2020-07-18 330 浏览
-🦄濱松町日本料理-野菌雜菜稻庭烏冬 Hkd75Rating🌕🌕🌕🌑🌑-我好似好耐都冇食過啲熱辣辣🔥嘅嘢喇😌😌呢排食親都係啲冰凍❄️嘅生冷野🙈感覺上真係唔係咁好🤥然後我就放棄食魚生飯😭叫左呢個好簡單好消淡嘅雜菜烏冬❤️🥣首先我幾鍾意佢嘅湯底😌係用左豬骨熬製而成但唔會好油膩😳而佢嘅鹹度都岩岩好👌🏻係剛剛洽到好處👍🏻而且湯底嘅顏色係奶白色感覺上係好濃郁😹但又做到濃而不膩😽👍🏻然後面頭嘅雜菜野菌嘅份量都多🙈全部蔬菜🥬都好新鮮好鮮甜😳種類都豐富啲蔬菜令到碗烏冬生色不少💗賣相上加左唔少分😼不過我就覺得唯一美中不足嘅就係個烏冬💔我個人最鍾意就係食稻庭烏冬🤪但佢呢個烏冬感覺上比較普通🤥缺乏左煙韌嘅口感同普通嘅麵線冇咩分別😭所以呢度有少少失望不過整體而言都係一個唔錯嘅日本🇯🇵料理重點係由頭到尾碗烏冬😌同埋面豉湯都係熱辣辣嘅絕對係健康又好味😋大家唔想食魚生飯嘅時候都不妨叫返碗熱辣辣🔥🔥嘅麵食下啦😼可能你會從此愛上左佢呢HAHA🤣🤣-
🦄濱松町日本料理

絕對係健康又好味😋大家唔想食魚生飯嘅時候
都不妨叫返碗熱辣辣🔥🔥嘅麵食下啦😼
可能你會從此愛上左佢呢HAHA🤣🤣
2020-07-18
前日接完女朋友收工,又係搵野食時間~今次就去左間女朋友試過既日本餐廳食晚飯🙌佢呢個餐廳個裝修係仿日本江戶時代的店鋪,未入去已經感受到日本既感覺~雜錦角切丼$148有兩三款已切成粒狀的新鮮魚生,魚子同埋味道甜甜的玉子。呢幾種食材撈咪一起食口感好夾~😍D魚生好新鮮~你冇睇錯!佢地既珍珠米有顏色!😂好奇一問店員,佢就話佢地既飯係跟日本江戶時代的赤醋放落d飯一起食,所以d飯有小小味道咁🙌另外,佢地既珍珠米一粒粒咁,仲好有咬口,呢個飯真係好出色👍👍👍牛肉壽喜燒$138呢個壽喜燒清清地,唔會太咸,調味得好出色。湯入邊仲有生雞蛋,幾款蔬菜。夾上索哂d湯,好鬼正ge😍飯後甜品-布甸大福

雜錦角切丼$148

D魚生好新鮮~

牛肉壽喜燒$138

飯後甜品-布甸大福
2020-03-12 600 浏览
由於太想念日式料理,所以今天來到了位置於佐敦的濱松町吃日式料理。由於是偏向午市與下午茶市的中間時間,人流不算太多。我點了火灸雜錦刺身丼。向店員詢問有什麼刺身在內,店員一一解答,並提醒我們暫時未能提供三文魚,油甘魚作代替。店員態度和藹和細心解答。食物方面:刺身丼十分豐富,有鰻魚,玉子,蟹棒等。每款刺身各有兩大片,分量十足。而且這個刺身丼的飯有別於一般,用了壽司醋和豉油來作調味,很有特色。而且午時期間還可以用優優加配壽司
由於是偏向午市與下午茶市的中間時間,人流不算太多。

2019-10-24 1231 浏览
同屋企人到佐敦食日本料理,一直想試呢間好耐,因為知道餐廳師傅特登到日本學廚。夜晚7:00左右去到,我哋係第一台客人,於是安排左我哋坐單邊有梳化的位,裝修好似啲居酒屋,又掛咗一幅日本畫,環境好舒服。叫咗一客上壽司盛($268),一共有10件壽司,件件都好新鮮,最正嘅就係海膽壽司,海膽唔會太聲而且份量足。另外叫咗個北海煙肉燒蠔($75),一碟有兩隻,用咗芝士同沙律醬去焗,配埋鹹鹹地嘅煙肉,同蠔真係好夾,超級推薦。仲有叫咗黑松露炒雜菌($75),上嘅時候熱辣辣,有好香嘅牛油味,全家人都話正,仲話要研究下返屋企點煮。除此仲叫咗一碟蟹膏蟹肉炒飯($128),蟹肉落足料,炒飯好有鑊氣,飯底係用咗啡色嘅日本珍珠米。總括而言,呢間日本料理好高質,食物嘅質素高,價錢合理,值得推介!

2019-10-22
  • 北海煙肉燒蠔
  • 黑松露炒雜菌
2019-10-23 669 浏览
🔅十貫壽司赤米醋飯係日本江戶前傳統壽司既製法用以酒粕發酵的「赤醋」打壽司飯飯呈琥珀色,含淡淡酒香,味道更香醇濃郁,飯較有黏性,唔會好乾刺身唔算切得好厚,但油脂豐富,味道鮮甜 --🔅牛肉壽喜燒湯底有淡淡鼓油既甜味,好好飲牛肉肉質鮮嫩,唔會太肥有唔同種類蔬菜,感覺健康D,冇甘邪惡--🔅芝士焗蠔同小編手掌一樣甘大,芝士味超濃郁,咸咸地甘略嫌覆蓋左生蠔本身肥美鮮甜既味道--🔅牛舌串燒燒得岩岩好,唔會太老太乾太熟食落煙煙靭靭甘,再加小小檸檬汁,正!! --

🔅十貫壽司
赤米醋飯係日本江戶前傳統壽司既製法
用以酒粕發酵的「赤醋」打壽司
刺身唔算切得好厚,但油脂豐富,味道鮮甜 -

🔅牛肉壽喜燒
湯底有淡淡鼓油既甜味,好好飲
牛肉肉質鮮嫩,唔會太肥
有唔同種類蔬菜,感覺健康D,冇甘邪惡

🔅芝士焗蠔
同小編手掌一樣甘大,芝士味超濃郁,咸咸地甘
略嫌覆蓋左生蠔本身肥美鮮甜既味道

🔅牛舌串燒
燒得岩岩好,唔會太老太乾太熟
食落煙煙靭靭甘,再加小小檸檬汁,正!! -
2019-10-23 596 浏览
與好友在佐敦的日本料理餐廳共聚晚餐,「濱松町」店面內外都具有江戶時代的特色,天花掛滿日式燈籠,別具風格。而且店鋪會播放懷舊的日本歌曲,感覺好像真的身處日本一樣。 特別點了一枝清酒-作‧雅乃智‧中取‧純米大吟醸,結合香氣和味道的平衡,口味香醇,來配搭這頓日本料理非常適合。日本直送薄切鯛魚刺身入口半溶,不需額外的醬汁亦非常鮮味。加拿大馬糞海膽色澤日黃,吃落新鮮肥甜、口感豐富。每一道菜都食材新鮮、各具特色。 謝謝餐廳送上的黑糖菓子糯米滋。

謝謝餐廳送上的黑糖菓子糯米滋。

2019-10-22 437 浏览
今日同屋企人去佐敦聽talk,沿途經過一間日式居酒屋,裝修幾和風懷舊,好似好特別,結果入黎黎試試~平日夜晚7點,唔算好full~呢到供應好多唔同日式料理,包括壽司、鍋物、天婦羅同串燒等等我地叫左安格斯牛肉壽喜燒,十分足料!牛肉肉質鮮嫩且味濃,豆腐亦值得一讚,好滑且有豆香,非常推薦大家叫呢一味!另外,我地仲叫左燒牛舌,原本覺得$108得兩串好貴,但食完就認為完全物有所值!!牛舌幾厚切,好有牛味,而且燒得岩岩好,正到爆!!整體黎講,食物質素非常高,員工服務態度友禮,一定會再支持!

呢到供應好多唔同日式料理,包括壽司、鍋物、天婦羅同串燒等等

燒牛舌

整體黎講,食物質素非常高,員工服務態度友禮,一定會再支持!
2019-10-22
燒牛舌
剛從日本旅行回來,對日式美食念念不忘,於是約朋友去佐敦一間和風居酒屋外形的日本料理店!我們點了季節限定二人前,$838 ,需收取加一服務費。.先來分享套餐中最愛的菜式:1️⃣銀雪魚西京燒🐟喜歡那種軟綿綿,入口即化的感覺呀!味道吃起來不死鹹,肥美滑溜,甜膩適合蘸點沙律醬中和。.2️⃣第二深刻:沖繩豬手🍖沖繩煮物特別講究汁醬,鹹甜交集,令鍋中的配菜蘿蔔也燜煮得特別入味。.套餐還包括其他菜式:3️⃣🥗4️⃣🍣5️⃣🍚6️⃣🍢7️⃣🥧🍸兩杯無酒精飲品..整體感覺偏向家庭式口味,唯海鮮刺身向串燒物略為遜色,中規中矩。相比起套餐,下次可能散點更能試出小店其他招牌菜款。. 📍佐敦德成街4-16號富裕臺A 座地下2鋪
先來分享套餐中最愛的菜式:

銀雪魚西京燒
沖繩豬手
奶皇丸子
2019-10-04 330 浏览
濱松町日本料理 (佐敦).松葉蟹肉🦀沙律🥗$88.沙律🥗有一大堆蟹籽及蟹肉,配上黑醋汁一起吃,酸甜開胃!.安格斯牛肉壽喜燒 $138.安格斯牛肉片入口嫩,充滿肉香,再配上甜豉油湯底,絕配!.日本直送薄切鯛魚刺身$138.今日係真鯛魚,薄切入口半化,就算不添加任何調味都好吃好新鮮!.蟹糕蟹肉炒飯.蟹迷會喜歡嘅飽肚主食,同樣都有蟹肉,味道不錯!.📍濱松町日本料理 (佐敦)佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#吃貨#美食#打卡好去處#相機食先#佐敦美食#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #hkdessert#foodporn #hkfoodblogger#instafood #instagram #foodstagram#foodie#濱松町日本料理
濱松町日本料理 (佐敦)

松葉蟹肉🦀沙律🥗$88
沙律🥗有一大堆蟹籽及蟹肉,配上黑醋汁一起吃,酸甜開胃!

安格斯牛肉壽喜燒 $138
安格斯牛肉片入口嫩,充滿肉香,再配上甜豉油湯底,絕配!

日本直送薄切鯛魚刺身$138

蟹糕蟹肉炒飯
蟹迷會喜歡嘅飽肚主食,同樣都有蟹肉,味道不錯!
📍濱松町日本料理 (佐敦)
佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖
—————————————————————-
2019-09-25 299 浏览
佐敦除左食OMAKASE抵玩之外仲有d抵食既壽司餐廳 而且e間平日都好多時比人FULL BOOK雖然同OMAKASE比冇咁高級但食材既水準次次食都好新鮮,所以我每次都會點個壽司盛上壽司盛就有十件,當中有海膽,只可惜當日海膽冇晒 每件壽司都好精緻唔係一夾就散開既元氣貨色可以比 壽司飯亦都好甘香店鋪每日都會有新鮮空運海鮮推介北海煙肉燒蠔係當日推介之一 蠔肉大大粒好有口感 配埋濃郁既芝士泡菜黑豚肉鍋d豬肉肥而不膩配埋泡菜夠惹味 鍋底有大量既木薯粉同菜唔驚食唔飽

店鋪每日都會有新鮮空運海鮮推介

2019-09-24 238 浏览
#cassiegojordan -瘦編好努力咁擴大自己嘅版圖,今次黎到佐敦嘅濱松町日本料理,佢嘅位置都幾近尖沙咀,食完可以再行去美麗華嘅激安行下街。💕-依間餐廳由門面到裏面都感覺好日本風。我地叫左三樣菜式,第一樣係安格斯牛肉壽喜燒($128),壽喜燒嘅醬汁真係好好味,打邊爐一流。佢依個壽喜燒都會有個火爐一齊上,熱辣辣。另外仲有配生雞蛋。😍-第二樣係燒北海道蠔($75),隻蠔唔係太大隻,但個忌廉汁係幾好食嘅,不過就少少偏貴。第三樣係安格斯牛肉味噌拉麵($108),雖然佢講明係味噌湯底,但個湯底真係太重味精味。個安格斯牛肉係幾嫩,好易入口,但其他料就一般。🙈-味道評分▶️🌕🌕🌗🌑🌑 (2.5)抵食評分▶️️🌕🌕🌗🌑🌑 (2.5)回購評分▶️️️🌕🌕🌗🌑🌑 (2.5)-➡️濱松町日本料理 (佐敦)📍佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖-IG: cassiecwy/ cassiegetfat
#cassiegojordan
味道評分▶️🌕🌕🌗🌑🌑 (2.5)
抵食評分▶️️🌕🌕🌗🌑🌑 (2.5)
回購評分▶️️️🌕🌕🌗🌑🌑 (2.5)
➡️濱松町日本料理 (佐敦)
📍佐敦德成街4-16號富裕臺A座地下2號舖
IG: cassiecwy/ cassiegetfat
佐敦亂逛居然比我尋到寶,德成街有數間日本餐廳,唯獨濱松町的店面比較特別,好有江戶時代既感覺,咁就吸引左入去。入面更好feel, 天花掛滿燈籠,一個個燈籠畫上日式既畫,店內播既都係啲舊舊既日文歌,裝修唔華麗,但比人感覺良好,適合小兩口食飯或者幾個人放工小酌。食物選擇好多,特別有張印左食物圖片既廚師精選menu 可參考。酒水亦有厚厚既一本menu, 喜歡小酌幾杯既你唔好放過啦。濱松町卷敢以店名命名既卷物一定唔錯,果斷叫左🤤果然!實物比menu 上的相靚好多,彩虹咁,令人食慾大增。六大件卷物,有三文魚三文魚籽、劍魚腩配海膽、油甘魚、火炙左口魚同火炙魷魚。每次都會因應來貨有唔同。魚生全部都非常新鮮,壽司飯入面包有蛋、蟹柳等等,一口鯨吞,相當滿足👏👏海膽刺身馬糞海膽細細粒,但好鮮甜,連小小甘味都冇,份量超多。蟹籽醋飯、青瓜絲同紫菜會隨海膽送上,可以DIY 自己既爆膽卷😬安格斯牛肉壽喜燒我見枱枱都叫左鍋物,豈能蝕底😌安格斯牛肉片有嚼勁又有牛味👍🏾湯頭微甜不會太鹹,湯入面有大量菜同菇,可以另外加個烏冬或者白飯食,大滿足。鰻魚炒飯足料,啖啖都食到鰻魚肉,切得比較大粒,所以有口感。炒飯係濕濕地,但飯粒粒

濱松町卷

海膽刺身
馬糞海膽細細粒,但好鮮甜,連小小甘味都冇,份量超多。

安格斯牛肉壽喜燒
我見枱枱都叫左鍋物,豈能蝕底😌

鰻魚炒飯
足料,啖啖都食到鰻魚肉,切得比較大粒,所以有口感。炒飯係濕濕地,但飯粒粒都分明,好香口👍🏾👍🏾

最後送我蜜瓜同焦糖mochi 作結,捧住漲飽既肚離開🤰🏻呢到既服務都唔錯,加茶冇停手,問問題都好細心答🥰
2019-09-21 164 浏览
覺士道的日子令我留下難忘一頁,今日回去時街景變化不大,但人、餐廳已變遷了不少。今天看完驗身報告後,告知須要多吃Omega 3,當提到深水魚也可涉及,那就進入附近位於佐敦日式《濱松町》吃飯了。 餐廳以深木色枱、椅打造一個傳統日式感覺。 客人入內或離開都會有禮地歡迎,好像不是每間都有做呢~ 贊好!客人流於六時半已入座了,七時已六七成滿,多後生一族! 價錢方面屬中上,而食物質素新鮮但壽司再冰凍一點會更好。 熱食泡菜肉豚鍋為美味。另點了兩件油甘魚刺身色澤、鮮味、釋出魚油不錯,肉質不會呈現被撞得黑黑瘀瘀。 湯料很多,味道不錯。不會太鹹最後還會為每位客人送上甜品糯米糍作為總結。口感不錯煙煙韌韌! 職員服務態度贊好!

客人流於六時半已入座了,七時已六七成滿,多後生一族!

價錢方面屬中上,而食物質素新鮮但壽司再冰凍一點會更好。

熱食泡菜肉豚鍋為美味。

湯料很多,味道不錯。不會太鹹

職員服務態度贊好!
2019-08-26 327 浏览
Environment: ★★★★★Service: ★★★★☆Taste: ★★★★★今次和大家分享的是濱松町這間位於佐敦的日式餐廳。食品方面只點了三款,分別是北海煙肉燒蚝,鐵版帆立貝和黑豚肉手打稻庭烏冬。北海煙肉燒蚝($75)一共兩隻,好新鮮,芝士配上煙肉加上燒蚝的配搭不過不失。鐵版帆立貝($108)鐵板溫度頗高,好滿足,帆立貝的調味不錯,色香味俱全。黑豚肉手打稻庭烏冬($85)烏冬彈牙,黑豚肉味道比較濃,好juicy,份量算多。總結鐵版帆立貝幾特別,感受到壽司師傅的用心,臨走仲送甜品。餐廳提供的食物分量多,CP值高,服務態度一流,好貼心,環境好乾淨企理。🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️佐敦彌敦道219號莊士倫敦廣場6樓#foodie#hkfoodie#hkig#foodiehk#foodstagram#美食#香港美食 #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday  #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkong #likeforlike #手機食先 #hongkongblogger
[濱松町日本料理]
Environment: ★★★★★
Service: ★★★★☆
Taste: ★★★★★

北海煙肉燒蚝($75)
一共兩隻,好新鮮,芝士配上煙肉加上燒蚝的配搭不過不失。

鐵版帆立貝($108)
鐵板溫度頗高,好滿足,帆立貝的調味不錯,色香味俱全。

黑豚肉手打稻庭烏冬($85)
烏冬彈牙,黑豚肉味道比較濃,好juicy,份量算多。

總結

2019-08-20
  • 北海煙肉燒蚝
  • 鐵板帆立貝
  • 黑豚肉手打稻庭烏冬
又一間高質日式餐廳推薦🤫除左餐廳裝修以木為主,幾有日式小店風情之外🇯🇵食物賣相同味道都好好❤️佢地有好多款日本燒酒同啤酒,最岩放工之後同朋友去飲番杯🍻小編今次叫左3樣野食同1杯啤酒🍽〰️👉🏻濱松町卷 $138🍣👉🏻橫行綠野卷 $128🦀👉🏻牛肉壽喜燒 $138🍲👉🏻Asahi (350ml) $35🍺小編最中意嘅係濱松町卷💁🏻‍♀️佢係由6款唔同嘅刺身組成嘅卷物(有三文魚、鰻魚、魷魚、油甘魚、甜蝦同象拔蚌),一次過可以食到多種口味👍🏻另外個橫行綠野卷其實即係蟹子軟殼蟹反卷,不過味道就相對普通🧐好彩個牛肉壽喜燒都好好食,啲牛肉好嫩而且啲豆腐滑到好似豆腐花🤤最後仲有甜品送,係一人一粒奶皇丸子🍡都幾好味🥰〰️總結係埋單四百幾蚊,唔算太貴而且好高質~
〰️
👉🏻濱松町卷 $138🍣

👉🏻橫行綠野卷 $128🦀

👉🏻牛肉壽喜燒 $138🍲

👉🏻Asahi (350ml) $35🍺

〰️
總結係埋單四百幾蚊,唔算太貴而且好高質~