2012-12-19 810 浏览
很久沒來過泰馨,今次帶埋朋友一齊黎食。格局無變,依然簡陋,但我們黎不為佢既裝修,而係為佢既美味泰菜!還沒order野食,各人已走去凍櫃自己選擇飲品,這裡都是自助形式去拿飲品的,很自在。我們四人order了: 釀雞翼兩隻 - 夠四人食,佢會切件,入面釀有粉絲,本人覺得不太脆口,但味道是可口的。清炒椰苗 - 共叫左兩次,實在太好食。菜新鮮,而且味不過咸,口感爽脆。青咖喱茄子雞 - 佢會自動配埋個烘得熱呼呼既包俾你,但包咁熱,配埋咖喱真係好好食,好軟糯,此包又係叫多左一份,因出現有人爭食既情況。青咖喱味道剛好,朋友還order白飯黎配咖喱。可惜不是用全雞,只用雞翼,有點失望。生蝦刺身 - 新鮮爽口,每次必叫燒豬頸肉 - 肥瘦適中,送酒不錯。蝦膏炒飯 - 沒有過往的濃味,相對地無咁咸,但希望佢地可以做到唔咸得黎但有濃濃既蝦膏味,唔通真係好難做到?
很久沒來過泰馨,今次帶埋朋友一齊黎食。

我們四人order了:
生蝦刺身 - 新鮮爽口,每次必叫
燒豬頸肉 - 肥瘦適中,送酒不錯。

左邊的較淡,右邊的較濃
清炒椰苗
蝦膏炒飯
青咖喱茄子雞
超好味麵包
釀雞翼,一般
题外话/补充资料: 對面有個大停車場,方便有車人仕!
2012-12-16
左邊的較淡,右邊的較濃
清炒椰苗
蝦膏炒飯
青咖喱茄子雞
超好味麵包
燒豬頸肉
  • 清炒椰苗、生蝦刺身、青咖喱茄子雞
2012-11-23 514 浏览
食左幾次, 今次第一次寫食評, LEE間野無人帶黎真黎唔會知, 因為又無店名又唔會開大個門, 餐牌無價錢, 不過唔會好貴, 一人都唔洗一百蚊就已經好飽..必食既係無骨雞翼, 入要有D泰式粉絲肉碎, 連埋泰式甜酸醬一齊食,,好香口, 皮是脆的..肉唔會鞋...炭燒豬頸肉也是必點的...油脂分佈平均...明爐魚是烏頭...引來一則笑料, 話說我們同時叫了烏頭及冬陰公湯, 當上烏頭時同昤來了一碗似面碗的冬陰公湯, 我們隋即將陰公湯分掉, 一人沒有半碗, 還埋怨大冬陰公湯這麼細, 大約3個字後, 冬陰公湯再來了, 今次真是大多了, 還有海鮮配料的, 我們才"房"然大悟, 原來我們渴掉的是用來加入明爐魚以免燒乾的後備湯...我們真的笑了....
炭燒豬頸肉也是必點的...油脂分佈平均...
2012-11-10
  • 雞翼
  • 豬頸肉
2012-06-24 395 浏览
聽到很多同事提及這間隱世泰菜,幾經辛苦終於擇了良辰吉日,決定這天前往!!!別看它位置偏僻,但幫襯的人真的不少。慶幸同事有備而來,一早打了電話訂位,否則只有看的份~~餐牌是特別的,只有菜名而沒有價錢,隨即想到會否被劏......不過,如果是黑店,同事就不會推介啦,實在是諗得太多了冬蔭公︰夠辣,不會太酸,用料十足,有香濃的海鮮鮮甜味沙嗲串燒︰肉質一般,但沙嗲醬一流,入口有陣陣的花生味。而且老闆很細心,用長碟盛醬,方便食客可以將整串串燒「上醬」炭燒豬頸肉︰本身不太好豬頸肉,但此店的不油不膩,而且燒的火喉亦很好,肉質不鞋口不乾身!!!蝦膏炒飯︰雖然是炒飯,但沒有多餘油份,而且蝦膏的味道很好,鹹淡適中生蝦刺身︰爽口彈牙,醬料既香又辣,回味!!最重要的,在一般泰國菜館,只會上「身」,但此店,竟然會把蝦頭椒鹽上碟,讓我們多了一碟充滿蝦膏的小吃。不得不提,串燒由四串起自由配搭,生蝦刺身亦有8隻/10隻/12隻自由選擇。

不過,如果是黑店,同事就不會推介啦,實在是諗得太多了

冬蔭公︰夠辣,不會太酸,用料十足,有香濃的海鮮鮮甜味
叫了一個小的,也有四碗湯,兩隻大蝦
點了豬及雞
油脂分佈平均的豬頸肉
絕不油膩
爽口鮮甜,好想再食!!!
题外话/补充资料: 雖然沒有標價,但絕對可以放心食用。點了以上幾款食物,埋單不過$330。在別的店子,一碟8隻的生蝦刺身可能已經差不多120呢。而我今晚就點了10隻啊!!!
2012-06-22
叫了一個小的,也有四碗湯,兩隻大蝦
點了豬及雞
油脂分佈平均的豬頸肉
絕不油膩
爽口鮮甜,好想再食!!!
2012-04-30 266 浏览
已經唔係第一次食泰馨,以往多數一班人一齊食,可以食到多d菜式,今次兩個人,所以只食左4樣野。生菜包: 少少辣,香料味唔算重但炒得幾惹味,生菜夠大塊新鮮。燒豬頸肉:豬頸肉味道一般,燒得都香口,切得夠簿唔會成口油,反而係個汁幾好味,唔係一般的甜酸醬。布吉島炒麵:麵係油麵,配料有蝦同魷魚、菜,炒得好香好惹味,每次都一定會食! 炸釀雞亦:雞全亦,釀滿左炒過的粉絲同有d食唔出係咩的配料,炸得好脆好香口,因為釀得好飽滿下,一隻都幾大隻,一個人食曬一隻會好飽,兩個人share一隻就差唔多。飲品:要自己出去雪櫃拎,罐裝椰青水都好飲,另外有泰啤,仲有一杯杯的青檸梳打,仲有d椰汁糕、南瓜糕等的甜品。其他推介:另外呢度的生蝦都好好味,差唔多次次都會食,不過好快賣曬,通常訂檯時就要留定。仲有咖哩炒蟹、焗豬仔包都係唔錯,蟹一隻都幾大隻,一隻都夠3-4人食,一定要叫埋焗豬仔包點咖哩汁!冬蔭公呢度都做得唔錯,酸辣平衡得幾好,可以一試。
今次兩個人,所以只食左4樣野。

生菜包
布吉島炒麵
一個人食曬一隻會好飽,兩個人share一隻就差唔多。
炸釀雞亦
飲品:

其他推介:

冬蔭公呢度都做得唔錯,酸辣平衡得幾好,可以一試。
题外话/补充资料: 呢度都多人等位,最多打電話訂檯,但訂檯只係6:45之前,過左呢個時間就無得電話訂檯。 餐牌係無價錢的,不過每次食都係每人百零蚊左右,都算抵食。 對面有個車場可以泊車,揸車去都方便,行路係洪水橋輕鐵站要行十分鐘左右。
生菜包
布吉島炒麵
炸釀雞亦
2012-04-21 169 浏览
成功氹到FD黎我屋企隔離食飯,嘰嘰嘰嘰.....其實一直想試呢間私房菜,但成日因不同的原因過門而不入。今次一早訂咗枱,六點半去到(梗係啦我咁近)外面看起來實在其貌不揚,裡面就是泰國一般餐館的格局,不過就是多了一部LCD電視。第一下見到張餐牌有D嚇人,冇價錢既????但來過的K先生拍心口話唔會好貴,於是照叫。最後落樓每人百多元,OK啦。。。。。但餐牌有好多我看不明白的菜,於是膽粗粗叫了個炸蟹棗來吃.....結果証明,這些菜式之所以不見於其他餐廳是有原因的.....它是一些混合的蟹肉和調味料,搓成丸子拿去炸.....我還是比較喜歡吃炸蝦餅那種比較結實的口感。遠處的生菜包,我是堅持不吃的,滿滿的一盤,份量很多。但朋友說味道一般。馬拉盞炒菜實在是很家常的味道,不像外面火侯大,味道強。雖然健康一點,但吃泰菜總喜歡吃得轟轟烈烈才對嘛香葉包雞一向非我的茶,但這裡的肉是一塊塊的雞肉,調味得宜,炸得透徹才上桌,一改我的舊觀,俾個GOOD!沙爹燒得一般,反而是沙爹醬非常出色,一股濃烈的花生味沁入,甜甜的非常可口。而且!老板非常貼心,不用小小的圓形豉油碟,而用長形的碟,方便我們替沙爹洗澡,太爽了!生蝦刺身新
成功氹到FD黎我屋企隔離食飯,嘰嘰嘰嘰.....
餐牌係冇價錢的....
但餐牌有好多我看不明白的菜,於是膽粗粗叫了個
炸蟹棗
香葉包雞
沙嗲
生蝦刺身新鮮爽口,老板娘說我們最後一盤,多送幾隻,讓我們非常開心。調味有些辣,但在可接受範圍。對於生蝦,日式的是追求嫩滑的細緻口感,但泰式的是追求爽口鮮味,所以怎麼吃都不夠!
生蝦刺身
服務很一般,舖裡桌子少於二十張,外面不到八點已經滿是人,可見口碑甚好。如果就近是不錯的選擇,但想吃好東西,我還是鑽回九龍城罷。

2012-04-09
香葉包雞
沙嗲
2011-09-28 106 浏览
訂左枱一行15人星期六晚飯,去到首先張枱唔夠坐,要加多張方枱係隔離,負責人仲叫我地坐過啲,費事陣間同後面背貼背….. 燒豬頸肉:醃得入味,醬汁亦惹味。泰式鳳爪:配料多過爪,但味道可以。布吉島炒麵:其實即係海鮮炒油麵,濃鼓油炒幾好。沙甸魚炒椰菜苗:頗特別,難得椰菜苗炒得軟硬適中,而且醬汁香濃,值得推薦。冬蔭公湯:足料!酸、辣、香俱備,愛冬蔭公的一定要試!泰式拼盆:春卷好大條,好多粉絲;荷葉包雞及魚餅ok;蝦餅無味,肉質鬆散,完全唔彈牙!明爐烏頭:個湯底係唔辣嘅冬蔭公,條魚都有十二三兩,既然冬蔭公唔錯,呢個都值得推介。肉碎生菜包:有豬同雞,兩款都有叫,但係肉碎炒唔開,味道一般。唯獨生菜幾新鮮。蝦醬炒飯:蝦醬唔係太重手,但油份稍多。肉碎粉絲湯:原始泰國風~ 胡椒粉同味精湯底。咖哩蟹:正宗泰式咖哩係甜中帶辣,用蛋醬同椰奶令個汁濃身。本來上菜時,咖哩係夠味嘅,咁我唔知個廚係自創呀定係雞蛋貴,用左粉絲碎代替大部份嘅蛋……唉!未食到一半個咖哩巳經俾粉絲出嘅水溝稀哂,如果你有興趣食呢度個咖哩蟹,咁閣下真係要同啲粉絲鬥快!生蝦剌身:一客六隻,要左兩客,真係精心製作,等左個半鐘先嚟,搞左咁耐,啲蝦個賣相一

燒豬頸肉:醃得入味,醬汁亦惹味。
泰式鳳爪:配料多過爪,但味道可以。
布吉島炒麵:其實即係海鮮炒油麵,濃鼓油炒幾好。
冬蔭公湯:足料!酸、辣、香俱備,愛冬蔭公的一定要試!
蝦醬炒飯:蝦醬唔係太重手,但油份稍多。
肉碎粉絲湯:原始泰國風~ 胡椒粉同味精湯底。
生蝦剌身:一客六隻,要左兩客,真係精心製作,等左個半鐘先嚟,搞左咁耐,啲蝦個賣相一般新鮮,原來係剝完殼之後雪返一輪,但啲蝦無味,只有上面辣汁嘅味,不過等咁耐先俾客,有啲擔心衞生@.@

價錢:餐牌完全無價錢,連飲品都唔寫$,仲要自己出去攞!問親佢都話唔貴唔貴,不過埋單十五人食左二千六百幾,果兩碟生蝦刺身居然貴過咖哩蟹($220)要成三百五十蚊!

服務:唔好有太大期望,連飲品都要自己出去攞,成枱都係碟個阿姐又唔收,仲問新嚟啲嘢放係邊?我忍唔住同佢講:「放係邊唔係你諗咩?你執左啲碟咪有位放囉~」不過佢就咁放係啲舊碟上面。唉…
2011-09-24
  • 冬蔭公,燒豬頸肉
2010-05-29 40 浏览
之前有食評話呢度係冇價錢,係真既,因為佢係私房菜所以你一係老土d,叫親都問佢價,但如果你唔叫蟹的話其實佢又唔會貴,甚至都算抵食,我地兩丁友食五樣野連飲品都係$223,除返開一樣野食就40蚊左右。交通:我本身住元朗所以係匯豐/新元朗中心對出小巴站搭32號小巴三個幾字左右到,記得小巴兜左入可道中學同崇德英文書院後面就留意,過左朗峰園就叫『垃圾站有落』,落車過對面馬路行幾米就到,門口有d閃燈好易認。食物方面,三年前幫襯過果陣覺得幾有驚喜,連我本身唔飲冬蔭功既人都愛上,但今次入來再試覺得可能已經做起左,冇上次咁好食了,生蝦刺身一早賣晒試唔到有d可惜。第一個上菜既係泰式炒雜菜,好老實全晚最失望係佢,幾乎冇味﹗食到尾先有d蒜味,pizza hut果個仲好味過佢,但講大碟佢都算大碟,其實四個人食都冇問題。黃咖哩炒飯,味道幾香,都夠辣,不過略嫌佢真係太依賴香料,食到好多香葉,入面除左幾塊肉同椰菜真係咩都冇,勝在又係大碟,兩條友的話真係食唔晒。冬陰功海鮮湯細size,佢有某幾款都係有得揀大中細,方便家庭客同附近粗活人士,如果兩個人的話叫細就夠,除非你真係好喜歡飲同埋唔打算再叫其他野,個湯有蜆兩隻、蝦兩隻

記得小巴兜左入可道中學同崇德英文書院後面就留意,
過左朗峰園就叫『垃圾站有落』,落車過對面馬路行幾米就到,
門口有d閃燈好易認。

但今次入來再試覺得可能已經做起左,冇上次咁好食了,
生蝦刺身一早賣晒試唔到有d可惜。

個湯有蜆兩隻、蝦兩隻,少少肉片、菇類、椰菜、香料,蝦同蜆冇咩味可言,
唔知係雪藏貨定係佢真係有心到煲咁耐將d味入晒個湯,不過以咬感來睇,
相信係前者居多,但質素都比外頭同類餐廳好好多。

沙嗲串燒,雞及豬各三串,呢個天氣冇羊肉串所以唔好諗住有得食,
個醬係有落花生,所以請同我一樣對花生有食物敏感既人唔好點
我食左少少有醬既豬肉,覺得冇醬咁食好似仲好食好多,但兩種肉佢都整得肉厚,
比起之前九龍城小曼谷食一串感覺係實在好多,但遺憾在佢係冇牛肉串

甜點係香芒竹桶糯米飯,冇竹桶,但叫香芒蕉葉糯米飯的話我記得真係有蕉葉,
而個飯亦唔覺有咩竹味可言,所以唔知叫竹桶糯米飯做乜。
建議唔食得甜既人唔好叫,外子係一個食朱古力都只食85%以上黑朱古力既人,
佢認為太甜所以食得有d吃力,但對我呢個"糖人"來講就好好食,
而且整得幾煙韌,用叉想cut開都要費d時間,有d紅豆定黑豆加埋仲幾有咬感,
加埋碟邊雪過既芒果食一凍一熱,配埋糯米飯上既椰漿入口做一餐飯既美麗總結。

飲品叫左青檸梳打,我覺得好酸,男友又覺得唔太酸仲幾好飲,
但如果怕d野食濃味太滯的話飲呢杯野的確係幾有用,罐裝梛青都幾清甜。

環境方面,佢店入面都係大枱,我同外子兩個人去佢都係比大枱,
聽到一位阿姐問帶我地入座果個阿姐做咩兩個人都比大枱佢,
我心諗:你有細枱咩?三年前我得三個人來你咪又係比大枱我……
怕熱或者食辣野慘過去蒸汽浴既朋友請要求坐門口一入果幾張枱,
因為果幾張比較闊落、空氣流通,我同外子坐正廚房門口,
除左要就佢出出入入之外亦頗熱,唔敢想像遲多個幾月後盛夏時間點算好,
而枱凳都係大摺枱同摺凳,大排檔格局,所以唔比得好高分。

服務方面:茶記阿姐質素,唔會主動推介你食d咩,但你叫野揀size佢會比下意見,
你唔係成日幫襯既家庭客好難同佢有水吹,當晚聽家庭客點好多野都係餐牌上冇,
阿姐同我地當然提都冇提過啦。

總評:冇幾年前來食咁正斗,而且餐牌覺得佢太偏重小食類、飯類,
想點咖哩肉類真係有難度,我掀左menu不下五次都係見得青咖哩茄子雞同另一樣,
係呢方面佢選擇性真係太低。
由於交通唔算方便,附近亦冇咩配套,唔係住本區或經開就唔建議專程來食,
因為而家既佢並未驚喜到值得花時間同車程入來食,除非你自己有車,
因為佢對面有得免費泊車係值得加分。
泰式炒雜菜
黃咖哩炒飯
海鮮冬陰功,細size
沙嗲串燒,豬及雞各三串
左邊係青檸梳打,右邊係罐裝椰青
甜點香芒竹桶糯米飯
2010-05-28
海鮮冬陰功,細size
左邊係青檸梳打,右邊係罐裝椰青
甜點香芒竹桶糯米飯
(非会员)
2009-05-20 28 浏览
因為朋友生日所以個日去食坦白講呢間私房菜係幾好食既. 我間中都會去但對佢做生意既手法就麻麻. 因為食野既價錢由佢去UP.因為係私房菜既關係..佢餐牌係冇價錢..如果唔係一定比人告.個日我地3個人去: 叫左個咖哩粉絲蟹,6串串燒,一個炒菜,一個肉粒生菜包同埋一罐飲品.埋單個時: 見到張單 O 晒嘴. TOTAL 394. 淨係隻蟹220蚊.隻蟹都係一斤左右 夠膽死收220蚊.我就係度問個老細..220蚊隻蟹咁貴!咩蟹呀..個老細又呢樣又個樣.但係乜都食晒..唔通唔比咩個日唯有谷住條走...隔左3日又有另外一班朋友去食. 同埋叫左咖哩粉絲蟹..但只收佢140蚊.所以各位想去呢間餐廳食既朋友..一定先問左價先..否則好似小弟咁比人呃

因為朋友生日所以個日去食

坦白講呢間私房菜係幾好食既. 我間中都會去

但對佢做生意既手法就麻麻. 因為食野既價錢由佢去UP.

2009-05-15
庆祝纪念
纪念日
2009-05-18 26 浏览
這"泰馨"的確不易搵, 打的的話都應該會到, 如果你自己行入去就要小心小心--- 食店是村路入面, 那次行入去偶遇三隻流浪狗, 相距十尺的我們正在想辦法避開牠們, 說時慢那時快, 牠們已用兩秒9既速度打到我們面前,走避不及而嚇到花容失色,真係食幾多都補唔番...回過了神, 點了些常吃的食物: 1. 生蝦刺身 (隻汁係用青,紅辣椒剁碎而成, 不勝辣者勿試! 不過人生得意需盡歡, 既然來得, 試一隻半隻又何妨?) 仲有既係啲蝦頭會炸過,仲有膏的!2. 炸蝦餅 3. 海鮮多陰功 (每次都加辣, 每次都很刺激!)仲有好多都好味, 鐘意食咩都可以試下雪櫃裡的飲品其本上我都全試過, 本人就最愛"椰子coconut"同"蜜糖蘆薈honey aloe"嗰兩款, 好過成日飲可樂甘dry如果真係要炒飯粉就真係要想清楚先叫, 我曾經試過一個咩炒飯係好濃味又咸, 曾經叫過一個咩炒粉就好乾 如果一大班朋友開餐而佢地又真係飯桶啲朋友,甘就無辦法下都要試下.

回過了神, 點了些常吃的食物:
) 仲有既係啲蝦頭會炸過,仲有膏的!
2. 炸蝦餅
3. 海鮮多陰功 (每次都加辣, 每次都很刺激!
仲有好多都好味, 鐘意食咩都可以試下

2009-05-09
  • 生蝦刺身
  • 炸蝦餅
  • 海鮮多陰功(要加辣)
2008-08-13 24 浏览
如果唔系識徒老馬介紹,都唔知平房區內有這麼一間泰菜館。裏面沒甚麼裝修,但就好似去咗曼谷的小廳館一樣。這店的食物很對胃口。冬蔭公湯非 常足料好味扇貝好新鮮,不過粉絲多了點,把粉絲全吃掉便會太飽烏頭已忘記是甚麼鳥頭了,總之好吃,個汁好味咖哩炒蟹大家都話好吃,但我吃唔清楚,因為我沒有吃另外我們還叫了釀雞翼、蛋包飯、抄蟶子、 海鮮煲,全枱10人都讚好吃。該店還有很多特色甜品和罐裝飲料,值得一試。

這店的食物很對胃口。

冬蔭公湯
非 常足料好味
扇貝
好新鮮,不過粉絲多了點,把粉絲全吃掉便會太飽
烏頭
已忘記是甚麼鳥頭了,總之好吃,個汁好味
咖哩炒蟹
大家都話好吃,但我吃唔清楚,因為我沒有吃

該店還有很多特色甜品和罐裝飲料,值得一試。
烏頭
扇貝
咖哩炒蟹
甜品
2008-07-06 16 浏览
哩個地方係朋友介紹,其實自己都係住o係附近,都唔知有哩間泰國菜!餐廰斜對面有個免費停車場,只要食完飯,叫餐廰蓋印,就可免費泊車,唔錯。去到餐廰附近,都幾偏僻,但一入到餐廳就好多人,環境唔算太好,比較舊,但估唔到菜色都幾多,最搶手係個刺生蝦,我地七點幾叫,都已經係最後一碟,想叫多d都無,一試味道真係唔錯,好鮮甜,難怪咁快就無晒。個冬陰公湯都非常出色,我朋友最欣賞佢個蝦醬炒飯,整體食物都很好,份量又夠,價錢都幾抵,值得推介!!

之前有晚3號風球,又黑雨,但係屋企又無野食,又唔想去太遠地方食野,於是乎係網上面見到呢間「泰馨」私房菜,雖然得一個評語,但係評價唔錯之餘見價錢都相宜,於是乎就膽粗粗去試下。晚上9點半,男朋友開車去,去到附近都幾荒蕪,全部地舖都已經關門,去到附近都覺得似乎唔對路,正準備掉頭之際,發現有「X豐」停車場,記得網上面有提過之餘,斜對面有間只有門牌家住「329」但又無名既地方,出面掛有燈飾,一落車就有人問係咪食野,原來係食客黎既~ 仲教我地泊車去對面個停車場,食完飯後叫佢地蓋印就可以免費泊車,真係好人呢!去到門口,發現門上面無舖名,只得門牌,同埋一個門鐘,門口左手邊有個幾靚既信箱,上面大大隻字寫住329,但係其他就係泰文;最欣賞既係佢地既心思,門口有好多植物,係個信箱下面係個花盆,遠睇以為係另一盆盆栽,點知原來係俾人掉煙灰同煙頭的!我地兩個人order左細既冬蔭公湯$30、釀雞翼兩隻$40 ($20@)、蝦醬炒通菜$30、生蝦6隻$54 ($9@),呢個係問佢既價錢,不過唔知點解埋單個陣收$160,不過都算好平。第一個到既係冬蔭公湯,本身唔太肚餓既我,一飲之後,都讚不絕口呢!以往飲開既,大部份都

第一個到既係冬蔭公湯,本身唔太肚餓既我,一飲之後,都讚不絕口呢!以往飲開既,大部份都係得個辣字,無咩香味;但係呢都真係做到又香又辣呢!再加上入面既大頭蝦有膏之餘,個蝦身仲可以係爽口既!真係好難遇到呢幾樣都做得好既冬蔭公湯呢!最令我難忘既係,飲完d湯之後先食隻蝦,發現有好多好似番茄茸既物體黏住係隻蝦上面,食落口先發現原來係蝦子!我從來都未試過飲冬蔭公湯會有蝦子食,真係一試難忘呢! 不過如果唔嗜辣既朋友就要諗諗,因為都幾辣呢!

跟住係蝦醬炒通菜,比想像中大碟,蝦醬都好香口,幾好。

再黎係釀雞翼,呢個比想像中無咁好,同埋都幾膩,所以食剩左一隻,打左包拎走~

係咪好想知呢碟係咩黎呢﹖記得我頭先所寫既就知道,佢地係 ----- 生蝦!無錯,呢度既生蝦係連埋個蝦頭炸左先俾你既!唔怪之得要最後先到啦!蝦頭食落口仲係超熱呢!隻隻都有蝦膏,絕不欺場呢!生蝦本身做得幾爽口,個醬汁辣而帶香,如果可以係上面加片生蒜會更香口! 不過同冬蔭公一樣,唔食得辣既人真係三思,我咁鍾意食辣既人食到第三隻都覺得好辣呢!

總括黎講呢間野又近我,住係元朗或洪水橋附近、或者有車既朋友,值得一試呢!

一唔留神就發現唔到~
冬蔭公、蝦醬炒通菜、釀雞翼
生蝦
一唔留神就發現唔到~
冬蔭公、蝦醬炒通菜、釀雞翼
生蝦
  • 冬蔭公湯
2007-05-07 23 浏览
5/6/2007 7:30PM為提早慶祝母親節, 早左一星期食飯, 泰馨係早兩年朋友帶路一試既私房菜, 估唔到佢既水準幾高. 作為第一個寫呢間餐廳食評既人, 先講下佢既特色:交通: 搭車去到洪水橋, 要再步行10分鐘, 但係唔識路最好打的.佢都幾易認, 對住一個大貨倉停車場(x 豐), 揸車泊係度係免費的.環境: 由於佢係私房, 門口係無招牌既, 遠睇只係一間舊式平房,睇清楚門牌329就係喇~地方唔大, 無咩裝修, 有家庭feel.入到門口有3,4張枱, 入面就有d細房咁. 所以6點幾就開始多人, 7點左右更要企係門口等位.食物: 餐牌係唔會有價錢既, 無套餐, 但都好多選擇, 唔會好貴, 可放心叫. 罐裝飲品同甜點就可以自己出雪櫃拎, 埋單計. 我地一行5人, 以下既食物都係我食左幾次, 質數穩定, 推介之作:燒豬頸肉: 燒得好香, 仲好林, 唔會實的的. 點左佢d少辣既汁, 好惹味.釀雞翼: 每隻計既, 4-5個人兩隻都好夠, 因為佢會切開3-4 件. 皮炸得脆, 入面釀左雞翼肉, 加埋粉絲同d香料, 口感豐富, 有特色, 好過叫香矛雞翼.海鮮冬陰公(大,$75): 係一家至愛!
5/6/2007 7:30PM

海鮮冬陰公(大,$75): 係一家至愛! 逢到必叫~ 有一個砂鍋咁大, 用上海鮮如大頭蝦, (6-7 隻),大硯, 不同香料…..個湯好香, 唔係好辣, 酸味更激發食慾. 真係不容錯過.

咖哩炒蟹($130): 好大一隻, 蟹好新鮮, 咖哩唔多辣, 只取其香. 同時放埋粉絲吸味,

蝦膏炒飯: 呢個飯炒得好好, 蝦膏唔會好咸, 而飯粒炒得夠乾身, 好均勻.雖然飯面只有蛋花同蝦干仔, 但簡簡單單已好好味. 送埋d咖哩汁….碟底照鏡!

生菜包: 肉碎同洋蔥, 辣椒, 香料同炒香, 放入新鮮唐生菜, yummy~

清炒椰菜苗x2 ($3x each): 唔係好大碟, 所以encore左. 我覺得好食過炒什菜, 因為比較少有. 椰菜苗好嫩, 又爽, 炒得青綠, good~

炒聖子: 呢味比較辣, 肉唔多, 屬細隻,不太喜歡可以不試.

珍多冰: 唔夠冰, 又唔夠jelly, 唯一麻麻的..

p.s 1.如果怕無位可先打電話留位. 2.食咁多野都唔洗$500, 抵~