要搵一間可以盡情傾偈, 坐得舒適的地方唔易,但呢間可以慢慢食,唔會催人交枱的地方。日式鐵板燒食物種類好多, 價格相宜, 味道很好, 蠻有誠意的!😎🔅A5佐賀和牛🥩師傅熟手地煎佐賀A5和牛,油花勻稱,肉質鮮嫩。以板煎的方式搭配醬料,襯出鮮嫩風味!🔆黃金海虎蝦🦐師傅利用新鮮食材,蝦肉保持鮮嫩,煎完蝦肉老,反而好香口惹味,蝦頭既膏超級多;海虎蝦口感比賴尿蝦更彈牙;而且啖啖蝦肉,咸香味特別濃郁,口感特別好,美味!🔅日本銀杏 鹽焗銀杏係時令食品,兩三月先係最當造,利用石紙包銀杏黎鹽焗,食起超有咸而甘的味道,嗅落都好香,真的係一道好味的菜式師傅烹調鐵板賴尿蝦時,十分專業,而且控制火候特別好,煎出黎的賴尿蝦特別美味,嗅到係香氣四散,快快上碟啦!🍽️總括來講,見到師傅刀工同烹調投巧就特別厲害同出色,而且食品的確美味,環境舒適,絕對推介其他人來光顧❗
🔅A5佐賀和牛🥩
🔆黃金海虎蝦🦐
🔅日本銀杏

朋友們推薦尖沙咀海防道的鐵板燒🍽️,師傅仲可即場係客人面前煎,上到去,裝潢舒適,而且日式的鐵版燒的服務員都好友善親切。▶️帆立貝北海燒🦪🦪醬料夠creamy,帆立貝新鮮肉厚,十分討喜,焗得超香,好惹味▶️鐵板賴尿蝦🦐🦐賴尿蝦係新鮮嘅食材,煎得焦香又惹味,加上師父多年嘅烹調經驗控制火喉,簡單既調味,相當美味,而且蝦沾上牛油果的確超配搭,食到停唔到口▶️日本銀杏🥔🥔銀杏係屬於時令時侯先有得食,炒利用鹽焗後,更加可以凸出到淡淡既咸味,食下食下仲有回甘味道,難得好得食一定要叫呀總括來說,呢間鐵板燒絕對出色,我一定會再搵埋朋友一齊來光顧❣️

▶️帆立貝北海燒🦪🦪

▶️鐵板賴尿蝦🦐🦐

▶️日本銀杏🥔🥔

2022-08-31 36 浏览
來到尖沙咀的鐵板燒聚會,搵到一間好好食嘅餐廳,非常適合朋友聚會 的一家做日式鐵板燒嘅餐廳,服務員會過嚟同我地傾計吹水,而且氣氛和諧同愉快入正題,美食當前絕對要介紹!銀杏葉的清香,海鹽的鹹香味,再加埋馬友本身的鮮甜味道,成個味道層次非常豐富☑️鹽焗馬友魚🐠    見到師傅純熟地即場用蛋白鹽焗,好似疏乎厘,馬友同蛋白鹽中間格左一塊銀杏葉;食落去脆脆的魚皮,超美味,本身馬友魚魚味濃郁,加埋鹽焗,變得非常出色的一道菜☑️黃金銀鱈魚🐟見住整原來係將咸蛋黃鋪上銀鱈魚後用火槍燒一燒表面,完全係眼前一亮,視覺享受!再來說魚質十分嫩,焦香同脆脆的口感,超級惹味☑️A5佐賀和牛🥩點少得和牛,和牛的油膩分佈好平均,雖然有點油膩,但整體黎講,我最喜歡這道菜,因和牛係本人之至愛☑️鐵板賴尿蝦🦐賴尿蝦係好大隻,喺鐵板燒燒的時候整個場都聞到香味,上到枱都繼續香味四散,放入口啖啖肉,肉質好厚多肉 非常好食整體黎講,好滿意,大家都好想再光顧,因為真係好好食!🤟🏻

入正題,美食當前絕對要介紹!

☑️鹽焗馬友魚🐠

☑️黃金銀鱈魚🐟

☑️A5佐賀和牛🥩

☑️鐵板賴尿蝦🦐
整體黎講,好滿意,大家都好想再光顧,因為真係好好食!🤟🏻
星期五放工,想獎勵自己去到尖沙咀海坊道的一間鐵板燒食晚飯,入到店,店舖的職員熱情友善地招呼就座,坐底後見到一位師傅為起碼10位以上客人預備鐵板燒🤟🏻主菜:鹽焗馬友魚🐟❗: 呢碟馬友魚無 得輸,銀杏葉的淡香,海鹽的鹹味道,再加埋馬友魚的鮮甜,豐富的味道,仲色香味俱全黑松露南非鮑🍽️: 對於黑松露有些人唔會好喜歡,但其實黑松露再加上鮑魚簡直絕配,黑松露被師傅係鐵板煎來煎去,味道好香,再加上鮑魚同頂級三文魚子,呢道菜完全係perfect,而且三文魚子超新鮮又大粒,超正!😌黃金海虎蝦🦐: 師傅用佢的刀工將蝦切成好吸引外,仲加入咸蛋黃係蝦的每一個位置沾上咸蛋黃,煎上來十分惹味,食落口仲超級香!蝦膏仲多過賴尿蝦,真的頂呱呱!😆鐵板賴尿蝦:🍴當師傅燒緊賴尿蝦的時候,香味已經嗌出來係我鼻入面,超香!而且我見佢地係用新鮮食材去煎,絕對係貨真價實,加上簡單的調味已經好出色,賴尿蝦仲要非常彈牙,鮮甜可口,讀讚呀!辣汁魔鬼魚:🐡其實本人係初次食魔鬼魚,魔鬼魚上枱已經嗅到就特別香,食落好非常有口感,滿滿的膠原蛋白,再有蔥、蒜同辣椒,令碟菜好惹味,魚肉又嫩滑,好滿意整體來說,呢間店的食材新鮮而且即叫即煎,師傅係面前

主菜:

整體來說,呢間店的食材新鮮而且即叫即煎,師傅係面前的功夫又好了得,服務員同環境一流,十分推薦!👍👍
2022-08-30 29 浏览
呢排做嘢比較辛苦,所以特登book咗一間高級餐廳,去食餐好同放鬆一下!我去嘅嗰日唔算多人。啱晒我自己一個人喺度慢慢享受美食☺️⼀坐低就知道自己冇揀錯餐廳。唔單止食物嘅質素好,而且侍應同師傅嘅態度都好,會好主動咁介紹今日嘅食物俾我!呢樣嘢我覺得好值得讚!食咗好多好味嘅嘢之後,我覺得最吸引我嘅係「黑松露南非鮑魚」😍。鮑魚味道非常非常鮮甜,而且濃郁,加埋黑松露嘅味道。味道嘅層次好豐富。真係一試難忘👍🏻除咗鮑魚之外,另一樣就係「黃金海虎蝦」🦐!味道有啲似中式嘅黃金蝦,但師傅嘅煮法非常特別, 先將虎蝦分段咁切開少少,然之後再加入香濃嘅鹹蛋黃。令到成隻蝦都沾滿晒鹹蛋黃。味道香濃。呢個又係必食嘅菜式😋

2022-08-30 28 浏览
好耐都冇同屋企人出去食飯,所以難得今日放假,就一早book咗位,帶屋企人去食日式鐵板燒😍,等佢哋都試吓咩係正宗嘅鐵板燒😋✔️黃金銀鱈魚呢個好特別,火炙過嘅鹹蛋黃味道超級濃郁,再配埋嫩滑鮮味嘅銀鱈魚!啱啱好中和返鹹蛋黃嘅味道。味道一啲都唔漏。兩種唔同質感嘅食物一齊食。口感非常豐富。我同屋企人都好鍾意❤️✔️帆立貝北海燒帆立貝成日都食到。但咁鮮味嘅都係第一次食!口感非常爽,而且味道非常濃郁,配埋自製嘅醬汁一齊燒。令到帆立貝嘅味道更鮮味!正😋✔️櫻花蝦高菜漬炒飯味道啱啱好,食完好多濃味野,食返個炒飯黎中和下真係Perfect。炒飯嘅食材非常充足。每一啖飯都有櫻花蝦,高菜漬同炒蛋。口感同味道都超級豐富。真係好好食😋✔️黑松露南非鮑魚黑松露味非常濃郁,但完全冇覆蓋左鮑魚嘅鮮味。兩樣嘢夾埋一齊食。真係超正。從來都冇諗過黑松露同鮑魚可以咁夾。一隻真係絕對唔夠我食!呢個真係食完之後完全想再encore!😋😋😋

✔️黃金銀鱈魚

✔️帆立貝北海燒

✔️櫻花蝦高菜漬炒飯

✔️黑松露南非鮑魚
同男朋友拍咗拖咁耐,我覺得今年嘅周年紀念飯係最難忘嘅。因為佢帶咗我去食,我想食好耐嘅鐵板燒😋而且仲要係即場煮睇住廚師煮嘅嗰種。搞到我十分期待! 今次我最想介紹嘅係以下呢幾樣:1️⃣鐵板賴尿蝦。椒鹽賴尿蝦我就成日食,鐵板燒嘅賴尿蝦都係第一次!廚師好有技術咁將賴尿蝦同殼分開,再放落鐵板到煎,我見到佢只係落咗少少嘅鹽同牛油🧈。食落口味道非常鮮甜,而且肉質好爽,加埋牛油嘅香味,好味到到停唔到口!😋2️⃣黃金海虎蝦。呢個有好濃郁嘅鹹蛋黃味。雖然係咁,但都冇覆蓋到虎蝦本身嘅鮮味!鹹蛋同虾永遠都係Perfect match。❤️❤️❤️真係超夾,超好食😋3️⃣鹽焗馬友魚。魚皮同魚嘅外面焗到非常乾同香脆,但入邊仍然好多汁。廚師鹽焗嘅煮法令到本身濃郁味道嘅馬友魚更加鮮味。好正。😍4️⃣A5佐賀和牛。 貴價嘢嘅肉質同味道果然唔同啲。再加埋廚師專業嘅煮法同火候。將所有嘅肉汁鎖住咗喺牛肉入邊。咬落口超多汁,而且牛肉嘅味道非常好。呢個好味到冇得彈!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

今次我最想介紹嘅係以下呢幾樣:

2022-08-29 19 浏览
今日同男朋友去食飯,我哋揀咗喺尖沙咀好出名嘅瀛鐵板燒去食餐好嘅😍😍之前其實我都去過一兩次。餐廳嘅裝修好靚好日式,而且仲有專責嘅廚師為我地煮岀最新鮮嘅美食。呢樣嘢真係好吸引我!☝️☝️入到餐廳我哋就叫咗杯啤酒,一路飲住啤酒一路睇住廚師嘅嘢食。感覺好似去左日本咁。🐮🐮A5佐賀和牛🐮🐮和牛超新鮮,而且脂肪同牛肉嘅比例啱啱好。和牛煮到啱啱好。廚師只係簡單咁調味,咁樣反而令牛肉嘅味道更突出。 而且牛肉非常鮮嫩多汁。真係好好味😋🦈🦈黃金銀鱈魚🦈🦈呢個配搭我都係第一次食,鹹蛋黃同魚嘅比例啱啱好。魚肉非常新鮮嫩滑,加埋超濃郁嘅鹹蛋黃。味道神奇地夾😍😍。而且兩樣嘢唔會搶過大家嘅味道。超正!🦐🦐鐵板賴尿蝦🦐🦐賴尿蝦燒到啱啱好,口感十分爽脆彈牙!廚師都係只做咗簡單嘅調味。令到賴尿蝦嘅味道更加鮮甜同濃郁!而且賴尿蝦分量十足,食落口完全係啖啖肉嘅感覺。正!👍🏻👍🏻👍🏻
🐮🐮A5佐賀和牛🐮🐮
🦈🦈黃金銀鱈魚🦈🦈
🦐🦐鐵板賴尿蝦🦐🦐
2022-08-25 49 浏览
今晚同同事去食飯,當然去返我哋成日食嘅瀛鐵板燒。嗰度唔單止環境舒服,而且食物質素仲好高,而且每一次食嘢,仲可以見到廚師用佢嘅專業刀工同純熟嘅技巧表演煮嘢食。呢樣嘢我真係勁like !今日嗰餐其實樣樣嘢都好好食, 但我覺得以下呢幾樣特別得我嘅歡心❣️❣️<鐵板賴尿蝦>賴尿蝦味道非常鮮甜,而且有好濃郁嘅賴尿蝦味。口感非常彈牙。而且廚師只係用咗鹽同牛油佢調味。簡單嘅調味料反而令到賴尿蝦嘅鮮味更加突出。👍🏻👍🏻<黃金銀鱈魚>第一次食銀鱈魚配鹹蛋黃😌味道出奇地夾!銀鱈魚煎到非常香口,但魚肉仍然非常滑!廚師再將鹹蛋黃鋪喺銀鱈魚上面,之後用火槍燒左一陣。有好香濃嘅火炙味係鹹蛋同魚上冇而。味道好有層次感。👍🏻👍🏻<鹽焗馬友魚>賣相好靚,外層嘅白鹽同魚皮焗到脆卜卜,再喺中間夾咗一塊銀杏葉。口感外脆內軟。濃郁嘅馬友魚因為銀杏葉嘅關係,令到鮮味更加突出。👍🏻👍🏻<帆立貝北海燒>帆立貝非常大粒,而且新鮮。再加埋自家製嘅醬汁一齊去焗,令到帆立貝嘅鮮味更突出。而且廚師嘅火候較到啱啱好,帆立貝爽甜多汁。非常好食👍🏻👍🏻

<鐵板賴尿蝦>

<黃金銀鱈魚>

<鹽焗馬友魚>

<帆立貝北海燒>
2022-08-25 35 浏览
今年生日,男朋友特登book咗間日本鐵板燒同我慶祝!一聽到已經勁開心🥳因為我真係勁鍾意食鐵板燒。去到嘅時候先發覺原來間餐廳係勁高級。裝修超靚,超日式!而且廚師會喺我哋嘅面前即場煮俾我哋食,感覺就好似去咗日本咁。超開心🥳黃金海虎蝦🦐🦐- 虎蝦非常新鮮,廚師好有心機咁將蝦切開,再放入大量嘅鹹蛋黃,令到食每一啖蝦都比鹹蛋黃包住,就連蝦頭都一樣。非常滋味!呢個真係冇得輸!😍日本銀杏🐠🐠- 呢個係廚師推介一定要試嘅美食。銀杏比好多鹽同錫紙包住拎去燒。有少少似鹽焗嘅效果,但因有殼包住嘅關係。味道唔算好鹹,但完全食得出銀杏嘅鮮味!呢個又係好正!海鰻干🍱🍱- 呢個燒到好香口,外皮燒到少少脆。而且又好有濃郁嘅魚味。食落口都幾惹味,口感唔算好硬,都有少少𡁻口。比較似係下酒菜。味道真係唔錯!今個生日真係超滿足,男朋友已經講定佢生日都會黎食😉

黃金海虎蝦🦐🦐-

日本銀杏🐠🐠-

海鰻干🍱🍱-

今個生日真係超滿足,男朋友已經講定佢生日都會黎食😉
2022-08-25 42 浏览
好鍾意食鐵板燒嘅我,之前已經試過無數咁多間,但我覺得最有代表性嘅係喺尖沙咀海防道嘅瀛鐵板燒!等我介紹下佢嘅嘢食,等大家知道,佢有咩咁吸引!😍💯黃金銀鱈魚🐟銀鱈魚嫩滑多汁,味道鮮甜。再加埋火炙咗之後好濃郁嘅鹹蛋黃,味道非常惹味!廚師將魚煎到非常香脆,再配埋軟綿綿嘅鹹蛋黃喺面。口感好有層次😍💯辣汁魔鬼魚🐠第一次食魔鬼魚,睇住廚師將魔鬼魚塊用錫紙包住, 再加入辣汁放喺鐵板上面燒。魚肉非常Juicy, 而且味道辣辣地同非常鮮味。魔鬼魚嘅肉質彈牙,而且有一層口口嘅皮喺面,有啲似花膠嘅質感。非常好味😍💯海鰻干🦈賣相似雞泡魚乾,口感比較淋,冇雞泡魚乾嘅煙韌。但放喺鐵板上面燒,加埋少許嘅調味料。除咗有好濃郁嘅魚味之外,味道仲十分惹味!👍🏻💯黃金海虎蝦🦐蝦肉非常鮮甜,而且廚師將虎蝦切開一截截,然之後放好多鹹蛋黃喺入面。務求令到成隻蝦都係充滿鹹蛋黃嘅香味。😋😋😋😋但我覺得最吸引我嘅都係睇住廚師,用佢好專業嘅都刀工去切開隻虎蝦再釀鹹蛋黃入去。真係超吸引!

用佢好專業嘅都刀工去切開隻虎蝦再釀鹹蛋黃入去。真係超吸引!
2022-08-25 34 浏览
一直都知道喺尖沙咀有間好出名嘅日式鐵板燒!呢排終於有時間book位去食😍,好彩都唔算好難book,而且侍應嘅態度好好,勁快就安排到時間俾我!呢樣嘢非常讚!🌟鐵板賴尿蝦。賴尿蝦非常大隻。食落口有好重嘅牛油味同濃郁嘅賴尿蝦味。味道非常豐富。廚師煮到啱啱好。賴尿蝦肉質非常爽口彈牙。呢個真係完全食得出廚師嘅功架!👍🌟黃金海虎蝦。 虎蝦非常大隻,而且成隻蝦連蝦頭都係鋪滿左鹹蛋黃。成道菜有勁濃郁嘅鹹蛋黃味,但絕對冇搶咗虎蝦嘅味道。兩樣野夾埋一齊食真係好正!🌟A5佐賀和牛。睇住廚師👨‍🍳拎住塊好多雪花嘅和牛出嚟,再喺我面前煎。煎緊嘅時候已經聞到好香噴噴嘅味道。食落口啖啖肉,而且絕對有入口即溶嘅感覺!而且牛肉嘅味道好岀。呢個真係會食唔停口!🌟櫻花蝦高菜漬炒飯。材料好豐富。有勁多嘅櫻花蝦同蔬菜漬,加埋蛋一齊炒。味道超鮮甜。飯炒得非常乾身,連咁多嘅配料一齊食。真係超好味😋

呢個真係完全食得出廚師嘅功架!👍

2022-08-24 44 浏览
今日約咗friend去尖沙咀行街同食飯,好鍾意食日本嘢俾我哋,今次揀咗間係海防道嘅鐵板燒餐廳。好少食鐵板燒嘅我真係好期待☺️☺️🐟黃金銀鱈魚,賣相好靚!銀鱈魚味道鮮甜,口感彈牙。加埋濃味嘅鹹蛋黃鋪喺面。兩樣嘢加埋嘅味道好夾!超級好食😋🐠辣汁魔鬼魚,廚師用錫紙包住嚟燒,咁樣可以有效咁鎖住肉汁係魚肉嘅入邊。再加埋辣汁一齊燒。味道有少少辣,魚味非常濃郁鮮甜。加埋蔥同蒜蓉一齊食。非常惹味!🥩A5佐賀和牛,廚師煮到啱啱好,肉質非常淋。外層煎到少少燶,入面就非常Juicy。牛肉味非常濃郁,一啲膻味都冇!非常好食😋🦈鹽焗馬友魚,見到廚師即場喺度鹽焗!出到嚟賣相好靚。本身馬友魚嘅魚味好濃郁,只係用鹽嚟焗,就已經帶出左魚本身嘅鮮味。而且火候控制到啱啱好。唔會覺得太乾。勁好食😋我覺得食物好食已經好開心。最難得嘅就係可以睇到廚師喺面前表現精湛嘅廚藝。正!

2022-08-24 28 浏览
今日放工之後同男朋友book咗枱食日式鐵板燒!呢間餐廳位於尖沙咀海防道!位置都幾好,而且一啲都唔難搵。啱晒我呢啲路痴去食飯!去到嘅時候,覺得餐廳嘅裝修好靚好高級。而且餐具都好靚,我勁鍾意❤️。一坐低當然要叫咗杯啤酒先,去慰勞我哋辛勞嘅一日😍😍 -鐵板賴尿蝦 - 賴尿蝦非常大隻😍睇住師傅將新鮮嘅賴尿蝦拆殼,再加調味料喺鐵板上面燒。睇到已經流晒口水。送到埋嚟嘅時候,已經忍唔住即刻放入口!牛油嘅味道令到賴尿蝦嘅鮮味更突出。味道超正!-日本銀杏 - 師傅話呢個係時令必食嘅菜式之一😍一食落口,銀杏嘅味道非常鮮甜,而且冇苦澀味。口感清爽。又係超正!-黃金海虎蝦 - 虎蝦非常新鮮,睇住師傅將虎蝦一節一節咁切開,然後釀入勁多嘅鹹蛋黃。食落口,成隻蝦都係充斥着鹹蛋黃同蝦嘅鮮味。真係勁好味😋一隻絕對唔夠我食🤣🤣-辣汁魔鬼魚-真係冇諗過食鐵板燒都可以食到魔鬼魚,呢一度嘅魔鬼魚分量十足,而且魚肉非常滑!因為呢度嘅秘製辣汁,非常惹味出色!

-鐵板賴尿蝦 -

-日本銀杏 -

-黃金海虎蝦 -

-辣汁魔鬼魚-
一個傳統師傅傳統鐵板燒的日式鐵板燒店師傅選材一定要新鮮烹調手勢純熟而且同客人有互動分享美食之道資深鐵板燒師傅,有20多年經驗,曾在不同日本鐵板燒主理過。今日就由他發板,有龍蝦,鮑魚,和牛,魚,仲有個款小食….好豐富好好味好飽這一晚鐵板燒令我聯想起小時候父母帶我去水車屋的感覺。呢度不花考,實實在在,充滿親切感的日本鐵板燒店。訂咗可以去OpenRice @openrice_hk 📍尖沙咀海防道38號中達大廈7樓訂座電話:25050008
一個傳統師傅傳統鐵板燒的日式鐵板燒店
師傅選材一定要新鮮
烹調手勢純熟
而且同客人有互動
分享美食之道

好豐富好好味好飽

這一晚鐵板燒令我聯想起小時候父母帶我去水車屋的感覺。
呢度不花考,實實在在,充滿親切感的日本鐵板燒店。

訂咗可以去OpenRice
@openrice_hk