2020-03-25 19 浏览
今日去大角咀探朋友,晚上就在附近新開的港原味開餐😋呢間餐廳感覺很好,全餐廳的噴畫都係由俄羅斯藝術家畫出的😄好利害呀👍好多野都想試,所以叫左好多😄一坐低就自動送來2客餐前菜👍芝士農夫包咖喱汁牛肉$99⭐️呢個真係要推介,原來咖喱和芝士可以咁夾的,真係有來多客的衝動。糖醋魚塊套餐$88⭐️啲魚好滑又冇雪味👍鹹魚雞粒四季豆套餐$83⭐️我食過好多餐廳都有,但呢間係最好味的👍仲有跟餐的足料靚湯🥣,好有家的味道。廈門炒米$70⭐️好食到我覺得份量少😂芝士松露焗牛扒飯$73⭐️飯底炒得粒粒鮮明,松露勁香
好多野都想試,所以叫左好多😄
一坐低就自動送來2客餐前菜👍
糖醋魚塊套餐$88⭐️啲魚好滑又冇雪味👍
仲有跟餐的足料靚湯🥣,好有家的味道。
廈門炒米$70⭐️好食到我覺得份量少😂
芝士松露焗牛扒飯$73⭐️飯底炒得粒粒鮮明,松露勁香
2020-03-24 24 浏览
大角咀交通唔算好方便,屬於一個小區,平日好少會過黎呢邊,但一直知道呢度隱世美食好多,所以今日過來呢邊搵同事,順便食個靚飯。行過見到呢間新開既餐廳,主打港式新派菜,菜式包括茶記既茶餐同小菜,仲有西方菜式,店內嘅環境好有老香港嘅味道,走懷舊新派路線的確夠吸引👍🏻《是咁的三色蛋》$70蒸蛋食得多,但係款式咁特別嘅蒸蛋買少見少,好有新意!一次可以試到三款。包括咸蛋、豆腐瘦肉、同粉絲蝦仁,蒸蛋好夠滑👍🏻👍🏻《芝士農夫包》$99好耐無食,呢個農夫包入面係咖喱牛肉,份量都算多。咖喱微辣偏甜,恰到好處。牛肉好夠稔,唔錯!值得一讚係農夫包焗得夠脆,若然芝士可以多啲會更好,整體都係值得推介嘅菜式。《蟲草花蒸雞》$98用作烹調嘅配料好豐富,貌相好好,比起出邊普通茶記吸引得多,雞件唔會好乾好孩,亦唔會好重雞味,真係有濃濃既蟲草花嘅味道。《足料靚湯》+$8跟餐只需要加$8就可以飲到佢哋嘅足料靚湯,完全超出我預期,真係好足料,而且佢哋嘅湯冇加鹽,味道原先本身嘅食材,原汁原味,淡淡清甜味道夠晒健康👍🏻 總括嚟講,菜式有新意之餘,仲食得出誠意,每樣菜式嘅擺碟、烹調睇得出有花心機,係值得再嚟嘅餐廳👍🏻

《是咁的三色蛋》$70

《芝士農夫包》$99

《蟲草花蒸雞》$98

《足料靚湯》+$8

2020-03-24 40 浏览
放咗工去攞已訂的斧頭扒,回程見到有一間新開嘅餐廳「港原味」,落地玻璃好靚,喺門口睇咗一陣餐牌,幾抵食🤑。年青嘅店員說裡面有很多好靚嘅壁畫,時間尚早,現在不是太多人,你可以自己選擇坐邊度,於是我成間餐廳行咗個圈😂,裡面有不同昔日香港風情壁畫🎑,有飛上雲霄✈️的九龍城寨、有鸚鵡🦜的梳化卡位,最後我選擇坐喺舊香港街道與落地玻璃附近,感覺好得意。店員頗健談,而且還向我們介紹餐廳受歡迎嘅菜式,最後我哋兩個人點咗3個套餐😆,價錢連餐飲:星洲炒公仔麵$69炒公仔麵一嚟到便聞到濃濃嘅咖喱味,料很足,炒得很香,微辣公仔麵很Q彈。椒鹽鮮魷🦑$98炒得很香,鮮魷很新鮮,厚肉彈牙,一啖椒椒鹽鮮油,一啖紅豆冰,👍絕配。非洲炒飯🙍🏿‍♀️🍛$70店員推介的,用松子、叉燒、火腿、雞蛋及醬油炒成。我第一次食非洲炒飯,飯炒得很香,唔油膩,味道調配得很好,不會過鹹,個炒飯份量好大,但係我哋都成碟食晒,😋好味。套餐加$10可以轉特飲,於是呢...我哋轉咗:雪山🍧紅豆冰紅豆冰上加上鮮忌廉,恍如一個小雪山在紅豆冰上。紅豆烚得很腍,甜度適中,加上鮮忌廉,令到成杯紅豆冰更香滑。忌廉🥛鮮奶這杯懷舊飲品很少地方有,忌廉汽水與鮮奶比例調配得

星洲炒公仔麵$69

椒鹽鮮魷🦑$98

非洲炒飯🙍🏿‍♀️🍛$70

套餐加$10可以轉特飲,於是呢...
我哋轉咗:

雪山🍧紅豆冰

忌廉🥛鮮奶
這杯懷舊飲品很少地方有,忌廉汽水與鮮奶比例調配得很好,加上鮮忌廉,賣相很可愛。

餐廳環境攞滿分,上菜亦快。食咗咁多嘢,每人都係$115.5,冇加一,好抵食👍!
2020-03-24
$115.5 (晚餐)
2020-03-24 22 浏览
喺網上面見到呢間餐廳全店嘅畫作都係由一名外國嘅噴畫家操刀,一直都想去試吓佢哋嘅嘢食同埋去佢哋餐廳度影吓相打卡☺️💓去到果然冇令我失望!老闆話成間鋪頭嘅話都畫左差唔多三個月!😳👏🏼全部都係一幕又一幕嘅香港嘅特色~例如一啲香港嘅街景、帆船同埋香港嘅街市😌每一個角落都好有香港嘅味道!嘢食方面全部都係香港嘅特色嘢食~我哋點左一份常餐,一份蒜蓉炒芥蘭及土魷蒸肉餅飯! 全部都有茶餐廳嘅感覺,仲有兩杯凍朱古力🍫!菜非常新鮮🥬 亦都好夠鍋氣~ 蒜蓉配搭新鮮嘅芥蘭真係冇得彈!土魷亦都好足料一上枱已經聞到震震嘅香味😋 配飯一流!全店非常之有香港嘅特色,有機會一定會介紹其他朋友仔嚟食!

土魷亦都好足料一上枱已經聞到震震嘅香味😋 配飯一流!

全店非常之有香港嘅特色,有機會一定會介紹其他朋友仔嚟食!
  • 土魷蒸肉餅
2020-03-24 23 浏览
行過路過 大角咀-福澤街 見到這間門面幾光鮮的餐廳 港原味 於是就入去幫襯 ~餐廳的裝修色彩斑斕 , 滿有朝氣及香港情懷 ~Menu ~讀過 menu 之後就知道餐廳是主打 "新派港式菜" , however 筆者就比較喜歡吃正正常常的菜式 .... 比較新派的菜式 , 下一次再來試吧 ~侍應端來兩碟 上海鎮江肴肉 , 說是餐廳送的 , 吃過之後覺得味道還不錯 ~點上食物就會跟熱飲 , 轉凍飲當然要加錢 .... 我們就點了 凍檸茶 & 凍檸啡 , 還算不錯喝的 ~足料湯 : 青紅蘿蔔 , 粟米, 煲豬骨湯 , 飲得出是沒有落味精的老火湯 ~福建炒飯 : 勁夠鑊氣 , 吃得出這個炒飯的炒飯底 , 廚師是落足心機去炒 , 芡汁的稀杰度和味道都煮得不錯 , 食材有蝦粒、雞肉粒、魷魚、冬菇粒、蔬菜粒 , 很有水準 ~西檸雞扒 : 雞扒炸得皮脆肉香 , 配上用吉士粉和檸檬調成的西檸醬 , 味道酸酸甜甜 , 醒胃又惹味 ~椒鹽鮮魷 : 吃得出魷魚是新鮮貨 , 炸得通透香口 , 魷魚依然爽口彈牙 , 夠椒鹽味又不會過鹹 , 佐飯真一流 ~本篇完 ~
行過路過 大角咀-福澤街
見到這間門面幾光鮮的餐廳 港原味 於是就入去幫襯 ~

餐廳的裝修色彩斑斕 , 滿有朝氣及香港情懷 ~
Menu ~

本篇完 ~
Hong Kong Taste💫 Hong Kong Style💕..大角咀唔知大家多唔多去食飯呢❓ 其實我就好少👻,今日就約左個麻甩朋友食飯,咁岩有人想食下港式,發現原來附近剛剛開左間港式新派菜,正好符合朋友既要求,就來試試吧。餐廳新開張,店外擺滿花籃💐 店內亦簡潔明亮 而好有港式Style,牆身都是香港地圖畫,入到黎好有歸屬感。晚飯小菜套餐都跟飯 可配老火湯,夠晒窩心。餐廳仲會每位客人送個小前菜:鎮江餚肉🐽ll $88✨酸甜糖醋✨ 魚塊🐟 炸完保持嫩滑,配上中式甜酸糖醋汁,好開胃。配料:菠蘿`青紅椒`洋蔥,亦是不可少。係一道好好下飯既菜式。ll $86(A. 豉椒/茄子/時菜/涼瓜/枝竹/豆腐/四季豆)(B. 牛肉/肥牛/班腩/肉片/排骨/雞柳/火腩)✨撚手小炒✨ 有得揀 至係老闆😝。一款可自選配搭既菜式,正好符合我愛揀 哈哈。愛吃茄子🍆的我,平時多吃魚香茄子,今日就可自選肉類配搭,加上牛肉🐮炒,又是另一種風味。ll $88✨招牌菜✨ 吃膩平日既豆腐火腩飯❓今次試試特式脆皮火腩🐽吧。預先將外皮焗炸香脆,吃下很脆口呢。而火腩肉肥瘦比例亦均勻,質素不差。配上煎香豆腐,就成一款新派創意既

餐廳仲會每位客人送個小前菜:鎮江餚肉🐽

l[糖醋魚塊]l $88

l[自選炒]l $86
(A. 豉椒/茄子/時菜/涼瓜/枝竹/豆腐/四季豆)
(B. 牛肉/肥牛/班腩/肉片/排骨/雞柳/火腩)

l[男人干脆的浪漫]l $88

而火腩肉肥瘦比例亦均勻,質素不差。配上煎香豆腐,就成一款新派創意既男人的浪漫。浪漫而不簡單呢。
__________________________

l[咖哩農夫包]l $99
另外一款招牌菜,咖哩農夫包亦相當吸引。造型可愛,小小一個 但睇頭十足呢。亦可自由配搭:雞🐥`牛🐮`豬🐽,口味隨自己喜歡。

吸引吧❓有機會要來試試。
__________________________

✨懷舊飲品✨ l[凍檸7]l 港式風味,檸檬七喜 亦是滿載著香港情懷。想試試

✨特式飲品✨ l[雪山紅豆冰]l 面層忌廉香 加上軟淋香甜紅豆,多一份奶香呢。

另外發現,餐廳新開張期間所有外賣9折啊,真係好抵 岩晒住係附近既街坊朋友呢。有興趣試試港式風味,呢間新派港式風味餐廳,一定岩晒麻甩的你👻。
2020-03-23 24 浏览
本人最鍾意周圍去 食好西 試新野呢期發現大角咀 新開左間餐廳牆身極多噴畫 好靚 簡直係視覺既享受主要係香港5 60 年度懷舊風 如果鍾意懷念下過去 最啱來下呢度感受下同朋友試左舊x肉 前菜超好味試左個咖喱農夫包D豬肉幾入味 吾會硬D 芝士好正夠熱 有拉絲但個包好大 如果你1 個人來實食吾哂眾有男人干脆的浪漫👨🏻=豆腐脆腩飯等我地呢班女人試下有幾浪漫🤣一試 個皮都幾脆 幾有咬口 都幾 好味眾有叫左椒鹽魷魚有人重好味 鍾意咸d 但我覺得ok不過間餐廳地點有d吊腳要係福澤街 行入少少先搵到

本人最鍾意周圍去 食好西 試新野

椒鹽鮮魷
芝士咖喱農夫包
2020-03-20
2020-03-23 28 浏览
當日同女朋友途經呢間餐廳見到新開張就膽粗粗入去試吓間餐廳裝修唔錯 非常有特色 牆身嘅油畫好精緻 好有舊香港嘅味道我哋分別試咗咖喱農夫包同埋拉絲海鮮焗飯 兩款都唔錯 值得推薦!餐廳夥計都好熱情 特別係姓余嗰位黑黑實實嘅夥計 服務態度值得一讚!
當日同女朋友途經呢間餐廳見到新開張就膽粗粗入去試吓

咖喱農夫包
2020-03-18
咖喱農夫包
2020-03-21 30 浏览
咁啱經過大角咀,見到一間新開食店,結果就入咗去試。店內環境舒適,裝潢設計有特色,有種返咗去八十年代嘅香港咁。椒鹽骨炒公仔麵🍜$69椒鹽骨夠惹味,肥瘦適中,有咬口,好食。公仔麵炒得好入味,好正。雖然好邪惡,但越食越停唔到口。糖醋魚塊🐟$88小菜即叫即做,夠哂鑊氣。糖醋汁味道夠吸引,魚塊夠嫩滑,餸飯一流。芥蘭炒牛肉🥬$80超多牛肉,份量十足,牛肉爽口,味道不錯。足料靚湯🥣跟餐加$8加$8已經有碗湯,真係好抵。飲落完全不含味精,但味道濃郁,確實落足料去煲。雪山紅豆冰😎跟餐加$10雜果賓治🍹跟餐加$10另外,落完Order,店員免費奉上牛肉果凍作小吃。餐牌如下:港原味 (大角咀)大角咀福澤街18號利奧坊地下G701號舖

椒鹽骨炒公仔麵🍜$69

糖醋魚塊🐟$88

芥蘭炒牛肉🥬$80
超多牛肉,份量十足,牛肉爽口,味道不錯。

足料靚湯🥣跟餐加$8

雪山紅豆冰😎跟餐加$10
雜果賓治🍹跟餐加$10

另外,落完Order,店員免費奉上牛肉果凍作小吃。

餐牌如下:

港原味 (大角咀)
大角咀福澤街18號利奧坊地下G701號舖
2020-03-20 34 浏览
行過見到新開的港式新派菜,除了有傳統的中式小菜,還有西式焗飯焗意粉,外賣還有九折優惠。坐低一人送份小食,水晶肴肉味道不俗。南瓜花生雞腳湯煲到跟住家湯一樣,味道濃郁鮮甜而且零味精,連鹽都無加,比客人因應個人喜好調味。支竹火腩是自選炒系列,可自行配搭,火腩就偏鹹,但配飯就一流。紅燒豆腐外脆內嫩,還有幾片肉片。西檸雞扒味道酸酸甜甜,雞肉唔會炸到太乾,十分開胃。加$10可配特飲,忌廉鮮奶及雪山紅豆冰都加了忌廉係表面,紅豆煲至很腍。

坐低一人送份小食,水晶肴肉味道不俗。

紅燒豆腐外脆內嫩,還有幾片肉片。

西檸雞扒味道酸酸甜甜,雞肉唔會炸到太乾,十分開胃。

2020-03-19 165 浏览
平時搵錢咁辛苦,咁梗係要食好啲㗎啦!邊個話好西一定要夜晚食🌛!今日放lunch嘅時候就經過利奧坊凱岸~竟然有間新開嘅餐廳喎!新野就緊係入去試一試你先🤭!開頭我仲以為佢一間普通嘅茶餐廳!原來佢係食港式新派菜㗎😯!因為呢佢新開張嘅關係,老闆送咗個肴肉比我食😍一啖過嘅淆肉肉質鮮嫩,肉同埋脂肪色澤分明~入口即溶嘅感覺嗰個甘香同埋佢嗰個醬汁嘅醋味同小小酒味係個口到迴盪~~呀好好食呀👍!主菜呢我就揀咗個🎈黑松露芝士雞扒焗直通粉($73),啲芝士可以拉絲㗎Crazy~但係因為實在太急不及待嘅關係我已經將佢放左落口了👄~好香呀個黑松露芝士又唔會太漏喎,啱哂我呢D為食又怕肥嘅死港女😂估唔到響度食到咁高質嘅拉芝黑松露雞扒焗通~好食呀!有雞扒肉質鮮嫩之外仲真係雞有雞味唔係講笑👀!我就係湯控黎嘅~基本上佢有湯我一定會叫🥣!今日嘅Lunch湯係杞子桂圓湯!好濃郁啊佢裏面足料之餘仲有雞腳喎!啱晒我呢啲成日行路嘅人😂😂佢環境裝修都好靚聽聞呢佢入邊所有嘅壁畫呢都係手繪想去啊🎨,完全係香港人嘅味道啊!餐廳的侍應仲好親切💖!會埋黎問我份量夠唔夠~啲嘢好唔好食~真係好有溫度呀呢間餐廳🌡!總括而言呢~呢個午餐呢我係非常之en
肴肉

黑松露芝士雞扒焗直通粉

杞子桂圓湯

總括而言呢~呢個午餐呢我係非常之enjoy😋,雖然大家可能佢覺得會貴左少少🤏🏻但係完全係物超所值啦!我嗌焗飯七十三蚊加個湯都係八蚊,呢個咁足料嘅湯,十八蚊。我就覺得值,完全係超乎水準,係愛呀哈利🧐!
2020-03-19
黑松露芝士雞扒焗直通粉
2020-03-19 62 浏览
這間新開張的港式餐廳,提供不少港式新派菜的選擇,正值午飯時間,又未食早餐,非常肚餓,餐廳座位非常闊落,光猛整潔,決定入去一試。入到餐廳,發現餐廳非常有藝術氣息,原來餐廳的噴畫有俄羅斯藝術家畫出。芝士黑松露牛扒焗飯$73分量十足,芝士黑松露味非常濃厚,牛扒大大塊,好好味。咖喱農夫包$99香濃的咖喱味,配上農夫包,份量亦十足,非常抵食,如果有需要咖喱,亦可以任意添加。每個套餐加$8亦可以享用靚湯,湯料十足,又可以補身。

芝士黑松露牛扒焗飯$73

分量十足,芝士黑松露味非常濃厚,牛扒大大塊,好好味。

咖喱農夫包$99

每個套餐加$8亦可以享用靚湯,湯料十足,又可以補身。
2020-03-16 78 浏览
行經大角咀,見到有間新式茶餐廳,見佢新張期內全部八折就膽粗粗走入去試下!一入到去見到好多特色噴畫,好有舊香港情懷,可能因為新店員工都好好禮貌,上餐前仲會比消毒潔手液我捽捽手,十分細心!最後決定試佢地個招牌菜芝士咖喱農夫包同忌廉溝鮮奶,個咖喱農夫都幾惹味🤤但我掛住影相放得太耐!凍左😭相信一上即食會好味好多!不過無辦法😂因為佢D噴畫實在太靚👍🏻唔打卡對唔住自己🤣個忌廉溝鮮奶估唔到除咗有汽水忌廉仲有鮮忌廉,本身諗住可能會怪怪地,點知又幾好飲🤣最後埋單$100 有找!簡直係性價比之選🤤唯一有得彈就係俾錢果陣要行好遠先到收銀,但原來佢地係想我睇哂D畫,見D畫咁靚就由佢啦!😤
最後埋單$100 有找!簡直係性價比之選🤤
2020-03-16
  • 芝士咖喱農夫包
2020-03-16 71 浏览
食左個炸脾薯條,比一般餐廳既大隻 多汁啲,薯條粗身,夠大條,新開張期內 有8折 抵食!最吸引人既店內全舖有舊香港人手噴畫,幾靚,打卡一流!可以一試 !好野分享比大家!!!
最吸引人既店內全舖有舊香港人手噴畫,幾靚,打卡一流!
可以一試 !好野分享比大家!!!