2024-01-13
平時食鐵板燒會有一個指定Menu,而位於尖沙咀樓上「瀛」鐵板燒就好特別,師傅有超過30年日廚經驗,仲會用時令同特別食材,加上擺盤好精緻,整體質素高,環境充滿日式和風味,師傅仲話可以包場唱K非常特別🤌🏻黑魚籽鵝肝蒸蛋用咗一隻蛋容器好特別🤣蛋質感極之嫩滑,直接滑落去,配有黑魚籽獨有咸香味,有種卜卜口感再加上油香鵝肝,味道層次十分豐富前菜🥚🤌🏻鐵板瀨尿蝦皇平時鐵板燒多數都食龍蝦,食瀨尿蝦就第一次,估唔到都一樣好鮮甜,感覺比龍蝦更新鮮🤌🏻新鮮鮑魚仔鮑魚亦係鐵板燒其中一個經常食到嘅食材,配上三文魚籽更加豐富😛🤌🏻日本蜜柑豚肉呢個係師傅推介,除咗鐵板燒師傅都有處理串燒,感覺好清甜完全唔似食緊豬肉,加埋旁邊嘅蕃茄仔好fresh 🤪🤌🏻佐賀和牛薄燒廚師烹調會先詢問食客要求牛肉熟程度,我覺得牛肉都係五成最好食😇薄薄一片口腔充斥著油香,繼而有牛肉香濃,而入面包住炸蒜粒,有香口蒜味同口感🤌🏻灜の炒飯師傅話佢哋加入咗沙律醬,平時一般餐廳好少會加呢樣,而飯粒乾身香口,再放入小蝦米、雞蛋、咸酸菜等不同配料,味道豐富且為口感帶來不同層次🤌🏻炒野菜食完咁多油膩嘢,食番一啲清炒雜菜清一清腸胃,亦保留菜本身鮮甜,快炒亦保
🤌🏻黑魚籽鵝肝蒸蛋
🤌🏻鐵板瀨尿蝦皇
🤌🏻新鮮鮑魚仔
🤌🏻日本蜜柑豚肉
🤌🏻佐賀和牛薄燒
🤌🏻灜の炒飯
🤌🏻炒野菜
食完咁多油膩嘢,食番一啲清炒雜菜清一清腸胃,亦保留菜本身鮮甜,快炒亦保留當中原有水份,加少少鹽同胡椒就OK
🤌🏻味增湯
豆腐、蔬菜🥬、海帶等配料,天氣凍飲返熱湯都幾正😎簡簡單單一個味增湯已經好滿足
🤌🏻開心果紅豆雪糕🍦
總要有甜品作結先係最滿足,今次係開心果紅豆雪糕🍧
🚩 灜鐵板燒 (尖沙咀) @ei_teppanyaki
尖沙咀海防道38-40號中達大廈7樓
#addifoodie #addifoodie尖沙咀
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #香港探店 #瀛鐵板燒 #黑魚籽鵝肝蒸蛋