開關無期,唯有到處搜尋異國美食當去旅行!今天遊覽的便是曼谷近郊的大城餐廳已換上聖誕佈置,充滿節日氣氛就坐後先來一杯泰式特飲,龍眼冰!甜度剛好,龍眼肉份量十足大城美食多,最出名必定是船麵!大成招牌船麵有雞蛋、豬肉丸、豬膶、肉片、牛丸及安格斯牛!泰藉主廚以泰國直送的配料熬製出香濃多層次的湯頭,滲入滿滿食材,帶出豐富味道泰式咖喱雞粗麵比港式粗麵滑及彈牙,咖喱帶陣陣香料香泰式古法煲仔翅有冬菇絲、雞絲、火腿絲和蟹肉!湯頭鮮甜濃郁,加點芫荽、芽菜或香醋,更可以增加層次感餐單上還標註了數款菜式可轉素食,十分貼心!Ayutthaya柚子沙律清新可口泰式炒椰菜苗是我在東南亞餐廳必點的菜式!口感和味道比一般中式椰菜突出,爽脆惹味甜品斑蘭椰子湯圓外面是煙韌的斑蘭湯圓皮,餡料是花生和椰糖,清香暖胃值得一讚的是這裡可用匙羹喝的泰式咖啡!熱飲以公雞碗盛載,用煉奶沖泡,奶香濃郁凍飲何試試沒有奶及糖的黑咖啡,獨特的烘烤過程產生類似焦糖的口感吃完這餐後,可暫時舒緩一下沒法旅遊的失落,希望疫情快一點過去,大家可以繼續周圍去

餐廳已換上聖誕佈置,充滿節日氣氛
就坐後先來一杯泰式特飲,龍眼冰!甜度剛好,龍眼肉份量十足
龍眼冰

大成招牌船麵
泰式咖喱雞粗麵比港式粗麵滑及彈牙,咖喱帶陣陣香料香
泰式咖喱雞粗麵
泰式咖喱雞粗麵
泰式炒椰菜苗
斑蘭椰子湯圓
泰式咖啡
享受一下,泰國菜的二人晚餐🇹🇭唔知食咩好,直接😩套餐最好啦二人餐抵食選擇又多落單好快就有野食不過套餐無飲品要另外加環境舒服,而且光猛乾淨$298👯‍♀️,有四款菜式碎肉生菜包估唔到可以可揀豬肉或雞肉辣唔會太辣,絕對可以接受,青檸味酸甜清新配搭生菜🥬炸蝦餅熱辣辣大大嚿,有口感而且爽口彈牙泰式古法煲有魚翅、蟹肉、花膠、金華火腿、雞絲同冬菇超級多野!炒鮮蝦金邊粉,超級酸甜,少少重口味,都更惹味,唔會太濕剛好凍泰式奶茶、珍多冰都唔錯架!
享受一下,泰國菜的二人晚餐🇹🇭
唔知食咩好,直接😩套餐最好啦
二人餐抵食選擇又多
落單好快就有野食
不過套餐無飲品要另外加
環境舒服,而且光猛乾淨
$298👯‍♀️,有四款菜式
碎肉生菜包
估唔到可以可揀豬肉或雞肉
辣唔會太辣,絕對可以接受,青檸味酸甜清新配搭生菜🥬
炸蝦餅熱辣辣大大嚿,有口感而且爽口彈牙
炒鮮蝦金邊粉,超級酸甜,少少重口味,都更惹味,唔會太濕剛好
凍泰式奶茶、珍多冰都唔錯架!
2021-11-27 49 浏览
🌟 大城招牌船麵($98):如果大家諗唔到食咩餸,建議大家可以試下呢款招牌船麵,麵底可選金邊粉或粗麵;餸料有雞蛋、豬肉丸、牛丸、豬潤、肉片、安格斯牛、炸豬皮,非常豐富,湯底雖然好似好深色,但飲落算清甜。🌟 青檸汁燒豬頸肉($78):豬頸肉肥瘦適中,廚師燒得香脆可口,而加入青檸汁則多一番清新感。🌟 炒鮮蝦金邊粉($88):份量唔算太多,金邊粉嫩滑,鮮蝦爽口彈牙。🌟 芒果白糯米飯($68):甜品點可以少咗芒果糯米飯,用上原個芒果,椰漿加入綠豆粒,芝麻,整體唔太甜,食埋呢個甜品先係完美既總結。🌟 泰式粉紅青檸梳打($28):青檸梳打加入百香果,酸酸甜甜,非常醒胃。 📍大城船麵銅鑼灣謝斐道483至499號新城大廈地下G&H號鋪

📍大城船麵
銅鑼灣謝斐道483至499號新城大廈地下G&H號鋪
2021-11-27 44 浏览
係卡位或者梳化位坐得舒服鍾意呢度嘅燈光設計天花係圓圓嘅燈感覺新潮現代感覺 配上藍綠色調牆上面掛住嘅食物相都好吸引令到真係肚仔好餓 嗱嗱聲叫咗幾個食 呢度仲要係冇加一!好抵食~♥︎ 青檸汁燒豬頸肉 Grilled Pork Neck w/line sauce $78一大塊擺盤好靚 又好食 有三隻醬汁都附上 用鐵盆裝住 真係好似去咗泰國一樣 自己落少少新鮮青檸 配埋啲醬汁 超正 !!♥︎ 泰式遊船濃湯河 牛丸 肥牛 boat fresh white noodle soup with beef balls and beef $78濃濃鮮味嘅湯底 加埋泰式湯河 每一條河粉都索晒啲汁係牛肉片大大塊 好似越南湯河咁生生地過一會就俾熱辣辣嘅湯整熟 係最好嘅口感仲有幾粒牛丸 彈牙好食~♥︎ 海南雞飯 Rice w/Hainanese Chicken $78可以+$10轉髀 啖啖肉 滑嘟嘟嘅雞皮 好嫩滑有埋兩舊大冬瓜嘅雞湯附上 配油飯 ♥︎ 泰式炒通菜 stir-fried tung choi in thai style $68一碗咁樣上 都幾大碗 有水準♥︎ 椰青 Coconut $38 可以刮埋啲肉食 清甜
係卡位或者梳化位坐得舒服

鍾意呢度嘅燈光設計天花係圓圓嘅燈
感覺新潮現代感覺 配上藍綠色調

牆上面掛住嘅食物相都好吸引
令到真係肚仔好餓 嗱嗱聲叫咗幾個食
呢度仲要係冇加一!好抵食~

一大塊擺盤好靚 又好食 有三隻醬汁都附上
用鐵盆裝住 真係好似去咗泰國一樣
自己落少少新鮮青檸 配埋啲醬汁 超正 !!

濃濃鮮味嘅湯底 加埋泰式湯河
每一條河粉都索晒啲汁
係牛肉片大大塊 好似越南湯河咁生生地
過一會就俾熱辣辣嘅湯整熟 係最好嘅口感
仲有幾粒牛丸 彈牙好食~

可以+$10轉髀 啖啖肉 滑嘟嘟嘅雞皮 好嫩滑
有埋兩舊大冬瓜嘅雞湯附上 配油飯

一碗咁樣上 都幾大碗 有水準

♥︎ 椰青 Coconut $38
可以刮埋啲肉食 清甜
2021-11-25 96 浏览
上星期5叫左個午餐點左杯泰奶,飲飲下發現口裡面有玻璃碎,當場報食環同入醫院照胃鏡。留左電話俾負責人,負責人話會打電話俾我,結果無影!完全無打過電話俾我,關心下食客發生咩事!我之後打電話返去要求賠償,負責人話會另外聯絡我,結果又係無左影!Whatsapp又無回覆!呢間餐廳做事相當有問題,誠信亦都好有問題!大家想食到有問題嘅食物同飲品,就繼續去呢間餐廳啦!惡劣服務,以後都唔會光顧呢間餐廳!Blacklisted

呢間餐廳做事相當有問題,誠信亦都好有問題!

大家想食到有問題嘅食物同飲品,就繼續去呢間餐廳啦!

惡劣服務,以後都唔會光顧呢間餐廳!Blacklisted
泰奶
2021-11-25 71 浏览
船麵是泰國地道平民麵食,這兩三年間在香港竄紅,專門店愈開愈多。【泰國大城船麵】坐落銅鑼灣謝斐道黃金地段,今天與友人逛街,見到舖面寬敞潔淨,便來嚐嚐。泰式遊船濃湯河 牛丸肥牛 ($78)湯底呈深褐色,味道濃稠鮮甜。河粉吸收了湯汁精華,香濃滑溜。牛丸細細粒爽口彈牙,加上炸豬皮更添香脆口感。泰式咖喱牛粗麵 ($78)湯底竭度十足尤像撈麵,咖喱微辣中散發清甜的椰香,香濃滋味令人徹底被俘虜。麵上放了經油炸麵條。不但賣相好看,口感層次也大大提升。Ayutthaya柚子沙律 ($68)柚子大大舊用料大足,醬汁以魚露青及青檸汁為主,酸辣鹹香。拌勻青木瓜條、蝦米、乾葱碎、炸蒜片、花生碎及芫荽同吃,平衡了柚子的澀度,爽口開胃。芒果白糯米飯 ($68)份量巨型,一個芒果兩邊切片絕不欺場。白糯米飯微暖,伴著大量香濃椰漿,吃下香甜軟糯。上面撒上鬆化的綠豆仁,帶來淡淡鹹度,風味頓時提升。芒果百香果冰 ($38) 賣相吸引,芒果汁濃稠,加上酸香並重的百香果籽, 清爽解暑。珍多冰 ($28)粉條煙韌有嚼口,如果甜度可以減半則更美味。

泰式遊船濃湯河 (牛丸肥牛)

泰式遊船濃湯河 牛丸肥牛 ($78)
泰式咖喱牛粗麵

泰式咖喱牛粗麵 ($78)
Ayutthaya柚子沙律

Ayutthaya柚子沙律 ($68)
芒果白糯米飯

芒果白糯米飯 ($68)
芒果百香果冰

芒果百香果冰 ($38)
賣相吸引,芒果汁濃稠,加上酸香並重的百香果籽, 清爽解暑。

珍多冰 ($28)
粉條煙韌有嚼口,如果甜度可以減半則更美味。
2021-11-23 47 浏览
大城船麵耐唔耐就想食下泰國野今日黎到銅鑼灣去朋友介紹嘅大城船麵止下泰國癮牛肉船麵大大碗牛肉份量都幾多有6/7塊新鮮!肉味夠湯夠濃郁炸豬皮香!另外仲有牛丸夠晒誠意金邊粉大大碟,顏色鮮艷!好吸睛蝦夠彈牙配埋青檸檬汁開胃!食極唔停豬肉生菜包肉夠粹香料夠而且肉仲好夠肉汁包埋生菜食正然後海南雞依間幾出色呀雞皮下面無咩肥膏肉好滑唔洗點汁都夠晒味點埋d 汁就當然更正啦炸蝦餅都唔錯彈牙炸粉唔厚炸得唔油整體黎講好食性價比亦高二人餐好抵食好似回到10年前咁乾淨想食泰國野可以黎試試~
大城船麵

炸豬皮香!
另外仲有牛丸
夠晒誠意

金邊粉

大大碟,顏色鮮艷!好吸睛
蝦夠彈牙

性價比亦高
二人餐好抵食
好似回到10年前咁
乾淨
想食泰國野可以黎試試~
2021-11-18 69 浏览
今日lunch諗唔到食咩,就係附近行左陣見到依間最近先開既「泰國大城船麵」,裝修幾吸引咁就入左去食。雖然接近lunchtime尾,但係間野都坐滿曬人,要搭枱先有位,不過唔緊要,去緊要啲野好食。午餐menu都有幾多選擇,雖然依間泰菜主打船麵,自己最後都選擇左自己最愛既「香葉肉碎配煎蛋飯」,配泰式奶茶,埋單$70。「香葉肉碎配煎蛋飯」:😉😉😉😉😉黎到睇落已經好吸引,用既鐵兜都好有泰式風味,雖然睇落好多辣椒,但食落自己覺得個辣度岩岩好,香料個味道都好夠,肉碎既份量都應該夠大家送兩碗白飯一齊食。「泰式奶茶」:😉😉😉😉😉泰式奶茶一睇個色就大概知道夠唔夠味,依杯泰式奶茶個色同泰國飲到既一模一樣,飲落都好好味,特別係果陣煉奶味,飲開泰式奶茶既朋友仔一定會中意。去唔到旅行又掛住泰國既朋友仔不妨一試👍🏻個人評分(滿分為5)味道:😉😉😉😉😉環境:😉😉😉😉員工友善度:😉😉😉😉CP值:😉😉😉😉😉
「香葉肉碎配煎蛋飯」:😉😉😉😉😉
香葉肉碎配煎蛋飯

「泰式奶茶」:😉😉😉😉😉
泰式奶茶

去唔到旅行又掛住泰國既朋友仔不妨一試👍🏻

個人評分(滿分為5)
味道:😉😉😉😉😉
環境:😉😉😉😉
員工友善度:😉😉😉😉
CP值:😉😉😉😉😉
2021-11-13
香葉肉碎配煎蛋飯
泰式奶茶
2021-11-18 26 浏览
行過男朋友公司附近見到依間新開既泰國餐廳,忍唔住要試下!炸蝦餅 ($88) 價錢好reasonable呀,即叫即炸,熱辣辣上枱😇 超級香脆同彈牙~ 份量都好扺食👏🏻乾炒河粉 ($88) 又係好抵食既主菜,食落除咗夠晒鑊氣之外,河粉既質地都好特別!唔會好似平時食開港式既咁散,一夾就爛,而係比較似mochi好煙韌。泰式古法煲仔翅 ($128)心試推介!😊😊😊 超多料呀,講緊湯同料既比例係7:3,喺其他餐廳係絕對食唔倒依個質素!不咗出黎之後直情有種食緊麵既感覺😂😂😂最後芒果白糯米飯 ($68)我直係忍唔住影前已經食咗兩啖😅 非常香濃既椰子香,最重要芒果竟然係勁甜😱 成日喺其他餐廳中伏個飯幾甜個芒果就有幾酸🥶 所以又係必試!
行過男朋友公司附近見到依間新開既泰國餐廳,忍唔住要試下!

炸蝦餅 ($88)

乾炒河粉 ($88)

泰式古法煲仔翅 ($128)

不咗出黎之後直情有種食緊麵既感覺😂😂😂

最後芒果白糯米飯 ($68)
2021-11-18 24 浏览
朋友好鐘意食泰國菜🇹🇭今次就帶左我去泰菜餐廳餐廳主打船麵🍜 當然一定要試試佢😌大城招牌船麵 $98呢碗船麵有好多配料 實在太豐富了包括有魚蛋 豬肉丸 豬潤 肉片 牛肉丸 安格斯牛炸豬皮好正😍😍😍 亦有好多麵底可轉粗麵或麵而且湯底非常之濃郁 但唔會好咸😎香葉肉碎煎蛋配白飯 $88 有無人同小妹一樣去親泰國菜餐廳都一定會肉碎煎蛋白飯🙋🏻‍♀️食得出用左好多配料同調味去整😌超級惹味配埋個煎蛋🍳 肉碎加埋蛋黃撈飯👍🏻一絕青檸汁燒豬頸肉 $78 一定要推介嘅係原塊燒豬頸肉切片 唔會整得好韌🥰🥰 保持juicy 配上唔同醬汁 同樣惹味適合唔同口味嘅人🥰泰式奶茶 $28泰式奶茶係一定必飲嘅飲品😎 奶茶超濃又唔會好甜 又唔會有澀味珍多冰 $28椰汁味好重好香濃😌 有好多粉條 而且好爽滑 成杯野好豐富又有口感😎
朋友好鐘意食泰國菜🇹🇭今次就帶左我去泰菜餐廳

椰汁味好重好香濃😌
有好多粉條 而且好爽滑
成杯野好豐富又有口感😎
2021-11-17 31 浏览
因為男朋友話未食過船麵,於是琴日帶咗佢去銅鑼灣呢間泰國船麵餐廳食飯,一入到去睇睇餐牌,已經發現有好多各式各樣嘅泰式菜式,好似有生菜包、海南雞飯、泰式炒鮮蝦金邊粉等等,當然唔少得就係佢餐廳主打嘅船麵啦,我哋就揀咗兩個船麵同埋生菜包,首先係佢嘅大城招牌船麵,呢個船麵佢嘅配料有雞蛋、豬肉丸、豬潤、肉片、牛丸、仲有安格斯牛,非常足料,而且去佢嘅安格斯牛,入口鬆軟,牛味十足,非常好味,而我男朋友就揀咗海南雞船麵,我哋都一致認同佢嘅船麵湯底非常濃郁,應該廚師喺湯底度落足功夫,一啖麵一啖湯,令我感受到有喺泰國食船麵嘅風味,而海南雞方面,係無骨嘅海南雞,雞肉非常之咁滑,至於生菜包,亦食得出泰國嘅味道,可見呢一間泰國餐廳五臟雖小,但內有乾坤,食完野點可以唔飲番杯野呢,佢依間餐廳仲有唔同嘅泰國嘢飲,好似有泰式奶茶、椰青、泰式梳打青檸等等,總括而言,如果大家未食過船麵,可以去呢一間試吓,包你一試愛上船麵, 如果食過船麵,都好啱你,因為佢可以俾你有喺泰國食船麵嘅風味。
2021-11-17 39 浏览
今日係銅鑼灣放工💼見到佢哋個二人餐只係💰$298,勁抵食🤤所以就試吓!裝修簡約,幾多卡位,🪑坐得舒適又闊落。前菜可以揀碎肉生菜🥬包(豬或者雞肉),或者青木瓜絲沙律🥗,我哋揀咗🐖豬肉碎生菜包🤤,而且仲可以揀🌶辣度,我哋揀微辣,微辣中帶少少酸甜,生菜好新鮮,整體食😋起上嚟好開胃。主菜可以揀半隻海南雞🐓或者泰式古法煲仔翅😍,我哋揀咗🇹🇭泰式古法煲仔翅,大大煲🤩翅湯好杰身味道濃郁,🍲入邊有唔少料,特別係有少少🐖火腿提鮮🤤!另一個主菜可以揀🔥炒鮮蝦🍤金邊粉或者菠蘿🍍海鮮炒飯。我哋就揀咗炒鮮蝦🍤金邊粉,份量都幾足,而且唔會炒🔥得太乾身,酸甜美味🤤。呢個二人餐仲可以揀炸蝦🍤餅做小食或者🥭芒果白糯米飯🍚做甜品,我哋就揀咗🥭芒果白糯米飯🍚,芒果夠熟好淋好鮮甜🤤,糯米飯🍚溫暖軟糯撈埋🥥椰汁同🥭芒果一齊食好香甜滿足!

裝修簡約,幾多卡位,🪑坐得舒適又闊落。

2021-11-16 61 浏览
今日係銅鑼灣行街突然想食泰國菜,因為太耐無食咁岩經過見到呢間泰國船麵令我諗起泰國食過好好味就決定入去試下餐牌有好多選擇,除咗多款船麵口味亦有咖哩麵,炒粉麵飯等主食小食,前菜亦吸引多人的話可以選擇套餐,非常抵食大城招牌船麵呢個船麵好足料,有齊安格斯牛肉,豬肉丸,豬潤,肉片,同雞蛋全部食材都新鮮美味湯底濃郁成碗麵味道好夾好滿足泰式咖哩雞粗麵呢個麵自從我係清邁試過之後就念念不忘估唔到呢到竟然有得食咖哩味好香濃,微辣湯底好惹味令我食唔到停燒豬頸肉燒得外脆內軟肉汁鎖住,一咬就爆哂出黎再點上醬汁非常惹味
今日係銅鑼灣行街
突然想食泰國菜,因為太耐無食
咁岩經過見到呢間泰國船麵
令我諗起泰國食過好好味
就決定入去試下

餐牌有好多選擇,除咗多款船麵口味
亦有咖哩麵,炒粉麵飯等主食
小食,前菜亦吸引
多人的話可以選擇套餐,非常抵食

大城招牌船麵

呢個船麵好足料,有齊安格斯牛肉,豬肉丸,豬潤,肉片,同雞蛋
全部食材都新鮮美味

湯底好惹味
令我食唔到停

燒豬頸肉

燒得外脆內軟
肉汁鎖住,一咬就爆哂出黎
再點上醬汁
非常惹味

星期五放工同朋友喺銅鑼灣食晚飯,大家食咩都無所謂,志在坐低傾吓計。我哋行經謝斐道,並留意到「泰國大城船麵」呢間餐廳🇹🇭,皆因有唔少人排隊,而且佢門口所張貼嘅二人餐內容好似好抵食咁😍。餐廳好旺場,要等位先入得,不過店員安排妥當,並主動同客人落單先,所以入座冇耐就已經有嘢食👍。店員們服務態度好好,適切提供協助,面帶笑容。呢度環境正常啦,光猛乾淨嘅。精選二人套餐承惠$298👯‍♀️,總共有四款菜式,我認為份量適中,不過主食得一樣,如果兩個男仔食就可能要加多樣嘢。我建議餐廳可考慮加入船麵,等客人嗌套餐都能試到招牌菜嘛🍜。碎肉生菜包(單點價$68),其實我自身對呢樣前菜無乜興趣,但跟餐就一試無妨。🐷碎肉可揀豬肉或雞肉,並可選辣或唔辣,雖然叫咗辣,但辣度輕鬆,老少咸宜。碎肉加咗青檸汁,味道清新🍋,而且仲混入種籽粒粒(藜麥?),口感微脆。泰式古法煲仔翅(單點價$128),佢同海南雞二選一,好難揀🙈,最終見近期天氣轉涼,所以就揀食暖笠笠嘅煲仔翅。煲仔翅相當足料,包括有🐟魚翅、蟹肉、花膠、金華火腿、雞絲同冬菇等,每啖食落都覺得好豐富,而且鹹香十足。炒鮮蝦金邊粉(單點價$88),金邊粉大大碟🥢,味道偏清淡,
精選二人套餐
碎肉生菜包
炒鮮蝦金邊粉
炒鮮蝦金邊粉(單點價$88),金邊粉大大碟🥢,味道偏清淡,並非泰菜既有嘅重口味,如果味道稍為酸啲會更佳。炒粉配有四隻鮮蝦🦐,同時亦有椰菜絲、花生同蔥等作伴。麵條本身處理得唔錯,無整到碎濕濕或漿成一餅嘢。
炸蝦餅
炸蝦餅(單點價$88),蝦餅係預期中嘅好食。每件都大大嚿,夠厚身,食落爽口彈牙🍤。即使佢係油炸,但亦未覺油膩,唯一挑剔嘅係單點價錢略貴。
飲品方面🍹,我哋嗌咗凍泰式奶茶($28)以及珍多冰($28),兩杯都OK,只係開頭飲覺得偏甜少少,但食咗嘢再飲就變得啱啱好,得咗!
總括嚟講,餐廳喺銅鑼灣區稱得上係性價比高⚡️,縱使食物味道未必用驚艷嚟形容,但亦絕對令人滿意。如果套餐唔啱食,其實散叫亦可,選擇更具彈性😜。
2021-11-12
炸蝦餅
2021-11-13 52 浏览
同媽媽講起泰國菜,她說常常都想食,不過她未食過船麵,我記得銅鑼灣謝斐道開了家吃船麵的,這天就跟她來吃!除了船麵、船河,還有炒飯、咖哩,不同小食和甜品,價錢不貴還要不收服務費,確實抵食!兩母女都喜歡香口食物,點了個小食炸蝦餅,原來都幾大份,有4件開半,大大件,外面酥脆,有蝦味,真材實料,好彈牙!大城招牌船麵來到這裡當然要試船麵,點招牌就不怕選擇困難症,有雞蛋、豬肉丸、豬膶、肉片、魚蛋、牛丸,我另外加了一份豬皮!這個船麵當然比泰國的大份XD啡色的湯底,甜甜地,有點滷水味,很喜歡這種湯頭,濃郁不口渴,豐盛的配料,豬肉丸幾juicy!還有好多芽菜和通菜!把炸到超脆的豬皮放入湯,吸了湯更美味,即食也可以!海南雞飯雞肉好嫩滑,雞油飯好香,意想不到雞湯那麼甜,整體來講都好出色!點了兩杯飲品。泰式咸檸薄荷葉梳打和泰式粉紅青檸梳打,紅色好靚,好似cocktail一樣,有熱情果,甜甜地好好飲!好想快點可以去泰國,好掛住泰國美食!

大城招牌船麵
把炸到超脆的豬皮放入湯,吸了湯更美味,即食也可以!

海南雞飯

點了兩杯飲品。

好想快點可以去泰國,好掛住泰國美食!
2021-10-21