餐厅: 添好運點心專門店
资讯:

2014-09-19 5491 浏览
貴為平民米芝蓮食府,小市民絕對負擔得起 好耐無食過添好運既酥皮叉燒包,今日經過就外賣自取左6個系附近搵個地方開餐 相信酥皮叉燒包系即叫即焗,領取既時候包身仲系熱到出晒煙 呢度既叉燒包同普通餐廳/餅店既唔同,外觀十足迷你菠蘿包一樣有一層薄薄既酥皮,每次食都覺得好特別,因為系街好少食到同呢度一樣既叉燒包。餡料系選用左瘦叉燒(岩晒我呢啲偏肥既人),雖然叉燒醬味道一流,唔會太甜之如,同瘦叉燒非常夾,但系叉燒醬份量比較少,食起黎有一種「若得若失」既惑覺-口-""" 拎到去附近開餐既時候叉燒包入面都仲系微熱。真係能夠保持水準,外賣免了茶費,非常抵食!
貴為平民米芝蓮食府,小市民絕對負擔得起
相信酥皮叉燒包系即叫即焗,領取既時候包身仲系熱到出晒煙
2014-08-12
10 分钟 (外卖自取)
2014-08-08 6945 浏览
每次行經呢間食店(無論係LUNCH﹑TEA定DINNER)都一定大排長龍,每次都諗「呢間啲點心係咪好好食架呢?」今日男友醒起呢間店,決定一試。我地大概12:30開始排隊,排左接近一個鐘先有位,以星期六或假期來說,等候時間尚可接受。我地被安排到最最最入面坐,由於地方比較細,所以坐邊都有一種同隔離好親密嘅感覺。兩個人叫左五個點心:蝦餃:皮薄,蝦爽口,不錯~珍珠雞:大大隻,勁多料,十幾蚊食隻咁大嘅雞,抵食~齋腸:見點心紙推介所以叫黎試下,以為會有少少驚喜,但無,佢只係正常嘅滑嘟嘟腸粉。馬拉糕:正常,佢大舊啲我會再開心啲。叉燒包:個包夠熱又夠脆(個面),對於喜歡甜嘅人來說係不錯,所以男友食得好開心~但肥妹唔太好甜,加上呢個包又鹹(叉燒)又甜(個面),我覺得怪怪的~最後我先食叉燒再食個包,感覺好好多,亦覺得不錯,哈哈~總括黎講,佢嘅點心味道同酒樓嘅差不多,佢嘅價錢平啲啲,坐得迫啲啲,食得趕啲啲(因太多人排隊,唔好意思坐咁耐)~如果唔趕時間,可以試下~
兩個人叫左五個點心:
蝦餃:皮薄,蝦爽口,不錯~
珍珠雞:大大隻,勁多料,十幾蚊食隻咁大嘅雞,抵食~
馬拉糕:正常,佢大舊啲我會再開心啲。

如果唔趕時間,可以試下~
2014-07-12
7/26的電視新聞看到香港來的添好運也在台北開幕了,猛然想起我的小資也能玩香港的系列遊記還沒寫完自從上次電腦整整掛掉一週之後,我的發文一整個呈現走鐘狀態本來預計該寫港島太平洋的住宿篇,乾脆跳針先寫添好運食記好了反正本人的特色就是不按牌理出牌(不然來咬我啊?)添好運原本是五星級的飯店廚師自己出來開的平價小店沒想到被評為最平價的米其林一星餐廳後,整個水漲船高,分店越開越多這次我們去的是交通最便利的中環店,就在中環搭乘機場快運車站的地下一樓網路上查到的營業時間是早上9:00~晚上9:00我們還特地提前在開門前的8:45抵達,沒想到人龍已排了一長串照片只照到其中的一半,隊伍中還聽得到韓文,原來有名到連老外都知道排隊時就可先拿菜單勾選,節省等候的時間以香港的高消費來說,添好運的菜單看起來尚在合理範圍9:00準時開門,人潮急速湧入,還在擔心我們也許排不進第一輪的食客幸好跟人併桌後,還有我們一家三口容身的位子,在地狹人綢的香港就得習慣他們的併桌文化啊!門口全是添好運的相關報導香港音譯跟台灣相差十萬八千里,米其林他們稱做"米芝蓮",可能是廣東話發音吧!聽到草莓strawberry變成士多啤梨,珍妮佛變
7/26的電視新聞看到香港來的添好運也在台北開幕了,
猛然想起我的小資也能玩香港的系列遊記還沒寫完
自從上次電腦整整掛掉一週之後,我的發文一整個呈現走鐘狀態
本來預計該寫港島太平洋的住宿篇,乾脆跳針先寫添好運食記好了
反正本人的特色就是不按牌理出牌(不然來咬我啊?)

添好運原本是五星級的飯店廚師自己出來開的平價小店
網路上查到的營業時間是早上9:00~晚上9:00

排隊時就可先拿菜單勾選,節省等候的時間
以香港的高消費來說,添好運的菜單看起來尚在合理範圍

幸好跟人併桌後,還有我們一家三口容身的位子,
在地狹人綢的香港就得習慣他們的併桌文化啊!
門口全是添好運的相關報導
聽到草莓strawberry變成士多啤梨,珍妮佛變珍妮花,就沒啥好奇怪了
才剛開店就呈備戰狀態的點心師父
沒辦法,添好運強調現點現做,廚房忙碌程度跟戰場不相上下
桌上的紙墊,把他們最受歡迎的點心都拍出來
就算第一次來,不太會點菜的人也能按圖索冀
添好運在香港各分店的營業地址和電話
連時間都清楚標示出來
首先介紹的當然是這個榮獲米其林一顆星榮耀的酥皮焗叉燒包
一盤三個港幣$19,約合台幣$75
有別於一般普通的叉燒包,它的外皮採用波蘿麵包做法
一口咬下,有波蘿麵包的甜味,但內在叉燒包又是鹹的
味覺上並不衝突,滋味竟然挺不錯的
用荷葉包覆的古法糯米雞,應該也是必點
打開荷葉再切開糯米瞧瞧,豐富的內餡讓人不禁食指大動!
香菇的香和豬肉的鹹,全融進糯米內,交織成絕妙好滋味

自從以前在溫哥華嚐過一次後,我每次吃飲茶就必點的鹹水餃
其實外皮用油炸成球狀,不知為何要叫鹹水餃,感覺一點都不相關
蒸籠類點心一次就全上桌,頗有效率
魚茸蒸竽頭糕
這道很好吃,芋頭真材實料,每一口都吃得到

據說港人吃飲茶必點的四大點心天王:燒賣,腸粉,蝦餃和粉果
今天四缺三,我們只點了粉果來嚐嚐
粉果外皮很Q彈,最特別的還是包了花生的內餡,味覺就有了層次
甜點就用這馬拉糕充數
馬拉糕不致於太甜,但還滿香的

最後結帳的價錢才$135,三個人吃了約台幣$500左右
套句廣東話:"還真抵食啊!"超划算!

達人評語:米其林一星餐廳確實好吃,重點是還相當平價,
              比我們鼎泰豐還親民,
現在不用跑香港,
              台北車站M5捷運出口旁就吃得到了!

2014-07-06
$50 (早餐)
  • 魚茸竽頭糕
  • 鼓汁排骨
  • 潮州粉果
必食推介: 酥皮焗叉燒包、蘿蔔糕趣事: 快快趣趣食完好走,如果唔係熱到流汗仲辛苦過做gym!Emptyplates score : 7 /10 plates emptied!「先生,我一早就同你講左哩到唔可以自己換杯碟!」「咁你周圍都無人,又唔夠人手,點解我唔可以自己去攞?!仲有,你無講過我地唔可以咁做。」「我頭時已經講左…」「無,你無講過。」已就坐的顧客與侍應爭吵不休,Emptyplates Gang一行四人已在IFC添好運門外等到天昏地暗,只求吃一頓午飯。撞佢個鬼,IFC多人到連冷氣都feel唔到,如果唔係因為添好運的酥皮焗叉燒包,一早就去隔離間四海遊龍好過。愛投訴的香港人還是不肯放過「做好份工」的阿姐,唔該,俾我地坐入去先慢慢鬧好嗎?其實都只係想食餐飯,西裝友你又何「先生,我地出邊個牌寫晒係到架。」「咁多人我又會睇到你個牌寫咩!」阿姐一直與西裝友鬧交,我就一直的看著她手上拿著我們的點心紙。其實大家都只是想食個叉燒包,香港人,唔使咁大壓力嘅。添好運的酥包叉燒包正就人人都知,平民食堂米芝蓮一星喎,你點敢話佢唔好食。講真你知佢好味,但點解好食就未必講得出。首先要做到叉燒包的價錢大眾化。
必食推介: 酥皮焗叉燒包、蘿蔔糕
[Written by Carly]
「先生,我一早就同你講左哩到唔可以自己換杯碟!」
「我頭時已經講左…」
「無,你無講過。」
「先生,我地出邊個牌寫晒係到架。」
「咁多人我又會睇到你個牌寫咩!」
添好運的酥包叉燒包正就人人都知,平民食堂米芝蓮一星喎,你點敢話佢唔好食。講真你知佢好味,但點解好食就未必講得出。首先要做到叉燒包的價錢大眾化。不是每一個酒樓都有酥包叉燒包,要做到菠蘿皮脆內軟,叉燒醬與叉燒的比例剛好,不可以太多肥膏。其次,就是添好運有一個取勝之道,酥包叉燒包一定是即叫即焗。有很多酒樓的叉燒包送上餐桌時只是微暖,吃的時候就欠缺了剛出爐的那種新鮮,麵包何時都是一出爐都最好食。坐著一邊吃點心,汗就不停的流,因為點心熱哄哄的,加上冷氣似有還無,想吃飯吃得健康點的朋友,(流多尐汗好似會減到肥。哈),可以賞試大熱天時來吃添好運的點心。
值得一提的是這裡的蝦餃,雖然個人不是太喜歡吃蝦,但蝦餃的size剛剛好,不太大粒,皮薄,幾粒細蝦,一啖一隻,味道亦不錯。
還有大大個的珍珠雞,內有多種餡料,最喜歡吃到的有雞翼(係!大大隻雞翼!),雞肉同潤腸。味道不錯但略嫌糯米質素不高,吃得出很多碎米且質感不夠軟熟。
個人很喜歡吃的蘿蔔糕水準也不錯,有吃得出的白蘿蔔之外,味遠還拍得住另一間自己常光顧的利苑,同樣是米芝蓮一星。
其他點心如魚茸蒸芋頭糕、豆豉蒸排骨與馬拉糕的味道均一般,中規中距。
有點失望的是這碟豬潤腸,豬潤不夠新鮮而且切得太大塊,不及上環的聚點坊好食!有機會的一定給大家介紹,聚點坊的點心水準絕不遜於添好運。
Gobay food knowledge corner食乜你要知:
點心的名字相傳在古時候有將軍打勝仗,村民自發做糕點去犒軍,表達「點點心意」而來的。

2014-07-19 4473 浏览
今日老婆突然間話想去添好運食點心,咁我就陪佢去等啦,一等就要等四十張枱,等左45mins 俾我地等到喇。但係佢嘅點心退步左好多,可能粗製濫造嘅關係掛,D蘿蔔糕凍嘅, D鹹水角一陣油溢味,雪山叉燒包水準依然,糯米雞同蝦餃只係好一般(蝦餃退步左無之前咁大粒),馬拉糕都幾鬆軟味道都唔錯。可能好多人睇到標題寫添好運燒嘢食,都會諗燒乜嘢野食,其實今次食完晚飯最大問題係間舖頭入邊冇開過冷氣,係一坐低唔夠十分鐘已經成頭大汗再加埋佢地奉送嚟熱茶,部份熱辣辣心,我都係第一次飲茶飲到身水身汗,成頭濕哂,唔淨止我一個係咁,隔離枱身邊D女仔化晒妝都成頭濕哂,佢真係同趕客係無分別(備註:我食光速餐,都會有冷氣啊)。我食完同我老婆講千祈唔好再嚟呢度飲茶食點心食到咁不如唔好食我去第二間好過啦。

2014-07-19
  • 香滑馬拉糕
2014-06-22 5146 浏览
𧎚餃,皮薄,蝦夠,冇味精,夠鮮味,大大拉鳳爪,超入味,份量足,又大隻义燒包,外脆內軟,料多,义燒味重,份量足價錢公道抵食但服務態度差,待應口黑面黑,叫餐吾多理會。叫多次才落單
𧎚餃,皮薄,蝦夠,冇味精,夠鮮味,大大拉

鳳爪,超入味,份量足,又大隻

义燒包,外脆內軟,料多,义燒味重,份量足

價錢公道抵食

但服務態度差,待應口黑面黑,叫餐吾多理會。

叫多次才落單
2014-06-21
2014-05-20 7090 浏览
相信也不用對"添好運"這個廣式點心小店的名牌多加介紹了....小弟曾光顧的次數好歹也有四五次吧.....不過對上一次都應差不多是年多前吧....位於旺角的老店早已關門,但在奧海城以及深水埗的分店仍是堆滿著人群的。若然您是沒耐性的一撮人的話,我看您還是放棄好了....不過小弟可以給您一個貼士,若想一睹米芝蓮小店的風釆的話,可以到中環站分店那邊碰碰運氣的。好像是日縱使是公眾假期,但我們三個人六時半左在到達,拿了籌後等了不到十五分鐘就有位....環境少不免是擠了點,但在這一類"食完便走"的食店來講,地方大與小倒不是考慮的範圍之一....每款點心的價位都只是二三十大洋而已,就算叫多點東西吃荷包也不會被迫得太緊....先來一款小朋友最喜歡的燒賣。豬肉的比例較多。肉本身蠻多汁及帶鮮味,蝦亦夠爽囗另外也能嚐得到切成小丁方的菇粒。若然調味可以重手一點不那樣淡口相信美味程度會更勝一籌....每一趟吃這個鎮店之寶酥皮焗叉燒包都不會讓人太失望的 --- "墨西哥式"酥皮相當脆口而鬆化且甜度適中;叉燒餡內醬汁豐盈幾達爆汁效果又夠熱辣辣。醬汁本身不是杰成一堆之餘內藏的叉燒粒也真不少。以十九大洋一碟的價錢來講實是

每一趟吃這個鎮店之寶酥皮焗叉燒包都不會讓人太失望的 --- "墨西哥式"酥皮相當脆口而鬆化且甜度適中;叉燒餡內醬汁豐盈幾達爆汁效果又夠熱辣辣。醬汁本身不是杰成一堆之餘內藏的叉燒粒也真不少。以十九大洋一碟的價錢來講實是超值。坊間其他相類的東施效䡗之作始終是沒得比....
煎蘿蔔糕外型四四方方相當工整不會太茸爛。缺點是"粉"稍嫌太削口且蘿蔔帶點苦味;臘味粒亦是少得可憐....
鮮蝦腐皮卷最弊的就是太油淋淋。不過卷內有大量的韭黃及蝦,入口很夠香及鮮甜是可挽回一部份的分數....
飯類叫了一個沒有試過的煎蛋牛肉。蛋是乾爭爭又凍冰冰;牛肉散碎淰淰欠肉香很明顯是機攪貨色沒了彈牙咬囗....真的很後悔叫了它....
叉燒腸外皮晶瑩通透而事實上咬落也很薄身黏囗有米香;叉燒是切成小粒的甚有咬頭並非碎濕濕,有水準....
潮州粉果皮雖薄而煙韌但卻濕得太離譜;幸得餡料汁液豐盈不會太乾而且花生、肉碎、葛粒及蔥粒等是塞滿其中,算是扯了個平手....
同樣第一次嚐的煎釀虎皮尖椒,皺皮椒略覺煎過火過熟。油下得太多令之變得太軟身;幸好魚肉醃得甚夠味亦夠彈牙....
印象中很少在此吃甜點的。眼前這碗珍珠栗子露,太太說她能嚐到栗子味及香,但小弟舌頭不才,就只能喝到甜味而已....不過加入了西米後的栗子露,囗感煙煙韌韌的甚是特別...
來這裡多幾趟您便知道,好吃的東西就只有其中那幾款點心,其餘的就真的普通得不得.....

能吸引人一來再來的,當然就是它的消費 --- 試想想,整晚叫了一整桌的東西,埋單就二百大洋左右,這還不是便宜嗎 ?

2014-05-15 4931 浏览
添好運實在是太多人了。今天來到,8時,點知已經無得排隊攞飛。所以買外賣。 最想吃的都是他們的叉燒餐包。好熱,好軟,D料好夠。外國朋友來到都會介紹他們試這裡的點心。堂食環境係嘛嘛地..又吵又要搭枱,服務姐姐也沒有太多禮貌....要有心理準備喲!
叉燒餐包

外卖自取
叉燒餐包
2014-05-05 4840 浏览
星期日早上 突然想飲個靚茶 就諗起添好運嘅酥皮叉燒包來 中環店係9:00開嘅 但大約9:30去到已經排滿人 不過好在兩個人去 唔係等左好耐就有位1•蝦腸蝦係爽而且彈牙 皮亦厚薄適中 豉油其實食得出有精心調制過 非常有心思2•潮洲粉果雖然小女係潮洲人 但其實係第一次食潮洲粉果裏面係有啲菜呀 爽爽地嘅蓮藕 同我最愛嘅花生食落塊皮煙煙un un但啲料就又爽又脆 好夾3•燒賣同樣 啲蝦都係好彈牙 冬菇味好出 唔會有粉味或倒汗水味 比起其他好多酒樓都優勝4•釀尖椒(唔記得全名)呢樣可謂驚喜之作 魚肉有起膠唔在講 尖椒真係好掂 我其實對椒類嘅野冇咩好感 但呢個完全冇個唔知係草青味定點 同埋佢只薄薄一層 啱啱襯托到魚肉嘅味道 正5•咸水角外皮脆得黎入面都會有層煙un嘅 口感好豐富 加上料真係好足 cut開一半唔會一半有料一半得塊皮抵讚6•糯米雞其實呢樣好快就上左 但冇即刻食都好 都仍然好香 唔會有焗住一陣味 料都係好足 舊雞都幾大舊6•馬拉糕好鬆軟同時有陣陣牛油味 基本上呢度出品嘅已經比出面高質素 所以都係個句 好味7•酥皮叉燒包終於都到主角啦 水準仍然係咁好 酥皮又香又鬆脆不過略嫌細個左啲 但唔緊

星期日早上 突然想飲個靚茶 就諗起添好運嘅酥皮叉燒包來

1•蝦腸

2•潮洲粉果

雖然小女係潮洲人 但其實係第一次食潮洲粉果
裏面係有啲菜呀 爽爽地嘅蓮藕 同我最愛嘅花生
食落塊皮煙煙un un但啲料就又爽又脆 好夾

3•燒賣

4•釀尖椒(唔記得全名)

5•咸水角

抵讚

6•糯米雞

6•馬拉糕

7•酥皮叉燒包

終於都到主角啦 水準仍然係咁好 酥皮又香又鬆脆
不過略嫌細個左啲 但唔緊要 因為同行個個好細食
所以有得食兩個

一向都食開北角個間嘅 但估唔到中環店都一樣好味 價錢仲咁大眾化 真係無得彈!
2014-05-04
早餐
  • 酥皮叉燒包
  • 糯米雞
2013-10-21 25712 浏览
I was intending to go to Veggie Express, but it has packed up unfortunately!Walked past Tim Ho Wan and discovered that they had a section just for takeaway desserts.The rolls and glutinous rice balls looked interesting so decided to get them.  ★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Red bean and custard cream roll:Basically it was custard cream and red bean rolled up on each side.I only tried the custard side because I don't like red bean.The custard was quite strong and paired nicely with the soft sticky roll a

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
The custard was quite strong and paired nicely with the soft sticky roll and the sweetness was just right.
Custard snowball:
Tried it chilled and tried it at room temperature.
I preferred it chilled because the custard taste was stronger, the custard in the middle was cooling and the glutinous pastry was chewier.
At room temperature, I could not really taste the custard and the shredded coconut taste was more prominent.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
题外话/补充资料: ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $30 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] no [b]Yummy factor:[/b] ok [b]Sweetness levels:[/b] just right [b]Napkins provided:[/b] no [b]English Menu:[/b] Yes ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ
外卖自取
2013-10-11 6158 浏览
因為幫一大班同事買添好運外賣咁我自己都買埋啦IFC呢間永遠都勁多人等位外賣叫左total 17樣野等左兩三個字倒, 都算快架喇我自己要左鳳爪排骨飯 + 牛肉球點知返到來一打開個盒就覺得好失望...同我想像中的鳳爪排骨飯差好遠 T_T有一隻鳳爪咁大把, 仲有幾粒仔排骨....T_T牛肉球都係正正常常咁啦 ($15)其實以前o係旺角果頭果間鋪度食過添好運一次(而家果間都執左lu)果陣覺得係個叉燒包最好味, 其他都冇咩特別....算啦, IFC買得到$26一大盒飯...算係咁了...
因為幫一大班同事買添好運外賣
咁我自己都買埋啦
IFC呢間永遠都勁多人等位
外賣叫左total 17樣野
等左兩三個字倒, 都算快架喇

我自己要左鳳爪排骨飯 + 牛肉球
點知返到來一打開個盒就覺得好失望...
同我想像中的鳳爪排骨飯差好遠 T_T
有一隻鳳爪咁大把, 仲有幾粒仔排骨....T_T
牛肉球都係正正常常咁啦 ($15)

果陣覺得係個叉燒包最好味, 其他都冇咩特別....

算啦, IFC買得到$26一大盒飯...算係咁了...

2013-10-11
15 分钟 (外卖自取)
2013-10-07 5284 浏览
我跟我的朋友去這個飯館因為我們很喜歡點心,聽說這家做的菜是香港最好吃的點心。我們去的時候是四點左右,所以不用排隊呢麼常的時間。我最喜歡的點心是叉燒包,我也聽到這個飯館做的叉燒包很好吃,很疼別。叉燒包的外面很輕快的,也很脆。每個菜很熱,很新鮮。我也很喜歡他們做的蝦餃。我覺得很多館子做的蝦餃太鹹,但是這館子做的其實蠻好吃。 我是覺得他們的罐子裡面不是很乾淨。椅子上有一些髒東西,讓後盤子也不是特別的乾淨。 買單的時候,我很感到驚訝因為很便宜,非常合理的質量。 整體,我很喜歡這個飯館,肯能會再來很多次!
蝦餃
叉燒包
2013-09-29
蝦餃
叉燒包
2013-10-07 4167 浏览
添好運點心專門店是一个又小又忙的地方。我和乐水要等三十分钟左右才可以坐在桌子。在等的时候,你可以点你的菜。乐水和我点了太多所以吃完以后还有很多食物要吃。我们点了糯米雞,一些饺子,和叉烧包。在饭馆里,食物很快就回来了。我觉得食物比较大所以叫菜的时候,不要点那么多。饭店做的叉烧包真好!叉烧包又香又好吃,比别的饭馆做的叉烧包做得好。我也很喜欢饭馆做的糯米雞,可是糯米雞比较大所以跟别的人吃。总结,我觉得这是一个很便宜的饭馆,可是你要等一点儿时间所以如果你有时间,去这里吃饭。
叉烧包
虾饺
糯米雞
2013-09-29
叉烧包
虾饺
糯米雞
添好運點心專門店這家店的名字還是爸爸告訴我的,我的爸爸認為這家的點心味道很好所以帶我一起去吃。那天我們等了大概四十分鐘才坐上位子,因為人太多了,也有的人等不及就叫了外賣坐在外面吃。我聞到點心的香味以後,肚子更餓了。我們在等位子的時候先把要吃的點心點好,所以我們一有位子點心就送來了。我最喜歡他們的酥皮叉燒包和糯米雞。他們的酥皮叉燒包是這家店最出名的食物,所以每一個去吃的人必點。我一口氣吃了四個,還想吃,可是媽媽說留著下次再吃吧。糯米雞也是這家店的招牌點心之一。糯米雞的餡料有雞,香菇,蝦等等。那個雞肉非常嫩滑,香菇的肉也很厚,加上荷葉的香味,真是又香又好吃!如果想去吃的人要早一點去等位子,千萬別肚子餓了才去。或者是希望這個店再增加些座位。
酥皮叉燒包
蝦腸粉
2013-10-05
酥皮叉燒包
蝦腸粉
  • 糯米雞
2013-10-04 3170 浏览
始入秋,是時候進行更多戶外活動,是日計劃一家人到山頂行山,出發前先醫肚,點心早餐會是好選擇。一家人 order 了四款點心,款款不同。枱的設計及餐具是一般茶餐廳式膠制,很平民化。先上枱是酥皮焗叉燒包,酥皮外層焗得金黃,非常脆,而內層的叉燒剛焗好,咬下超熱辣辣的,蜜汁味超濃,讚!馬拉糕基本都是熱的,但有點不夠味,而且用筷子夾下去即散,不夠實,這個點心不推荐。叉燒腸皮薄餡夠,叉燒半肥瘦的食起來很有咬感,下甜豉油後更好味。牛肉我沒有試,老婆說足料,不覺下了發粉,牛肉味亦好濃,下'硤'汁鮮味十足。
一家人 order 了四款點心,款款不同。
Order
枱的設計及餐具是一般茶餐廳式膠制,很平民化。
Table Setting
馬拉糕
叉燒腸
陳皮牛肉球
2013-09-14
$40 (早餐)
叉燒腸