2017-10-30 87 浏览
今日約左我男神食飯😍book左間位於銅鑼灣既日式餐廳,屬高檔水平~裝修相當有特色,充滿濃厚日本江戶風既魚生吧枱現代金屬冷感既吊燈 (同埋我男神,佢怕羞唔出樣)餐具亦非常精緻~清酒煮蜆,大大隻仲非常清甜~鮮嫩而且冇沙~梅酒梳打特飲,必叫之選,梅酒本身酒精濃度唔低,加上易入口不知不覺就會飲醉,溝d梳打水落去除左爽d之外仲可以飲多幾杯都唔怕特上雜錦壽司拼盤,一人份量,對我黎講岩岩好~ 暫時係我食過最高質既壽司之一,特別係隻蝦,真係融化係個口到咁濟

裝修相當有特色,充滿濃厚日本江戶風既魚生吧枱

現代金屬冷感既吊燈 (同埋我男神,佢怕羞唔出樣)

餐具亦非常精緻~

清酒煮蜆,大大隻仲非常清甜~鮮嫩而且冇沙~

2017-10-29 108 浏览
在灣仔工作的我知道新開了日本餐廳,當然要跟寶寶來一試。餐廳裝修高級,坐在卡位的我們看著下面的景色,浪漫得很。餐廳主打 Omakase 廚師發辦,但我倆最後還是選擇散點。三文魚卷 ($40) 十分精緻,三文魚新鮮鮮甜,紫菜卷沒有變腍,壽司還是暖的!北海魚生飯 ($280) 價錢不便宜,但卻是非常豐富。材料有新鮮三文魚、彈牙牡丹蝦、香甜玉子、脆卜卜帶鹹香的魚籽、爽口八爪魚、厚身鮮甜帶子、海膽和油甘魚等。但最驚喜的是海膽,鮮味十足又不腥,份量也有不少呢~我也點了個牛肉稻庭烏冬 ($85),烏冬偏幼身,很滑身也帶煙韌感。牛肉則是用了安格斯牛肉,所以肉質非常嫩,牛肉味濃郁。店員還提供七味粉,混在湯裡辣辣的更惹味好喝。三文魚茶漬飯 ($50) 湯底清甜,帶有三文魚的鮮味,沒有味精所以喝完也不渴。旁邊還有芥未,拌泡飯吃更刺激。整體來説食物質素高,但份量有點小,男生就可能不飽了。

整體來説食物質素高,但份量有點小,男生就可能不飽了。

2017-10-26
2017-10-29 85 浏览
最近多左喺港島區活動今次約左朋友去灣仔試新野唔好睇佢店仔細細 但其實都幾有格調 有花心思喺裝修架而且好寬敞 感覺好舒服餐廳都好貼心 有為每一位客人提供濕毛巾架!我地首先叫左個時令薄切 係立魚黎架師傅切得好薄好通透 而且仲附上左特製醬料食落好似咸咸地酸酸地咁 但夾落個立魚又好match好fresh然後再叫左個加州卷 食落都幾爽身而且唔會話包大大舊飯但料就得好少為左醫肚 我地叫左個牛肉稻庭烏冬睇相就知幾足料啦!口感都好唔錯架個人覺得可以一試佢既蒲燒鰻魚串雖然份量唔多 但都燒得幾靚架最後叫左個海膽蒸蛋簡直係我至愛 個蒸蛋熱辣辣得黎又勁滑入面仲有好多料 有菇呀蟹柳個啲咁認真唔錯架!去開呢間一定要試下佢既蒸蛋
最近多左喺港島區活動
今次約左朋友去灣仔試新野

唔好睇佢店仔細細
但其實都幾有格調 有花心思喺裝修架
而且好寬敞 感覺好舒服

餐廳都好貼心 有為每一位客人提供濕毛巾架!

我地首先叫左個時令薄切 係立魚黎架

簡直係我至愛 個蒸蛋熱辣辣得黎又勁滑
入面仲有好多料 有菇呀蟹柳個啲咁
認真唔錯架!去開呢間一定要試下佢既蒸蛋

2017-10-23 193 浏览
好耐冇食日本料理,而又唔想去啲連鎖店排隊又多人食。想同男朋友兩個人靜靜地去撐枱腳所以就走入左櫻木餐廳🍣睇睇菜單,見到佢地有廚師發板嘅套餐,睇落去都幾吸引,不過男朋友揀左散叫🙈叫左coedo shiro 手工啤酒🍺對於我唔太好啤酒嘅人黎講幾好飲,佢味道較淡而唔太苦,而且手工啤好滑身,餐廳仲有另一隻係 shinkkoku係黑啤,不過冇貨冇得試🙈所以我地都encore多一支shiro👍🏻玉子燒係我去食日本餐廳一定叫,好食啊不過冇咩驚喜牛舌兩串,一人一串唔想爭🤣好好味,佢係厚身的加上鹽燒勁正👍🏻燒鰻魚串,都好好食啊,餐廳嘅串燒都係較厚身有肉地,好怕薄身感覺咩都冇入到口錦軟殼蟹牛油果卷,新鮮炸嘅軟殼蟹,食嗰時仲熱熱地👍🏻天婦羅炸得好脆身,而且唔厚粉,有三隻蝦都好新鮮,不過自己中意食素菜類,好甜👍🏻👍🏻👍🏻牛肉洞庭烏冬,湯好清甜,而麵身好特別,值得一試👍🏻炸雞軟骨就唔建議叫大家叫啦,炸得太厚粉,一啲都唔好食🙈整體黎講👉🏻有機會一定會再食,食物質素高服務好,仲會好有耐性介紹今次冇試到咩魚生刺身,下次有機會試下新唔新鮮先埋單先知餐廳星期六同公眾假期有全單八折我星期六去食所以好抵食架🤗

Coedo shiro (白)手工啤酒

玉子燒係我去食日本餐廳一定叫,好食啊不過冇咩驚喜
鹽燒牛舌

燒鰻魚

軟殼蟹牛油果卷
軟殼蟹牛油果卷,新鮮炸嘅軟殼蟹,食嗰時仲熱熱地👍🏻
天婦羅

牛肉洞庭烏冬(安格斯牛肉)

牛肉洞庭烏冬,湯好清甜,而麵身好特別,值得一試👍🏻
炸雞軟骨粒
炸雞軟骨就唔建議叫大家叫啦,炸得太厚粉,一啲都唔好食🙈

整體黎講👉🏻有機會一定會再食,食物質素高
服務好,仲會好有耐性介紹
今次冇試到咩魚生刺身,下次有機會試下新唔新鮮先

埋單先知餐廳星期六同公眾假期有全單八折
我星期六去食所以好抵食架🤗
Coedo shiro (白)手工啤酒
鹽燒牛舌
燒鰻魚
軟殼蟹牛油果卷
天婦羅
牛肉洞庭烏冬(安格斯牛肉)
2017-10-22 93 浏览
一星期返足五日工,真係人都癲!返工咁辛苦為咩?梗係為食好西喇!放假最中意出街搵好野食,今次係灣仔食宜間日本餐廳質素都唔錯,最愛食既海膽質素好高,下次會再吃!樓底好高,冇壓迫感!加上柔和燈光,感覺舒適!先黎個海膽手卷,海膽份量唔算少,最重要係質量夠高!!海膽入口即溶,鮮甜味瞬間係口腔爆發,非常好食!配上熟食既海膽蒸蛋同樣好味!蛋既火喉掌握得好好,蒸出黎既蛋超級嫩滑。夾埋海膽一齊入口,全都都在口腔溶化,絕對好好味!牛油果軟殼蟹係我最中意既卷物,這間日本餐廳也做得不錯!挑選既牛油果夠熟,入口牛油果軟滑且豐有果香!加上脆口既軟殼蟹同蟹子,口感很豐富的!唯一不足係卷得唔夠實,夾既時候要小心,米好易散!安格斯牛肉炒野菜炒得好香好入味,野菜充滿牛肉既肉味。牛肉肉味很濃,岩哂中意食牛既朋友!串物點了燒鰻魚,鰻魚既醬汁甜度適中,鰻魚燒得很香很惹味。櫻花蝦炸豆腐賣相很精緻吸引,但食落就覺得鹹了一點!野菜稻庭烏冬同我預期中既烏冬都有所不同!烏冬係幼身既麵條,口感比平時食開粗身既麵條冇咁煙靭,但麵條很滑。

樓底好高,冇壓迫感!加上柔和燈光,感覺舒適!

串物點了燒鰻魚,鰻魚既醬汁甜度適中,鰻魚燒得很香很惹味。

櫻花蝦炸豆腐賣相很精緻吸引,但食落就覺得鹹了一點!

2017-10-17 113 浏览
同朋友去灣仔食日本菜網上search了很多間,睇到眼都花,比較之下我哋揀咗評價高的櫻木。睇過餐牌後我哋覺得壽司拼盤壽司拼盤的價錢有點貴,並且不知道是否我們心水的壽司,只怕點了不喜歡又不食的壽司。因此穩陣啲,選擇自選單點壽司,一件件咁計。首先揀咗海膽壽司$40,海膽味帶微微甘苦,並且非常新鮮,看下去不錯,食下去果然好食。三文魚籽壽司$25,魚籽的味道比較鹹,唔使點豉油都好夠味。仲食咗小朋友最鍾意食嘅飛魚子壽司$15/件同埋玉子壽司 $10 添。由於海膽壽司太好食嘅關係,我哋決定加點海膽壽司卷$ 100, 雖然係細細嚿,但係海膽喺曬裏面,每舊壽司飯滿滿包著海膽,是幸福的感覺。松葉蟹鉗冬瓜煮$98 蟹鉗非常厚肉飽滿,但是蟹味一點都不重,不能夠稱之為好好食。旁邊有白菜仔同埋煮得好冧嘅冬瓜,蔬菜嚟講算係好好食!鰻魚炸豆腐兩件$48,豆腐好滑而鰻魚唔多骨,外皮炸到脆卜卜,一定要趁熱食呀。之後就嗌咗個主食牛肉稻庭烏冬(安格斯牛肉)$ 85 安格斯牛肉有點靭,嘛嘛地,但是牛肉味十分香濃,連這個壽喜燒湯底滿是牛肉麵,旁邊有些海帶和菠菜及少量蔥花做調味裝飾,加上爽口彈牙的稻庭烏冬,味道和口感的確不錯。不錯

不錯的一餐,值得高評價。
2017-10-16 1921 浏览
假日做完運動,要好好保充體力。朋友是灣仔地膽,介紹櫻木環境食物都不錯。侍應服務態度良好,環境位於The Hennessy,環境清靜地方寛敞,享受一個優質晚餐好地方傳統日本餐廳,客人坐下,侍應奉上熱茶毛巾,十分細心海膽卷 $100海膽新鮮鮮甜,沒有怪味,紫菜脆,醋飯調味剛好軟殼蟹牛油果卷 $70軟殼蟹炸得香脆,加上牛油果薄薄幾片,已經好好味醬汁煮油甘魚頭 $160油甘魚是我愛之選,油香膠質重,魚頭很少餐廳供應。魚頭加入大葱煮去除腥味,加入用醬汁煮可煮出油脂和膠質。煮魚時間剛好,不會過火,油香四溢,肉質滑溜,魚頭控必食天婦羅稻庭烏冬 $105烏冬包括2蝦3菜,天婦羅炸漿薄而輕脆,蝦肉新鮮彈牙,配上羅白蓉及鮮味天汁非常合配。稻庭烏冬纖巧細緻,口感柔滑,簡單用鰹魚湯煮熟,簡單美味.Menu

傳統日本餐廳,客人坐下,侍應奉上熱茶毛巾,十分細心

海膽卷 $100
海膽新鮮鮮甜,沒有怪味,紫菜脆,醋飯調味剛好

軟殼蟹牛油果卷 $70
軟殼蟹炸得香脆,加上牛油果薄薄幾片,已經好好味

醬汁煮油甘魚頭 $160

天婦羅稻庭烏冬 $105
Menu

2017-10-15 85 浏览
裝修算係幾靚,不過就唔係好見到係日式,但係坐得好舒服 , 因為夠大張,玉子燒照舊係日式入面我最愛既食物,雖然唔係貴野, 但整得好既話好考技術!呢個玉子燒算係整得不錯, 除左味道香之外,口感都係十分鬆軟!SUSHI係呢到黎講算係幾高級, 因為飯都係處理過, 料都係新鮮,同平時食開最高級個d日式餐廳一樣的處理手法!串燒水準也算高, 不過串燒好難會有特別好食,我覺得串燒要好食主要睇落左咩粉,睇下會唔會味道上比較刺激如果唔係其實串燒好難有好特別既特色!
裝修算係幾靚,不過就唔係好見到係日式,
但係坐得好舒服 , 因為夠大張,

玉子燒照舊係日式入面我最愛既食物,
雖然唔係貴野, 但整得好既話好考技術!
呢個玉子燒算係整得不錯, 除左味道香之外,
口感都係十分鬆軟!

SUSHI係呢到黎講算係幾高級,
因為飯都係處理過, 料都係新鮮,
同平時食開最高級個d日式餐廳一樣的處理手法!
串燒水準也算高, 不過串燒好難會有特別好食,
我覺得串燒要好食主要睇落左咩粉,睇下會唔會味道上比較刺激
如果唔係其實串燒好難有好特別既特色!
2017-10-15
2017-10-08 114 浏览
星期五出街搵食就最麻煩架喇,好彩一早book定櫻木啫,所以唔使同人逼同人爭!見到個menu勁吸引,有好多類別可以揀!叫左啲壽司,好有驚喜,牡丹蝦壽司好大隻蝦,個蝦頭仲炸埋俾我食,抵讚!另外侍應仲推介左一款銀鱈魚壽司,平時食得多銀鱈魚,但通常都係西京燒,壽司真係第一次食,都幾特別!仲有依家係秋多魚季節,魚肉肥美新鮮!再叫左個鹽燒三文魚鮫,燒得啱啱好,好香!魚鮫位啲肉多,冇乜骨又滑,幾下就食晒喇!基本上每次食日本野都會叫碗烏冬試下,櫻木嘅牛肉稻庭烏冬係用安格斯牛肉,好有牛味,仲要分量唔少,烏冬好滑,食完即刻飽晒!

最近人人都去灣仔利東街為的是一個超大型的月亮我和老婆仔打算前往打卡的同時又決定在灣仔區晚餐之前有朋友介紹過灣仔這間日式餐廳我們也特此來臨其實裝潢格局非常高級有點似尖沙咀高樓大廈頂層餐廳才發現忘記了先查看價錢再來看到菜單果然比起心目中貴但比起那些同樣格調的日式餐廳又算合理若果真的能吃到那個水平的質素這裡就真的超值了後來結果證明確實是超值我們選了380元的特上雜錦壽司拼盤再加了30元的醬汁燒鰻魚以及38元的柚子汁豚肉串擔心不夠飽之下再點了50元的凍蕎麥麵先來的就是特上雜錦壽司拼盤件數不算多但每件看起來都很吸引職員簡單介紹過種類包括有拖羅、吞拿魚、帶子、鮮蝦、海膽等等每件壽司已經加入了wasabi由師傅調配適當份量一開始忘記了高級壽司是已預先加入wasabi再沾了過量導致太辣不過無損壽司刺身的鮮味每一件都是非常高質素一放入口, 舌頭就能品嚐到那鮮味其中最驚喜的是拖羅無論是那幾件小拖羅壽司還是大件的都同樣出色另外海膽因很新鮮沒有那份腥味我和老婆仔都非常欣賞很難得吃到這麼高質素的壽司之後是醬汁燒鰻魚雖然份量不多但真的對得住這個價錢因為鰻魚燒得很香而且有入口即溶感覺味道在味蕾上平均分布著很濃的鰻魚
最近人人都去灣仔利東街

特上雜錦壽司拼盤
先來的就是特上雜錦壽司拼盤
件數不算多但每件看起來都很吸引
職員簡單介紹過種類
包括有拖羅、吞拿魚、帶子、鮮蝦、海膽等等
每件壽司已經加入了wasabi
由師傅調配適當份量
一開始忘記了高級壽司是已預先加入wasabi
再沾了過量導致太辣
不過無損壽司刺身的鮮味
每一件都是非常高質素
一放入口, 舌頭就能品嚐到那鮮味
其中最驚喜的是拖羅
特上雜錦壽司拼盤
醬汁燒鰻魚
柚子汁豚肉串
凍蕎麥麵
灣仔區供應OMAKASE(廚師發辦)的日本餐廳屈指可數,當中佔了接近百分之九十七的櫻木看似質素別具保證,餐廳的英文名稱為「Sakuragi Omakase」,顧名思義是以OMAKASE(廚師發辦)為招牌菜,不過其實亦有供應不少單點菜式,種類包括沙律、一品料理、刺身、壽司、酒肴、食事、爐端燒、煮物、揚物等等。餐廳環境高貴雅緻,沒有局促擠逼感。鰻魚炸豆腐 ($48)兩片豆腐以漢堡包形式將鰻魚夾著,再用紫菜包裹並沾上天婦羅粉漿炸香而成。底層部分沾上醬油令質感微微帶軟,而上層則保持酥脆,香脆的外皮與豆腐的軟嫩滑溜形成對比,不過鰻魚味道則較為黯然失色。麵豉牛舌大根煮 ($80)本來想一試較為特別的沖繩黑糖酢煮牛舌,只可惜當天沒有供貨,退而求其次選擇了這款麵豉牛舌大根煮。看到他人對這裡的牛舌評價甚佳,雖然份量細小,但味道果然大有驚喜,底層一件白蘿蔔爽嫩清甜,底層牛舌與坊間一般煮得十分軟腍的口感大相逕庭,能於爽脆與軟嫩之中取得中庸之道。 鹽燒三文魚 ($70)三文魚魚鮫單純以鹽巴調味,令三文魚的鮮味得以保存,同時魚肉亦燒得不太乾旱,尤其是水撥位置更是肥美而脂香豐腴。海膽卷 ($100) 蔥粒免治吞拿
灣仔區供應OMAKASE(廚師發辦)的日本餐廳屈指可數,當中佔了接近百分之九十七的櫻木看似質素別具保證,餐廳的英文名稱為「Sakuragi Omakase」,顧名思義是以OMAKASE(廚師發辦)為招牌菜,不過其實亦有供應不少單點菜式,種類包括沙律、一品料理、刺身壽司、酒肴、食事、爐端燒、煮物、揚物等等。
餐廳環境高貴雅緻,沒有局促擠逼感。

鰻魚炸豆腐 ($48)
鰻魚炸豆腐

麵豉牛舌大根煮 ($80)
麵豉牛舌大根煮

鹽燒三文魚 ($70)
鹽燒三文魚

海膽卷 ($100) 蔥粒免治吞拿魚腩卷 ($70)
海膽色澤金黃,鮮甜濃稠;蔥粒免治吞拿魚腩亦魚香突出,壽司飯捲得結實不鬆散之餘壽司醋酸也恰到好處。

海膽蒸蛋 ($45)
海膽蒸蛋
傳統平民美食茶碗蒸配上矜貴食材海膽,為嫩滑順口的蒸蛋增添一份鮮甜。

凍稻庭烏冬 ($60)
凍稻庭烏冬
主食價錢相宜之餘質素亦絕不馬虎,凍稻庭烏冬以冰底呈上,保持冰涼及其煙韌彈牙的口感,簡單沾上醬油汁並灑上芝麻、蔥花及紫菜已經令人心滿意足。

不論是單點菜式抑或是OMAKASE(廚師發辦),這裡的價錢亦相當親民,坊間絕大部分餐廳所供應的OMAKASE(廚師發辦)都由每位一千元起跳,但在這裡則能以每位不足六百元享用得到,較為豪華的套餐亦不消九百元,下次定必再來一試質素優劣。
2017-10-02 187 浏览
自從數年前在灣仔工作便很喜歡這裡的食物,不論是數十元車仔麵還是數千元的高級料理都可以在此吃到(雖然我未吃過數千元的⋯哈哈)男友是夜帶我來到櫻木,滿足我的口腹 平日晚上不算多人,我們入座後再多了數台客人,環境很靜,加上樓底好高,吃得很舒服,我和男友也不自覺地壓低聲音談話,以免破壞這裡的氣氛呢。值得一提是它的播的歌不用提一定是日文歌,還有播其instrumental版呢,好喜歡。有omakase,但今天不算太肚餓,還是散叫算了先來一客壽司。wasabi是自己磨的,少許攻鼻但更能把吞拿魚的鮮味帶出。京蔥很香,再加上新鮮的吞拿魚蓉,是一個好的開始呢。 再來是蒸蛋,很滑蛋香也很夠,不過入面不算多材料叫了兩串串燒都很出色。豚肉肥瘦均稱,面有少許黑椒,再加上鹽和惹味的醬汁,配合得十分出色,不會太肥膩也不會不夠味雞肉串也很值得一吃,雞肉甚有雞味也嫩口,惟一略嫌京蔥可以更大舊一些,但也不無妨它的味道。男友點的軟殻蟹手卷,想不到份量也頗大呢,好脆,軟殻蟹也多肉,手卷內也有很多疏菜,剛好平衡一下感覺較健康,哈哈三個字形容,皮脆肉嫩可加酸汁,但其實表面魚油已甚多,表皮燒得剛微焦,無乜骨,全部都是肉。我和男友不

男友是夜帶我來到櫻木,滿足我的口腹

有omakase,但今天不算太肚餓,還是散叫算了

蔥粒免治吞拿魚腩卷

海鮮蒸蛋

再來是蒸蛋,很滑蛋香也很夠,不過入面不算多材料

柚子汁豚肉燒

京蔥雞肉串

軟殻蟹牛油果手卷

鹽燒三文魚(魚鮫)

三個字形容,皮脆肉嫩
可加酸汁,但其實表面魚油已甚多,表皮燒得剛微焦,無乜骨,全部都是肉。我和男友不停一啖接一啖好快已經吃完好不夠喉呢!不用任何調味都已經好吃,肉質又嫩,好好味!

天婦羅稻庭烏冬(2蝦3菜)

男友點的天婦羅烏冬,炸粉很簿,也不會太油,不過我們放到最後才吃,由於已經上桌有一段時間,所以少許淋了,有點可惜。

野菜稻庭烏冬
我點的野菜烏冬,烏冬是扁身那款,煙韌的,為是晚劃上完美句號

埋單每人二百多,不算便宜但絕對質素值得這價錢,每一道菜都有誠意和恰到好處的好吃,我和男友都很滿意呢。

柚子汁豚肉燒
京蔥雞肉串
軟殻蟹牛油果手卷
鹽燒三文魚(魚鮫)
天婦羅稻庭烏冬(2蝦3菜)
2017-10-01 127 浏览
兩個星期前去完日本出差,開始掛住日本嘅美食,見到灣仔新開嘅日本料理,約埋朋友happy Friday。櫻木店內環境華麗,我哋坐卡位。海膽手卷,海膽味香甘甜,口感紮實豐富。紫菜香脆,壽司飯香軟,好有飯味。麻醬芝士豆腐沙律,正方形的卡夫芝士配上豆腐,加上沙律菜,口感豐富,好清新。麻醬好香。鰻魚豆腐,豆腐包住鰻魚,豆腐炸到脆卜卜,豆腐有豆味,鰻魚好香脆。一口就食得晒。清酒煮蜆,每粒蜆好肥大多汁,每粒蜆也有蜆肉。

清酒煮蜆,每粒蜆好肥大多汁,每粒蜆也有蜆肉。
2017-09-30
2017-09-30 1361 浏览
這天晚上和朋友一起來到位於灣仔Henessy的樓上日本餐廳吃日本菜。這裏的環境很舒適,感覺很乾净,座位也很舒適,我們一行3人被安排坐在卡位。menu的食物款式也不少,我們挑選吃什麽也花了一段時間。最後終於點好食物了。先來的是這份特上雜錦壽司拼盤。這份壽司拼盤集合了所有新鮮的食材,而且款式很多,目不暇給。裏面包含了拖羅壽司,海膽壽司,吞拿魚蓉壽司,甜蝦壽司,帆立貝壽司,玉子,牡丹蝦等等。魚生都非常新鮮而且非常鮮甜。當中最愛的還是海膽壽司,入口creamy,而且非常鮮甜,毫無腥味。另外拖羅壽司也相當不俗,油脂均匀,很肥美,入口即溶。我們還另外點了一款卷物-牛油果軟殼蟹卷。難得我和同行的朋友也非常喜歡牛油果,看到牛油果還是不由自主的想要點來吃。這款卷物裏面塞了滿滿的牛油果還有香脆的軟殼蟹。這個配搭還是一如既往的好吃。玉子燒。一客一共有6件玉子燒,每件也有一定的厚度。玉子燒口感軟軟的,而且味道帶點微甜,很香的鷄蛋味。簡單又美味。麵豉牛舌大根煮。很出色的煮物,這份牛舌真的太好吃了。牛舌很軟,但也帶點彈性,一點也不靭,而且已經入味。底部也有一些白蘿蔔,吸收了牛舌的精華還有麵豉的鹹香。最後再來了一個

menu的食物款式也不少,我們挑選吃什麽也花了一段時間。
最後終於點好食物了。

先來的是這份特上雜錦壽司拼盤

這份壽司拼盤集合了所有新鮮的食材,而且款式很多,目不暇給。
魚生都非常新鮮而且非常鮮甜。
另外拖羅壽司也相當不俗,油脂均匀,很肥美,入口即溶。

我們還另外點了一款卷物-牛油果軟殼蟹卷
這款卷物裏面塞了滿滿的牛油果還有香脆的軟殼蟹。
這個配搭還是一如既往的好吃。

玉子燒

一客一共有6件玉子燒,每件也有一定的厚度。
玉子燒口感軟軟的,而且味道帶點微甜,很香的鷄蛋味。
簡單又美味。

麵豉牛舌大根煮

很出色的煮物,這份牛舌真的太好吃了。
牛舌很軟,但也帶點彈性,一點也不靭,而且已經入味。
底部也有一些白蘿蔔,吸收了牛舌的精華還有麵豉的鹹香。

最後再來了一個安格斯牛肉稻庭烏冬

果然是安格斯牛肉,牛肉味道很突出,而且肉質也很軟很嫩。
稻庭烏冬口感很滑,也不會煮到太軟身,保持了一定的口感。
湯底也是濃濃的牛肉香,不錯。

整體這裏的食物質素真的很高,食物很好吃,沒有令我們失望。
  • 雜錦壽司拼盤
  • 麵豉牛舌大根煮
2017-09-29 112 浏览
即將放連假,心情是興奮些的,和朋友決定待自己好點,吃個美美的晚餐。櫻木,主打お任せ但是我們胃口小,今天又吃過月餅,決定還是單點不要叫太多。豆腐芝士沙律,清清地,但是加了芝士後更多了風味,不會那麼齋,本身沙律已加麻醬,但是還另上醬汁,以方便喜樂濃味的客人,而我覺得不加是剛剛好清酒煮蜆,每隻都漲卜卜,超級鮮味,如果份量更多就好了咬下去都是鮮甜的汁在口中散開炸鰻魚豆腐,好有趣,中間夾住鰻魚,入口嫩滑,外皮脆。燒牛舌,好味!軟硬適中,不會太軟覺得核突,保持了口感和質感卻不會韌,燒得幾香。最後是主角,海膽手卷,海膽一點都不腥,自然帶咸味和甜味,不需要要醬油,而且實實在在,吃到底都有海膽,海苔也夠脆。

清酒煮蜆,每隻都漲卜卜,超級鮮味,如果份量更多就好了

咬下去都是鮮甜的汁在口中散開
炸鰻魚豆腐,好有趣,中間夾住鰻魚,入口嫩滑,外皮脆。