2021-05-23 1257 浏览
一向不太喜欢吃火锅,而且早年经常出差到北京,吃涮羊肉吃到怕,所以,虽然海底捞红了 20 年,红到上市,红到杀入香港,我都未光顾过。今次为什么会去?是因为过了 10 pm, 根本找不到餐厅。什么 ABCD 區?根本没有 D, 连 C 也是极少。海底捞,怎么样?好不好?这是一个复杂的问题。我这样回答你: 每人平均花 200 ~ 400 元,都不会有什么怨言。因为服务太好,赠送的凉菜例汤甜品水果太多,临走送小礼物也超乎预期。如果在深圳或上海,他们的附加服务更是层出不穷!至于食物则不堪一提。汤底: 我选猪骨浓汤。鹹到叫救命。调料: 有 20 多种可供自选,摆成一个阵。不过,其实只让人眼花缭乱。后来,我放弃那些混酱,只要芝麻酱就好。羊肉卷片: 哎!仲差过北京街頭小馆所提供的货式。拉麵: 18 元一份,只有幾条麵条。煮好都不会有半碗面。我投诉,要退货。服务员结果取消了这一项,但拉麵仍留给我吃。这就是我说他们的服务好到不得了的原因。啤酒: 海底捞自家牌子的麦啤。不好喝。我只喝了三分之一。赠送的凉菜: 反而好吃。特别是漬萝白。例汤也可以。

海底捞,怎么样?好不好?

如果在深圳或上海,他们的附加服务更是层出不穷!

至于食物则不堪一提。

汤底: 我选猪骨浓汤。鹹到叫救命。

羊肉卷片: 哎!仲差过北京街頭小馆所提供的货式。

这就是我说他们的服务好到不得了的原因。

啤酒: 海底捞自家牌子的麦啤。不好喝。我只喝了三分之一。

赠送的凉菜: 反而好吃。特别是漬萝白。例汤也可以。
电脑点餐
四格锅。人少可以选一格。其他清水锅
例汤,凉菜,混酱
醃蘿白最好吃
18 元的拉麵
厕所
赠品小食,前面是厕所里取的梳
2021-05-22
2021-05-08 1470 浏览
朋友生日,所以特登黎海底撈同佢慶祝生日。3個女仔黎講點嘅嘢都算啱啱好,返都算覺多左,一共食左1100左右。熟食叫左紅糖糍粑,糍粑冇左黃豆粉係面頭有d唔係好慣。然後叫左牛肉丸,黃喉,牛肚,肥牛,油條,鴨血,蓮藕片,鵪鶉蛋,豆腐。湯底就叫左番茄湯,豬肚湯,麻辣燙,養生菇湯。整體來講係就係同普通打邊爐冇分別,但係其實都係食個服務同埋食個環境,服務黎講,估唔到香港嘅海底撈都唔差,幾好幾好,但係性價比來講就唔算太高。
返都算覺多左,一共食左1100左右。
熟食叫左紅糖糍粑,糍粑冇左黃豆粉係面頭有d唔係好慣。

湯底就叫左番茄湯,豬肚湯,麻辣燙,養生菇湯。

2021-04-18 1735 浏览
放假約喺尖沙咀做嘢嘅朋友食午飯,朋友突然話想打邊爐😯,估唔到最後食得好開心😌呢間餐廳服務態度真係冇得彈!午市套餐價錢合理,仲要包埋任食前菜同水果,包食到飽😙😙😙環境超舒適,兩個人都有得坐沙發😄仲要冇時間限制可以慢慢食,估唔到係尖沙咀食午市套餐都可以咁relaxing 😇🌴☀️🌳🌴☘️🍀等嘢食嘅時候仲有人走過來問我哋有冇興趣做免費美甲💅🏻😅佢個廁所都好誇張,準備咗好多牙籤/牙線,一次性眼鏡抹片,髮圈,仲有埋梳比客人用😱唔知仲以為入左lounge。希望佢可以繼續維持咁好嘅服務,期待再次光臨😌

希望佢可以繼續維持咁好嘅服務,期待再次光臨😌
2021-04-10 1528 浏览
選擇困難症的時候就來海底撈絕對無錯,服務貼心,等位時間又快,味道依舊保持在心裡的平均水平之上,不過價格比深圳偏高蝦滑必叫!精品肥牛和響鈴也不錯可惜分店都比較遠,附近的話可以考慮經常去
蝦滑必叫!精品肥牛和響鈴也不錯
可惜分店都比較遠,附近的話可以考慮經常去
2021-04-10 983 浏览
很多人排隊,拿了號碼就逛了20分鐘左右,點知過左號碼,和前台說了,重新拿了新的號碼,等了3張台左右就進去了,開始還怕像內地一樣太過熱情,唔好意思,但沒有那麼熱情,就中規中矩,食物性價比不高,好像比之前貴了,食物也算可以,總體服務一般
2021-03-18 1425 浏览
聽聞海底撈服務好,有求必應今日終於有機會黎嘗試,沒令我地失望,同傳聞一樣 。圍裙 綁頭髮 洗眼鏡 印相 美甲💅等免費項目都非常吸引 。我係夜晚黎嘅,原來下午有午市套餐,有機會下次一定要試試,經惠惠介紹我點左四宮格 人氣番茄湯用辣鍋,番茄湯仲會配牛肉粒 同 蔥花 非常之好味😋,菜品有一份同半分 非常貼心適合眼寬口窄嘅我地,肉嘅話非常推薦牛小排肉味十足,鮮蝦仲有人幫手剝非常開心😃食完就去做美甲💅美甲嘅靚女仲送營養油俾我護理,非常貼心 。最後我走嘅時候仲打包左海帶俾我。原來見到我吃完仲繼續夾,知道我鍾意😆特意打包俾我返去食 ,非常之開心。呢次嘅享用滿分💯
2021-03-05
2021-03-05 1201 浏览
光顧海底撈火鍋已經有10次。今次體會海底撈的貼心服務感覺是退步了,也許因為業績倒退,新冠疫情影響。在海底撈做了幾次生日活動,初期開業會有精美果盤,之後是簡單果盤,再之後是迷你蛋糕,今次是「四片西瓜」;理解餐廳是一門生意,成本上漲理所當然。可惜遇到隔鄰座位,不是做生日也有幾個精美的小食花束,和兩盆精緻果盆奉上!這個體會令我們非常失望和尷尬。這樣說穿了所謂貼心服務其實只是反映了你光顧了多少,現實只是僞善的貼心服務,這樣下去只會流失更多顧客,生意業績只會繼續向下倒退⋯⋯
2021-02-10 1070 浏览
The service response was quick and enthusiastic, that basically the customers can bather the servers to do almost anything and they are glad to help, I really appreciate that. Btw, students can definitely use your student ID to save money for a discount of 31% off. For the dishes, hk’s hdl has a wide choice of sea foods, and these ingredients were fresh and well-processed. The seasoning tables were in good designs and they could satisfy different customers with distinct tastes.

2021-02-09
2020-12-25 1980 浏览
正逢平安夜🎅🏻中午和家人一起吃海底撈慶祝,還好有book位12點半到已經有排隊~我們照例點了午市套餐,兩大份已經很足夠~鍋底點了胡椒豬肚湯湯底HKD54和清油麻辣湯底HKD36(其余兩宮格可以清水)胡椒豬肚非常好喝適合冬天飲~巴沙魚是我的最愛,一份有足足八大塊而且落入鍋中完全不會縮水且保有魚味,蔬菜食材也都非常新鮮,自助的小菜甚至可以媲美很多四川菜館!由於臨近聖誕節餐廳還有各種小禮物小驚喜,真的是愉快的一餐!

胡椒豬肚非常好喝適合冬天飲~

由於臨近聖誕節餐廳還有各種小禮物小驚喜,真的是愉快的一餐!
啱啱喺尖沙咀做完嘢就經過見到海底撈,海底撈股票 都聽過都買過都賺過,但係呢間餐廳就第一次去食。啱啱係午飯時段,原來有特價午市套餐,叫咗個海底撈套餐之後,再研究下個餐牌同宣傳資料,發覺原來有免費變臉演出同埋免費油指甲服務,一問之下原來由於疫情關係已經沒有變臉演出,但仍然設有油指甲服務。用餐嘅時候最特色就係戴上圍裙,而且午餐一個人食嘅話都超飽,仲有好似內地嘅按摩院一樣所有水果免費任食。食完之後安排到另外一個指甲服務角落,美甲服務員特別為我設計了一款聖誕節特色的指甲,又襟又靚。一個大概一百蚊嘅午市套餐再加埋油指甲服務,簡直超值!
2020-12-02
午餐
2020-12-20 917 浏览
自從封關之後,今年每次食海底撈都系選擇過來尖沙咀店,但系每次都系食完就走,懶得寫評價,但系今次个服務員Mia真系超級貼心,所以特登上來寫評價。入來坐低就拿左小食同埋口罩套,眼鏡布个d比我,然後又介紹了午市套餐,食緊野個陣又默默幫我添水收盤,中間有事穩佢又會即刻幫手,服務態度真系超好。食物都系一如既往唔錯,今次點左個午市套餐,感覺搭配幾多,然後點左我平時來都會叫的青筍同埋小酥肉,十分推薦小酥肉,味道真系唔錯嘎。
2020-12-20
  • 青筍
  • 小酥肉
本身想食牛大人,但好多人排隊,就轉場去附近既海底撈。海底撈係香港開左咁耐,都係第一次食。6點半walk in等一陣就入得。8點走既時候見到好多人等位。(免費美甲)疫情下,入座時枱面已擺有消毒濕紙巾、口罩套及眼鏡用濕紙巾。侍應會送上一碟涼菜,並再詢問需唔需要用圍裙。用ipad落單半邊經典麻辣($88)&半邊清水火鍋($0)侍應話經典麻辣同清油麻辣火鍋既分別係前者有牛油,湯底會香d。第一次食緊係試經典,我地揀左正常辣度,夠麻夠辣,好正。下次有機會想試清油比較下有咩分別,同埋小辣。(註:4格湯底係無得揀經典麻辣)(右邊有2大件牛油)美國雪花和牛半份($109)香純既牛味,唔係好肥,口感唔錯,推薦。墨魚仔半份($24)比任食火鍋既大隻,肉質厚實,好食,推薦。翡翠墨魚滑半份($73)可以分成6粒,幾爽口,但好似擺左好耐,相對遜色。叫翡翠墨魚滑會附上豉油一碟。(隨翡翠墨魚滑附上一碟豉油)鴨血半份($24)跟一碟調味料,有花生碎、芝麻同辣粉。醮完既鴨血賣相幾得意,不過我地都係偏向唔醮,推薦。(左:隨鴨血附上一碟調味料)黑魚片半份($44)薄片,幾有魚味,爽口,好食,推薦。響玲卷半份($16)、魔芋絲
(免費美甲)

涼菜

用ipad落單

半邊經典麻辣($88)&半邊清水火鍋($0)
(註:4格湯底係無得揀經典麻辣)
半邊經典麻辣&半邊清水火鍋
(右邊有2大件牛油)
半邊經典麻辣&半邊清水火鍋

美國雪花和牛半份($109)

香純既牛味,唔係好肥,口感唔錯,推薦。
美國雪花和牛半份($109);墨魚仔半份($24)
美國雪花和牛

墨魚仔半份($24)
比任食火鍋既大隻,肉質厚實,好食,推薦。
墨魚仔

翡翠墨魚滑半份($73)
翡翠墨魚滑半份($73);響玲卷半份($16);魔芋絲半份($14);鴨血半份($24);黑魚片半份($44)
翡翠墨魚滑
(隨翡翠墨魚滑附上一碟豉油)

鴨血半份($24)

鴨血半份
(左:隨鴨血附上一碟調味料)
鴨血

黑魚片半份($44)
薄片,幾有魚味,爽口,好食,推薦。
黑魚

響玲卷半份($16)、魔芋絲半份($14)
如果就咁浸麻辣湯底超索辣,浸落清水湯底過一過水比較好。

芝士蝦丸半份(免費)
蝦丸彈牙,芝士口感唔錯。
註:本身我地係點芝士牛丸,但廚房送錯單,上菜時俾左芝士蝦丸我地,我地話無所謂照要。過一陣待應表示係佢地出錯,所以free左尼碟蝦丸俾我地。
紅薯粉帶($32);芝士蝦丸半份
芝士蝦丸、翡翠墨魚滑、魔芋絲

紅薯粉帶($32)
比平時厚身,無咁煙un。
鴨血、紅薯粉帶

芝士牛肉丸半份($44)
之後我地都係好想試下芝士牛丸,就再叫多次半份芝士牛肉丸。芝士味比芝士蝦丸出,唔會有根,好食。
芝士牛肉丸半份

任飲每位$15
每人叫左一罐可樂,但太辣,都係叫左任飲。
任飲有熱鮮磨豆漿、柑桔蜜同酸梅湯。豆漿唔甜,淡味,唔岩我;柑桔蜜唔解辣,但好飲;酸梅湯無飲到。如果再食應該只會叫任飲。
任飲
柑桔蜜、熱鮮磨豆漿

調味料每位$18

甜品:雪耳糖水(自取)
好潤,唔錯。
雪耳糖水

甜品:糯米糍

埋單後侍應會送上糯米糍,今次係香芋味。食完侍應會再問你要唔要再添。
糯米糍

侍應非常有禮,好熱情,時刻保持笑容。任飲既飲品明明打算自己斟,但侍應堅持要幫我地斟。
價錢需然比任食火鍋貴,但勝在不限時,唔使食得咁急。除左部份配料價錢比較貴,其他配料例如墨魚仔、鴨血、響玲、芋絲等等都幾抵食。同埋配料有得揀半份好貼心,可以試多d款式。
(個人口味S: 3.5/5)
(個人口味E: 3.8/5)

埋單後,侍應會送上一份小禮物,係自家品牌既零食。
2020-10-07
  • 美國雪花和牛
  • 墨魚仔
  • 鴨血
  • 黑魚片
2020-10-25 1140 浏览
堂食等位太耐😔 所以今次外賣3款食物返屋企加餸打邊爐😌我最愛🦆腸,鴨👅,滑🐮每次都一定食,因為出面係食唔到呢隻鵝腸最鍾意冇肥膏勁爽口🥰 而鴨舌就係全隻😋重點梗係要用埋個海底撈麻辣湯底🤩🤩🤩
重點梗係要用埋個海底撈麻辣湯底🤩🤩🤩
2020-09-29 1764 浏览
回不去大陸,只能來海底撈解饞週日晚上六點10分到達,因為提前訂位的關係,不需要等就直接進去坐了這次我們點了牛油麻辣鍋底和菌湯鍋底,牛油鍋底真是贊👍非常正宗,順提一句,他們家的豬肚雞鍋底和番茄鍋底也很推薦點了羊肉 肥牛,鴨掌,蝦滑,還有各種其他涮菜,上菜非常快,味道也很好,服務員還時不時過來添飲料🥤唯一美中不足的是我們隔壁一桌坐了一桌東北鄉巴佬,酒喝多了,大聲喧嘩,十分沒有素質。這種人到國外都是丟我們華人的臉,形象全被他們敗壞完了。最後受不了了我和服務員提了,他們也很無奈,還不停向我道歉,提出可以換座位,但是當時我們快吃完了,想想就算了。結果買單的時候發現給我們打了八折,說是給我們造成不便很不好意思,真的很感動。海底撈的服務真是無可挑剔!
回不去大陸,只能來海底撈解饞

2020-09-27
  • 虾滑
2020-09-18 1693 浏览
小編今次就到訪左一間係中國好出名嘅火鍋店🥘,我諗講到e度,大家都知講緊邊間舖頭架啦,冇錯啦就係海底撈啦,今次小編知到尖沙咀🚇果個海底撈有lunch set,所以就要去試下啦⋯⋯🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭小編就要左🍅蕃茄湯底同埋菇湯🥘🍅蕃茄湯飲落有🍅蕃茄🍅濃湯嘅味而🧆菇湯嘅菌味都非常香濃🤭小編係食之前就係網上學左個隱形食譜就係叫侍應幫手攞d干牛肉粒同葱再用蕃茄湯底沖落去變成一個加強版嘅蕃茄湯🤭💫💫ps.完左e次打邊撈都好頸渴咁大家心中有數啦💫💫🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬小編就叫左lunch set當中嘅🥓西班牙梅臀肉套餐、🥩精品肥牛套餐同埋🥩手切牛小排套餐當然啦餐包嘅🥬蔬菜拼盤就不過不失啦🥦,仲有一個必叫嘅撈麵🍜啦3個肉當中小編比較中意🥩手切牛小排肉質比肥牛好,肉味比較重但係🥓西班牙梅臀肉同埋🥩精品肥牛就同本身雪藏肉差唔多就唔比太多意見啦,小編諗大家都心裏有數啦去到大家最期待嘅一部分啦😻😻就係有個師父係你面前一路拉麵一路跳舞啦😻😻,睇完show就講返麵啦,🍜麵質有口感🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹飲野就冇咩特別小編都係叫左豆漿個類🥛🚚......應該都係交貨個一種🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹
🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭
咁大家心中有數啦💫💫
🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬
3個肉當中小編比較中意🥩手切牛小排肉質比肥牛好,肉味比較重
但係🥓西班牙梅臀肉同埋🥩精品肥牛就同本身雪藏肉差唔多
就唔比太多意見啦,小編諗大家都心裏有數啦
去到大家最期待嘅一部分啦
💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭
✨資訊欄✨
店舖名: ⚡️海底撈火鍋⚡️
📌地址:尖沙咀金巴利道26號2樓
#hkfoodie#foodie#hkfood#food#hkig#hkfoodblogger#foodblogger#hkfoodblog#foodlover#foodiehk#hongkongfood#food#foodpic#hkrestaurant#hker#lovefood#hongkongfoodie#foodstagram#食好西#相機食先#手機食先#一路食一路post#香港美食窮遊#香港美食#平價美食#港式#食評#美食攝影#美食推介#不專業食評