2018-08-09 111 浏览
今天天氣實在太熱了,媽媽不想煮飯,所以就在附近找了這家新開的泰國菜。店面不大,但是裝修很漂亮。可以堂食,也可以外賣,但是堂食位置不多,想要坐下來拍拍照可能就要早點來咯。外賣和堂食都是用這種透明的盒子。公主海南雞飯$62飯有三種可以選,我這裡選了黃金雞油飯,米飯顆顆分明,不會過爛。隨餐還有公主青瓜沙律,材料有青瓜,紅蘿蔔,洋蔥,香芹等。吃下去酸酸辣辣的,很開胃,也很爽口。另外還有一塊椰清椰汁糕,下面是透明的椰清,上面的應該是椰汁,吃起來不是很甜,很合我胃口。海南雞看上去就很滑,吃起來也一樣。醬汁可以三選二,我選了特色麵豉醬和海南雞醬,另外一個醬是泰式辣醬,跟另外一個便當的。我覺得左邊那個(應該是海南雞醬?)酸酸辣辣的,很清爽,和雞肉很配。另外一個便當我選了豬頸肉$58隨餐還是有青瓜沙律和椰汁糕,豬頸肉是比較有嚼勁,油很少的那種,感覺很適合下酒如果想吃軟嫩的豬頸肉就不要點這個啦!點餐加飲料比較便宜,所以我還點了個洛神花泰式特飲+$15老闆說,這是她們自家製的。喝起來洛神花味濃,不是很甜,很解渴。她們家還有另外兩款自家製的特飲(龍眼冰和蝶豆花),這次沒試,下次有機會再喝喝看。

外賣和堂食都是用這種透明的盒子。

公主海南雞飯$62

海南雞看上去就很滑,吃起來也一樣。

另外一個便當我選了豬頸肉$58
如果想吃軟嫩的豬頸肉就不要點這個啦!

點餐加飲料比較便宜,所以我還點了個洛神花泰式特飲+$15

2018-08-09
2018-08-08 86 浏览
我一向好中意食海南雞飯,多數見到有新既主打海南雞飯既餐廳我都會去食下,今日上網見到上環西港城個邊有間海南雞公主既外賣店,就過去買個外賣食啦!雖然係外賣店,但都有幾個位可以坐係度食,同埋門店都幾令!雖然我本身目的係食海南雞飯,但見到今日先推出泰式香烤青魚飯,加上店員十分推介,我就改變左主意要左呢個 哈哈!咁既然入面有位,我就坐左係度食,個外賣都幾好wo,又有沙律又有個甜品糕點,烤青魚上面有個泰式青檸吊味所以一d都唔猩,基本上舊魚都無乜魚骨,所以食落好方便,雖然唔係油飯,但我覺得配呢個魚白飯會更加適合呢!柚子沙律都好新鮮 絕對唔hea!呢個飯加多10$仲可以加支椰青水,好抵!不過店內仲有其他自家制既泰式特飲,下次過黎再試下佢地既特飲先!

雖然係外賣店,但都有幾個位可以坐係度食,同埋門店都幾令!

2018-08-08 127 浏览
今天工作路過上環,就因為工作超時,趕不及買餸在家煮飯。加上小米之父今晚要外出工作,即係只有我和小米二人晚餐,唯有在附近買外賣飯盒吧!看到藍色的店舖,和得意的公仔,門前有几款外賣套餐,有小食,有甜品,價格合理,就在這裡買二個飯盒吧!先選推介的款式~海南雞配油飯,再加小米喜歡的燒鯖魚配五色米。付款後,慢慢等待,看看枱面的紙巾,再看著電視畫面的食物照片。照片几靚喎,而多間隔的膠盤几可放多種食物,几實用喎!  最後,食物預備好了! 可是,職員表示:多間隔的黑色食物盒仲未翻貨,暫時使用其他食物盒。噢,看來這裡的套餐很受歡迎喎!膠盒都唔夠貨!  不過無計,小米肚餓了!要趕回家!回家後馬上鋪枱墊~開餐。  把二份套餐全部攤在枱面,圓的方的,夠份量吧! 泰式柚子沙律   每次到泰國餐館,必點這個鹹香酸辣的柚子沙律。因為不用動手剝柚皮,就可以享用一梳梳的柚子肉,真係懶人恩物。小杯內有花生粒,辣椒粉,櫻花蝦,也有蝦乾,開胃又健康。 可是小米不食蝦又不喜歡辣,想用柚子沙律來交換白色的甜品~椰汁大菜糕。大菜糕應該没有使用牛奶吧! 海南雞配黃金雞油飯   很幸運,這次是雞肶肉。雞肶的肉質先天無得輸,肉質滑滑是正
今天工作路過上環,就因為工作超時,趕不及買餸在家煮飯。
照片几靚喎,而多間隔的膠盤几可放多種食物,几實用喎!
最後,食物預備好了!
可是,職員表示:
多間隔的黑色食物盒仲未翻貨,暫時使用其他食物盒。

噢,看來這裡的套餐很受歡迎喎!
膠盒都唔夠貨!
不過無計,小米肚餓了!
要趕回家!
外賣袋
回家後馬上鋪枱墊~開餐。
把二份套餐全部攤在枱面,圓的方的,夠份量吧!
泰式柚子沙律
每次到泰國餐館,必點這個鹹香酸辣的柚子沙律。
小杯內有花生粒,辣椒粉,櫻花蝦,也有蝦乾,開胃又健康。
大菜糕應該没有使用牛奶吧!
海南雞配黃金雞油飯
很幸運,這次是雞肶肉。
雞肶的肉質先天無得輸,肉質滑滑是正常的。
不知雞胸肉是否依然那麼滑?
雞肉和雞皮之間有雞啫喱,是浸熟後放冰水冷卻的証明。
套餐是配二款醬料:海南雞醬或薑蔥醬。
而雞肶本身有味道,不用沾醬已經很美味。
黃金雞油飯
黃色的飯粒粒很乾爽,不油膩。
泰式香烤青魚配健康五穀飯
初時很想知道,什麼是<青魚>?
原來就是日本壽司那個鯖魚。
小米喜歡燒鯖魚,所以點了這個套餐。
男職員還推介:燒鯖魚已去骨。
平日家常便飯,間中會煮鯖魚,深知鯖魚柳當然已除去脊骨,但魚腩位依然有多條長長的魚骨。
回到家中,細看泰式香烤青魚的魚腩位,果然没有腩骨。
男職員真係無呃我!
没有腩骨的鯖魚,真係啖啖肉。
加上這個泰式做法,魚肉依然油潤,不乾柴。
很放心讓小米慢慢食。
健康五穀飯有白米麥米糙米小米藜麥 真係好健康。
泰式椰汁雞湯
原本想買顏色靚靚的凍飲,最後選擇了套餐加10蚊的熱湯,其實是冬蔭公湯加椰汁。
南薑的辣味和香茅的香味很特出,因為椰汁的比例較多,湯的酸辣很柔和,容易入口。
再配大量的菇,又可當作餸,又可作為飲品。
還餘下一碗椰汁雞湯,就留給小米之父回家翻叮享用吧!

終於消滅了所有食物,我倆很滿足!
不過,希望那個多間格膠飯盒盡快翻貨,仲要入多少少存貨,客人可以更方便提取外賣。
10 分钟 (外卖自取)
泰式椰汁雞湯
在中上環工作,最大的得著便是發掘了不少叫人驚喜的小店。 早前聽說上環開了一家泰國菜小店,開業當日,還有不少明星前往力撐,好奇心驅使下,BeautySearch 便於放工時前往這家《海南雞公主》去。 《海南雞公主》設有幾個堂食座位,主要做外賣便當,店子雖少,佈置卻十分精美,充滿熱帶風情的感覺! 由於 BeautySearch 怕辣,因而甚少選擇泰國菜,不過,來到店子,當然要點選「海南雞飯」,於是便決定外賣回家與蝦子餅一同享用。 這兒的外賣盒設有分格,外帶回家也不會混作一團喔!最後,除了「海南雞飯」, BeautySearch 還點選了「紅咖哩牛坑腩飯」給蝦子餅嚐嚐。 每份外賣,除了主菜,還附有前菜木瓜沙律及泰式小吃,這次是炸蝦丸,搭配組合相當不錯。 而我最欣賞的,是當日的餐湯 - 「紫椰菜洋蔥湯」,雖然沒有肉,但配料豐富,飲落十分清甜。聽說餐湯及小吃也會經常更換,想試齊咁多款,不知要多久呢? 說回主角海南雞,肉質滑嫩,而且還是去骨的,食落啖啖肉,相當滋味! 醬汁方面還有三款特醬:「海南雞醬」、「特色麵豉醬」、「薑蔥醬」,當然,怕辣的 BeautySearch,「薑蔥醬」自然成為必然之
在中上環工作,最大的得著便是發掘了不少叫人驚喜的小店。

這兒的外賣盒設有分格,外帶回家也不會混作一團喔!

醬汁方面還有三款特醬:「海南雞醬」、「特色麵豉醬」、「薑蔥醬」,當然,怕辣的 BeautySearch,「薑蔥醬」自然成為必然之選。

選給蝦子餅的「紅咖哩牛坑腩飯」,對 BeautySearch 而言辣度較高,淺嚐了一件牛腩的確相當入味。

這兒除了泰國絲苗飯、黃金雞油飯外,還可配選健康五穀飯,追求健康的你又多一個好選擇!
外卖自取
用餐优惠
試食活動
2018-08-06 1561 浏览
週六為家人充當柴可夫於上環買海味,泊咗喺街邊等待時,居然俾小肥發現咗間門面極出眾o既「海南雞公主」。眼見午餐要等大肥收工後成兩點先有得食,所以就走咗入去八八。原來小店由泰國公主Maya小姐開設,女主人咁標緻,當然亦要用上自己個靚樣作生招牌啦,起碼第一個已吸引到XO仔望多兩眼!餐店主要做外賣,但室內都有六至八個拍窗及拍牆o既散座。四周用上花朵及蝴蝶裝飾,女性化得黎流露著大自然氣息。兩邊牆身都可見到螢光幕餐牌。如有需要亦可向美少女姐姐索取餐牌。落單只需填寫點菜紙,簡單易明。公主海南雞飯($62):海南雞飯套餐以四格便當盒上,左上角起逆時針分方向分別為自選黃金雞油飯、公主海南雞、公主沙律及甜品,簡潔衛生。每客海南雞飯均配備筷子同膠羮,並可免費從三款醬汁中揀選兩款。細佬就揀咗微辣酸甜o既海南雞醬同香濃惹味o既薑蔥醬。公主沙律以生菜墊底,拌上柚絲更覺清新醒胃。公主海南雞皮光肉滑,雞皮上一條雞毛都唔見,食得極為安心。已去骨o既雞肉軟腍幼嫩,公主級果然有料到!雞油飯猶如其名般金黃鮮美,飯粒軟熟潤澤,連同點上海南雞醬o既公主海南雞食,確真可口美味。甜品椰汁大菜糕上層雪白、下層半透光,微甜香滑富彈性,輕
兩邊牆身都可見到螢光幕餐牌。
如有需要亦可向美少女姐姐索取餐牌。
落單只需填寫點菜紙,簡單易明。
公主海南雞飯($62):海南雞飯套餐以四格便當盒上,左上角起逆時針分方向分別為自選黃金雞油飯公主海南雞、公主沙律及甜品,簡潔衛生
細佬就揀咗微辣酸甜o既海南雞醬同香濃惹味o既薑蔥醬
海南雞醬
薑蔥醬
公主沙律以生菜墊底,拌上柚絲更覺清新醒胃。
公主沙律
公主海南雞皮光肉滑,雞皮上一條雞毛都唔見
,食得極為安心。
公主海南雞
已去骨o既雞肉軟腍幼嫩,公主級果然有料到
雞油飯猶如其名般金黃鮮美
公主海南雞飯
甜品椰汁大菜糕上層雪白、下層半透光,微甜香滑富彈性,輕巧易入口。
椰汁大菜糕
街坊小店「海南雞公主」門面於橫街上極為突出,店內真係有位長髮靚女坐鎮。「公主海南雞飯」外表金黃,入口高質味佳,價廉物美,難怪週六中午外賣不斷,掂呀!
2018-08-04
海南雞醬
薑蔥醬
公主沙律
椰汁大菜糕
2018-08-05 62 浏览
日日返工都要加班,連午餐都未食,下午茶又唔夠喉!公司附近新開左一間食海南雞,叫個外賣拎走試下先。叫得公主,應該好得既!餐牌可以堂食,好有雨林feel!所有野都好靚,有d似日式便當,一格一格,乜野都有。份量方面,唔好睇佢細細格,d飯質到好實,咁岩有雞肶肉比我,睇真d下面重有d雞胸。泰式沙津岩岩好,小食如果有兩舊就好了!d油飯超級好食,雞肉好滑,估唔到雞胸都咁好食。沙律師傅見到order先撈,少少辣,惹味!有兩款秘製醬汁先係重點,d雞點住食真係畫龍點睛!
日日返工都要加班,連午餐都未食,下午茶又唔夠喉!
公司附近新開左一間食海南雞,叫個外賣拎走試下先。

叫得公主,應該好得既!

餐牌

可以堂食,好有雨林feel!

所有野都好靚,有d似日式便當,一格一格,乜野都有。

2018-08-04 130 浏览
當夏天又熱又濕我就會好想食泰國野。係中上環泰國野食一係好貴,一係好難食,見到好多明星撐場嘅海南雞公主唔算貴,所以就試下。由西港城行上去,見到上環街市轉左就見到呢間小店個公仔同店入面嘅老闆娘一樣樣咖!都係咁靚!唔信你睇下!仲有可愛嘅擺設雖然店小,但店內環境都算舒適,加上有陽光,可以寫意咁食個lunch!有五款餐可選,我同朋友要左一個海南雞一個豬手飯,兩個都係五穀飯。海南雞叫公主海南雞飯當然就係海南雞公主嘅招牌啦!一開始以為好少雞,原來成隻雞腿🍗係曬度!滑又唔油,雞皮透薄,我諗皮當餸都唔過份掛?!唯一就係無皮同肉中間個層水晶,有埋就perfectttt 啦。豬手飯朋友食呢個,我都分左少少。豬手炆得好淋好入味!豬皮有彈性,入口有點膠膠的張住個口,又唔肥膩,絕對係驚喜!大大推介!附餐仲有柚子沙律同魚餅柚子一卡卡肉,有點蝦仔增加口感同提鮮,開胃喔!魚餅是香口小食,平日可能換其他小食喔!

由西港城行上去,見到上環街市轉左就見到呢間小店

個公仔同店入面嘅老闆娘一樣樣咖!都係咁靚!唔信你睇下!

仲有可愛嘅擺設

海南雞

豬手飯

附餐仲有柚子沙律同魚餅
柚子一卡卡肉,有點蝦仔增加口感同提鮮,開胃喔!
魚餅是香口小食,平日可能換其他小食喔!
泰式豬手飯
朋友知我喜歡食海南雞飯,特登帶我來位於上環 ,主打泰式海南雞的新店  店子一貫快餐格局, 堂食位不多,  主力針對上環的上班族,在寸金尺土的香港, 做食店確實有苦自己。 餐牌上主要有五款飯類 , 以海南雞飯為主打;其餘還有紅咖哩牛腩飯、 黃咖哩雞飯、 泰式香烤青魚飯等。我選了 $62 , 朋友 $62 海南雞飯醬料三選二,我選了海南雞醬和薑蔥醬,是吃海南雞飯的必備。飯也可是三選一,分別有油飯、絲苗、五穀飯。轉眼間我的海南雞飯套餐己放在面前 。堂食亦外賣一樣是用上膠盒,有點唔環保。 餐盒內有泰式柚子沙律、海南雞、油飯、醬料和甜品。 先試雞肉, 鮮黃雞皮相當油潤, 口感略帶爽脆,  保留了雞皮和雞肉中間啫喱層,令人又愛又恨。雞肉嫩滑之餘有雞味 , 相當嫩滑。即使唔加任何的醬料都已經好好味 ,  海南雞配油飯是不二之選。本來對套餐內的 無乜興趣,  當試左一口後大為改觀。柚子新鮮清甜和酸酸的沙律汁好夾,  還灑上炸蝦米、紅辣椒、洋蔥和莞茜等,  令味道更加豐富。加$10  泰式椰汁雞湯味道同冬陰公差不多, 酸酸辣辣,重椰汁味,富香茅芳香,也有雞的鮮甜, 飲完成身汗,  好爽。   的泰式
朋友知我喜歡食海南雞飯,特登帶我來位於上環 ,主打泰式海南雞的新店 [海南雞公主]

我選了 [海南雞飯] $62 , 朋友[泰式豬手飯] $62

飯也可是三選一,分別有油飯、絲苗、五穀飯。

轉眼間我的海南雞飯套餐己放在面前 。

堂食亦外賣一樣是用上膠盒,有點唔環保。

餐盒內有泰式柚子沙律、海南雞、油飯、醬料和甜品。

本來對套餐內的 [泰式柚子沙律] 無乜興趣,  當試左一口後大為改觀。

加$10  泰式椰汁雞湯

[泰式豬手飯]  的泰式豬手份量都幾足

一夾起豬手已經感覺豬皮炆到半溶化,  睇落好似好肥,  但入口一點油膩感都無, 口感如炆得好腍的牛根一樣, 軟腍腍, 墊底的全是瘦豬手肉,

味道以甜為主道,  好似我係泰國街頭食到的豬手一樣,  夠入味;又鬆化, 伴上酸菜解膩
估唔到豬手飯反而更令我有驚喜。

甜品是椰汁大菜糕, 有小許鮮辣作用。

加$15 配自家製凍飲

朋友選了一支近來大熱飲品 [碟豆花泰式飲品] ,  小小甜、食完重味食物飲, 感覺好舒服。

其餘還有泰式奶茶、 洛神花茶、龍眼水、青檸水。

店子細細,  出品有水準, 價錢合理, 喜歡泰式飯的朋友可以一試。
2018-08-01
  • 泰式豬手飯
2018-07-30 994 浏览
在平日,海南雞可算是一款經常吃到的食物。泰式海南雞在曼谷當地賣很平,沾沾辣汁吃,過癮,是行完夜市食宵夜的鐵膽。此新店主打正是泰式海南雞,開業才一星期,叫「Thai Princess by Maya Kitchen 海南雞公主」。鋪頭位於上環商業區地下,主要做外賣便當,亦有幾個座位可以堂食: 除了海南雞飯,食物選擇還有泰式豬手飯、黃咖哩雞飯等。便當附送前菜木瓜沙律、甜品泰式千層糕等: 我點的「海南雞飯」$62,配醬汁「特色麵豉醬」、「海南雞醬」,「薑蔥醬」: 先吃沙律, 木瓜、甘筍等切幼絲,加上蝦乾,一小撮,醒胃,味道也很地道。問一問職員,原來廚師是泰國人,怪不得做出蠻正宗的口味。 主角海南雞,廚師將它醃得不錯,也似在曼谷街頭吃到的。明白是冰鮮雞,廚師弄得皮下沒有那層肥油,肉滑,雞皮薄脆,口感似海蜇,平日甚少吃雞皮的我也照食: 「特色麵豉醬」是師傅自己調配的辣汁,我將它用來配雞油飯吃,不錯的搭檔: 另加 $15 會有支泰式特飲。因為新開張,套餐送埋,我乾脆挑了第一款「蝶豆花泰式特飲」: 藍色是蝶豆花的天然色,味道似椰青,天然清甜。侍應說碟豆花有明目及對皮膚好的功效,也不是很

藍色是蝶豆花的天然色,味道似椰青,天然清甜。侍應說碟豆花有明目及對皮膚好的功效,也不是很多餐廳有得買,這個值得一試。

整體來說,鋪頭定位清晰,主打快速便當,相信附近上班族也有叫外賣的需求,應該不難在此,殺出一條血路。

2018-07-26
  • 蝶豆花泰式特飲
  • 海南雞飯
2018-07-28 454 浏览
咁啱今日收工後同朋友去到上環 街市附近辦啲事, 在離開的時候發現了這一家非常可愛門牌嘅餐廳! 同時亦比佢哋嘅色彩 以及裝潢吸引, 係一條比較舊區嘅街上面, 佢哋嘅門面實在令人吸睛! 既然已經到了晚飯時間我和我朋友覺得不如試下這一家新的餐廳, 佢嘅餐牌相對比較簡單簡潔, 食物選擇雖然不多但 看似已經精挑細選, 對於小店來說 已經足夠 serve 客人! 由於新餐廳所以我們兩個決定 order 不同套餐, 大家可以share 來試一試, 既然店舖名稱係以海南雞來做主題, 我覺得海南雞應該係啲食物, 所以就點了公主海南雞飯, 而另外就點了 牛坑腩飯。 佢哋以便當盒為主盒, 將沙律甜品主食 全部放在一個盒內, 看似應該針對 上環寫字樓區一帶 的白領 午餐。 不管是否午餐或晚餐只要好食就得! 先講講海南雞飯, 唔好睇佢合仔細細原來入面有好多海南雞食極都食唔完咁, 雞油飯 十分惹味 唔會太油 飯亦唔會太乾, 好鐘意佢個沙律 應該入面有青芒果絲, 沙律有芒果香味清甜 配上少少醋酸味, 完全覺得唔夠好想再食多啲! 海南雞脾肉分明唔多油, 味道清甜雞香味重, 配上 海南雞醬同麵豉醬簡直一流 不過我最

先講講海南雞飯, 唔好睇佢合仔細細原來入面有好多海南雞食極都食唔完咁, 雞油飯 十分惹味 唔會太油 飯亦唔會太乾, 好鐘意佢個沙律 應該入面有青芒果絲, 沙律有芒果香味清甜 配上少少醋酸味, 完全覺得唔夠好想再食多啲! 海南雞脾肉分明唔多油, 味道清甜雞香味重, 配上 海南雞醬同麵豉醬簡直一流 不過我最喜愛嘅就係海南雞醬, 佢哋嘅海南雞醬少少酸少少辣 張海南雞嘅味道能夠調出! 總之 海南雞飯喺呢間餐廳必試!

另外一盒係紅咖哩 牛坑腩飯, 紅咖哩醬汁十分creamy, 唔會太辣 亦唔會太重味 帶有少少牛油香, 撈白飯簡直係一流! 同樣亦有泰式沙律以及甜品, 一盒套餐有甜品有沙律有主食 上環白領人事研以咁幸福 仲想點呢!

飲品朋友叫咗洛神花特飲, 而我就叫咗蝶豆花特飲, 洛神花酸尾尾十分開胃 無論係飯前或飯後飲 都十分合適! 而我個杯蝶豆花特飲, 老實說我唔係好清楚咩係有花只係因為個名咪叫咗呢杯嘢飲, 不過 飲過之後出奇地覺得很特別亦很清甜, 食咗濃味嘅牛坑腩紅咖哩配上一杯清甜特飲 即時覺得 舒服嘅感覺!

後來發覺佢哋有支裝,而支裝嘅顏色同埋 同包裝十分吸引, 所以問咗餐廳員工借咗嚟影一影相!

食完臨出門口原來發現原來有電子板 menu, 成個餐廳格局基本以公主感覺為主題, 喺上環舊區有呢一啲特色嘅舖頭十分搶眼, 我同朋友喺餐廳入面食飯嘅時候亦見到好多市民在外面望入嚟呢間餐廳,估計都係畀裝潢吸引, 所以喺裝修外觀嗰邊已經勝人一籌!

同時佢哋亦有 同外賣 app合作, 係食緊飯嘅過程中 見到有好多轉 外賣app嘅員工過嚟囉外賣送客人, 可想而知同樣地 做外賣的生意也不錯!
2018-07-27
  • 公主海南雞
Discovered this joint as there were so many celebs at the opening including Brian Burrell.The joint is really girly and chic with butterflies and flowers everywhere.I was there just for the Hainan chicken which did not disappoint.When I ordered, I forgot to request for white meat but luckily I was given it so I was really happy.White meat is is the best part of chicken in Hong Kong if it is done right because it is so silky and soft whereas if I am in UK, I will get the thigh meat.Anyway, the wh

Anyway, the white meat here is so damn good because it is just pure meat and skin, no veins or any pink bits and of course the texture was really soft and silky.
From the picture, you can see that the chicken is glistening and moist.
Bad chicken meat is dull and dry.

The chicken tasted good without any sauce which means the  chicken is fresh.
You get to choose 2 out of 3 sauces for the chicken so you are spoilt for choices.
I chose the Thai sauce and the spicy miso sauce.

Personally I liked the spicy miso sauce as it was appetizing with a fiery kick to it.

To finish, there was a cube of coconut pudding which is quite sweet.

For drinks, there are three colourful bottles to choose from: Blue Pea Stevia, Roselle and Longan!!

Will definitely be back when I can't think of what to eat in Sheung Wan!!
2018-07-27 94 浏览
呢間薄荷綠色海南雞公主剛開幕無耐,主打外賣海南雞。試試佢買番個外賣先!現場所見,店內位置只夠容納5-6人。主要接deliver zoo 生意較多。餐牌主打海南雞、豬手、咖哩(包裝以便當形式)比較特別係餐牌有五穀飯選擇,沙律同小食都會定時唔同嘅選擇。本來好想試下自家制泰式特飲:洛神花茶、蝶豆花茶、龍眼水。可惜全部賣完。外賣泰式便當:泰式豬手飯$62公主海南雞飯$62雞肉大概有7、8件左右,雞肉好嫩滑。海南雞汁比一般的酸d辣d, 惹味開胃。公主芒果絲沙律。口感清爽比木瓜絲多了芒果香氣,紮實爽口嘅芒果真係不錯!泰式千層糕:椰青、椰汁味幾香,口感有點像大菜糕。泰式豬手飯 $62 配酸辣汁豬手煮得好稔,筷子一夾皮肉已經分開。份量都幾大、豬手大概4-5塊狀轉5穀飯健康d!特飲賣晒,就要左偏酸泰式玉泉青檸梳打。

餐牌主打海南雞、豬手、咖哩(包裝以便當形式)

比較特別係餐牌有五穀飯選擇,沙律同小食都會定時唔同嘅選擇。

外賣泰式便當:泰式豬手飯$62
公主海南雞飯$62

雞肉大概有7、8件左右,雞肉好嫩滑。

海南雞汁比一般的酸d辣d, 惹味開胃。

泰式千層糕:椰青、椰汁味幾香,口感有點像大菜糕。

泰式豬手飯 $62 配酸辣汁

豬手煮得好稔,筷子一夾皮肉已經分開。
份量都幾大、豬手大概4-5塊狀轉5穀飯健康d!
特飲賣晒,就要左偏酸泰式玉泉青檸梳打。

• 公主海南雞飯
2018-07-27 131 浏览
今日係附近返工,同同事落街買午餐既時候見到呢間店鋪新開張,餐廳名幾特別,價錢唔算特別貴,就試一試啦。套餐由$58起,有5款選擇,包埋木瓜沙律同泰式炸雞粒,加$10就有埋湯/泰式飲品。推薦👍🏻海南雞飯($62):海南雞飯可配特式麵豉醬,海南雞醬或薑蔥醬。而米飯就可以揀黃金雞油飯,泰國絲苗飯或健康五穀飯,可以憑自己既飲食習慣黎配搭。叫得自己做海南雞公主,相信海南雞一定特別好食,果然無令我失望!海南雞份量都唔少,雞皮油香四溢,肉質夠嫩滑,厚肉肥美,而且已去骨,食得好方便。配埋醬汁真係不得了!醬汁又酸又辣,醒神又惹味!黃金雞油飯呈金黃色,粒粒分明唔會痴埋一舊,有油香之餘又唔會好膩。木瓜沙律夠爽口,辣度唔高,唔食得辣既人都可以食得到。木瓜絲配上花生粒,口感層次更豐富🥗豬手飯($62),豬手軟稔入味,不錯。推薦👍🏻椰汁糕椰汁味香濃,凍冰冰,好消暑。

豬手飯($62),豬手軟稔入味,不錯。

推薦👍🏻椰汁糕椰汁味香濃,凍冰冰,好消暑。
因為呢間餐廳就係公司樓下,開張幾日我已經食咗第二次,兩次嘅質素都好唔錯,雞夠滑,尤其是係個面豉醬汁非常好食,我諗係我食過全香港最好味嘅海南雞飯每次我都飲龍眼蜜,好足料!

每次我都飲龍眼蜜,好足料!
2018-07-24 600 浏览
上星期六中午放工走到上環蘇杭街,我打算幫襯這裏新開的川菜小店 <川棧>! 恰巧!隔離的泰式小店 <海南雞公主> 正式開張! 這裏超多花籃甚至擺放到對面鋪頭外面呀!好奇走入店子一看,見到名模何紫綸! 店內有好幾張椅子,亦可以外賣!有見及此!我還是等待星期一才幫襯吧!主打公主海南雞飯、還有泰式豬手飯及黃咖哩雞飯呢! 泰式便當附送公主木瓜沙律及泰式炸雞粒, 另可加 $10 配冬陰功湯或加 $10~$15 配泰式特飲!店員有禮又勤快,外賣等上大約5分鐘!公主海南雞飯 $62包括:海南雞、公主木瓜沙律及泰式炸雞粒, 三款汁醬可選兩款,特色麵豉醬、海南雞醬及薑蔥醬; 可選黃金雞油飯、泰國絲苗飯或健康五穀飯! 我選擇了健康五穀飯, 五穀飯包括藜麥及小黃米...等,雖然比較傳統風味的黃金雞油飯缺乏了那份雞油香及「脂」味,卻是食得健康,也是不錯的選擇啊! 先嚐公主木瓜沙律, 色彩繽紛的賣相令人開胃起來!泰國木瓜切成幼絲,入口略帶煙韌!配料還有甘筍絲、小紅蝦...等!主角海南雞層層疊份量也不少喎! 肉質嫩滑而雞皮軟滑帶有脂肪, 火候拿捏得準繩!我恐怕特色麵豉醬會重口味,因此
恰巧!隔離的泰式小店 <海南雞公主> 正式開張!
這裏超多花籃甚至擺放到對面鋪頭外面呀!

好奇走入店子一看,見到名模何紫綸!

主打公主海南雞飯、還有泰式豬手飯及黃咖哩雞飯呢!

店員有禮又勤快,外賣等上大約5分鐘!

公主海南雞飯 $62
我選擇了健康五穀飯, 五穀飯包括藜麥及小黃米...等,雖然

主角海南雞層層疊份量也不少喎!
肉質嫩滑而雞皮軟滑帶有脂肪, 火候拿捏得準繩!
我恐怕特色麵豉醬會重口味,因此選擇另外兩款!
蘸上薑蔥醬,口味似港式燒味!海南雞醬其實是酸辣醬,別具泰式風味!
泰式炸雞並非全件都係雞,而是混合甘筍粒及蔥粒,口感比預期豐富,
調味合口味!

健康五殼飯

泰式木瓜沙律

海南雞配兩款醬汁

海南雞

炸雞粒

泰式特飲:蝶豆花泰式特飲 $15 (新開張優惠,套餐包飲品)
蝶豆花的天然顏色呈藍色,未嚐已傳來椰子香,味道清甜!相信加入椰青水,是清甜自然的味道!
配上店方特有的膠樽,而棄用膠杯,可以循環再用!夠環保!

蝶豆花泰式特飲

同事幫襯過位於上環禧利街的 <泰妃雞>,她聲稱五十幾元便嚐到海南雞飯嘞!<海南雞公主> 似乎貴了些少!
當然,我個人不知道前者的份量有多少?!
不敢下定論!
2018-07-23
5 分钟 (外卖自取)
蝶豆花泰式特飲