2021-04-29 2127 浏览
朋友介紹灣仔有一間好食的川菜館,而佢又預約到,所以就試下每位288 再加一,睇人數黎揀幾多款小菜,佢有辣度選擇,好似我甘唔食得太辣就揀左小辣至於白飯係自助任食的四川涼麵朋友話呢個係必點,因為真係好食,係我食過最好食的涼麵蔥油嫩豆腐呢個係唔辣的,豆腐好嫩滑,食完個涼麵好辣再食呢個豆腐十分解辣酸菜魚呢個酸菜魚無咩酸菜,亦都唔會好油,可以放心飲個湯魚亦都有好多塊,最底有粉絲香麻泉水雞呢個真係好熱,麻多過辣,雞肉一粒粒的好嫩滑,入面重有好多萵筍干煸四季豆呢個好麻,麻到無咩味食到出黎,一般
朋友介紹灣仔有一間好食的川菜館,而佢又預約到,所以就試下

至於白飯係自助任食的

四川涼麵

朋友話呢個係必點,因為真係好食,係我食過最好食的涼麵

蔥油嫩豆腐

蔥油嫩豆腐

酸菜魚

呢個酸菜魚無咩酸菜,亦都唔會好油,可以放心飲個湯

魚亦都有好多塊,最底有粉絲

干煸四季豆

呢個好麻,麻到無咩味食到出黎,一般

干煸四季豆
2020-11-25 2709 浏览
自從朋友今年介紹後,愛上咗呢間川菜,限聚令下都已幫襯咗幾次!次次都掛住食,唔記得咗影相,今次終於記得!水煮涼麵,次次嚟都一定會食!水煮魚,又係必嗌,薯粉好吸味!鍋巴田雞,鍋巴好香口,但田雞斬得太碎!毛血旺魚柳,未必會再encore! 因為個汁唔突出,毛血旺冇乜味,又偏散!口水雞,好好味!蒜泥白肉就唔夠譚仔出息,可以試其他呢度好好,次次食都有送炒菜,個菜好好味,我試過買lunch takeaway 都有送個菜食辣嘢一定會諗起呢間!呢間明碼實價,份量又夠,一定會再幫襯!

水煮涼麵,次次嚟都一定會食!
水煮魚,又係必嗌,薯粉好吸味!
口水雞,好好味!

蒜泥白肉就唔夠譚仔出息,可以試其他

食辣嘢一定會諗起呢間!

呢間明碼實價,份量又夠,一定會再幫襯!
  • 水煮魚
  • 口水雞
2020-06-19 3624 浏览
之前食過銅鑼灣既四姐川菜,朋友介紹話呢間都好正,食完真係一試愛上!佢平過四姐,但模式一樣,計人頭費,多 d 人食就可以揀多 d 款我地今次 5 個人就可以揀 3 款涼菜同 5 款熱菜,佢仲會送多個炒椰菜(炒得好好食)最重點介紹既一定係佢個四川涼面! 我覺得仲好食過四姐個涼面香、麻、辣既配合剛剛好 我撈哂沉底 d 汁 好夠辣好惹味 即刻要叫啤酒送面另外佢個酸菜魚都好值得一讚你會見到表面係好少油 好放心咁不停飲佢 d 湯魚既份量都好多 食極都仲有 肉質好嫩滑佢個干扁肥腸都好好食 而且食落唔油膩反而水煮魚就少少失望 唔夠辣 但入面 d 薯粉就好入味既總括尼講都係最鍾意佢個涼面 會為左佢再番尼!

最重點介紹既一定係佢個四川涼面! 我覺得仲好食過四姐個涼面

另外佢個酸菜魚都好值得一讚
你會見到表面係好少油 好放心咁不停飲佢 d 湯
魚既份量都好多 食極都仲有 肉質好嫩滑

佢個干扁肥腸都好好食 而且食落唔油膩
反而水煮魚就少少失望 唔夠辣 但入面 d 薯粉就好入味既
總括尼講都係最鍾意佢個涼面 會為左佢再番尼!
2020-06-16
  • 四川涼面
2019-10-26 4214 浏览
自從沾染上食辣野嘅癮之後,一直尋尋找找適合自己口味嘅餐廳,試過好多人推介嘅星級食肆,亦品嚐過過連鎖店嘅味道,水準始終比起國內有一大段距離。直至遇到渝川,我就再冇去過其他餐廳治食辣嘅毒癮啦👅去過嘅食家都知道佢係收一個人頭費免加一,再視乎組合嘅人數決定可以叫幾多個涼菜同埋熱菜。先講講佢嘅涼菜 - 最令人念念不忘嘅一定係佢嘅四川涼麵!一到看似平平無奇但夾雜着又香又辣嘅味道,簡直係每次去必點item之一~ 另外經常叫嘅就係口水雞啦,同涼麵嘅配搭恰到好處,未試過嘅朋友可以combo咁叫呀~至於熱菜方面,我就大大力推薦以下三款:1. 水煮魚- 能夠做到冇骨已經係最基本嘅要求,渝川特別之處係每一塊魚都可以做到平均咁嫰滑,亦唔會煮到好多其他餐廳咁變咗細細舊魚碎- 然後每一份水煮魚都有薯粉作配菜,將所有香味吸晒👅- 仲可以免費添加一次魚同埋薯粉嘅份量哦♥️2. 泉水雞- 從來冇食過咁滑嘅雞腿肉,香香麻麻,入邊仲有我最鍾意食嘅萵筍,每次都可以食晒所有配料🤪3. 酸菜魚- 叫呢個一開初係為咗可以中和返食咁多辣野嘅感覺,食完發覺佢絕對冇被水煮魚比下去- 每一份都有粉絲作配菜- 一樣可以免費添加一次魚同埋粉絲嘅份

直至遇到渝川,我就再冇去過其他餐廳治食辣嘅毒癮啦👅

至於熱菜方面,我就大大力推薦以下三款:
1. 水煮魚
- 然後每一份水煮魚都有薯粉作配菜,將所有香味吸晒👅
- 仲可以免費添加一次魚同埋薯粉嘅份量哦♥️

泉水雞
涼麵
泉水雞
2019-07-16 3896 浏览
記得幾年前我仲係灣仔捱世界嗰時,有位唔太熟嘅舊同事帶我嚟咗呢間菜館嗰時都仲係散叫同埋單俾cash 不過覺得好好食,所以同而家係灣仔捱世界嘅朋友仔返番嚟呢度食點知有樣野變咗,就係而家好似四姐川菜咁,一個定額叫幾個餸咁。其實我同朋友仔都係食得辣,但我地唔想樣樣都係辣,所以我地就唔想叫咁多得兩個人,但係竟然可以叫兩個前菜(一啲都唔前) 同3 個主菜以我同朋友仔嘅食量,其實真係可以叫多個朋友上嚟食都仲得我係想表達呢度平過四姐之餘,仲好鬼抵食呢個涼麵係全晚最好食,佢酸酸辣辣令我開胃之餘個麵軟硬適中如果食lunch真係食呢個都飽呢個香油苦瓜,我覺得麻油味太重,雖然都好好味,苦瓜唔澀但係食完我成晚個口都係蒜味,真係感覺太難受不過苦瓜咁煮,其實好適合啲食素嘅人呢個酸菜魚,好食過尖沙咀有間米芝蓮嘅川菜餐廳魚嘅份量好多而且酸菜味道夠,又唔會太酸我同朋友好開心,終於食到間好食嘅酸菜魚真係幾乎喊出嚟我地連墊底嘅薯粉都食哂呢道菜係侍應生推介,有密集恐懼症者勿吃但我同朋友係超級鍾意呢道菜佢唔太辣 (呢個亦係侍應生推介原因),我地未試過呢道川菜而且雞肉切得好容易入口(特別係女士) ,而且萵苣好好食 !!!! 我朋友
嗰時都仲係散叫同埋單俾cash
不過覺得好好食,所以同而家係灣仔捱世界嘅朋友仔返番嚟呢度食

以我同朋友仔嘅食量,其實真係可以叫多個朋友上嚟食都仲得
我係想表達呢度平過四姐之餘,仲好鬼抵食

呢個涼麵係全晚最好食,佢酸酸辣辣令我開胃之餘
個麵軟硬適中
如果食lunch真係食呢個都飽

呢個香油苦瓜,我覺得麻油味太重,
雖然都好好味,苦瓜唔澀
但係食完我成晚個口都係蒜味,真係感覺太難受
不過苦瓜咁煮,其實好適合啲食素嘅人
呢個酸菜魚,好食過尖沙咀有間米芝蓮嘅川菜餐廳
魚嘅份量好多
而且酸菜味道夠,又唔會太酸
我同朋友好開心,終於食到間好食嘅酸菜魚
真係幾乎喊出嚟
我地連墊底嘅薯粉都食哂
呢道菜係侍應生推介,有密集恐懼症者勿吃
但我同朋友係超級鍾意呢道菜
佢唔太辣 (呢個亦係侍應生推介原因),我地未試過呢道川菜
我朋友係鍾意到食唔哂都要打包走

呢間野真心係蒼海遺珠 ! 所以我唔寫唔得~ 唯有挑剔嘅,太多年輕人(好似我地呢啲年紀嘅) ,Happy friday 嚟講有啲嘈
2019-06-28
2019-06-05 2879 浏览
除左日本野之外,我最鐘意就係食辣野!四川菜就最岩我心意❤️呢間渝川菜館係男朋友帶我去食,真係一試就愛上左,短短兩個月就去左食三次喇😂當中每次帶朋友去食,然後大家都讚口不絕既有呢個四川涼麵!拌麵既軟硬度岩岩好,最緊要係個醬汁真係又麻又辣,而且唔會好油膩!真係諗起都流哂口水🤤🤤香麻泉水雞都好得我歡心!啲花椒多到鋪滿係湯面,以為好辣喇,點知又唔係喎!食落係好麻好香🤤雞柳好入味好嫩滑,配埋爽口既萵筍真係好正❤️呢間餐廳仲有一個特別之處就係佢係斷人頭收費,如果兩個人就可以嗌兩個涼菜,三個熱菜,另送一個炒菜比你!如果多啲人就會按比例可以嗌多個涼菜同熱菜,落單個時佢仲會問你夠唔夠食,洗咪啲餸份量多啲咁樣😌所以呢個價錢真係超抵食,而且質素真係好好,係我好鐘意既一間川菜館🥰
2019-05-26 2205 浏览
又到灣仔lunch time 搵食時間!呢間樓上四川私房菜係正食肆林立嘅廈門街,但就未必人人都發現得到,所以午市都算容易搵到位~ 呢度有大圓檯,多人黎食都ok!四個人黎食一人揀一個餸,價錢唔算貴大約$5x-8x 左右一碟回窩肉青椒同肉都經油泡過,惹味得黎又有陣陣油香,青椒只要撥開d籽就唔會覺得辣!豬肉半肥瘦,正!酸辣土豆絲上檯熱辣辣,入口夠酸又夠辣,好有鑊氣!土豆絲質感爽口,吸收到辣椒乾嘅香氣,送飯一流!老干媽魚丁老干媽醬辣得過癮,加埋花椒,又麻又辣,魚塊經過油泡,入口香得黎肉質依然嫩滑干扁四季豆辣椒乾多過豆,食落非常辣,不過都幾香呢度小菜即叫即整,熱辣辣又夠鑊氣,總括黎講性價比高!同事們一致覺得土豆絲同回窩肉係最好食,必點!
又到灣仔lunch time 搵食時間!

回窩肉

豬肉半肥瘦,正!

干扁四季豆
辣椒乾多過豆,食落非常辣,不過都幾香
干扁沖四季豆

午餐
2019-04-10 2538 浏览
今日同愛人一起去渝州吃晚飯,之前已經話要同佢一起去,終於今日去到了,食物水準保持得很好,相隔了5年依然出色,價錢也相宜,老實依現在香港的生活水平可以話超值係一個三五知己聚會或與愛人晚飯的好去處,尢其是冷麵超好味,味道剛好必吃之選,
冷麵
夫妻肺片
重孑雞
  • 辣子雞
2018-12-22 2979 浏览
$288 一位、免加一兩個人食涼菜叫左蒜泥白肉同口水雞口水雞夠麻又夠辣,雞肉質都唔錯蒜泥白肉切得好薄,有蒜蓉味之餘又帶少少辣,好食主菜叫左麻婆豆腐、重慶辣子雞同酸菜魚麻婆豆腐勁麻都幾辣,但肉碎唔多,辣椒多淨係食麻婆豆腐都食咗一碗飯。重慶辣子雞味道唔錯、夠辣又香口可惜、雞肉係雪藏雞,即使麻同辣味道係濃,仍然食到雪藏味最後係酸菜魚夠晒酸、有點麻,味道係唔錯,連埋粉絲一齊食湯都飲埋;都係、可惜魚係雪藏魚柳,食唔到雪藏味嘅,不過亦都食唔到魚味。食咗幾舊魚之後,我哋都淨係飲湯食粉絲,啲魚真係唔想食。下次都會嚟,不過會食水煮牛肉始終呢啲兩個人食,又可以試多幾款,價錢又唔太貴,白飯任裝
$288 一位、免加一

兩個人食

涼菜叫左蒜泥白肉同口水雞

口水雞夠麻又夠辣,雞肉質都唔錯
口水雞

蒜泥白肉切得好薄,有蒜蓉味之餘又帶少少辣,好食

主菜叫左麻婆豆腐、重慶辣子雞同酸菜魚

麻婆豆腐勁麻都幾辣,但肉碎唔多,辣椒多
淨係食麻婆豆腐都食咗一碗飯。
麻婆豆腐

重慶辣子雞味道唔錯、夠辣又香口
可惜、雞肉係雪藏雞,即使麻同辣味道係濃,仍然食到雪藏味
辣子雞

最後係酸菜魚
食咗幾舊魚之後,我哋都淨係飲湯食粉絲,啲魚真係唔想食。

下次都會嚟,不過會食水煮牛肉

始終呢啲兩個人食,又可以試多幾款,價錢又唔太貴,白飯任裝
麻婆豆腐
  • 蒜泥白肉
2018-12-16 1582 浏览
We had a gathering recently there. We had planned around 20 people, but instead just 17 people showed up, which is actually common for gathering like this. But there is a waiter seemed to be really salty about this. He kept complaining we only had 17 people. When some of us tried to claim him down, he shouted to us “I am not talking to you” or “do you know match”. It’s astounding that someone could be this rude to his customers. I and my friends are highly unlikely to return this establishment. What a shame…
It's been a while since I've been back to Yu Chuan club and for me the quality wasn't the same as before. The menu remains the same in that it is a set price per person and you choose a number of small and large dishes according to the size of the party.The menu is certainly extensive and includes a few unusual items that you won't normally see in the Sichuan restaurants in Hong Kong, such aswater boiled frog!I am normally accustomed to the oilyness of Sichuan food but the problem tonight was th

I am normally accustomed to the oilyness of Sichuan food but the problem tonight was that it was just too oily and lacking the fragrance you would get from the sichuan peppers. The water boiled beef we had was rather bland which was super disappointing... one big benefit is that you can get refills of the water boiled in chili oil dishes... So you really can get your monies worth in that sense but the portion sizes are generous anyway so you will be leaving absolutely stuffed...

What was also disappointing was the twice fried pork - this is a classic dish and for me the pork belly was slicked too thick and so had a real chew to the texture. Mapo Tofu was also lacking flavour and spice.

Overall real shame as this place used to be much better and more "authentic" with the flavours...
题外话/补充资料: Set Price per person of around 260 excluding alcohol.
2018-11-29
2018-10-18 1934 浏览
妹子愛吃辣,是個川菜迷,閒時會約一班辣友一齊試菜。雖然近年香港愈開愈多川菜館,但呢間喺廈門街唔起眼嘅渝川會所,多年來都係我辣癮發作時嘅必然選擇。渝川會所係按人頭收費,所以有時約唔齊辣友時,兩個人都照樣會去食,但人多的話,就可以點多幾味餸啦!不過兩個人食都唔錯㗎,可以點兩個涼菜,三個主菜,仲會附送一碟炒菜,都真係幾滿足㗎!我每次必點嘅係酸菜魚,唔好睇佢一D都唔紅,以為佢一定唔辣,事實上湯內嘅花椒、泡椒,令佢陰D陰D咁辣,但又非常過癮。湯底好好飲,但又一D都唔油,而魚肉又滑又唔腥,食到最後先食D粉絲,入哂味,超正!最鍾意呢間菜館嘅地方係,水煮、酸菜系列係可以添食㗎,啱哂大胃王朋友。多人一齊食嘅時候,我一定會提早預訂定蟹,因為佢嘅重慶香辣蟹真係食過番尋味,而且非常大份,雖然每隻蟹要額外加錢,但有買開餸嘅就知,咁嘅價錢有咁大隻肉蟹仲幫你煮埋,感覺非常抵!另外一味我幾鍾意嘅熱菜係虎皮青椒,比起其他肉類,可能唔係一個「抵食」嘅選擇,但呢碟完全唔起眼嘅尖椒,竟然係出奇地好食,一入口,係充滿住屋企永遠都煮唔到嘅鑊氣味,加上咸淡得宜嘅調味,係多人食時我一定會點嘅一道菜。多年前曾經因爲工作關係,去咗重慶幾

多年前曾經因爲工作關係,去咗重慶幾日,食過幾餐川菜,非常難忘,一直想喺香港搵返相同嘅味道,而渝川會所完完全全滿足到我呢個渴望。
尖椒皮蛋
蒜泥白肉
尖椒皮蛋
蒜泥白肉
2018-10-04 1370 浏览
是一間正宗的四川菜館。::::::我第一次食,間餐廳都幾旺場下, 似full booking。::::::距係跟人頭收費,固定價錢, 酒水另計。上次同朋友去食, 因為朋友食得辣,選擇了中辣 , 我平時食開譚仔小辣,就不是太能招架得住,但菜館的辣不是一味的辣到你會忘記其他食材味的。::::::最難忘的是水煮魚,必叫!魚的口感超嫩滑的,我叫左碗飯。水煮魚送飯,意想不到地match. ::::::另外,涼麵都係必叫,軟硬度做得剛好又不會油膩嗜辣人士必試愉川
是一間正宗的四川菜館。
:::

距係跟人頭收費,固定價錢, 酒水另計。
:::

最難忘的是水煮魚,必叫!
魚的口感超嫩滑的,我叫左碗飯。
水煮魚送飯,意想不到地match.

另外,
涼麵都係必叫,軟硬度做得剛好又不會油膩
嗜辣人士必試愉川

2018-09-30 939 浏览
對於愛吃辣的我們,聽朋友推薦這家川菜自然的不會放過!這家是人頭制,一人$288 我們是二個女生!所以是二個涼菜,三個主菜!涼菜我們點四川涼麵跟口水雞,我非常推薦四川涼麵,非~常~的好吃,不會辣!沒有很多麻醬,調味調的很好❤️❤️ 因爲涼麵實在是太好吃了就把口水雞壓了下去!主菜我們點了酸菜牛肉,水煮魚,宮保雞丁😁都是中辣😁😁畢竟試試水溫先🤷‍♀️酸菜牛肉的湯是可以喝的,超大一盆跟臉盆沒有二樣!!裡面的牛肉非常的柔軟加上粉絲,真的是好吃,我給9/10👍👍 可惜要避開八椒,但是這道菜沒八椒就沒那味了🤤🤤宮保雞丁我覺得一般,但是水煮魚沒有到非常的特別,但是味道也還可以!7/10 最後老闆娘招待了我們ㄧ盤炒青菜!❤️ 服務態度挺好的,在香港來說!下次會再來試試別的菜😘😘😘

主菜我們點了酸菜牛肉,水煮魚,宮保雞丁😁
都是中辣😁😁畢竟試試水溫先🤷‍♀️
2018-09-05 1091 浏览
實在太喜歡食辣野,食勻港九新界之後選出灣仔呢間渝川菜館真係最正宗!最推介!渝川菜館算係私房菜,要book檯先食到,某些菜式要提前一日同餐廳講,但真的超值!同四姐一樣都係跟人頭收費,每人$288可以無限添白飯,份量根據人數而定,一班人聚會最好,可以試多幾款餐廳裝修簡約,只係似街坊鄰居食飯,普通有圓檯加木椅,無豪華貴氣既感覺,但都好乾淨企理!四川涼麵非常好吃!賣相平平無奇但係我食過最好味既拌面面既質感爽滑,不會很油膩,配上辣辣的拌料,令人停唔到口蔥椒豬肚絲味道ok,清涼開胃,豬肚切得比較幼身吸味泡椒田雞田雞好大隻,份量頗多食得過癮,泡椒味突出!酸酸辣辣,依家諗起都想encore水煮魚魚肉好滑,吸收曬辣味!侍應很好,見我地秒速清曬,竟然問我地需唔需要加魚!竟然可以加魚!雖然加的份量不多,但真係好開心

同四姐一樣都係跟人頭收費,每人$288

非常好吃!賣相平平無奇
但係我食過最好味既拌面
面既質感爽滑,不會很油膩,配上辣辣的拌料,令人停唔到口

蔥椒豬肚絲
味道ok,清涼開胃,豬肚切得比較幼身
吸味

泡椒田雞
田雞好大隻,份量頗多
食得過癮,泡椒味突出!酸酸辣辣,依家諗起都想encore

水煮魚
魚肉好滑,吸收曬辣味!

2018-07-05
  • 水煮魚