2022-12-13 64 浏览
職員見你整污糟嘢,即刻俾濕紙巾嚟抹,服務好好 🥰💚 泰北椰汁蟹肉🦀伴青瓜 係多蟹肉嘅,但椰汁🥥比較甜d💚 原盅椰青大頭蝦冬陰功,份量都好多、好足料!有幾隻大蝦🦐, 冬陰功湯椰子味🥥好濃,同朋友兩個人每人都有兩碗幾~🥣👍🏻💚 咖喱海鮮咖喱甜甜地既,有蝦、魷魚同青口🐚,都幾豐富!😋唔知係咪自己係叫三碟餸都有啲椰汁/咖喱,呢幾碟餸菜都偏少少甜,下次要再去試吓其他餸菜先☺️🏠 泰斗 (TKO Gateway西翼) 📍將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓W114號舖☎️ 37020017
職員見你整污糟嘢,即刻俾濕紙巾嚟抹,服務好好 🥰

💚 泰北椰汁蟹肉🦀伴青瓜
係多蟹肉嘅,但椰汁🥥比較甜d

💚 咖喱海鮮
咖喱甜甜地既,有蝦、魷魚同青口🐚,都幾豐富!😋

🏠 泰斗 (TKO Gateway西翼)

☎️ 37020017

2022-12-13 29 浏览
泰斗尖沙咀店好出名而家將軍澳都有得食啦餐廳環境寬敞 裝潢充滿泰式風味中間仲有棵樹 打卡一流 📷✨泰式春卷炸得鬆脆香口 份量好多🍢泰式串燒叫咗豬同雞各兩串沙嗲醬花生味濃 椰味好香豬肉雞肉肉質嫩滑 好香炭燒味🥘馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅咖喱味香濃可口 牛坑腩炆得好淋薄餅點咖喱 perfect match🥥 泰式椰青海鮮焗飯一上枱已經聞到好香椰子味有幾隻蝦 青口 同魷魚 飯份量好多炒飯以椰青水焗煮 仲有椰肉同椰汁加埋烤腰果同埋肉鬆更加香口💛芒果糯米飯有半個芒果 好鮮甜糯米飯上枱暖暖地 好煙靭 加椰漿好香啊🤍另外叫咗🥥兩個椰青 好滿足🤍
泰斗尖沙咀店好出名
另外叫咗🥥兩個椰青 好滿足🤍
  • 芒果糯米飯
  • 泰式串燒
  • 泰式春卷
之前在尖沙嘴吃過泰斗,感覺不錯,原來坑口也開了分店,這次就來一試究竟~ 餐廳裝修蠻有格調的,而且用的餐具都很精緻🍽🔸炸軟殼蟹柚子沙律先點個酸酸甜甜又開胃的沙律🥗 柚子份量很多,而且清甜多汁,吃完軟殼蟹再吃一口柚子感覺很清新🔹串燒沙嗲串燒點了牛肉和豬肉,各款都有兩串方便分享。肉質柔軟不會燒得乾柴,惹味濃郁的沙爹醬和串燒真的是絕配呢🔸汁燒安格斯牛小排牛肉燒至半生熟,外層帶點微微焦香,內裡肉質相當軟腍🐮 🔹豬肉醉貓炒河醉貓炒河可以選配豬、牛、雞或海鮮,我們就選了豬肉~炒得鑊氣十足,帶點辣勁讓人吃不停口🌶🔸飲品選了奇異果蝶豆花梳打和洛神玫瑰花茶。兩杯賣相都很美,奇異果蝶豆花梳打有好看的漸層,而美容養顏的洛神玫瑰花茶會有蠟燭一直在茶壺下暖著,一壺份量也蠻多的,很抵飲😆

炸軟殼蟹柚子沙律

🔸炸軟殼蟹柚子沙律
串燒沙嗲

🔹串燒沙嗲

🔸汁燒安格斯牛小排
牛肉燒至半生熟,外層帶點微微焦香,內裡肉質相當軟腍🐮
醉貓炒河

醉貓炒河
洛神玫瑰花茶
奇異果蝶豆花梳打
2022-12-08 25 浏览
將軍澳都有正宗泰國菜啦唔洗去九龍城近近地就食到餐廳環境好闊落佈置好有異國風情猶如去咗🇹🇭泰國一樣🔸菠蘿海鮮炒飯 $128🔸泰式燒豬頸肉 $108🔸手打炸蝦餅 $88🔸串燒沙嗲雞 $32🔸串燒沙嗲豬 $32🔸芒果糯米飯 $58菠蘿海鮮炒飯一上檯比佢份量嚇親,超多飯,疊到好似個小山丘,性價比極高👍🏼仲有肉鬆同腰果可隨喜好自己額外加入去撈勻。海鮮有青口、魷魚🦑,爽口而鮮甜。豬頸肉油脂分布平均,嫩滑多汁。手打炸蝦餅外層酥脆,咬落非常彈牙好味!一碟仲有8件,真係好抵食!沙嗲雞及沙嗲豬同樣大大份,唔會燒到乾爭爭,配埋沙嗲醬滋味十足。食泰國菜一定要叫🥭芒果糯米飯,估唔到呢個季節嘅芒果仲係超甜,椰汁🥥用碗仔盛載,熱辣辣嘅糯米飯再撈勻椰汁好香甜。
將軍澳都有正宗泰國菜啦

🔸串燒沙嗲豬 $32
🔸芒果糯米飯 $58

2022-12-04
2022-12-08 715 浏览
最近好鍾意食泰菜,一見到就忍唔住入去試😎 今日再推介一間回頭率高嘅泰國餐廳俾大家,無論環境或食物都好高質👍👍 裝修有置身泰國高級餐廳嘅感覺、同時亦乾淨企理,適合來緊聖誕聚餐或拍拖聚會都一流,真心推介🫶🏻🌟招牌冬陰功海鮮炒飯$128米飯炒到粒粒分明,冬陰功嘅香味好衝激,令人食指大動,魷魚好鮮甜爽脆,仲有隻好大嘅虎蝦,冬陰功味道正宗,酸辣惹味👍🌟炸軟殼蟹柚子沙律$108必食推介,柚子食落好鮮甜爆汁,一啲都唔苦,軟殼蟹同腰果都炸得好香脆同柚子味道超夾,好快就食到見底啦😎🌟香葉雞中翼$78泰國有好多香料,係吸引我食泰菜嘅主要原因,見到有香葉雞中翼當然要試吓,真係好入味又juicy,唔會炸到乾柴,有水準👍🌟馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅$148咖喱味道香濃,椰汁味恰到好處唔會搶咗咖喱嘅風頭,值得一讚👍 薄餅熱辣辣外脆內軟浸落咖喱一齊食味道一流,牛坑腩軟冧入味,已經好飽都食得落😂🌟龍眼冰$38🌟椰青$42極具代表的泰式飲品果然冇失望,店舖用嘅全部都係新鮮食材,真心好味🫶🏻

🌟招牌冬陰功海鮮炒飯$128

🌟炸軟殼蟹柚子沙律$108

🌟香葉雞中翼$78

🌟馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅$148

🌟龍眼冰$38
🌟椰青$42

2022-12-06
2022-12-07 151 浏览
✨ 原盅椰青大頭蝦冬陰功份量係超級多!雖然係話係二人份量,但真係一家大細四小口每人一碗都可以, Menu淨係影椰青裏面嘅冬陰功,但實際上枱係椰青,再加一大碗冬陰功湯喺隔離 ,真係好足料,仲大份左!冬陰功湯椰子味好濃而且夠香甜,鍾意椰子味濃嘅就啱晒 😆✨ 泰北椰汁蟹肉伴青瓜 蟹肉份量好多,而且食落新鮮,肉質唔會梅哂咁。因為加左椰汁既關係,味道比較甜,不過充滿椰香,襯埋青瓜咁食,感覺好清新!✨ 咖喱海鮮材料好豐富,有蝦、魷魚同青口,蝦同魷魚都彈牙鮮味,青口都相當唔錯。呢隻咖哩係甜甜哋既,相對平時食開個種冇咁辣,啱哂唔食得辣既朋友,拎黎送蒜蓉包一流!最後抵讚既係呢到服務真心唔錯,服務員非常貼心睇我地需要~

✨ 原盅椰青大頭蝦冬陰功

✨ 泰北椰汁蟹肉伴青瓜

✨ 咖喱海鮮

最後抵讚既係呢到服務真心唔錯,服務員非常貼心睇我地需要~
咖喱海鮮
泰北椰汁蟹肉伴青瓜
咖喱海鮮
泰北椰汁蟹肉伴青瓜
小編今日來到坑口一間泰國菜餐廳「泰斗」🧡 餐廳充滿異國風情,主打的正宗泰國菜包括泰式咖喱、冬蔭功湯、串燒等,座位夠寬闊,而且食物質素相當高😁 整頓飯有如置身在泰國放鬆渡假心情一樣🇹🇭 「馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅」咖喱呈金黃色,味道濃郁香口,微辣而帶有微微的焦糖香,也有椰香的餘韻🥥 有配料如洋蔥、小蕃茄等配料😊 炆煮過的牛坑腩份量足料,入味又軟嫩,配上香脆小薄餅食,味道高質😍「串燒沙嗲(豬、牛、雞)」各兩串超惹味😋 沙嗲醬花生味濃,串燒帶有炭燒香味,內裡的肉質卻不會太乾,肉串塗上香甜醬汁,雞串燒非常嫰滑,豬肉爽口啖啖肉,牛肉味香濃,必食之選😍「原盅椰青大頭蝦冬陰功」🥥🦐 正宗泰式地道食譜烹煮而成,材料採用南薑、香茅、魚露、青檸汁和椰奶等食材煮成的冬蔭功,呈現甜、酸、香辛辣味的口感😍 配上鮮蝦和魷魚圈,提昇海鮮味道😊「芒果糯米飯」🥭🍚 金黃色芒果肉清甜香味,熟糯米香甜軟,配上香濃椰漿,簡直是泰式甜品的絕配😋「芒果沙冰」🍧🥭超大杯的冰沙打得幼滑,喝一口富清新芒果果香的冰沙,感覺冰涼清爽😍「Blue Butterfly」🦋 打卡夢幻的Cocktail,以益力多、奇異果🥝、和薑梳打,味道酸酸甜甜,

「Blue Butterfly」🦋 打卡夢幻的Cocktail,以益力多、奇異果🥝、和薑梳打,味道酸酸甜甜,仲有蝶豆花為整杯Cocktail帶來紫色漸變色的效果💜

🍽 :馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅;串燒沙嗲(豬、牛、雞);原盅椰青大頭蝦冬陰功;芒果糯米飯;芒果沙冰;Blue Butterfly
👅好味指數:7.75/10;8.0/10;7.5/10;7.75/10;7.75/10;7.5/10
💰消費:HK$148;HK$32(2串);HK$128;HK$58;HK$48;HK$78;
📍 地址:泰斗 (TKO Gateway西翼) (將軍澳)
將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓W114號舖
🈹推介優惠:N/A
2022-12-01 33 浏览
又黎食泰國野喇,將軍澳呢間泰斗質素都唔錯,餐廳內部座位闊落,適合多人聚餐!一坐低有啲驚喜,隻碟好靚🤩🔸蒜香軟殼蟹🦀軟殼蟹份量好多,大大隻啖啖肉,好惹味😋差啲食唔晒,呢個真係好抵食👍🏻大推介🔸串燒沙嗲牛(兩串)🐮難得可以散叫,點了兩串試試~牛肉係偏厚嘅質地,完全唔乾唔鞋,可以encore😋🔸馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅🐮香料味豐富,唔辣都食到~咖哩選擇非常之多,有唔同的咖哩海鮮或者咖啡蟹🦞多款到想下次再試😆🔸菠蘿海鮮炒飯🍍炒飯粒粒分明有鑊氣,新鮮菠蘿好甜🍍海鮮份量足夠,食到原粒蝦、青口🦐🔸椰青、珍多冰🍹🔸芒果糯米飯🥭📍#泰斗(#將軍澳美食)將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓W114號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎

🔸蒜香軟殼蟹🦀

🔸串燒沙嗲牛(兩串)🐮

🔸馬莎文咖哩牛坑腩配薄餅🐮

🔸菠蘿海鮮炒飯🍍

🔸椰青、珍多冰🍹
🔸芒果糯米飯🥭

📍#泰斗(#將軍澳美食)
將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓W114號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
將軍澳真係美食匯聚嘅地方!有好多唔同種類、唔同國家料理嘅餐廳係嗰邊~今次去咗間位於TKO Gateway 嘅泰國餐廳食嘢,昏暗燈光、空間偌大同沙發卡位係賣點,而泰式風格嘅裝修更顯高貴,算係我印象中去過數一數二裝潢唔錯嘅泰式餐廳O̤̮K̤̮✎ 泰式生蝦有7隻生蝦,好新鮮,亦夠冰凍,點埋個辣醬一齊食,辣辣哋,幾刺激開胃!✎ 菠蘿海鮮炒飯材料有菠蘿、魷魚、青口、粟米、提子粒、青豆、炒蛋、洋蔥、紅蘿蔔粒、薑。伴菜有腰果同肉鬆。魷魚爽口,唔會太煙靭咬唔開,蝦咬落粉粉哋,飯濕度適中,唔會太乾,食落有濃濃咖喱味,整體嚟講味道都唔錯~✎ 泰式香燒雞(半隻) 表皮燒到岩岩好,金黃色微燶。雞皮同雞肉都幾滑嫩,又冇乜肥膏,配埋幾酸吓嘅泰式辣醬,勁惹味,食完個口腔都仲留有雞味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✎ 飛天通菜勁新鮮同爽脆,用豆瓣醬煮,好多豆瓣醬汁係底,食落鹹鹹的,好夠味,同時都有少少辣,因為加咗紅椒,都幾好食~✎ 椰汁西米糕有西米同芋頭喺入邊,重芋頭味,口感冰涷又滑溜,食落又有粉粉哋嘅質感,層次多變。✎ 香芒洛神梳打酸酸哋,香芒同洛神味同時都好濃郁,味道配搭幾創新。✎ 薄荷菠蘿乳酸淡淡菠蘿同乳酸味,反而薄荷味更濃。

✎ 泰式生蝦

✎ 菠蘿海鮮炒飯

✎ 泰式香燒雞(半隻)

✎ 飛天通菜

✎ 椰汁西米糕

✎ 香芒洛神梳打
酸酸哋,香芒同洛神味同時都好濃郁,味道配搭幾創新。

✎ 薄荷菠蘿乳酸
淡淡菠蘿同乳酸味,反而薄荷味更濃。
菠蘿海鮮炒飯
泰式香燒雞(半隻)
泰式生蝦
飛天通菜
椰汁西米糕
香芒洛神梳打
薄荷菠蘿乳酸

2022-11-21
菠蘿海鮮炒飯
泰式香燒雞(半隻)
泰式生蝦
飛天通菜
椰汁西米糕
薄荷菠蘿乳酸
2022-09-27 73 浏览
⭐️之前喺海防道去過呢間泰國餐廳覺得環境好食物又有水準,見到喺將軍澳開咗分店,當然要支持下!分店裝潢走泰國渡假風,座位舒適,餐牌選擇一樣咁豐富~🍗泰式香燒雞(半隻)$138門口見到大大塊牌寫住招牌燒雞即叫即燒,似乎係必點菜式,燒雞燒到金黃色有小雞籠同夏威夷花點綴,賣相別緻,皮脆肉嫰,醃得好入味~🦐原盅椰青大頭蝦冬蔭功(2人) $128睇餐牌見到呢個湯賣相吸引,實物十分吸睛,二人份量比預期中多,夠三位享用,原盅椰青上為酸、辣、咸、香嘅酸辣湯再加一份清甜,別有一番滋味~🌿香葉肉碎炒豆腐 $78多款香料炒出嚟嘅惹味香葉肉碎有層次又惹味,配襯相對清淡嘅玉子豆腐一齊食剛剛好~份量亦唔少,送飯一流~🍍菠蘿海鮮炒飯 $128色香味俱全嘅菠蘿炒飯炒得顆粒分明,菠蘿清香,同蝦仁、肉鬆、腰果一齊食,鹹甜適中,酸酸甜甜唔覺油膩~🙋🏻‍♀️呢間新開嘅分店味道同尖沙咀主店一樣高水準,餐牌上多款菜式都好吸引,下次會再嚟試其他菜式😋

🍗泰式香燒雞(半隻)$138

🦐原盅椰青大頭蝦冬蔭功(2人) $128

🌿香葉肉碎炒豆腐 $78

🍍菠蘿海鮮炒飯 $128

• 泰式香燒雞
  • 原盅椰青大頭蝦冬蔭功
2022-09-17 105 浏览
Happy Friday可以唔使趕頭趕命食晚餐!🥳所以呢日就去左食泰國菜🇹🇭仲點左明爐魚呢個必食嘅菜式慢慢嘆😎.🌟明爐魚 ($188)餐廳需時15-20分鐘準備 店員會拎個爐出黎 燒住成條魚🐟仲提供多一碗湯加入個爐魚方面用上鳥頭 魚肉嫩滑仲喺魚身切開幾刀 放左菜同菇喺中間🥬令蔬菜吸收到魚嘅精華😛湯底加入左大量泰式香料 味道豐富而酸味十足 非常開胃🤗.🌟泰式蝦肉炒金邊粉 ($98)金邊粉有濃郁嘅茄汁味🍅而且仲有彈牙蝦肉🍤 非常惹味加上少少花生碎🥜 令味道提升😋.🌟馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅 ($148) 馬莎文咖喱偏甜 椰奶味濃郁🥥牛坑腩同蔬菜都煮得好入味 仲有6塊小薄餅放碟邊 點咖喱食就啱啱好🫓.餐廳面積都幾大 見到唔少家庭黎食晚餐而且仲有泰式風情嘅裝修 份外寫意😌店員亦都好有禮貌 又會主動幫忙加水🫖
Happy Friday可以唔使趕頭趕命食晚餐!🥳
所以呢日就去左食泰國菜🇹🇭
仲點左明爐魚呢個必食嘅菜式慢慢嘆😎
🌟明爐魚 ($188)
明爐魚

餐廳需時15-20分鐘準備
店員會拎個爐出黎 燒住成條魚🐟
仲提供多一碗湯加入個爐

魚方面用上鳥頭 魚肉嫩滑
仲喺魚身切開幾刀 放左菜同菇喺中間🥬
令蔬菜吸收到魚嘅精華😛

湯底加入左大量泰式香料 味道豐富而酸味十足 非常開胃🤗
🌟泰式蝦肉炒金邊粉 ($98)
泰式蝦肉炒金邊粉

金邊粉有濃郁嘅茄汁味🍅
而且仲有彈牙蝦肉🍤 非常惹味
加上少少花生碎🥜 令味道提升😋
🌟馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅 ($148)
馬莎文咖喱牛坑腩配薄餅

馬莎文咖喱偏甜 椰奶味濃郁🥥
牛坑腩同蔬菜都煮得好入味
仲有6塊小薄餅放碟邊 點咖喱食就啱啱好🫓

餐廳面積都幾大 見到唔少家庭黎食晚餐
而且仲有泰式風情嘅裝修 份外寫意😌
店員亦都好有禮貌 又會主動幫忙加水🫖
2022-09-12 809 浏览
身為將軍澳居民 太久沒在將軍澳吃飯了這次下班後相約友人到坑口吃泰菜來到位於 ᴛᴋᴏ ɢᴀᴛᴇᴡᴀʏ 的泰斗空間感偌大 靠牆大多為沙發卡座靠窗一排位置以大屏風作間隔 保有私隱度餐牌厚厚一本很有質感款式很多 尤其每張圖片都拍得很吸引𓋪 原盅椰青大頭蝦冬蔭公 (2人用)一打開餐牌看到就想點原個椰青盛載新鮮滾起的冬蔭公湯另附一大碗 (因為椰青放不下味道比較甜加酸辣 中毒性很強比坊間冬蔭公多出一份椰奶的香甜覺得其實𝟹-𝟺人享用也可以𓋪 手打炸魚餅一份八件 很有份量 超果腹咬下去魚肉味豐厚 調味略嫌偏濃要是能推出小份就更好了𓋪 泰式炒河 (牛)最近炒河比菠蘿炒飯更得我們歡心 惹味的醬汁實在太誘人了這邊做得微甜不太鹹 很涮嘴河粉也不會炒得碎碎的 但牛肉有點偏乾𓋪 千層糕一份有六件 也是份量偏多的甜點每一塊都有不同圖案耶 用心口感軟糯 椰香十足𓎾 珍多冰泰式餐廳當然點個泰式飲品充一下儀式感珍多冰的椰香依然十分濃郁不過冰很多 又很快融掉 要趁冰喝
身為將軍澳居民 太久沒在將軍澳吃飯了
這次下班後相約友人到坑口吃泰菜
來到位於 ᴛᴋᴏ ɢᴀᴛᴇᴡᴀʏ 的泰斗
空間感偌大 靠牆大多為沙發卡座
靠窗一排位置以大屏風作間隔 保有私隱度
餐牌厚厚一本很有質感
款式很多 尤其每張圖片都拍得很吸引
𓋪 原盅椰青大頭蝦冬蔭公 (2人用)
一打開餐牌看到就想點
𓋪 手打炸魚餅
一份八件 很有份量 超果腹
咬下去魚肉味豐厚 調味略嫌偏濃
要是能推出小份就更好了
𓋪 泰式炒河 (牛)
最近炒河比菠蘿炒飯更得我們歡心

泰式餐廳當然點個泰式飲品充一下儀式感
珍多冰的椰香依然十分濃郁
不過冰很多 又很快融掉 要趁冰喝
2022-09-06
泰斗 (坑口分店)📍將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓W114號舖尋找泰國🇹🇭味道🥭今晚食泰國野☺️食物質素唔錯環境舒適~座位舒服🙌岩哂食飯聚會醉貓炒河$88~材料可以簡豬/牛/雞我簡左牛肉~係薄牛肉牛肉醃得好入味😃~河粉配上洋蔥🧅菇菌、青紅椒一同炒香上碟時仲係熱辣辣~出哂煙🤩夠哂鑊氣呢款炒河有少少🤏🏻辣🌶食落更加惹味紅咖喱牛坑腩$98 泰國茄子🍆、豆角、紅椒、菠蘿、八角配埋炆到入哂味牛坑腩😜咖哩味香~味道剛好~不會太咸~另+印度薄餅$28 配埋紅咖喱一齊食好正😁鹹肉炒雜菜$88有菜心、甘筍、椰菜、芽菜、菇菌、紅椒配上蒜蓉~同埋鹹肉一齊炒一次過可以食到咁多菜😌芒果沙冰$48🍧完全冇諗過咁大杯🤩兩個人飲都夠好抵🤣🤣🤣🙌芒果糯米飯$58個糯米飯🍚係熱辣辣🥰真係好正🥭芒果肉香甜👌🏻🥥配埋椰汁~完美❤️仲要比我發現做會員有餐飲優惠$20已經可以入會🤩
泰斗 (坑口分店)
📍將軍澳常寧路2號
TKO Gateway西翼1樓W114號舖

尋找泰國🇹🇭味道🥭
今晚食泰國野☺️食物質素唔錯
環境舒適~座位舒服🙌岩哂食飯聚會

醉貓炒河$88~材料可以簡豬/牛/雞
我簡左牛肉~係薄牛肉
牛肉醃得好入味😃~
河粉配上洋蔥🧅菇菌、青紅椒一同炒香
上碟時仲係熱辣辣~出哂煙🤩夠哂鑊氣
呢款炒河有少少🤏🏻辣🌶食落更加惹味

紅咖喱牛坑腩$98
泰國茄子🍆、豆角、紅椒、菠蘿、八角
配埋炆到入哂味牛坑腩😜咖哩味香~
味道剛好~不會太咸~

另+印度薄餅$28
配埋紅咖喱一齊食好正😁

鹹肉炒雜菜$88
有菜心、甘筍、椰菜、芽菜、菇菌、紅椒
配上蒜蓉~同埋鹹肉一齊炒

🥭芒果肉香甜👌🏻🥥配埋椰汁~完美❤️

仲要比我發現做會員有餐飲優惠
$20已經可以入會🤩

2022-09-04 68 浏览
🎪 泰斗 (TKO Gateway西翼) (將軍澳) 將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓 為左預備踏入九月的心情🥹,想再一次回味返正宗泰國菜,鍾意這間餐廳的裝橫,舒適🥰,感覺好似去左轉泰國😗 🌟小食拼盤(細) $148 有四款:蝦餅、魚餅、春卷和雞卷,每款都有四件,件件都好大件,味道好香脆,餡料見誠意!🌟咖哩南瓜盅/配牛肉 $148上碟果下哇左聲,成個南瓜擺上枱🤭啲配料仲要湧出黎🤤南瓜去左外皮,蒸稔左既南瓜,入面又可以吃到南瓜蓉。小編覺得不太似咖哩,不辣,質地又不太稠又不太稀,入口順滑。配料不吝嗇,牛肉、薯仔份量多,係超飽😆!🌟蒜蓉包四片 $28 -- 香脆!配咖哩食,正👍🌟芒果糯米飯 $58泰國癮發作之甜品必食之選,高質!芒果肉挺身,入口不會甜到漏,糯米吃落去不會黏口,爽滑,配埋椰漿好好食🥰吃這碟之前記得要留肚☺仲有個心形擺碟,賞心悅目🥹,滿足!🌟飲品:泰式奶茶$32 / 椰青$42泰式奶茶值得一試!不甜,係泰式味道🥰🤤總體食物味道:4.5/5💰性價比:4/5💥推介指數:4/5
🎪 泰斗 (TKO Gateway西翼) (將軍澳)
將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓

🌟小食拼盤(細) $148

🌟咖哩南瓜盅/配牛肉 $148

🌟蒜蓉包四片 $28 -- 香脆!配咖哩食,正👍

🌟芒果糯米飯 $58

🌟飲品:泰式奶茶$32 / 椰青$42
泰式奶茶值得一試!不甜,係泰式味道🥰

🤤總體食物味道:4.5/5
💰性價比:4/5
💥推介指數:4/5
講番尋晚餐飯先,尼間餐廳晚市都幾多人排隊等位,好彩提早book左枱!多人食飯最好都係book定枱,咁就唔洗等餐死!果環境超有泰國feel,感覺去左轉旅行🧳! ⦁菠蘿海鮮炒飯 $128原個菠蘿上,兩個姨甥覺得好特別,入面有多款海鮮,酸酸甜甜,一d都唔辣,適合小朋友老人家。 ⦁小食拼盤(細$148 大$188)一碟有幾款小食,入面有款金不換魚餅,超惹味。食落都唔覺得油膩,感覺仲好健康。就算人多或者人少都可以開心share。必!點! ⦁泰式香燒雞(半隻$138 全隻$238)我地嗌左都幾多野食,所以只系叫半隻雞,黎到果陣都幾大碟。雞的質感嫩滑,雞皮香脆,完全唔覺得油。另外,個裝飾入面仲要有兩隻雞仔,超級可愛! ⦁木瓜沙律 $88沙律本身有三款選擇(蝦/魷魚/青口),我地揀咗蝦,除左新鮮蝦之外,仲有好多細細粒既蝦乾仔,好有咬口!另外個汁好惹味,好開胃,味道仲好清新! ⦁泰式蝦肉炒金邊粉 $98又一碟小朋友最愛,味道甜甜地,又容易咬開!食泰國嘢唔一定辣既。超級適合小朋友食!

⦁菠蘿海鮮炒飯 $128

⦁小食拼盤(細$148 大$188)

⦁泰式香燒雞(半隻$138 全隻$238)

⦁木瓜沙律 $88

⦁泰式蝦肉炒金邊粉 $98