2020-07-10
朋友邀請我入去元朗食蒸氣海鮮火鍋,話海鮮夠新鮮,又唔算貴,所以今日收工特登入左去。呢到又幾個唔同set,由298/位起跳,價錢都可接受。座位寬闊,都坐得幾舒服。入座後,店員會幫我地開始蒸碗筷消毒,感覺幾安全同放心。我地既黃金套餐已經超豐富,仲有個粥底,望到都覺得正!一人有半邊龍蝦,一隻奄仔蟹,仲有其他貝類,勁吸引。龍蝦都幾大隻,肉彈牙,好新鮮同鮮甜,啖啖肉!奄仔蟹我地兩隻一齊share食,其中一隻勁多蟹膏,勁香勁好食!另一隻就比較水,肉質比較滑,各有各好食!帶子,蝦,貴妃蚌同新鮮青口正常發揮~鮑魚大大隻,一啲都唔慳皮,清蒸就最食得出佢既鮮甜,而且又係十分新鮮彈牙!跟餐仲有一份雜菜,我地都真係第一次食蒸既菜,南瓜咁樣食原來都好甜同好淋~最後就係一路係個底熬緊既粥底,有面本身有啲瑤柱,南瓜,店員仲拎左啲莞茜,菜甫同蔥比我地加落粥到食。呢種粥比較類似潮洲粥,唔係完全綿滑,而係食到粒粒好軟既飯粒既粥,簡單得黎帶有海鮮既鮮味同南瓜既甜味!