2021-06-20 101 浏览
食左佢個牛肉麵,湯底好淺色好淡, 另上既酸菜同蔥都好少,,酸菜睇落無炒香,落左去都救唔番個湯底,牛肉5舊,全部好細舊,麵底就正正常常檸檬紅茶超級酸,仲要無午市餐,埋單成舊水中哂伏環境還可以,夠寬敞,服務正常其他菜色我唔知,但如果一心想食牛肉麵就唔建議

檸檬紅茶超級酸,仲要無午市餐,埋單成舊水中哂伏

環境還可以,夠寬敞,服務正常

其他菜色我唔知,但如果一心想食牛肉麵就唔建議
2021-06-20
2021-06-07 127 浏览
今日下午去東涌名店shopping,有點兒肚餓,入去呢間洪師父牛肉麵店下午茶,點了兩個餐,其中一個是紅燒牛肉粗麵,牛肉只得好似骰盅的骰子似兩粒牛肉,真係菜薄到不得了,我下次都唔會入呢間舖!👎👎👎
2021-06-07
2021-05-14 146 浏览
去開東涌,臨走果陣見肚餓但係又唔知食咩好,就去左東薈城個food court附近搵野食,見到呢間洪師父牛肉麵食台灣菜好似唔錯,就入左去食😂佢啲套餐都幾多款揀,有鹽酥雞便當、炸雞扒便當、牛肉麵、台灣香腸便當等等,套餐跟野飲 1⃣️紅燒牛肉麵($72)湯底睇得出唔算好濃,有得揀幼麵或者粗麵,揀左幼麵,雖然係幼麵但係都唔係好掛湯,同埋麵質都太淋😕牛肉份量正常,煮得唔算好入味。呢個價錢黎講我對碗麵既期望會大啲,不過真係佢既湯底唔夠濃,而且麵質都麻麻地。加左蔥同酸菜落去之後會香啲既但係都係覺得牛肉麵既湯底好鍾意,佢呢個湯底真係好唔夠味。  不過有樣好既係佢有樽自家製既牛油辣椒油,可以自己加落碗麵到,辣辣地咁令碗麵既湯底香濃左啲。  另外套餐仲有跟野飲,揀左阿薩姆紅茶,幾好飲唔會太甜👍  2⃣️紅燒半筋半肉麵($86)啲牛既部位唔算好好,不過份量都夠。呢碗就揀左粗麵,佢既粗麵冇我想像中果種煙韌既口感,都係偏淋...  飲品揀左冬瓜茶,真係唔好嗌呢個,除非你係螞蟻人🐜,杯嘢飲超甜🙈  3⃣️台南鹽酥雞球($38)(6.8/10) 呢個算係所有嘢入面最好食既,面層既椒鹽味幾香,但係覺得佢個皮炸得唔夠脆。入面啲肉算

1⃣️紅燒牛肉麵($72)

2⃣️紅燒半筋半肉麵($86)
啲牛既部位唔算好好,不過份量都夠。呢碗就揀左粗麵,佢既粗麵冇我想像中果種煙韌既口感,都係偏淋...  飲品揀左冬瓜茶,真係唔好嗌呢個,除非你係螞蟻人🐜,杯嘢飲超甜🙈  3⃣️台南鹽酥雞球($38)(6.8/10) 呢個算係所有嘢入面最好食既,面層既椒鹽味幾香,但係覺得佢個皮炸得唔夠脆。入面啲肉算嫩滑既,仲有啲配菜好似九層塔、沙律菜,都唔錯既。
2021-04-25 155 浏览
半筋牛肉麵加底埋單110喺牛肉麵價係貴味道方面酸菜唔夠酸成舊雪菜味牛肉鹵得唔夠入味但算有牛味刀削面算係正常掛(小弟不太理解刀削麵)湯底還好(有牛骨味)算係正常水平辣椒油辣麻唔夠 環境都算乾淨正常水平 服務都唔錯待應都幾熱情 但對比同價位絕對唔值 對比價位差唔多嘅係尖沙咀嘅牛肉麵質素相對嚟講好好多我自己就一定吾會再食因為真係吾值如果 咁樣嘅牛肉麵可以攞獎我相信個比賽一定有問題 當然啦佢唔係本地餐廳可能個味係會跑調 但真係唔 推薦
2021-04-25
2021-04-23 136 浏览
(♥ω♥*) 大愛-請大家真係黎東涌行街,必定必定要食呢一間牛肉麵!-香港人, 未疫情前, 都一定成日飛台灣啦!咩牛肉麵阿, 咩夜市阿, 開正我地個範!有好多人話台灣咩出名牛肉麵, 要排隊,排成粒幾鐘先可以入去食既麵麵。入去食完, 都係不過不失! 反而呢間係香港, 唔洗排隊, 你一行入去就可以食到既牛肉麵。先係我近呢幾年來, 食過最好味既牛肉麵!!!!❤️-一入門口已經有一個好似人地日本拉麵店既擺設有對筷子夾緊D牛肉麵都真係幾吸睛, 好多小朋友過去都同個牛肉麵影下相haha我都有小小想, 但我大個啦, 唔影啦機會留番比小朋友啦 呵呵! ( ͒ ु•·̫• ू ͒) ♡-一坐低我就簡左最classic紅燒牛肉麵男朋友就簡左麻辣味牛肉麵一上檯已經好香牛味識食一定係先飲一口湯底佢個湯底食鮮甜到炸裂好似100隻牛係你口入面奔跑真係無誇張!!!! 真係勁好飲!♡アゲル! (。・ω・。)ノ💕(但我個人覺得紅燒正D, 麻辣都好飲, 但會咸D你唔會係咁飲)然後吃一口牛肉 (佢係有半筋半肉)全部都煮到好淋, 但又唔會失左牛肉既口感, 同埋味道。再吃一口麵, (我中意食粗)個麵彈牙又唔會有簡水味!同埋佢個粗麵好掛湯
(♥ω♥*) 大愛
請大家真係黎東涌行街,
必定必定要食呢一間牛肉麵!
香港人, 未疫情前, 都一定成日飛台灣啦!
咩牛肉麵阿, 咩夜市阿, 開正我地個範!
有好多人話台灣咩出名牛肉麵, 要排隊,
排成粒幾鐘先可以入去食既麵麵。
入去食完, 都係不過不失!
反而呢間係香港, 唔洗排隊,
你一行入去就可以食到既牛肉麵。
先係我近呢幾年來, 食過最好味既牛肉麵!!!!❤️

一入門口已經有一個好似人地日本拉麵店既擺設
有對筷子夾緊D牛肉麵
都真係幾吸睛, 好多小朋友過去都同個牛肉麵影下相haha
我都有小小想, 但我大個啦, 唔影啦

一坐低我就簡左最classic紅燒牛肉麵
男朋友就簡左麻辣味牛肉麵
一上檯已經好香牛味
識食一定係先飲一口湯底
佢個湯底食鮮甜到炸裂
好似100隻牛係你口入面奔跑
然後吃一口牛肉 (佢係有半筋半肉)
全部都煮到好淋, 但又唔會失左牛肉既口感, 同埋味道。
再吃一口麵, (我中意食粗)
個麵彈牙又唔會有簡水味!
同埋佢個粗麵好掛湯,
一啜入口, 麵+湯再咬一口牛,
好滿足阿~~
食到悶悶地可以加佢個牛油辣油, 點D牛肉食下,
又另一番風味!
總知大家去東涌行街, 行過路過, 唔好錯過! 呵呵!
因為係附近番工 都食過幾次 餐廳名係主打牛肉麵 咁我地黎評價下牛肉麵餐廳門口有個會郁嘅牛肉麵模型,好有趣🐮紅燒牛肉麵 ($72)(6/10)有得揀粗麵/幼麵 我揀左幼 湯底好淡色 食落都好淡牛肉有d碎 而且唔夠淋 都唔夠入味 整體感覺係連比較平價嘅中式牛腩麵都不如🥲好彩有跟麵黎嘅小菜調調味先好少少午餐跟餐有得揀$18蚊以下餐飲 揀左冬瓜茶 沒有太甜 幾好之前都有試過鹽酥雞飯,我覺得比牛肉麵出色 但炸粉麵係太厚味道:環境:服務:性價比:回頭率:

餐廳門口有個會郁嘅牛肉麵模型,好有趣

🐮紅燒牛肉麵 ($72)(6/10)
紅燒牛肉麵

有得揀粗麵/幼麵 我揀左幼
湯底好淡色 食落都好淡
牛肉有d碎 而且唔夠淋 都唔夠入味

午餐跟餐有得揀$18蚊以下餐飲 揀左冬瓜茶 沒有太甜 幾好

之前都有試過鹽酥雞飯,我覺得比牛肉麵出色 但炸粉麵係太厚

味道:

環境:

服務:

性價比:

回頭率:

2021-04-19 41 浏览
Went hiking with friend on Lantau, came here for food after the hike, apparently this place is famous? Well didn’t know that and after trying the food certainly don’t get why it’s famous.. ordered the briskets and beef tendon noodles, I love beef tendon, but the ones they hv here is quite hard and chewy, which is not how it should usually taste. Anyways It’s just a bowl of average beef noodles.
2021-04-05 113 浏览
呢間洪師父係由台灣過嚟既分店,咁啱撞正係無得去台灣旅行,就食返餐台灣嘢解一解旅行癮啦~見佢新推出款叫「藤椒半筋牛肉麵」,咁就叫左一碗試試佢,另外一碗就叫左「獨當一麵」,加多杯Oreo朱古力奶昔~一開始店員遞上左茶同一兜蔥同酸菜,呢樣係細心嘅,因為有啲人係唔食蔥同酸菜既,鐘意食既就可以自己落,唔食既又唔洗特登叫佢走蔥喇~先上藤椒半筋牛肉麵,叫左幼麵,個湯底聞落都算香,飲落第一啖湯個麻既味道好足,亦唔會太辣。而麵既口感都唔錯,唔會太淋或太硬。至於牛肉方面牛筋算淋,但牛肉就有小小韌同小小痴牙。而個獨當一面就叫左粗麵,味道都唔錯,但係佢切牛肉既方法係一舊舊而唔係一片片,所以個人感覺上會覺得比較韌,但有啲人就鐘意牛肉切成一舊舊既口感,呢方面就好睇個人喜好啦~至於杯Oreo朱古力奶昔呢,朱古力味就唔夠濃,雖然有灑啲Oreo碎係杯面,但飲落發覺係沙冰黎,口感就無想像中似奶昔咁滑~最後總共計埋加一食左$238,整體嚟講都唔算太差,不過味道無乜話好有驚喜,同埋要加一既話就感覺上有小小唔抵啦😅😅

2021-04-05
2021-04-05 100 浏览
男友偶然間發現原來東薈城有台灣菜,我們便試試看,至今已經光顧過很多次了。店內並非所有食物都好吃,所以要靠運氣和之前的用餐經驗來決定叫甚麼食物。這次男友叫了豬軟骨便當,配菜方面我個人不太喜歡吃醃製食品,所以不太喜歡,而豬軟骨則非常入味,配飯一流,可以一試。👍🏻這是開運花生豬手,會包1碗白飯和菜。之前試過外賣,但菜的份量相對少之餘感覺味道怪怪的,後來再試讓堂食,大大碗菜之餘感覺菜較新鮮,所以現在堂食都挺喜歡叫這個餐。豬手雖然算不上很好吃,但也不太差,而且豬毛算清理得頗為乾淨。喜歡多吃蔬菜的話不妨叫這個餐試試,畢竟外出用餐多數都是多肉少菜。這次2人用餐價格$180,東薈城普遍食店價格都較高,所以180個人認為不算太貴。有興趣的話可以去試試喔!

開運花生豬手

開運花生豬手
2021-03-17 135 浏览
東涌商場行左成個圈,睇完都唔知食咩好,見到佢。。。。帶左我入去直昇機機場點解會講得獎架?牛肉又唔夠淋,又硬,又粗糙,個湯死鹹好啦,叫個小食鹽酥雞,睇下咩環境伏伏伏伏伏伏厚粉無味
東涌商場行左成個圈,睇完都唔知食咩好,
見到佢。。。。
帶左我入去直昇機機場
點解會講得獎架?
牛肉又唔夠淋,又硬,又粗糙,個湯死鹹
好啦,叫個小食鹽酥雞,睇下咩環境
伏伏伏伏伏伏
厚粉無味
2021-03-14 93 浏览
一直想試下。由入座到order 到食物上枱都okay。再order 多個皮蛋豆腐後,有個年輕馬尾攣毛落個小食上枱,小食碟中ge 醬汁由佢拎過黎時一直滴、從地上滴到上枱、滴到客人整個手臂都係,都視而不見,落完枱即走。要客人同佢講,個年輕馬尾攣毛淨係話「俾杯水你!?」🤷🏿‍♀️之後 同經理講件事ge 發生,終於感受到正常的服務態度。但個攣毛立即行過嚟同經理講「我有話俾杯水佢㗎!」🤷🏿‍♀️然後,見到經理拖返個地.....................🤔🧐咁個年輕馬尾攣毛去咗邊!?仲有位年輕男員工,背住客人撳電話!?🤷🏿‍♀️我做咗飲食業十幾年,尼個年代的年齡人................

仲有位年輕男員工,背住客人撳電話!?🤷🏿‍♀️

2021-03-14
2021-02-18 174 浏览
大年初五與朋友一起入大澳, 首先到東涌東薈城食午餐, 商場內每間餐廳都好多人排隊, 到最後我們決定食洪師父牛肉麵。 見到紅燒牛肉麵有得獎應該都唔錯, 就點了以下的~紅燒牛肉麵$72、 紅燒半筋半肉麵$86、 紅燒半肚半肉麵$86、 鮮綠茶、QQ 鮮奶茶$8、 香芋鮮奶綠茶$12。三款麵的湯底都是一樣, 味道沒有特別, 我們都是點粗麵, 但重點是牛肉、牛筋和牛肚的口感都非常硬😵, 食到一半我已經放棄, 只可以食麵。 加上份量非常少, 很好奇這個質素怎樣攞獎呢🥴? 飲品方面, 三款都是沒有味道淡淡的, 我都沒有心情影相了。😪這個質素來說, 價錢偏貴, 座位亦不舒適, 服務就不用講了, 反正不會再來。😵

😵

紅燒牛肉麵

紅燒半肚半肉麵

2021-02-16
2021-01-27 669 浏览
舊年年尾已經計劃今年過白色聖誕,點知結果變咗去東涌睇大佛;世事如棋,一年前真係估佢唔到!搭吊車前在東薈城醫肚;已有一段時間沒有去過東薈城,原來已經擴建,而且多了很多食肆。趕時間,揀了「洪師傅牛肉麵」。門口竪了不少宣傳廣告,全部標榜小店多次奪得台灣牛肉麵節冠軍殊榮,而且包括清燉組別及紅燒組別,來頭很大。但要看到這些推銷廣告,一定要近望,首先就要吸引客人走近小店。「洪師傅」就非常聰明地製作了一個機動牛肉麵生招牌,遠處已經可以看見牛肉麵上下移動。除了兩個坐地燈箱招牌,店門附近的展示架上又擺設了多張台灣政商界名人合照、台灣牛肉麵節奬杯及牛肉麵食物模型 ⋯⋯ 宣傳手法不遺餘力。小店沒有什麼特別裝修,但餐枱之間空間非常寛敞;估計因為政府的限聚令,小店刻意將所有過多的餐枱收起來。除了多款台灣牛肉麵之外,經典台灣小食例如鹽酥雞、台式香腸、炸花枝丸等也在餐牌上。其中幾款鎮店之寶的牛肉麵,名稱更是別出心裁:唯吾獨尊、獨當一麵、一枝獨秀;其實全部都是紅燒湯底配上不同部位的牛肉,既有傳統台灣牛肉麵慣用的牛腱肉,也有薄切美國小牛排(即是美國肥牛)、牛腩等,突破了傳統台灣牛肉麵的框框。台灣鹽酥雞球($38)較一般
台灣鹽酥雞球($38)較一般台灣小食鹽酥雞粒大件,味道唔算太鹹。
台灣鹽酥雞球
牛三寶麵($98)是典型台灣紅燒牛肉麵,包括牛腱肉、牛肚及牛筋。紅燒湯底同之前食過的牛肉麵不太一樣,顏色偏淺,紅油及香料份量唔夠多。雖然唔算太鹹,但未夠香濃;整體味道一般而已,做唔到紅燒湯底應有的濃郁。印象中在香港食過的多間台灣牛肉麵店中, 「洪師傅」的紅燒湯底是最差的幾間之一。
牛三寶麵
牛肉麵三寶中,牛筋腍滑,最出色。牛腱肉鬆軟,但欠味道,質素一般而已。牛肚最差,雖然軟身,但咬落很韌、唔彈牙,又完全唔入味。
粗麵條是較為出色的一環,彈牙有咬口,但部份人的口味可能會認為偏硬身。
清燉五花牛腩麵($88)的材料突破了傳統台灣牛肉麵的框框,選用了美國薄切肥牛及牛腩。幼麵軟身、腍滑,有點似上海麵條,與一般台灣麵條的QQ口感不同。
清燉五花牛腩麵
肥牛是優質美國牛肉,有明顯均勻分布的油脂,入口軟滑、冇筋。但肥牛實在不宜放湯,浸在湯來太久會有一陣陣羶臊,還是較適合採用涮涮鍋、燒烤等方法烹調。也因為採用了肥牛,甚至可能用了肥牛熬湯,清燉牛肉湯充滿油羶,但又並非油脂香氣;反而欠缺台灣清燉牛肉麵湯底應有的清甜鮮味,一句講晒,完全唔掂。
用牛腩作為台灣牛肉麵的食材比較少見,肉質算鬆化,但味道方面就及不上香港的地道清湯腩。雖然同樣是清湯,但港式烹製加入了其他香料,味道較鮮濃,更適合炆煮肉質粗糙的牛腩;有比較下,「洪師傅」的台式清燉牛腩就給比下去了。
接近HK$100 一碗的台灣牛肉麵,香港有很多其他味道更佳的選擇,應該唔會再來了。
2020-12-25
2021-01-22 171 浏览
想試吓食台灣野所以晏晝揀咗呢間,環境幾大座位都闊落,而家疫情嚴重,比食客坐得安心👍🏻套餐加$18送野飲既選擇不算太吸引所以選擇散叫。紅燒牛肉麵($68)首先講湯底,湯底有別一般在外的,不像濃濃黑色的湯,而是較淡味的中藥藥材熬製而成。而且味道帶甜,像喝湯,多也不覺油膩。牛肉鮮美,肉質糯甜,帶筋部分亦煮到淋口,小編本身不愛筋部位也吃了幾口。炸物拼盤($48)拼盤有台灣腸、炸花枝丸及鹽酥雞。炸花枝丸味道不錯,炸粉薄,淡口👍🏻台灣腸較甜、鹽酥雞略為遜色,炸粉太厚且沒什麼調味,像吃麵粉,太多就油膩感重。加上整個拼盤份量不多。同行友人的蕃茄湯底也算普通,可不吃總結一下,人均消費$70,午餐來說較貴亦要加一,略為昂貴。食物質素一般,值得欣賞是味精不重,至少沒有吃後要不停飲水。

套餐加$18送野飲既選擇不算太吸引所以選擇散叫。

紅燒牛肉麵($68)

炸物拼盤($48)
拼盤有台灣腸、炸花枝丸及鹽酥雞。
炸花枝丸味道不錯,炸粉薄,淡口👍🏻
加上整個拼盤份量不多。

同行友人的蕃茄湯底也算普通,可不吃

2021-01-22
  • 紅燒牛肉麵
  • 炸物拼盤
2021-01-05 220 浏览
今次外賣叫左洪師父,好有驚喜,冇冧過食到甘正宗甘酥脆嘅雞排,好似去左台灣咁? 🤩🤩1️⃣滷肉香酥雞扒飯(外賣app$71)超推介!! 好好食好似去左台灣咁,超酥脆,雖然外賣但都唔影響佢有幾脆,外脆內軟,炸衣薄雞扒厚,perfect match雞扒好juicy。飯份量偏小,相見到啲配菜滷肉遮住晒啲飯😂好足料,但白飯可以多啲,多多都食得落,好好食😋2️⃣紅燒半筋半肉麵(外賣app$90)呢個都好食但冇雞扒甘出色😗牛筋好淋,一咬即化,但調味方面可以重多少少,牛肉都係。但麵好有咬口,煙韌,粗度剛好,好似刀削麵😂湯底都係可以濃啲整體嚟講,水準台式菜,出色嘅雞扒,推薦!價格一般,冇set,但好食😋
1️⃣滷肉香酥雞扒飯(外賣app$71)
2️⃣紅燒半筋半肉麵(外賣app$90)
2020-12-10
外卖送餐