2022-10-29 1453 浏览
與一大班朋友聚餐,選擇了在北角的湘川菜系,價錢大眾化之餘,味道卻很有水準。麻辣小龍蝦鍋份量十足,味美香濃麻辣味勁出,怕辣的朋友可試試微辣。漁舍特色火鍋配龍躉魚及招牌酸菜湯,可配龍躉魚、海鱸魚或美國牛,湯底也有酸菜湯、水煮湯或清香魚湯供選擇,內有萵筍及寬薯粉等,龍躉魚很滑身而且多肉,湯底有著香噴噴的酸菜香,吃完可再加添配料再火鍋一番。剁椒鴛鴦魚頭已很少吃到,這個魚頭特別大特別多肉,面珠墩滑滑的,紅色那邊也是不辣。干燒蝦脆麵保留了麵的脆身,蝦肉配以酸酸甜甜的醬汁,也可跟自己喜好再添加,非常開胃。乾鍋田雞濃香入味,田雞大塊啖啖肉,粒粒沾滿辣汁,佐酒一流。椰香BB鴿做法創新,入口是陣陣椰子清香,沒想到這樣烹調乳鴿也很搭配,更有種泰式之感,值得一試😋胡椒豬肚雞鍋暖入胃,胡椒香非常出,有輕微之辣喉快感,禁不住連續喝了幾碗👍🏻涼伴系列有土豆絲、番茄,麻辣豬紅及燒椒皮蛋等。甜品也不俗,試了紅豆涼粉、紅糖玆粑及椰果黑糖冰粉,再加一樽洛神花紅茶,即時解辣透心涼。服務也良好體貼,愉快的用餐體驗。
乾鍋田雞濃香入味,田雞大塊啖啖肉,粒粒沾滿辣汁,佐酒一流。
涼伴系列有土豆絲、番茄,麻辣豬紅及燒椒皮蛋等。
甜品也不俗,試了紅豆涼粉、紅糖玆粑及椰果黑糖冰粉,
  • 椰香BB鴿
  • 胡椒豬肚雞鍋
  • 剁椒鴛鴦魚頭
  • 漁舍特色火鍋配龍躉魚
餐牌寫住488/約900g的龍躉魚😍價錢十分吸引,可三選一的湯底上,試了酸菜魚湯上,還可加很多類型的配菜,如寬薯粉,萵筍等等,但本身裹面都有少許配菜的,味道濃厚但不口渴,下單時改了小辣😊麻辣小龍蝦十分惹味,可惜對我來說較辣,但辣只在龍蝦頭內,肉身很嫩,不怕辣的人可以一試😉仲有一款招牌菜椰香BB鴿,肉質嫩口之外,還有陣陣椰香味在表皮😋剁椒鴛鴦魚頭綠色那邊的不太辣,所以我吃了很多,因為肉質很滑😍仲有一款干燒蝦脆麵,它的醬汁甜甜酸酸,淋上脆脆的面及大蝦上,越吃越開胃👍更有一款開胃的雞鍋就是胡椒豬肚雞鍋,很合現在冬天時吃,因胡椒味重,豬肚和雞都很入味。甜品:紅豆涼粉、紅糖玆粑、椰果黑糖冰粉
龍躉魚(約900g)酸菜湯

麻辣小龍蝦鍋(全份)

椰香BB鴿

剁椒鴛鴦魚頭(全份)

干燒蝦脆面(全份)

胡椒豬肚雞鍋(一隻)

甜品:紅豆涼粉、紅糖玆粑、椰果黑糖冰粉
紅豆涼粉、紅糖玆粑、椰果黑糖冰粉

龍躉魚(約900g)酸菜湯
麻辣小龍蝦鍋(全份)
椰香BB鴿
剁椒鴛鴦魚頭(全份)
干燒蝦脆面(全份)
胡椒豬肚雞鍋(一隻)
紅豆涼粉、紅糖玆粑、椰果黑糖冰粉
一班曾經是去張家界、鳯凰古洞的團友相約食飯,好想試一間位於北角𣾀2期的川湘菜餐廳-漁捨,我們一行六人,除了我之外,個個無辣不歡,三年冇返過大陸旅行食川菜、湘菜,難得約齊人,見到餐牌上的菜式,樣樣都想食,於是我們點了好多好多味菜。涼伴士豆絲 - 入口酸辣爽脆,絕對是最佳前菜之一。涼伴番茄 - 清甜番茄灑上白沙糖別有一番風味,我記得我祖母好喜歡這樣食番茄。燒椒皮蛋 - 糖心皮蛋配椒蓉燒汁,微辣椒香,配入口即溶的皮蛋,一絕。麻辣豬紅 - 喜歡麻辣又喜歡豬紅,不用多說,最佳拍檔。老干媽伴鴨胸 - 西餐常見的煙鴨胸配老干媽醬,出奇地好味,夠特別。麻辣小龍蝦鍋 - 份量十足,每人食到3-4隻,小龍蝦非常彈牙。龍躉魚酸菜湯 - 用龍𧄌魚片做酸菜魚湯,嫩滑鮮甜,點會話唔好味?實在太好飲,我飲了三碗酸菜魚湯。剁椒鴛鴦魚頭 - 用一個超大魚頭開邊蒸,不太食辣的我,我食青辣椒那邊的魚頭,小小辣,剛剛好,魚頭的面珠肉、三角肉、魚雲、鮮嫩無比,我食到停唔到口了,香港不是容易食到正宗的剁椒魚頭,這個剁椒鴛鴦魚頭做到跟在長沙食的味道一樣。干燒蝦脆面- 這個菜非常特別,即是炸到脆脆的蛋麵配干燒大蝦,干燒汁才是靈魂,令

涼伴士豆絲 - 入口酸辣爽脆,絕對是最佳前
菜之一。

麻辣豬紅 - 喜歡麻辣又喜歡豬紅,不用多說,最佳拍檔。

干燒蝦脆面- 這個菜非常特別,即是炸到脆脆的蛋麵配干燒大蝦,干燒汁才是靈魂,令你食到停唔到口。

椰香BB鴿 -用椰子油紅燒真正BB的乳鴿,入口啖啖椰香味的BB鴿肉,另一番風味。

乾鍋田雞 - 太耐冇食田雞,川菜煮法-乾鍋,田雞肉非常之嫩滑彈牙,這個菜送酒一流。

胡椒豬肚雞鍋 - 雖然我已經飲咗三碗酸菜魚湯,一見到胡椒豬肚雞鍋,點可以抗拒,我連飲三碗,雞肉雖然嫩滑,但我真的食下了。

甜品永遠有第二個胃歡迎它們
紅豆涼粉
紅糖玆粑
椰果黑糖冰粉

由於我們叫得太多菜式,份量又大,根本食唔晒,原來漁舍特別設計訂做精美實用的外買盒,疫情下可以讓客人外賣,回家直接加熱就食得,露營野餐都得,十分方便。我也不客氣,將吃剩的胡椒豬肚雞鍋打包拿回家,珍惜食物。

這晚的晚飯無論是食材、環境及服務態度,價錢相當合理,以食材質素,奇實是十分抵食,在未能通關的時候,想吃質素好、價錢又合理的川湘菜,又多一個選擇!
涼伴士豆絲
乾鍋田雞
胡椒豬肚雞鍋
紅豆涼粉 紅糖玆粑 椰果黑糖冰粉
2022-10-19 248 浏览
好耐沒食辣,所以想揾間高質既川菜來滿足下我個胃,見到呢間餐廳非常之多肉類提供,所以就book左黎食啦!🍲招牌酸菜魚🍲湯底酸辣開胃,有好多香料,飲落好順口好暖胃,原來唔會話果種辣到喉嚨唔舒服。魚肉因為切得厚薄岩岩好,肉質好紮實,口感彈牙香口,配可樂最夾。🥠川式涼皮🥠麻辣香口,涼皮好滑好正。🦆老乾媽鴨胸🦆鴨胸肉質鮮美,老乾媽醬沒得頂!🤪全家人都好中意呢間餐廳,😉店員彬彬有禮,決定日後有咩慶祝活動都可以再試。
🍲招牌酸菜魚🍲
🥠川式涼皮🥠
麻辣香口,涼皮好滑好正。
🦆老乾媽鴨胸🦆
鴨胸肉質鮮美,老乾媽醬沒得頂!🤪

2022-10-11 276 浏览
同閨蜜系港島區附近行街,👩‍❤️‍👩之後搭叮叮去到北角,有少少攰,就想喺附近搵間好食抵食嘅餐廳醫肚。🍽點知比我發現咗呢間漁舍酸菜魚,見到餐牌入面有非常多好味嘅嘢食,就決定入去食啦!叫咗招牌嘅馳水煮牛肉,見到就已經流曬口水。肉汁鮮美,牛肉好嫩滑,食左好多。都好香口。肉質彈牙,一如既往油脂分佈睇落都好平均,食落肉味濃☺️咬下去軟腍有嚼勁,用麻辣湯底去煮增加惹味,實在令人欲罷不能。 🌶️川式涼皮都好滋味,涼皮好滑好入味。另外招牌酸菜魚都要試下😍🌶️🌶️,仲有老乾媽鴨胸都唔錯!😊店內古色古香,充滿韻味,我哋都食得好飽,大家一致贊同要俾個like呢間餐廳! 😋😋
🌶️川式涼皮都好滋味,涼皮好滑好入味。
另外招牌酸菜魚都要試下😍🌶️🌶️,仲有老乾媽鴨胸都唔錯!😊

2022-10-06 255 浏览
今日系北角附近辦事,😜之後比我發現到漁舍酸菜魚,價錢都幾優惠,就入去試下!🍽招牌酸菜魚點都要試下,🍲賣相非常吸引,擺盤精緻。🐟魚肉非常新鮮,配合上香濃既湯底,完美!另外還有老乾媽鴨胸,🦆鴨胸醃到好入味,肉質紮實、面層鋪滿老乾媽,非常惹味,辣味好刺激,同個鴨胸好夾,超級好食😋。另外一款小食係涼拌土豆絲,🥔土豆絲切到好細,口感好爽脆,而且有少少後頸辣味🌶️🔥。呢間餐廳既食物都好有特色,😛外面好少有,真系打開眼界,得閒要再來試下其他小菜,真心值得推介!👍🏻

2022-10-05 194 浏览
今日終於食到人氣漁舍酸菜魚!餐廳位於北角,位置方便,門面大方得體,因為我地都好鍾意食辣,所以決定試下!🌶️🍲🐮必之選就系水煮牛肉,🐮川式麻辣鍋夠香辣,有花椒粒、蔥段、薑片,辣椒粉、紫草、桂皮、八角、大小茴香等等。牛肉汁濃郁,而且好大兜好抵食。招牌酸菜魚充滿辣油既香,魚肉非常嫩,完全冇骨,岩曬我,湯底酸酸地既開胃,就咁飲都可以飲好多😜😎。川式涼皮都唔錯,滑溜溜,辣度岩岩好😛😛🔥。材料全部高質新鮮,🌶️每款都咁好食,總之完全唔會令你失望,真係好開心。

2022-09-30 200 浏览
屋企人好中意食川菜,🌶️因為我地住喺北角果邊,所以就搵下附近有冇啱食嘅川菜。就搵到呢間位漁舍酸菜魚,見到裝修古色古香,而且菜式多樣,忍唔住要入去試下! 🍽食物的種類實在太多,😍大量各式正宗川菜,仲有飲品等等。我最愛既當然系川味辣子雞,辣子雞脆蔔蔔,🐔很惹味雞塊大大舊,非常抵食。涼拌土豆絲都系必叫之選,土豆絲非常爽脆,而且好入味,送飯一流。🥔川式涼皮做法非常正宗,🌶️我最中意個涼皮,滑溜溜好大塊,配合特製醬汁,麻辣之餘又不失芝麻香。老乾媽鴨胸,鴨胸有咬口,而且好大碟,老乾媽就系畫龍點睛,提高成個味覺層次。🦆漁舍酸菜魚真係一間我會不斷想去食既餐廳,環境舒服,😋食物高質,大家都快d黎試下啦!

2022-09-29 156 浏览
難得就捉埋朋友一齊嚟食餐飯😆左搵右搵就揀左呢間評價幾好嘅漁舍酸菜魚🤩但係今次我地無叫酸菜魚,反而試多D新野。好想‼️推薦火焰級麻辣小龍蝦鍋比大家。火焰級麻辣的味道特別正宗,麻、辣、鮮、香、味道誘人,滿曬分!小龍蝦個頭還是挺大的哦~我自己幾喜歡這種重口味的麻辣小龍蝦另一樣水煮牛肉‼️好像很辣,但其實辣味屬於中級辣,辣味不會在嘴裡停留太久。湯底惹味到不得了,拿捏得岩岩好非常惹味,送飯一流。川味辣子雞‼️ - 辣子雞講究乾香與麻辣,但是要以鮮味帶出韻味,才能讓人回味。餐廳正正做到呢點,入口後發覺味道香氣好正,均衡鮮香又入味。總括來說,這是平價抵食之選,食完呢餐好滿足😍味道集齊香、辣、麻😍啱晒所有鍾意食辣嘅愛好者❤️‍🔥順帶一提,愛酒之人可以一邊食辣,一邊飲返幾杯,Enjoy下人生。
2022-09-29 136 浏览
上星期六晚Farewell準備離開香港既親戚,擔心佢地去到異地無辣好食,所以特登BOOK左北角渣華道個間漁舍酸菜魚做告別晚餐。川式涼皮入口爽滑,唔會太凍,都唔會互相痴住。爽辣的感覺實在是讓人流連忘返🧡重頭戲招牌酸菜魚,花椒香料十足,魚肉真係好滑同無骨,好滑同好有咬口,我覺得可以再辣啲🤤🤤川味辣子雞 上碟已經係熱辣辣❤️‍🔥燃燒緊我想食辣嘅心😛老乾媽鴨胸係香港比較少見到呢味菜,所以點黎試試!唔會好油膩,肉質煙韌😋😋涼拌土豆絲超開胃! 👍🏻能夠保證其原汁原味,爽脆酸辣,讓人垂涎!🤤總括而言,呢間舖都幾有驚喜~難怪多人排隊😳😳對我來講都係值得再黎食,每一款都份量十足,都算比教地道既口味同埋價錢都還算合理,性價比高👍🏻
川味辣子雞 上碟已經係熱辣辣❤️‍🔥燃燒緊我想食辣嘅心😛

2022-09-28 114 浏览
早排同媽媽睇電視見到個旅遊節目喺度講緊酸菜魚,Pak起佢想食川菜既心癮👀,比佢說服同佢去食北角個間漁舍酸菜魚。佢話佢D朋友熱烈推薦佢去食,挑戰川味三寶👻1) 水煮牛肉🐮上菜時,辣椒和蔥的香味完全激發了出來,花椒粒與乾辣椒等醞釀出湯頭麻香帶勁的底蘊。🐮新鮮牛肉片香辣軟嫩,蔬菜脆嫩入味。😋2)招牌酸菜🐟魚上菜時,光是氣味已經令人垂涎欲滴。酸菜夠酸十分醒胃,辣度屬於微辣,好岩我地! 佢D 魚肉無骨夠滑,而且啖啖肉、加上湯底是用魚湯熬製,清甜美味🌟3) 川味辣子雞的滋味實在厚實過癮✨係嘴裡酥脆的口感✨搭配麻而不苦的花椒味、辣而不躁的乾辣椒佐出來的雞肉,果然係道地川菜!😋總括而言,餐廳服務質素優良🌸整個用餐十分愉快,而且餐廳環境光亮整齊,感覺十分乾淨。見到店內用酒瓶裝飾環境一番,下次真係同班Friend子談心再食過🍺😋

佢話佢D朋友熱烈推薦佢去食,挑戰川味三寶👻

2022-09-28 103 浏览
突然很想食酸菜魚🐟,朋友就帶我到北角食漁舍酸菜魚。入到店內服務員即時帶我們入座,還簡單介紹菜式給我們,好貼心。🥰🥰⭐川味辣子雞🐔 - 辣子雞炸得夠金黃色同酥脆。麻不苦、辣不躁、鹹味足,這三個重點廚師都掌握到!⭐椰香BB鴿 - 椰香味出眾,甜甜的。BB鴿隻隻即叫即炸,骨軟肉酥。(PS.貼心提供手套,用手食乾乾淨)⭐招牌酸菜魚既湯底,味道酸酸咪咪好惹味,對我黎講其實一啲都唔覺得好辣。酸菜魚肉質滑嫩無骨,啖啖肉🥳配料索曬湯汁,好爽啊!,而且份量唔少,抵讚!我個人幾鐘意餐枱紙設計🌞,見到佢地寫「從來認第二」,㊙️心想: 漁舍酸菜魚老闆,你不用那麼謙虛啦!真的很欣賞你們用心做的菜!

2022-09-27 91 浏览
我是一個無辣不歡的人😏川菜自然也是我的最愛。這間漁舍酸菜魚,見個餐牌見個賣相都覺得夠吸引! 🌟招牌酸菜魚🌟餐廳點單率非常高的一道菜😎老實的說,那個招牌酸菜魚一吃就忘不了的味道啊,😍怎麼就這麼好吃呢?! 酸菜魚湯底清爽鹹酸適宜,魚片片得利落整齊大小劃一,入口鹹鮮滑嫩,厚度剛剛好,口感不錯👍🏻🌟川味辣子雞🌟🌶️這個川味辣子雞光聞到味道就已經口水直流啦 🤤上桌在空中飄着一股香辣的味道,辣子雞的雞肉肉質細嫩,非常的好吃!🌟老乾媽鴨胸🌟確實是一道很好吃的菜,質地酥軟表面金黃酥香、逼出油脂豐美,香辣可口🤩。🌟川式涼皮🌟麻辣鮮香味道,味道酸辣得來又帶點甜味,的確讓人慾罷不能,非常開胃🤗。整體而言,份量很大,價錢也相當實惠,而且回頭率極高啊。下回會帶多幾個姊妹試試!

🌟招牌酸菜魚🌟

🌟川味辣子雞🌟

🌟老乾媽鴨胸🌟

🌟川式涼皮🌟

好鐘意食辣🌶️,最近嘴痕想去食好耐無食嘅酸菜魚。見最近多人介紹漁舍酸菜魚,同男朋友去食返餐。酸菜魚係呢間店既靈魂💓 $300幾蚊大大碟,加入了不少辣椒及花椒等酸菜惹味得很,亦能帶出魚片的鮮甜。酸辣香氣撲鼻,我鐘意飲一口酸辣魚湯,再品嚐魚肉🐟,味道剛剛好,不油不太鹹。水晶粉都唔失禮🥰晶瑩剔透,一嗦入口,口感QQ彈川味辣子雞顏色油亮,肉質鬆軟,而且有特別明顯的麻辣感。吃到口中,可以直接體會菜色的咸和香,很不錯!😋😋😋🔥火焰級🔥麻辣小龍蝦鍋真係讓人越辣越上癮的美食。麻辣味濃厚,香味濃烈,麻辣的味道,讓鐘意食辣的我感覺回味無窮。見到店內牆身大大隻字寫住「從來認第二」,不過漁舍酸菜魚已經成為我的⭐No.1⭐ la~

住附近又見到食評唔錯、唔貴😆所以捉埋仔仔👦🏻嚟試下,我哋點了3樣菜試試!夏日熱辣辣,入到餐廳最爽莫過於吹住冷氣食辣野!🥩水煮牛肉我一向都有D要求😤呢間都係我食過有水準既水煮牛肉! 肉質細嫩,鮮香可口,油而不膩👍🏻🍗老乾媽鴨胸味道格外濃郁,老乾媽成為美味的關鍵! 食入口發現仲係鎖住鴨胸肉汁,厚肉且軟嫩,很正!👻🐔傳說中的川味辣子雞,D街坊話辣椒比肉好吃,但我食完就覺得兩樣都好好吃! 辣子雞味道火辣,雞肉香韌有嚼,🌶️辣度可不輕啊!見到餐牌上面仲有好多好吸引的特色乾鍋同甜品,樣樣都大件夾抵食! 雖然好想加單,但係今次得2個人真係食唔落。唯有下次再帶多D人黎,順便開返幾支酒🍻歡暢下!