2011-12-28 26 浏览
睇到食評先去試,點知咁難食。海鮮餅一般炸醬飯好難食泡菜炒年糕用茄汁炒,難以形容咁難食。我系8點半左右去食,人唔算多,氣氛可以,但係服務就普通。唔知道係唔識叫定唔好彩,個炸醬飯既汁儂既。最期待既炒年糕太甜,中要好勁茄汁味,零泡菜味。誠意不推介。
2011-12-27
庆祝纪念
纪念日
2011-12-23 43 浏览
第一次入韓國街搵食, 真係唔知邊間好食 邊間正宗 由街頭行到街尾, 間間都咁多人, 咁就由街尾開始拎飛, 睇下邊間快就食邊間啦~~ 但行到呢間, 見個裝修幾簡單整潔, 大部份客人都係後生仔女, 感覺上唔錯, 再睇埋佢個menu, 好似幾抵食咁, 又唔係食韓燒, 見到佢門口個menu好似都幾多款式, 所以決定等呢間...............等下傾下, 等咗差不多半個鐘就到我地, 應該算係唔等得耐掛 仲要比我地坐最角落頭, 雖然隔離係廁所, 起碼冇咁多人打攪, 食耐咗傾耐d都唔會比門口等位d人 "啤"..............終於睇咗食乜好, 我地3個人, 所以就先叫3樣嘢, 食完睇下夠唔夠先再encore.................叫咗個伙計埋嚟, 見佢應該唔係本地人, 所以我地諗住指餐牌比佢睇住落單, 但佢叫我地自己將要食果樣嘢個編號寫在枱面上放着的紙仔上, 我地照做............响等緊食嘢時, 周圍影下相, 但由於我地坐响死角位, 唔係點影到乜嘢, 簡單影下枱上的擺設, 天花的裝修, 然後斟下水飲, 完全自成一角, 正~~ 响未上菜時, 先上3碟前菜, 有醃蘿蔔

响未上菜時, 先上3碟前菜, 有醃蘿蔔同泡菜...............2樣我都唔鍾意食, 但在友人從容下, 每樣都試咗少少, 但發覺2樣都唔好食lor~~~
醃蘿蔔太鹹, 日本果d酸d好食d
泡菜太辣, 而且太酸.............
前菜
海鮮煎餅
似蔥煎餅lor~~ 成個餅只係搵到少少魷魚粒, 有80%都係蔥, 對於我唔鍾意食蔥的人簡直見到都唔想食, 但都要試下..................個餅煎得唔夠香, 食粉同食蔥, 仲要係林pat pat的, 點咗個汁叫做好食d, 起碼少少酸酸辣辣....................

炆牛肋骨
其實似炆牛腩多d, 我地果兜差不多舊舊都係淨肉, 肉質似瘦肉, 鞋鞋地, 又冇乜肥膏, 好彩炆得好林咋, 如果唔係就會似食緊牛肉乾................我見人地d牛肋骨真係有骨, 我想lun下d骨都冇.................
佢個汁真係超正, 用嚟送飯真係連餸都唔駛食, 所以佢係包1碗白飯~~ 汁撈飯真係可以食2碗~~

石窩飯
上枱果時仲係喳喳聲架~~ 亞姐一拎上枱已經急不及待撈勻佢, 搞到我影唔到佢原來面目, 只係影到佢比人搞完個樣.............可能因為有隻生蛋關係, 所以一定要趁熱撈勻, 真係好service~~
個飯有少少辣, 但對於我唔食得辣嚟講, 絕對接受到, 佢有好多材料, 全部切絲, 好似有d肉絲, 蘿蔔絲, 木耳絲, 泡菜, 其實我都唔肯定有咩材料, 因為撈到亂哂, haha~~
總括嚟講都幾好食, 仲有少少飯焦咬下, 但佢又唔會係焦到黑哂果種..............

人參雞湯
差食不多食完前面果3個餸, 吹吹下水, 有人提議叫多個人參雞湯, 我開頭都唔係好想, 但人參雞湯係出名韓國食品, 點都要試試, 所以就叫咗...........
其實我諗都等咗超過10分鐘先上, 非常之熱辣辣, 冇睇錯應該係有成隻雞, 但當然係好細隻果d啦~~~ 雞入面塞滿糯米, 仲有幾粒紅棗同人參, 都可以算係好真材實料.......................所以飲完之後我喉嚨痛咗幾日, haha~~ 補得濟.............

我地都坐咗差不多個半鐘, 真係好彩係坐死角位咋, 如果唔係應該坐唔到咁耐, 到我地走果陣, 已經冇人等位, 仲有一半吉枱tim~~~ 但果時只係九點幾.................

2011-04-15
  • 炆牛肋骨個汁
2011-12-11 12 浏览
今日同同事黎慶祝生日。呢到無訂位服務, 但好彩去到都唔洗等。7個人有6碟前菜, 3碟泡菜, 3碟黃牙蔔, 泡菜醃得好味。宜家漢城價錢無咩變, 但size 就變細左。7個人叫左7樣野share 食1) 炒牛肉粉絲2碟, 炒得唔油, 味道淡左d , 但俾對面外賣的粉絲比它好食。2) 炸醬麵, 麵質in un, 個醬好濃, 甜甜地, 好味。 3) 泡菜餅, 好有傳統韓國feel, 食得出係多料, 唔會好厚粉, 口感不錯4) 年糕餃子公仔麵, 呢個係自己屋企都煮到的。5)泡菜炒飯, 味道普通, 放在飯面的一隻煎蛋煎到老晒, 好唔吸引。6) 泡菜炒年糕, 我至愛, 年糕in in un un, 吸收埋d 汁, 好惹味。呢到無加一, 所以唔好期望有好既服務。
今日同同事黎慶祝生日。
呢到無訂位服務, 但好彩去到都唔洗等。
宜家漢城價錢無咩變, 但size 就變細左。
7個人叫左7樣野share 食
4) 年糕餃子公仔麵, 呢個係自己屋企都煮到的。
呢到無加一, 所以唔好期望有好既服務。
庆祝纪念
生日
2011-11-18 20 浏览
我也是第一次來這條街, 就是金巴利街, 昨晚經開尖咀這邊無意間發現 (大鄉里), 原來這裡整條街都是韓國的餐館, 也有一些專賣韓國食品, 飲料, 用品及雜貨的店鋪. 那就剛好了, 正想找晚餐來吃, 那就遂家看看, 那一家吸引, 其實都有好幾家想試一下, 最後決定了漢城這家, 因看上去店內比較有品味, 價錢就家都差不了多少, 一於進去吧. 湯底喝得出是有海鮮味的, 有青口跟蝦, 麵條質感及硬度也剛好, 喜歡吃辣的一定喜歡這個呢!
Menu, 二人叫了韓式石鍋飯及海鮮辣湯麵
頭盤 - 泡菜及酸蘿蔔是送的
韓式石鍋飯, 味道甜了一點, 飯軟硬度是不錯的. 牛肉跟配菜也好吃!
還有飯蕉呢~~
還有飯蕉呢~~
海鮮辣湯麵
  • 石頭飯
2011-11-14 9 浏览
在 "韓國街"的金巴利街, 實在太多韓式料理店選擇.lunch 時間在四周觀望, 發現漢城的人客比較多, 就選擇了這間店員都不太懂廣東話, 她們會找一個小牌子比你自己寫下自己想要的食物號碼因為是lunch, 都不想食得太花巧, 簡單的只想食點肉, 最好多點菜, 就選了這個午餐併盤 正合我心意地菜的比例佔二分一, 有芽菜同莧菜, 加上少少甜醬油炒的碎牛肉, 最後加隻荷包蛋 突然覺得跟政府宣傳的營養金字塔很match! 配菜的泡菜同黃瓜都很好食, 最喜歡是那個隨餐送的菜湯, 湯中還有不少的蔬菜, 看到出是真的用足料煲的菜湯, 湯有少少辣, 很開胃. 雖然所有也是很簡單的配料, 用最簡單的方法去煮, 不過在街外食飯有時真的很想食一餐這樣子多菜少肉少油的一餐. 先不深究它的韓國味道正不正宗, $45 可以在尖少咀地區食個lunch 已經是不錯了吧? 而且味道也很ok. 這個也可算是追求健康的 OL 們的lunch 好選擇~
在 "韓國街"的金巴利街, 實在太多韓式料理店選擇.

突然覺得跟政府宣傳的營養金字塔很match!

這個也可算是追求健康的 OL 們的lunch 好選擇~

2011-10-31
2011-09-22 13 浏览
If you want real Korean food, this place is not what you are looking for. This is more or less Fast food made in korean style but failed. Fried rice cake was too chewy and no taste at all. They only have two side dishes, kimchi and radish. This is not acceptable. Also credit card is not accepted. Attendants and chefs are not Korean nor Chinese!!!!! Nonsense!!!! In conclusion this restaurant is overrated, it is actually completely rubbish! Please give bad rating if you agree so innocent people would not come here.
2011-09-22
2011-08-08 1 浏览
每次去韓國街都會看到很多人在門口排隊的店, 朋友之前吃過也覺得不錯, 所以今日試下~~~六時半左右就入去, 都有幾張table客人~但還未滿, 可能平日關係!!!侍應們都是外傭, 所以比了個order牌同menu我們, menu有no.的, 那應該是自己寫然後給她們吧!!! 跟朋友二人吃得不會太多款式, 而且不是太有胃口, 所以只叫了兩款, 但都有飯, 哈哈!!!XDDD薯仔不夠林, 泡菜就幾好味, 辣味算OK...聽聞是招牌菜之一, 所以就叫了, 真的不錯啊, 而且料很豐富, 也有蠻多的肉及配料, 吃得很香...很久沒有吃過傳統的純豆腐辣湯的, 好味~~~雖然只有豆腐及少許海鮮作配料, 但豆腐很多很滑, 很有豆味; 而辣湯味都夠, 配埋白飯真的是很一絕啊!!! 吃著吃著人開始多了, 我們吃飽就走了, 不錯的一餐, 而且價錢也OK, 可以再吃, 但要早來才有位不用等...
前菜-薯仔及泡菜
薯仔不夠林, 泡菜就幾好味, 辣味算OK...
雜錦石頭鍋飯
純豆腐辣湯

2011-07-25
雜錦石頭鍋飯
純豆腐辣湯
等位等左好耐出面下雨,不過好彩出面有d位坐下入到去,只比個水樽你自己盛水飲,叫極都無人理我們2人叫了一個spicy年膏,一個我都吾記得係叫乜既餅,總之食完就勁滯,不過個年膏就ok好味,總有叫左個類似三色菜既野,都ok,不過我都識整啦,我諗我吾會再番去再食。
等位等左好耐
出面下雨,不過好彩出面有d位坐下
入到去,只比個水樽你自己盛水飲,叫極都無人理
2011-07-29
2011-08-06 5 浏览
無得訂位, 所以早一點來到等位, 都有幾多人等呢.最唔好既係, 佢唻唔齊人, 就唔俾你入.我同兩位朋友唻都易齊人, 見到有一群年輕人, 有成八九人, 朋友聚會, 實係有D會遲唻, 食住等咁.要等齊人先入得真係幾無奈....等左20分鐘終於有位, 佢帶左我地去街尾既另一個店面.兩邊都係好細.我地三個女仔, 坐大枱. 其實唔係介意搭枱, 但, 佢原本應該坐三個人既一邊, 放左四張圓木椅, 上面已經坐左一個男人..實在好迫.... 郁都郁唔到. 好勉強囉....好彩野食唻既時候, 個男人已經走左... 但我諗對個男人或對我地而言, 都唔好受囉.總共叫左三個菜式, 牛肉炒粉絲, 味道唔錯, 比一般連鎖韓式餐館都要做得好. 石頭飯. 味道較酸. 但米飯口感不錯. 海鮮煎薄餅. 好傳統既韓式風味. 煎得好薄, 味道好香, 口感也不錯. 整體而言, 食物價格偏貴, 一般大概$60-70一個菜式. 較一般韓式料理貴.但食物既水準則值回票值.環境裝條簡潔, 但太迫.... 坐得唔舒服. 而且服務生都太忙. 水都係自己斟既. 加上全為外藉人士, 無乜服務質素可言.但唔收加一則好合理了.
無得訂位, 所以早一點來到等位, 都有幾多人等呢.
最唔好既係, 佢唻唔齊人, 就唔俾你入.
我同兩位朋友唻都易齊人,
要等齊人先入得真係幾無奈....

等左20分鐘終於有位, 佢帶左我地去街尾既另一個店面.
兩邊都係好細.
我地三個女仔, 坐大枱. 其實唔係介意搭枱,
實在好迫.... 郁都郁唔到. 好勉強囉....

好彩野食唻既時候, 個男人已經走左...
但我諗對個男人或對我地而言, 都唔好受囉.

總共叫左三個菜式,
牛肉炒粉絲, 味道唔錯, 比一般連鎖韓式餐館都要做得好.

石頭飯. 味道較酸. 但米飯口感不錯.

但食物既水準則值回票值.

環境裝條簡潔, 但太迫.... 坐得唔舒服.
但唔收加一則好合理了.
2011-08-05
  • 牛肉炒粉
  • 海鮮煎薄餅
2011-07-29 3 浏览
朋友話想去食正宗D 嘅 韓國野 於是一行三人就去左呢間入到去既環境唔錯 感覺好悠閒~~幾多豬肉 泡菜唔算太辣賣相就差左D 但係食落比其他飯好味味比較濃 好好味!!!係一D 平時唔會係屋企煮到嘅 公仔麵味有少少油呢個膩 同埋要點佢跟果個醬食唔係嘅話就一D 味都冇~原本有10 粒~~ 不過食到3 粒先記得影 XD 呢個都幾好食 個樣有D 似sushi ~~味道一般
朋友話想去食正宗D 嘅 韓國野 於是一行三人就去左呢間
幾多豬肉 泡菜唔算太辣
年榚餃子公仔麵
賣相就差左D
但係食落比其他飯好味
味比較濃 好好味!!!
係一D 平時唔會係屋企煮到嘅 公仔麵味
有少少油呢個膩 同埋要點佢跟果個醬食
唔係嘅話就一D 味都冇~
Kimbap
原本有10 粒~~ 不過食到3 粒先記得影 XD
呢個都幾好食 個樣有D 似sushi ~~
雜錦飯
味道一般
2011-07-28
Menu
泡菜豬肉飯
年榚餃子公仔麵
Kimbap
2011-07-20 6 浏览
剛與朋友到韓國旅遊回來,對韓國的飲食仍然念念不忘,所以大家再約去食韓國餐.這次選了這店一是因為朋友推薦,二是在openrice的評價也很高,所以充滿期待的去找回在韓國食過的美味!我們點了石頭鍋飯,什錦拌飯,炒年糕和海鮮煎餅.石頭鍋飯和什錦拌飯很好吃!炒年糕是辣了一點但軟硬是可以的.最失望是海鮮煎餅,不只沒有煎得很脆,還有海鮮不夠和味道太淡...另外可能是店太小的關係,我們吃完沒多久就要結帳.想和朋友閒聊一下也不行總括來說是間價錢合理食物也不錯的韓國餐廳!P.S.前菜KIMCHI不夠辣,味道也不足!
我們點了石頭鍋飯,什錦拌飯,炒年糕和海鮮煎餅.
石頭鍋飯和什錦拌飯很好吃!炒年糕是辣了一點但軟硬是可以的.

總括來說是間價錢合理食物也不錯的韓國餐廳!
P.S.前菜KIMCHI不夠辣,味道也不足!
2011-07-14
  • 石頭鍋飯
  • 什錦拌飯
2011-07-20 12 浏览
同事仔生日, 揀左黎漢城慶祝。地方細細, 座位不多, 有屋企feel。對比以前, 好似宜家無咁多人食, 唔洗等位。6個人, 一人叫一個lunch set share 食。飯前仲有泡菜提供。1) 什錦飯: 有牛肉, 紅蘿蔔絲、菠菜、牛蒡, 辣醬, 飯面有煎蛋同撈, 賣相very gd, 味道, 雖然有辣醬, 但一d 都唔辣。 2) 泡菜炒年糕: 少辣, 年糕煙煙un un, 好味。3) 炸醬面, 就咁睇個醬好濃, 以為好濃味, 但唔係哦, 味道比較淡, d 麵質似烏冬, 好味。4) 泡菜炒飯: 好普通5) 泡菜豬肉飯: 其實同泡菜炒飯差不多, 只係泡菜豬肉同飯分開無炒過, 同埋多左豬肉, 味道是一樣的。6) 餃子公仔麵: 好似自己嚮屋企整既公仔麵一樣, 唔特別。其實每款size 唔算大, 每款試d, 已經好飽啦。埋單一人$50, 唔貴啊!
同事仔生日, 揀左黎漢城慶祝。
地方細細, 座位不多, 有屋企feel。
對比以前, 好似宜家無咁多人食, 唔洗等位。
6個人, 一人叫一個lunch set share 食。
飯前仲有泡菜提供。
, 雖然有辣醬, 但一d 都唔辣。
2) 泡菜炒年糕: 少辣, 年糕煙煙un un, 好味。
4) 泡菜炒飯: 好普通
其實每款size 唔算大, 每款試d, 已經好飽啦。
埋單一人$50, 唔貴啊!
2011-07-19
2011-07-04 10 浏览
S小姐今天相約我吃晚飯,明天開始是連續幾天的長假期,因為灰姑娘的回家時間相對延後了,既然如此,我們就可以有多一點的選擇吧!S小姐每次也將吃什麼的大任交給我,我會說,你負責想想吃什麼地方的菜色,食品,我負責帶你去好了。結果今天S小姐選擇了吃韓國菜(韓國菜嘛?其實我不太熟悉,不過相信帶S小姐到金巴利街,就算點子冰冰任點一間,應該也不會差太多吧!)結果最後S小姐還是選擇了「漢城」,看起來,「漢城」感覺比較摩登,感覺是較其他一眾的店子吸引眼球的,不過現在「漢城」也沾染了在門外放置兩張枱椅的「博大霧」陋習,感覺就不太衛生了,加上門外圍著等位的食客,坐在門外感覺確實不太自在,S小姐也表明不想坐在店外。約等了半句鐘,終於到我們入坐了,既選擇「漢城」,就預計要等上好一陣子了。約等了半小時左右,我們終於有位了,就坐在入口附近的一張二人枱。點菜的事,就交由S小姐發辦吧!S小姐始終拿不定主意,最後,好容易才選了韓式石頭飯及泡菜炒年糕。點菜後,侍應首先奉上兩碟泡菜,泡菜泡菜包括一碟漬蘿蔔及一碟辣泡菜,印象中,以往泡菜是有三款的,而現在只剩兩款。辣泡菜辣道頗強,S小姐吃得津津有味,坦白說,味道的確不錯,白菜吃起

漢城
泡菜
泡菜
泡菜包括一碟漬蘿蔔及一碟辣泡菜,印象中,以往泡菜是有三款的,而現在只剩兩款。辣泡菜辣道頗強,S小姐吃得津津有味,坦白說,味道的確不錯,白菜吃起來辣中帶爽甜,只是我不太受得了,僅可淺嚐一點而已。漬蘿蔔就像日本的前菜一般,蘿蔔爽甜,頗有噣勁及開胃。

韓式石頭飯
侍應一奉上韓式石頭飯就會自動自覺為客人攪勻(兩次我也來不及拍照的)一上枱的賣相大約是一只生蛋放在最上面,下面放有牛肉、紅蘿蔔絲、菠菜、牛蒡及冬菇,旁邊放有數片生菜。當然送來時已添加了石頭飯的靈魂,赤色的辣醬,因此攪勻了的飯帶著淡淡的赤色。

吃起來,石頭飯相當香口,味道甜中帶辣,相當惹味,雖然我不太受得了,不過我卻特別喜歡這種甜辣的味道,明知會吃得汗流夾背,還是樂此不疲。石頭飯餸料甚豐,每一口都差不多可以吃到餸料,相當滿足。飯焦方面,我倒是沒太大的渴求,不過飯焦倒是不少的,吃起來頗為香脆,整個石頭飯的味道令人滿意。

泡菜炒年糕
整碟炒年糕呈橙紅色,色彩上已叫人看出辛辣,年糕是腸粉狀,配上些紅蘿蔔絲及泡菜炒成,用料相對簡單。先吃一块年糕,味道同樣傾向甜中帶辣,是很吸引的味道,唯辣度較石頭飯強上不少,年糕本身很軟糯,亦很能吸收甜辣的醬汁,其實是相當惹味,不過礙於辣度問題,我沒能吃太多,S小姐倒是吃得津津有味,雖然我只吃了少許,但也覺得相當引的。

「漢城」的裝潢沒大改動,牆身依舊用上柔和的橙色,放置了二人枱,四人枱及一大長枱,一派小店的味道。坐位總是顯得有點逼迫,侍應服務其實不錯,不過可能因為語言上的關係,顯得比較拘謹。食物方面,質素仍舊保有水準,對於我這個連人參國也沒走訪過的大鄉里來說,也算相當地道的了!唯一覺得有點不爽的就是泡菜少了一款,坦白說,泡菜對是韓國菜不可或缺的一環,但在這節骨眼上,雖沒偷工,但就減料,似乎欠缺點誠意就是了;不過價錢終究不貴,S小姐也覺得滿意,其實是仍舊得一試的。

等位的人為數不少,我和S小姐吃飽過後,也沒久留就結帳離開了。

Berlin
漢城
2011-05-13 13 浏览
大慨是從完成首爾之旅回來之後,開始愈來愈愛上泡菜的味道,本來只能吃得到"小辣"程度的我,也竟然能在韓國吃完整鍋愈吃愈辣的"部隊鍋"~覺得有點點不可思議~~!!!星期六,一行3人特地走到TST,嘗嘗這令我愈吃愈愛的味道。進入小小的店子,坐位不多,但店面整整齊齊,沒有豪華裝潢粉飾,卻很有韓式家庭的感覺。一口氣點了四道菜,KIMCHI PANCAKE:口感像極了平常在酒樓會吃到的煎薄餅,多了泡菜的味道,一點都不辣反而愈吃愈開胃。STIR-FRIED RICE CAKE PASTA:韓式的炒年糕比上海的煙韌有嚼勁,配上泡菜﹑椰菜絲﹑蘿蔔絲一起炒,香辣中帶有少少甜味,一如在韓國吃到的味道~GOOD!!POTATO STARCH NOODLE STIR-FRIED:地道的韓式炒粉絲,粉絲比較粗身,炒得好惹味呢~STONE POT RICE MIXED WITH VEGETABLES & BEEF:正宗的石頭飯,端上桌時侍應會把熱辣辣的飯餸拌勻,每粒飯都沾上牛肉汁,香味四溢~好好味~如果牛肉的份量再多一點會更滿足~!!韓國的小店每道菜份量也不多,兩至三個人SHARE食剛剛好可以多試幾款,吃得出家庭製
MENU
大慨是從完成首爾之旅回來之後,
開始愈來愈愛上泡菜的味道,
本來只能吃得到"小辣"程度的我,
也竟然能在韓國吃完整鍋愈吃愈辣的"部隊鍋"~
覺得有點點不可思議~~!!!

星期六,
一行3人特地走到TST,
嘗嘗這令我愈吃愈愛的味道。

進入小小的店子,坐位不多,
但店面整整齊齊,沒有豪華裝潢粉飾,
卻很有韓式家庭的感覺。
KIMCHI
STIR-FRIED RICE CAKE PASTA
一口氣點了四道菜,
KIMCHI PANCAKE:
口感像極了平常在酒樓會吃到的煎薄餅,
多了泡菜的味道,
一點都不辣反而愈吃愈開胃。

STIR-FRIED RICE CAKE PASTA:
韓式的炒年糕比上海的煙韌有嚼勁,
配上泡菜﹑椰菜絲﹑蘿蔔絲一起炒,
香辣中帶有少少甜味,
一如在韓國吃到的味道~GOOD!!

地道的韓式炒粉絲,
粉絲比較粗身,炒得好惹味呢~

正宗的石頭飯,
端上桌時侍應會把熱辣辣的飯餸拌勻,
每粒飯都沾上牛肉汁,
香味四溢~好好味~
如果牛肉的份量再多一點會更滿足~!!

韓國的小店每道菜份量也不多,
兩至三個人SHARE食剛剛好可以多試幾款,
吃得出家庭製作用心的溫暖味道~

2011-04-30
MENU
STIR-FRIED RICE CAKE PASTA
2011-05-12 19 浏览
其實我沒有到過韓國也不太喜歡看韓劇對於韓國的認識,大慨只有泡菜和年糕直至日本發生意外,家人從韓國旅行回來我才從心底開始打算去認識韓國從下雪開始我慢慢喜愛上的地方我知道TST有很多韓國家庭經營的小店都是售賣韓國菜的,會選擇"漢城",除了因為食評比較多之外,就是因為那整潔而有味道的裝潢很像我在旅行書上看到的店子還有近門窗位置的大桌子,好像已經坐過了飛機真的到達了韓國一樣翻了一下簡易的MENU決定點4款食物Stir-Fried Rice Cake Pasta 韓國炒年糕$50有推介的LOGO,當然都試一下韓國的招牌炒年糕年糕的質地比上海的來得更有嚼頭一條一條分明的不會黏在一起橙色的醬汁先是甜味,再來才是徘徊在舌頭的辛辣想想如果在零下的地方吃著它,應該可以把體溫提高不少!Stone Pot Rice Mixed w/vegetables & Beef石頭飯 $70其他食評一致推介,上桌時還是熱辣得吱吱作響,侍應替我們熟練地伴勻了食材,飯內有韓式的波菜.芽菜,泡菜,牛肉,飯是珍珠米,每一顆飯也沾滿了泡菜的味道唯一可惜是份量有點少,正常人一個人可以吃掉一大碗吧 Kimchi Pancake泡菜煎餅
其實我沒有到過韓國
從下雪開始
我慢慢喜愛上的地方
很像旅行書內的小店
整潔的店面
韓國的餐具是不是這個樣子呢?
我知道TST有很多韓國家庭經營的小店都是售賣韓國菜的,
會選擇"漢城",除了因為食評比較多之外,
就是因為那整潔而有味道的裝潢
很像我在旅行書上看到的店子
還有近門窗位置的大桌子,
好像已經坐過了飛機
真的到達了韓國一樣

翻了一下簡易的MENU
決定點4款食物
韓國炒年糕
年糕的質地比上海的來得更有嚼頭
一條一條分明的不會黏在一起
橙色的醬汁先是甜味,
再來才是徘徊在舌頭的辛辣
想想如果在零下的地方吃著它,
應該可以把體溫提高不少!
石頭飯
熱辣辣
其他食評一致推介,
上桌時還是熱辣得吱吱作響,
侍應替我們熟練地伴勻了食材,
飯內有韓式的波菜.芽菜,泡菜,牛肉,
飯是珍珠米,每一顆飯也沾滿了泡菜的味道
唯一可惜是份量有點少,
正常人一個人可以吃掉一大碗吧

Kimchi Pancake泡菜煎餅 $50
有點像酒樓的煎薄餅
泡菜味的倒是第一次嚐到
不太油膩也不太辣,
吃飯半飽的時候配上這個剛剛好
炒粉絲
Patato Starch Noodle Stir-Fried w/vegetables炒粉絲 $50
粉絲比我們平日吃的粗了一倍,
裡面放上了芽菜.洋蔥和芝麻放進咀裡充滿著魚露和麻油的香味,
我想應該是放了蒜蓉和黑椒粉來調味吧,

很不錯的一個韓國午餐
門外的大玻璃窗正好看到午後的斜陽
悠然自得吧!!!
2011-04-30
很像旅行書內的小店
炒粉絲
整潔的店面
韓國的餐具是不是這個樣子呢?
石頭飯
熱辣辣