2020-06-14 485 浏览
久違既茶記好食/吾好食,真係咁重要?近幾年,不斷聽到「唉!可惜」,講之前,你地有無諗過點解事情會咁發生?你地有無為佢地做過一丁點既事情?做左幾十年既舖,買少見少。放棄其實真係好容易,總有九萬個藉口叫你放棄。然而我相信,「堅持」係香港人既精神之一!而有人總會覺得,食餐飯點解要扯到香港人精神咁遠,咁其實你無需要睇丫,你直接食返大X樂咪得囉!限量供應既叉燒!要食請早!茶走有啲野,過左去,就返吾到黎架喇!希望大家繼續堅持、繼續守護、撐下去!
久違既茶記
好食/吾好食,真係咁重要?

限量供應既叉燒!要食請早!

茶走

2020-05-02 1779 浏览
尋味昔日老香港🇭🇰情懷上環海安咖啡室(Since 1952)必食推介:秘製蜜汁叉燒煎鴨胸頭抽撈福字麪😋蜜汁叉燒肥瘦適中有口感,叉燒火候十足,有玫瑰露及麥芽糖的焦香餘𩐳,自家頭抽撈福字麵,棉質爽口彈牙有嚼勁,還有老抽葱油的鮮味,正👍港式手沖咖啡,入口香滑濃郁,而且唔會太濃及over cook,水準之作!我飲得出是那些年的老香港風味!海安咖啡室 網址: https://s.openrice.com/QrbS0vmG000~u7AzVAw地址: 上環干諾道西17號地舖電話: 25406340==================
尋味昔日老香港🇭🇰情懷

上環海安咖啡室(Since 1952)

必食推介:秘製蜜汁叉燒煎鴨胸頭抽撈福字麪😋

海安咖啡室

地址: 上環干諾道西17號地舖
電話: 25406340
==================
2020-05-02
  • 叉燒撈麵
2020-04-04 1662 浏览
今天朋友約我逛街,但說要先帶我到上環多年的老字號吃飯,因為他早已聽聞海岸咖啡室,一直想好好品嚐,所以我們便到此進餐。餐廳裝潢簡約樸素,有個開放式廚房,陳設古舊,是舊式的茶餐廳。鍋仔公仔麵配菜有鮮牛肉、餐肉、腸仔、雞蛋、五香肉丁及叉燒,配料豐富,可惜公仔麵湯底過多,鮮牛肉不夠新鮮,使用的是瘦牛肉,入口過於乾身,餐肉淡而無味,沒有原本該有的濃郁香口,口感乾身,腸仔入口過於軟腍,而且有股怪味,猶如已存放了多天,雞蛋不過不失,五香肉丁及叉燒亦過於乾硬。沙嗲鮮牛蛋湯麵上桌樣貌與圖片完全不符,令人食慾大減,亦沒有日常沙嗲牛肉及公仔麵濃郁撲鼻的氣味,這碗是朋友點選的,我沒有品嚐,便不作太多評論了。凍檸茶冰塊再添加一些會更冰涼,茶味不夠出眾,整體不過不失。整體而言,食物圖文不符,食材不夠新鮮,製作不夠用心,而且餐廳內的廚房是開放式的,雖然油煙不大,但塵埃較多使空氣差亦不流通,導致一邊進食一邊打噴嚏。
鍋仔公仔麵
沙嗲鮮牛蛋湯麵
凍檸茶
冰塊再添加一些會更冰涼,茶味不夠出眾,整體不過不失。

2020-03-31 1213 浏览
評分:🐷🐷🐷🐷(5🐷滿分)茶記代表香港🇭🇰,同時代表我既童年🤣雖然大個左會中意食文青cafe,又會怕常餐肥,但總有時侯好掛住麻麻甩甩既茶餐廳😝個隻橙色既膠碗、老套既花邊膠碟同瓦杯,你明唔明呀🤫1️⃣雞湯腿通:個雞湯超濃🔥🔥火腿成塊上,有足足三塊❗️要知道大多數茶記都係火腿絲啊🥺肥肥既火腿下面係紅蘿蔔同青豆,即刻瘦番😂(由細到大都唔食青豆,完美咁揀番晒成碗青豆出黎🤨2️⃣奶茶:香滑茶味濃,帶小澀。見到最愛既奶茶漬,真係Good Morning🥰3️⃣油多:茶記必食🔥小燶邊脆口,食落唔太熱氣,正!因為疫情緊張,入座前會先度體溫;食用餐具變晒即棄;座位會盡量安排唔搭枱,但三葉既風扇、伙記良好既態度、同埋隔離枱侃侃而談既食客叔叔依舊不變🥰
評分:🐷🐷🐷🐷(5🐷滿分)

茶記代表香港🇭🇰,同時代表我既童年🤣

個隻橙色既膠碗、老套既花邊膠碟同瓦杯,你明唔明呀🤫

腿通

奶茶

3️⃣油多:茶記必食🔥小燶邊脆口,食落唔太熱氣,正!
多士

2020-03-25
$33 (早餐)
腿通
奶茶
多士
  • 油多
2020-03-24 908 浏览
位於上環的海安㗎啡室1952年開業,白色油漆脫落的外牆鑄著諾大的招牌,鏽跡斑斑的摺閘旁邊舊室冰箱裡擺著傳統冷飲,還有港式古早味糕點呈現在玻璃櫥窗前。走進室內,從開業到現在遺留下紅色桌椅、天花吊扇、舊地磚和上環舊照片,仿佛把我這個現代人帶回50年代的香港。招牌鍋仔公司麵(HKD45)★★★(滿分五星)這次我點了店裡招牌鍋仔公司麵,比較少見用小砂鍋裝著幼米粉,配料有叉燒、五香肉丁、煎蛋、腸仔、餐肉和鮮牛肉,上面淋上少許辣油。份量足,味道中規中矩有飽腹感,冬天吃一份熱騰騰的鍋仔麵挺溫暖的。粒粒法蘭西多士(HKD18)★★★(滿分五星)還點了粒粒西多士,由三片土司疊起來裹蛋漿,中間藏有奶油夾層。西多士外層色澤金黃,外脆內香,蛋味鮮明,把融化了的牛油塗均勻再淋上糖漿會更好吃。在喧囂繁華的香港,有一處可以讓人回到68年前的舊時光、舊人情的寧靜溫暖。當知道海安㗎啡室名字寓意「希望海員平安」,可見當年小漁港的香港人很純樸可愛,心裡能暖了一些。嗯,味道不那麼重要,吃一份情懷就夠了!P.S.可愛的老闆還會坐下來跟你慢慢點餐喔! ——————————————————🌟性價比:3.5/5🏡環境:4/5(懷舊情

招牌鍋仔公司麵(HKD45)★★★(滿分五星)

粒粒法蘭西多士(HKD18)★★★(滿分五星)

🌟性價比:3.5/5
🏡環境:4/5(懷舊情懷)
📍地址:香港上環干諾道西17號
🕐營業時間:07:30~16:30(周五到15:00)。周日/公眾假日休息。
——————————————————
2020-01-24
  • 西多士
2020-03-23 747 浏览
又係一間一直擺喺list嘅冰室據說於1952年開業,是香港最老茶餐廳之一,數數手指都橫跨半個世紀了看到了歷史留過的一道道痕跡嗎點了叉燒撈麵餐 ($48),要小辣好驚喜,叉燒肥瘦適中,一啲都唔乾身!而撈麵都唔會好油好膩其實menu入面仲有好多好吸引,不過胃得一個,下次啦
又係一間一直擺喺list嘅冰室
看到了歷史留過的一道道痕跡嗎

點了叉燒撈麵餐 ($48),要小辣

好驚喜,叉燒肥瘦適中,一啲都唔乾身!
而撈麵都唔會好油好膩

其實menu入面仲有好多好吸引,不過胃得一個,下次啦
2020-03-23
  • 叉燒撈麵
2020-03-22 589 浏览
上環一帶其實也有不少美食,其中一間咖啡廳原來不經不覺已開業了幾十年,是名副其實的老牌咖啡室。海安保留了他幾十年來的懷舊裝潢,價錢亦相當合理。其中,有自創的香蔥碎牛炒蛋厚多士,新鮮香蔥配鹹牛肉炒蛋非常可口,每次來海安都必點。叉燒撈麵配上自家製姜蓉,有驚喜,叉燒微甜又嫩滑,一入口口感似是慢煮而成的叉燒,值得一試。鍋仔公司公仔麵,用料之多,簡直食唔晒咁多餸,這煎蛋簡直世界級,熟度剛剛好公司三文治🥪也看出是心思製作,從最側看到,它是以奄列方式將火腿,叉燒,午餐肉等先包在內,冇一定功夫也難以製作。最後,餐廳員工也是十分有禮和親切,是街坊的情感,並未因多了旅客和生意影響其服務,值得一讚

2020-03-21 472 浏览
今日去開上環,就決定去食呢間歷史悠久嘅咖啡室。一去到,職員好好人幫我哋先探熱,用酒精抹左手先坐低。坐低之後我哋睇左下餐牌,就揀左一個鍋仔米粉,同一個A餐,有菠蘿油同叉燒米粉。A餐餐飲我哋加錢要左個凍紅豆冰。個菠蘿油就上枱先,入面仲好熱辣辣,而且個牛油係茶好左嘅,而唔係成塊夾入去,呢個我好欣賞。而個鍋仔米粉入而乜都有,同埋用鍋仔裝住,大大份又好香又好食。而A餐個米粉同紅豆冰都出奇不意咁好食,又大份。最後我哋都好口痕叫左一粒細粒嘅西多士嚟。其實一粒都唔細,不過加牛油同糖漿就會超好食!我強烈推薦俾大家架!

菠蘿油
一粒西
2020-03-07
  • 粒粒西多士
2020-02-06 1238 浏览
係呢個世代好多茶餐廳都會改自己個名做XX冰室,但對於我黎講冰室係應該要有懷舊既裝修,同埋提供一D特式野食而今日去既呢間海安咖啡室個名都聽過好耐,今次終於有機會試下!思前想後好多餐牌既野都想食,最後點左個材料豐富既鍋仔公司麵(驚唔夠飽LOL)鮮牛肉 、餐肉、腸、 雞蛋、五香肉丁同鴨胸(原本係叉燒,不過賣晒)六大款食材,從來都冇食過咁多料既公仔麵D湯受到五香肉丁既影響,唔會淡而無味,而其他配料都有1~2件,加埋個麵底真係飽到上心口
2020-01-18
下午茶
2020-02-01 860 浏览
海安㗎啡室,說真的,筆者想過可能一輩子也沒有機會來;一是其營業時間短,二是其位置刁鑽。恰巧今天平日放假,毫不猶豫的去了。 下午二時,店內人群開始散去,立刻找了卡位坐下;到底不是以十五分鐘完事為目標,坐得舒服是基本。 先點叉燒薑蒽香油撈麵。麵選出前一丁,煮得剛好,瀝水後放點自家整薑蒽油、辣椒油、味粉調味,再加入椰菜絲撈匀,最後放上叉燒。入口蒽油香先出,辣味徐徐跟上,加了椰菜絲口感多了色彩。叉燒來貨好,以梅頭入饌,蜜汁緊緊包裹,外層少焦少脆,入口有彈性無渣,肥脂卻不能融於口,是放涼了的罪過;畢竟是來貨,認真揀過便好了。飲品選經典紅豆冰,不過甜,紅豆處理得宜,剛起沙又未過火,不錯。 吃完麵,二時半,特色推介的多士、西多士開始供應,當然要來一份香蔥碎牛滑蛋厚多士。多士厚而鬆脆,單食也夠好味。放面的炒蛋以香蒽為主導,碎牛及滑蛋只提升口感層次,入口軟滑中帶爽口,蔥味固然的香卻不過。在旁的侍應阿姨千叮萬足要放碎黑椒,生怕遇上不會吃的客人會浪費了他們的出品;筆者當然不敢怠慢放上一點黑椒點綴,頓時錦上添花,好吃非常,三扒兩撥便吃完。 總括而言,此行實在值回票價,紅豆冰及香蔥碎牛滑蛋厚多士為必食,反之撈麵
總括而言,此行實在值回票價,紅豆冰及香蔥碎牛滑蛋厚多士為必食,反之撈麵可捨;對比以蘭芳園的撈麵,筆者倒認為海安的較有誠意,蘭芳園還是留待遊客尋味吧。
2020-01-17 932 浏览
近年越黎越多冰室係香港湧現,但好多比人都係茶餐廳既感覺,傳統既冰室真係買少見少,今日就專程去到上環,去到一間擁有超過50年歷史嘅真。冰室!鍋仔公司麵平時餐廳都係用普通碗去裝住D麵,但呢個招牌公司麵係用鍋仔黎上,睇落都高檔D,而配菜方面就有鮮牛肉、餐肉、腸仔、雞蛋、五香肉丁同鴨胸(本身係叉燒,可惜我比較遲去到,結果賣晒得返鴨胸…都好嘅,可以比個籍口再黎海安ENCORE!) 雖然係五香肉丁湯底,但唔係太辣,食落好香口,同埋唔單只係料多,D麵都好多,基本上男仔去食都可以食到飽!常餐B炒蛋餐肉脆豬+奶茶本身諗住ORDER炒蛋餐肉餐包,但環顧四周,個個都食脆豬,我就梗係唔執輸,轉軚! 好快我就見到熱辣辣既炒蛋餐肉脆豬,外面既脆豬真係脆到冇得輸,裡面炒蛋加埋厚身嘅餐肉亦比到人一個滿足嘅感覺,呢個決定係冇做錯! 再配埋杯香滑奶茶,正!

常餐B炒蛋餐肉脆豬+奶茶
2020-01-05 1140 浏览
海安是一所歷史悠久的舊式茶餐廳,裝潢不華麗,但很有味道,牆上貼有英文的海報(卻沒有中文版的),描述海安的歷史,很有趣,可能只有外國人才對此有興趣吧公司麵是其一招牌菜,是包了午餐肉、香腸、肉丁、牛肉、叉燒(每次來也沒有機會嘗叉燒,叉燒很早就會賣光光,會以鴨胸代替),麵裡面有所有引人垂涏而濃味的配菜另外奶油豬相當邪惡,同時相當誘人,侍應嬸嬸叮囑要襯熱食,很溫馨,奶油的香甜加上烘底包的香脆,真的引人入勝

2019-11-01
午餐
3K
2019-12-09 1101 浏览
懷舊的茶室,其實真的買少見少。上環嚟間茶餐廳聽聞己久,今曰專程來。鋪面並不吸引,但推開門另有一番風味。紅漆的檯櫈好有feel。店名有㗎啡二字,即代表咖啡非試不可。味道跟我飲開的並不相同,可能是煮法的問題,質感不太滑溜,又不太香。奶醬多烤得夠鬆脆,奶醬略賺少咗少少。

店名有㗎啡二字,即代表咖啡非試不可。

奶醬多烤得夠鬆脆,奶醬略賺少咗少少。
2019-12-09
2019-12-07 764 浏览
曾經經過呢間舖頭,我仲突登係門口影相,因為間舖非常之靚!好有老香港既感覺。今日終於有機會食一次!入面既家俬有好多年歷史,好靚好有特色,好鍾意🥺叫左個羅宋湯叉燒蛋福麵,估唔到咁足料,啲叉燒好好食😍 另外叫左個叉燒午餐肉米線有樣要讚既係員工服務態度好好,其他有小小名氣既冰室態度都唔係咁好,又或者食完就趕你走。見到對面枱叫左碟西多士,好似好正咁,但係因為我哋太飽所以冇叫到,一次一定要試多次🥺
叫左個羅宋湯叉燒蛋福麵,估唔到咁足料,啲叉燒好好食😍
另外叫左個叉燒午餐肉米線
2019-12-07
  • 菠蘿油
  • 羅宋湯叉燒蛋麵
2019-11-30 1055 浏览
話說今日要去上環拎禮卷,順道去埋出哂名嘅海安咖啡室食lunch,咖啡室入面幾乎坐滿哂食客,咁唯有搭枱,我叫咗個鍋仔公司麵+凍咖啡,果鍋仔麵一上枱簡直係不得了,有煎蛋、午餐肉(勁厚身)、鮮牛肉、腸仔(仲要係某牌子嘅雞肉腸)、叉燒(勁厚身+半肥瘦)、椰菜(平時唔係咁鍾意食椰菜,都覺得d椰菜好好味😋),一個鍋仔公司麵咁就俾我KO咗😄😄😄
2019-11-30