2018-08-19 1193 浏览
今天下午與老公見天氣OK,不如去濕地公園走走。由於出發時間已十二點幾,我們先去屯門「海天花園酒家」祭祭五臟廟,然後再出發。如果自己揸車,從這裡出發,不用半小時便可到達濕地。這裡的裝修簡潔,枱與枱之間不會太迫,我們被安排坐窗邊角落,旁有大窗,十分舒服。同大部分酒樓一樣,上茶時會同小食一齊上,是炸魚花生,可惜炸魚一點也不脆,雖然不咸,但味道普通👎🏻。茶反而是靚茶葉,很香醇,冲泡幾次也不會苦澀。點心選擇很多,亦有午市特價粉麵。為咗可以試多D點心,我們決定不食炒粉麵($68),雖然這個價錢很吸引。1)菠蘿义燒盞:($26):一見已經流口水😋,它那厚厚的菠蘿酥皮面,十分之香口惹味。加上餡料十足的义燒和鬆脆餠底,入口香濃的义燒味和鬆脆口感,絕對是必食之選👍🏻👍🏻👍🏻。2)高湯鮮竹卷($19.8):平時食的鮮竹卷都是蠔油芡,「海天」用清甜的高湯,加上韮黃菜,不單止外觀更美,更能食到鮮竹卷本來的味道。鮮竹卷的腐皮又薄又滑,帶有腐竹香味。內裏的豬肉絲丶紅蘿蔔絲丶冬菇絲等等,既足料又勻稱,食落清甜而不滯,反映師傅功力,是又抵食又好食的佳作😋😋😋。3)海天燒賣(即鮑魚燒賣)($37):同上面2個點心比,這個

3)海天燒賣(即鮑魚燒賣)($37):同上面2個點心比,這個燒賣同高級食肆差不多,無驚喜。鮑魚使整個點心更有咬口,不過似普通罐頭鮑,無鮑魚鮮味。燒賣的蝦及豬肉比例好好,食落有清甜蝦味,最重要是不會食到一粒粒肥豬肉👌🏻。

4)豉汁排骨蒸腸粉($37):記得以前是陳村粉,見到無咗,本來有D失望。點知呢個蒸腸粉,一樣美味。首先腸粉夠薄夠滑,很有米香;上面排骨帶有少少肥,肉質更滑溜,咬落滲透著濃濃的豬肉香,加埋豆豉豉油汁撈勻的腸粉,食到唔想停口,也是必食之選👍🏻👍🏻😋😋。

5)生滾咸鷄粥($33):這個粥外貎不揚,我擔心會很咸。結果雖然咸咸地,但好味。粥有頗多雞,可惜鷄肉不算滑。不知道是因爲煲了粥,還是本來用料不夠靚,總之好味道便得,唔想諗咁多。還有之後不覺口乾,即味精不多👍🏻👌🏻。

6)懷舊馬拉糕($19.8):這個屬於細點的點心,出奇地好味,有蔗糖香,甜度啱啱好。糕身十分鬆軟,我食咗大半。用它作為甜點,是整個午飯的完美結局✌🏻✌🏻✌🏻。

全部點心加埋加一及貼士,總共$240,以這樣好味的點心及靚茶,絕對超值。服務方面,不過不失,無發生突別事件令我要扣分。
2018-08-18
  • 菠蘿义燒盞
  • 豉汁排骨腸
  • 高湯鮮竹卷
2018-06-05 1867 浏览
黎親三聖都係食海鮮,但今日就去海天食下點心飲早茶。由於三聖海鮮愈黎愈多遊客黎,多左人識,搵位都要靠彩數。海天點心不比晚市海鮮失色,大部份的點心都食得出廚師的功架同用心。XO 醬蘿蔔榚比坊間一般的乾身及香酥,大概是廚師先將蘿蔔榚炸脆,再加上XO醬爆炒,有如避風塘炒蟹的做法。友人讚不絕口。海天名物「拖地叉燒」更是必點。在中環區工作,已嘗過不少著名中菜館的叉燒,惟海天的叉燒仍佔我心中的一席位。肥瘦均勻,外皮焦脆,淋上麥芽糖汁,恰到好處。一口白飯,一口叉燒,甘香的豬油在口中散發開來。哈!高興!菠蘿叉燒盒有驚喜。認知中的菠蘿叉燒盒,以為是與菠蘿叉燒餐飽是同一族群。(見識少,哈)點估到呢個叉燒盒外皮鬆化,帶點甜,加上咸咸香香的叉燒醬。咦?幾夾WOR。最後以麻蓉軟糍作結,可能人生中試過太多「伏味濃」的軟糍,呢碟軟糍外皮軟滑不死甜,黑芝麻蓉香氣足。啊!很滿足。

XO醬炒蘿蔔榚
拖地叉燒

菠蘿叉燒盒
菠蘿叉燒盒
麻蓉軟糍
2018-05-22
$150 (早餐)
麻蓉軟糍
  • XO醬蘿蔔榚
2018-05-27 1236 浏览
由大堂攞位阿姐至到部長經理全部一律冇禮貌到極點,俾錢仲要受佢哋氣,價錢又唔係特別平,冇必要幫襯呢間,以後不會再來,食到一肚氣,埋單俾錢時連多謝都冇聲,香港有d咁嘅服務真係影響晒香港形象
2018-05-05 1753 浏览
屋企人生日,慶祝生日就緊係要食好D而屋企人就至愛食海鮮的我們就選擇左去屯門三聖海天花園酒家!呢到是要自行在樓下的海鮮舖頭,買完再拎去俾人加工的!D食材就一定新鮮到爆清蒸海蝦,好有鮮味,口感不錯!叉燒,肥瘦豐富腴兼備,邊位有些燒焦,入口鬆化而帶點蜜甜的肉汁!燒腩仔,脆卜卜,不肥不瘦勁好味最後要叫左兩碟無得輸蒜蓉粉絲大扇貝,扇貝手掌🖐️咁大隻新鮮爽口,粉絲份量勁多,勁入味清蒸龍躉,肉質嫩滑,魚味鮮甜!蟹飯啖啖肉,勁多蟹膏,再加上糯米飯簡直絕配琵琶豆腐,之前食過好好味,但今次失晒水準!失望屋企人生日,又點少得壽包!壽包好像拳頭咁大!入面仲有蓮蓉蛋黃!好好味
屋企人生日,慶祝生日就緊係要食好D

而屋企人就至愛食海鮮的

我們就選擇左去屯門三聖海天花園酒家!
呢到是要自行在樓下的海鮮舖頭,
買完再拎去俾人加工的!
D食材就一定新鮮到爆

清蒸海蝦,好有鮮味,口感不錯!

叉燒,
肥瘦豐富腴兼備,邊位有些燒焦,
入口鬆化而帶點蜜甜的肉汁!

燒腩仔,
脆卜卜,不肥不瘦
勁好味
最後要叫左兩碟
無得輸

蒜蓉粉絲大扇貝,
扇貝手掌🖐️咁大隻
新鮮爽口,
粉絲份量勁多,勁入味

清蒸龍躉,
肉質嫩滑,魚味鮮甜!

蟹飯

啖啖肉,勁多蟹膏,再加上糯米飯簡直絕配

琵琶豆腐,之前食過好好味,但今次失晒水準!
失望

屋企人生日,又點少得壽包!
壽包好像拳頭咁大!入面仲有蓮蓉蛋黃!
好好味

2018-05-01 1183 浏览
冷氣不足,要求職員開大冷氣,但態度惡劣,不肯安排加風扇,語帶恐嚇。一心想同屋企人假期開心飲餐茶,但最後不歡而散。點心價錢不算便宜,而且不太特別。勸各位唔好黎,費時食到一吐氣。

一心想同屋企人假期開心飲餐茶,但最後不歡而散。
點心價錢不算便宜,而且不太特別。

勸各位唔好黎,費時食到一吐氣。
2018-05-01
$200 (早餐)
2018-04-29 1225 浏览
芝士焗龍蝦。本身只係想食一個特別菜式所以黎海天。點知足足100分鐘先至上到菜。其實一早已經食晒其他菜式再等了半小時先至見到我哋最想食的主菜。當其時氣憤不得已。沒有打包更加沒有食便離開了。
芝士焗龍蝦
2018-04-28
2018-03-31 1279 浏览
今晚四人原本想訂xx 名門 不過沒位。 記得這間最大個招牌 打去試訂好彩 有位 ~ 平時去開 關xx 買海鮮 但今次見沒琵琶蝦 所以改了去發x ! 買了琵琶蝦、蟶子、 瀨尿蝦 三款芝士脆焗琵琶蝦、 豉汁炒蟶子炒米底、 䒱瀨尿蝦 、招牌义燒 及薑汁芥蘭 。 厚切义燒都算滑! 但又不算特別~ 蟶子炒米 不錯 炒米香口蟶子 夾口 正瀨尿蝦沒什麼特別只是䒱 可能现在是人工養 殖 唔多彈牙! 芝士脆焗琵琶蝦 很好 脆粉適中 香口 薑汁芥蘭不會太油 幾好吃過三間芝士脆焗這間見工夫值得再去食呢個菜。 煮功費也合理
薑汁芥蘭不會太油 幾好
吃過三間芝士脆焗這間見工夫
值得再去食呢個菜。 煮功費也合理
2018-03-28 1032 浏览
去到屯門搵食 有咩理由唔去三聖邨既海天花園酒家尋覓高質既海鮮呢😍身為一個海鮮愛好者 黎到海鮮酒家絕對唔少得花蛤 扇貝同鮑魚啦🍴豉椒炒花蛤 淨係聞落去都feel到佢個種鑊氣 食落去 簡直抵受唔到要食第二粒既衝動😭粉絲蒸扇貝 唔單只個扇貝有味 連啲粉絲都入晒味 一啖食得肚真係回味無窮😵至於薑蔥炒鮑魚 佢係無花無假完隻鮑魚炒 食落去唔會太硬 個質地岩岩好 加埋薑蔥吊一吊味 成件事即刻昇華左❗呢間海鮮酒家既水準 一定唔會比西貢既海鮮差好多 值得大家慕名而去試一試
2018-03-12
2018-02-25 1366 浏览
一行6人叫左9個餸,樣樣都好食,好滿足!大廚煮得好,無一樣令人失望。服務方面就個別人士啦,有d ok,有d就無咩表情,d 野要叫兩次先黎,但overall 都可以接受既。埋單$2000蚊,未計買海鮮既錢,其實唔知算唔算貴🤔條象拔蚌切得好靚,刀功一流
一行6人叫左9個餸,樣樣都好食,好滿足!
埋單$2000蚊,未計買海鮮既錢,其實唔知算唔算貴🤔

條象拔蚌切得好靚,刀功一流

2018-01-25 1595 浏览
小䱽有幸獲邀到林總的晚上聚餐,一於由土瓜灣乘坐超過兩小時的車程,到了屯門三聖邨旁的海天花園酒家共嚐當地時令海鮮。鯉魚門、西貢、屯門三個地方都是嘗海鮮的最佳聖地,皆因物流速度迅速,海鮮一般都空運抵港,保證新鮮。姜蔥炒肉蟹豉油皇煎封深海海蝦豉汁炒蟶子香濃雞湯燉翅乳豬全體清蒸東星斑酥炸一口砵酒蠔酸甜黑豚柳高湯娃娃菜客人可在附近街市選購或自備海鮮,然後讓海天酒家的廚市烹調,客人亦可選擇自己喜歡的烹調方式及配料,能做到humanisation 的就是如此。

姜蔥炒肉蟹

酸甜黑豚柳

高湯娃娃菜

2017-10-27
2018-01-01 1679 浏览
收費:120000味道:平均值服務:極差 35分鐘連頭盤一共上左4味野 其中15分鐘無人收拾唔要嘅碗碗碟碟 浪住客人食陽台的西北風 期間服務人員來回數十次 若無其事的無理會 直至出聲要求先有所行動 上菜速度極慢 收費如此昂貴 服務質素未能達到應有水準令人極其失望會否番食: 自己煮好過 金玉其外 敗絮其中 鍾意食環境的人士可以考慮 我就死都唔會再黎
收費:120000
味道:平均值

上菜速度極慢

收費如此昂貴 服務質素未能達到應有水準令人極其失望

2017-12-23 1439 浏览
眨下眼又去到一年嘅尾聲了, 中國人做冬大過年, 梗係要搵啲好嘢食下啦!最重要係老板請客,於是我們一大班同事 就提議去三聖村食海鮮 ,呢間海天我哋都係常客,今次佢留了貴賓房畀我哋, 望出去個view仲係好靚添, 我哋預早訂了燉湯, 燒腩仔 海蜇 同埋靚叉燒我們到旁邊關財記買了一大堆靚海鮮,包括有蝴蝶蚌,(海鮮檔介紹的,時令嘢, 呢個時候 肥大肉厚,特別鮮嫩), 聖子皇,瀨尿蝦,龍蝦,海中蝦同埋一條大杉斑燒腩仔海蜇及叉燒 這個拼盤係必然選擇燒腩仔 皮很脆 肉質很柔軟 叉燒肥瘦度剛好, 仲有少少燒燶咗嘅炭燒味,好正呀!海鮮全部都很好食!唯一要彈的是上湯龍蝦,湯底很"傑" 龍蝦有點老了 有點失望

最重要係老板請客

燒腩仔海蜇及叉燒
這個拼盤係必然選擇
燒腩仔 皮很脆 肉質很柔軟
叉燒肥瘦度剛好, 仲有少少燒燶咗嘅炭燒味,好正呀!

海鮮全部都很好食!

唯一要彈的是上湯龍蝦,湯底很"傑"
龍蝦有點老了
有點失望
2017-11-06 2185 浏览
三個天蠍之星,一大班朋友開大餐。樓下大門口,上來有兩三層。我們坐在二樓。地方得大,很寬敞。得獎叉燒 - 叫了兩碟。味道真的很棒!實至名歸!肥瘦適中、很淋很入味!葁蔥飽魚 - 新鮮爽口!原來姜蔥炒飽魚也很好味!辣酒煮花螺 - 辣酒不夠味。椒鹽瀨尿蝦 - 大隻又好味!椒鹽炒得很夠味,又不會太咸。蒜茸粉絲蒸扇貝 - 扇貝手掌這麼大隻,新鮮爽口。可惜豉油下多了,弄得粉絲很咸。蒸星斑 - 2斤重,外熟,中間還生。不夠滑。魚還是吃小的好,嫩些又滑些,亦容易處理,不怕半生半熟。炸桶蠔 - 吃一隻就夠,不然太漏。豉椒炒蟶子 - 蟶子不夠爽口,有些難咬,應該是炒過時了。菜 - 嫩。總括來說,是很好味的一餐!比我之前來吃的另一間好吃多了!

葁蔥飽魚 - 新鮮爽口!原來姜蔥炒飽魚也很好味!

辣酒煮花螺 - 辣酒不夠味。

椒鹽瀨尿蝦 - 大隻又好味!椒鹽炒得很夠味,又不會太咸。

炸桶蠔 - 吃一隻就夠,不然太漏。

豉椒炒蟶子 - 蟶子不夠爽口,有些難咬,應該是炒過時了。

菜 - 嫩。

總括來說,是很好味的一餐!比我之前來吃的另一間好吃多了!
2017-11-04
庆祝纪念
生日
  • 得獎叉燒
  • 椒鹽瀨尿蝦
2017-10-08 2037 浏览
一行多人在假日吃晚飯的可怕經驗話說,曾經在那兒吃過一次晚飯,吃不到什麼東西已經吃了三千塊,所以大家都怕怕。今次,其中一人執意要吃,我們只好再去。今次吃了十二個菜式連甜品,其中煮得較好吃只是海斑,肉質挺滑。至於焗蠔,也相當大隻,十分入味。最後的甜品除了大家也知道的紅豆沙,也有糕點。可是和一般桂花糕有點不同,有兩層Layers,味道也不錯。 可是,其他東西都是味道一般,跟外邊的酒家沒什麼分別。實在不明白為何付出這樣的價錢,竟然吃不到龍蝦等的貴價海鮮。服務還可以,不時幫我們換碟,但初時叫了好幾次加多一壺茶也沒有反應。

一行多人在假日吃晚飯的可怕經驗

可是,其他東西都是味道一般,跟外邊的酒家沒什麼分別。
實在不明白為何付出這樣的價錢,竟然吃不到龍蝦等的貴價海鮮。

2017-09-27 2241 浏览
在香港吃海鮮的熱點,不外乎西貢﹑鯉魚門和屯門三聖邨,個人認為三聖邨或許因為地理位置較偏遠,加上未及西貢般有較多針對遊客的商業活動,因此未被大量遊客攻佔,價格也相對相宜。區內有數家較有名的酒家,早前到過容龍,今次試一試海天花園酒家!之前在海鮮街買完海鮮,已留意到她的巨大招牌,知道周末人流多,因此早幾天已經電話訂座。 當天因塞車的關係,遲了半小時才到達,門口服務員雖然態度不太好,但最後也給我們安排了座位。 上到一樓,服務員笑容可鞠地歡迎我們﹑為我們帶位,挽回小妹對這家酒家的印象。在場所見,真的全場爆滿!放下行裝,我們立即往海鮮街購買食材,然後將食材交給酒樓侍應,並告知我們心目中的烹調方法! 酥炸桶蠔 原來想試本地蠔,但已售罄,所以買了美國桶蠔。美國桶蠔沒本地蠔那麼鮮味重,但較大隻,我們決定用酥炸方式處理。酥炸部分薄脆,烹調時間不過火,令蠔汁得以保留。 蒜蓉蒸扇貝 扇貝看起來原本已經新鮮肉厚,以蒜蓉粉絲蒸一定好吃。我們還點了白飯,混入蒜蓉粉絲,令人食指大動。 椒鹽瀨尿蝦 四隻巨型瀨尿蝦甫上枱已令我們相當興奮!廚師調味得宜,不會過咸過辣。蝦肉鮮甜不在話下,蝦殼和蝦腳滲透惹味的椒鹽與瀨尿蝦的鮮味

酥炸桶蠔

酥炸桶蠔

蒜蓉蒸扇貝
蒜蓉蒸扇貝

椒鹽瀨尿蝦

四隻巨型瀨尿蝦甫上枱已令我們相當興奮!廚師調味得宜,不會過咸過辣。蝦肉鮮甜不在話下,蝦殼和蝦腳滲透惹味的椒鹽與瀨尿蝦的鮮味,簡直美味得連殼也不能錯過!

鹽焗奄仔蟹

到訪前已詳閱openrice的食評,知道鹽焗奄仔蟹乃主打菜,而且現時奄仔蟹合時令,實在沒有不叫的理由。果然沒令我們失望!奄仔蟹的蟹膏超級澎湃,送飯一流,而鹽焗的方式不但沒破壞蟹本身的鮮甜,令添上一份鹽香,回味無窮!
鹽焗奄仔蟹

豉汁蒸蟶子皇
由於上菜太快,我們「征服」完奄仔蟹和瀨尿蝦才可「寵幸」這道豉汁蒸蟶子皇。蟶子皇原本已肥美鮮甜,如果醬汁不是涼了,整體味道應更佳!點菜時不妨問問可否每次只上兩道菜,眼巴巴見著海鮮放涼實在令人焦急可惜。
豉汁蒸蟶子皇

蜜汁拖地叉燒
除了海鮮,我們點了一碟叉燒,叉燒熱度十足,每一片都是厚切和半肥瘦,邊位有點焦香,整體味美不黏牙。
蜜汁拖地叉燒

總括而言,這家酒樓的烹調技術優秀,值得一試。小妹要抱著冒險家精神,發掘更多食海鮮的好地方!
  • 鹽焗奄仔蟹