2021-10-17 78 浏览
讚1.份量真係好大大大2.米線煮得幾爽滑;試左章魚丸果種汁而唔係平時既肉燥,又幾唔錯噃,有好香既木魚味3.環境好靚下,舊式裝修好用心部署彈1.豬扒份量真係好大,但呢間既味道比唔上銅鑼灣果間,豬扒鬆軟但無乜肉香,感覺上係醃鬆左

1.份量真係好大大大
3.環境好靚下,舊式裝修好用心部署

2021-10-15 2239 浏览
在長沙灣看戲後找地方吃晚餐🍽 醒來戲院🎬附近有一間我一直bookmark🔖而未曾到訪的餐廳,決定趁此機會來試試 蔥油豬扒飯 $64大阪燒豬扒飯 $64就是為了這店的🌟signature food - 蔥油豬扒飯而來!先說份量,來訪前已經知道這個份量不少的,已經在🙋🏻‍♀️下單時點了少飯,但還是滿滿的一碗🤣豬扒很大塊,大得可以把白飯完美覆蓋,目測厚度超過1cm📏,份量十足豬扒🐽有稍作醃製後再炸得金黃香脆,炸粉薄薄的但卻能把肉汁💦鎖住,吃起來外脆內嫩,肉質鬆軟腍滑又保持口感,非常好吃👍🏻 蔥油吃得出由店家調製,鹹度適中,蔥碎新鮮爽口,香氣十足,份量給得慷慨,整碗飯都鋪上滿滿的香蔥及蔥油,下飯或配豬扒一起吃絕對一流🤤 而男友點的大阪燒豬扒飯,分別在於這款在白飯跟豬扒🐷上加入製作大阪燒用的食材跟醬料:大阪燒醬汁、沙律醬、木魚絲跟紫菜碎,意想不到這個配搭也是非常有驚喜🤩,感覺更加清爽,兩款味道完全相反但各有各精彩🥳店面裝潢簡潔,儘管如此也不難發現店家在細節上花心思💕:地板鋪上80年代的小格花紋階磚♦️、懷舊風扇跟信箱📪,還有大幅的豬仔壁畫座位之間比較寬闊,部份設有高檯,燈光💡明亮,加上樓底高空間感足
在長沙灣看戲後找地方吃晚餐🍽

蔥油豬扒飯 $64
大阪燒豬扒飯 $64

座位之間比較寬闊,部份設有高檯,燈光💡明亮,加上樓底高空間感足夠,予人乾淨舒適的感覺
價錢💰來說其實並不昂貴,味道亦很好,性價比亦高,有機會要再來吃🥰
2021-08-07
2021-10-10 79 浏览
今日黎到長沙灣試下近排好人氣既台式豬飯店舖頭細細,但裝修精緻,有唔少打卡位餐單主菜主要有11款,另外可加野飲同小食。前菜▶️凍豆腐 8.5/10 賣相已經好吸引。有擺盤,又有香味!有d期待😋😋但係好驚期待太多,失望越多。通常凍豆腐都會無咩味道收場😅又或者豆腐質感唔夠好😥連百福豆腐都不如😝 一spoon劏入去試試,有d實度wor😛唔錯。入口感受到豆腐嘅凍,豆嘅香,木魚嘅香,汁嘅味道同豆、木魚糅合系一齊.........唔係吹捧,食過其他豆腐嘅,絕對可以叫一叫比較下。真心推薦大大碟,CP值高小食▶️麻辣炸魚蛋 5.5/10魚蛋唔算驚艷,但係作為小食嚟講。唔膩,而且醬汁實在,麻辣得嚟,以甜作結。簡單易入口嘅一款小食。 伴菜▶️鹵水牛展 7.5/10佢有別於一般嘅做法,應該系先鹵水燉煮到牛展筋鬆肉淋。而再鹵水。上菜前再煮一下。熱氣騰騰咁呈現系你面前,送飯會感覺香甜d。接近完全唔洗咬,厚而有膠質。 主菜▶️蔥油豬扒撈粗麵 & 肉燥汁豬扒飯8.5/10蔥油拌麵可能幼麵會夾d🤣 但係d蔥油好鬼正。豬扒似台灣做法,先醃製而後輕炸。唔會太熱氣,咸香得嚟又有肉汁😁另外嗰肉燥汁濃🤘🤘唔太咸。d飯系珍珠米 👍😝😝😝豬
今日黎到長沙灣試下近排好人氣既台式豬飯店
舖頭細細,但裝修精緻,有唔少打卡位

餐單主菜主要有11款,另外可加野飲同小食。

前菜▶️凍豆腐 8.5/10

大大碟,CP值高

小食▶️麻辣炸魚蛋 5.5/10

伴菜▶️鹵水牛展 7.5/10

主菜▶️蔥油豬扒撈粗麵 & 肉燥汁豬扒飯
8.5/10

蔥油拌麵可能幼麵會夾d🤣 但係d蔥油好鬼正。豬扒似台灣做法,先醃製而後輕炸。唔會太熱氣,咸香得嚟又有肉汁😁另外嗰肉燥汁濃🤘🤘唔太咸。d飯系珍珠米 👍😝😝😝豬扒都係一樣嘅 lol

2021-10-09 51 浏览
#🐷控之選#必食豬扒飯#今日同朋友去長沙灣見到有一間餐廳個名幾得意😎😎叫炊豕店🐷應該係以食豬為主打😊知道朋友好鍾意食豬🤣🤣所以我哋就即刻衝左入去食一入到去餐廳見到個環境都幾乾淨😃😃應該都係開咗冇幾耐嘅餐廳嚟嘅☺️而且啲裝飾都幾特別同有特色😄以懷舊做主打🙌🙌我朋友一見到個餐牌就眼睛發亮🤩🤩因為有好多豬類俾佢揀😏😏我哋分別叫左:1.蔥油豬扒飯配樽裝蘋果汁(HKD$64+$10)個蔥油勁香😍勁有蔥味,而且份量又多🤨唔夠味可以更少少豉油😜可以更加升提蔥油香味🤣加埋炸到好鬆脆嘅厚豬扒一齊食☺️真係好夾😁個蘋果汁🧃唔好好甜😄正正常常2.秘製豬扒飯配肉躁汁加罐裝可樂(HKD$60+$6)個肉躁汁有好多肉醉而且夠曬入味😌😌再加埋鬆脆嘅炸厚豬扒配埋白飯一齊😃完全滿足哂肚餓嘅我🤣🤣P.S呢間餐廳啲飯量真係好多 🙃🙃🙃我建議女仔嘅話可以兩個人share有一碗😏
#🐷控之選#必食豬扒飯#

我朋友一見到個餐牌就眼睛發亮🤩🤩因為有好多豬類俾佢揀😏😏

我哋分別叫左:
1.蔥油豬扒飯配樽裝蘋果汁(HKD$64+$10)

個蘋果汁🧃唔好好甜😄正正常常

2.秘製豬扒飯配肉躁汁加罐裝可樂(HKD$60+$6)

2021-10-08
2021-10-08 37 浏览
夏日炎炎,在附近行行下突然見到這間炊豕店,外面大大隻字寫住“我們都是食豬大的”,頓覺有趣的我就和朋友走了進去。小店有十幾款主食和十幾款小食選擇,我和朋友最後各自叫了一份話梅花雕豬手粗撈+一杯檸檬+C($58+$6),一份秘制豬扒飯(咖哩汁)+熱蜂蜜柚子($64+$6)和一份滷水雞翼小食($25),總共$159。首先,話梅花雕豬手粗撈的味道幾特別,加了少許話梅和花雕,令豬手的膻味消失之餘,還有一種醇香和酸甜的感覺!可以一試!其次,秘制豬扒飯(咖哩汁)的豬扒和咖哩汁是分開了上桌的,由於沒有沾上咖哩汁,所以豬扒的脆嫩感覺依然在,客人可以隨自己的心意把咖哩汁倒在豬扒上,使豬扒不會過早就變軟。咖哩汁配豬扒的味道不錯,有少量香辣的咖哩味!但可能因為我個人極度喜歡辣味的原因,所以我覺得如果能夠再辣一點就好了!另外,滷水雞翼的味道很有台式的感覺,不會太淋太咸,有著一股獨屬於滷味的香濃的味道,很贊!最後,我很喜歡那杯熱蜂蜜柚子,不會太甜膩,反而適當甜度的蜂蜜里添了一股柚子味,令我忍不住慢慢享受。
頓覺有趣的我就和朋友走了進去。

可以一試!

2021-10-02
2021-09-30 43 浏览
今天午餐,我和朋友,共買了兩個蔥油豬扒飯外賣。吃的時候,肉比較肥,而最重要的,中間的肉是凍的,外面的粉醬又厚又硬。由於肉是凍的,我倆也不敢吃,只吃了少量白飯。唯有挨餓到放工!
今天午餐,我和朋友,共買了兩個蔥油豬扒飯外賣。
由於肉是凍的,我倆也不敢吃,只吃了少量白飯。
唯有挨餓到放工!
外卖自取
2021-09-27 44 浏览
炊豕店一直都係我既追捧既餐廳銅鑼灣 中環店 我都去過今日係九龍區收工就去左長沙灣呢間炊豕店食個晚飯長沙灣炊豕店同樣以懷舊作為主題裝飾因為上次食過大阪燒豬扒飯好食所以今次都有再叫 同樣大大塊既炸豬扒外面脆入面多汁 配埋大阪燒既醬汁同木魚碎真係好夾同好好味 真係食多次都唔會厭另外叫左兩個小食先講滷水拼盤 大人不作選擇我全部都要入面有豬耳、大腸、雞腎、雞翼同埋滷水蛋我自己就覺得佢地既滷水剛剛好食落口唔會太咸 重保存住少許鮮味呢個拼盤拎黎送白飯又得做下酒菜又得真係好百搭最後要講下另一個小食肉燥凍豆腐凍豆腐呢種冷盤我成日都會食 不過好多餐廳都會用麻醬 而佢地就用左肉燥肉醬淋係豆腐上面再加木魚絲外表美觀食落又好味 濃味既肉燥配上清淡既豆腐味道剛好互補真係一個非常好既餐前小食
炊豕店一直都係我既追捧既餐廳
銅鑼灣 中環店 我都去過
今日係九龍區收工就去左長沙灣呢間炊豕店食個晚飯

長沙灣炊豕店同樣以懷舊作為主題裝飾
因為上次食過大阪燒豬扒飯好食
所以今次都有再叫 同樣大大塊既炸豬扒

另外叫左兩個小食
先講滷水拼盤 大人不作選擇我全部都要
入面有豬耳、大腸、雞腎、雞翼同埋滷水蛋
我自己就覺得佢地既滷水剛剛好

外表美觀食落又好味
濃味既肉燥配上清淡既豆腐味道剛好互補
真係一個非常好既餐前小食
2021-09-25 50 浏览
呢一間銅鑼灣都有分店嘅炸豬扒飯餐廳,成日都見到好多人排隊,難得見到長沙灣都有分店,嗰日又冇乜人排隊就入咗去食。價錢唔算好貴,60幾蚊有咁大塊豬扒同飯,都幾抵食。首先我就嗌左個蔥油豬扒飯,豬扒真係炸得好香口,啲蔥油簡直係精粹,平時都鍾意食蔥油嘅我,呢度嘅份量係三四倍咁多!而我自己仲嗌多咗個肉燥凍豆腐,過冬豆腐配埋啲肉燥都幾好食,加埋啲木魚碎,真係會一啖接一啖咁食。而我朋友就嗌左個大阪燒豬扒飯,上面就係啲大阪燒嘅醬料包括紫菜碎沙律醬等等,冇諗過夾埋啲豬扒一齊食都好夾,豬扒炸皮唔會好厚。佢自己就點左滷水豬耳,豬耳都幾入味,都幾新鮮。

佢自己就點左滷水豬耳,豬耳都幾入味,都幾新鮮。
2021-09-18 98 浏览
今天放假,有點事要出去荔枝角那邊,弄完以後就順便吃個午餐!之前聽朋友說過這附近有家吃豬扒的挺不錯的,就借機會來吃一下!因為我剛好到了下午茶時段,就不會排隊就可以進去了,運氣挺不錯!蔥油豬扒飯(64元)豬扒飯挺快就送到來了,份量真的挺大的一份,滿滿的一大碗,豬扒非常大塊,都看不到下面的飯了,而且厚度挺不錯的!豬扒是有炸過的,所以吃起來外脆內嫩,豬扒肉汁挺多的,質素真的挺高!而這個特別的蔥油,吃起來有點像燒味店的那款,但吃起來更香,而且有加了炸蒜,所以更加香,用來配飯和豬扒都非常好下飯!炒滑蛋(10元)這個炒滑蛋的份量也挺不錯的,面對是炒到半熟的狀態,吃起來非常嫩滑,有蛋香!厚午餐肉(10元)厚午餐肉就真的挺厚的,差不多有1CM厚,吃起來非常滿足,而且有煎香的!零系可樂(6元)這個沒特別,低就是新包裝,感覺比原來的好喝!

蔥油豬扒飯(64元)

蔥油豬扒飯

炒滑蛋(10元)

炒滑蛋

厚午餐肉(10元)

厚午餐肉

零系可樂(6元)
這個沒特別,低就是新包裝,感覺比原來的好喝!

2021-09-17
炒滑蛋
厚午餐肉
2021-09-18 891 浏览
好耐之前食過佢嘅蔥油豬扒飯好深刻,今日經過長沙灣見到有新開,梗係即刻去食啦🤣🤣🤣性價比高嘅豬扒飯!!佢今次裝修比較工業風,我記得之前中環係懷舊嘅有小小分別🤣不過今次有高枱坐,好似係酒吧咁樣🤣睇番menu同中環個間都有小小分別呀!!有個新嘅胡椒豬骨湯麵😍想試下添😙秘製豬扒配胡椒豬骨湯麵 $64豬扒完全係新鮮炸,上菜仲係熱辣辣㗎!如果佢再淋多少少或者多啲肥肉會更加好食😋不過值得一提係佢嘅米線🤭米線淋硬度十分好,而且唔係普通譚仔米線,相對幼小小,好有咬口!好好食!個湯胡椒味重,如果你本身怕辣或唔太鍾意胡椒味,啱唒😆招牌蔥油豬扒飯 $64蔥油真係好鬼正!!!仲有好多添啊😍送飯一流!帶埋豬扒嘅感覺好match!!基本上每次食呢間我都一定會食,絕對係佢嘅招牌小菜!!本身夜晚唔鍾意食飯都因為佢食咗一大碗飯😩大件事🙈仲叫咗滷水拼盤 有雞翼滷蛋,大豆芽,豆卜,雞腎,豬耳,豬大腸!!好多野食呀😍好入味咼!好食😋份量好多😂🤣食起來好似繼續仲有咁樣!!

秘製豬扒配胡椒豬骨湯麵 $64

招牌蔥油豬扒飯 $64

仲叫咗滷水拼盤

2021-09-16 45 浏览
以前食過銅鑼灣店,一直都好想再食,依家知道佢喺長沙灣開咗分店,唔使過海就食到,所以就返嚟回味呢間分店坐得幾舒服,唔會話好迫,好有特色嘅設計門口已經睇得出係一間Deluxe 嘅豬扒飯店!其實價錢非常之抵食,以呢個份量嘅豬扒同質素!當然要再食返蔥油豬扒飯,海量嘅蔥油,香得來又唔會太油。豬扒嘅肉質唔會好un, 夠juicy! 而且真係好大塊,其實唔係好大食嘅人,可能淨係食塊豬扒已經夠晒飽肉燥豬扒飯呢個係第一次食,都好有驚喜,佢嘅肉燥偏甜,有大量肉燥汁,食到最後都仲會有汁,食得好爽!涼拌大豆芽$22就有咁大碗,成座山咁多嘅大豆芽,仲有啲豆豆卜,好抵食。而且味道好惹味,加上係涼拌,啱晒呢啲咁熱嘅天氣食好彩嗰日早嚟到,就唔使等位,但係到走嘅時候,已經開始有人等位,所以都係建議大家可以早啲嚟!

呢間分店坐得幾舒服,唔會話好迫,好有特色嘅設計
門口已經睇得出係一間Deluxe 嘅豬扒飯店!

其實價錢非常之抵食,以呢個份量嘅豬扒同質素!

肉燥豬扒飯

涼拌大豆芽

2021-09-14 47 浏览
由銅鑼灣食到中環 最後開到黎呢到長沙灣呢到想當年銅鑼灣店日日都要排長龍 今次黎到呢到唔洗排隊 探完熱就入得👍🏼地方唔大 坐左係高枱個邊 環境Ok但冷氣應該出左問題 見大家都好熱~填紙仔落單 今次食既都係蔥油雞扒 但轉左做撈幼麵📌蔥油豬扒 轉撈幼麵(HK$64)豬扒多汁 好夠熱 未食已經聞到香味🥰🥰相反撈幼麵就普普通通 味道淡淡的 可以加辣椒油食📌新版Coke Zero (HK$6) 味道都係舊版好未食過佢地豬扒飯既朋友真係好值得黎試一試🤗
由銅鑼灣食到中環 最後開到黎呢到長沙灣呢到

2021-09-13
蔥油豬扒撈幼麵
  • 蔥油豬扒
2021-09-08 31 浏览
日式既炸豬排我就唔係幾鐘意, 不過我就好鐘意呢間既炸豬排!!黎到梗係食佢既主打蔥油豬排, 超級超級大塊, 2個人其實都夠食!因為好想食麵, 就叫左撈粗麵, 佢既麵底都唔係HEA架, 係索晒汁唔係就咁淋上去既汁!炸豬排外皮鬆脆, 唔厚, 完全唔覺得油! 入面既豬排都好似肉汁, 好鬆軟, 唔鞋口, 係我係香港最鐘意既炸豬排因為要戒carbs, 所以就叫左個拼盤同朋友share, 佢既老水汁都好香, 唔會太咸, 雞翼又入味!仲有豬耳都係脆卜卜好好食!

仲有豬耳都係脆卜卜好好食!
2021-09-08 31 浏览
好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑之前去過銅鑼灣總店,不過成日都要排長龍,最近知道長沙灣開咗新嘅分店,就嚟試吓新店舖比總店開揚,燈光明亮,同空間更大,樓底高坐得幾舒服,同埋冷氣足,終於唔使同人逼住坐😂✅秘製豬扒撈麵我鍾意佢哋嘅炸豬扒係厚切,而且炸得金黃色非常靚。肉質結實有咬口,炸粉厚度適中,而且炸得啱啱好,做到外面脆入邊又唔會太乾,而且唔多骨,可以食到啖啖肉;撈麵揀咗幼麵,乾濕適中又彈牙,配埋秘製醬汁食落特別惹味
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅秘製豬扒撈麵
2021-09-02 37 浏览
呢間店由銅鑼灣食到黎長沙灣!但原來咁多年黎我都讀錯呢間店個名😅,原來讀「吹始」,又長知識🥸!落完單好快就上齊哂菜食得!滷水豬大腸滷得夠色水、夠入味!好味!秘製豬扒飯配肉燥汁豬扒幾大塊,炸到金黃色,炸粉唔厚,好酥脆!豬扒口感就算炸完一D都唔DRY👍。肉燥唔係肉碎,係豬腩肉!有heart!人氣蔥油豬扒飯蔥油配飯一流!由上菜到埋單只係用左半個鐘🤣,速食一餐!P.S. 呢到少飯可以減$1,幾好!👍

落完單好快就上齊哂菜食得!

滷水豬大腸
滷得夠色水、夠入味!好味!

秘製豬扒飯配肉燥汁

人氣蔥油豬扒飯
蔥油配飯一流!

由上菜到埋單只係用左半個鐘🤣,速食一餐!

P.S. 呢到少飯可以減$1,幾好!👍