2016-04-28 352 浏览
泰巷喺將廣都開咗一段時間, 無論早午晚都人頭湧湧, 襯一個放平日假既下午小試下午茶餐.雞絲湯河本身好普通, 間間泰式餐廳都有供應, 佢亦整得好普通, 有炸蔥頭少少香菜點綴, 冇咩味道, 蘿蔔唔淋, 雞絲一般, 湯底一般. 食咗感覺上填肚居多.跟餐熱檸水普普通通, 喺出面餐廳飲檸水普遍有一個問題就係檸檬唔新鮮, 完全冇檸檬清香味, 如果好似我咁唔加糖就會苦澀.泰巷每日都咁多客可能同價錢有關, 附近亦冇同類型餐廳.

雞絲湯河

泰巷每日都咁多客可能同價錢有關, 附近亦冇同類型餐廳.
2016-04-11
2016-04-27 348 浏览
次次經過呢間野都見大排長龍,咁岩今次見到隊唔算長,即刻試試點了一個2人餐,頭盤揀左小食拼盤,3款小食都好唔錯~雞腿炸得好脆,但內裡依然juicy !讚主菜揀左冬陰功海鮮肥牛火山鍋,上菜時,淨係視覺分已經大加味道不錯,但略嫌冬陰功味不夠濃,海鮮不是新鮮,但絕冇雪味怪味腥味,不錯!飯麵類揀左青咖哩雞配酥餅~酥餅不算油~最怕油淋淋而且厚度很好,配咖哩食很match,青咖哩味道很濃,若然加多個白飯會更perfect 總結味道不錯,環境舒服,服務很好,值得排隊一試
次次經過呢間野都見大排長龍,咁岩今次見到隊唔算長,即刻試試

主菜揀左冬陰功海鮮肥牛火山鍋,上菜時,淨係視覺分已經大加
飯麵類揀左青咖哩雞配酥餅~酥餅不算油~最怕油淋淋

總結味道不錯,環境舒服,服務很好,值得排隊一試
2016-04-26
等候时间
15 分钟 (堂食)
2016-04-26 301 浏览
早前同女朋友行街經過見到呢間做緊潑水節二人餐,見個menu都好似幾吸引,就排隊入去食。$168有個湯,一個菜加一個主食,仲有2杯野飲,計落都幾抵,咁我地就叫左個冬蔭椰子雞湯,飛天炒通菜同埋黃咖哩豬頸肉配香酥薄餅。呢個椰子雞湯份量都OK,始終湯吾洗太大碗,費事飲湯就飲飽左。雞肉都嫩滑,不過如果椰子味可以重D就會再香口D!呢個通菜就有驚喜了!首先我係非常中意食通菜的,佢的馬拉盞炒得好惹味,辣到係岩岩好!不過女朋友話食完要飲好多水WO 因為對佢黎講咸左少少黃咖喱吾錯,配薄餅係一流!豬頸肉份量都算多,佢串菠蘿加埋係到雖然有少少奇怪,但係好甜 完全解晒通菜果浸咸味!very good 呢個餐牌都幾搞笑,教你basic泰文 呢餐都幾抵食!不過係限定的二人餐,吾知黎緊幾時又出新的套餐呢?
冬蔭椰子雞湯
飛天炒通菜
因為對佢黎講咸左少少
布吉香辣黃咖喱豬頸肉
完全解晒通菜果浸咸味!very good
呢個餐牌都幾搞笑,教你basic泰文

飛天炒通菜
2016-04-26 274 浏览
小曼谷濕炒雜錦河粉一上菜我就嘩左聲!因為真係好大碟一個人係食吾晒!所以下次可以同人share食!吾好睇佢賣相好似好差,但係味道係ok既,個芡汁係幾好味,吾係得豉油味!而且隻蝦都幾爽,吾係死蝦不過如果可以落少d芡就好了,而家濕左少少!
一上菜我就嘩左聲!因為真係好大碟
一個人係食吾晒!所以下次可以同人share食!

不過如果可以落少d芡就好了,而家濕左少少!

2016-04-26 280 浏览
單叫火車頭湯河粉,餸多,但這裡的配料和一般認知的火車頭湯河有不同,有虎蝦、肉丸、牛丸、扎肉、手撕雞、牛肉,反而沒牛柏葉,幸好本人都沒特別迷牛柏葉。也不同一般湯頭,這碗湯頭不走越南風的清甜,走泰國的濃郁香辣,別有一番風味。
2016-04-26 222 浏览
口淡淡一個人食飯唔知食咩好,行左兩個圈最後入左泰巷想食下辣野。見到檯檯都有一窩冬蔭公,香到坐隔離都聞到就決定叫佢黎試下!唔洗等耐就有得食,首先個湯酸酸辣辣好開胃,自己本身都中意食辣野真心覺得唔錯!入面既材料都好足,有好多海鮮,有青口,蜆,魷魚仲有原隻鮑魚!唔怪得個湯禁有鮮味!不過得個湯又好似少左D,如果配多個飯就更正喇~撈飯食一流!
2016-04-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
2016-04-25 259 浏览
Popcorn 連鎖食肆林立,要找一間有特色的餐廳也殊不容易呢。泰巷雖然在荃灣也有分店,但相比薩利亞之類的餐廳,起碼不是到處都可以吃到,看到門口也有條短短的人龍,就試試吧!等了十分鐘左右就入席。研究過餐牌發現大門處有推介過的二人套餐最抵食。268$加一有小食,主菜兩道,還有飲品。餐具造型幾過癮。泰式拼盤。春卷香脆,魚餅用上泰式香料,沾上泰式甜辣醬食幾惹味,炸雞亦炸得恰到好處,只是雞肉雖濕潤,但如果肉汁更豐富就更好。另外有一客泰式三文魚刺身,醬汁有wasabi及一些泰國香料如九層塔,味道無甚特別。菠蘿海鮮炒飯。海鮮不多,有兩隻蝦、蜆、及墨魚,味道不過不失。飯炒得不夠香,但賣相不錯。明爐冬蔭烏頭。用gas爐燒著,使炸過的烏頭保持温度。配以金針菇及粉絲。首先造型也不錯。冬蔭公味道唔岀,而烏頭肉質亦不算嫩滑。但熱辣辣一口吃下,也一樣有心滿意足的感覺。泰式奶茶茶味同一般的明顯不一樣,有點像中東的拉茶,幾好飲。
餐具造型幾過癮。
泰式奶茶茶味同一般的明顯不一樣,有點像中東的拉茶,幾好飲。
2016-04-25 192 浏览
之前已經在荃灣那間泰巷食過下午茶,環境舒適好坐,是單獨叫飲料不太抵,一般來講,好感不錯。所以見將軍澳廣場新開張,就決定再一次幫襯!一早知這間泰國菜好特吃,主打fusion——黃咖哩吉列豬扒飯。吉列豬扒大大塊,外脆內嫰,麵粉又不太厚,黃咖哩濃郁小辣,愈食愈惹味,難得是,這個泰國午餐$44,價錢合理。

2016-04-24 1504 浏览
將軍澳...好食嘅泰菜唔易搵...有日shopping完經過將軍澳廣場...離遠見到好多人排隊...走過去望下原來開咗一間泰食店...都幾香~今日終於試咗!晚飯時段,好多人排隊。未能入座嘅客人都拎呢份餐牌睇...唔…有公園阿伯feel😆係有d特色嘅…真調味架...多數食湯麵先用…沙律上有兩隻蝦...size都唔細…蝦味無乜...沙律內含有大量嘅辣椒!根本辣味已經蓋過酸味~~因為實在太辣,最終放棄無食完~油酥餅…油係有嘅,但唔夠酥脆至於個紅咖哩...今次選擇要牛...內有泰式茄子...未煮得夠...咬落去係爽口個汁都幾辣又杰身...椰味重...配飯係正嘅。個魚炸得幾靚..同埋好大條...奇怪嘅事有幾樣~餐牌話係冬陰公味...但唔係好食到冬陰味...食落有微甜…唔係好明點解配料有白蘿蔔、雲耳...其實呢餐泰菜唔算好好食...但將軍澳無乜得揀...間餐廳好少二人枱...假如有幾枱同時一齊點食鱸魚呢類食物嘅話...等候時間會好長...食店唔算大...再加上佢同商場嘅走廊無分隔...感覺上食得唔太自在又好騷擾...雖然食店係商場內...完全無梯級...如果有輪椅/BB車...坐近入口會比較鬆動d
將軍澳...好食嘅泰菜唔易搵...
有日shopping完經過將軍澳廣場...
今日終於試咗!
晚飯時段,好多人排隊。
未能入座嘅客人都拎呢份餐牌睇...
唔…有公園阿伯feel😆
係有d特色嘅…真
調味架...多數食湯麵先用…
沙律上有兩隻蝦...size都唔細…
蝦味無乜...
油酥餅…油係有嘅,但唔夠酥脆
至於個紅咖哩...今次選擇要牛...
內有泰式茄子...未煮得夠...咬落去係爽口

個汁都幾辣又杰身...椰味重...
配飯係正嘅。
個魚炸得幾靚..同埋好大條...
奇怪嘅事有幾樣~
餐牌話係冬陰公味...但唔係好食到冬陰味...食落有微甜…
唔係好明點解配料有白蘿蔔、雲耳...
其實呢餐泰菜唔算好好食...但將軍澳無乜得揀...

雖然食店係商場內...完全無梯級...
如果有輪椅/BB車...坐近入口會比較鬆動d...但枱數好少...同埋一定要預咗好嘈...
2016-04-24
2016-04-24 152 浏览
星期六食飯時間經過將軍澳就睇吓有咩食,見到呢間泰巷有set lunch就入咗去食。我哋叫咗兩個set,清湯手撕雞湯河送燒沙嗲雞肉串($58),湯河略嫌較淡,但手撕雞同埋河粉嘅份量都非常充足。值得一讚嘅係雞肉串中嘅雞肉非常嫩滑,沙嗲醬亦非常惹味。另外我哋叫咗一個布吉香辣班球飯($62),我哋揀咗黃咖喱,黃咖喱醬加上了少許椰汁,與白飯係最佳嘅配搭。整個餐嘅份量都非常豐富,餐配有前菜,可以選擇餐湯或者沙律,加$3亦配有凍餐飲,確實係豐富嘅午餐。

手撕雞湯河
黃咖喱班球飯
2016-04-23
黃咖喱班球飯
2016-04-24 153 浏览
將軍澳最近開左好幾間新餐廳,Grand Avenue 係其中之一。週末always 都勁多人等位,所以選擇禮拜一去試。禮拜一去當然好快就有位,我地三個人所以就揀左個二人餐($268)加多個餸。二人餐可選一個小食,一份主菜同飯或麵仲有兩杯嘢飲。當晚就揀左拼盤,菠蘿海鮮飯,同魚,另加一個炒菜。其實人唔係太多人o既情況之下唔應該漏單,但真係漏左。d waiter 仲要叫左幾次三催四請先幫你跟.....漏單係第一錯,我地係叫o既魚係烏頭,點知上o既係炸鱸魚! 錯上錯!得個嬲字.....最後都係味道搭救....本人最欣賞係個炸鱸魚,雖然呢個係上錯o既item,但新鮮炸出黎真係好脆,同因為自己鍾意冬蔭功湯...所以覺得幾好味。Grand Avenue 雖然唔稱得上超好食....但街坊生意,算係o甘啦...

得個嬲字
.....

2016-04-18
等候时间
5 分钟 (堂食)
2016-04-18 157 浏览
HAPPY FRIDAY~LUNCH走左出去食,經過泰巷同事就話想食泰國野,禁就決定食呢間!叫左個火車頭湯河面,入面有蝦,肉丸,牛丸,扎肉,手撕雞同生牛肉,材料夠哂多!仲要有蘿白伴湯,入哂味入口即溶真心好食。個湯底酸酸辣辣好醒胃,呢排天氣焗促真係要食D辣野出下汗,呢個面令人想繼續食落去,唔單只飽,仲好好食 w=w=~
HAPPY FRIDAY~

仲要有蘿白伴湯,入哂味入口即溶真心好食。

2016-04-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
2016-04-16 134 浏览
近排將軍澳廣場開了數間新餐廳,今日去左試呢間泰巷 午餐黎講算多選擇,而且賣相都幾吸引(一路偷睇隔離枱食咩) 黃咖哩肥牛飯肥牛係多既!仲要係吾太肥啖啖肉不過如果可以加少少蔬菜就更perfect! 而家個咖哩裡面淨係得肥牛同洋蔥,可以加d青椒紅椒,顏色都靚d!至於個咖哩,個人覺得椰香味可以再重d,而家少左浸香甜味辣的程度係接受既,而且佢吾多油浮出黎。 不過個白飯幾好食,粒粒分明,好怕食到d爛patpat的飯而家呢個飯用咖哩汁餸飯一流
近排將軍澳廣場開了數間新餐廳,今日去左試呢間泰巷

午餐黎講算多選擇,而且賣相都幾吸引(一路偷睇隔離枱食咩

肥牛係多既!仲要係吾太肥
啖啖肉

至於個咖哩,個人覺得椰香味可以再重d,而家少左浸香甜味
辣的程度係接受既,而且佢吾多油浮出黎。

不過個白飯幾好食,粒粒分明,好怕食到d爛patpat的飯
而家呢個飯用咖哩汁餸飯一流
2016-04-05 196 浏览
外觀不像茶餐廳,事實很像茶餐廳,是高價不值的茶餐廳。由於是新開張,都難免要排隊,由於很多人,店員很忙,所以沒有服務可言,不過不用加一服務費,算了吧。冬蔭芝士焗海鮮飯: 很特別的組合,有基本的芝士及冬蔭味,冬蔭屬微辣,芝士汁濃烈,不重奶味,兩者配合剛好50/50,醬汁佈滿整個飯,海鮮亦很新鮮, 包括有墨魚,蝦,及蜆仔,加上炒飯底亦很香口,不錯。可惜分量很少,一碗飯多吧,只足夠細食的女仔吃。金不煥炒泰式河粉:這個真是經典,食完以後都唔會想再食。比個名偏了,以為是泰式金邊粉之類的東西,怎知竟來了碟乾炒年河的東西,牛炒得像牛肉乾,炒到隆咁制,無汁,無肉味,唔知食緊嘜,肉真的很乾。配料有芽菜及生菜,河粉都是炒得很油,吃後真的要投訴了。

可惜分量很少,一碗飯多吧,只足夠細食的女仔吃。
冬蔭芝士焗海鮮飯
金不煥炒泰式河粉:這個真是經典,食完以後都唔會想再食。
金不煥炒泰式河粉
2016-04-04
冬蔭芝士焗海鮮飯
2016-03-29 146 浏览
星期六的下午茶時段於2點開始,大約1點50分到來取籌排隊, 黑衫的RECEPTION哥哥絕對顯現不耐煩的一面。入座後發現RECEPTION錯給了我午餐牌,一位WAITRESS收了我的餐牌卻沒有給我們換新的。於是我親自前去RECEPTION要取MENU,誰不知他看了我一眼,完全裝看不見。我們點了冬蔭湯粉,上菜了,卻沒有準齊餐具,怎樣揮手也被當透明。差不多用餐完畢,先生起來整理小孩,我還在喝餐飲,一位女侍應竟然不作一聲,整個人攝到我的卡位內執拾台面,真的要這樣趕嗎?門口的人又不多!其實食物是很好的,裝修也夠新,可是那些人呢?怎麼比茶餐廳還差?

2016-03-05
等候时间
15 分钟 (堂食)