2021-11-07 1231 浏览
兩個人平日去佐敦平民酒樓飲茶。第一次嚟呢間 (初初看佢個logo以為係同一個有 「海」字的集團)不過,見點心紙嘅設計,應該唔係🤣入到去午膳時間,乜優惠都冇,都好滿坐。坐底後,見到張點心紙,好多大點同特點😵‍💫,原來一d都唔平民😮 心諗唔緊要,就食好啲啦。就揀咗幾樣,平時都會叫嘅「大熱」點心。要先講下籠 特點「崧子上素餃」,如下圖,皮薄晶瑩嘅,崧子同冬菇片都有啲,因為收特點,我會預期多啲靚餡料,一眼睇晒,可惜不似預期😢,三隻素餃好「扁」,皮又太黐住張蒸籠紙,點夾都穿,流晒啲餡出嚟,食得好狼狽,寧願叫碟炒雜菜加粉皮 😂。唔建議點佢。其他都係大點,「鮮蝦菠菜餃」係可以試下,佢個皮冇 「上素餃」咁薄,同埋真係「立體d」,冇一夾就散,加上佢都叫有粒蝦仁,都係大點,又大粒過素餃,兩款相比下「鮮蝦菠菜餃」較優。如果吃全素嘅朋友,就小咗個選擇😢另外,其他酒樓多數都係中點的 「牛肉球」和「雞包仔」呢間收大點。你可以話佢份量多小小?!但味道材料同一般平民酒樓或者點心專門店冇乜分別,唔覺得特別要去呢度食點心。本來諗住 貴咗小小 吃好小小,可能我自己期望高了小小。正如好多人都講 「貴未必好」。
兩個人平日去佐敦平民酒樓飲茶。

不過,見點心紙嘅設計,應該唔係🤣

入到去午膳時間,乜優惠都冇,都好滿坐。

就揀咗幾樣,平時都會叫嘅「大熱」點心。

要先講下籠 特點「崧子上素餃」,如下圖,

其他都係大點,「鮮蝦菠菜餃」係可以試下,

如果吃全素嘅朋友,就小咗個選擇😢

正如好多人都講 「貴未必好」。

2021-10-22 1644 浏览
📍#海洋超級漁港 #深海龍躉專門店🇭🇰香港佐敦佐敦道23-29號新寶廣場3樓#MFJ佐敦 #MFJ中菜味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻回頭率: 🔆🔆🔆🔆以往每逢屋企人生日都會出去食飯,一食就幾十人! 海洋係行D區食肆,終於可以安心聚餐❣️ 以前都食過好幾次,食物質素一向不錯👍🏻 ⭐️冰鎮南非鮑魚🐚南非鮑魚一向爽口見稱,冰鎮就好好味! 鮑非超爽口彈牙,再蘸Wasabi豉油,正!⭐️清蒸花英班🐟花英班當然好食!佢地蒸魚係幾唔錯!火喉剛剛好,魚香肉滑,口感一流,香氣四溢!⭐️上湯龍蝦炒飯🦞發現依家好多地方都係炒飯底!龍蝦勁多,爽口又惹味!炒飯吸晒上湯同龍蝦嘅精華,正!🆗乳豬燒鵝併盤🐷乳豬燒鵝各一半拼有碟咁得意嘅😂 乳豬不太肥,皮脆!燒鵝略嫌唔夠香,不過海哲好厚好爽口!⭐️豉椒炒蟶子煎米粉底🐚蟶子勁大隻,本來都驚韌,點知原來超級爽口,而且非常鮮甜!豉椒味略嫌不夠濃,唔夠撈米粉餅食,但蟶子已藉回票價⭐️胡椒豬肚湯🍲胡椒豬肚湯啱晒我依啲重口味嘅人!湯底濃厚,胡椒味夠香,醒酒之選!⭐️生炒骨伴酥炸生蠔🦪唔好問點解有呢個配搭😂 生炒骨汁濃,酸酸甜甜幾開胃! 酥炸生蠔好正!外層鬆化夠

📍#海洋超級漁港 #深海龍躉專門店

豉椒炒蟶子煎米粉底

⭐️胡椒豬肚湯🍲
胡椒豬肚湯

⭐️生炒骨伴酥炸生蠔🦪
唔好問點解有呢個配搭😂 生炒骨汁濃,酸酸甜甜幾開胃! 酥炸生蠔好正!外層鬆化夠脆,蠔勁大隻,剛熟夠嫩口,外脆內暖,食一隻都勁飽!
生炒骨伴酥炸生蠔

🆗紅燒乳鴿🐥
仲有紅燒乳鴿!頂住都食咗半隻?一
皮香,但比較乾身!肉雖乾,但肉香頗濃
紅燒乳鴿

🆗上湯娃娃菜🌱
痴線!大過洗臉盤嘅份量,裡面全部都係娃娃菜!!點食呀!😂😂 比較清淡,上湯唔夠味
上湯娃娃菜

⭐️流沙奶黃包伴馬拉糕🥠
奶黃包又幾流心喎,有撕開就流到四圍都係!包軟熟,不錯!
馬拉糕好軟熟好鬆化呀!剛蒸好熱辣辣,勁搶手!
流沙奶黃包伴馬拉糕

🆗蟠桃大壽包🥠
仲有12個大壽包! 蓮蓉味不夠濃,包有少少硬,唔夠流沙奶黃包好味
蟠桃大壽包

一共食咗11道菜,真係痴咗線😂😂
整體來說,海鮮做法的確不錯,其他都不過不失!雖然係飲宴不知一圍幾錢,不過大概心裏有數,惹人均$500的話都值

#seafood #abalone #lobster #fish #oyster #razorclam

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #佐敦美食
2021-10-03
胡椒豬肚湯
生炒骨伴酥炸生蠔
流沙奶黃包伴馬拉糕
2021-09-21 809 浏览
再續一個人老派點心酒店專題係疫情下好多老店已經執左,剩返也不多,只剩百幾間每間都試下同做記錄早餐時間15蚊一碟起 價錢不貴 孖寶選擇 32蚊2款更抵食 講明要等,早上繁忙時間 即拉腸粉等10分鐘個腸皮明顯比較厚身,但入口夠米香,口感亦都幾滑溜,加埋辣醬食味道唔錯呢肉餡係牛肉蔥花餡,夠彈牙薑蔥雞仔包,食到碎蔥同薑碎,入口清新,雞包仔細細件食3個岩岩好!麵包身夠鬆軟消費$503/F, Sino Cheer Plaza, 23 Jordan Road, Jordan
再續一個人老派點心酒店專題
係疫情下好多老店已經執左,剩返也不多,只剩百幾間
每間都試下同做記錄
早餐時間15蚊一碟起 價錢不貴 孖寶選擇 32蚊2款更抵食
講明要等,早上繁忙時間 即拉腸粉等10分鐘
肉餡係牛肉蔥花餡,夠彈牙
麵包身夠鬆軟

消費$50
2021-07-13 1050 浏览
一大清早,出去佐敦與家人飲早茶,,喺地鐵站附近,地點方便。早市有孖寶A&B可以一齊叫,價錢頓時感覺優惠好多,環境清幽,枱與枱有適當距離,侍應們又相當好客,服務細心。記得要早上11點半前埋單,茶位平啲啲粟米煎魚餅, 好味,香口,讚义燒腸粉,較厚身,唔算太滑鳳爪排骨飯,排骨脂肪較多,飯較乾身。普普通通。蟹子燒賣,足料,好味山竹牛肉球,入味,肉質較淋雞包仔,第一次食,原來係咁足料,帶有陣陣薑香,有層次,好好味千層紅棗糕,層次分明,食落較淋,都係好味嘅

粟米煎魚餅, 好味,香口,讚

义燒腸粉,較厚身,唔算太滑

鳳爪排骨飯,排骨脂肪較多,飯較乾身。普普通通。

蟹子燒賣,足料,好味

山竹牛肉球,入味,肉質較淋

千層紅棗糕,層次分明,食落較淋,都係好味嘅

2021-06-22 722 浏览
同父親大人慶祝乳豬半隻脆、肥瘦適中,但唔夠熱西芹蜜豆油折泡花枝蝦球 唔錯唐排豬展湯 好清!無乜油!湯渣芝士焗龍蝦伊麵正!好多肉!點左幾款⭐️馬拉糕蒸到超軟熟,即蒸即食,好味!⭐️合桃包好特別,咬落好有口感👍環境一般,但地點就位,service都唔錯,父親節黎講唔算貴,抵食👍。
同父親大人慶祝

乳豬半隻
脆、肥瘦適中,但唔夠熱

西芹蜜豆油折泡花枝蝦球
唔錯

唐排豬展湯
好清!無乜油!

湯渣

芝士焗龍蝦伊麵
正!好多肉!
點左幾款
⭐️馬拉糕蒸到超軟熟,即蒸即食,好味!
⭐️合桃包好特別,咬落好有口感👍

• 馬拉糕
2020-10-17 1355 浏览
We always went late for high tea, so you will be pushed when they've started to tidy the table, not the first time sighhh The price is relatively valuable in tea time BBQ pork rice noodles are pretty large portion, having good taste, good choice for tea time, popular one during tea time Spring roll, we ordered fried shrimp dumpling at first but sold out, looks great, not badBeefball isn’t bad with nice taste haamenu:If you find a place to have tea, come here will be very nice haa, but remember t

BBQ pork rice noodles
Spring roll
Beefball
menu:
If you find a place to have tea, come here will be very nice haa, but remember that they will start push you finish the meal after 4
BBQ pork rice noodles
Spring roll
2020-07-28 923 浏览
28/06/2020麻蓉包上有曱甴!今早買了外賣食左一個先發現另一個包上有曱甴!!好嘔心🤮🤮打去投訴經理話消蟲,隻曱甴走左入包到,咁都答得出😡😡問我想點,賠番籠麻蓉包比我!仲敢食🤢🤢老實可以點,亦唔係要賠返籠包的$15.3 !投訴係想酒樓知道,唔好再令其他食客食到曱甴!咁樣的服務態度!咁樣的食物質素!以後絕對絕對唔會再光顧!
打去投訴經理話消蟲,隻曱甴走左入包到,咁都答得出😡😡
問我想點,賠番籠麻蓉包比我!
咁樣的服務態度!
咁樣的食物質素!
以後絕對絕對唔會再光顧!
2020-07-28
外卖自取
2020-03-03 1232 浏览
早晨一盅兩件,位於佐敦,地點方便🕞輪後時間🕤由於係閒日,都唔洗點等位🥢推介食品🥢1️⃣點心味道還好,重點推介係蝦餃,好多蝦乒乓波咁大粒,重要流汁,皮薄個年糕認真唔店,唔脆,黏下黏下,三塊夠變咗做一塊2️⃣ 茶味濃唔系用茶包,足茶葉夠哂濃味道 😋😋😋賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️價錢 🏦🏦🏦(5分最高)🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員姐姐都好吹得,客人唔多,不過多熟客,好多計傾🔆總結一下🔆:食物品質平平服務態度好
早晨一盅兩件,位於佐敦,地點方便

🕞輪後時間🕤由於係閒日,都唔洗點等位

🥢推介食品🥢

個年糕認真唔店,唔脆,黏下黏下,三塊夠變咗做一塊

2️⃣ 茶味濃
唔系用茶包,足茶葉夠哂濃

味道 😋😋😋
賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️
價錢 🏦🏦🏦
(5分最高)

🔆總結一下🔆:食物品質平平服務態度好

2019-11-14 1367 浏览
屋企附近經常過嚟飲茶食晏,附近幾間酒樓都試過呢間係我哋一家人都一致認為性價比最高又好食嘅一間,所以幫襯過好多次。點心整的基本都唔錯,除咗豉汁蒸鳳爪好咸,個味道唔啱我口味之外其它點心基本都ok嘅今日黎食晚市小炒,贊一下,整石斑魚火候掌握的啱啱好,條魚新鮮肉質嫩滑。芥蘭炒的又係啱啱好,雖然只是一碟簡單的炒菜,但很多餐廳基本都是炒的太老或者太生。另外白灼基圍蝦,d蝦很新鮮,齋點豉油已經好好味魚頭就一般啦,無功無過。

2019-06-02 1976 浏览
朋友榮升之喜值得慶祝,宴請到佐敦的海洋超級漁港晚飯,點了個四人超值套餐。乳豬拼盤,除乳豬外有叉燒、燒鴨、海蜇。乳豬脆皮可口,海蜇亦爽滑口,燒鴨件則骨多肉少。碧綠油泡巨型龍躉球,啖啖肉龍躉少不了薑蒜爆炒,有多條油菜薦底。龍躉肉營養豐富,肉質有但若再厚切些會咬口更好。香茜皮蛋龍躉片湯,加上豆腐、草菇、芥菜提升湯的味道。湯料十足且清香下火,各人都大讚。金錢花膠件燴鵝掌,配有生菜及大肉冬菇。花膠咬落腍口不腥,鵝掌炆煮得腍滑,芡汁味不太濃。上湯焗大海花蝦球伊麵,落單寫的是煎米粉,吃了才發現來了伊面,所以沒有叫換了。甜品有大桃包,𥚃面是蓮蓉及漏油蛋黃,不太甜,熱吃很好。紅豆糕,椰糕上面有粒粒紅豆,賣相佳,食落亦不太甜。還有一碟香橙奉送。這餐吃得高興及滿足。

甜品有大桃包,𥚃面是蓮蓉及漏油蛋黃,不太甜,熱吃很好。
紅豆糕,椰糕上面有粒粒紅豆,賣相佳,食落亦不太甜。
還有一碟香橙奉送。
這餐吃得高興及滿足。
2019-06-01
2019-01-07 2096 浏览
家母十分鐘愛嘆茶,也喜歡附庸風雅,所以每次都喜歡試新的茶樓,朋友常取笑她是"茶癡"。 這次媽媽帶我到佐敦飲茶,第一次來海洋超級漁港用餐,裝修很不錯,而且客人不多,所以環境很幽雅恬靜。如果坐近玻璃牆,可以一覽彌敦道的熙來攘往,甚是特别。 店員待客有禮,原本安排的位置母親不太喜歡,要求換位,店員都客氣答允。問及店員食物的內容,都對答自如。天氣冷,吃碗猪腳薑特別暖胃。薑粉而不辣,豬腳煲得軟稔,火喉十足,甜醋味道有緻,整碗食物是大師之作,唯一缺點是稍為昂貴。燒鵝瀨粉頗大碗,燒鵝是胸位,皮色不均匀,調味稍為不足,有很強烈的騷味,母親懷疑是否魚目代珠,結論係不好吃。菜苗餃皮厚,內餡菜多蝦肉少,是健康之選,但味道略嫌寡。煎餅,廣東人叫薄罉,通常是鹹的,但今次是甜的。餅皮普通,但捲着花生,芝麻及椰絲同食,不會過甜,又有幾重口感,特别新鮮可口。煎藕餅,內裏是鯪魚肉,猪肉混着切碎的藕粒,以上海雲吞皮夾着,再煎香熱上。外皮金黃香脆,內裏的肉彈牙,不時咬到幾粒爽口的藕粒,層次分明。黃金糕,是印尼的特色糕點,糕的質地偏硬,但又有韌力,最特别係入面一條條的氣孔。味道方面也不錯,不會過甜,是很新鮮的嘗試。點

猪腳薑

燒鵝瀨

菜苗餃

菜苗餃皮厚,內餡菜多蝦肉少,是健康之選,但味道略嫌寡。
甜煎餅

煎藕餅

黃金糕

里點心拼盤

流沙包

點心拼盤,最適合貪心的食客,共有8件點心,各式其色。
大路野有蝦餃及燒賣,不過不失。
飽肚野有义燒包及流沙包,質素中下。
最特别的是健康五豆糕,以千層糕的方式,將紅豆,麥米,栗子,小米層層堆叠,質素芬芳,吞下肚後,口有回甘,是這一餐最值得欣賞的作品。

總括來講,這是一間值得光顧的茶樓,環境佳食物好,是嘆茶的好地方。但是針無兩頭利,如此品質當然價格不菲。去多幾次,就要大破慳囊啦!
2019-01-06
猪腳薑
甜煎餅
煎藕餅
黃金糕
2019-01-04 1454 浏览
冬至食飯,因為要去旅行,所以提早兩日食,反而不用同人迫,仲因為早book枱,可以比間房我地,可以早D同兩老去打吓麻將。冬大過年,一定要食好D,呢間哥哥經常來吃飯,所以由他發板,如一般酒席叫左一圍,當然改好一點,樣樣都大碟又好味,乳豬唔肥皮香硊肉鬆化,最愛佢跟的層餅仔,點甜醬與乳豬一起吃,帶來不少兒時記憶。龍蝦加錢改要澳龍,彈牙鮮甜,不要伊麵改配煎米粉底。米粉沾上上湯龍蝦汁勁好味。清蒸大海杉班,蒸得剛好,唔老,魚味濃,肉彈,老豆話全晩最好食。花㬵鮑片一般貨色,味濃,但編咸左少少。薑汁酒炒芥蘭,菜嫩,有鑊氣。臘味南昌雞籠仔蒸飯。勁好食。臘味香,雞滑,最好食當然係D飯,吸收曬臘味的香和雞的汁,惹味非常。壽包就一般,馬拉糕就非常好食,鬆軟綿密,不太甜。可說是完美。
花㬵鮑片一般貨色,味濃,但編咸左少少。
薑汁酒炒芥蘭,菜嫩,有鑊氣。
2018-12-20
知道這裡算是我叔叔的介紹。畢竟他的洋服店在附近開業了三十多年,而且像我爸一樣,為食又嘴勺,吃遍了油麻地和佐敦所有的中菜酒樓和火鍋店,小時候跟著他們幾個大人在油尖旺也過了不少口癮,但最近幾年冬至,他都選這裏吃團圓飯,都成了熟客。這酒樓開業了多年,最出名是:清蒸龍躉,龍蝦,燒味,其他菜式味道也是中上,但重點是性價比高,周末飯市人均一兩百,但常常滿座,晚上九點後的宵夜時段,正價小菜也不過是一百元,平時都是多做熟客生意,宵夜也有大半滿座,但如是生客,天天在樓下走過也不會被招牌或菜牌吸引上去。雖然這裡環境格局偏小,還算光鮮乾淨。一個長方形廳,有個半圓小舞台可坐兩席,旁邊是面向街景大玻璃,如若多訂數圍,就已經包了半個大廳,另有三間廂房,每間房可放兩張大枱加兩張麻雀枱。我們這次冬至吃團圓飯訂了兩圍,就要了一間小房。鴻運脆皮燒乳豬全體,皮夠薄夠脆,乳豬唔肥,唔點醬都好味!化皮乳豬,乳豬外層夠香脆。伴碟的涼伴海哲,是另外裝碟,彈牙煙韌,但份量激多,我們十三人每人夾了兩三次才夾完。彩虹腰果炒蝦球伴椒鹽蝦球,西芹爽口,花枝片較韌,蚌肉煙韌,腰果香脆咸香,順帶一提,吃過幾次白灼蝦,都是大隻又鮮甜,這次的蝦仁,

知道這裡算是我叔叔的介紹。畢竟他的洋服店在附近開業了三十多年,而且像我爸一樣,為食又嘴勺,吃遍了油麻地和佐敦所有的中菜酒樓火鍋店,小時候跟著他們幾個大人在油尖旺也過了不少口癮,但最近幾年冬至,他都選這裏吃團圓飯,都成了熟客。

鴻運脆皮燒乳豬全體

彩虹腰果炒蝦球伴椒鹽蝦球

彩虹腰果炒蝦球伴椒鹽蝦球,西芹爽口,花枝片較韌,蚌肉煙韌,腰果香脆咸香,順帶一提,吃過幾次白灼蝦,都是大隻又鮮甜,這次的蝦仁,既有白灼蝦的彈爽,加上即炒鑊氣,則更香口惹味。

豉椒炒蟶旨皇伴煎米粉

豉椒炒蟶旨皇伴煎米粉,蟶子皇是名符其實,尺寸有點誇張,長度可比一隻碟,新鮮爽口,豉椒炒蟶子的芡汁,也讓煎米粉更惹味。這次的煎米粉兩面乾香,是潮式兩面黃的製法,令米粉爽透中帶香脆,米粉本身沒有太多黐鑊的焦痕,應是下油煎米粉時搖晃了鑊身。

清蒸富貴大海杉斑

清蒸富貴大海杉斑,魚是虎頭海杉,魚頭魚身肥厚大條,蒸魚火候恰到好處,魚肉剛剛離骨,魚肉鮮嫩,夾上清爽的姜蔥,淋上微甜的豉油,水準一如以往的好!

避風塘炒焗肉蟹

避風塘炒焗肉蟹,份量堆得像座小山,眼看至少有七八隻肉蟹,甚至更多,蟹蓋的蟹籽豐滿肥厚,蟹鉗也被預先夾裂了鉗嗀,口感像是傳統港式做法的沙公蟹,裡面的蟹肉也十分飽滿。手法也應是拌炒鹹蛋黃的金沙焗手法,再加蒜酥和辣椒,但沒有太重辣味。

上湯蒜子浸豆苗

上湯蒜子浸豆苗,豆苗非常鮮嫩,份量也多,看樣子至少有一斤多,上湯湯底也清新濃郁,蒜子也被袪了辣味,菜式是清淡,但口感調味不錯。

鷄粒福建燴飯

鷄粒福建燴飯,雞肉軟滑,還有不少瑤柱和蝦乾,飯粒分明,盡吸雞肉精華,芡汁不知道材料,但有鮑汁的濃郁味道!

最後,没有相片,但仍說下幾樣甜品。流沙包:包是像拳頭般的壽包尺寸,裡面是爆漿的奶黃咸蛋黃漿。馬拉榚:鬆軟,微甜但不膩。椰汁紅豆榚:雙層紅豆再加雙層椰汁榚,軟滑甜糯。

我們這次叫的是十三人的套餐,HKD 6888,魚蝦蟹齊全,菜品好像不多但每樣份量充足,品質也沒有因為是套餐而下降,真材實材,功夫火候也到家,是物有所值。另外,房間都有一位侍應招待!上菜速度很快,侍應都很親切有禮,上菜小心,添茶也勤快主動,服務總體不錯!
2018-12-22
庆祝纪念
团年饭
2018-12-13 803 浏览
山長水遠來到將軍澳,少不免去飲茶,這天來到新都城3期的海洋超級漁港,看似是吃海鮮的地方,但我只是來吃下午茶,不必用海鮮如此隆重來歡迎我了,我當自己屋企得架啦。雖然是下午茶時段,找一個位置坐下也是一種困難,唯有搭枱,與隔離的陌生人,大家手拖手肩碰肩合巹交杯來吃這一個小小的下午茶。皮蛋瘦肉粥$22:綿綿粥品,但凍了些許,粥必須熱辣辣吃才有意思,尤其是冬天的時候...白灼菜心$42:菜心油光滿臉,落的油應該不少,其實我想講清蒸菜心就可以了。古法馬拉糕$22:咬落香甜,陣陣清香。小籠飽$30:咬下都有汁流出,但仍略嫌小凍。白腸粉$26:還是油光滿險,應該健康的菜式化了碟。埋單$167,原來如此多人吃也未必定是好味的,原因可能是附近酒樓少吧,我見到佢地食得好歡喜,我自己就麻麻地,我看我還是早些埋單,留返個最佳位置給他們吧。

古法馬拉糕$22:咬落香甜,陣陣清香。

小籠飽$30:咬下都有汁流出,但仍略嫌小凍。

白腸粉$26:還是油光滿險,應該健康的菜式化了碟。

2018-11-29
2018-10-08 838 浏览
食物係幾好食,但服務超差。事件一:話說我地食壽宴,有蛋糕(有壽星公公仔同幾個壽包係朱古力造),切完哂蛋糕,侍應話幾個裝飾品已掉,因為通常冇人食。事件二:女廁廁所有兩格比客人嘔到污糟哂,侍應竟然係仍然有女士壽緊廁所既情況下,叫個男清潔工入女廁清潔,當時我係最出果格去緊廁所,個清潔工拎條水喉噴濕哂我。我覺得好過分,果個係女廁尼,點解比個男清潔工入去清潔。
食物係幾好食,但服務超差。