朋友介紹沾仔記麵食嘅蝦籽撈麵好食,咁啱阿妹話約我食飯,又要我諗食乜,就突然醒起你,即刻帶阿妹去佐敦先⭐️淨雲吞雲吞大大粒,皮薄餡靚,驟眼望埋去有成4隻蝦喺入面,d蝦仲好彈牙添呀,正😋⭐️秘制蝦籽撈麵蝦籽好香,麵質好食,另外有碗湯跟埋,可以撈,朋友冇介紹錯👍⭐️甜酸炸雲吞炸到脆卜卜,食落唔會成口油,雲吞入面有好多蝦,跟埋甜酸醬好食🤤⭐️蜆蚧鯪魚球鯪魚球好足料,好彈牙,就咁食就已經好好食,跟埋個蜆蚧就更鮮味,正呀😋

⭐️淨雲吞

⭐️秘制蝦籽撈麵
蝦籽好香,麵質好食,另外有碗湯跟埋,可以撈,朋友冇介紹錯👍

⭐️甜酸炸雲吞

⭐️蜆蚧鯪魚球

2024-09-20
  • 秘制蝦籽撈麵
  • 淨雲吞
  • 甜酸炸雲吞
  • 蜆蚧鯪魚球
2024-09-20 84 浏览
今日星期五,收工想食地道美食,剛好人又係佐敦,所以就決定去沾仔記麵食,呢間餐廳屬於懷舊風,一路食一路有滿滿嘅童年回憶,講到咁,野食當然高質好食啦!我不嬲都勁鍾意食鯪魚球,而呢間正正有超多鯪魚球,首先我要咗個雲吞牛肉鯪魚肉河,湯底好清,牛肉係用咗鮮牛肉,雲吞超大隻,蝦肉好紮實,而重點就係鯪魚肉超級無敵大粒,雖然只得兩粒,但係真材實料,超級結實。朋友就要咗碗雲吞牛肉鯪魚肉麵,佢都話好好食,當然啦,嚟得呢啲地方梗係要加一碟油菜㗎啦,啲菜好新鮮,加埋蠔油真係有屋企嘅味道。其實本身已經好飽,但係走之前都要叫多一樣蜆蚧鯪魚肉,呢隻係有炸過嘅,點埋蜆蚧又係另一番風味。

2024-09-19 129 浏览
《沾仔記麵食》年逾六十年歷史,傳統老字號沾仔記雲吞麵店深受本地人及遊客歡迎的雲吞麵店已經好多年無食過沾仔記,咁岩有日經過佐敦發現了這間剛搬了舖位的沾仔記,加上之前睇到super junior 圭賢食過之後令我都好想食🤣剛好未到高峰用膳時間,店內未算好多人,於是就決定入和食碗“細蓉”我估大部份人都會點佢個“三寶”麵,有鮮蝦雲吞、鮮鯪魚球和新鮮牛肉,鮮蝦雲吞大大粒,入面有原隻鮮蝦,大過乒乓波嘅鯪魚球,厚身鮮嫩嘅鮮牛肉,配上爽口彈牙嘅竹昇麵好好味,再飲啖鮮甜嘅大地魚熬煮嘅湯頭倍加滋味。另外乾撈蝦籽撈麵,甘香又美味,蝦籽有提鮮作用,相對湯麵版,撈麵更爽口。另外點了炸蜆蚧鯪魚球,肉質更彈更juicy,食落更香口。白灼韭菜花自帶甜味,點少少蠔油更鮮。三寶麵 ($47)三寶拼秘製蝦籽撈麵 ($47+$12+$6加蟹籽)韭菜花 ($26)蜆蚧鯪魚球 ($30/3粒)
《沾仔記麵食》
年逾六十年歷史,傳統老字號沾仔記雲吞麵店
深受本地人及遊客歡迎的雲吞麵店

三寶麵 ($47)
三寶拼秘製蝦籽撈麵 ($47+$12+$6加蟹籽)
韭菜花 ($26)
蜆蚧鯪魚球 ($30/3粒)
2024-09-17 38 浏览
🍜 **沾仔記麵食 Jim Chai Kee Noodle**我今天在佐敦的沾仔記嘗試了他們的三拼(+$12 轉蝦籽撈麵),價格只需$59。這碗轉蝦籽撈麵的蝦籽鮮味十足,鹹香四溢,每條麵上都沾滿了蝦籽,口感滑順又有韌性,完全沒有鹼水味,吃起來格外順滑,香氣逼人。🍤裡面的大粒鮮蝦雲吞,皮薄餡靚,全部都是新鮮蝦肉,口感爽口,讓人一口接一口。牛肉選用上等部位,煮到剛剛好,入口時新鮮嫩滑,牛味香濃,令人陶醉。🥩鯪魚球也相當大件,鮮味十足,口感軟綿,讓人一試成主顧。✨此外,三拼還附有高湯,湯底使用了豬骨、蝦籽和大地魚乾等材料熬煮而成,味道清甜,令整碗麵的風味更加升華。這樣的搭配,讓人感受到真正的美味!👍**沾仔記麵食 Jim Chai Kee Noodle** 位於佐敦廟街300號地舖

鯪魚球也相當大件,鮮味十足,口感軟綿,讓人一試成主顧。✨

**沾仔記麵食 Jim Chai Kee Noodle**
位於佐敦廟街300號地舖
1K
2024-09-15 65 浏览
小店位於佐敦廟街,主打多款傳統麵食,平民價錢,足料又飽肚。店內環境唔大,預咗要搭枱,但座位之間有適當距離而且都幾乾淨,留意返7:15 last order,想食嘅記得要早啲去。食物款式唔多,主要配菜為雲吞、鯪魚球同新鮮牛肉,然後再揀麵類。單/雙/三拼,每樣加$6,轉蠔油撈麵、蟹籽撈麵嗰啲就要再額外加錢。唔想要配料亦可以淨係揀麵食或者小食。雲吞皮超薄身,入邊有成三至四粒爽口彈牙嘅蝦,調味啱啱好,唔使額外點醬都可以。鯪魚球大大粒,真材實料冇得彈、牛肉份量唔少,牛味突出,但因為厚切所以唔算超級滑。麵食要咗幼麵、粗麵同河粉,放咗一段時間都唔會變硬身,但係會索湯所以都係建議快食。幼麵吸滿湯汁、粗麵帶點咬口,個人幾喜歡、河粉滑嘟嘟,唔夠飽嘅可以加底,另外加埋醋、豉油、胡椒粉可改變口味,食落冇咁單調。

今日去開九龍公園玩,玩到好熱又有D肚餓,唔想食飯就醒起附近既沾仔記,已經唔係第一次了幫襯了,所以一黎就叫叫上次食過既😍。雙拼/三拼麵+轉蝦籽撈麵🍜蝦籽勁多,轉撈麵就更加食到粒粒分明🤩,每一啖都好脆口好過癮👍。不過始終都係鹼水麵,加醋同加湯汁一齊食就去到陣味,就更加爽😝。另外佢地既雲吞大大粒,中間既蝦肉又彈牙😆,好有舊時食雲吞麵既感覺。而鯪魚球彈牙無骨有鮮味,牛肉同樣有驚喜地又滑又有肉味。餸黎講合格有餘💯。仲要特別提大家用佢地既秘製辣椒油就更加惹味😋。最後我地當然都叫左即炸蜆蚧鯪魚球,鯪魚球佢地即炸,夠哂香口🤯。食個陣小心熱,因為係即炸既關係,好辣口🤣。黃金既炸物,基本上每次黎都必點😍。係舊式既麵舖要有D創新又唔好偏離傳統既味道,我覺得呢間都做到點樣去吸引人,剩係個蝦籽撈麵已經夠哂打卡📷,而且味道同價錢都係合格同合理,一定會再次去幫襯🤓。@沾仔記地址:佐敦廟街300號地舖#佐敦美食#雲吞麵#蝦籽撈麵#沾仔記

雙拼/三拼麵+轉蝦籽撈麵🍜

@沾仔記
地址:佐敦廟街300號地舖
#佐敦美食
#雲吞麵
#蝦籽撈麵
#沾仔記
2024-09-11 184 浏览
嗰日經過佐敦,就過嚟食碗雲吞麵,原來呢條街都好多好嘢食。今日揀咗非常老嘅字號沾仔記,呢度嘅主打非常簡單,重點係三樣餸,雲吞,牛肉同埋鯪魚球,簡單直接✅️蝦子牛肉雲吞雙拼撈粗麵 牛肉係用咗本地嘅新鮮牛肉,所以非常之軟腍,而且充滿牛肉味,雲吞皮薄而餡料豐富,誇張啲講句裏面嘅蝦嘅份量好似打卡火鍋店嘅蝦球一樣。搭配撈麵,麵條Q彈,吸附了醬汁的鮮味,整體口感層次豐富。而且粗麵冇乜鹼水味值得一讚,蝦子的鮮甜與牛肉的香味相互輝映✨️蜆介鯪魚球魚球外層金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。蜆的海味和鯪魚的鮮香相得益彰,搭配特製的醬汁,讓每一口都充滿驚喜,是一道十分受歡迎的小吃。腐乳通菜搭配香濃的腐乳,味道獨特。通菜保持了爽脆的口感,而腐乳的香味則為整道菜增添了深度,簡單卻充滿家常味
嗰日經過佐敦,就過嚟食碗雲吞麵,原來呢條街都好多好嘢食。

蝦子牛肉雲吞雙拼撈粗麵

蜆介鯪魚球

腐乳通菜
2024-09-07
  • 鮮牛肉拼鮮雲吞蝦籽撈粗
  • 鮮蝦雲吞蝦籽撈粗
  • 蜆蚧鯪魚球
2024-09-09 103 浏览
今日真係幸運,食到沾仔記嘅大大粒雲吞!啲雲吞咁大粒,飽滿嘅餡料真係令人嘆為觀止。搭配埋忌廉Schweppes,真係一個絕配!清新嘅忌廉口味同滋味濃郁嘅雲吞,應該係一個出色嘅組合。夏天,飲返杯忌廉Schweppes,係一個好好嘅選擇!清涼解渴,令人心情愉悅。沾仔記嘅大大粒雲吞,真係值得推薦!唔知你覺得個忌廉Schweppes點呢?係咪令你感到清新舒爽?食完咁啱嘅組合,相信今日嘅用餐體驗一定好滿足!Enjoy啦!

2024-09-08 95 浏览
今次嚟左沾仔記麵食,未入到門口都見到有好多街坊街里喺入邊幫襯,一個平平無奇嘅店,估唔到居然內藏驚喜!舖頭主打新鮮牛肉,大大粒鮮蝦雲吞同埋蜆蚧鯪魚球💕我想講三樣都係必試!我今次就叫咗蝦子撈麵配鮮牛肉鮮蝦雲吞雙拼。價錢非常抵,雲吞係之前從來都冇食過咁大粒!非常非常非常足料🤤重要嘅嘢要講三次,平均一粒雲吞入邊有三至四隻蝦仔!另外叫咗個蜆蚧鯪魚球,鯪魚球非常鮮味!完全冇其他魚嘅怪味,同埋鯪魚球都係非常大粒!呢間鋪真係非常足料!舖頭嘅小姐姐哥哥們服務態度都好好,唯一大家要留意嘅係舖頭8:00就關門,last order 7:15🤧所以想試個朋友唔好太晏去喇!
舖頭主打新鮮牛肉,大大粒鮮蝦雲吞同埋蜆蚧鯪魚球💕
我想講三樣都係必試!
2024-09-07 65 浏览
今日忽然很想吃雲吞麵,於是便前往佐敦附近的一家沾仔記麵食。這家餐廳主要出售雲吞鯪魚肉和牛肉麵以及港式粉麵,我個人特別喜歡它們的幼麵,非常有彈牙,口感極佳。他們的雲吞更是大顆肉多,而且鯪魚肉也是大塊的,必須分幾口才能完全品嚐。除了一般的粉麵之外,他們還可以加蝦子。他們最新推出的秘製蝦子撈麵更是美味,一口麵一口蝦子,非常正宗。而且價格也很合理,只是40多港元。我們還點了他們的時令油菜,加了份生菜。至於飲品,不論是汽水、豆漿還是烏龍茶都有多種選擇。

2024-09-04 136 浏览
🔹️朋友仔回港✈️ 當然要帶她去食啲地道嘢啦😁 我們去了佐敦 “沾仔記” 食麵麵 🍜 店舖以傳統裝修, 食物有水準😋怪不得那麽多遊客光顧👬🧑‍🤝‍🧑 店員友善🧑‍💼👩🏻‍💼 價錢親民💰🔸️招牌三拼🍲三拼以雲吞、牛肉和鯪魚球配米粉, 雲吞大大粒, 內裡有爽口彈牙蝦蝦, 牛肉軟嫩腍身, 充滿牛肉香, 鯪魚球鮮香Q彈, 米粉幼滑😋🔸️秘製蝦子麵🍜撈麵爽口, 配上香噴噴韮黃湯撈, 麵上佈滿秘製蝦子, 味道鮮香惹味👍🔸️油菜🥬點了菜心和韮菜花🌾 菜心鮮嫩清甜、韮菜花脆嫩爽口🤤🔸️飲品低糖豆漿🥛咖啡☕️豆漿冰凍、解渴、低糖份👍咖啡香濃夠提神🤩

🔸️招牌三拼🍲

🔸️秘製蝦子麵🍜

🔸️油菜🥬
點了菜心和韮菜花🌾 菜心鮮嫩清甜、韮菜花脆嫩爽口🤤

🔸️飲品
低糖豆漿🥛咖啡☕️
豆漿冰凍、解渴、低糖份👍咖啡香濃夠提神🤩

2024-07-08 191 浏览
一直都想試傳統麵,特別係蝦籽撈麵,今次特別行過嚟食完先去行街。⭐️三拼(鮮蝦雲吞、鮮鯪魚球、新鮮牛肉)配蝦籽撈麵因為太貪心想一次過試晒三款食物,所以叫了三拼-鮮蝦雲吞、鮮鯪魚球、新鮮牛肉。雲吞包得好大個,入面嘅蝦都好大好彈牙,調味剛剛好。鯪魚球好鮮魚味,而且都係大大個。牛肉口感則超級嫩滑,應該有特別處理。另外,我轉了要食蝦籽撈麵,勁多蝦籽係面,麵條彈牙有嚼勁,唔會好乾身,好正。⭐️韭菜花⭐️低糖豆漿豆漿香濃順口,唔錯。

⭐️三拼(鮮蝦雲吞、鮮鯪魚球、新鮮牛肉)配蝦籽撈麵

⭐️韭菜花

⭐️低糖豆漿
豆漿香濃順口,唔錯。

2024-07-03 153 浏览
講開食麵,食出名既麵食😋佐敦超老字號麵食店———沾仔記🍜係我至愛啦😋呢度主打幾款招牌款式:鮮蝦雲吞鮮鯪魚球新鮮牛肉真的主打一個新鮮👍🏻🤤主食仲可以單拼雙拼三拚,我咁胃食當然選擇三拚啦😋全部要食啊🤤三拚都只係$47,好抵啊🤤可以選擇麵底,我就揀正常湯麵,大大碗,好吸引,新蝦雲吞裡面有4-5 隻蝦而且超彈牙,鯪魚球都超級大粒彈牙,真係未試過其他地方食咁大粒,真係超有水準,仲有鮮牛肉也是嫩口好食😋另外小食:時令油菜,好特別,有韭菜花,又係好少有,超嫩的好好吃🤤鍾意食脆口既 甜酸炸雲吞也是必食之選,甜甜酸酸好開胃架😋
呢度主打幾款招牌款式:
鮮蝦雲吞
鮮鯪魚球
新鮮牛肉
真的主打一個新鮮👍🏻🤤
鍾意食脆口既 甜酸炸雲吞也是必食之選,甜甜酸酸好開胃架😋
2024-06-22
2024-06-23 137 浏览
呢間雲吞麵已經有好多年歷史,裝修環境都好有情懷,地道嘅港式口味👍🏻,一向都好多街坊支持!菜式選擇唔算多,麵食配菜都係三樣嘢:鮮蝦雲吞、鯪魚球同騸牯鮮牛肉,💰$35就有大大碗雲吞麵,另外可以加多碟小食,性價比極高🤩!------------------------------🥠◖雲吞鯪魚球麵◗ $41兩拼麵食都係加$6,有兩大粒雲吞,內餡超多蝦肉;鯪魚球成個拳頭咁大個,鯪魚肉味濃又彈牙!🐂◖騸牯牛蠔油撈粗◗ $41牛肉估唔到份量都唔少,仲要搭多兩條生菜!蠔油撈埋啲粗麵,口感爽身,鹼水味夠濃,幾鍾意!🧆◖蜆蚧鯪魚球(5粒)◗ $45見着店家現成不啲鯪魚肉出嚟炸,油溫火候都控制得啱啱好,外皮微煙靭,🧆◖甜酸炸雲吞(3粒)◗ $30炸雲吞香脆,食落唔會有油膩感,可以點上佢哋個酸甜醬汁,好香口!🥬◖時令油菜◗ $26呢度嘅油菜幾特別,有韭菜花,韭菜花切成段加上蠔油,幾鮮嫩清爽!🥛◖低糖豆漿◗ $8🥤◖無糖可樂◗ $8🌟 Encore指數:8.8/10
🥠◖雲吞鯪魚球麵◗ $41

🥛◖低糖豆漿◗ $8
🥤◖無糖可樂◗ $8

🌟 Encore指數:8.8/10
2024-06-22 139 浏览
堂食吃了$53的一碗淨雲吞加通菜,在等候的時候,登覺廳面有一股較難聞😷的氣味,淨雲吞有4粒,比較10年前的雲吞較細小,通菜份量一般,吃完走去收銀位付款,一名年輕的女服務,詢問以何方式付款,告知以八達通付款,該女服務員用微信支付寶的平台機給我拍咭結帳,但沒有告知應該付多少!在拍咭付款後,離開店舖前感覺不妥,不知道對方收了我多少錢,便用手機查看八达通付款資料,得悉被收取了$55元,但計算後應該付款 $53(淨云吞$35+通菜$18), 便立即轉身查問該女服務員,她竟說 以為我賣外賣,當時我離座付款後,我用過的碗筷匙羹仍在桌面,何來「以為外賣」的說法呢?服務員的態度,看樣子似是還不太情願退回多的$2元,而且沒有任何的歉意的說對不起,是否錯收,只她本人才知道!! 因此,溫馨提示各位客人日后在此類店舖光顧,买單時必須要看清楚付款記錄!😡😡

😡😡

2024-06-19