上水呢個地方每次都係路經的地方, 難得今次食左餐飯, 一於講講啦店子離火車站5-8分鐘路程啦, 都算方便 (下次去完D大陸兩天團可以再黎 )可能好耐無黎上水, 感覺新鮮了, 餐廳中的佈置就知呢到係食日本菜的地方啦~天氣涼了, 食番客日式牛肉鍋配烏冬最好不過了火鍋配料份量比相像中份量大同豐富  又新鮮 (比較特別, 連洋蔥都有)牛肉片除左有部分肥左D之外, 牛肉挻厚呢再加埋個彈牙烏冬  南瓜天婦羅必食之一, 即叫即炸, 南瓜本身夠甜, 外層一層薄薄脆粉  壽司之中最推介赤海蝦, 蝦身又厚, 膠質豐富同鮮甜!三文魚勝在大片, 鮮味方面就算還好啦~ 油香比較少再黎, 劍魚唔係到到有, 我就幾鍾意劍魚喇, 味道濃~ (腩位最正)整體黎講, 價錢抵食物份量大, 味道算唔錯, 去開上水可以ENCORE!

天氣涼了, 食番客日式牛肉鍋配烏冬最好不過了

火鍋配料份量比相像中份量大同豐富
 又新鮮 (比較特別, 連洋蔥都有)

牛肉片除左有部分肥左D之外, 牛肉挻厚呢

再加埋個彈牙烏冬
壽司之中最推介赤海蝦, 蝦身又厚, 膠質豐富同鮮甜!

三文魚勝在大片, 鮮味方面就算還好啦~ 油香比較少

2015-10-18 852 浏览
身邊有部份朋友因工作上需要, 基本上是長駐國內的, 要相約吃飯確實有難度,好多時都要在時間和地點方面作出相就, 就如這晚朋友在國內放工後有事要回港, 那就趁機相約在上水吃晚飯,知道大家也喜歡吃日本菜,但在上水區內吃日本菜的地方不算太多, 所以一想就想起來這裡。來到的時侯, 這裡已坐滿人客, 雖然裝修不算是十分日式,室內環境總算企理,都是以散座為主, 靠牆邊有一排梳化坐位。看了餐牌,選擇也算多,價格尚算合理, 除了散點之外, 還有套餐供應, 而其中的日本直送活魚二人盛也不錯,便點了來試試。先來的就是一杯Asahi啤酒, 夠凍而麥味濃郁,二人可以一路飲啤酒一路吃日本菜; 還有一碗赤海蝦頭味噌湯, 入口熱辣辣之餘,湯面絕無油層,清甜而有香味之餘,味道濃郁而不會太鹹,湯內還有個赤海蝦頭, 蝦肉夠鮮甜, 令人喝得滿足。送上來的前菜是凍蕃茄配柚子汁,用新鮮蕃茄切成薄片,蕃茄有清新的鮮甜味, 其他的沙律菜亦夠新鮮清爽, 加了些柚子汁,酸酸的味道極為開胃。再來就是活魚刺身(半條), 今晚的是池魚刺身, 看上去有光澤似乎也頗新鮮,把池魚切成一片片、大小均勻的刺身整齊的排在碟上, 加上幾塊葉子作裝飾, 賣
再來就是活魚刺身(半條), 今晚的是池魚刺身, 看上去有光澤似乎也頗新鮮,把池魚切成一片片、大小均勻的刺身整齊的排在碟上, 加上幾塊葉子作裝飾, 賣相是可人的, 片片池魚鮮味十足, 質素唔錯。
吃過刺身後, 店員送上壽司,很精美的賣相, 材料看起來也很對辦,內容有三文魚、劍魚、赤海蝦和青柚子鯛魚; 飯糰握得緊緻卻不至於太實,刺身的新鮮程度也是滿意, 當中較欣賞三文魚和青柚子鯛魚有濃郁的魚鮮味; 赤海蝦本身幾大隻, 鮮甜味道十足; 劍魚也是鮮味的。
到了一味南瓜天婦羅, 賣相很好的, 把南瓜切成薄片, 再加上粉漿去炸, 炸得乾身不油膩, 炸過後也能保持南瓜的甜味,滿意之作。
肉類項目有金菇牛肉卷, 切成一片片的牛肉包著金菇,外面的牛肉鮮嫩,入口嫩滑,而內面的金菇索了牛肉的鮮味精華, 做成很不錯的效果。
主食可三選一, 要了日式牛肉鍋配烏冬,包括有一客牛肉片、鮮菜籃和烏冬, 把一片片牛肉放在鍋內, 牛肉外表色澤粉嫩,油脂豐富,再配上新鮮野菜、豆腐等配菜; 牛肉連配料一齊在鍋內加熱滾起, 和牛肉入口嫩滑,吃起來有肉味, 牛肉索了微甜的湯汁, 也是好吃。
在上水區內比較小有這個類型的居酒屋,而居酒屋是大家來跟朋友喝酒傾計的地方,來享受這一點悠閒的時光, 食物要慢慢吃就最好, 這晚同友人一邊吃, 一邊傾計, 甚為滿足,
2015-10-18 576 浏览
今日到分行check單,熱情的同事請我食lunch , 他們提議食壽司,於是他們帶我到離公司不遠的這一間小店。壽司的味道都算好味,飯搓得軟身但不容易散,魚生件柔軟魚味鮮,看來壽司師傅有功力。唯獨是長三文魚壽司,點解要咁長呢?係賣點?我覺得反而係有點弄巧反拙。我們都share了很多食物,如金菇牛肉卷說是惹味但我感覺是鹹,牛肉卷算係好大件,牛肉金菇都好夾,係好食只係鹹了少少。
我們都share了很多食物,如金菇牛肉卷
2015-10-15 492 浏览
一到店鋪,很快便有位置,不用等太久。點了菜和飲料後,不久便上菜。首先來的是池魚 活魚刺身,整條魚放在面前。我看見壽司師傅即場切,切成一片片薄身的,加配酸酸的醬料,口感和味道都不錯!這是我第一次吃池魚,原來味道很鮮甜,而且很肥美。之後上菜的是大根鵝肝,它的食法很特別,是兩塊蘿蔔和冬菇夾著鵝肝,鵝肝很肥美,燒得很香。餐廳的職員教我們要把蘿蔔、冬菇和鵝肝同時吃。因此有很特別的層次感,每一口都是冬菇+蘿蔔+鵝肝+蘿蔔,所以口感很特別,而且三樣食物加在一起的味道也很好。之後,叫了一個甘蝦三文魚親子丼。有沙律和麵豉湯作前菜。飯的份量很足夠,三文魚、三文魚魚子和甜蝦都很鮮甜!特別是三文魚,很厚很肥美!甜蝦也很大隻,真是很想再吃多一次!最後點了甜品,是北海道溫室蜜瓜 紅豆芭菲。一看見它便很興奮!它的賣相十分吸引,是半個哈蜜瓜,加雲呢拿味雪糕和紅豆,十分吸引。吃完壽司和飯再吃這個甜品後,兩個人吃份量剛剛好。雪糕很重雲呢拿味,紅豆亦很甜。哈蜜瓜很新鮮和很甜。整體而言,這間日本料理餐廳值得一嘗!不單食物質素高,而且價格恰當。喜歡吃日本菜的朋友不訪一嘗。

甘蝦三文魚親子丼
池魚
  • 北海道溫室蜜瓜 紅豆芭菲
  • 池魚 活魚刺身
2015-10-06 430 浏览
今日放工同朋友嚟呢間同事講過唔錯既日本料理鋪頭食飯傾計先。我地一坐低無耐,眨下眼全場就爆曬要等位。見到有人叫下邊呢款珍寶三文魚壽司,我地都當然要叫下嚟食喇。仲order 左吞拿魚壽司,赤海蝦壽司。長長三文魚未食就已經覺得好吸引,食落三文魚夠新鮮肥美,令我忍唔住要食多件。另外我地都order 左牛脷,雞肉,煙肉蕃茄串燒。佢地上菜既時候會另上爐,等你將原本只係燒到七,八成熟既肉親自放上去再燒香d。燒完既雞肉,食落仲保持到肉汁,牛脷味道都唔錯。另外帆立貝放上爐燒之後,牛油溶液香味慢慢散發出嚟,令到燒完既帆立貝夠鮮味又帶有牛油香。最後仲食埋佢地個鵝肝大根,鵝肝整得好味,但係要好似漢堡包食法一樣將冬菇大根夾埋一齊食就比較無咁油膩。
今日放工同朋友嚟呢間同事講過唔錯既日本料理鋪頭食飯傾計先。

我地一坐低無耐,眨下眼全場就爆曬要等位。

2015-10-04 583 浏览
十·一黃金週,同親戚們到上水體驗下「黃金週」既威力!果然,係有驚人既購買力!親戚們行到攰攰地,又到了食飯時間,就搵左上水比較有特色既日本料理試試--「漁匠料理」因為冇訂位,所以等左一陣先安排入座。一開始就叫左火炙吞拿魚腩壽司、牡丹蝦壽司、勁長既三文魚壽司火炙吞拿魚腩壽司-有陣陣既魚油味,一啲都唔漏海膽三文魚卷-嘩!有好大粒海膽啊~甜甜的鵝肝-呢道菜是因為聽到隔離檯講係限量供應,所以叫左兩客,鵝肝超正啊!入口即背融,塊蘿蔔煮得好入味~正!自己燒既扇貝-一啲都唔老,仲有香香既牛油味~另外既串燒-師傅燒到七成熟再俾我地自己燒^_^呢度值得一試既係牛舌,有咸香味,但又不會太咸!因為唔係太飽⋯所以叫左碗拉麵都表妹share,但湯底有點重味道巨峰爆珠梳打-比較特別既係佢既爆珠粒粒,入口爆開後陣陣提子味,如果小朋友飲應該會覺得幾特別最後要提既係呢味-鯛魚刺身!超鮮甜!即使唔蘸醬汁食亦可以(☆_☆)
十·一黃金週,同親戚們到上水體驗下「黃金週」既威力!

因為冇訂位,所以等左一陣先安排入座。

一開始就叫左火炙吞拿魚腩壽司、牡丹蝦壽司、勁長既三文魚壽司

火炙吞拿魚腩壽司-有陣陣既魚油味,一啲都唔漏
海膽三文魚卷-嘩!有好大粒海膽啊~甜甜的
海膽三文魚卷
鵝肝
自己燒既扇貝-一啲都唔老,仲有香香既牛油味~
燒扇貝
另外既串燒-師傅燒到七成熟再俾我地自己燒^_^
呢度值得一試既係牛舌,有咸香味,但又不會太咸!
串燒
豚軟骨拉麵
巨峰爆珠梳打
鯛魚刺身
2015-09-23 639 浏览
壽司好好食,三文魚有油甘香~^_^有d魚以前未食過,但好好食,有驚喜^_^海膽ok,但長型三文魚壽司就有d失色,建議叫壽司併盤就算。細細個炭爐燒好得意,又好味呢個唔油又消甜,鵝肝大根拉麵軟殻蟹ok會再返去食,不過就有排等,要等成個鐘
2015-08-22
2015-09-22 491 浏览
見呢間係上水openrice #1 就即管嚟試吓睇下有咩咁好食星期日六點半左右嚟到,兩個人等到七點多人黎就要等耐好多裝修比同佢嘅餐廳較為得體值得加分嘅係佢嘅Menu一早已經係openrice 未坐低就已經諗好食咩👍🏼👍🏼👍🏼唔係好肚餓 所以我叫咗個沙律同手卷就算係ok ge 唔算好大份 正常味如果係同人哋share一齊食就叫$88果個大好多茸就有好多 食到落底都仲有 但係貨仔就麻麻 啲飯仲好暖男友食:天氣熱食冷麵就最啱呢個芝麻醬似係自家製 唔錯!普通過普通不如食爭鮮問咗有幾款想食嘅壽司都冇 冇mood所以都費事揀啲再貴啲嘅 (拖羅、牡丹蝦、珍寶帶子)Verdict: no return for sushi可能我哋冇叫呢間餐廳嘅推介食品 所以質素平平但見附近嘅人叫埋 燒蠔、中拖羅 等等嘅都覺得唔太好食如果唔係啲佢真係冇咩好嘢食,真係唔會攞到第一🙈
星期日六點半左右嚟到,兩個人等到七點
多人黎就要等耐好多

茸就有好多 食到落底都仲有 但係貨仔就麻麻 啲飯仲好暖

男友食:
芝麻醬海鮮冷麵

天氣熱食冷麵就最啱
呢個芝麻醬似係自家製 唔錯!

青柚子鯛魚$11 呑拿魚$12

普通過普通不如食爭鮮
問咗有幾款想食嘅壽司都冇 冇mood
所以都費事揀啲再貴啲嘅 (拖羅、牡丹蝦、珍寶帶子)

Verdict: no return for sushi
可能我哋冇叫呢間餐廳嘅推介食品 所以質素平平
但見附近嘅人叫埋 燒蠔、中拖羅 等等嘅都覺得唔太好食
如果唔係啲佢真係冇咩好嘢食,真係唔會攞到第一🙈
2015-09-20
芝麻醬海鮮冷麵
2015-09-05 1201 浏览
漁匠料理的好味令我們決定要到多一次, 今次的客人是比上次多很來, 勁!特別推出了二人套餐, 是日本直送活魚二人盛。前菜: 凍蕃茄配柚子汁涼涼的肉茄, 去了皮, 啖啖吃著結實的茄肉, 配柚子汁提升味道。活魚刺身 真鯛 (半條)白肉的真鯛, 結實具彈性, 薄薄的品嚐其甘香鮮美壽司 ( 三文魚、劍魚、赤海蝦、青柚子鯛魚 )各兩件即煮滾湯 : 赤海蝦頭味噌湯把壽司裏的赤海蝦頭用來煮味噌湯, 湯裏藏著悠悠蝦膏的香。天婦羅 : 南瓜把南瓜弄成這樣, 先切成薄片再蘸上天婦羅粉漿去炸, 炸皮薄薄的把南瓜片裹著, 生怕南瓜片的營養會溜走, 吃下去亦不油膩, 味道是天然甜, 吃得大快人心。和風料理: 金菇牛肉卷兩大件金菇牛肉卷在煮好後再開四, 一件放進口裏嚐, 牛肉味濃金菇爆汁, 咀嚼咀嚼, 滿足!主食: 薩摩軍雞鍋配烏冬最令人期待的是薩摩軍雞, 因為那是日本三大走地雞之一, 肉質勝在夠彈性。北海道溫室蜜瓜 紅豆芭菲 $88吃之時要小心把瓜肉舀出來, 因為容易興奮到把瓜皮舀穿。
特別推出了二人套餐, 是日本直送活魚二人盛
前菜: 凍蕃茄配柚子汁
活魚刺身 真鯛 (半條)
白肉的真鯛, 結實具彈性, 薄薄的品嚐其甘香鮮美
壽司 ( 三文魚、劍魚、赤海蝦、青柚子鯛魚 )各兩件
即煮滾湯 : 赤海蝦頭味噌湯
壽司裏的赤海蝦頭用來煮味噌湯, 湯裏藏著悠悠蝦膏的香。
天婦羅 : 南瓜
和風料理: 金菇牛肉卷
主食: 薩摩軍雞鍋配烏冬
北海道溫室蜜瓜 紅豆芭菲 $88
吃之時要小心把瓜肉舀出來, 因為容易興奮到把瓜皮舀穿。
题外话/补充资料: 味道 3.5 環境 3 服務 3 衛生 4 抵食 4
2015-08-28 952 浏览
今日同女友去邊境玩下,玩左大半日跟住先走,番到出上水市中心都已經7點幾,女友表示肚餓了,咁我呢個男友緊係要即刻揾野食醫佢個肚喇。之後行左陣就見到呢間舖頭,由於女友比較鐘意食日本野,所以我地就緊係即刻入去喇。跟住我地以光速點晒想食嘅野,不過可能因為人比較多所以等左一陣先開始池魚 - 活魚刺身,池魚上菜果下,真係好正,成條魚係我面前,啲池魚片片都咁光亮真係唔錯,而且入口魚嘅質感都唔錯,加埋小小醬汁真係唔錯架壽司拼盤 - 三文魚、吞拿魚及海膽虎蝦壽司,餐廳嘅三文魚都算幾特別,三文魚比一般嘅長,食落口感十足,吞頭魚無雪味,入口都算嫩滑,虎蝦口感都算唔錯,配埋海膽都算ok,不過海膽嘅量再多番小小就會更加好了。軟殼蟹天婦羅,餐廳係原隻軟殼蟹咁上,真係足料,而且唔會太厚粉,熱辣辣又脆卜卜咁京東灸燒鵝肝丼,這個鵝肝飯真係正架,咩都超足料,首先個飯量夠晒多唔洗講,就連鵝肝佢都超多,你話黎到點可以唔食呢大根鵝肝,鵝肝俾兩塊大根夾住黎食,好漢堡咁,大根嘅水份配埋鵝肝嘅口感互相溶合。珍寶芒果火山魚生船沙律,呢個沙律真係珍寶裝黎架,咩都多,刺身多,菜多,蝦子又多,不過餐廳係另上麻醬嘅,等各個食客人根據自己嘅口味
珍寶芒果火山魚生船沙律,呢個沙律真係珍寶裝黎架,咩都多,刺身多,菜多,蝦子又多,不過餐廳係另上麻醬嘅,等各個食客人根據自己嘅口味去耮。
北海道風溫室蜜瓜紅豆芭菲,最後呢個甜品係由半個蜜瓜,加紅豆加埋雪糕整成嘅,蜜瓜都算甜,配埋雪粽真係幾正下,不過如果再凍啲就會更加好喇
估唔到黎到上水都可以食到咁好嘅野食,大家有時間嘅都不妨黎試下喇
2015-08-27 853 浏览
近期同新界區極為有緣繼荷曄庭後這夜來到10多年未踏足的上水和老公覓食,路過漁匠見有不少人等位應該質素不錯掛^0^,吃完才影到沒人的門面呢~主打日本直送活魚價位又不太高幾抵食喎~見有個活魚刺身二人盛只售$368內容也頗豐富便決定下單,車爸爸叫咗楊枝甘露爆珠芒果雪糕特飲$30套餐只須+$10便可我試了一口略甜但d爆珠就好好味,我就要巨峰爆珠梳打這杯較爽口加埋球雪糕都幾好味又不過甜~柚子汁凍蕃茄我一向愛食蕃茄配上柚子更清新juicy~活魚刺身聽聞今天才返貨套餐係有半條新鮮池魚,味道都夠鮮這魚比較有咬口配有醬汁味道酸微微的頗有提鮮功效~壽司有四款每樣兩件珍寶三文魚壽司真係超長我將之卷起來吃很像花之戀卷,劍魚壽司甜味不夠但亦冇腥味,赤海蝦樣子美麗吃下也不令人失望鮮甜軟糯,青柚子鯛魚那點青柚子鹽好有驚喜令味道不重的鯛魚加添香氣~赤海蝦頭麵豉湯蝦頭勁多膏又甘香麵豉湯沒有味精的感覺我好歡喜~南瓜天婦羅炸漿透薄成品不油膩南瓜都算香甜差D搶埋車爸爸的兩件~金菇牛肉卷須然我吃不到牛肉但真的香氣撲鼻車爸爸不客氣鯨吞4件牛肉內餡的金菇好彩又唔羶我都吃了兩件真係超好味~主食三選一日式牛肉鍋配烏冬,日式三文魚炒飯和
主打日本直送活魚價位又不太高幾抵食喎~
柚子汁凍蕃茄我一向愛食蕃茄配上柚子更清新juicy~
主食三選一日式牛肉鍋配烏冬,日式三文魚炒飯和我們揀的薩摩軍雞肉鍋配烏冬上檯時我嘩的一聲原來係爐上跟上一大籃蔬菜,十件生雞肉和一碗烏冬,看那超濃郁豚骨湯已食指大動了~
雞肉食落很嫩滑配埋香濃豬骨湯真係很讚~
蔬菜嫩綠很清甜烏冬亦係靚貨滑溜又彈牙,吃完才覺這餐很飽肚呢~(初時還擔心車爸爸不夠飽)
見很多客人order大根鵝肝$45車爸爸又愛食鵝肝便叫一客給他,原來係用兩片味付蘿蔔夾著鵝肝來吃我食了片蘿蔔入味清甜而鵝肝車爸爸話味道濃香這配搭嶄新又不錯呢~
初時怕不夠食補了幾款串燒這兒會跟上小炭爐給客人加熱串燒喜歡香口D便可燒焦一點~
先來煙肉蕃茄仔$32/2串將煙肉燒至岀油一口吃下蕃茄在口腔四濺好過癮呢,燒鰻魚串$58/2串從來燒鰻魚係我首選這兒的貨色不錯沒腥味魚肉扎實送來時已掃上鰻魚汁略為燒香魚皮已好吃非常^0^
燒珍寶帆立貝$38呢隻係生上附有牛油溶液,即燒帆立貝鮮味十足生熟度自己揸主意8成熟剛剛好~
鹽燒虎蝦$40/隻個子很大的虎蝦炭爐也不夠放,上檯時已燒熟只要略為加熱便可鮮味係不俗但肉身未夠扎實~
溫室蜜瓜紅荳芭菲$88這個供應有限我入座時只剩兩客即時留起一份,蜜瓜清甜爽脆配上紅荳及雪糕球確係夏天消暑之選~

2015-08-25
2015-08-26 764 浏览
極少踏足北區認識只知係水貨客聖地老婆忽然話要去食日本嘢當然冇問題啦^0^見個活魚刺身二人盛只售$368內容也頗豐富便決定下單,我叫咗楊枝甘露爆珠芒果雪糕特飲$30套餐+$10便可先來柚子汁凍蕃茄這老婆經常煮蕃茄我食話對男仕很有益我亦不抗拒這凍蕃茄配上柚子汁味道清新易入口好好的幫我打開胃口~到活魚刺身今天才返貨我哋得到半條新鮮池魚質地較有咬口,配上酸汁或點日本芥辣亦可口鮮甜壽司有四款喜歡它飯不巨大,珍寶三文魚壽司真係超長味道正常,劍魚壽司未夠肥美,赤海蝦大隻又鮮味不錯但最正係青柚子鯛魚那點青柚子鹽簡直畫龍點睛令成件事優質起來我一向抗拒飲麵豉湯除咗老婆煮啦但這兒的麵豉湯又不錯起碼唔似現成嘢另外隻大蝦頭內充滿膏香邪惡之湯飲完湯送上一客南瓜天婦羅炸得輕薄南瓜亦甜好吃金菇牛肉卷老婆食唔到牛肉四件給我食晒牛肉燒得好香肉質不韌肉味都夠主食三選一日式牛肉鍋配烏冬,日式三文魚炒飯和我們揀的薩摩軍雞肉鍋配烏冬上檯時好震撼一大盤野菜足足十件生雞肉一碗烏冬配鍋超濃郁豚骨湯即時煮熟嚟食用豚骨湯煮完的菜超甜,雞肉好嫩滑質素好好烏冬亦係靚貨好好咬口老婆知我喜歡食鵝肝便叫一客大根鵝肝$45我食大根浸得入味非常那件不細
飲完湯送上一客南瓜天婦羅炸得輕薄南瓜亦甜好吃
老婆知我喜歡食鵝肝便叫一客大根鵝肝$45我食大根浸得入味非常那件不細的鵝肝煎香後作夾心吃下又幾過癮~
2015-08-25
2015-08-26 758 浏览
餐廳所在的位置 龍琛路 很較近巴士站/上水MTR站, 所以很快便可到達 ~這間 漁匠料理 Sakana Takumi 的門面確實比較普通~No problem, 我們不是來吃門面的, 門面也不可當食物吃~海產冰櫃, 看見已經覺得十分新鮮~實用又強悍的餐牌~我們點了 日本直送活魚二人盛 $368~前菜 凍蕃茄配柚子汁去了皮的凍蕃茄, 味道鮮甜又肉厚, 配柚子汁同吃, 感覺很健康, 滋味非常~活魚刺身  真鯛肉質細緻有如櫻花般粉嫩綿滑, 既彈牙又富咬口感, 雖無脂肪的豐腴之味, 但可以感受到既淡雅又魚味濃郁的鮮味! 難怪有 「花中櫻,魚中鯛」之美譽, 使人沉醉不已~壽司 ( 三文魚、劍魚、亦海蝦、青柚子鯛魚 )各兩件壽司飯握得恰到好處, 飯軟硬適中, 不痴牙不黏口, 調味得宜, 蘸豉油後也未散開, 魚肉鮮味~ 好壽司!即煮滾湯 赤海蝦頭味噌湯鮮味滿溢, 味道濃厚, 味噌味道鹹中帶甜, 好喝!天婦羅 南瓜薄薄的炸漿不太厚, 咬下去算了脆口, 保存了南瓜的鮮味~和風料理 金茹牛肉卷非常大件, 牛肉腍滑夠肉味, 一口一件, 超惹味! 主食 薩摩軍雞鍋配烏冬湯底濃稠而不膩, 味道富層次感, 雞夠厚
海產冰櫃, 看見已經覺得十分新鮮~
實用又強悍的餐牌~
我們點了 日本直送活魚二人盛 $368~
凍蕃茄配柚子汁
前菜 凍蕃茄配柚子汁
活魚刺身 真鯛
活魚刺身  真鯛
壽司
壽司 ( 三文魚、劍魚、亦海蝦、青柚子鯛魚 )各兩件
即煮滾湯 赤海蝦頭味噌湯
鮮味滿溢, 味道濃厚, 味噌味道鹹中帶甜, 好喝!
天婦羅 南瓜
薄薄的炸漿不太厚, 咬下去算了脆口, 保存了南瓜的鮮味~
和風料理 金茹牛肉卷
非常大件, 牛肉腍滑夠肉味, 一口一件, 超惹味!
薩摩軍雞鍋配烏冬
主食 薩摩軍雞鍋配烏冬
湯底濃稠而不膩, 味道富層次感, 雞夠厚肉亦有雞味, 還算不俗~
大根煮鵝肝
大根煮鵝肝 $90/2件
這件既邪惡又可愛的小東西是 冬菇 + 大根 + 鵝肝 + 大根!!
一啖咬下去, 味道複雜得難以形容, 此三合一的魔幻感覺, 乃究極之味也!
北海道溫室蜜瓜 紅豆芭菲 $88
賣相吸引, 溫室蜜瓜的味道確實清甜又蜜, 更伴以雪糕、紅豆, 原個蜜瓜一羹一羹吃, 勁過癮!
本篇完~
2015-08-18
凍蕃茄配柚子汁
活魚刺身 真鯛
薩摩軍雞鍋配烏冬
大根煮鵝肝
  • 赤海蝦頭味噌湯
2015-08-23 528 浏览
不用出走到市區,新界人也可以輕易享用到質素高的日本料理這兒有如日本街頭的居酒屋!平實簡約的門面,趟門而進,內裡盡是充滿日本風情的擇設,一幅幅掛畫,一瓶瓶日式酒樽,而當中最為吸引就是那幅富士山掛畫,仿佛這刻置身於日本。店舖的盡頭為壽司吧,想欣賞師傅刀功的就可以選擇壽司吧前的專屬座位。食品選擇極多元化,患有「選擇困難症」的我們,就直接下單點了二人餐 ($298) (留意 此二人餐只在星期一至五供應)💛 前菜 凍蕃茄配柚子汁 (一客) : 蕃茄原隻切片上,起初害怕鮮蕃茄的酸味,出奇地配上柚子汁後竟有點甜,酸甜效果挺開胃!底層再舖了沙律菜。💙 刺身 特色三色刺身 各三件 : 刺身以竹籐製的器具呈上,賣相精緻。每件都是厚切,口感十足,而刺身亦非常新鮮甜美。💜 壽司 料理長三色壽司盛 : 18cm長的三文魚,像個長長的裙擺,嫩滑肥美。吞拿魚色澤深紅,有入口即溶的感覺。鯛魚壽司上放上青柚子蓉,酸酸甜甜。❤ 赤海蝦頭味僧湯 (兩客) : 湯中有一大大的赤海蝦頭,混合海帶,如尋常的家庭式味僧湯。另有 天婦羅炸南瓜 (四件) : 略嫌不夠燙口不夠脆熱,但南瓜的確甜味十足!💚 大根煮鵝肝 以兩塊大根夾
不用出走到市區,新界人也可以輕易享用到質素高的日本料理

這兒有如日本街頭的居酒屋!
前菜 凍蕃茄配柚子汁
特色三色刺身 [三文魚 + 赤海蝦 + 劍魚]
💙 刺身 特色三色刺身 [三文魚 + 赤海蝦 + 劍魚] 各三件 : 刺身以竹籐製的器具呈上,賣相精緻。每件都是厚切,口感十足,而刺身亦非常新鮮甜美。
💜 壽司 料理長三色壽司盛 [珍寶三文魚 + 吞拿魚 + 青柚子鯛魚] : 18cm長的三文魚,像個長長的裙擺,嫩滑肥美。吞拿魚色澤深紅,有入口即溶的感覺。鯛魚壽司上放上青柚子蓉,酸酸甜甜。
大根煮鵝肝 [是日重點推介!!!!!!]
💚 大根煮鵝肝 [是日重點推介!!!!!!] 以兩塊大根夾著一塊鵝肝,冬菇和蔥花舖頂,賣相像個小漢堡般。三塊一併咬下,煮至淋甜的大根和經煎香的鵝肝原來是這樣配合!完全感覺不到平常鵝肝的油膩。
主食 日式牛肉鍋配烏冬
💗 主食 日式牛肉鍋配烏冬 或 日式咖喱牛肉奄列飯 (二選一) : 我們選的是前者。鮮牛肉片放置得整整齊齊,牛肉片上的脂肪均勻分佈,煮後肉質依舊嫩滑,沒帶一點臊味。鍋爐火力非常猛烈,不消一會,湯底就滾動起來。除牛肉片和烏冬,鍋中還有雜菜。

這個二人餐非常豐富!絕對要捧著肚子離開啊 我會再來的啊!!!!

推介分數:
(價錢合理大眾化,食物質素高,上菜速度合理,一碟緊接著一碟,侍應態度非常友善)

***建議吃刺身和魚生,先不點任何醬油或芥末試一試,更為鮮味!

2015-08-17
第一次之既open rice食評,yeah!第一次試呢間系上水算新開既日式野,其實自己都好鍾意食野,特別系日本野!呢間新開款式都幾多,位都坐得舒服~但試過之後,如果要我揀,我會揀元氣>築地>爭先>青森>漁匠……不過漁匠都有好既地方,就系免加一服務費!
第一次之既open rice食評,yeah!
呢間新開款式都幾多,位都坐得舒服~
不過漁匠都有好既地方,就系免加一服務費!
汁燒豚骨飯
芒果蟹子沙律