能錯過,酸辣的帶濃烈蒜香,醒神開胃。

炸魚皮 $28
炸得很鬆脆,沾滿雞湯吃更滋味。

口水醬花枝丸 $30
麻辣開胃的口水醬汁,配上新鮮彈牙花枝丸,叫人難以抗拒!

涼拌萵筍 $28

• 藥膳醉雞
2021-03-21 95 浏览
出街食飯也想健康點,最好有湯水,今次朋友帶我去位於佐敦「樂湯雞」試吓。蟲草花杞子浸翡翠苗 $38顏色翠綠,份量是大碟,$38 是很經濟。呷一口是清甜,翡翠苗爽脆可口。花雕醉豬手 $52除了花雕的酒香,還有花香,原來加入桂花釀製,好有驚喜,豬手多肉,外皮爽脆。紅油花膠魚翅餃 $42紅油好香夠辣,魚翅餃大隻,有木耳絲、豬肉、魚翅等,好有口感。砂鍋花膠雞湯翅 $78砂鍋熱騰騰上檯,而且保溫能力高。可以另加入米粉、米線、粉絲、刀削麵,我們加了粉絲,份量幾多。雞湯清甜滋養,幾足料,雞肉嫩滑,花膠有好幾片,性價比高。

蟲草花杞子浸翡翠苗 $38
顏色翠綠,份量是大碟,$38 是很經濟。

呷一口是清甜,翡翠苗爽脆可口。

花雕醉豬手 $52

紅油花膠魚翅餃 $42

砂鍋花膠雞湯翅 $78
砂鍋熱騰騰上檯,而且保溫能力高。

2021-03-12 115 浏览
有時媽媽攰嘅時候會叫我去買外賣,晚飯唔洗煮!我今日就選左佐敦嘅樂湯雞。1.砂鍋龍王雲吞雞米粉 ($78)2.口水雞刀削麵 ($58)3.醉豬手米線 ($62)三個麵,都用上唔同嘅湯底,豬手麵係用左藥膳湯底,可以話係温和嘅藥膳味道,唔會好勁,大衆都會接受到! 配合濃濃嘅花雕豬手,豬手起曬骨好正,啖啖肉之餘仲更入味!而口水雞同雲吞雞嘅湯底都係雞湯底,十分滋補,由細到大,媽媽都教出街食湯麵唔可以飲佢嘅湯底,因為9成都係味精湯對身體唔好,樂湯雞簡直打破依句固有思想,一家三口湯連麵清矖!口水雞醬一流,除左麻辣之外,仲有少少甜,唔好見佢好橙色濃濃咁,其實食得少辣嘅朋友都食到!麻辣雞絲海蜇 ($52)打開盒後感覺驚喜! 將蘿蔔,青瓜,雞絲切得得幼細,每條都充滿秘製醬油,色彩鮮艷, 一啖內有齊蔬菜,雞肉同海蜇,健康平衡加上美味,簡直一絕!                                    沙薑雞腳 ($34)啲沙薑味好入味,調味料分怖均勻,雞腳肉質燜煮得軟腍,食完感覺骨膠原滿滿!十分推介這店俾大家試,食完大家都好暖和,飽足!

1.砂鍋龍王雲吞雞米粉 ($78)
2.口水雞刀削麵 ($58)
3.醉豬手米線 ($62)

麻辣雞絲海蜇 ($52)

沙薑雞腳 ($34)

十分推介這店俾大家試,食完大家都好暖和,飽足!
2021-03-02 126 浏览
依家個個都話食野要健康,呢間《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟就一定岩大家啦!🥘砂鍋 花膠魚翅餃 雞 *粉絲 $74細細條既粉絲索盡雞湯既精華,條條粉絲食落都充滿雞汁味道,今次既雞件仲係我最鍾意既胸肉,但咬落一啲都唔會鞋口,而且份量仲好多!!!花膠魚翅餃都好好味,裹面既料好新鮮,爽口彈牙好味道!‼️推介指數 8/10‼️好味指數 8/10🥘砂鍋 花膠雞湯翅 *白飯 $78雞湯一樣係好濃郁,驚食麵唔夠飽既朋友,呢度都有白飯俾大家選擇架~~花膠好大件,而且整得好爽脆,魚翅都係一梳梳,完全無呃秤,雞件份量當然都好足啦!!配埋飯食,呢餐一定夠晒飽呀!‼️推介指數 8/10‼️好味指數 8/10🐖醉豬手$52豬手勁香,一陣陣花雕酒香傳入個鼻,咬落淡淡酒香好惹味,而且肉質彈牙好爽口,再濃味小小,食完真係會醉呀!‼️推介指數 9/10‼️好味指數 9/10🍽 樂湯雞麵館 (庇利金街)📌 佐敦庇利金街61號地舖(港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約1分鐘)☎️ 23822298⏰ 星期一至日12:00 - 22:30

🥘砂鍋 花膠魚翅餃 雞 *粉絲 $74

‼️好味指數 8/10

🐖醉豬手$52

‼️推介指數 9/10
‼️好味指數 9/10

🍽 樂湯雞麵館 (庇利金街)
📌 佐敦庇利金街61號地舖
(港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約1分鐘)
☎️ 23822298
⏰ 星期一至日12:00 - 22:30
2021-03-01 91 浏览
疫情之下,很多約會都打亂了,約了閨蜜見面順便當拜年,今次食餐豪的,唔去飲茶,食雞煲翅在佐敦區,交通方便易去枱與枱之間有隔離牆上中式擺設雞煲翅加20元可以多一碗米線/刀削麵/米粉,我們揀了米線,湯底是药膳雞湯湯多過米線,药味濃郁,更滋補涼拌萵筍調味用蒜泥陳醋和醬油,另一烹調方法,唔會太熟,非常爽口口水尖椒皮蛋食辣就啱口味,我只食了2件,其餘朋友清碟2人份量雞煲翅,火熱上枱,要小心燙手除了有散翅,竟然有驚喜的小排翅,貨真價實,有口感大塊花膠多件,還有惹味金華火腿餚湯,味更鮮甜足份量,半只鮮雞,肉質嫩滑,每人起碼飲到2碗湯,超價錢合理,抵食,最緊要是無味精,唔會口渴

在佐敦區,交通方便易去

枱與枱之間有隔離

牆上中式擺設

湯多過米線,药味濃郁,更滋補

涼拌萵筍

調味用蒜泥陳醋和醬油,另一烹調方法,唔會太熟,非常爽口

口水尖椒皮蛋

食辣就啱口味,我只食了2件,其餘朋友清碟

2人份量雞煲翅,火熱上枱,要小心燙手

除了有散翅,竟然有驚喜的小排翅,貨真價實,有口感

大塊花膠多件,還有惹味金華火腿餚湯,味更鮮甜

足份量,半只鮮雞,肉質嫩滑,每人起碼飲到2碗湯,超

價錢合理,抵食,最緊要是無味精,唔會口渴

• 雞湯翅
  • 涼拌萵筍