2017-11-30 108 浏览
在我未下課前,我叫媽媽去附近的阿信屋逛逛入貨,待我下課後直接上樓上櫻木吃晚飯,不過媽媽還是急不及待上去,可能她買太多東西吧,不想一直拿著。媽媽第一樣吃的必定是鹿兒島豚肉沙律(配芝麻沙律醬),因為她非常愛吃沙律。鹿兒島豚肉肉質纖細,比一般豬肉白皙,甘甜多肉汁,混搭芝麻沙律醬後的沙律菜更是清爽又開胃。我有點餓,直接來一碗牛肉稻庭烏冬(安格斯牛肉)。粉嫩的安格斯牛肉給得很足,而且軟嫩極致,陣陣肉香從口裡飄散。搭配口感滑彈的稻庭烏冬,清新的海帶,盡享清爽溫潤好滋味。芳香醬汁把鰻魚燒得亮晶晶,鬆軟的鰻魚肉帶著豐富油脂香氣,就算不涮醬,鰻魚本身就相當美味,當然涮醬後的燒鰻魚特別濃郁,滋味源源不絕湧出來。很少日式餐廳可嚐到沖繩苦瓜炒豚肉,所以我不用思考就點來吃。沖繩苦瓜,豚肉經滑蛋炒過後清脆中帶點滑溜溜,還有軟嫩的豆腐,食材多層次的風味,吃得健康又滿足。雞中翼七味燒賣相不俗,應該是醃漬過後才香燒,讓七味粉和香氣都牢牢地緊貼在肉上,香香辣辣的美味令人著迷,而雞肉完全不會乾柴,外脆內嫩大滿足。雜錦天婦羅頗有驚喜,吃起來不油不膩,炸漿還有酥脆的感覺,每一種天婦羅都保有食物原本的味道,果然是現點現炸,食材新

我有點餓,直接來一碗牛肉稻庭烏冬(安格斯牛肉)。

搭配口感滑彈的稻庭烏冬,清新的海帶,盡享清爽溫潤好滋味。

雜錦天婦羅頗有驚喜,吃起來不油不膩,炸漿還有酥脆的感覺,每一種天婦羅都保有食物原本的味道,果然是現點現炸,食材新鮮。

天婦羅蝦呈現香脆不膩,新鮮爽脆的口感,沾上醬汁,飽足的好滋味,令人回味再三。同樣是海鮮的天婦羅魚,鮮甘味美,美味鮮甜一次在口裡擁有。

野菜天婦羅薄脆的炸漿中依然能吃出野菜天然的原味,不需要過多的花俏裝飾,真材實料的呈現在我們的口腔之中。
2017-11-29 215 浏览
今日和太太往灣仔櫻木食日本菜, 我們點了玉子卷, 滑子菇味噌湯、鹽燒雞軟骨、沖繩苦瓜炒豚肉、醬汁煮鮭魚頭、天婦羅稻庭烏冬和野菜稻庭烏冬。玉子卷飯好軟綿, 玉子味好香好滑, 食落美味;滑子菇味噌湯鹹度適中, 滑子菇味道鮮甜, 紫菜爽口, 很暖胃的味噌湯;鹽燒雞軟骨即叫即燒, 雞軟骨食落爽脆, 調味粉味道適中, 食落惹味, 佐酒一流;沖繩苦瓜炒豚肉很有特色的菜式, 沖繩苦瓜味食落新鮮爽脆, 味道適中, 口感清新;炒蛋蛋味香濃, 食落香滑;豚肉咬落去好腍,味道適中有嚼勁;木魚絲鹹度適中能帶出豚肉的美味;豆腐食落豆味香濃, 入口香滑, 整份沖繩苦瓜炒豚肉材料豐富, 食落爽口味美;醬汁煮鮭魚頭賣相吸引, 鮭魚頭入口即熔, 食落肉質鮮甜美味;醬汁味道鮮甜, 食落更能帶出鮭魚的鮮甜, 配菜有冬菇, 紅蘿蔔、豆腐和玉米條, 配菜新鮮爽口, 加上配菜吸收了醬汁, 食落新鮮醒胃;天婦羅稻庭烏冬賣相吸引, 湯底清甜可口, 稻庭烏冬食落爽口, 天婦羅有2隻蝦, 茄子, 蕃薯和冬菇, 天婦羅蝦炸得香脆, 粉漿薄薄, 蝦食落鮮甜彈牙;炸茄子食落香脆;蕃薯和冬菇炸得香口之餘, 食落好腍保持蕃薯和冬菇的味道, 好足料的天婦羅烏冬;野菜稻庭烏冬野菜有冬菇, 蘿蔔和椰菜等, 食落新鮮爽口, 尤其是椰菜食落特別爽口鮮甜, 加上整碗烏冬熱辣辣, 冬天食落好溫暖。餐廳座位環境舒適, 食物新鮮,質素高質美味, 沖繩苦瓜炒豚肉和滑子菇味噌湯很有特色;醬汁煮鮭魚頭和天婦羅稻庭烏冬食落惹味醒胃, 我和太太食了一頓美味日本菜。
玉子卷
滑子菇味噌湯
醬汁煮鮭魚頭
2017-11-29
2017-11-29 137 浏览
Baby birthday 所以上網做功課塭好食餐廳,揾咗好多間omakese人均都1200以上,高評價的更加要2000左右,好貴哦!意外發現這間人均900樓下的餐廳,而且評價很高就決定生日當日食 。我地一個叫左580同880嘅餐。總結,超真超好味!我建議食880的那個,因為價錢爭小小但超值,食材新鮮,我已經介紹朋友來試,我一定會回來再吃!還有就是服務員很好很用心介紹每道食材,站左隔壁介紹,還會跟我們有講有笑哈哈
2017-11-18
庆祝纪念
生日
其實香港真係有好多日本野食,隨街可見,但真正好食既少之又少。今晚想過下口引,想食好食既刺身,又竟然被我搵到,嘿。🦐甜蝦 $50肉質肥美好鮮甜,作為一個甜蝦愛好者,滿足。🍴海膽 $100海膽肉較大片,淺黃色睇落似加拿大海膽。食落肉質豐厚幼滑,味道好似山泉水甘甜,非常清甜,十萬分好食!唔洗配青瓜已超好食,配埋一齊食就更加鮮甜。🍴左口魚 $50甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,爽口帶甘香。🍴油甘魚 $50入口甘香,油分豐滿,幾出色。🍴深海池魚 $50深海池魚同平時食開既池魚其實係無關係,兩種魚黎。池魚適宜簿切,而深海池魚較肥美,用黎做厚切刺身,肉質細緻爽口帶油份,味道甜美。🍴沖繩苦瓜炒豚肉 $75去過沖繩既一定吃過沖繩名物-苦瓜豆腐炒蛋,估唔到香港都有得食,真係第一次見。沖繩食親都係用午餐肉,呢度選用豚肉。豚肉炒得乾身,十分香,油脂四溢,令豆腐同滑蛋都入味。苦瓜甘甘甜甜,食落好清爽,整體味道不錯。若苦瓜切薄一點,同煮熟一點會更加好食,因為太生會帶有澀味。🍣金目鯛 $40魚肉呈半透明,十分漂亮。肉質甜味十足,口感柔中帶韌。🍴玉子 $10呢個普通左少少,勝在夠平,哈哈。🍴鰻魚 $20無諗過呢度刺身出色

🦐甜蝦 $50
肉質肥美好鮮甜,作為一個甜蝦愛好者,滿足。
甜蝦

🍴海膽 $100
海膽

🍴左口魚 $50
甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,爽口帶甘香。
🍴油甘魚 $50
入口甘香,油分豐滿,幾出色。
🍴深海池魚 $50

🍴沖繩苦瓜炒豚肉 $75

🍣金目鯛 $40
魚肉呈半透明,十分漂亮。肉質甜味十足,口感柔中帶韌。
🍴玉子 $10
呢個普通左少少,勝在夠平,哈哈。
🍴鰻魚 $20
無諗過呢度刺身出色,鰻魚一樣甘好食,食落有彈性,肉質肥厚嫩滑,魚肉索滿醬汁既香味,好味!

總結環境舒適,坐得舒服,刺身真係幾出色,整體食物質素不俗。呢度店員服務周到,亦感嘆奈何食親好食既日本菜偏偏都係港島區,偏偏本人住上水太遙遠,但有機會經過呢頭要再食先得。
2017-11-27
甜蝦
海膽
  • 金目鯛
  • 鰻魚
2017-11-26 102 浏览
呢間位於灣仔嘅日本嘢,位置唔係話特別方便,所以人流唔多都幾啱同朋友聚下傾下計本身想食呢度推介嘅omasake,但係又唔太餓,所以最後散嗌少少嘢食算好快落好單,亦都好快上菜第一樣上嘅係三文魚刺身,切法較厚,夾起上嚟好方便食嘅時候加埋即磨山葵,有粗粒口感好好,鮮味十足唔使點醬油都好好味雖然呢度嘅刺身定價較貴,但係真心勝在好新鮮,溫度口感剛好壽司同壽司卷叫得多啲,有牛油果軟殼蟹卷,海膽卷,三文魚籽同帶子壽司海膽卷啲料多到爆哂出嚟,好足料海膽好新鮮,又甜,少少腥味都冇,質感好creamy,食到好滿足大愛佢呢度嘅軟殼蟹卷,肥肥嘅軟殼蟹加上牛油果片,好多新鮮嘅青瓜絲,外表就痴滿蟹籽,口感層次豐富青瓜絲平衡咗炸物嘅油膩感,加埋牛油果嘅freshness,外表脆卜卜嘅蟹籽係口腔入面跳下跳下,配搭清新怡人至於壽司,三文魚籽粒粒都晶瑩剔透,反哂光咁好靚飯嘅份量較少,更特出配料嘅鮮味帶子好厚肉亦好鮮甜,無嗌錯三文魚茶漬飯就較細碗,可作小食,不可作正餐係第一次食茶漬飯,用料都係幾豐富嘅,濃厚嘅茶味加上微鹹嘅湯底,大量嘅蔥同紫菜絲,熟咗好香嘅三文魚粒,配搭好好食,難怪都幾多人叫呢個最後係茶碗蒸,叫咗海鮮茶碗蒸,

好快落好單,亦都好快上菜

第一樣上嘅係三文魚刺身,切法較厚,夾起上嚟好方便

雖然呢度嘅刺身定價較貴,但係真心勝在好新鮮,溫度口感剛好

壽司壽司卷叫得多啲,有牛油果軟殼蟹卷,海膽卷,三文魚籽同帶子壽司

海膽卷啲料多到爆哂出嚟,好足料

至於壽司,三文魚籽粒粒都晶瑩剔透,反哂光咁好靚
飯嘅份量較少,更特出配料嘅鮮味
帶子好厚肉亦好鮮甜,無嗌錯

三文魚茶漬飯就較細碗,可作小食,不可作正餐

最後係茶碗蒸,叫咗海鮮茶碗蒸,size正常,所以都唔多海鮮
面頭有香菜同菇,下底有隻蝦,蒸得都幾滑,食得滿意

ps友人食食下發現電話冇電,膽粗粗問咗個好似經理嘅職員睇下有冇尿袋
估唔到佢真係有,仲借埋線(唔知係餐廳有定係佢私伙嘅)
突然覺得好有愛,係愛呀哈利
2017-11-26 960 浏览
看openrice的相片,找到了這裡,再看餐牌,五百多有一餐omakase,的確,驚且喜,也不相信自己的眼睛,於是,最實際的,是動身來試下那食物質素如何,老實說,如果味道不好,五十蚊一餐又怎樣。 還記得之前是那間泰國的餐廳,竟然這麼快就換了,可惜,不過開一間精美的日本餐廳,對我們喜歡日本菜的更是興奮。 這裡叫做櫻木,名字已經是充滿日本色彩,吃日本野是常識吧。 有a la carte,有omakase,當然不用選,就來一個餐。 前菜是東風螺和右口魚,吃下去已經感受到其細膩的的刀功和食物的質素絕對不是求其像爭鮮般的omakase,也立刻放下心頭大石,原來,呢個唔係伏。 然後是刺身的時間,三個也不是省油的燈,石垣貝,金目鯛,牡丹蝦,全部都是中價貨色,不會是五百幾就俾三文魚呑拿魚熟北寄貝俾你,石垣貝鮮甜,金目燒過的肥美,仲要有滿口蝦膏的牡丹蝦震撼你味蕾。 紫菜拖羅,加上岩鹽和waskabi,油份夾在脆脆的紫菜,你幾時會聽過拖羅唔好食,對唔住,係呢到冇呢個機會。 刺身後有這個燒和牛卷,想不到原有冷吃以外,熟食都不錯,不會是求其膚淺了事。 然後是壽司時間,深海池魚的魚味當然是濃

這裡叫做櫻木,名字已經是充滿日本色彩,吃日本野是常識吧。

然後是壽司時間,深海池魚的魚味當然是濃烈,雖然不夠肥,但我也覺得這裡的池魚厚度是切得慷慨的。

帶子是普通了一點,但誰不喜歡大大粒鮮甜肥美的帶子呢。

左口魚的魚香和油份剛剛好,比剛剛的右口更加好。

呑拿魚就是簡單得多的質素,而且有點平凡,說真,不吃也不太可惜。

北海道馬冀海膽,沒有平時一碗丼飯的幹勁,在軍艦的小天地你還可以感受到爆哂海膽嘅滿足,濃烈的叫你想起科大激烈的海胆。

最後原來都有大大份的丼飯,不過主角不是海膽,而是那個非常肥美的魚籽,每粒在你口中爆得此起彼落,就如在口中放煙花一樣。

另外,同行另一位朋友沒有吃omakase,吃了其他熟食,這個天婦羅烏冬尚算中規中矩,另外一提,omakase中老有道熱食非常不錯,只不過,因為價錢質素太過搶眼,我集中講左好多刺身壽司

到現在呢一刻,我還是不相信自己的眼睛,在灣仔點解可以咁平價錢食左餐咁唔錯的日本野。

基於呢個理由,唔係唔推呀。

櫻木
灣仔軒尼詩道256號The Hennessy 3樓
2017-11-26
2017-11-26 100 浏览
灣仔開左間環境唔錯嘅日本菜樓底好高!呢日我地兩個人黎食,侍應比左張卡位我地坐,佢推介我地食廚師發辦,但呢日唔太肚餓,留返下次再試~和風野菜沙律配柚子汁$50好鮮嘅野菜沙律,有西生菜、粟米、豆、洋蔥,配柚子汁好清爽帆立貝壽司$60 蔥粒免治吞拿魚腩卷$70呢兩款係我最愛,每次食日本菜必叫!帆立貝壽司裡面已經夾左wasabi,帆立貝非常鮮甜無雪味;而蔥粒免治吞拿魚腩卷用嘅吞拿魚唔係頭頭尾尾,而係魚腩,誠意之作,塊紫菜都好好味好脆清酒煮蜆$65一般清酒煮蜆都會附上湯匙,問侍應拎湯匙時,佢話湯較咸唔建議飲用,偷偷地飲左幾啖,係海水同昆布嘅咸鮮味,蜆肉好鮮甜無沙帆立貝茶漬飯跟漬物$55唔係間間日本菜都有茶漬飯,見到一定會叫,用上玄米茶,淡淡嘅茶香味,呢個帆立貝配有特製漬鹽,特別又好味鹽燒三文魚鮫$70最近食過最好嘅鹽燒三文魚,成塊魚皮都燒得好脆,充滿咸香味,連魚鰭都好脆安格斯牛肉稻庭烏冬$85幼身烏冬口感彈牙,湯頭味道好濃!安格斯牛肉上枱半生,浸湯食落岩岩好,好嫩滑環境靚,食物好,值得一試!
灣仔開左間環境唔錯嘅日本菜

樓底好高!

和風野菜沙律配柚子汁$50

好鮮嘅野菜沙律,有西生菜、粟米、豆、洋蔥,配柚子汁好清爽

帆立貝壽司$60 蔥粒免治吞拿魚腩卷$70

清酒煮蜆$65

帆立貝茶漬飯跟漬物$55

鹽燒三文魚鮫$70

安格斯牛肉稻庭烏冬$85

環境靚,食物好,值得一試!
1K
自從幾個月前公司搬到金鐘,簡直是終極美食沙漠......入夜後更是一片死寂,真的令我多麼想念以前工作的灣仔區 -.-  所以前幾日放工後,我又回到灣仔吃晚餐 XD 今次就來到櫻木,其實以前在灣仔上班時,也曾在這裡吃過lunch,記得是高質之選,不過晚餐就是第一次來試~新式和風裝修注入摩登時尚氣息,富有型格美感,高樓底賦予了遼闊空間感,座位寬敞舒適,毫不侷促,環境衛生潔淨。這裡就連碗碟器具都充滿濃濃的和風氣息呢!醬汁燒鰻魚 (1串) $30鰻魚淋上鹹香帶甜的醬汁,外皮燒得焦脆香口,肉質嫩滑,沒甚麼細骨,被炙烤得油香四溢。鰻魚炸豆腐 (2件) $48口感外皮薄薄的酥香,但裡面的豆腐非常軟嫩,有點在口中化開的感覺,証明火候掌控得準確。內餡又是肥美的鰻魚,只因我是鰻魚控 這個配搭都頗創新,平時在其他日式餐廳著實少見。海鮮蒸蛋 $38熱騰騰的蒸蛋軟軟嫩嫩,猶如豆腐花般彷彿吹彈而破。配上海鮮蒸出來的湯汁更鮮美,即時讓蒸蛋的美味再度昇華。玉子燒 $60厚切玉子燒的外層煎成微焦金黃,每一口裹滿濃郁蛋香。將熱騰騰的蛋漿層層捲起,吃下有厚實的質感,內層入口嫩滑又多汁,享受玉子燒香甜軟嫩的滋味。黑松露炒雜

這裡就連碗碟器具都充滿濃濃的和風氣息呢!

醬汁燒鰻魚 (1串) $30
醬汁燒鰻魚 (1串)

鰻魚炸豆腐 (2件) $48
鰻魚炸豆腐 (2件)

內餡又是肥美的鰻魚,只因我是鰻魚控
這個配搭都頗創新,平時在其他日式餐廳著實少見。
鰻魚炸豆腐 (2件)

海鮮蒸蛋 $38
熱騰騰的蒸蛋軟軟嫩嫩,猶如豆腐花般彷彿吹彈而破。
海鮮蒸蛋

配上海鮮蒸出來的湯汁更鮮美,即時讓蒸蛋的美味再度昇華。

玉子燒 $60
厚切玉子燒的外層煎成微焦金黃,每一口裹滿濃郁蛋香。

黑松露炒雜菌 $70
炒雜菌以牛油香配合香氣誘人的黑松露,帶出菇菌類獨有的鮮味,菌香四溢。
黑松露炒雜菌

汁煮和牛牛臉肉 (澳洲M4)
賣相極盡精緻,和牛天生肉質腍甜,用上M4級數,在肉味及油香得到最佳平衡,牛味濃得來沒渣兼有少許油花香。
汁煮和牛牛臉肉 (澳洲M4)

牛臉肉是牛肉中最嫩滑一種部位,十分適合用於慢煮,肉質軟身卻仍帶有嚼勁,比起常見的炆牛腩更鬆軟,煮得很入味。

野菜稻庭烏冬 $70
湯頭清澈,配上清甜的蔬菜和健康天然的冬菇,簡單清淡,正好平衡一下之前幾道邪惡美食。
野菜稻庭烏冬

稻庭烏冬呈扁平狀,更加纖巧幼身,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,口感如絲綢般順滑。
2017-11-20
醬汁燒鰻魚 (1串)
汁煮和牛牛臉肉 (澳洲M4)
櫻木放工帶着疲倦嘅身軀,會合係港島返工嘅朋友,佢特別推介呢間係灣仔軒尼詩道嘅日本料理。一入到餐廳,覺得樓底好高,一種好舒服悠閑嘅感覺,餐廳裝修別具心思。餐牌都包羅萬有:包括刺身、壽司、湯類、卷物、爐端燒……等等。本來好想食左口魚壽司,但係店員極力推介鰤魚壽司,而家呢個時間食係最啱架鰤魚壽司 $60@不時不食。11月到2月係最肥美😋其實係日本佢有超過100個名稱🙈,係野生深海魚。通常養殖-->稱作油甘魚;野生品種-->稱作鰤魚。鰤魚油脂豐富,質感黏牙,比油甘魚好食好多。👍🏻👍🏻👍🏻赤麵豉蜆湯$35香港一般飲到嘅麵豉湯,係白麵豉湯,呢一款赤麵豉湯,赤即係紅色嘅,味道比一般嘅面試湯龍一倍以上。店員話原來呢一款湯係比啲人飲完濃酒之後,刺激一下味覺細胞,讓整個人清醒一下。 七味魚翅$45係送酒嘅小食推介,係由魔鬼魚嘅魚翅,每$1好補身,燒得好香脆, 但亦不失口感。鹽燒牛舌$45/串呢個小食真係我嘅心頭好,燒得香脆可口,佐酒一流京蔥雞肉串$28/串呢個小食相對較為普通一點,值得一讚係個汁料非常好味,帶出咗雞肉嘅鮮味又唔太甜。帆立貝茶漬飯(跟漬物) $55新鮮帆立貝非常鮮甜,而茶漬飯
櫻木
餐牌都包羅萬有:包括刺身壽司、湯類、卷物、爐端燒……等等。

鰤魚壽司 $60@
不時不食。11月到2月係最肥美😋

赤麵豉蜆湯$35

七味魚翅$45

鹽燒牛舌$45/串
呢個小食真係我嘅心頭好,燒得香脆可口,佐酒一流

京蔥雞肉串$28/串

帆立貝茶漬飯(跟漬物) $55
新鮮帆立貝非常鮮甜,而茶漬飯同中式泡飯真係有啲相似,不過中式以湯底伴飯,茶漬飯最特別之處係以茶代湯,加上各式漬物味素,味道清新不膩。

牛肉稻庭烏冬(安格斯牛肉)$85
先要一讚手打稻庭烏冬,入口腍滑之餘還多一份煙韌,一放入口就差啲滑入喉嚨!
安格斯牛肉味濃郁、柔軟且多汁,其脂肪分佈均勻,每塊仲有大理石花紋添。肉質鮮嫩多汁,入口細緻。整個烏冬都好好食啊。
2017-11-23 218 浏览
到灣仔開會,晚上朋友帶我到這間「櫻木」吃飯,有地膽帶路,當然樂意奉陪! 餐廳樓底很高,偌大的吊燈,很有派頭。餐廳設有壽司枱,除壽司、刺身,還有串燒等供應,餐牌算是多元化。 鹿兒島豚肉沙律 ($65) 有三至四片豚肉,豚肉薄薄的,肥瘦適中,蘸一點芝麻醬,加上新鮮沙律菜,感覺不錯。 柚子汁豚肉燒 ($45) + 酢麵豉芥辣燒牛舌 ($45) 豚肉半肥瘦,肥肉燒得很爽口,酸酸的柚子汁可以解膩滯;牛舌好香,我很喜歡那個調味,兩款串燒都好吃。 軟殼蟹牛油果卷 ($70) + 吞拿魚卷 ($45) + 玉子卷 ($25) 軟殼蟹炸得脆脆的,還有我喜歡的牛油果,基本上都無得輸。吞拿魚和玉子卷,簡簡單單的,加點芥辣和豉油已經很好吃。 海鮮茶壺湯 ($60)材料頗多,如鮮蝦、蜆、帶子、本菇等,本以為會很鮮味,可惜湯底味道偏淡,有點失望。加了青檸汁去吊味,有提鮮作用。 季節菜雜錦天婦羅 ($80) 我最喜歡吃的一定是南瓜和番薯,下面像一棵聖誕樹的,跟朋友猜了一會,大家都猜不到是甚麼,一口咬下去,開估,原來是粟米芯,有趣!沒吃過新鮮粟米芯天婦羅,很爽口。其他蔬菜都新鮮,我喜歡這一碟!

餐廳樓底很高,偌大的吊燈,很有派頭。餐廳設有壽司枱,除壽司刺身,還有串燒等供應,餐牌算是多元化。

鹿兒島豚肉沙律 ($65)

柚子汁豚肉燒 ($45) + 酢麵豉芥辣燒牛舌 ($45)

海鮮茶壺湯 ($60)

季節菜雜錦天婦羅 ($80)

2017-11-22
1K
2017-11-22 270 浏览
話說,M佬聽日就要去大陸鄭州出Trip,一走仲走成個星期。返到大陸都唔知有無啖好食,就等我呢個善解人意嘅女友帶佢喺出發前食好西啦,一於去灣仔櫻木Sakuragi Omakase (其實我好食㗎啦,終於有藉口啦)。金目鯛壽司打開餐牌,見到矜貴嘅金目鯛,梗係即刻叫 (唔係間間餐廳有得食)。金目鯛輕輕火炙,肉質爽脆,清甜美味,正。鹽燒雞軟骨雞軟骨鹽味十足,燒到有啲燶,非常香口,加埋少少檸檬汁,好開胃。玉子燒玉子燒即叫即整,所以嚟到熱辣辣,蛋味特別香濃,加埋醬油蘿蔔蓉,真係無得彈。麵豉牛舌大根煮平時多數食牛舌串燒,今次見到煮牛舌就叫嚟試下。厚切牛舌,煮得好腍身,仲有濃濃嘅麵豉味。不過如果大根煮得再入味啲,就仲正。沖繩苦瓜炒豚肉沖繩出名苦瓜,入口都唔苦,麵豉炒豚肉,好入味,加埋豆腐同滑蛋,感覺幾清新。天婦羅稻庭烏冬天婦羅有兩隻蝦,仲有茄子、蕃薯同南瓜各一件。大蝦鮮味彈牙,蕃薯清甜。另外,稻庭烏冬煙韌有口感,吸埋昆布湯,非常入味。(記住Like同Share畀朋友)

天婦羅稻庭烏冬

(記住Like同Share畀朋友)
2017-11-22
天婦羅稻庭烏冬
這次與朋友吃生日飯,因日本菜向來都是朋友們的最愛,所以這次嚐嚐日本料理。這天選了近自己的灣仔「櫻木」。因這是我第一次的到來,特別期待!來到時的餐碟擺位很整齊且附上熱毛巾,感覺很窩心。看過餐牌後,個人認為以單點食日本菜來說,價錢算是中等。刺身、壽司、燒物和煮物等等的分類做得不錯,讓人看得明解。另外還有一人餐,大約$500多些,勝在夠食物種類多及平均。不過,這一天一日單點菜式!海膽卷$100和三文魚卷$40。一啖一粒小卷,非常滋味,特別是味道甘甜的海膽,鮮味十足;三文魚甘香,油脂豐富。海膽蒸蛋$45的海膽非常之大舊,出乎意料之外,海膽即使係半熟,但係味道依然甘甜,蛋蒸得非常之不錯,原因是吃下去滑滑的, 水分,一點也不老。味淋魚乾這個小食的好食程度不用多說,吃下去脆脆的,還大一點點魚香味,點上沾有七味粉的沙律醬,格外好吃。一條一條比我們清空,真是冇得頂。安格斯牛肉一聽覺得都挺吸引,見到餐牌上的牛肉稻庭烏冬(安格斯牛肉)$85價錢唔貴,仲配了烏冬,所以就叫來試一試。牛肉的質感非常軟熟香滿,也不失牛味,烏都幾令人滿意,除幼身,質感亦非常滑,果然係稻庭烏冬。一餐晚飯,我們用了三百多找數,已經別飽飽

看過餐牌後,個人認為以單點食日本菜來說,價錢算是中等。刺身壽司、燒物和煮物等等的分類做得不錯,讓人看得明解。另外還有一人餐,大約$500多些,勝在夠食物種類多及平均。不過,這一天一日單點菜式!

一餐晚飯,我們用了三百多找數,已經別飽飽,食物嘅質素不容置疑,真心值得一試,推介這間櫻木!
廚師發辦日漸盛行,一些有點質素的日式料理都相繼推出自家的廚師發辦菜單,價錢亦趨向較之前貼地一點,約$600-800已能享用一頓獨一無二的合時盛宴。前陣子筆者放工後獨自到處閒逛,來到莊士頓道的一處銀座式商廈,偶然發現一間樓上日式料理店推出了$580一位的廚師發辦,見到這麽吸引的價錢,饞嘴的筆者當然躍躍欲試,當是辛勞了一天的獎勵吧。乘電梯來到餐廳,店內裝修時尚優雅,座位寬闊舒適,氣氛恬靜怡人,店員招呼亦親切有禮,一派高級餐飲的風格。師傅首先預備了2款前菜,黑魚子松葉蟹肉海蜇,一整條的松葉蟹肉鮮甜清爽,加上脆彈的海蜇和醃漬青瓜,配上鹹香的黑魚子,滿有海洋氣息,涼快開胃。明太子芋頭,兩塊裁成六角形的香芋,沾上明太子醬後變成了柔和的粉橙色,中間放上一粒青綠色的枝豆,賣相精緻,入口軟糯中帶爽口,有點似馬蹄的口感,味道微鹹帶甜,明太子添上了卜卜的脆口,更覺清爽。跟著是一道熱雞肉丸湯暖暖胃,湯色清澈,帶木魚和芫荽的清香,味道十分清淡,幾近無味,但這樣反而更能突出了自家製雞肉丸的原有鮮味,比較適合口味較淡的食友們。接著是師傅特訂的刺身拼盤,而且還採用了新鮮即磨的山葵,不會太刺鼻,還帶點清香,令魚鮮昇華到

明太子芋頭 / 黑魚子松葉蟹肉海蜇

黑魚子松葉蟹肉海蜇

明太子芋頭

熱雞肉丸湯

刺身拼盤

接著是師傅特訂的刺身拼盤,而且還採用了新鮮即磨的山葵,不會太刺鼻,還帶點清香,令魚鮮昇華到了另一層次。
左口魚卷

左口魚卷,左口魚魚生包上鮟鱇魚肝,肉質肥美Q彈,魚肝濃香惹味,兩者的配合加上香蔥更能帶出鮮味。
炙燒金目鯛

炙燒金目鯛,厚切的金目鯛魚味濃厚帶點嚼勁,魚皮經輕輕炙燒之後更覺煙韌爽口,配上昆布醬汁和 青檸汁,倍添鮮美。
池魚刺身

池魚刺身排成一朵花的形態,頗有心思,魚皮之下明顯見到一層薄薄的魚脂,十分鮮甜肥美,魚味香濃,點上自家調製的酸汁,辟去了腥味之餘,滿口更是脂香帶回甘;唯一挑剔的是魚肉內帶有少許幼軟骨,雖不會引致哽骨,但多少也影響了一點口感,慶幸濃厚的鮮味彌補了一點分數。
牡丹蝦

牡丹蝦十分大隻,師傅貼心的將蝦身一開為二,方便客人進食,肉質鮮甜爽口,蝦頭內的啫喱蝦膏濃郁鮮香,甜美細緻。

拖羅紫蘇葉紫菜卷

除了以上刺身之外,還有筆者最喜歡的拖羅紫蘇葉紫菜卷,原塊粉紅色的拖羅放在紫蘇葉和紫菜之上,面頭再抹上新鮮山葵蓉,包起來沾上醬汁一同入口,先感受到的是紫菜的脆口和紫蘇的香氣,接著魚脂慢慢融化,在口腔內徐徐散開,肥美清香,令人回味無窮。
串燒麵醬廣島蠔

刺身之後來到燒物,當天的是串燒麵醬廣島蠔,蠔肉雖不算太大隻但肉身飽滿,燒得半生熟,軟嫩肥美,入口先是麵豉的甜香,繼而蠔汁在口腔爆發出來,蠔味濃郁,麵醬的濃香正好提昇了味道的層次,顯得更加鮮香惹味。
北海道白粟米

來到中段,大廚送上了一客日本北海道白粟米來清一清味蕾,一直都沒有諗過粟米可以用來生吃的,想不到師傅教曉了我這款粟米原來生食也十分美味,一啖咬下去清甜多汁,雖沒有太多的粟米香,但那像蜜糖牛奶的粟米汁,實在讓人驚喜難忘。
油甘魚腩壽司 / 池魚壽司 / 海膽軍艦壽司 / 左口魚裙邊 / 炙燒銀鱈魚壽司

師傅亦預備了當天時令的五款壽司
油甘魚腩壽司

左口魚裙邊

炙燒銀鱈魚壽司

池魚壽司

海膽軍艦壽司

油甘魚腩壽司,鮮甜肥美;左口魚裙邊壽司,爽彈軟滑帶油香;炙燒銀鱈魚壽司,魚油豐富,入口甘香;池魚壽司,魚味濃郁,甜鮮油潤;海膽軍艦壽司,採用了來自日本的海膽,完全沒有腥味,鮮甜回甘。
蔥拖羅手卷

接著到蔥拖羅手卷登場,拖羅切成小粒富嚼感,加上蔥花香氣未和脆脆的紫菜,點上醬油同吃,脂香味美。
白蜆清湯

吃了這麼多生冷食物,大廚安排了白蜆清湯再暖暖腸胃。以木魚湯為湯底,湯汁清淡中帶鹹鮮,白蜆甜中有甘,加上芫荽清香,整個湯清新得來更凸顯了白蜆的甜美。
芝麻雪糕

最後來一球芝麻雪糕作為結尾,雪糕質地頗為軟滑,芝麻味香濃,甜度剛好,食落似是日本貨色,味道不錯!

整頓的廚師發辦質素不俗,從菜式用料配搭到上菜次序,都看得出經過大廚悉心安排,食材雖不算十分頂級,但勝在時令新鮮,部分有少許改善空間,但以五百多元的價錢來說,食環境食氣氛食味道,算是合理。
2017-08-16
蔥拖羅手卷
白蜆清湯
芝麻雪糕
2017-11-19 114 浏览
朋友最近喺轉左喺灣仔返工,而她今天要加班,就下她喺灣仔食飯她訂左櫻木餐廳位於the Hennessy 3 樓餐廳環境幽靜、地方寬敞,予人一種悠閒感覺右口魚,魚油豐富,入口即溶鰤魚厚身,肉質鮮味,彈牙,有口感和風野菜沙律(配柚子汁)蔬菜新鮮爽脆,柚子汁好有驚喜,柚子味道濃,好清新,似食緊新鮮柚子鰻魚豆腐豆腐香滑而中間夾左鰻魚,配埋香蔥鰹魚汁,好味道,呢個配搭唔錯鹽燒三文魚鮫賣相精緻,外層燒得香脆惹味,肉質鮮美,滑溜
朋友最近喺轉左喺灣仔返工,而她今天要加班,就下她喺灣仔食飯
她訂左櫻木餐廳位於the Hennessy 3 樓
餐廳環境幽靜、地方寬敞,予人一種悠閒感覺
右口魚、鰤魚、油甘魚、池魚
右口魚,魚油豐富,入口即溶

鰤魚厚身,肉質鮮味,彈牙,有口感

盬燒三文魚鮫
鹽燒三文魚鮫
賣相精緻,外層燒得香脆惹味,肉質鮮美,滑溜

盬燒三文魚鮫
  • 和風野菜沙律(柚子汁)
  • 右囗魚
  • 鰤魚
2017-11-19 72 浏览
去完東京,好掛住日本既美食,所以今次黎到灣仔間<<櫻木>>慰藉一下心靈。 餐廳裝修都幾高級下,坐得舒適。 門口標榜係日本米直送。 呢條手巾,好有去左日本既感覺。 小食點左<<鰻魚豆腐>>,看起來似卷物,外面脆脆的鰻魚,加上入面滑滑的豆腐,口感特別。 我就叫左<<北海魚生飯>> ,一碗有好多新鮮刺身呢,牡丹蝦、三文魚、玉子、油甘魚、魚籽、帶子、海膽等等,本人最愛是海膽,份量十足。而且飯是北海道產的,可以一試。 <<牛肉稻庭烏冬>>稻庭烏冬是扁身的,入口有質感。加上牛肉是安格斯牛肉,入口又薄又嫩。 最後黎多球<<紅豆雪糕>>來完結,清清口腥既油膩感。
餐廳裝修都幾高級下,坐得舒適。

門口標榜係日本米直送。

呢條手巾,好有去左日本既感覺。
最後黎多球<<紅豆雪糕>>來完結,清清口腥既油膩感。
2017-11-16