2022-09-24 25 浏览
近排都係尖沙咀返工,收工時經常都會幫襯炎鳥羽居酒屋,因為食物質素好好,餐廳環境同氣氛都好舒適,所以推介一下。前菜有三款,青瓜甘荀,牛蒡,年藕片,前菜味道清新爽甜,食完特別開胃。刺身有厚切三文魚腩,北寄貝,油甘魚腩。三文魚腩味道香甜,入口油香豐富,最正就係腩位有少少脂肪,特別爽口好味。北寄貝好新鮮爽口,味道清甜,肉質爽口彈牙,鮮味十足。油甘魚腩最美味,入口魚香味十足,味道極之鮮甜,用嚟做剌新真係正,口感同味道都好掂。燒番薯,細細粒嘅番薯燒到好香,一口一件,番薯味香甜。燒茄子入口一絲絲,茄子味香濃。加上日式調味特別香口惹味。燒銀雪魚,魚皮燒到卜卜脆,魚肉嫩滑多汁,加上少少焦香,特別香口惹味。燒牛舌係我最愛,牛舌厚身好有口感,肉質爽口彈牙,牛肉味突出。加上醃得好入味,味道香濃多汁。真係好好味。燒雞全翼,雞皮燒到金黃色,入口雞肉香嫩多肉汁,最正就係有少少雞油,味道特別香。天婦羅 烏冬,天婦羅唔會太油膩,最緊要D粉漿唔厚,岩岩好,天婦羅蝦炸到皮脆肉質鮮嫩,爽口鮮甜,值得一讚。食串燒一定要點返杯啤酒,真係好正,收工又可以放鬆一下心情。
刺身有厚切三文魚腩,北寄貝,油甘魚腩。
北寄貝好新鮮爽口,味道清甜,肉質爽口彈牙,鮮味十足。
燒番薯,細細粒嘅番薯燒到好香,一口一件,番薯味香甜。
燒茄子入口一絲絲,茄子味香濃。加上日式調味特別香口惹味。
食串燒一定要點返杯啤酒,真係好正,收工又可以放鬆一下心情。

2022-09-19 28 浏览
尖沙咀指疫情後人流少咗,加拿分道同加連威老道地舖有部份執咗,好在餐廳食肆仲有得選擇。厚福街有一棟商廈,有間日本餐廳主打sake, 串燒,sashimi 同熟食都應有盡有。sake 純米酒好齊全,有鳥海山,北秋田,大嶺等。大部份都有by glass or by bottle,價錢相宜。佐酒小食當然要有串燒牛舌,雞頸肉,明太子卷蛋。egg roll 好美味,暖粒粒,明太子從卷蛋中心位置爆滿。牛舌都好厚肉,完全冇渣。油金魚,三文魚腩,赤貝sashimi都令立立。新鮮嘅三文魚腩算厚切。冷烏冬要recommend,烏冬煙靭有趙口,配埋鵪鶉蛋滑嘟嘟。

2022-09-15 23 浏览
朋友話上星期同事帶佢嚟呢間餐廳試過唔錯,今日要我陪佢再嚟~見到牆身放滿時令推介,心大心細諗緊食咩時店員推介日本兵庫縣生蠔做緊3送1,仲可以試2隻刺身2隻燒,都幾抵喎~ 呢款刺身蠔入口清爽,散發微甜。用燒嘅方法又散發另一種香氣,蠔肉稍為收水變得更挺實,加上酸汁,蠔肉嘅鮮甜味又到咗另一層次~上次去另一餐廳想食活赤貝食唔到,呢度今日剛好有貨即落order,活赤貝上枱非常精緻,入口爽脆,正~嚟呢度必試串燒,白鱔燒得外皮香脆,魚肉依然嫩滑鮮甜~ 明太子雞翼漲卜卜,塞得飽滿!微辣嘅明太子同滑嘟嘟雞肉入口香口又開胃,讚!豚肉荔枝卷入口有香濃肉味,荔枝多汁平衡熱氣及油膩感,係一個唔錯嘅選擇!食食下見到勁多人點雞肉捧(自家製),忍唔住又點一份~雞肉口感結實又有肉汁,點睛之處當然係靚靚蛋黃同醬汁!蛋黃又香又滑,賣相又靚,難怪咁多人點!最後食返個鵝肝帶子炒飯,米飯粒粒分明又挺身,每口都食到鵝肝香味但唔會太漏,呢個價錢真係值回票價!今晚客人都幾多,到達時只剩下吧枱位,但原來又唔錯喎,見到師傅製作食物過程順便睇下邊樣吸晴又點嚟試下~而且抽油煙系統真心唔錯,坐咗成餐飯都唔覺有咩油煙味,食物上枱速度又快,仲有勁多款
朋友話上星期同事帶佢嚟呢間餐廳試過唔錯,今日要我陪佢再嚟~

今晚客人都幾多,到達時只剩下吧枱位,但原來又唔錯喎,見到師傅製作食物過程順便睇下邊樣吸晴又點嚟試下~而且抽油煙系統真心唔錯,坐咗成餐飯都唔覺有咩油煙味,食物上枱速度又快,仲有勁多款串燒揀,每款都燒得靚靚,鎖住肉汁唔會乾!真係送酒一流~唔飲酒嘅可以叫返杯津輕完熟蘋果汁,清甜得嚟散發日本生果獨有香氣,超好飲!

~
2022-09-15
用餐时段
2022-09-14 32 浏览
一坐底餐廳仲準備咗每人一碟前菜🥰前菜係由三款小食組成,分別有蒜頭、茄子、紅蘿蔔同青瓜🤩賣相真係夠哂誠意👍🏻🥢北寄貝(4片)$38北寄貝食落好爽口,唔會食落口要花時間去咬好耐🙌🏻 而且味道甘甜、肉質肥厚、口感極佳~~🥢荔枝䐁肉卷 $32薄片嘅豬肉包裹著去核清甜嘅荔枝,呢個組合真係好刺激味蕾😚😚 豬肉口感扎實,荔枝又夠晒Juicy,可以一解油膩感😆😆真係滿分☺️☺️🥢紫菜魷魚鬚天婦羅 $68呢個天婦羅裏面係包住左一條條嘅魷魚鬚😍😍外層嘅炸皮仲鋪滿左和風紫菜粉😚😚超惹味~~🥢燒飯團(三文魚)$38飯團烤到內裡同外裡都一樣咁香脆,好似食緊米餅咁🥺飯粒仲係粒粒分明😝🥢黑䐁肉野菜炒烏冬 $98呢碟烏冬真係好抵食,份量足夠又唔太貴😋😋仲要好多料~~冬菇椰菜豚肉樣樣齊🙈🙈 一嚟到已經出晒煙,真係熱辣辣,夠晒鑊氣!!🥢日本A4和牛 $168呢個A4和牛串肉質都有返咁上下,因為佢係黎自日本來貨😌咬落口真係入口即化🥰🥰口感好豐富🤪🍶烏龍茶烧酎 $58
🥢北寄貝(4片)$38

🥢荔枝䐁肉卷 $32

🥢紫菜魷魚鬚天婦羅 $68

🥢燒飯團(三文魚)$38

🥢黑䐁肉野菜炒烏冬 $98

🥢日本A4和牛 $168

🍶烏龍茶烧酎 $58
2022-09-14 32 浏览
一向都對🎐日式串燒居酒屋🎎情有獨鍾, 喺尖沙咀厚福街呢間樓上嘅🏮居酒屋雖然隱蔽但係CP值極高👍🏻餐廳嘅裝修以木系水泥為主,🎐簡約得嚟環境望落非常舒適,今次我坐bar枱位置仲可以望住師傅燒物🍢同開魚🐟值得一讚係雖然呢到主要食串燒但係個通風抽氣系統做得好好,舖頭完全係冇油煙味,食完走嗰時個身都唔會一陣燒烤味🔥每位客人一坐低都有碟前菜 $20/位 有醃漬蒜粒🧄鰹魚汁茄子🍆同埋青瓜紅蘿蔔醮麵豉醬,好開胃🍣油甘魚刺身 $78一碟4片,魚生好新鮮,厚度亦岩岩好,冇筋魚脂味重🍗月見雞肉棒 $48個人推薦呢個必食嘅月見雞肉棒,真係超好食,每口啖啖肉非常juicy, 個醬油甜甜地要加埋隻日本生蛋黃味道濃郁🤤 🍖鹽燒雞翼 $32一串兩隻開邊,雞皮燒到脆口但仍保留到肉汁🍖明太子雞翼 $28同樣雞皮燒得乾身,入面包住好多明太子脹卜卜,明太子有少少辣辣地加埋啲雞油好惹味🐔雞皮 $28餸酒必點, 燒到勁脆,成串都好酥脆,好香口,雞油味豐富🍢露筍豬肉卷 $38露荀用左露荀苗,唔會有筋又夠甜👍🏻用薄豬肉片卷住一齊食口感清爽🍒荔枝豚肉卷 $32一串3粒, 中間包住成粒荔枝肉,一咬落去勁多果汁🤭 甜甜地酸酸地中和晒豬肉嘅
每位客人一坐低都有碟前菜 $20/位
有醃漬蒜粒🧄鰹魚汁茄子🍆同埋青瓜紅蘿蔔醮麵豉醬,好開胃

🍣油甘魚刺身 $78
一碟4片,魚生好新鮮,厚度亦岩岩好,冇筋魚脂味重

🍗月見雞肉棒 $48

🍖鹽燒雞翼 $32
一串兩隻開邊,雞皮燒到脆口但仍保留到肉汁

🍖明太子雞翼 $28
🐔雞皮 $28
餸酒必點, 燒到勁脆,成串都好酥脆,好香口,雞油味豐富

🍢露筍豬肉卷 $38

🍒荔枝豚肉卷 $32
一串3粒, 中間包住成粒荔枝肉,一咬落去勁多果汁🤭 甜甜地酸酸地中和晒豬肉嘅油脂

🥩五花腩 $32
兩塊厚切3層肉,肉質軟淋肥瘦均勻,有咬口又唔會靭

🐟浦燒鰻魚 $48
個浦汁咸咗少少甜咗少少,但個魚好食冇腥味仲要一條骨刺都冇啖啖肉

🥠燒豆腐 $22
本身鍾意食油揚所以叫咗呢個嚟試,點知呢個仲好食過油揚😆 有啲似食緊潮州炸豆腐嘅感覺,外乾內濕濕有水份,外面有木魚乾提鮮,加埋燒汁一流

🍘日本芝士年糕 $28
亦係必點嘅,係我食過燒得最好嘅一塊😳 個糯米滋外皮燒到金黃色脆口但係又keep住煙韌有咬口,一咬開中間嘅芝士仲係流心有拉絲,熱辣辣真係好正,朋友本身話唔食最後仲爭住食🤡

🍺 Sapporo $42/ 330ml
🍹 津輕蘋果汁 $36

食咗咁多嘢仲食埋刺身飲埋酒最後都加埋一只係$6xx 🥳 重點係每樣野師傅都好用心去燒,位置仲喺尖沙咀嚟講,真心 好❕抵❗️食‼️

2022-09-13
  • 明太子雞翼
  • 月見雞肉棒
  • 芝士年糕
  • 荔枝豚肉串
尖沙咀厚福街出名係一條食店林立嘅搵食地方💯呢間係炎島羽就係朋友介紹既,即刻book位試吓😍係一間日本居酒屋!重點係串燒真係好期待!上到嚟門口,覺得環境氣氛好好🏮入座後店員首先會遞上一份開胃前菜每人($20),有青瓜、茄子、香蒜。分別都配有唔同醬汁有大醬,辣汁!朋友推介嘅食物必食之一串燒,我哋點左幾款試吓:⭐️雞肉棒雞肉嫩身加埋無菌蛋一齊食蛋香味好濃郁味道好出色😋雞腎⭐️牛舌厚切⭐️兩款都燒得爽口彈牙,而且調味剛剛好十分惹味!⭐️甜蝦刺身我喜歡食刺身,點左甜蝦試吓🙈甜蝦嚟講份量比較大隻,而且仲好鮮甜。⭐️牛肉稻庭鳥冬牛肉非常嫩滑,烏冬口感順滑好鍾意個湯底!⭐️鵝肝炒飯店員推介👍遞上枱味道已經香氣撲鼻,抄飯粒粒分明,加上鵝肝嘅油脂香味,食落口感好豐富而且好香口💯津輕蘋果汁⭐️味道好香甜,甜而不膩夏天好適合飲!

上到嚟門口,覺得環境氣氛好好🏮

朋友推介嘅食物必食之一串燒,我哋點左幾款試吓:
⭐️雞肉棒
雞肉嫩身加埋無菌蛋一齊食蛋香味好濃郁味道好出色😋

⭐️甜蝦刺身

⭐️牛肉稻庭鳥冬
牛肉非常嫩滑,烏冬口感順滑好鍾意個湯底!

⭐️鵝肝炒飯

津輕蘋果汁⭐️
味道好香甜,甜而不膩夏天好適合飲!

2022-09-10 38 浏览
居酒屋黎講,尖沙咀都有幾多選擇,今日約咗朋友去咗厚福街樓上餐廳,炎鳥羽。是日推薦生蠔,超大隻,好似手掌咁大,味道亦都好新鮮,好想再encore!!!仲嗌左一條池魚,餐廳唔係用切片上,今次用咗切粒,但覺得幾重薑味,反而食唔到條魚嘅鮮味。仲嗌咗朋友好想食嘅雞肉棒,因為唔係間間居酒屋都有,味道都OK最值得推介,一定係牛舌,厚切牛舌口感好足夠但又唔會靭。至於其他食物就正常水準,餐廳座位不多,如果想食,一定要記得提早預約。

最值得推介,一定係牛舌,厚切牛舌口感好足夠但又唔會靭。

2022-09-10 32 浏览
尖沙咀真係好多嘢食,尤其是厚福街,成條街都係嘢食,行到最尾仲有一棟大廈,全橦都係圍繞着食食食食食今日好想食串燒,最終揀咗呢間超高質嘅居酒屋,座位夠晒闊落,坐得非常舒服,最值得一讚嘅就係全部食物都係剛剛燒起熱辣辣食材又夠新鮮嚟到居酒屋梗係要叫返兩杯有酒精嘅飲料嘆一嘆😋一坐低職員就會送上前菜,共有三款漬物,味增醬點青瓜蘿蔔,好爽口,另一款就係牛蒡醬油漬,三款小食到精緻而美味叫咗個一人餐,入面有三款肉類嘅串燒,我最鍾意食嘅當然係明太子雞翼,中間釀咗好多明太子入去,入面沒有骨,入口有少少辣,啖啖肉一人前仲有刺身有三款,三文魚,北寄貝,劍魚腩,師傅係即叫即切嘅刺身,好新鮮又夠冰凍,有一定嘅厚度,又有口感,必點嘅三文魚好重油脂咁二劍魚腩同樣充滿魚油嘅香味嫩滑厚實,又夠雪白不得不提嘅當然係牛舌,牛舌係厚切,所以特別有口感,食落又爽口,燒得夠哂香三文魚腩刺身$68,三文魚腩脂肪非常平均夠晒肥美又新鮮仲要係厚切,真係食到舔舔脷最重要梗係叫番杯啤酒,同朋友一人叫咗一杯,串燒同啤酒非常配合,啤酒夠晒凍飲一啖,透心涼天婦羅拼烏冬,烏冬夠晒爽口彈牙湯底仲熱辣辣味道夠晒清淡,上面仲放有啲蔥花天婦羅入面有炸番薯🍠炸

嚟到居酒屋梗係要叫返兩杯有酒精嘅飲料

最重要梗係叫番杯啤酒,
天婦羅入面有炸番薯🍠炸蝦,炸南瓜,炸粉做到常薄,金黃酥脆,完全沒有油益味,做到甘甜鮮味,而且蔬菜又能夠保持濕潤同香氣,🦐嘅size仲好大隻,又夠爽口,能夠做到不油膩,又香脆,師傅有一定嘅水準

2022-09-08 35 浏览
一大班人去居酒屋,總有人飲酒有人唔飲,再加埋一人一串豪氣咁食,分分鐘要食到飽係天價。 今晚帶朋友黎我既愛店,酒肉都冇客氣地狂點,最後每人都係幾百落樓,大家都食到lam lam脷話要再黎。牛舌芯 ($68) 外貌好似厚切午餐肉咁澎湃,爽口彈牙其實係基本,最難得係一咬落去肉汁就爆出黎,感受到僅僅熟就即時上菜嗰種精準,係好高質嘅牛舌芯。西京銀鱈魚 ($68) 新鮮彈牙有肉汁,魚皮燒得脆又入味,食完忍唔住即時encore左一round。鵝肝多士 ($68) 同想像中一樣咁香口,表面酥脆,鵝肝甘香,比平時西餐食到既更加好味靚料。清酒煮蜆 ($88) 調味做得好好,酒味唔會好搶,就咁飲埋個湯都唔會好咸,蜆肉粒粒飽滿鮮甜,最後飲埋個蜆湯好圓滿。日本黑梅貝煮 ($98) 非常大鄉里地以為係用黑梅煮螺,仲心諗點解唔係好覺酸,原來係黑梅貝先岩。 黑梅貝好入味,彈牙得黎帶少少軟糯,個尾有少少好似肝咁既甘香,食得出係心機之作。三文魚腩 ($68) 新鮮厚切,如果可以再肥d就更好。銀鱈魚乾 ($38)一直係我心入面既排名都比雞泡魚乾低,但一食之下改變左我既睇法。 銀鱈魚乾有咁上下厚度,雙層口感特別香脆,唔會有乾

三文魚腩 ($68) 新鮮厚切,如果可以再肥d就更好。

銀鱈魚乾 ($38)一直係我心入面既排名都比雞泡魚乾低,但一食之下改變左我既睇法。 銀鱈魚乾有咁上下厚度,雙層口感特別香脆,唔會有乾既感覺,仲有魚味,感覺幾健康。

明太子雞翼 ($28)性價比好高,一咬落去就爆哂肉汁,明太子少少辣,餡同肉既比例岩岩好,就係燒得好到連雞翼尖都不捨咁食得好乾淨。
2022-09-06 533 浏览
炎鳥羽可以話係我人生食過最多次嘅餐廳,大大話話起碼有三十幾次,咁揀飲擇食嘅年紀都做到熟客,證明有返咁上下料到。兵庫縣生蠔 ($58)買三送一有驚喜,首先比一般日本蠔大隻厚身,味道都好濃郁,唔係得個甜字或者淡口嗰種,係有層次嘅鮮甜蠔味,唔重海水或礦物金屬味,餘味好清,唔加酸汁都可以,媲美蠔吧外國蠔水準。海膽天婦羅 ($108)係我每次必點,完全唔怕太熟會嘥咗鮮甜嘅海膽,炸得香脆得黎火候啱啱好,只係比刺身紮實少少。 脆漿好薄,紫蘇葉超級香,但唔會太搶味,海膽嘅質感同鮮甜味依然好突出,比起就咁生食更高層次。火炙左口魚邊 ($128)份量多到食得好爽。 油脂甘香就不在話下,大量細蔥同酸汁、燒得尤其香口嘅左口魚邊,真係食到好感動。雞肉棒 ($48)正常發揮,雞肉燒得好香口,重點當然係蛋黃好濃郁有蛋味。芝士年糕 ($28)千萬唔好受到放題嘅陰影影響,雖然佢平又飽肚,但真係飽到想嘔都會想加返個。 年糕表面燒得好脆,夾心味道有啲似cream cheese,係好有深度嘅芝士味,配埋香口嘅紫菜好啱餸酒。紫菜魷魚鬚天婦羅 ($68)黑黑地望落唔算好開胃,但食落脆口好香紫菜味,每條都炸到直筆甩幾有心思,問店員

紫菜魷魚鬚天婦羅 ($68)黑黑地望落唔算好開胃,但食落脆口好香紫菜味,每條都炸到直筆甩幾有心思,問店員拎埋沙律醬好完美。

最難得嘅係呢度唔係單純叫到貴一貴嘅居酒屋,午市套餐一百有找,加廿蚊就食到三串高質嘅串燒,所以其實我係午市常客,但每次帶朋友同屋企人嚟佢地都讚不絕口。 有時錢就拎咗出嚟,想豪食都有機會買難受,想用得其所、合埋眼叫都好食,我懶,我會再嚟。
2022-08-28 52 浏览
今日黎到厚福街食串燒,依間店舖比較細,不過座位都唔會好迫,坐得都算舒服,服務都好唔錯。同朋友叫左以下幾款串燒同埋小食,最後仲叫咗個飯團同埋烏冬,都好夠飽。識得一讚所有食物都係等你食左幾樣再送上,確保食既時候都熱辣辣。❤️前菜 HKD 20/head - 首先依個前菜係自動會上嘅,亦都會收費,不過同朋友都覺得味道唔錯,而且有三款,可以一開始有啲嘢食下都唔錯。❤️明太子雞翼 HKD 28 - 明太子係我嘅至愛,上枱熱辣辣,明太子釀入咗雞翼入邊,啖啖肉嘅感覺😆如果再大隻啲就更加好!❤️三文魚腩刺身 HKD 68 - 厚切三文魚腩,都算新鮮!❤️白鱔 HKD 72 - 略嫌份量有啲小,不過都幾厚,而且熱辣辣,冇得輸。❤️鹽燒雞翼 HKD 32 - 熱辣辣,夠香口。❤️日本冬菇 HKD 22 - 略嫌唔夠Juicy。❤️日本青椒仔 HKD 28 - 正常發揮。❤️海膽天婦羅 HKD 108 - 好特別嘅一款菜式,所以點咗試吓。佢應該係用紫蘇葉包住海膽來做天婦羅,紫蘇葉嘅香味加上海膽,味道好有層次,口感好特別,不過份量比較少,但我覺得值得試一次。❤️黑豚肉椰菜炒烏冬 HKD 98 - 熱辣辣上枱,烏冬炒得好夠獲氣,

❤️鹽燒雞翼 HKD 32 - 熱辣辣,夠香口。

❤️日本冬菇 HKD 22 - 略嫌唔夠Juicy。

❤️日本青椒仔 HKD 28 - 正常發揮。

❤️黑豚肉椰菜炒烏冬 HKD 98 - 熱辣辣上枱,烏冬炒得好夠獲氣,好香!

❤️三文魚燒飯團 HKD 38 - 依款略嫌三文魚比較少,不過飯都煎得夠香脆。

❤️Orion Beer 250ml HKD 38 - 啤酒配串燒一定冇得輸。
2022-08-26 50 浏览
避開了peak hour,還有買4送1優惠,所以帶了父母一齊去食lunch~好抵食呀!丼飯刺身好鮮,三色丼但有5款刺身,仲有海膽,唔錯唔錯。仲有加$20有3款串燒,款款都好食😋最後埋單大約一百蚊位,開心🥳
係網上見過人推介依間位於尖沙咀厚福街既樓上居酒屋,好似唔錯就決定黎試下啦XD餐廳空間寬敞,有唔少長枱,岩晒一大班朋友/家庭聚會裝潢風格都好有日本地道居酒屋特色,望落優雅舒適。餐牌既選擇都非常豐富,有得叫1人套餐或者散叫,散叫既話選擇包羅萬有,刺身/串燒/炸物/酒肴/海鮮/主食都有一坐低廚師已經為我地送上前菜,前菜有3碟小物,分別係蒜頭,蘿蔔等等,精緻而美味。男朋友叫左杯Orion生啤, 氣泡既比例係完美,飲落清爽,黎居酒屋果然飲啤酒先夠味道劍魚腩刺身切得非常厚,食落鮮味十足,軟嫩卻依舊帶有口感。刺身既質素不錯餐廳做緊日本生蠔優惠,買三送一!咁抵當然唔可以錯過啦,由其我地咁鍾意食生蠔XD生蠔外觀已經好吸引,顏色鮮澤而且好大隻。食落真係無失望,生蠔肉質飽滿,鮮味十足,配合少少既蔥花&蟹籽,以及餐廳獨特調配既醬汁,令味道及口感上更上一層樓!成隻手掌咁大隻呀!串燒方面分別叫左雞腎,荔枝豚肉卷,牛肋骨及白膳,每款串燒望落都十分吸引,帶點少少微焦。雞腎口感十分爽口彈牙;荔枝豚肉卷好香,荔枝汁及肉汁係口腔內同時爆發,十分享受!;牛肋骨口感嫩滑唔會un,肉汁豐富,牛味香濃;白膳十分好味,外皮煎得香脆,

餐廳空間寬敞,有唔少長枱,岩晒一大班朋友/家庭聚會

裝潢風格都好有日本地道居酒屋特色,望落優雅舒適。

劍魚腩刺身切得非常厚,食落鮮味十足,軟嫩卻依舊帶有口感。
刺身既質素不錯

成隻手掌咁大隻呀!

雞腎口感十分爽口彈牙;荔枝豚肉卷好香,荔枝汁及肉汁係口腔內同時爆發,十分享受!;牛肋骨口感嫩滑唔會un,肉汁豐富,牛味香濃;白膳十分好味,外皮煎得香脆,內裡肉質嫩滑有口感,肉汁及油脂十分豐富

炸豆腐外脆內軟,鋪落好多木耳,十分惹味。

最後我地叫左個牛肉稻庭烏冬,牛肉十分嫩滑,湯底夠濃郁,烏冬口感彈牙
食完個烏冬岩岩好夠飽~大滿足!

總結而言質素非常唔錯既一間居酒屋,環境舒適,服務良好,食物有水準,而且價錢合理!
整個用餐過程十分愉快
2022-08-19 59 浏览
今日約左朋友,去左間我地好想食好耐既餐廳前菜淺漬蔬菜三味,有菠菜、青瓜蘿蔔同牛蒡。全部都係好開胃既菜,牛蒡同青瓜好脆,而且蘿蔔同青瓜點個味增醬好夾,菠菜配麻醬都好食!三文魚刺身食到明顯油脂味,而且肉質肥美,食材新鮮勝過一切。雞肉棒係餐廳自家製既免治雞肉棒,超級正,texture好淋,配埋生蛋食簡直係享受。明太子雞翼燒得好令,而且明太子味突出每食一啖都食到呢個味。牛舌厚切佢好肥美,食落去有明顯油脂味,而且好淋,同埋佢係日式牛舌唔係我地平時食比較中式既牛脷,會有口感D!津輕蘋果汁我覺得佢算係好飲既蘋果汁,無咩水而且係果甜突出,不過市面呢家都有好多類似日本製造蘋果汁,所以無話特別驚喜。螢光魷魚韓國既生醃魷魚通常係辣d就比較濃味,呢個就比較靠近本身魷魚既鮮味~芝士年糕呢個好好味!裡面好煙un,而且芝士味突出!係出面好少食到既味道,好推薦大家叫作為甜點
今日約左朋友,去左間我地好想食好耐既餐廳

前菜

三文魚刺身
食到明顯油脂味,而且肉質肥美,食材新鮮勝過一切。

雞肉棒

明太子雞翼
燒得好令,而且明太子味突出每食一啖都食到呢個味。

牛舌厚切

• 牛舌厚切
  • 日本芝士年糕
  • 前菜
2022-08-15 676 浏览
今晚同朋友放工之後,好想食居酒屋嘅串燒美食,最好就係有酒飲,又可以傾下偈,呢間係尖沙咀厚福街嘅<炎鳥羽>,真心不錯。呢度環境唔算好大,不過由於居酒居都好受歡迎,是夜比較多客人,基本上全間餐廳坐滿,建議大家都係預先訂定枱。餐牌食物供應非常多選擇,而且價錢相當合理。前菜充滿風味,有蒜頭、青瓜、甘筍同茄子。廚師用了不同的醬汁和日本麵豉醬等,來配搭住不同的蔬菜,襯托出不同的味道,非常開胃美味。三文魚腩又厚肉又肥美,入口充滿魚油,非常好食。<荔枝豚肉卷>烤過嘅豚肉非常香口,唔會覺得好肥膩,咬落去入面嘅荔枝肉鮮甜多汁,並帶有清新甜味,同豚肉好夾。<美國安格斯牛柳>Order了五成熟的美國安格斯牛柳,肉質鮮嫩,帶有濃厚的牛肉味道,而且咬落去充滿肉汁,非常juicy美味。<日本芝士年糕>外面烤得微脆香口,而且用上紫菜包住一起來吃,咬落去啲芝士餡,好似熔岩咁爆曬出嚟,濃厚嘅芝士味道,非常好食。<日本地雞唐揚>日式炸雞用上醬油來醃製,外面炸得金黃,咬落去非常鬆脆,味道惹味又好食。<鵝肝炒飯>淡淡嘅鵝肝味同鵝肝本

餐牌食物供應非常多選擇,而且價錢相當合理。

三文魚腩又厚肉又肥美,入口充滿魚油,非常好食。

<荔枝豚肉卷>

<美國安格斯牛柳>

<日本芝士年糕>

<日本地雞唐揚>

<鵝肝炒飯>
淡淡嘅鵝肝味同鵝肝本身嘅油脂,融入去炒飯當中,令到炒飯更加美味,充滿油香。

<白桃燒酌>
酒味頗濃,入口帶有淡淡的白桃清新感,非常容易入口。

整體嚟講,我覺得呢度嘅食物質素水準都非常之高,而且價錢唔貴,好適合同朋友嚟食飯傾偈,值得一試呵!!~
  • 日本地雞唐揚
  • 日本芝士年糕