2018-11-11 89 浏览
星期六加班放工,無野做,自己處理埋個午餐先再返屋企。攰啦,搵間餐廳醫肚先。行到石山街附近 ,見到民華,冇都冇諗就行咗入去。我叫左個豉椒排骨飯同燒賣同凍0茶。好快就送餐,一般我覆唔 到三個message就有得食​蒸飯: 熱辣辣,鳳爪用料足。原盅瓦盅出,懷舊feel,廿呤蚊,大大盅。排骨啖啖肉,肥瘦適中。飯 係粒粒爽身飯,溝埋釋放出來d豬油非常滋味!正正正燒賣:一盅四粒大大粒,食落有蝦有豬有杞子,合格貨式啦,17蚊,大酒樓口味。正正正 凍檸檬茶:茶味夠,檸檬份量夠,夾得啱啱好,爽!!!

鳳爪排骨飯
2018-11-10
鳳爪排骨飯
2018-11-11 49 浏览
行入民華, 二話不說, 就點了最喜歡的「常餐」​常餐的常,唔係解做平平常常,而係經常​ ​ 這幾乎是我每次與朋友聚腳的好地方呢。 一來地方舒適 乾淨企理,服務又好,當然最緊要就係食得開心​我今次常餐嘅4個隊員包括:1.牛油多士 = 很香! 很脆! 好味! 好厚度!2.火腿炒蛋 = 蛋夠滑3.鮮茄火腿通粉 = 蕃茄湯底濃稠美味,甜甜酸酸,好醒胃。火腿份量足,又有蕃茄粒食,夠健康。 4.凍檸茶 = 大愛這裡的凍檸茶,完全沒有苦澀的味道,檸檬「篤」得越多越好喝,卻又怎樣都不會過 酸。非常清甜!
行入民華, 二話不說, 就點了最喜歡的「常餐」​
我今次常餐嘅4個隊員包括:
1.牛油多士 = 很香! 很脆! 好味! 好厚度!
2.火腿炒蛋 = 蛋夠滑
鮮茄火腿通粉
2018-11-11
  • 鮮茄火腿通粉
2018-11-10 77 浏览
星期五輪休,醒來已經下午2點幾,無無聊聊之下到四處逛街看看有沒有節目! 出到去西環,個肚已經打晒鼓,需要搵搵一些食物招呼一下,離遠見到堅尼地城站附近有好幾間餐廳,即刻行去check吓有咩好嘢。然後發現民華,呢間門面靚,入面座位好寬敞, 下午茶落去歎下都唔錯….我叫左個盅頭飯。佢地有好多款選擇,跟餐連埋杯 熱飲都係36蚊,今時今日真係好抵。我最後揀左咸旦肉餅,唔好睇佢細細盅,佢個底幾深都幾多大盅的~ 而且材料好足,咸旦又圓又大所以個飯好香,加埋肉餅鬆軟好味,佢d飯仲有米香添~ 正~整體感覺十分良好,價錢好合理。

整體感覺十分良好,價錢好合理。

咸蛋肉餅飯
2018-11-09
咸蛋肉餅飯
2018-11-10 60 浏览
初哥食評,如果hea咗唔好見怪,小弟都用咗心機寫㗎啦,如果有民華食客有同感,就留言啦......是日堅離地,咁啱又响堅尼地附近想搵D野食,經過見到呢度都有間民華,就黎試下啦。入到去裝修光猛,燈火通明,感覺衛生乾淨,入到餐廳就即刻有人安排我同朋友坐卡位。我地兩個人分別叫左一個常餐,加一個盅頭飯,哈,因為唔係好肚餓。上餐速度好快,值得一讚!常餐可選火腿/餐肉/腸仔配炒蛋煎蛋等,我就要左餐肉炒蛋再加牛油多士。牛油多士都幾厚,咬落亦鬆軟好吃,而且夠熱配上牛油係好香的。 炒蛋香滑有蛋汁同蛋香的。個主食,我就揀左薑絲牛肉麵,呢個幾好食喎~ 湯底有牛味,薑絲味道辛辣適,而且份量足,真係好夠薑,而且食落仲好開胃! 牛肉切得大細適中,咬落都幾嫩滑的~ 啲麵軟硬適中,整體都好食。

2018-11-09
  • 薑絲牛肉麵
2018-10-22 196 浏览
好多年冇去過堅尼地城,港鐵開咗就同老公去行下,見到有間餐廳新裝修,咁啱又肚餓入去試下先,裝修環境唔錯,再睇下餐牌就點左兩個餐,分別係火腿炒蛋厚多士,薑絲牛肉米粉配凍奶茶,炒蛋炒得好滑好香,厚多士烘得外脆內軟,牛油搽得好均勻,正!不過太大件食唔晒,米粉都唔錯,另一個餐點左糯米雞加金錢肚,配凍檸水,糯米雞入邊好多料,有雞翼,叉燒,好好味,金錢肚好入味,有小時候到酒樓食過的味道,呢啲點心係茶餐廳出現好小有。叫咗咁多野,加埋都係$100左右,值得推介,總結而言食物有水準,侍應服務良好,淨,不過冷氣有點凍,坐得耐不太舒服。

2018-10-19
午餐
  • 常餐,糯米雞,西多士
琴日星期六同老公豬去行山,做運動前嚟到呢間新開嘅茶餐廳醫肚。食lunch時段全場滿座,鋪面光猛,整潔企理,坐得舒服,員工態度不錯。我叫咗常餐鮮茄牛肉通粉,通粉大大碗,個湯超濃,有大大粒番茄同牛肉,真係好好味,絕對係有誠意之作。個餐配埋厚多士加炒蛋加腸仔,厚多士好脆,炒蛋好滑,包埋杯熱奶茶都只係$38 ,可以話係平靚正。之後如果想食常餐,都一定會諗起幫襯民華!老公豬就揀咗咖喱牛腩飯,我試咗少少。個咖喱好香又唔太辣,好開胃,用嚟撈飯一流。牛腩入邊仲有我至愛嘅牛筋,老公豬讓左件牛筋俾我食,好腍好入味,之後先發現原來仲有一至兩件牛筋,牛腩都有幾件,絕不馬虎!食到一半先留意到原來呢間茶餐廳仲有中式點心同蒸飯賣,既然黎到我忍唔住要叫多個排骨飯兩個人分黎試吓, 20幾蚊響邊度搵!排骨汁入咗啲飯度好香,又唔似啲酒樓咁油,排骨肥瘦適中,係有水準之作!我同老公豬都好喜歡去茶餐廳,呢間茶餐廳可以話係我心目中頭幾位嘅餐廳,佢嘅食物質素屬高水平,環境衛生舒適,員工態度有禮,上餐亦很快,價錢比想像中便宜,之後一定會再嚟幫襯!

鮮茄牛肉通粉
排骨蒸飯
  • 常餐
  • 排骨飯
2018-10-21 99 浏览
食過民華最signature既常餐未?岩岩同朋友講起,就即刻要再食多次,當然要繼續支持我最愛嘅,蕃茄湯通粉啦雖然已經食過好多次, 但係次次來到都一定忍唔住再叫佢, 因為佢真係誠意之作!🍅蕃茄湯叉燒通粉 👍🏿 蕃茄湯特濃,啖啖原粒新鮮蕃茄,蕃茄味濃得來唔係好假嘅茄膏味。通粉唔會煮或者浸到腍。最值得一讚係啲叉燒!每粒都肥瘦均勻,好香口,又唔會好油,激讚!🥚滑蛋同多士都係用心之作。多士好脆,唔會烘到變焦,牛油搽得好均勻,每一啖都品嚐到,仲要大大舊,務求食到你飽😛 滑蛋都同以往一樣咁滑,蛋味十足😋

2018-10-21
  • 蕃茄湯叉燒通粉
2018-10-21 145 浏览
其實我一直都係民華嘅fans黎架! 今次真係想多d人識佢所以的起心肝寫呢篇食評!唔洗我多講大家都知佢嘅常餐同埋多士真係做得好出色。沙嗲牛麵,牛肉冇比鬆肉粉整淋,有趙口有牛味,沙嗲沙底香濃。我一直覺得沙嗲牛一定要配麵,仲要用叉食,依隻麵整得好好食嘅, 不丹子彈牙, 牛肉仲有D 汁响面,汁都係濃嘅,而且成個湯都係沙嗲味,唔同於一般仲見到白底湯既茶餐廳。話明係招牌一定有d料到嘅!! 多士堅出色,相當好味! 面包面爽口,裏面鬆軟,加埋牛油煉奶真係好好味! 我自家嘅食法係會將一塊沙爹牛肉放上多士上面 😁又咸又甜嘅感覺一d都唔怪, 仲好過癮tim!!

唔洗我多講大家都知佢嘅常餐同埋多士真係做得好出色。

2018-10-21
  • 沙爹牛肉麵
有啲人出去食飯,成日覺得要食啲自己整唔到嘅先至夠化算,夠抵食。但係我就唔係咁諗囉。咁如果身為一個專業廚師,佢咪唔使出街食飯🤔正所謂食得多山珍海味,有陣時都要食啲簡單啲嘅嘢嘅😂 難得唔使應酬食飯,自己一個人靜靜地,我就鍾意平平常常咁樣去享受我嘅一餐😌😌😌😌住喺呢頭附近,民華餐廳,都會一個星期幫襯好幾次。今日心情麻麻,行過又見到呢個街坊,又走去入面,見到同事們仍然好努力咁樣工作。實在忍唔住要表揚一下,佢地唔係博上位,因為次次來到都會好熱情。😏所以邊個話香港人情紙咁薄。今日我又十年如一日咁樣食我嘅常餐,今日擺入口嘅多士一樣咁脆,沙爹牛肉麵嘅沙爹牛肉一樣係充滿肉汁,軟綿綿。將啲沙嗲汁攪勻落啲麵嗰度,一啖食落去,心入面不禁講咗一句perfect。今日,我唯一一個perfect的時刻,响民華誕生😏

今日,我唯一一個perfect的時刻,响民華誕生😏
沙爹牛肉麵
2018-10-20
沙爹牛肉麵
工作關係,成日要出街,好多時都係自己一個人午餐。已經一段時間冇幫襯呢間,今日行下行下就走左入去。 再度好平常咁點咗個常餐。 身為牛肉癡嘅我一定要點牛肉,個天灰朦朦,我就口淡淡,所以叫左蕃茄湯底,亦即係鮮茄牛肉通粉,再配我極愛嘅午餐肉、炒蛋同厚多士。佢哋嘅蕃茄湯底是鮮甜的,係鮮蕃茄嘅味道,牛肉軟軟仲沾滿蕃茄湯嘅甜味,補充番我所需要嘅維他命💃🏻一個常餐,炒蛋同多士都係主角,而呢間民華同旺角果間一樣,始終都可以保持水準。厚身多士外皮脆口熱辣辣,中間軟綿綿,塗滿一層厚厚嘅牛油,再放埋蛋香味十足嘅炒蛋上去一齊食,嗰一啖層次豐富嘅口感,為我的尋常下午增添左無限動力,戰鬥力足以捱到星期五💪🏻💪🏻💪🏻😂😂😂
工作關係,成日要出街,好多時都係自己一個人午餐。

鮮茄牛肉通
餐肉炒蛋厚多士(極正!😋)
2018-10-18
鮮茄牛肉通
餐肉炒蛋厚多士(極正!😋)
  • 鮮茄牛肉通粉,厚多士
2018-10-17 142 浏览
話說我媽媽好鍾意食西多士,不過佢老人家又成日嫌人哋條邊做得唔好食,因為冇飛邊的說。跟住有朋友介紹我去民華, 話下午茶餐只係廿蚊又好味,咁我哋咪去試下。 果然我個朋友都冇介紹錯。佢哋個西多士的確好味。 首先係塊麵包夠厚而且鬆軟,炸得啱啱好,啲煉奶同埋糖漿份量充足。鍾意食甜品嘅朋友就啱曬。 一放落口咬一啖,啲煉奶同埋糖漿係會響你個口度 beep出嚟嘅。超正。 平時畀我捨棄嘅邊皮位今次都全部食曬。其實睇住隔離枱,佢哋叫咗多士三文治,睇落都好食嘅。因為塊面包多士做得的確掂。
,咁我哋咪去試下。

西多士
2018-10-17
西多士
2018-10-16 120 浏览
上星期同朋友👭去咗堅尼地城做嘢😥因為實在太肚餓😁,所以一出地鐵站就要搵嘢食😉😉最近地鐵口嗰幾間,已經食到有啲厭, 行多兩步又見到一間未食過嘅叫做👉民華餐廳👈估佢唔到,勁好食,服務態度一流。我咁少寫食評都實在忍唔住一定要抽時間讚下佢地👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我哋叫咗幾款唔同嘅嘢食😋😋😋我勁鍾意食佢個咖哩雞飯。。。啲咖哩又香又濃而且唔會勁辣😋😋😋係好多餐廳都做唔到既咖哩香味而且仲散發著 美味嘅椰香 個飯入面 仲包咗 四件雞 有兩件雞柳 一隻雞中翼 一隻雞鎚 如果一個 正常食量嘅女孩子 應該會覺得好飽好飽 不過我食曬😁特別要點名讚賞 有一位老人家 侍應 叫做文叔, 佢簡直好到你唔信。我從來未試過去茶記食嘢, 會有伙記提我小心杯茶熱😍😍 總括感覺食物好味 環境乾淨 服務一流 我好肯定我一定會再返去幫親 😁雖然我住喺九龍
上星期同朋友👭去咗堅尼地城做嘢😥

因為實在太肚餓😁,所以一出地鐵站就要搵嘢食😉😉

叫做👉民華餐廳👈

咖哩雞飯
2018-10-10
咖哩雞飯
2018-10-04 152 浏览
之前試過其他民華餐廳了,今次路經呢間就走左入去試下先,裝修新環境唔錯,再拎起餐牌睇下先,就點左兩個餐,分別係火腿炒蛋厚多士,薑絲牛肉米粉配凍奶茶,多士大件夠飽肚,米粉都唔錯,另一個餐點左糯米雞加金錢肚,配凍檸水,自己可以配搭唔同食物,呢啲點心係茶餐廳少見的,食物選擇夠多,中式西式都有。兩個餐味道都唔錯,值得推介去試試嘅,總結而言食物保持一貫的水準,侍應服務良好,環境清潔乾淨,係可以一試再試的餐廳。

2018-09-30 117 浏览
食咗幾次西環民華餐廳,覺得佢哋嘅裝修好靚,服務唔錯。今日係星期六又係幾日假期,瞓醒都中午😅,次次放假經過都好多人,今日專登晏啲先去幫襯,平時嚟都係食常餐,鮮茄义燒通係我既至愛😍餐肉炒蛋好滑好有蛋香味,最正係件即烘多士,加奶加花生醬不得了😋今次點咗我最中意嘅其中之一西多士真係正😋厚厚嘅牛油,又可以選糖漿或煉奶,外脆內軟應該係即叫即做,加杯凍啡爽啊!見到䣓離台食梅菜肉餅飯好似幾好食下次試下先😄
2018-09-29
2018-09-22 107 浏览
今天去西環探親戚,原來西環也開了一間民華餐廳,之前在柴灣食過,食過一次就比佢D即烘多士深深吸引,好耐都無食過咁外脆內軟尤其是個番茄湯底,好濃嘅蕃茄味,好胃口下次一定會再去,希望貴公司可以保持這水準
尤其是個番茄湯底,好濃嘅蕃茄味,好胃口
下次一定會再去,希望貴公司可以保持這水準
2018-09-22
  • 番茄牛肉通粉