餐厅: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
资讯:

2023-07-21 75 浏览
正宗的車仔麵,真的買少見少,難得這間跟兒時吃到的味道是一樣,實在太開心了~大碗麵( 豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸及菜)~豬腸是小腸來的,咬起來非常冧軟肥美,豬腸的滷汁亦非常入味;魚蛋是陳皮魚蛋來的,質感彈牙有陳皮香;白蘿蔔清甜無渣,非常吸味;豬皮的也是很吸汁,吃起來特別正;雞翼的滷汁也很入味,雞肉好味;魷魚有數片厚厚的,點小辣的伴魷魚吃很惹味~紅豆冰~整杯都很香奶味,不太甜的,紅豆非常多,足足差不多有半杯,紅豆粒粒原粒,超好喝~

2023-07-21 73 浏览
上星期去咗尖沙咀嘅永年士多食午餐🩵永年士多人人都喜歡食🩵午市時候也很多人排隊買餐,但也選等得快💕我揀咗米粉,今次揀左麻辣湯底好正,最正就係豬大腸😊油香味濃,配埋墨魚蝦巻,山根,墨丸,吸哂啲湯勁惹未,墨魚蝦巻好彈牙,蝦味濃郁😆另一碗叫左蘿萄,豬手,酸齋米粉,好味😋配車仔麵汁,豬手好有骨膠源👏🏻🩵加了蝦醬通菜,蝦醬勁好味😋份量非常多🩵🩵咖央多士,面層脆脆地,一啖咬落口,好滋味呀🩵飲品:樽仔奶茶及紅豆水
上星期去咗尖沙咀嘅永年士多食午餐🩵
永年士多人人都喜歡食🩵
午市時候也很多人排隊買餐,但也選等得快💕

另一碗叫左蘿萄,豬手,酸齋米粉,好味😋
配車仔麵汁,豬手好有骨膠源👏🏻🩵

加了蝦醬通菜,蝦醬勁好味😋份量非常多🩵🩵

咖央多士,面層脆脆地,一啖咬落口,好滋味呀🩵

飲品:樽仔奶茶及紅豆水

2023-07-19 47 浏览
每次經過永年都大排長龍,車仔面湯底好出名,一直好好奇到底有幾好味🤔襯下午茶時間人少少可以試下🤪✅大碗麵豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翅雞翅尖、魷魚、紅腸、菜 超大碗麵之餘仲可以試到勁多配料,尤其係我最愛嘅豬紅、蘿蔔、豬排,超入味😍一間車仔麵最重要係入味,呢度唔止入味仲好好味,難怪咁多人排隊😬✅韭菜豬紅一定要Order!真係超好味😋韭菜新鮮,豬紅入味!✅斑蘭咖央多士斑蘭咖央係我最中意嘅口味,食落甜甜地,外脆內軟😋仲可以加小小錢轉雙拼口味都幾貼心😳✅樽仔奶茶奶茶口感順滑,飲得出好濃嘅茶味,一試就愛上💕✅港式紅豆冰夏熱天時飲杯紅豆冰透心涼,紅豆冰🫘💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5📍永年士多 (加拿分道) (尖沙咀)尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖

✅大碗麵
豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翅
雞翅尖、魷魚、紅腸、菜

✅韭菜豬紅
一定要Order!真係超好味😋韭菜新鮮,豬紅入味!

✅斑蘭咖央多士

✅樽仔奶茶
奶茶口感順滑,飲得出好濃嘅茶味,一試就愛上💕
✅港式紅豆冰
夏熱天時飲杯紅豆冰透心涼,紅豆冰🫘

💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5

📍永年士多 (加拿分道) (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
2023-07-17 55 浏览
I came on a windy/typhoon day before 6 PM, but even then, this place was quite busy.When you enter, you either order from the counter with a person or from the machine. Surprisingly, there was no English option for the machine. And there aren’t sufficient pictures to try to order without translation haha After placing your order, you take your receipt and go pick up your meal from the counter. It takes longer than you may expect, so try to grab a seat first. Also, this place is relatively small,

After placing your order, you take your receipt and go pick up your meal from the counter. It takes longer than you may expect, so try to grab a seat first. Also, this place is relatively small, so the staff may have you share your table with other customers.

I ordered the 四寶麵. It comes with 4 ingredients — pig intestine, pig skin, pig blood, and radish. You can pick the noodle type, adjust the spicy level, and add other toppings, just like many other noodle places. If you don’t know what to get, I think this is a good choice.

四寶麵

For $56, I think it’s really worth it. The size is good, and the toppings sufficient. I ordered 小辣, but honestly, I thought it was already quite spicy, so be warned.
2023-07-17
四寶麵
2023-07-17 46 浏览
好耐冇食過永年車仔麵,今日經過尖沙咀就入去回味下!我哋叫咗三餸車仔麵+班蘭咖央多士,咁耐冇食都保持到水準👍🏻三餸車仔麵1)豬腸、雞翼、蘿蔔粗麵$53: 蘿蔔超入味又淋又冇根,正👍🏻豬腸洗得好乾淨,食落口又唔會覺得好肥😋2)豬皮、魷魚、魚皮餃油麵$47: 魷魚大大塊好爽口,口感唔會韌,豬皮就吸哂湯汁入晒味好爽口!呢度嘅麵嘅份量都好多,好似出邊啲車仔麵加底咁😂男生應該覺得夠食。3)班蘭咖央多士$18: 兩塊細細件啱啱好,多士烘得夠香脆,有啖啖椰子味道。最後當然唔少得叫杯地道既紅豆冰$15同埋熱奶茶啦$12。

三餸車仔麵

最後當然唔少得叫杯地道既紅豆冰$15同埋熱奶茶啦$12。
  • 三餸一麵
  • 蘿蔔
  • 咖央多士
2023-07-05 109 浏览
我最喜愛食永年士多嘅車仔麵,簡直係車仔麵界嘅世一 !!!每次老公都會叫個大碗麵,乜都有D唔洗諗,大大碗又夠哂佢食!我自己就鐘意叫三餸麵,仲要係揀D大碗麵冇嘅餸,咁就可以一齊Share食!! 另外會加$18叫個酸熟,酸齋真係好好味!!永年士多嘅湯底好夠味,小小辣已經好辣,同埋D餸都好入味,無得頂!
我最喜愛食永年士多嘅車仔麵,簡直係車仔麵界嘅世一 !!!
每次老公都會叫個大碗麵,乜都有D唔洗諗,大大碗又夠哂佢食!
另外會加$18叫個酸熟,酸齋真係好好味!!

2023-06-28 132 浏览
🐱一直都鍾意食永年車仔麵,不過而家既水準真係大不如前🤐🤐🤐三餸車仔麵(豬紅、豬腸、蘿蔔):$52🌕🌕🌖/5 叫左米粉+麻辣微辣🌶️湯底有少少甜,辣汁唔係好香同唔夠惹味👌豬紅係偏甜,帶有少量蒜蓉粒🧄我以前會特登叫2份豬紅😂豬腸同以前一樣啦,冇咩特別🐷值得一提係蘿蔔,唔建議叫🙅🏿‍♀️雖然冇渣,但係完全唔入味🙄🙄完全退步哂🤧🤧🤧

🐱
一直都鍾意食永年車仔麵,不過而家既水準真係大不如前🤐🤐🤐

三餸車仔麵(豬紅、豬腸、蘿蔔):$52
🌕🌕🌖/5
間唔中就想食下車仔麵 今次黎到尖沙咀呢間永年士多 沙田元朗銅鑼灣都有分店~ 尖沙咀呢間分店就有啲迫👀✨ 大碗麵💲 72有豬腸 魚蛋 蘿蔔 豬紅 豬皮 雞翼 雞翼尖 魷魚 紅腸同埋菜 足足10種配料!啱曬我呢啲長期選擇困難既人😹 可能因為揀咗微辣咖喱汁 所以無咩咖喱味 但係個湯底本身都甜口~ 車仔麵黎講 72蚊其實唔平 但係每款配料都表現幾好🤍 尤其蘿蔔 無渣 好甜好入味🤩 我好少食豬紅 但係呢度既豬紅甜甜地 夾起唔會散✨ 豬腸如果清走多啲肥會更好😗✨ 抹茶紅豆冰💲 +15 (單點💲 28)如果抹茶味濃啲會更好 但係紅豆好足料~加一:❌

✨ 大碗麵💲 72

✨ 抹茶紅豆冰💲 +15 (單點💲 28)
如果抹茶味濃啲會更好 但係紅豆好足料~

加一:❌
一直都喜歡吃車仔麵,而永年仍然是我的首選,今晚更試了新出的涼粉冰及多士,味道很不錯。今次點了大碗麵油麵底、腐乳通菜、榛子朱古力多士及涼粉奶茶。大碗麵有齊十款人氣車仔麵餸,豬紅、豬腸、豬皮、蘿蔔、紅腸、魷魚、魚旦、雞翼、雞翼尖同菜,每款餸也十分入味,我特別喜歡豬紅豬腸同蘿蔔,我點的微辣剛好,惹味提味,而油麵彈牙好味。腐乳通菜嫩滑冇渣,配上腐乳醬很好。麵後來一客新口味榛子醬多士厚切,香口,甜度剛剛好,推介!而另一新款奶茶涼粉冰也值得推介,多重口感透心涼。

今次點了大碗麵油麵底、腐乳通菜、榛子朱古力多士及涼粉奶茶。

腐乳通菜嫩滑冇渣,配上腐乳醬很好。

• 腐乳通菜
  • 榛子醬多士
  • 奶茶涼粉冰
今日第一次到尖沙咀店,1點半到落單,到2點幾都未有得食。廚房有6、7人忙成一團糟,但一大堆食嘢客人企住齋等。終於決定放棄等,同老細話「有冇搞錯,食車仔麵,都要等咁耐,真係離譜。」老細話唔好意思,人手不足。好在佢地知理虧,退錢畀我。我奉勸佢地落單時,先溫馨提示要等好耐,咁嘛大家就唔會有誤會囉。希望佢地未來會搞好地。另外,見到食客食嘅牛腩撈,地牛腩乾徙徙,更加覺得要等咁耐唔抵。

2023-05-22 123 浏览
睇完戲去醫肚仔,揀左又平又飽肚既車仔麵食,叫到成枱都係食物,都不用二百蚊。 大碗麵 $72 必食大碗麵,一碗有齊10款基本餸,如魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、豬腸、魷魚、紅腸、雞翼、雞翼尖、菜等,超豐富。麵底有6,7款自選,湯底仲有辣與不辣、麻辣等。我地揀左唔辣,咁先原汁原味。當中最愛豬腸夠粉、蘿蔔夠淋又入味。麻辣孖寶 $38好惹味既麻辣豬耳拼牛百葉,份量不少, 辣辣地好開胃。腐乳通菜 $25通菜無渣配咸香腐乳,食落好惹味。斑蘭咖央多士 $18細細件方便食,咖央醬夠多,食得好滋味。天氣炎熱我地叫左抹茶紅豆冰 (跟餐$15) & 紅豆奶茶冰 (單叫$28),消暑解渴又邪惡。

大碗麵 $72

麻辣孖寶 $38
好惹味既麻辣豬耳拼牛百葉,份量不少, 辣辣地好開胃。

腐乳通菜 $25
通菜無渣配咸香腐乳,食落好惹味。

斑蘭咖央多士 $18
細細件方便食,咖央醬夠多,食得好滋味。

天氣炎熱我地叫左

2023-05-09 120 浏览
約左朋友係尖沙咀交收,咁就早少少出去行下兼食返個午餐。行過永年士多突然就醒起好耐冇食車仔麵,所以就入去食返碗麵啦!食車仔麵實在太多選擇,樣樣都想食,咁就嚟碗大碗麵,一次過有十樣餸夠晒滿足。佢個湯底唔錯,唔會得個咸字而且唔會越食越口渴。樣樣餸都好咻,我最鐘意就係個雞翼尖同雞翼,佢醃得夠味之餘仲好嫩滑。豬皮、魷魚同蘿蔔都唔錯,不過豬腸就最令我有驚喜,估唔到可以煮到咁軟嫩,仲唔會有啲腸『益』味,所以平日怕食豬腸嘅我都食晒。另外我都叫左碟淨酸齋做小食,酸酸地好開胃呀最後叫左杯抹茶紅豆冰,初頭怕個味會怪怪,但入口又估唔到咁夾,首先佢抹茶味都夠又唔會太甜,,而且紅豆份量足料得嚟又可以食到粒粒紅豆,唔錯

另外我都叫左碟淨酸齋做小食,酸酸地好開胃呀

午餐
自選三餸蒜油撈麵(單點$62),其實單點自選三款$9餸嘅撈麵只係$50,不過加錢叫咗其他餸;肥牛,份量多,牛味濃郁,食落唔韌,配以微辣手工麻辣醬食用,味道更佳;韭菜餡,韭菜、豬肉比例平均;酸齋,略嫌偏甜咗少少;菜芯,口感嫩滑,味道清甜;蒜油撈麵,粗麵口感軟硬適中,容易掛汁,食落蒜香味道十足;上湯,內有香蔥,飲落有鮮味。自選三餸車仔麵(單點$60),其實單點自選三款$9餸嘅撈麵只係$50,不過加錢叫咗其他餸同轉咗烏冬做麵底;牛肚,肉質腍身,食落好入味;冬菇,口感厚肉,食落好Juicy;蟹籽丸,內有湯汁;甜酸菜,口感爽脆,味道酸甜,幾好味;烏冬,口感煙韌;勁辣手工麻辣醬,辣度7分,食得出有香料味道,同烏冬好夾。招牌熟蝦醬配通菜(單點$28),選用大澳益昌號熟蝦醬製作,味道咸鮮,但略嫌偏油咗少少,通菜口感爽嫩。班蘭咖央多士(單點$18),班蘭味道清香,咖央椰香味道足球,口感綿滑,多士口感外香脆內鬆軟。樽仔奶茶(單點$17),茶味濃香,甜度6分,飲落夠凍。抹茶紅豆冰(單點$15),抹茶、紅豆份量一比一,抹茶如果可以濃味D會更好,紅豆口感綿密但仍然食到顆粒感,整體甜度6.5分。

樽仔奶茶(單點$17),茶味濃香,甜度6分,飲落夠凍。

• 抹茶紅豆冰
  • 勁辣手工麻辣醬
  • 甜酸菜
  • 招牌熟蝦醬配通菜
2023-04-26 120 浏览
📍#尖沙咀 #永年士多#羊羊在尖沙咀#羊羊在九龍早排夜放工,行經尖沙咀叫到好多人食,就入去試下😄永年最出名車仔麵唔多講啦,但周邊小食同樣好味😋✨三餸車仔麵 $45今次揀咗墨魚丸+牛丸+魚腐,配埋油麵🤟🏻 魚腐同牛丸好普通,但係墨魚丸係有料個隻,同譚仔個隻差唔多🦑湯底佢只係問我辣唔辣,原來有分咖喱同麻辣湯🫠睇返佢俾咗咖喱湯我,少辣都辣到噴火🥵不過好香,唔係普通港式咖喱咁,有落唔同香料😳✨自選車仔麵 $56另外試埋魚蛋+魷魚+牛腩,配埋粗麵😙魚蛋係細粒嘅陳皮魚蛋,魷魚大塊冇咩味,牛腩少肥唔柴😆湯底應該都係咖喱湯底,但唔知係咪叫咗牛腩,竟然有腩汁味😧加咗腩汁仲香咗,有啲肉香味配牛腩好正😳✨韮菜豬紅 $18以咁嘅價錢嚟講都抵食,豬紅仲多過韮菜😂豬紅唔腥,外皮有少少脆皮咁,一咬入好嫩滑,仲有豬紅特有香氣👍🏻韮菜有花,但係仲好新鮮,唔會老☺️✨咖央多士 $18厚多士嚟,一塊分返開兩塊食都仲得😏麵包烘得幾脆,可惜放耐咗就有啲韌😣咖央分量唔多,但薄薄一層就夠了,唔太甜🤩✨涼粉奶茶 +$15純粹搞下笑咁,見佢舖頭癡哂廣告好正咁,但係不了🫣太甜了,涼粉啲糖水都倒埋出嚟,奶茶味都蓋過了☹️人均價錢-~$80評分

📍#尖沙咀 #永年士多

✨韮菜豬紅 $18

✨咖央多士 $18

✨涼粉奶茶 +$15

人均價錢-~$80
評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #尖沙咀美食 #九龍美食 #車仔麵 #茶記 #香港茶餐廳 #美食推介 #咖央多士 #朋友聚餐 #情侶好去處 #紀念日 #節日慶祝 #生日飯 #情人節 #生日餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #香港必食
2023-04-25 101 浏览
經過美麗華、每次都會到旁邊的永年吃車仔麵。車仔麵餸選擇超多~斑蘭咖咉多士 $18 烘得香脆可口、細細件當小食剛好。三餸車仔麵點了牛筋、酸齋、蘿蔔、流心蛋、微辣咖喱湯底不算太辣、牛筋炆得好腍、蘿蔔冇渣、酸齋都好好味。 雞翼豬腸豬皮幼麵$51 — 雞翼好入味米線、豬腸係必點、肥厚又清得乾淨、豬皮吸收了腩汁的微辣都很不錯。韮菜豬紅 $18 — 滑嘟嘟豬紅很入味、抵食試了新的特飲 — 涼粉奶茶冰 $15,奶茶跟涼粉配搭新穎、好有懷舊味道。菠蘿冰$15 大大杯好多菠蘿~

斑蘭咖咉多士 $18 烘得香脆可口、細細件當小食剛好。

韮菜豬紅 $18 — 滑嘟嘟豬紅很入味、抵食

菠蘿冰$15 大大杯好多菠蘿~