2025-01-11
天氣開始凍🥶,終於可以食我最愛既羊腩煲! 呢款煲係我每年都要必食之一! 今次搵到間平靚正既酒樓,就同家人一齊食順便食埋冬至飯😋💥枝竹羊腩煲-跟唐生菜羊肉🐑相當大件而且厚身,入味之餘沒有羶味,肉質腍滑多汁,再配上口感爽脆的馬蹄、枝竹、冬荀、贈送的生菜配料,非常惹味!🌟同屋企人食,選套餐就最好,唔洗諗太多,菜式包羅萬有,不洗費神點什麼菜式。四人套餐,份量十足,又有海鮮,又有燒味同小菜,仲有精美甜點。可免加一,超值之選。🌟超值套餐$768(免加一)💥高湯白灼基圍蝦🦐睇住經理係魚缸撈上拎去廚房,高湯白灼既蝦每隻都有手指咁長,剝殼就知新鮮生猛蝦身脹卜卜,咬落又爽又彈牙,蝦肉鮮甜,令人吃完一隻又一隻。而且份量多,個個食到竹*大脷。💥燒味拼盆✨叉燒: 蜜香味濃,好惹味。✨燒肉: 外皮香脆,半肥瘦帶點軟骨,啖啖肉超滋味✨燒鵝: 肉質鮮味肥美,又香又惹味,搭配梅子醬,讚口不絕💥碧綠油泡龍躉球每片龍躉都係大塊肉厚,魚肉彈牙,味鮮甜又好味,可以大啖大啖食,唔怕有骨,好滿足!💥金銀蛋蒜子浸菜香濃既蒜香味帶有油份,令莧菜夠嫩滑,加上皮蛋和鹹蛋黃,口感非常豐富💥紅酒燴牛尾煲牛尾燉得酥而且軟腍,再配上紅羅白及紫洋蔥
💥枝竹羊腩煲-跟唐生菜
🌟超值套餐$768(免加一)
💥高湯白灼基圍蝦🦐
💥燒味拼盆
✨叉燒: 蜜香味濃,好惹味。
✨燒肉: 外皮香脆,半肥瘦帶點軟骨,啖啖肉超滋味
✨燒鵝: 肉質鮮味肥美,又香又惹味,搭配梅子醬,讚口不絕
💥碧綠油泡龍躉球
💥金銀蛋蒜子浸菜
💥紅酒燴牛尾煲
牛尾燉得酥而且軟腍,再配上紅羅白及紫洋蔥,炆得相當入味;
牛尾香氣撲鼻,搭配濃郁湯汁,美味吸引
💥老火靚湯
花生木瓜豬骨湯,火候十足,絶對係足料靚湯,入口濃郁,而且勁多湯渣,花生入味好諗身,飲後好保䁔
💥流沙飽及椰汁紅豆糕
✨前者:熱辣辣上枱,一打開流心奶黃己湧出來,奶黃夠滑溜,甜度剛好,真係不吃不厭
✨後者:清甜既椰汁糕配搭濃郁既紅豆,啖啖都可以感受到椰汁糕既煙韌,加上紅豆鬆軟綿密,真係清爽誘人
🌟每款餸菜個個都好滿意,全家一齊食做冬飯,特別食得好開心❤️