2018-08-19
今天下午與老公見天氣OK,不如去濕地公園走走。由於出發時間已十二點幾,我們先去屯門「海天花園酒家」祭祭五臟廟,然後再出發。如果自己揸車,從這裡出發,不用半小時便可到達濕地。這裡的裝修簡潔,枱與枱之間不會太迫,我們被安排坐窗邊角落,旁有大窗,十分舒服。同大部分酒樓一樣,上茶時會同小食一齊上,是炸魚花生,可惜炸魚一點也不脆,雖然不咸,但味道普通👎🏻。茶反而是靚茶葉,很香醇,冲泡幾次也不會苦澀。點心選擇很多,亦有午市特價粉麵。為咗可以試多D點心,我們決定不食炒粉麵($68),雖然這個價錢很吸引。1)菠蘿义燒盞:($26):一見已經流口水😋,它那厚厚的菠蘿酥皮面,十分之香口惹味。加上餡料十足的义燒和鬆脆餠底,入口香濃的义燒味和鬆脆口感,絕對是必食之選👍🏻👍🏻👍🏻。2)高湯鮮竹卷($19.8):平時食的鮮竹卷都是蠔油芡,「海天」用清甜的高湯,加上韮黃菜,不單止外觀更美,更能食到鮮竹卷本來的味道。鮮竹卷的腐皮又薄又滑,帶有腐竹香味。內裏的豬肉絲丶紅蘿蔔絲丶冬菇絲等等,既足料又勻稱,食落清甜而不滯,反映師傅功力,是又抵食又好食的佳作😋😋😋。3)海天燒賣(即鮑魚燒賣)($37):同上面2個點心比,這個
3)海天燒賣(即鮑魚燒賣)($37):同上面2個點心比,這個燒賣同高級食肆差不多,無驚喜。鮑魚使整個點心更有咬口,不過似普通罐頭鮑,無鮑魚鮮味。燒賣的蝦及豬肉比例好好,食落有清甜蝦味,最重要是不會食到一粒粒肥豬肉👌🏻。
4)豉汁排骨蒸腸粉($37):記得以前是陳村粉,見到無咗,本來有D失望。點知呢個蒸腸粉,一樣美味。首先腸粉夠薄夠滑,很有米香;上面排骨帶有少少肥,肉質更滑溜,咬落滲透著濃濃的豬肉香,加埋豆豉豉油汁撈勻的腸粉,食到唔想停口,也是必食之選👍🏻👍🏻😋😋。
5)生滾咸鷄粥($33):這個粥外貎不揚,我擔心會很咸。結果雖然咸咸地,但好味。粥有頗多雞,可惜鷄肉不算滑。不知道是因爲煲了粥,還是本來用料不夠靚,總之好味道便得,唔想諗咁多。還有之後不覺口乾,即味精不多👍🏻👌🏻。
6)懷舊馬拉糕($19.8):這個屬於細點的點心,出奇地好味,有蔗糖香,甜度啱啱好。糕身十分鬆軟,我食咗大半。用它作為甜點,是整個午飯的完美結局✌🏻✌🏻✌🏻。
全部點心加埋加一及貼士,總共$240,以這樣好味的點心及靚茶,絕對超值。服務方面,不過不失,無發生突別事件令我要扣分。