2012-04-21 513 浏览
因為快餐連鎖店「大家樂」的燒鵝飯竟比名店「鏞記」馳名燒鵝飯外賣還要貴,燒鵝飯竟然成了報紙頭版,實在令人覺得出奇。點心名店「添好運」的大廚在不知情下比較過「大家樂」和「鏞記」的燒鵝飯後,竟然覺得「大家樂」的燒鵝飯比「鏞記」的還要好吃,更是令人感到奇上加奇。其實在香港以燒鵝馳名的食肆又豈止是「鏞記」一家,於大埔起家,在中環落腳的「一樂燒鵝」是一家,起源於深井的「裕記」和「陳記」則是另外兩家,兩間店舖都已在港九各區開枝散葉,分別開了數間分店。不過這次來到旺角新填地街這間「深井陳記燒鵝茶餐廳」,我吃的不是「燒鵝飯」或「燒鵝瀨粉」,而只是和燒鵝總算拉上一點點關係的「雪菜鵝絲炆米」。這 「雪菜鵝絲炆米」其實是這店子六款廚部茶餐中的其中一款,其餘五款分別是 「炒貴刁」、 「乾炒豬扒意粉」、 「肉丁炒公仔麵」、 「深井炒飯」和 「西炒飯」,這天既然來到這間以燒鵝為名的茶餐廳,也就試一試這個「雪菜火鴨絲炆米」的變奏版「「雪菜鵝絲炆米」吧。這炆米雖然碟頭不大,原來份量都幾多。不過多的只是米粉和青紅椒、洋蔥、雪菜等配料,燒鵝肉並不太多,而且根本不是鵝肉絲,而是切成小塊的鵝肉。至於味道方面,我覺得這炆米中紅椒

,起源於深井的「裕記」和「陳記」則是另外兩家
,兩間店舖都已在港九各區開枝散葉,分別開了數間分店。

炒貴刁」、
乾炒豬扒意粉」、
肉丁炒公仔麵」、
深井炒飯」和
這炆米雖然碟頭不大,原來份量都幾多。不過多的只是米粉和青紅椒、洋蔥、雪菜等配料,燒鵝肉並不太多,而且根本不是鵝肉絲,而是切成小塊的鵝肉。至於味道方面,我覺得這炆米中紅椒絲的辣勁雖然能豐富炆米的味道層次,也使這味道濃郁的炆米更加惹味和開胃,不過這炆米的味道始終有點過濃、過鹹,水準算不得很好,只是普普通通而已。
要是下次到來的話,還是吃最有信心保証的「燒鵝飯」好了
2011-11-04 321 浏览
過得黎新填地街呢一頭, 當然是為了來尋找隱世的味道. 不過是日的目標, 雖然聞到奇香, 但始終有一種不知名的原因, 令我提不起任何興趣入去. 再行返出黎旺角市區, 離回去上班的時限已經越來越迫近. 就腳地, 來陳記, 食個燒味飯, 快快趣趣.既然來到陳記食, 當然離不開所謂的深井燒鵝. 於是我就爽快的決定了食叉鵝飯. 落完單, 隨即有一張單放在我面前, 成為$45...深井燒鵝出名, 令人人都以為, 收番你一個Premium係正常的. 飯來了, 我發現了一個我多月未見過的suprise. 就是於國內工作時時常見到的薄切叉燒. 當年的電視廣告既歌仔, 斬大舊叉燒...叉燒, 係要大舊先自好食的. 切得薄, 完全失去了食叉燒的喜悅..而鵝, 相信他們又是那些至少要叫例牌一碟才有靚野俾你食. 我地叫飯食, 斬到既, 只是鵝頭鵝尾, 鵝邊鵝肋, 一樣失哂意思. 沒意思, 沒感覺.....薄切的叉燒, 加上鵝頭鵝尾......食者, 認真薄命.....

我老公很喜歡這間食店之燒味,但天氣太熱於是乎打電話叫店鋪送外賣。之前已試過無數次。但最近這兩個月之送外賣服務奇差:1) 於午飯時約12:00叫外賣,但外賣於13:15才送到,如果真的肚餓簡直出事。我們質問外賣姐姐為何這麼遲,佢回答話佢12:30才返工,於是乎我老公說為何佢12:00致電叫送外賣職員為何不向我們說明....2) 今天晚上約18:50致電送外賣,接聽職員姐姐態度奇差,說現在繁忙時間不送外賣,跟著很沒禮貌CUT線倒不如乾脆沒有外賣服務,為何傳單不改?就算堂食服務也很不理想,講真,旺角並不只是這間食店,我老公嬲都即時將此店鋪外賣紙撕掉。

倒不如乾脆沒有外賣服務,為何傳單不改?

2011-07-08
50 分钟 (外卖送餐)
2011-05-09 129 浏览
上課前吃了炒麵打底,放學後半餓不飽,不如吃燒鵝瀨粉吧,沿途經過不少燒味飯店,不過還是走到距離巴士站最近的陳記,為的是晚上經過多次她的客人也不會太多嘛。行行重行行的到達門口,週末時掛滿各式燒味的玻璃櫥窗只剩下少許燒味,當然鎮店之寶還有一隻! 從略為窄小的通道右轉,嘩~~~高朋滿座?!平時經過不是有很多吉位的嗎??為什麼今晚那麼旺場???大家也像我般想吃燒鵝瀨粉嗎?? 幸好還有最後一個四人卡座容下我,只是左邊有塊大鏡,我要吃得企理一點,不然很多人會見到我的食相。叉燒燒鵝瀨粉的碗很大,看到也覺得開心。灑了點蔥花的湯底呈奶白色,跟平時的通透湯色不同, 相信以大量鴨骨頭煮成的效果,湯底有點肉香還蠻甜,相當濃郁的湯底,好飲!只是溫度不夠熱而已。瀨粉粗身不透明,不是以越式檬粉代替,浸湯後也很滑溜,個人認為比飯好吃。叉燒有幾片帶點肥肉的半肥瘦叉,丁點肥肉甜甜的很滑溜但又不過多,瘦肉部份絕不硬實,還有點帶筋的爽口, 有蜜汁味但不會在湯裡弄至脫色,要是用來配白飯應好吃很多。師傅斬了鵝胸給我! 晚上十時半的時間已不可能再有脆皮燒鵝了, 外皮不脆但不失肥美, 薄薄一層鴨脂更形甘美; 鵝肉薄身部份相當入味, 香
熨金餐牌

燒鵝叉燒瀨粉

師傅斬了鵝胸給我! 晚上十時半的時間已不可能再有脆皮燒鵝了, 外皮不脆但不失肥美, 薄薄一層鴨脂更形甘美; 鵝肉薄身部份相當入味, 香料及鹹味輕易啖得出來, 厚肉部份雖沒那麼濃味,但肉質也不會韌, 好容易就咬開了,不錯!

酸梅醬酸味一般,不吃白不吃, 用來消除燒鵝肥膩也可,但原味不沾醬風味更佳。
消滯凍檸茶
凍檸檬茶茶色夠深, 茶味也很清香新鮮, 幾片檸檬夠酸, 粒粒白色冰比較少遇上,冰凍夠酸中和了大碗瀨粉的油滯感。

離座前剛才的客人也走得七七八八,看看手錶原來是平時經過餐廳的時間,原來是我早來了才會那麼滿座!!
熨金餐牌
燒鵝叉燒瀨粉
消滯凍檸茶
  • 燒鵝
  • 叉燒
2011-01-14 30 浏览
朋友們較多來陳記 我較去旁邊的廣東燒味多但漸漸我都多去了 因為食物的確不錯之前食過這店的招牌作 燒鵝 一般吧 價錢都不便宜今日跟朋友來食TEA, 就叫炒粉麵始終什麼芝士撈丁 想似不太穩陣吧朋友叫 深井炒飯($27) 正! 墨水咁深色 夠濃!我的海鮮炒河$27) 又係好正! 夠鑊氣!雖然唔太大份 但都夠食了可是沒有電視 有就更好!!
朋友們較多來陳記 我較去旁邊的廣東燒味多
但漸漸我都多去了 因為食物的確不錯
之前食過這店的招牌作 燒鵝 一般吧 價錢都不便宜

今日跟朋友來食TEA, 就叫炒粉麵
始終什麼芝士撈丁 想似不太穩陣吧
朋友叫 深井炒飯($27) 正! 墨水咁深色 夠濃!
我的海鮮炒河$27) 又係好正! 夠鑊氣!
雖然唔太大份 但都夠食了

可是沒有電視 有就更好!!

1K
2010-10-17 47 浏览
行街唔知去邊到食晏好,又好想食茶餐廳既野,求其入左去食呀~!見到喱個吸引左呀,唔知係味分店來,不過我唔係想食燒鵝~~~~!唔知冇咩野食喱~!見到竟然會有芝士麵,好好奇,叫左個來試呀~!厚多士唔錯呀~!吉列魚柳芝士撈出前一丁麵,芝士好杰同冇咩味,個麵又好乾,魚柳個味好淡呀,即係成個都係冇味,份量多,不過唔好食呀~!吉列豬扒意粉,件扒好油下,係意粉唔錯既~!我諗燒鵝可能係最好味...下次先再食呀~ha!
見到竟然會有芝士麵,好好奇,叫左個來試呀~!
厚多士唔錯呀~!
吉列豬扒意粉,件扒好油下,係意粉唔錯既~!
我諗燒鵝可能係最好味...下次先再食呀~ha!

2010-10-17
2010-08-13 51 浏览
去旺角買野, 4點鐘有D肚餓, 咪入去食個下午茶餐. 點知!!!朋友叫了1 碗燒鵝瀨粉+凍奶茶.我叫了1 碗半肥瘦叉燒瀨粉+凍檸檬茶.2碗一齊送上, 但我碗叉燒瀨粉, 好似俾人食了一半咁, 得2 啖瀨粉, 叉燒非常瘦, 重要D叉燒係浸到白晒!!! 我即時同亞姐講: 我係柯打半肥瘦叉燒, 叫佢同我換番D叉燒,( 我都冇要求加番多D瀨粉), 點知佢攞走咗碗粉, 轉個圈返來同我講, 今日D半肥瘦叉燒巳經賣晒. 我都係度心唸, 次次黎食都有半肥瘦叉燒, 今日下午就巳經咁快賣晒! 當然啦, 賣晒都冇辦法啦!點知食完之後, 出到門口結帳, 見到一大盆半肥瘦叉燒. 我重問師傅, D半肥瘦叉燒重熱唔熱, 師傅話燒完成幾個鐘, 你話熱唔熱? 咁即係有人落錯單, 但又唔換番俾我啦!
朋友叫了1 碗燒鵝瀨粉+凍奶茶.
我叫了1 碗半肥瘦叉燒瀨粉+凍檸檬茶.
2010-07-10
2010-07-20 32 浏览
味道好鹹,不過唔緊要,最重點係服務態度太差勁!話說同gf下午一點五十分左右去食,叫左2個午餐,無幾耐佢地就話無晒C,咁諗唔到其他午餐set好食,咪叫佢取消個C,等叫多個下午茶。但係個waiter玩野,係張單到刪左個C餐錢,但係寫番一杯"$14"單叫凍飲。你地話佢地係咪玩野???都唔知有冇搞錯!下午茶都係平4蚊,仲要細碟好多!
味道好鹹,不過唔緊要,最重點係服務態度太差勁!
話說同gf下午一點五十分左右去食,叫左2個午餐,
你地話佢地係咪玩野???
都唔知有冇搞錯!
下午茶都係平4蚊,仲要細碟好多!
2010-07-17
2010-07-12 52 浏览
天時暑熱,正午時份來旺角辦點事,又是開餐時候。忽然想食燒鵝,知道近近地有這一間「深井陳記燒鵝茶餐廳」,雖然個名有一點不同,相信應該都是通菜街那一間的姊妹店吧,燒鵝質素應該有保証,就在這裡開餐。雖然這裡的午餐有三款揀,不過一場來到,梗係叫燒鵝食啦!就散叫一碟「燒鵝飯」,加多杯凍飲做午餐先。叫得做「深井陳記」,這裡的「燒鵝飯」果然有番咁上下水準,近髀位的鵝肉肥瘦適中,肉多膏少,肉質頗嫩,好吃!鵝皮雖未夠脆,但連皮帶肉一起吃進口中,再加埋淋上了好味燒汁的白飯,仍是十分滋味,感覺非常不錯。這裡如果吃是日午餐的話,凍飲只需加$2,但如果想試這裡的燒鵝或其他燒味,散叫加例湯就加$5,熱飲加$6,凍飲更加要加$8,其實不太抵!不過為了一嘗美味的燒鵝,又天時暑熱,也不能太在乎那飲品附加費呢!

• 燒鵝飯
2010-05-07 9 浏览
係朗豪坊行完街累累地又肚肚地餓,又係時候搵野食。行到朗豪坊後面見到呢間大形既陳記燒鵝,諗起上次食過另一間都ok,咁就決定入去食野啦。一入到去有卡位坐真係好,佢D位置都幾舒服,好多卡位,而且環境都幾寬敞,算係一個食野唔錯既地方。我地叫了兩個下午茶,分別叫了一個豬扒包,另外叫了一個深井炒飯,兩個餐都有杯飲品跟。先來深井炒飯,係下午茶既份量所以唔係好大碟,不過賣相唔錯。食落飯炒得幾濕潤,唔會話勁乾身,而且味道好香,非常夠味。材料豐富,有好多燒鵝叉燒粒等,所以成個炒飯肉味幾濃,偶然有D菜粒,味道夠鮮,可以中和一下味覺,整個炒飯唔會覺得好油膩,算係幾好食。另外就係豬扒包,由於我地兩個一齊食,所以就算請廚房幫一幫我地切開一半。第一次叫個姐姐佢叫我地自己用個D鐵刀切,不過由於個包幾厚實在太難切,所以我地再叫佢幫手。點知佢竟然當聽唔到完全唔理我地,太過份了吧! 都係切一切姐,又唔係要求佢做D咩,好彩之後有個侍應哥哥肯睬我地。豬扒包相對無咁好食,主要問題出於麵包,個麵包一D都唔脆,食落偏硬感覺似擺左好耐咁。同埋個包係一D味都無,似食緊一舊麵粉入口。豬扒煎得幾香口,但都係淡左少少,無咩肉味。相反佢除左豬扒

豬扒包相對無咁好食,主要問題出於麵包,個麵包一D都唔脆,食落偏硬感覺似擺左好耐咁。同埋個包係一D味都無,似食緊一舊麵粉入口。豬扒煎得幾香口,但都係淡左少少,無咩肉味。相反佢除左豬扒仲有個酸瓜汁就幾好食,酸酸地又有D酸瓜咬下幾有口感,既開胃又惹味。

埋單幾平,$50到,食物都唔差,不過個姐姐太衰,所以都係俾OK面啦。=P
深井炒飯
豬扒包
深井炒飯
2010-04-09 22 浏览
上一次去人少少,感覺都幾好,今次去絕對係不快回憶。因為女朋友話想食乳豬,所以特登響沙田出黎旺角食,點知無晒乳豬,咁就改叫燒肉叉燒雙拼啦。燒肉麻麻地,叉燒就燒得太"火農",另外叫左個例湯,無乜特別,普通燒臘檔質素。因為無得食乳豬,所以女朋友打算叫乳豬醬點燒肉頂替。問個職員有冇海鮮醬啦,佢就晦氣咁話「我地呢度無D咁既野!」,改口話燒豬醬先話有,不過竟然無拎黎!!!之後再問第二個職員先有。食既時候d職員又多野講,俾我地聽到佢地大大聲咁話「乳豬都無就要乳豬醬,唗唔唗D呀」咁,之後又唔知話邊個「仲連茶都飲埋呀!」唔知佢地係咪講我地,不過點解可以響d客面前大聲評論?係咪算無禮貌?坐多一陣都嫌周身唔聚財,食完即刻俾錢走,下次點都唔去。上次食覺得d野食都還可以,今日唔知係咪因為俾佢地激親,覺得都係普通燒味飯質素。
上一次去人少少,感覺都幾好,今次去絕對係不快回憶。

2010-04-09
2010-04-09 9 浏览
今早見完客O係MK 食埋飯,見到附近有間食燒味就試下~~~叫左個乳豬油雞飯有分碗同碟,碗細同平D, 碟大同貴D.都唔係好肚餓就叫左個碗試下,份量都唔算好少,D乳豬幾靚~~~油雞都幾好味.飯唔太乾唔太淋(我至怕食淋飯)5分我都俾4份佢~~~不過冇野飲送加凍飲要7蚊...如果有得跟餐就好啦~結果要左杯凍0茶.都幾好飲~~一共$38~~~如果MK 計其實都幾貴~~~
今早見完客O係MK 食埋飯,
見到附近有間食燒味就試下~~~
叫左個乳豬油雞飯
有分碗同碟,
碗細同平D, 碟大同貴D.
都唔係好肚餓就叫左個碗試下,
份量都唔算好少,
D乳豬幾靚~~~
油雞都幾好味.
飯唔太乾唔太淋(我至怕食淋飯)

5分我都俾4份佢~~~
不過冇野飲送
加凍飲要7蚊...
如果有得跟餐就好啦~

結果要左杯凍0茶.
都幾好飲~~

一共$38~~~
如果MK 計其實都幾貴~~~
2010-04-09
2009-07-23 14 浏览
去完書展, 搭van仔到旺角, 一落車見到依間餐廳個名好似好熟咁, 原來係食深井燒鵝的~一直都好想入深井去試下, 不過就一直都冇去到, 所以就即刻入去試試, 見到入面人唔多仲以為唔好食的tim, 看到菜單先知原因係幾貴, $110半隻燒鵝, 我地兩個人都夠食有餘, 雖然外面賣的都係4-50元, 不過都值得一試, 因為皮同肉都入味, 唔肥膩, 多汁, 新鮮~
2009-07-22
2009-07-20 50 浏览
曾經有人說這間店子的乳豬很好吃,甚至比起其燒鵝更要出色,但我聽了便算,從來沒有上心。要一個食飯,就來測試一下佢有冇扼我。餐牌上有個什麼乳豬葡式飯餐,$48,飲埋凍飲要五十蚊落樓,以茶餐廳來說並不便宜。不過既然一心來吃乳豬,貴一點就貴一點吧!還以為是分開上,原來根本就是一個碟頭飯,幾件乳豬,下面是炒飯而已。先吃乳豬,外層香脆可口,確實是化皮燒豬,豬肉也很嫩,且中間夾雜著少許肥肉,果然不錯。可是,底下的葡式炒飯一點也不行,是凍的,又沒有味道,即使放了提子乾也無濟於事。凍檸茶還可以,正常的茶記水準擺。乳豬雖然好吃,但這個價錢,似乎可以有更好的選擇。

凍檸茶還可以,正常的茶記水準擺。

乳豬雖然好吃,但這個價錢,似乎可以有更好的選擇。
2009-07-07 5 浏览
採購部大經理到廣東道街市採購時路經陳記,窗前那盤雪白豬腳仔有如又白又滑的美腿在誘惑我,我家大人一向喜吃這些小豬腳,以前跟她在美心飲茶時,通常以它作為開胃頭盤,既然遇上就買些給大人吃吃吧。收銀阿姐報價每對一大一小豬腳取價$10,單買大豬腳則每隻$8; 那要2對美腿吧。看著師傅拿了2對小腳慢工出細活地把它們一分為二並加上麻油, 可能小豬腳實在太細,師傅也過不了自己,最後多給我一隻小腳, 似乎多賺了!小豬腳外皮薄薄卻爽口彈牙,真的不算得有肉可吃,除了皮只有蹄筋之類過過口癮,味道咸咸香香的,加上混上香香麻油,原來用來下飯也很不俗,要是放進雪櫃裡雪凍一點,像白雲豬手般相信風味更好!等候期間看到那些肉汁豐盛的燒鵝,找個日子來吃個燒鵝瀨粉才成!

玉腿橫陳
玉腿橫陳