2016-05-23 192 浏览
路德路雖然好多野食,但係食開都係個幾間,因為好食既真係唔多!山西刀削麵就係常食既一間!豬扒刀削麵,比較重口味既一個餸炸豬扒外面香脆,肉軟林鬆化,不過都幾油架!好彩我唔怕肥!最鍾意面頭放左大量生蒜同辣椒油,香口到不得了,但係食完個口真係好臭刀削麵又滑又煙"un",真係令人食上引而個湯清清地,唔會好咸,唔錯呀!!
豬扒刀削麵,比較重口味既一個餸
炸豬扒外面香脆,肉軟林鬆化,不過都幾油架!好彩我唔怕肥!

刀削麵又滑又煙"un",真係令人食上引
而個湯清清地,唔會好咸,唔錯呀!!
午餐
2016-05-13 224 浏览
琴晚收工同男友食飯,係荃灣,唔知食咩,所以去左食佢最愛嘅刀削面~ 男友好內以前已經有食,佢本來中意尼度嘅麻辣同面質,但今次已經唔係好辣,個辣味都唔同左。我地嗌左麻辣手撕雞同金錢肚刀削面,辣另上,一齊食。我覺得個手撕雞幾好味,撕得幾幼,所以會索汁啲,而佢本身啲汁都調得幾開胃。配合爽脆青瓜絲,口感都唔錯。金錢肚就冇咩味,無論係牛味定咸汁。 而重點嘅麻辣,係又唔麻又好少辣,以前男友都會食到出汗/好辣要停下,今次完全係可以快速食我本身唔係食辣,都不左好多黎調味-_- 可見麻辣已變質!不過,面都仲係咁好味,咁有咬口,亦都好大碗整體黎講,尼個價錢,ok ge
我地嗌左麻辣手撕雞同金錢肚刀削面,辣另上,一齊食。
我本身唔係食辣,都不左好多黎調味-_- 可見麻辣已變質!

不過,面都仲係咁好味,咁有咬口,亦都好大碗

整體黎講,尼個價錢,ok ge
麻辣手撕雞
麻辣金錢肚
2016-05-12
麻辣手撕雞
2016-05-08 187 浏览
今日食lunch去左食久違嘅山西刀削面。我好中意佢嘅面質,勁級彈牙&十分有咬口。佢尼度啲面係平&寛嘅,但又好厚身,可能真係人手造嘅。而且份量啲面十足,每次都食唔晒,而面好有面粉味,好天然!! 我唔食spicy, 所以嗌左五香牛展。牛展睇落同平時見嘅差不多,不過佢唔會整得太咸,但又夠味,因為會食得出牛味,唔錯! 咬落都幾彈,因為有筋,最中意食筋~順便補補血整餐都用左幾多牙力。會keep住黎食,又近又好味又唔貴,做lunch一流,不過次次都食淨啲面好似好晒野

整餐都用左幾多牙力。
  • 刀削面
2016-04-26 178 浏览
食物不錯,最欣賞刀削麵,有口感,正!麻辣豬頸肉: 個汁ok, 可惜豬頸肉有少少乾水餃雪菜肉絲刀削麵:水餃有肉汁,不過皮厚同少涵左啲!刀削麵有口感,好味!服務:差,啲啊姐唔理客,冇咩人都等勁耐先執枱落單,收野唔理客,彈汁!
食物不錯,最欣賞刀削麵,有口感,正!

麻辣豬頸肉: 個汁ok, 可惜豬頸肉有少少乾

麻辣豬頸肉
水餃雪菜肉絲刀削麵
2016-04-25
水餃雪菜肉絲刀削麵
  • 刀削麵
2016-04-04 337 浏览
難得一場黎到荃灣,感呢度就好似台灣既小型夜市,食街。首先既正餐就俾呢個刀削麵吸引住。 店舖唔大但大家都拼抬坐,所以都唔駛等。每位最低消費$30 ,又怕兩個麵會太濟,所以叫左一麵一小食。花雕雞刀削麵雞麵分開上的,雞既酒味十分香濃,雞肉也很多,很滑。麵即叫即削,確實很好吃,好有口感,就算食到尾都唔會因為浸得奈而淋。湯底不濃亦很有牛味及清香。 蒜泥熏蹄蒜泥分量太多了多到座山咁,也很辣,不能吃辣的建議叫小蒜泥,否則像我們一樣整晚都籠罩住蒜味,很可怕。肉和一般的差不多,比外面的能吃出原味。 個人十分愛這裡的刀削麵,下次來或許淨麵已經滿足了。
難得一場黎到荃灣,感呢度就好似台灣既小型夜市,食街。

花雕雞刀削麵

雞麵分開上的,雞既酒味十分香濃,雞肉也很多,很滑。

湯底不濃亦很有牛味及清香。

蒜泥熏蹄

肉和一般的差不多,比外面的能吃出原味。

個人十分愛這裡的刀削麵,下次來或許淨麵已經滿足了。
2016-04-03
2016-03-15 142 浏览
呢間野食飯時段一向好爆。今天遲食晏,1:30黎到,應該唔使等幾耐掛!結果都唔係等左幾耐,五分鐘就有枱喇!兩個人叫了兩個雙并套餐加碟牛柏總共$124呢間D出品人人都知好味架啦!湯底味濃,豬腸和豬手都炆得好“林”入晒鹵水味,Good!不過D牛腩就唔係幾好喇!又乾又柴!另叫果碟牛柏葉就真係幾奇怪,雖然夠爽口,但係用醋醃過,巧酸呀!淨食唔係我杯茶,不過拎去浸下湯之後冇咁酸,食落都幾得意。一碗双并麵加一杯飲品都係$46,又飽又好味,Good!Good!Good!
呢間野食飯時段一向好爆。
今天遲食晏,1:30黎到,應該唔使等幾耐掛!
結果都唔係等左幾耐,五分鐘就有枱喇!

兩個人叫了兩個雙并套餐加碟牛柏總共$124
!不過D牛腩就唔係幾好喇!又乾又柴

2016-03-09
2016-03-13 147 浏览
山西刀削麵荃灣有兩間舖沙咀道個間我成日經過都好多人排隊而呢間就冇乜人排隊可能是時間尚早加上友人同我講XX男女有介紹過呢間野話好味過沙咀道個間呢個係友人叫嘅金錢肚刀削麵金錢肚好淋好好味而刀削麵就硬佐啲湯底方面一飲就知係味精湯 我叫的是麻辣豬扒米線湯底同友人嘅一樣而辣味主要係個餸到米線是普通貨色而豬扒較硬但我想問的是我的麻辣呢?個豬扒根本冇麻辣汁得啲乾嘅辣椒渣同大量蒜我見到同臺啲人叫嘅麻辣豬軟骨嘅麻辣汁係真係汁嚟仲要越食越鹹真係未試過中咁大伏以後都唔會再去
山西刀削麵荃灣有兩間舖

真係未試過中咁大伏

以後都唔會再去

2016-03-11
2016-03-05 146 浏览
店名:正宗山西刀削麵店地點:荃灣荃興徑15號地下,電話:2626 0596(1) 榨菜肉絲豬大腸刀削麵;(2) 牛腩刀削麵。午餐﹕每約四十多元。食物的整體評價:(甲) 味道/烹調:湯底偏鹹,只適合愛好鹹味的食客;但刀削麵彈牙,有嚼勁,軟硬度剛好。豬大腸的韌度恰如其分,牛腩也算鬆化。(乙) 種類方面:可供選擇的種類並不多,麵食方面不能選擇拉麵,只能選擇。環境:地方淺窄,進去以後,很擠迫。服 務:不許客人催促食物,你們認定好到哪裡去呢﹖衛生:欠佳,隨地垃圾,而且上一批客人離場後,服務員清理不淨,仍有用過的紙巾在桌面。抵食:不算便宜。
店名:正宗山西刀削麵店
地點:荃灣荃興徑15號地下,電話:2626 0596
(1) 榨菜肉絲豬大腸刀削麵;(2) 牛腩刀削麵。
午餐﹕每約四十多元。
食物的整體評價:
環境:地方淺窄,進去以後,很擠迫。
服 務:不許客人催促食物,你們認定好到哪裡去呢﹖
抵食:不算便宜。
榨菜肉絲豬大腸刀削麵
牛腩刀削麵
2016-02-28
2015-12-03 310 浏览
經常係荃灣出沒,食店多得很,但好食又會常食既真係來來去去果幾間。正宗山西刀削麵就係我地常光顧既一間。睇食評聽講呢間店唔係正宗,我就唔識點先係正宗,但覺得麵同湯頭都真係好好味東坡肉刀削麵 $34刀削麵麵質滑溜,煙靭彈牙,有嚼勁,軟硬度剛好。湯頭清甜,喝多也不口乾。肉入味,但不夠鬆化。整體味道很好,店員亦很親切,讚!

東坡肉刀削麵 $34

整體味道很好,店員亦很親切,讚!
2015-04-20 447 浏览
自從搬離元朗後,好耐都無食過刀削麵,今日去荃灣,辦完事後上openrice睇下有乜食,見到"正宗山西刀削麵",麻辣引起,就走左黎食.叫左麻辣豬肚刀削麵,幾分鐘後黎左一小碟麻辣豬肚,仲以為黎錯左小食,轉頭侍應拎埋碗麵黎...原來麻辣豬肚刀削麵係指"一小碟麻辣豬肚"+"一碗刀削麵".............好似去茶記叫牛丸河分開上咁,非常無奈........... 個麵底普通,但一d都唔辣,唯有自己撈豬肚果d麻辣醬落去,但係完全唔係果回事......食完之後勁後悔,浪費quota,早知食其他野好過......哩間野完全同"正宗"兩個字掛唔上.
好似去茶記叫牛丸河分開上咁,非常無奈...........
哩間野完全同"正宗"兩個字掛唔上.
2015-04-16
2015-03-01 492 浏览
嚟之前我完全唔知道同名嘅舖頭响荃灣原來有兩間!响沙咀道果間至係開飯網入圍熱店!咁响雄記隔籬嘅呢間舖到底係同一品牌旗下分店丫,抑或只係店名相同,兩間舖係毫無關係呢?有待各位巴打絲巴查證報料。言歸正傳,我今次就去咗荃興徑呢一間。兩位嚟到,是但叫少少嘢share試吓咩料。豆漿有煲燶底嘅味,豆味淡,水太多,得個甜。失敗!皮厚餡少冇肉汁,最離譜係個醋,疑似勾兑開稀咗。失敗!刀削麵厚身爽韌飽肚,可惜湯底太鹹;鷄翼合格。豬腸係唯一做得我認為好食嘅,爽口冇怪味,再入味少少會更好。埋咗單出咗問口問女友:「呢間嘢仲有冇下次?」女友不假思索、斬釘截鐵地答我一個字:「冇!」

言歸正傳,我今次就去咗荃興徑呢一間。

兩位嚟到,是但叫少少嘢share試吓咩料。
豆漿

豆漿有煲燶底嘅味,豆味淡,水太多,得個甜。失敗!
蒸餃

皮厚餡少冇肉汁,最離譜係個醋,疑似勾兑開稀咗。失敗!
刀削麵

2015-02-28
對於兩個港島人來說,荃灣是多麼遙遠的一方噢~難得入到新界西,這天我們就由late lunch 開始食食食到晚餐不用吃吧!第一站_φ(・_・ 山西刀削面 *✲゚*。✧ *✲゚*。✧ *✲゚*。✧ *✲゚*。✧消費:$35 per head菜式:山西菜?好食指數:(・へ・).....5/10好坐指數:1 hr *✲゚*。✧ *✲゚*。✧ *✲゚*。✧ *✲゚*。✧下午2點,兔兔和熊大的覓食時間。我們把這家山西刀削面店誤以為成山西刀削麵皇。門口好幾款餐牌其實頗為相似,應該是湯底不一樣~有麻辣有普通。但因以為評價很好,所以也不虞有詐~這次點了一碗雙餸麵,雞翼和水餃。聽說麵若不趁早吃就會糊掉,於是我倆趕緊起筷,品嚐這些差不多每條粗2cm 的麵條。嗯,感覺是新鮮的,但爽脆度真很一般。可幸的是水餃大顆像雲吞。雖然皮厚粉重,但裏面的豬肉餡料調味出色,咬落鮮甜多汁!下次應該要試雲吞先得!另我們還點了個大家都少試的小籠包。純粹口癢。一籠$25 有5只。吃過以後我建議超市內的冷藏小籠包叮出來可能還更好味一些。豬肉蒸完之後相當老。。鞋到肉碎在口中散落,而且咬落無汁,實屬罕有。。下午3點,小店人流源源不絕,維持

第一站_φ(・_・ 山西刀削面

*✲゚*。✧ *✲゚*。✧ *✲゚*。✧ *✲゚*。✧

消費:$35 per head

菜式:山西菜?

好食指數:(・へ・).....5/10

好坐指數:1 hr

*✲゚*。✧ *✲゚*。✧ *✲゚*。✧ *✲゚*。✧

這次點了一碗雙餸麵,雞翼和水餃。

可幸的是水餃大顆像雲吞。

下午3點,小店人流源源不絕,維持8成左右入座,看來知名度真一如open rice上示。若這碗麵只需$30,那我覺得性價比會合理點

木圓桌,木接凳,我們聊了上小時。但其後衛生環境就一般,蒼蠅也飛來享用剩食。um,是時候離開了。

2015-02-11
中秋過後, 天氣還是很熱吃了出一身汗會變涼快哦不要再窩在冷氣房內啦~這間在荃灣的刀削麵店是Pさま和薯常吃的麵店之一除了地點尚算方便, 味道不錯外份量也很足, 連大吃的朋友們也覺得很飽一改麵店只是回少量HP 的印象~這家的刀削麵是人手削的~ (廢話)麵很有咬勁, 湯頭也很清還貼心的用匙盛葱粒, 愛走葱的人有福了~但為甚麼Pさま會選那種清湯的款式?原因就在看上了薯點的那個...Pさま是愛辣但又不能吃辣的笨蛋如果是整碟麻辣麵一定受不了所以就會偷偷拿薯的麻辣醬如果是一團人吃又怕太辣, 可以單獨叫一份麻辣醬分來吃就剛好了!說回來這個冷刀削麵挺有趣的麵是冷的夏天吃上去很舒服~吃後一定要飲水呢, 不然吃完後不要和薯說話 (掩鼻)這家的麻辣醬, 一開始吃的話...「就只是這樣嘛, 根本不辣嘛~ (狂吃狂沾麻辣醬)」但十分鐘後...「(腫著嘴)可不可以再叫一杯豆漿? 現在放甚麼進嘴也覺得辣!」嘩哈哈, 每次介紹到朋友們來吃到噴火真的很有趣~(奸笑)
中秋過後, 天氣還是很熱
吃了出一身汗會變涼快哦
不要再窩在冷氣房內啦~
這間在荃灣的刀削麵店
是Pさま和薯常吃的麵店之一
除了地點尚算方便, 味道不錯外
份量也很足, 連大吃的朋友們也覺得很飽
一改麵店只是回少量HP 的印象~
豬頸肉刀削麵
這家的刀削麵是人手削的~ (廢話)
麵很有咬勁, 湯頭也很清
還貼心的用匙盛葱粒, 愛走葱的人有福了~
但為甚麼Pさま會選那種清湯的款式?
原因就在看上了薯點的那個...
豬肚絲麻辣冷刀削麵
Pさま是愛辣但又不能吃辣的笨蛋
如果是整碟麻辣麵一定受不了
所以就會偷偷拿薯的麻辣醬
說回來這個冷刀削麵挺有趣的
麵是冷的夏天吃上去很舒服~
吃後一定要飲水呢, 不然吃完後不要和薯說話 (掩鼻)
這家的麻辣醬, 一開始吃的話...
「就只是這樣嘛, 根本不辣嘛~ (狂吃狂沾麻辣醬)」
但十分鐘後...
嘩哈哈, 每次介紹到朋友們來吃到噴火真的很有趣~(奸笑)
2014-07-01
豬頸肉刀削麵
豬肚絲麻辣冷刀削麵
2014-08-28 366 浏览
今日又係刀削麵既時間.到底荃灣呢3間刀削麵有咩關係呢,食物差不多,名字又差不多,令人摸不著頭腦不過係食客既角度黎講,食物質素最重要.今次試下麻辣手撕雞冷刀削麵$45加凍檸茶$6,$22涼伴青瓜咁樣食法不便宜喔,但願有水準手撕雞白雪雪好似好淡,但係放係雞既底部有肉醬,甜甜地,雞肉上面既係蒜頭和辣椒油,咁姐係甜,咸,辣有齊了凍冰冰既麵條,而且十分煙韌,食起黎的確幾爽快,夏天食撈麵的確一絕.份量亦好足料,都幾大碗,夠哂飽.涼伴青瓜就係醋加蒜,麻油再打瓜拍爛希望入味吧.呢個小食只要落得夠多蒜,就行不理正不正宗,好食就行
咁樣食法不便宜喔,但願有水準

不理正不正宗,好食就行

2014-06-18
2014-05-02 651 浏览
見間間食店都好多人, 全部差不多爆場, 見這正宗山西刀削麵店 都好多好評所以來食下.坐下來叫左個麻辣豬排刀削麵, 湯底主要是上湯, 初初仲以為比錯左, 因為點左麻辣面, 最後知道麻辣只不過是在另上既豬排上加上辣椒渣同蒜. 這樣可因應自己吃到幾多辣而放幾多入上湯. 但以上湯來說, 味道很清甜很好. 湯底比起很多的面店還要好再點左口水雞試下, 單點小食都算幾大碟下, 食落像醉雞多D, 只不過是用醉雞加上辣椒油, 但以醉雞來說會比較好, 很入味也有醉雞味道PS, 相信喜歡麻辣的朋友應該不會是你的心水
但以上湯來說, 味道很清甜很好. 湯底比起很多的面店還要好

PS, 相信喜歡麻辣的朋友應該不會是你的心水

2014-05-01
  • 上湯刀削麵