櫻田日本餐廳

Sakurada Japanese Restaurant
2019-01-29 1820 浏览
今日放假,決定去帝都酒店試嚇渠慨龍蝦鐵板燒😋 櫻田一至日既Lunch set都有呢一個鐵板燒定食,價錢有338至528不等。佢仲有一個加強版二人餐大概$1100,有刺身!但個侍應覺得我哋兩個女仔食加強版太多,所以我哋分別揀咗帶子同埋牛肉薄燒餐。我哋揀咗鐵板燒吧檯,睇住師傅點樣燒啲龍蝦拎出嚟慨時候仲好生猛! 我覺得最特別系師傅會用埋龍蝦既膏去作為醬料,唔會太鹹但好野味!帶子燒得好嫩,唔會overcook~ 牛肉燒到五成熟加上蔥同生蒜,超正!! 我最估唔到渠連炒飯都好有心思,淨系用蛋黃去炒。
2019-01-19 1381 浏览
Head Chef ,Joe Poon非常專業,對客人有禮,細心,又攪笑!我哋叫咗兩款set,知道我們會share食,自己同我地分五份,老人家和小朋友嗰份會特別整「林」D!生日又有紅豆餅送,仲响媽咪個餅放candle ,so sweet. 我哋走嗰陣,佢煮緊第張枱,都同我地講(多謝哂,bye bye),很有禮!建議大家訂枱時,不防問下,要求Joe Poon做鐡板燒。我見到其他廚D手勢冇Joe咁型!
2019-01-19
2019-01-07 1327 浏览
無諗過會喺沙田搵到咁有質素嘅食府。好少食鐵板燒,所以食物質素無得比較。不過,我覺得好好味。甜品係蜜桃sorbet, 又香🥰又甜😋最叫我欣賞嘅,係服務。侍應們絕無高聲傾談,對餐牌有詳盡介紹,收拾碗碟又快又靜。廚師奉上每碟食物都會介紹一下,點邊款醬汁。聽到客人傾談關於食嘅話題,又會適時加入講兩句。由當地嘅廚師主理固然吸引,有同聲同氣嘅廚師邊煮邊同你傾兩句,又有另一番親切感。作為最後離開嘅一枱食客,都唔會有「趕收工」嘅感覺。餐牌上仲有好多嘢未試,期待下一次。
餐牌上仲有好多嘢未試,期待下一次。
2019-01-06
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
信用卡優惠
  • 和牛,龍蝦
2018-12-20 984 浏览
有日公司慶功宴,同事話想試啲高級啲既日本菜,咁岩老闆話有朋友介紹沙田有間高水準鐵板燒就即刻BOOK去試試,一行差不多20人,因為人多關係,基本上咩都試曬,有海鮮,有肉,有刺身,超級滿足😋😋😋再講講食物質素,全部都係用高級新鮮食材,啲海鮮勁彈身又新鮮,肉類入口即溶,拍得住日本食到既和牛,再講講餐廳既裝修,超級高級,仲要係酒店裹面,我覺得如果帶客上黎食飯傾生意真係一流,肯定事半功倍!!!!!!!🎉🎉🎉
2018-11-26 1149 浏览
月前網友劍心攪私局,曾詢問過要鐵路沿線,價位合理的好地方,心諗,打從尖沙咀站到沙田站,合乎上述要求的地方並不多,千挑萬選下,就找來沙田帝都酒店內的「櫻田」,而事後聽說食物、環境及服務的質素都不錯。 走進餐廳,帶時尚的日式風格,既有卡座,亦有廂房,至於置身鐵板燒吧檯,能一睹大廚的手藝,的確是賞心樂事。餐廳本身以鐵板燒最受食客歡迎,而一道活龍蝦鐵板燒更是名物,當然不能錯過。 鐵板龍蝦($760/兩隻)兩隻活龍蝦在鐵板上仍在郁動,夠晒新鮮,師傅單憑兩枝鐵鏟,頃刻就將龍蝦煎皮拆骨,龍蝦肉鐵板燒,蝦膏用來煮汁,一點都不會浪費。龍蝦鉗早已褪殼,火喉控制出色,蝦肉爽口彈牙,肉質甜美,超正。 龍蝦粥($398/鍋)用上原隻龍蝦,蝦膏及蝦汁都溶化入粥裡,整個鍋佔了一半是龍蝦,粥底軟綿香滑,入口豐腴甘甜,一個人份量啱啱好。仗著人多,點了近日推出既「季節定食」套餐,當中更有少見的飛驒牛,又無須另行加錢,的確挑起了心癮。套餐是以凍熱兩set奉客,理所當然地由凍食開始。 凍 醋拌野菜佐富有柿把富有柿剜成圓球,入口甜美,墊底的野菜蘸點一下醋汁,新鮮清爽,起了醒

鐵板龍蝦($760/兩隻)

龍蝦粥($398/鍋)

套餐是以凍熱兩set奉客,理所當然地由凍食開始。

醋拌野菜佐富有柿

把富有柿剜成圓球,入口甜美,墊底的野菜蘸點一下醋汁,新鮮清爽,起了醒胃的作用,令人食慾大增。

熟成梅酒凍拌機煮鮑魚

鮑魚煮得入味,而且有嚼口,梅酒凍的甜酸,起了平衡的作用,如果鮑魚能冰鎮得多點時間,相當會更切合主題。

秋刀魚、吞拿魚腩

刺身各有兩片,包括了時令的秋刀魚及肥美的吞拿魚腩,加點芥末提鮮,盡情感受肥美的魚脂在舌尖溶化,真是無以尚之的感受。

松茸海老清湯

幾片松茸已帶來了陣陣幽香,呷一口,鮮甜味美,正好挑起了食慾。

飛驒山和牛厚燒

另一道熱食是飛驒山和牛厚燒,原先是選用宮崎和牛,但餐廳近日推廣飛驒山和牛,因利乘便下便轉換了。

老實說飛驒山和牛表現只會更好,就算是厚燒,依然能感受到軟稔的肉質,與及牛肉的香味,簡單的蘸點一下黑椒鹽,味道是更提升了,必食啊!

秋刀魚有馬煮

選用了有馬特產「山椒」炮製出口感豐腴,食落較甜的有馬煮,大廚選用秋刀魚中段位置,肉地厚實,用來佐酒一流。

松茸湯稻庭烏冬

味道清新而且鮮甜,每口湯都帶有松茸的幽香,稻庭烏冬滑溜可口,熱騰騰的下肚,真是大滿足。

靜岡縣蜜瓜

甜品是來自靜岡縣的名物蜜瓜,質地是最愛的成熟程度,甜得有如蜜糖,芳香令人齒頰留香,的確是絕佳的壓軸。

2018-11-25 935 浏览
這裡曾經係我既飯堂,因為沙田高檔嘅餐廳唔多,同客食飯選擇唔多,所以呢個地方係首選,大大話話都十幾二十年。大約有一年冇食過,所以今天晚上就拜訪一下,結果。。非常十分失望😞六點多,和食枱一半客都冇,服務員放下menu就走開咗,我們貪方便叫set menu,佢提醒我吔雖然credit card有discount,但係service charge 要按原價計算 ,真係大鄉里第一次聽到,既然都坐低咗 ,照食啦!先講杯茶,應該係話我估應該係茶嘅飲料,冇味道又冇香味。第一個係澳洲鮑魚,如果唔講你一定食唔出呢個係鮑魚,因為只有牛油味再上係龍蝦 還可以啦 冇失望也冇驚喜 again 都係牛油味然後A5 和牛 我們點咗厚切同薄燒 叫五成熟最後係全熟 一滴血都冇 呢個水準真係接受唔倒可能要支持環保 問佢先至比紙巾 要再問先有濕紙巾 仲要每人一張 非常節約食完鉄板燒 應該要換呤一種茶 佢當然冇啦最有驚喜係椰子sorbet 本人對呢間店舖好有感情 水準下降至此 真的好心疼😔

先講杯茶,應該係話我估應該係茶嘅飲料,冇味道又冇香味。

食完鉄板燒 應該要換呤一種茶 佢當然冇啦

最有驚喜係椰子sorbet

本人對呢間店舖好有感情 水準下降至此 真的好心疼😔
2018-11-24
2018-11-18 734 浏览
雖然沙田「帝都酒店」對自己來說並不陌生,酒店內的餐廳,好像「玉庭」、2+2 Cafe等都有去過,但酒店內的高級日本料理餐廳「櫻田」,我就還未到訪過。直到這一天,友人相約來此飯聚,我才終於完成這酒店的最後一塊拼圖。 坐在餐廳其中一個寧靜舒適的廂房內,這夜我們在裡面吃的,是餐廳最新推出的八道菜「季節定食」($888位/2位起)。三道賣相精美,擺盤漂亮的冷菜分別是「醋拌野菜佐富有柿」、「秋刀魚、鮮金槍魚腩」和「熟成梅酒凍拌清酒鮑魚」,全部被放置於精緻的盛器中。「醋拌野菜佐富有柿」中的主角----三大粒顏色亮黃,形狀渾圓的富有柿,口感爽,味道甜,伴以同樣清爽的日本野菜,為這晚餐帶來一個清新的開始。「秋刀魚、鮮金槍魚腩」中兩大片的厚切拖羅粉紅粉嫩的,肥美如凝脂,軟滑如絲緞,魚鮮,味亦濃,教人難以抗拒。秋刀魚現正是當造的時候,吃它正合時宜。雖然我還是喜愛拖羅多些,秋刀魚刺身亦自有它的魅力。 連殼一起奉客的「熟成梅酒凍拌清酒鮑魚」,用的是來自南非的孔雀鮑,這菜式以一片紅葉作裝飾,秋意盡顯。帶有清酒甜味的鮑魚肉質爽口彈牙,以微酸的梅酒凍伴吃,更覺清新。 吃罷三道冷菜,來到熱盤部分,四道一起上

吃罷三道冷菜,來到熱盤部分,四道一起上桌的菜式分別是「松茸海老清湯」、「秋刀魚有馬煮」、「飛驒和牛厚燒」和「松茸湯稻庭烏冬」。

先喝點湯,「松茸海老清湯」湯色清澈,湯味足而不過鹹,味道挺好。
秋刀魚有馬煮」有兩大件厚厚的秋刀魚,味道濃甜,與秋刀魚刺身相比,又是另一番的風味。
飛驒和牛厚燒」有五粒厚身的飛驒和牛粒,口感甚佳,軟腍易嚼,肉汁多而味美,不負飛驒牛的美名。

松茸湯稻庭烏冬」的烏冬軟滑可喜,伴以松茸清湯與少許松茸、青菜,為肚子帶來更全面的滿足。
最後的時令「日本果物」,吃的是比北海道夕張蜜瓜更為日本人推崇的「靜岡蜜瓜」,味道清甜得讓我立刻泛起想再吃多些的衝動。
朋友愛喝酒,向來不嗜酒的我亦樂於奉陪。先後叫來兩瓶清酒,我雖不是劉伶,不懂欣賞美酒,在歡快的氣氛下,亦連盡多杯,與友人們渡過了一個享佳餚,嚐美酒的愉快晚上。

• 季節定食
  • 熟成梅酒凍拌清酒鮑魚
  • 秋刀魚、鮮金槍魚腩
  • 松茸海老清湯
  • 飛驒和牛厚燒
  • 靜岡蜜瓜
2018-10-18 3197 浏览
日式海膽蟹柳燉蛋,熱燙燙頭盤暖暖身開開胃。以高湯跟雞蛋混和,軟滑、清甜、芳香,來口海膽更精彩。搵勻沙田最好似乎得櫻田,首次到訪。刺生併盤,油甘魚越紅越靚越肥美,您做到了!魚脂香甜醇厚,跣到嘴中舌頭上翻滾,滋潤我個細胞。鯛魚半透明雪白的身驅,瘦削堅韌有咬口,淡淡然的白魚生味道。活赤貝橙紅濕潤,滑嘟嘟先脆後腍,強而有力的甜美,美味得整個人醒晒!赤身吞拿魚,淡淡鬆軟不喜歡。三文魚,意想不到的甜味突出又滑溜,餘韻良久。赤蝦,不能與牡丹蝦相題並論,爽爽鮮甜蠻不錯。八爪魚,宜人的咸香,半爽半嚥韌,使我一食再食。搭上鮮磨青葵醬油,提鮮到極致。吞拿魚腩,平普通三文魚肉更肥美甘香,魚脂味濃且豐富,大愛。澳洲特大海膽,我都係第一次食如此巨形,比日本海膽大三四倍。味道非常鮮甜可口不腥不嗅,用脆卜卜紫菜捲住食,更添風味。帶子,天生嫩滑綿綿,質素達標。刺生開胃菜完滿結束,前奏回味無窮,緊隨著熱盤端上。款款套餐食材不同,樣樣都想食,鮑魚、龍蝦、象拔蚌、銀雪魚,無一不歡,決定龍蝦啦!牛油煮帶子,第一道鐵板燒。帶子裙邊爽口味濃,肉身鮮甜先彈後綿,配埋牛油好香口醒神。香煎龍蝦球配龍蝦膏汁,天堂的味道,無可挑剔的烹調。個

香煎龍蝦球配龍蝦膏汁,天堂的味道,無可挑剔的烹調。個汁比秋田調得更鮮更濃更美味,不膩不滯,越食越想食!剛炒起活龍蝦球熱辣辣,鮮爽蝦味濃郁霸道,驚嘆的好味味啊!煎茄子、蕃薯、豆腐,經過一大輪猛攻快放後,中場休息一下。看似食材簡單,撒少少鹽煎香已成美味佳餚。雖然似乎太行,其他鐵板燒通常出炒雜菜。

香煎廣島蠔,不需任何特別調味,只要跟麵粉撈勻,放上鐵板慢煎,待顏色變得金黃就可以上碟喇﹗碟上有塊多士吸走過多油脂,清爽品嚐。小心熱呀!外層微溫,但裡面噴煙。麵粉包著鎖住精華,確保蠔汁唔會大量流失。咬落外脆內嫩,蠔汁豐富,蠔味濃郁清甜。依個套餐唔夠飽呢,散叫加多個蠔穩陣喇。龍蝦頭麵豉湯,應該係龍蝦殼麵豉湯,用剛才龍蝦殼及龍蝦頭去滾個湯,無蝦味而且麵豉太少淡茂茂。

澳洲 M5 和牛,朋友仔食唔到 rare 3 成,那就選 5 成熟吧。先將脂肪分開煎香,等釋出香濃牛脂味道,才放落和牛肉炒到 3 成熟,再調酒搶一搶火使其肉質更細緻嬌嫩,禮成上碟。牛味厚厚非凡,質地嫩滑,肉汁豐富澎湃,不需要加任何醬汁伴食,夾埋新鮮炸蒜片更香口辛甜,無得頂!剛發現原來有 seaonal 神戶牛套餐,還限量發售,唯有將來再試啦。

日式炒手打烏冬,歡樂時光飛逝如梭,轉眼已到師傅仔最後衝刺。套餐可揀炒飯或烏冬,但我唔多好飯,而且好飽喇 。師傅仔將剛才澳洲 M5 和牛邊位跟肉碎同炒加雜菜連醬油,炒得均勻熱辣辣端上。烏冬滑溜有米香,整體不過不失唔難食。紅豆雪糕,無特別,簡單的甜品作結。
日式海膽蟹柳燉蛋
刺生併盤:油甘魚、鯛魚、活赤貝、赤身吞拿魚、三文魚、赤蝦、八爪魚
吞拿魚腩、澳洲特大海膽、帶子
香煎龍蝦球配龍蝦膏汁
香煎廣島蠔
澳洲 M5 和牛
2018-08-07 2270 浏览
🖤🖤🖤特上刺身拼盤🖤🖤🖤帝都酒店的日本餐廳的刺身一向高水準 咁多年水凖依舊 刺身厚切大塊🤤不過款式就大同小異 無咩新穎選擇。試過港島區高級日本餐廳價錢仲高過櫻田,但質素都未必有咁好🙊刺身十分新鮮 大拖羅油脂甚香 完全無筋 入口溶化✨☺️呑拿魚當然無魚腩咁肥 但我就喜愛佢既魚鮮味更突出😳🤤加拿大馬糞海膽份量多 好杰身好濃郁 配上青瓜紫菜very nice 不過個人還是更喜歡北海道海膽既鮮甜味同質感👄三文魚,帶子,油甘魚,牡丹蝦都好肥美 而八爪魚係軟淋一d都唔會好似出面咁又韌又無味。👍🏻👍🏻👍🏻-🖤雜錦天婦羅呢個失色了!記得以前會炸得乾身 但今次得個油字。。。。可以不用叫!
🖤🖤🖤特上刺身拼盤🖤🖤🖤
刺身十分新鮮 大拖羅油脂甚香 完全無筋 入口溶化✨☺️
呑拿魚當然無魚腩咁肥 但我就喜愛佢既魚鮮味更突出😳🤤
🖤雜錦天婦羅
2018-08-01 1455 浏览
為左慶祝紀念日 男友專登帶我去酒店食鐵板燒一直都唔知去邊到食飯 佢帶我係酒店行左幾個圈估唔到呢間酒店入面有間食日本菜地方都幾大 可以坐係鐵板前睇住師傅即場整俾我地食我地揀左鮑魚、美國牛肉厚燒或薄燒套餐呢個餐有野菜沙律、原隻活鮑魚、大蝦、美國牛肉、炒野菜、鯛魚湯海膽炒飯或什菌炒手打烏冬、甜品個set非常豐富活鮑魚真係好大隻煎出黎好煙韌 好爽口大蝦好新鮮 炒兩炒已經夠好彈牙師傅好細心 會問我地想點樣煮法最後我地仲叫左清酒呢款幾岩女仔飲非常高質又好服務的一餐
為左慶祝紀念日 男友專登帶我去酒店食鐵板燒
一直都唔知去邊到食飯 佢帶我係酒店行左幾個圈
估唔到呢間酒店入面有間食日本菜

地方都幾大 可以坐係鐵板前睇住師傅即場整俾我地食
我地揀左鮑魚、美國牛肉厚燒或薄燒套餐
海膽炒飯或什菌炒手打烏冬、甜品
個set非常豐富

最後我地仲叫左清酒
呢款幾岩女仔飲
非常高質又好服務的一餐
2018-07-02 1798 浏览
今日放假,決定去帝都酒店試吓佢嘅龍蝦鐵板燒😋櫻田一至日既Lunch set都有呢一個鐵板燒定食,價錢有338至528不等。佢仲有一個加強版二人餐大概$1100,每多咗刺身。但係個侍應我哋兩個女仔食加強版太多😂😂,所以我哋分別揀咗帶子同埋牛肉薄燒餐。我哋揀咗鐵板燒吧枱,睇住師傅點樣燒😍 啲龍蝦拎出嚟嘅時候仲好生猛~! 我覺得最特別係師傅會用埋龍蝦既膏去作為醬料,唔會太咸但好野味😋帶子燒得好嫩,唔會overcook~ 牛肉燒到五成熟加上蔥同生蒜,超正!! 我最估唔到佢連炒飯都好有心思,佢淨係用蛋黃去炒,蛋白只係作為點綴。
今日放假,決定去帝都酒店試吓佢嘅龍蝦鐵板燒😋
2018-06-30
2018-06-01 1829 浏览
同公司同事一起過來,第一次來試這家鐵板燒。選了單人的鐵板龍蝦配A3日本和牛set。價錢不便宜,要500+。第一次食甘貴嘎lunch頭盤係煙三文魚沙律,味道不錯,煙三文魚的味道很好。然後上嘎係我最期待的鐵板燒龍蝦,肉很鮮,爽口彈牙還很香,而且一點都不乾,很好吃。廚師把肉都拆好了,吃起來很方便。之後上的是日本A3薄燒和牛,和牛太肥,燒完出來食左兩塊就已經好膩,配個酸辣醬之後就會好少少,但係都係覺得太肥太膩了。然後食佢個炒飯,呢個炒飯有驚喜,好香好好味最後食埋舊中規中矩嘎芝士蛋糕。成餐飯服務好好,會等你食完一樣收完碟先再上另外一樣,環境都晤錯,坐得幾舒服。但係價錢真係晤便,以lunch來講算好貴,另外叫左d串燒,150左右一碟,兩串。對我自己來講晤值呢個價錢,雖然味道晤錯
煙三文魚沙律
燒牛舌
鐵板炒飯
芝士蛋糕
2018-03-09 2775 浏览
沙田返工 平時食黎食去都係米線 今次難得去食好西!基於我係工作鏈既低層 其實一開餐牌個下覺得有少少貴 但係!!真係一分錢一分貨! 同朋友各自嗌set再share刺身 一上個龍蝦 嘩好大隻😦其實我平時唔係好食海鮮 因為唔鍾意腥味 但如果我嗌左呢個餐又唔食既話 咁咪浪費左大半 係呢種唔執輸既心態下就試左😂 但呢間真係煮得好好食 用啲膏煮返個汁都唔腥🤤so yummy 之後上厚燒牛 比想像中遜色 但都係好味既🤤 之後已經唔係好食得落個飯 加上個炒飯麻麻地😂 順帶一提 刺身拼盤既海膽好甜 一致讚好👍🏻出完糧我諗我會再黎食嫁🤣
2018-03-08 1815 浏览
今日係38婦女節,同同事食lunch , 揀左帝都酒店嘅櫻田,因為有同事食過話幾好味。入到去環境都唔錯,坐得幾舒服,但一打開menu 嚇親,道道菜都300起跳,真係好貴,如果知咁貴應該唔會揀。最後我地點左set, 餐前沙律味道普通,但係波士頓龍蝦好好食,肉質鮮美彈牙,而厚切同薄切牛都好香牛味,個人就鍾意厚切,比較香口,跟餐嘅烏冬就麻麻,淡而無味,而甜味cheesecake 普通,唔算勁好食。另外仲點左個雜錦刺身,有8款刺身,其中最欣賞有海膽, 三文魚同甜蝦。喱道嘅海鮮同牛都好好味,但價金方面實在太貴。
2018-03-08
2017-11-18 3725 浏览
有個男waiter服務態度好好!環境都唔錯 靜靜地 第二次黎貴左, 但食物素材都高左!值得嘅波士頓龍蝦成隻喎!仲係本身係隔離水缸游緊水好彈牙 好鮮壽司拼盤都勁正!勁大份,而且好新鮮!食完之後勁開心勁滿足感一定會再去!
貴左, 但食物素材都高左!值得嘅
波士頓龍蝦成隻喎!仲係本身係隔離水缸游緊水
好彈牙 好鮮
壽司拼盤都勁正!勁大份,而且好新鮮!
食完之後勁開心勁滿足感
一定會再去!