2018-08-28 328 浏览
星期六收工經過上環街市發現左間海南雞店,雖然唔係好大間但要都可以坐到5-6個人,同埋都有4,5個人排隊買緊野,我呢個愛雞之人點會放過呢個機會,橫掂都未諗到食乜好,入到去睇到點菜單,就叫左個公主海南雞飯同泰式香茅豬扖飯試下,配黃金雞油飯同泰國絲苗飯。一路等就聞到佢地起到炸香茅豬扒既味,等有一陣就外賣就攞得。返到屋企個飯仲夠熱打開左外賣盒發出陣陣香味,D雞食落又夠幼嫩,加上有3種醬油、海南雞醬及薑蔥醬真係好正令人回味,由其是隻薑蔥醬食落有D辣加埋黃金雞油飯認真絕配。另一個泰式香茅豬扖飯都唔錯,其實唔洗點醬汁已經好正,如果無骨就更加好,岩晒我D懶人一族。甜品係泰式千層糕,食落好很滑,不過是咸中帶甜十分特別。飲品係青檸水同龍眼冰,其實當時佢比晒4款我選擇,全部自家制不過,我就試左龍眼冰同青檸水。不過我都覺得我會起好短的時間試埋其他,因為味道認真不錯,值得推薦

一路等就聞到佢地起到炸香茅豬扒既味,等有一陣就外賣就攞得。

甜品係泰式千層糕,食落好很滑,不過是咸中帶甜十分特別。

2018-08-26
  • 公主海南雞飯
在上環居住的朋友,近日向我提到摩利臣街開了一間主打海南雞飯的新餐廳,而餐廳開幕時還請來不少明星到場支持,這天碰巧到上環開會,順到便來這裏買外賣回家吃。餐廳佔地不大,但裝修挺有心思,在暗黑的街燈下,大大個的公主logo燈牌顯得非常搶眼。菜式選擇挺多,價錢合理,不過,套餐全都不包飲品及餐湯。我外賣了兩個飯盒回家,打算和媽媽分著吃,外賣飯盒的包裝挺結實,還以膠貼緊緊貼著,不怕運送時出現漏汁情況。公主海南雞飯打開飯盒,感覺非常豐富,除了主角海南雞外,還有木瓜沙律以及椰汁糕。海南雞飯的醬汁是3選2,而點了較有特色的特色麵豉醬及薑蒽醬, 另外,還有白飯及油飯選擇,而我選了油飯,飯粒入口挺清爽,不會有油膩膩的感覺,帶有淡淡香茅味及雞油的甘香味。 海南雞的賣相滿分,雞件數量挺足,雞皮亮澤,入口滑滑的,肥油不會太多,雞肉肉質亦非常嫰滑,啖啖肉的,佐飯一流。泰式豬手飯這款泰式豬手飯煮得非常入味,豬手肥瘦適中,肥膏不多,而豬皮口感富彈性,而豬手肉肉質並不粗鞋,加上盒內放了大量醬汁,令肉汁更豐富。兩個飯盒都煮得挺有水準,不過,個人認為若隨飯等奉送飲品或餐湯,這樣就更好了。

菜式選擇挺多,價錢合理,不過,套餐全都不包飲品及餐湯。

2018-08-23
2018-08-27 530 浏览
Another new take-away/restaurant opened around the Sheung Wan area, I saw from the news that many celebrities came during their grand opening to support their popular Hainan Chicken rice! Since we passed by this area during the weekend for a cup of coffee, we decided to stop by for a take away meal to bring home to check whether this hype is real! We picked the famous Hainan Chicken rice (princess chicken rice!) and another popular dish which is the marinated pork knuckle rice. Both of the rice

We picked the famous Hainan Chicken rice (princess chicken rice!) and another popular dish which is the marinated pork knuckle rice. Both of the rice came with some veggie and a piece of coconut dessert. The portion was right - not too big nor too small.

The Chicken itself was tender, rich and soft. Easy to chew, the taste was very good, we actually want more of the chicken after finished the whole. The sauces provided was delicious, they offer three types of sauces: sweet and chilli, their homemade soy chilli sauce and of course the typical onions and garlic. We picked the first two options and I loved the sweet and chilli one the most.

The pork knuckle rice on the other hand was marinated with soy sauce which the flavour was just right, not too sweet nor salty. The meat itself was fat and with the right balance of meat - tasty I must say and once could keep refilling the rice just for this meaty-licous dish.

Overall, this place is perfect for anyone who would love to grab a take-away or a quick eat in this busy area as their price is definitely reasonable for what you get!
2018-08-26 470 浏览
海南雞對於港人來說有著一定的情意結,那種皮爽肉嫩,甘香滑溜的口感,叫人一試鍾情,而泰式的去骨海南雞更是別有一番風味,配上酸辣的泰式醬汁,啖啖肉開胃惹味,讓人嚮往!難怪可以成為港人到曼谷必吃的菜式之一。最近來到上環街市附近,給一家門前裝修可愛奪目的小店所吸引,Tiffany Blue的底色撞上滿有少女味的得意漫畫標誌,就連名字「海南雞公主」也趣緻過人,一看便知主打海南雞飯。店內地方不大,花碌碌的樹葉牆紙裝飾蠻有熱帶風情,流露著大自然的氣息;座位不多十隻手指數得到,主打外賣飯盒以迎合中區辦公男女的需求,當天所見就算晚上七點多的放工時間後仍見客似雲來,想必有其過人之處。原來小店老闆Maya本身是泰國混血兒,因熱愛海南雞,想為這道傳統菜式添上年青活力的新面貌,遂打造了這Fancy小店,女主人這麽標緻,順理成章亦成為了這店的生招牌。餐牌選擇相對簡潔,食物選擇雖然不多,除了海南雞飯,就只有泰式豬手飯、紅咖哩牛坑腩飯、香茅豬扒飯和辣椒膏豆角炒腩肉飯等選擇,但有時就是貴精不貴多,專心做好出品質素也是一件好事。小店主打泰式海南雞,當然要試一下,便當盒分為幾格有齊沙律、主食和甜品。前菜公主芒果沙律酸香爽脆

公主芒果沙律

公主海南雞

泰式椰汁糕

前菜公主芒果沙律酸香爽脆,清新醒胃;主角海南雞皮爽肉嫩帶黄油,不會過肥,皮肉之間還有一層晶瑩的啫喱骨膠原,讓人賞心悅目。而大廚亦為海南雞調製了三款佐醬,跟餐可選其中兩款,海南雞醬酸辣惹味,特色麵豉醬豆香濃厚,薑蔥醬清爽鹹香,配上海南雞提升了味道層次,各有風味;而黄油飯亦滿載香料香氣,粒粒分明,油香爽口。至於甜品泰式椰汁糕,以寒天和椰青水冷凍凝結做成,面頭灑上桂花,入口爽彈不太甜,滿有椰青香氣,清新一下味覺之餘亦做就了一個完美的句號。

泰式豬手

泰式豬手飯,豬手炆得軟腍入味,醬香甜美,豬皮近乎入口即溶,肉質鬆軟滑溜,肉汁盡鎖其中,點上酸辣汁減去了肉類膩滯,更顯泰式風味,而那醬汁更是精華所在,撈上絲苗白飯,濃甜脂香,讓人吃不停口,很貼近曼谷街頭的味道。
龍眼水、洛神花特飲和蝶豆花特飲

小店亦提倡健康飲食,除了黃金雞油飯外,客人亦可選泰國絲苗飯或以藜麥及小黃米等煮成的健康五穀飯。而且還自家熬製了幾款支装健康飲料如龍眼水、洛神花特飲和蝶豆花特飲,包裝和顏色可愛吸引,味道清甜,各有養生功效。

整體來說小店出品質素不俗,定價合理,而且主打外賣便當,從新包装讓人耳目一新,定位清晰,難怪得到眾多藝人支持撐場,相信亦不難在人流旺盛的上環商業區打響名堂。
2018-07-26
公主芒果沙律
公主海南雞
泰式椰汁糕
泰式豬手
龍眼水、洛神花特飲和蝶豆花特飲
2018-08-24 173 浏览
上環新開的泰式海南雞飯店 主要做外賣有大概5-6款選擇 50-70$咁黎到梗係要食招牌公主海南雞飯($62)三款醬汁揀兩款 我就揀左特色麵鼓醬同海南雞醬飯都係三選一 雞油飯 白飯同五穀飯咁海南雞好似配油飯最原汁原味喎(雖然心裡想扮健康揀五穀飯😂)份量都幾多 雞肉嫩滑 用上泰國米 好香仲配有木瓜沙律同椰汁糕 另外加多左$15要就杞子龍眼水龍眼水清甜 多料 感覺天然健康😀聽靚女店員講全部食物飲品都係由泰籍大廚親自出馬😛
上環新開的泰式海南雞飯店 主要做外賣
有大概5-6款選擇 50-70$
咁黎到梗係要食招牌公主海南雞飯($62)

三款醬汁揀兩款 我就揀左特色麵鼓醬同海南雞醬
飯都係三選一 雞油飯 白飯同五穀飯
咁海南雞好似配油飯最原汁原味喎
(雖然心裡想扮健康揀五穀飯😂)
份量都幾多 雞肉嫩滑 用上泰國米 好香
仲配有木瓜沙律同椰汁糕 另外加多左$15要就杞子龍眼水
龍眼水清甜 多料 感覺天然健康😀

聽靚女店員講全部食物飲品都係由泰籍大廚親自出馬😛
見到網上 d  人係咁打卡我又試!!!Tiffany blue 既門面,就算係橫街都好易搵到😎中午時間去到都有唔少人買外賣😆係唔同既醬汁呀🤤🤤🤤好啦!我決定左!叫一個公主海南雞飯同咖啡牛坑腩便當👌🏻海南雞飯可以選擇油飯定白飯😆我就緊係試試佢既油飯啦😌重有芒果沙律都幾開胃!雞超滑bro! 啖啖肉😌👌🏻 靚女店主提議如果食得辣可以食佢地既泰式麵豉醬!好味bro! 辣辣甜甜配埋白滑雞肉😎推介椰汁糕千層😆唔會太甜是走小清新路線!紅咖哩牛坑腩飯🤣朋友都大讚個咖哩因為牛坑好入味!甜咖哩都好好送飯!!!貼心地每重有濕紙巾比你抹番手仔😌野飲方面,店長都好推介佢地既自家制飲品左起:泰式奶茶,龍眼冰,蝶豆花泰式飲品,洛神泰式我就飲泰式奶茶既泰式奶茶風味(偏甜)+$10 會有if 既椰青水😎雖然店舖細細,不過都幾多影相位🤣值得打個卡😆😆😆
見到網上 d  人係咁打卡我又試!!!

Tiffany blue 既門面,就算係橫街都好易搵到😎

中午時間去到都有唔少人買外賣😆

係唔同既醬汁呀🤤🤤🤤

好啦!我決定左!叫一個公主海南雞飯同咖啡牛坑腩便當👌🏻

海南雞飯可以選擇油飯定白飯😆
我就緊係試試佢既油飯啦😌
重有芒果沙律都幾開胃!
雞超滑bro! 啖啖肉😌👌🏻

泰式千層糕

椰汁糕千層😆唔會太甜是走小清新路線!

紅咖哩牛坑腩飯

🤣朋友都大讚個咖哩因為牛坑好入味!甜咖哩都好好送飯!!!

貼心地每重有濕紙巾比你抹番手仔😌

野飲方面,店長都好推介佢地既自家制飲品
左起:泰式奶茶,龍眼冰,蝶豆花泰式飲品,洛神泰式

我就飲泰式奶茶既
泰式奶茶

泰式奶茶風味(偏甜)

+$10 會有if 既椰青水😎

雖然店舖細細,不過都幾多影相位🤣

值得打個卡😆😆😆

2018-08-19 1742 浏览
今日經開中環,夜晚見無飯開,睇下周圍有咩食先。 呢間海南雞公主,鋪頭細細但個公主招牌勁搶眼,牆身嘅植物圖案都幾有睇頭,細心一睇上面仲痴左d 蝴蝶,幾靚wo☺️~~鋪頭以外賣為主,堂食就有大約6,7個位。主打款式有五款,價錢係中環黎講唔算太貴。 ✨最後外賣左兩個飯番屋企,雖然路程成個鐘,不過pack 得好好,無漏汁情況,包裝都幾精美。✨公主海南雞飯($62): 油飯色澤金黃,感覺乾爽唔油膩,飯粒幾有咬口,仲帶點香茅味。✨雞既份量都唔少,有8,9件。 雞皮薄薄的唔會太多肥油膏,下面夾住一層雞jelly,肉質都幾嫩滑👍🏻掂✨醬汁㨂左海南雞醬同特色麵豉醬。 本身唔係好食得辣,個海南雞醬對我黎講好味得黎都幾刺激,噴火啊。 特色麵豉醬相對無咁辣,仲多左陣麵豉香味,呢個好味,啱我!✨木瓜沙律入面有蘿白絲,豆角等等,全部爽口既配搭,都幾清新。✨甜品係椰汁糕,口感似大菜糕咁爽口,味道唔係太甜,而且椰香味濃,解下辣都唔錯。✨呢個便當對女仔黎講其實好夠飽,感覺幾豐富。✨泰式豬手飯($62): 豬皮超腍同入味,肉就略為韌左d, 咸酸菜好食。拎埋d 汁撈飯,味道唔錯~~不過比較下我就鍾意海南雞多d😁。

公主海南雞飯

特色麵豉醬相對無咁辣,仲多左陣麵豉香味,呢個好味,啱我!
特色麵豉醬

✨呢個便當對女仔黎講其實好夠飽,感覺幾豐富。

特色麵豉醬
2018-08-18 207 浏览
上環蘇杭街有大量食肆小店,公主雞是其中一員。海藍色作主調,有別於一般餐廳以啡橙系列,感覺清新!鋪內座位數個,套餐亦只有幾款,可謂貴精不貴多! 本來想外賣帶走,但最後還是被環境吸引,留下堂食。公主海南雞飯 $62金黃色黃薑飯,不油膩! 公主雞嫩口,就算雞胸亦無鞋口感! 👍😊 一般餐廳紅湯都是羅宋湯,但公主雞則用上冬蔭功湯,惹味非常。香草黑毛豬肉碎飯 $58白米飯香滑,配個帶汁的肉碎伴飯,也不錯。椰汁糕作甜品結尾,椰汁糕鬆化甜美,勝過預期。套餐沙律有櫻花蝦作材料,有驚喜! 龍眼冰留意那飲管,是紙做的,切合現代環保潮流! 龍眼冰不太甜,感覺健康清新! 經濟實惠,方便快捷,為都市人度身訂造的餐廳!

公主海南雞飯 $62

香草黑毛豬肉碎飯 $58

套餐沙律有櫻花蝦作材料,有驚喜!

龍眼冰

經濟實惠,方便快捷,為都市人度身訂造的餐廳!
2018-08-18 175 浏览
最近整個禮拜又打風又落雨,特別想食酸辣嘢醒醒胃,見到呢間新開張又咁多宣傳,即管試一吓味道如何。Tiffany blue嘅舖面確係特吸睛,舖位不大,所以只有橫枱供堂食,環境清新,店鋪一直播放音樂,感覺輕鬆。買了海南雞飯及豬手飯外賣帶回家,雞肉唔老都幾嫩,雞味甚濃,雞皮有一層透明膏,食落幾好,麵豉醬有驚喜。選了油飯,賣相不錯,不油膩。豬手飯方面,豬手冧滑,醬汁味濃,送飯不錯,附上的豬手醬亦酸辣度夠,可惜鹹酸菜比較鹹。跟餐盒有沙律及甜品,味道尚可。餐盒包裝精緻,一盒份量亦足夠一人食飽,還附上濕紙巾,公主好貼心💕

2018-08-18 151 浏览
上環下班喺附近覓食,發現平時會經過嘅地方新開咗一間「海南雞公主」。雖然餐廳環境好細,大概得五六個座位,好彩今次到咗返工時間,少咗好多返工嘅人食飯,即刻坐嚟試下。見到餐廳名就知道海南雞飯必定係餐廳嘅招牌菜,$62非常豐富,仲有木瓜沙律、泰式炸雞粒。聽到老闆娘嘅介紹,原來飯係由浸雞嘅油混埋一齊煲,仲加咗少少香茅,唔怪得咁香啦~ 而且海南雞去骨又油,唔錯!另外,我仲加多10蚊要冬陰公湯,入面有蘑菇、蕃茄、芫荽等等,都有小辣喔。之後再點了黃咖哩雞飯($58),咖哩偏甜,唔辣,非常濃稠。而雞肉都好滑 、無骨。飲品點咗青檸特飲(+$10),原來係罐裝飲品。

2018-08-17 122 浏览
夜晚放工之後七點半黎到,本身諗住係度堂食,但係見鋪位唔大,應該主打外賣服務🥡加上餐廳收八點,費事阻人收工,就決定買返屋企慢慢食😳👁‍🗨 公主海南雞飯💲62醬汁係從特色麵豉醬、海南雞醬、薑蔥醬中三揀二,海南雞醬係泰式酸甜醬,薑蔥醬就係平時點雞嗰種🤓一開盒已經好香噴噴,由泰式沙律食起,有充滿魚露味既切絲木瓜同紅蘿蔔,感覺開胃🥗海南雞好彩地係雞肶位,已經去左骨兼夾頗為厚肉,食落有雞味得黎肉質嫩滑,揀配黃金雞油飯,出到黎唔會太油膩,不過雞油既油香可以再香濃啲😛仲有個椰汁糕做飯後甜品,食落椰汁味突出,甜度亦都適中,整體都唔錯😍🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨 公主海南雞飯💲62

🔛 整體評分(7.5/10)
1K
2018-08-13 99 浏览
在上環文娛中心買演唱會,剛經過時見到有一間叫“海南雞公主”,叫得海南雞公主,一定海南雞飯最好味🐣🐥🐤,肚子餓了嚟幫襯一下先。小店是以外賣為主,座位不多💺,他們比較專注主打4款食物,醬汁及飯可配任意配搭不同口味📝。他們的海南雞相當出色🤤🤤,雞肉肉質嫩滑,雞皮脆口,沒有太多肥膏,啖啖肉。黃金雞油飯,好綿好香,份量剛好。醬汁有三款,有特式豉油醬、海南雞醬同薑蔥醬。我比較喜歡特色是豉油醬😊,醬汁非常惹味, 點了後可突顯海南雞的滋味。😋😋。飲品仲有自製洛神花茶及桂圓杞子茶,全天然人手自己煲,非常健康。

2018-08-13 99 浏览
一向愛吃海南雞飯,聽在上環上班的朋友介紹,這間新開的海南雞公主味道不錯,就趁着這天覆診後順道買外賣回家。店子地方不大,只有幾個座位,看來也是主打外賣便當生意。除了泰式海南雞飯,還售賣泰式豬手飯、黃咖哩雞飯、泰式香烤鯖魚飯、紅咖喱牛坑腩飯等。我就點了海南雞飯($62)和泰式香烤鯖魚飯($58)試試,+$10要了一碗泰式椰汁雞湯。因為是開放式廚房,看到廚師好像是泰國人呢!每個便當都包青瓜沙律和甜品大菜糕,青瓜沙律味道酸辣醒胃,打開味蕾。海南雞飯可選油飯,配麵䜴醬、薑蔥醬、海南雞醬。雞件全部去骨,肉質幼嫩,雞皮軟滑,與特色麵豉醬味道頗配合,如果油飯可以油香突出一點就更好。泰式香烤鯖魚飯同樣水準不錯, 鯖魚烤得微微帶脆,我反而愛配上的醬汁,惹味非常。整餐飯我最驚喜的莫過於椰汁雞湯,入口有辣勁,慢慢卻滲岀椰汁雞湯的鮮和甜,十分過癮!

2018-08-10 115 浏览
海南雞飯喺香港無論喺茶餐廳、專門站定東南亞菜餐廳就有機會成為選擇。今次食嘅海南雞公主主打外賣,堂食位真係唔多,數盡得6個。咁好彩我哋嚟食又有位,嚟到專賣店梗係叫招牌啦!先講成份餐,有一粒炸雞粒做小食,一杯泰式沙律開胃,仲有主菜海南雞飯。小食雞粒太似炸鯪魚球,無乜驚喜。用魚露配柚子沙律🥗味道比較咸係幾開胃。到主菜嘅海南雞份量十足,如燒臘舖嘅例牌一樣多,去骨而且油份充足,而雞肉亦非常嫩滑,配埋薑䓤同酸辣醬都好好食,可惜醬料3選2,試唔到泰式麵豉醬,聽聞都好好食嘅。食完真係可以捧住個肚走。
海南雞飯

海南雞飯
2018-08-09 97 浏览
今日去左上環開會, 收工個時路過lee 間小店成條街黑麻麻得lee 鋪頭好光猛同埋個裝修同一般嘅海南雞鋪頭好唔同完全係另一種風格好明顯係乾淨好多la入面得小量坐位.. 即該衝入去揀個靚位先!! menu 有中英對照... 係過海地區閑閑哋一個晚餐都成舊水啦bling bling 眼睇清楚只係60幾蚊就可以食到個晚餐呀好抵wooolunch set 都巧扺食呀落單時候老闆娘會好細心問你食白飯,油飯定係糙米飯我就揀咗海南雞飯配油飯而豬髀飯就揀咗糙米飯配加白飯等左一陣就勁快上菜啦有配菜有甜品又有飯仲有成樽野飮 我叫咗龍眼水我個同事就叫咗豆蝶花泰式飲品試咗一舊豬手啲豬手好林好香同好入味仲點係冇肥膩既感覺同埋啲豬手汁攞嚟撈呢個白飯勁入味而我嗰個海南雞飯呢亦都好好味啲雞好滑同埋味道唔會太鹹佢有兩款醬可以配不過我覺得唔洗醬都好夠味個油飯份量足夠一人個食同埋啲醬油係用獨立盒裝住唔怕佢撈埋左係啲飯或者啲餸度不得不提呀🤭🤭個椰汁榚呀超級超級好味呀😋😋如果可以的話我想叫多幾件😫😫同埋佢地有做外賣可惜我唔係係上環返工如果唔係我一定會成日黎幫襯
今日去左上環開會, 收工個時路過lee 間小店
成條街黑麻麻得lee 鋪頭好光猛

同埋個裝修同一般嘅海南雞鋪頭好唔同
完全係另一種風格
好明顯係乾淨好多la

入面得小量坐位.. 即該衝入去揀個靚位先!!

menu 有中英對照...

過海地區
閑閑哋一個晚餐都成舊水啦
bling bling 眼
睇清楚只係60幾蚊就可以食到個晚餐呀
好抵wooo

lunch set 都巧扺食呀
落單時候老闆娘會好細心問你食白飯,油飯定係糙米飯
我就揀咗海南雞飯配油飯
而豬髀飯就揀咗糙米飯配加白飯