2023-08-16 14 浏览
中環九如坊新開串燒店原來係銅鑼灣店以外嘅新分店主打使用日本備長炭🔥燒鳥係用嘉美雞🐔見餐牌供應不同部位嘅燒鳥仲有燒牛、豚肉、海鮮、揚物、野菜等選擇幾多試咗幾款燒鳥之中以「熟成雞腿肉($42/串)」、「雞腳筋($32/串)」較有特色帶脆雞皮包住有肉汁嘅厚雞腿肉雞腳筋就有趙口「甘口炸嘉美雞全翼($48隻)」Jumbo size炸得外脆內仍有肉汁加上帶甜嘅醬汁確係滋味2款豚肉卷物串燒比燒牛更有特色「豚肉+麻糬($32/串)」口感煙韌「豚肉+芫茜($36/串)」夠香口野菜點咗「明太子燒淮山($32/串)」淡口淮山加咗明太子醬即時變得惹味甜品「焦糖番薯配雪糕」有$48/半份或$88/份選擇番薯本來已幾甜加上燒焦糖蓋面配雲呢拿雪糕邪惡度即時爆燈😈
中環九如坊新開串燒店
原來係銅鑼灣店以外嘅新分店
主打使用日本備長炭🔥
燒鳥係用嘉美雞🐔
見餐牌供應不同部位嘅燒鳥
仲有燒牛、豚肉、海鮮、揚物、野菜等
選擇幾多

試咗幾款燒鳥之中
帶脆雞皮包住有肉汁嘅厚雞腿肉
雞腳筋就有趙口
「甘口炸嘉美雞全翼($48隻)」
Jumbo size炸得外脆內仍有肉汁

豚肉麻糬卷
鹽燒牛舌芯
黑松露帶子燒
雞肝醬多士

野菜點咗「明太子燒淮山($32/串)」
淡口淮山加咗明太子醬即時變得惹味
甜品「焦糖番薯配雪糕」
有$48/半份或$88/份選擇
番薯本來已幾甜
加上燒焦糖蓋面
配雲呢拿雪糕邪惡度即時爆燈😈
焦糖番薯配雪糕(半份)
炭火地雞係中環九如坊開咗分店,橫街小巷中嘅一間日式串燒店,店內採用備長炭燒,有齊各款特色串燒。免治雞肉棒| $38造型超可愛,雞肉棒仲附上月見,入口肉質嫩滑,值得一讚。味醂魚乾|$48居酒屋必點系列,微暖嘅味醂魚乾,點上沙律醬一齊食,送酒一流。明太子燒淮山|$32好特別嘅一款串燒,淮山燒得爽口,燒得透熟,加上特別嘅明太子醬鋪滿淮山,好食。甘口嘉美雞全翼|$48雞全翼燒得外皮金黃好香脆,而內裏雞肉都仍然保持肉汁,一人一隻大滿足。親子丼|$58親子丼,仲附上一碗日式湯,親子丼雞肉同埋蛋嘅比例做得好好,唔使再特別落調味料都已經好好食。豚肉鵪鶉蛋卷|$38鵪鶉蛋,蛋味香濃,豚肉包住鵪鶉蛋令到鵪鶉蛋吸滿咗豚肉汁,好味嘅呢。牛舌蔥卷(附月見)|$48牛舌爽口再加上有蔥卷成細細卷,賣相精緻,沾上月見汁,更加可口。煙燻雞火腿他他|$88煙燻雞火腿他他同埋蛋汁一齊攪拌,再以薄脆紫菜包上,煙熏味濃郁,口感都唔錯。味噌松板豬|$34松阪豬肉質爽口彈牙,炭燒過後令到松阪豬串燒更加香,係好好食嘅串燒之一。

免治雞肉棒| $38
免治雞肉棒

造型超可愛,雞肉棒仲附上月見,入口肉質嫩滑,值得一讚。

味醂魚乾|$48
味醂魚乾

明太子燒淮山|$32
明太子燒淮山

甘口嘉美雞全翼|$48

親子丼|$58

豚肉鵪鶉蛋卷|$38

牛舌蔥卷(附月見)|$48
牛舌蔥卷(附月見)

煙燻雞火腿他他|$88

免治雞肉棒
味醂魚乾
明太子燒淮山
親子丼
牛舌蔥卷(附月見)
煙燻雞火腿他他
味噌松板豬
  • 牛舌蔥卷
餐廳餐牌寫明串燒主打用日本備長炭燒同靚食材嘅炭火地雞 價位比一般串燒店略高 睇番飲品同甜品其實價位同坊間差不多 就明白串燒嘅成本真係較高而價位較高 爭取做串燒界天花板🤤🤤🤤 而非專業串燒foodie都真係覺得各款串燒s都好好食同配搭好新鮮 味道有驚喜 同朋友一路飲野一路一串串食係幾好feel💁🏻‍♀️ 都係照樣介紹最驚喜幾款😆🍖豚肉麻糬卷($32)🍗豚肉鵪鶉蛋卷($38)🥙豚肉牛油果卷($38)豚肉一定要擺先 呢三連擊都係創意之選 從來冇食過呢個配搭 原本都係抱住試伏心態食 但食完係好驚喜 係最想encore嘅串燒 其中我最鍾意嘅係豚肉牛油果 肉包住牛油果一齊食有種抵消油膩嘅感覺 而且牛油果係出到味大舊 唔會得個樣 令味道同口感都好豐富🤤🤤🍗免治雞肉棒($38)食串燒一定要食呢個 而且同坊間價錢差不多 再尤其我係蛋漿愛好者 大大串 啲肉非常充實夠厚 外層燒到脆脆地 點埋蛋漿食可以話係我最享受串燒嘅時刻🤤🤤🍢味醂魚乾($48)最想讚係首先係個份量 平時食居酒屋個啲魚乾通常得幾條 但呢度有十幾條好完整 除左份量多之外都燒得好有口感之餘又唔會韌到𡁻唔爛 再加上沙律醬放題超大兜 岩曬我呢啲有沙律

🍖豚肉麻糬卷($32)

🍗豚肉鵪鶉蛋卷($38)
🥙豚肉牛油果卷($38)

🍗免治雞肉棒($38)

🍢味醂魚乾($48)

最想讚係首先係個份量 平時食居酒屋個啲魚乾通常得幾條 但呢度有十幾條好完整 除左份量多之外都燒得好有口感之餘又唔會韌到𡁻唔爛 再加上沙律醬放題超大兜 岩曬我呢啲有沙律醬毒癮嘅人 (平時要叫人再比🫣)

🥩鹽燒牛舌芯($58)
🥓鹽燒A4和牛三角腩($68)
牛牛就一齊講 我覺得牛嘅質素兩樣都水準之上 但由於炭火地雞嘅豚肉串燒太有創意同心思 相比起我會推介試豚肉嘅串燒多啲 🤭🤭

🍲濃香雞湯素面($58)

份量尚可 作為食完串燒嘅澱粉都勉強夠兩個人分 最好再飽一飽肚 不過其實食串燒都真係夠飽 有啲滑蛋喺面 同平時雞湯唔同 湯同蛋都有啲燒雞翼味 我鍾意清淡係幾鍾意種清清地嘅感覺 但較重口味嘅朋友可能會嫌淡😯

🥠芝士年糕($48)

🍨焦糖蕃薯配雪糕全份($88)

甜品都係非常特別 我覺得炭火地雞最大賣點就係好多坊間冇嘅野 芝士年糕大粒外脆內流心芝士高質 講講少見啲嘅焦糖蕃薯 細食可以揀半份蕃薯 蕃薯原本都夠曬甜 焦糖面同雪糕主要加左口感雙重衝擊 係個非常飽肚嘅甜品🤭🤭

🍹菠蘿靑檸梳打($38)
🍸菠蘿冰乳酸($38)

飲品非常大杯(如圖)而且啲料清清楚楚睇到曬 一粒粒菠蘿同青檸 價錢合理 份量夠飲足一餐 飲下食下傾下 就係食串燒嘅feel😎
2023-08-06 355 浏览
我好鍾意約朋友食串燒㗎😙 可以飲下酒食下唔同嘅串燒,一齊傾吓偈,真係咩煩惱都冇晒😌 呢間中環九如坊嘅炭火地雞就係一個唔錯嘅選擇😎 呢度環境又新又夠闊落,枱同枱之間唔會好迫,咁就可以暢所欲言啦🤪 而且服務都非常好呢🥰🌟雞肉類🍢雞軟骨 $30🍢雞腎 $36🍢雞翼 $58(2串)三款都好好食,雞腎燒完唔會縮到一細舊,仲保留juicy口感👍 而雞翼真係燒得好香,好正😎🌟豚肉類🍢味噌松阪豬 $34🍢豚肉麻糬卷 $32🍢豚肉紫蘇卷 $34非常滿意啊🤩 味噌松阪豬口感又爽又Juicy, 味噌醬增添左味道嘅層次,非常好食👍 豚肉紫蘇卷勁好味,因為我非常喜歡紫蘇嘅味道,所以呢個好啱我口味😃豚肉麻糬卷口感好特別,燒到軟糯嘅熱麻糬估唔到同豚肉咁夾🤩🌟牛肉類🍢牛舌蔥卷 $48🍢鹽燒牛小排 $48非常推薦牛舌蔥卷,裏面包着大量嘅蔥絲,真係勁香勁惹味😎🌟海鮮類🍢味醂魚乾 $48🍢黑松露帶子燒 $58🍢炭燒白鱔 $68勁鍾意炭燒白鱔🤩🤩 非常厚肉,炭燒過之後皮脆肉彈牙,必點👍🌟其他🍢田樂燒茄子 $32🍢雞肝醬多士 $48🍢芝士年糕 $48我哋都好鍾意芝士年糕🤩 年糕燒到軟糯好煙靭,芝士味又夠香🤤 雞肝醬多士賣相好靚

🌟雞肉類
🍢雞軟骨 $30
🍢雞腎 $36
🍢雞翼 $58(2串)

🌟豚肉類
🍢味噌松阪豬 $34
🍢豚肉麻糬卷 $32
🍢豚肉紫蘇卷 $34
豚肉麻糬卷口感好特別,燒到軟糯嘅熱麻糬估唔到同豚肉咁夾🤩

🌟牛肉類
🍢牛舌蔥卷 $48
🍢鹽燒牛小排 $48
非常推薦牛舌蔥卷,裏面包着大量嘅蔥絲,真係勁香勁惹味😎

🌟海鮮類
🍢味醂魚乾 $48
🍢黑松露帶子燒 $58
🍢炭燒白鱔 $68
勁鍾意炭燒白鱔🤩🤩 非常厚肉,炭燒過之後皮脆肉彈牙,必點👍

🌟其他
🍢田樂燒茄子 $32
🍢雞肝醬多士 $48
🍢芝士年糕 $48
我哋都好鍾意芝士年糕🤩 年糕燒到軟糯好煙靭,芝士味又夠香🤤
雞肝醬多士賣相好靚,Size剛剛好,食完一件都唔會好漏😆

🌟乳酸燒酎 $48
🌟梅酒梳打 $48
食串燒梗係唔少得飲少少酒啦😚 呢兩杯甜甜地好適合女仔女士飲🍻
2023-08-03
1K
❀ 炭火地雞 #中環 ❀❗️可能係香港最抵食嘅備長炭串燒❗️——————————————————炭火地鷄採用日本嘉美雞🐔主打備長碳高溫短火燒鳥,可以令雞肉表面焦香,肉質保持鮮嫩多汁🤤主打燒雞,有齊多個部位,包括雞肝、雞腎、雞心、甚至係提燈、雞心管、雞腳筋😆當然亦唔少得豬、牛、海鮮、蔬菜、甜品等選擇。之前品嚐過集團另一間餐廳——燒烤堂,當時已經覺得品質好高,而且非常抵食👏🏻今次呢間價格雖然高少少,但用備長炭燒,會更有炭燒香氣。除咗銅鑼灣本店,最近仲喺中環開設咗分店,餐廳環境寬敞光猛舒適,而且上菜速度都唔會太耐。.☞ 雞♥ 雞腎 $36♥ 雞心 $34♥ 雞腳筋 $32♥ 兔治雞肉棒 $38♥ 雞肝 $40♥ 提燈 $42♥ 和牛雞內卵 $68♥ 雞腿 $42♥ 雞心管 $40♥ 香脆雞皮配香蔥酸汁 $58基本上你諗得到嘅部位都有提供🤩雞腿經過炭燒後帶有獨特嘅香氣,外層香脆,肉質依然滑溜。內臟方面,雞腎、雞心夠晒爽口,雞肝略嫌有少少鞋口。另外一定要試吓佢嘅和牛雞內卵,居然將提燈當中嘅卵子取出,再用入口即溶嘅和牛包覆,第一次品嚐😚如果鍾意雞皮嘅,呢個香脆雞皮就啱晒。有一大兜炸雞皮,仲配埋香蔥酸汁
❀ 炭火地雞 #中環 ❀
♥ 雞腿 $42
♥ 雞心管 $40
♥ 香脆雞皮配香蔥酸汁 $58
基本上你諗得到嘅部位都有提供🤩
雞腿經過炭燒後帶有獨特嘅香氣,外層香脆,肉質依然滑溜。
如果鍾意雞皮嘅,呢個香脆雞皮就啱晒。有一大兜炸雞皮,仲配埋香蔥酸汁,冇咁膩更加惹味。
☞ 牛
♥ 鹽燒牛舌芯 $58
♥ 鹽燒A4和牛三角腩 $68
♥ 鹽燒牛小排 $58
♥ 牛舌蔥卷 (附月見) $48
特別推薦牛舌芯,偏厚身,啖啖肉,而且微爽又軟腍,帶點油脂香,好出色🐮
☞ 豬
♥ 豚肉麻糬卷 $32
♥ 煙燻芝士卷 $38
一向冇咁喜歡豬肉串燒,但呢兩款包住麻糬、芝士真係抵抗不了☺️
☞ 海鮮
♥ 海老卷 $48
♥ 黑松露帶子燒 $58
♥ 炭燒白鱔 $68
大推海老卷🥰表面用皮包住再燒,脆卜卜!夾住紫蘇葉,加埋爽口彈牙嘅海老,好出色嘅配搭!另外白鱔亦非常肥美。唯獨係帶子真係過熟,變得好乾硬🙈

☞ 其他
♥ 田樂燒茄子 $32
♥ 春菊水菜沙律 $68
♥ 芝士年糕 $48
♥ 焦糖蕃薯配雪糕 $48
♥ 最中餅 $38
大讚佢嘅芝士年糕裏面係包住忌廉芝士,冇平時嗰啲咁容易變硬,更加creamy👌🏻
另外焦糖番薯只係半份都非常大件,表面嘅焦糖十分香脆。唔少得夾住抹茶雪糕及紅豆蓉嘅最中餅,夾埋一齊食超滿足😍
☞ 買一送⼀Sapporo $48/2
從未見過咁抵嘅啤酒🍻$48有兩大杯Sapporo,最啱送串燒!

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 3.9/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
基本上有齊晒各式各樣嘅串燒,滿足晒各個客人嘅喜好😆而且即使用上備長炭,但價錢唔算太貴,同三五知己把酒談歡一流。
🤎 呢間炭火地雞係燒烤堂嘅姊妹店😍 質素有保證😉 平時都唔係成日過港島,今次就同媽咪一齊去試下新店啦😁🤎 入面樓底都算高,空間感強,坐得都幾舒服😌 啲擺設都好可愛🤎 Menu分咗唔同種類,睇落都幾清晰👍🏼🤎 春菊水菜沙律 $68原來日本好興用水菜來做沙律!一開始望落以為係火箭菜,但係原來唔係😆 食落都幾清新🤎 椎茸免治雞肉 $38睇到個名初頭唔知係咩🤣 原來係菇上面釀雞肉!不過都係鍾意食全條免治雞肉棒多啲🤫🤎 提燈(每隻雞只有一串) $42其實我都係嗰日先第一次聽呢個名。原來提燈係指雞的卵巢和未孵化的蛋。兩者穿喺籤子上,看起來就像是一盞提著的燈籠,因而得名。黃色蛋嘅部份比平時食嘅蛋外皮更加煙靭😳 卵巢部份食落就有啲似雞肝~🤎 熟成雞腿肉(連雞蠔肉) $42🤎 海老卷 $48,腩肉包住大蝦,腩肉既香加上蝦,好正🥰🤎 味噌松板豬 $38 🤎 鹽燒牛舌心 $58 🤎 鹽燒A4和牛三角腩 $68🤎 豚肉牛油果卷 🥑 $38牛油果勁好食😆 中和返串燒嘅油膩感🤎 煙燻芝士卷 $38🤎 雞肝醬多士(2人份) $48多士烘得好脆,除咗雞肝醬之外,上面仲有果仁增加口感☺️🤎 甘口嘉美雞全翼 $48🤎 濃香

🤎 Menu分咗唔同種類,睇落都幾清晰👍🏼
🤎 春菊水菜沙律 $68

🤎 豚肉牛油果卷 🥑 $38
牛油果勁好食😆 中和返串燒嘅油膩感
🤎 煙燻芝士卷 $38

🤎 雞肝醬多士(2人份) $48
多士烘得好脆,除咗雞肝醬之外,上面仲有果仁增加口感☺️
🤎 甘口嘉美雞全翼 $48

🤎 濃香雞湯素麵 $58 🤎 親子丼 $58
唔使驚唔夠飽,因為仲有面同埋飯可以嗌🤓 超濃雞湯🤤 親子丼嘅半熟蛋都控制得好好。嗌飯都會送一碗湯仔☺️

🤎 最中餅 $38
嚟到甜品部份,我覺得一定要嗌最中餅😍 中間夾住香濃抹茶雪糕同紅豆,重點係塊餅一啲都無淋,好香口

🤎 焦糖番薯配雪糕 🍠 $48
焦糖番薯都好正,上邊焦糖燒得好好,不過真係要個肚夠位先食得落🤣🤣

🤎 總括嚟講都係高質嘅串燒店,港島嘅朋友可以去試吓😁
2023-07-31 6 浏览
之前係銅鑼灣店食過佢地嘅燒鳥一直念念不忘,今次見到佢地係中環開左新分店,近我咁多冇理由唔去試下。冇嚟過嘅朋友可能唔知道,餐廳用左日本嘅備長炭,所以串燒會受熱更加均勻,更加能夠鎖住肉汁。香脆雞皮配香蔥酸汁 $58炸到香脆嘅雞皮,加入洋蔥和酸汁,酸酸地好開胃又唔油膩。煙燻雞火腿他他$88雞他他真係好少地方食到,因為要對品質有嚴格嘅監控先可以生食。食之前先打碎雞蛋,食落口感幼滑又有生雞肉嘅甜味。免治雞肉棒 $36外層燒到微微焦香,內層雞肉部分有嚼勁又多肉汁。提燈 $42食過燒鳥嘅朋友應該對提燈唔會陌生,其實就係輸卵管嘅部分,一隻雞都係整得一串,食落其實同雞蛋差唔多,但係比較腍身少少。日本山芋 $58山芋外層比較脆,內層口感綿密。豚肉鵪鶉蛋卷 $43用充滿油香嘅豚肉包裹住鵪鶉蛋,一啖咬開豚肉汁滲哂入鵪鶉蛋黃入面,非常滋味。親子丼 $58滑蛋加上腍身嘅雞肉粒,甜甜地襯飯一流。最中餅 $38外層脆皮加上抹茶雪糕,冰涼又消暑。炭火地雞 (中環)中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖

香脆雞皮配香蔥酸汁 $58
炸到香脆嘅雞皮,加入洋蔥和酸汁,酸酸地好開胃又唔油膩。

煙燻雞火腿他他$88

免治雞肉棒 $36
外層燒到微微焦香,內層雞肉部分有嚼勁又多肉汁。

提燈 $42

日本山芋 $58
山芋外層比較脆,內層口感綿密。

豚肉鵪鶉蛋卷 $43

親子丼 $58
滑蛋加上腍身嘅雞肉粒,甜甜地襯飯一流。

最中餅 $38
外層脆皮加上抹茶雪糕,冰涼又消暑。

炭火地雞 (中環)
中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖
2023-07-29 13 浏览
最近去咗食呢間串燒舖 聽人講幾好食 唔知正唔正呢😚👅免治雞肉棒 $38呢個唔錯 肉質幾爽彈😆👅提燈 $42第一次食提燈 知道呢個部位係幾罕有嘅 係雞嘅卵巢同埋未孵化嘅蛋組成 一咬就會爆開晒所有蛋汁 都幾特別 可以一試😍👅炭燒白鱔 $68白鱔嘅外皮燒得好脆 魚肉仲可以鎖住肉汁😋👅黑松露帶子燒 $58黑松露味幾突出🤩唔錯👅鹽燒A4和牛三角腩 $68牛肉肉質軟腍 近乎入口即溶 推薦‼️👅豚肉鵪鶉蛋卷 $38呢個好特別 豚肉入面包住鵪鶉蛋 有唔同嘅口感😛👅親子丼 $58呢個好食 佢嘅蛋好滑 同埋都幾多雞肉🥰👅濃香雞湯素麵 $58佢嘅雞湯非常之濃郁 再加咗胡椒粉 做得幾出色😙👅芝士年糕 $48👅鹽燒牛舌芯 $58👅雞腎 $36👅熟成雞腿肉 $42總括嚟講 呢間嘅串燒幾高質 大家要嚟呢度一試啊🤤😋 好味:9.01/10🤑 價錢:7.99/10🤗 服務:8.32/10😝 環境:7.89/10😚 衞生:7.98/10🤩 整體:8.74/10
最近去咗食呢間串燒舖 聽人講幾好食 唔知正唔正呢😚

😝 環境:7.89/10
😚 衞生:7.98/10
🤩 整體:8.74/10
2023-07-28 48 浏览
位於中環嘅「炭火地雞」,由門面到店內也是滿滿日系風情的木系裝潢,有如置身日本的居酒屋一樣~ 串燒店主打雞肉串燒,款式非常多而且嚴選本地三黃雞跟嘉美雞作為食材,肉質比一般冷藏雞肉更重肉味,除雞肉串燒外,仲提供前菜、牛肉、豚肉同甜品等。而店內所有串燒均使用來自日本的備長炭下單即燒,每串都帶獨特濃郁的炭烤香氣。每一枱都會放上一個調味盤,店家為客人準備左柚子胡椒、黃芥辣、一味粉、青檸跟檸檬任君選擇,好貼心❤️炭燒白鱔 $48魚皮燒得香脆,厚切而上的肥美魚肉,口感軟嫩富油香,味道鮮美。雞頸 $34雞頸肉雞味濃郁而且爽口,雞肉嫩滑,油脂分佈均勻。雞心管 $40雞心管是取雞心上方的動脈血管製成,燒烤過後口感酥脆彈牙,因為需要用許多雞的血管才能串成一支,係好珍貴嘅食材。熟成雞腿肉(連雞蠔肉) $42雞只有兩小塊雞蠔肉,背部靠近大腿部位的兩個凹槽中,雞蠔肉軟嫩且多汁,肉質有彈性,雞皮燒到薄脆香口,油香豐富但唔膩。雞腳筋 $32雞腳筋係雞腳上嘅關節處,筋腱加上軟骨,口感超爽脆。雞翼 $32雞翼外皮燒得香口帶脆,而雞肉保留非常多汁,肉質富彈性,雞味濃郁鮮美,口感柔軟。雞尾 $34粒粒雞尾都肥美飽滿,燒出黎好香

炭燒白鱔 $48

雞頸 $34
雞頸肉雞味濃郁而且爽口,雞肉嫩滑,油脂分佈均勻。

雞心管 $40
雞心管,炭燒白鱔,雞頸

熟成雞腿肉(連雞蠔肉) $42

雞腳筋 $32
雞腳筋係雞腳上嘅關節處,筋腱加上軟骨,口感超爽脆。
雞腳筋,熟成雞腿肉(連雞蠔肉)

雞翼 $32

雞尾 $34
粒粒雞尾都肥美飽滿,燒出黎好香脆,咬落好肥好厚脂肪,油份好香,超邪惡! 而且佢無怪味,可以放心大啖咁咬!

黑松露帶子燒 $58
鮮甜美味嘅帶子啖啖肉,口感嫰滑同juicy,配上黑松露,好惹味。

鹽燒A4和牛三角腩 $68
和牛三角腩口感緊緻滑順, 霜降均勻散佈在其間,口感清爽不油膩,入口即溶。

豚肉鵪鶉蛋卷 $38
燒得香脆嘅豚肉肉片包裹住鵪鶉蛋,仲配埋木魚絲、沙律醬,好滋味!

田樂燒茄子 $32
燒得軟滑香口嘅茄子,吃了一口就停唔到口,超惹味!

粟米 $28
烤過的粟米充滿焦香,粟米外邊用上牛油、海鹽、蜜糖跟薄薄一層燒烤醬,燒得香口惹味,味道甜和順喉,質感豐厚。
粟米

香脆雞皮配香蔥酸汁 $58
用上炸得香酥的雞皮粒,加入生洋蔥絲及香蔥酸汁調味,雞皮炸得金黃香口,生洋蔥絲的辛辣因酸汁而減低,開胃美味。

雞肝醬多士 (2人份) $48
香脆法包塗上雞肝醬,再灑上花生碎作為點綴,口感柔滑,花生碎令味道提升,味道醇厚甘香。

濃香雞湯素麵 $58
素麵麵質非常滑,面頭仲放左炒滑蛋,撒上少許芝麻同蔥花,吃完串燒后不妨來一碗清清味蕾。⁡

最中餅 $38
最中餅配綠抹茶雪糕及紅豆,鬆脆的最中餅,夾雜著甘澀茶香的抹茶雪糕跟香甜綿密的蜜紅豆,食完真係好滿足!

日本柚子烏龍茶 $42
味道清爽,配串燒一流!

熱柚子蜜 $28
味道清香可口,仲清熱降火😁

✨️而家仲做緊日本生啤買一送一呀!
2023-07-24
雞心管,炭燒白鱔,雞頸
雞腳筋,熟成雞腿肉(連雞蠔肉)
粟米
2023-07-27 13 浏览
之前喺銅鑼灣食過呢間串燒店,最近喺上環九如坊開咗分店,上星期就同朋友去食😋 店舖主打三黃雞同嘉美雞,仲有好多款部位,值得一試。 ❈ 小食 ❈雞肝醬多士 (2人份) $48上次試過嘅雞肝醬多士,今次再encore。雞肝醬香濃,加上花生粒口感豐富。  ❈ 燒鳥 ❈ ❍雞柳 $32/串 $58/ 2串❍雞腳筋 $32/串❍免治雞肉棒 $38/串❍熟成雞腿肉 (連雞蠔肉) $42燒鳥叫咗以上幾款,當中印象最深刻係熟成雞腿肉,雞蠔肉好嫩滑,可以點柚子胡椒一齊食,雞腳筋爽彈有嚼勁,有驚喜。 和牛雞內卵 $68和牛入面包住兩粒雞內卵,雞內卵口感同蛋黃一樣,和牛軟嫩。黑松露帶子燒 $58帶子大大隻好厚肉,上面鋪滿黑松露,食落有黑松露香味。明太子燒淮山 $32/串呢個好特別,淮山爽口鮮甜,加上鹹香嘅明太子估唔到咁夾。❈ 主食 ❈❍濃香雞湯素麵 $58❍親子丼 $58主食方面叫咗一飯一麵,細細一碗可以同朋友share。兩款之中鍾意親子丼多啲,有好多雞肉同蛋,跟飯有一碗雞湯,好清甜,撈飯食都得。 ❈ 甜品 ❈焦糖番薯配雪糕 $48/半份有半份同一份揀,番薯好軟綿,焦糖燒過脆脆地嘅口感,連埋雪糕食一冷一熱好夾

❈ 小食 ❈
雞肝醬多士 (2人份) $48

❈ 燒鳥 ❈
❍雞柳 $32/串 $58/ 2串
❍雞腳筋 $32/串
❍免治雞肉棒 $38/串
❍熟成雞腿肉 (連雞蠔肉) $42

和牛雞內卵 $68
和牛入面包住兩粒雞內卵,雞內卵口感同蛋黃一樣,和牛軟嫩。

黑松露帶子燒 $58
帶子大大隻好厚肉,上面鋪滿黑松露,食落有黑松露香味。

明太子燒淮山 $32/串
呢個好特別,淮山爽口鮮甜,加上鹹香嘅明太子估唔到咁夾。

❈ 主食 ❈
❍濃香雞湯素麵 $58
❍親子丼 $58

甜品
焦糖番薯配雪糕 $48/半份
有半份同一份揀,番薯好軟綿,焦糖燒過脆脆地嘅口感,連埋雪糕食一冷一熱好夾。

飲品
梅酒 $48
菠蘿冰乳酸 $38

2023-07-25 12 浏览
炭火地雞日式串燒店。餐廳環境闊落.可以一邊食嘢,一邊聽輕鬆嘅音樂,今次係度食嘢四個人.叫咗七款串燒. 有日本山芋.和牛.雞肉.還有薯仔沙律. 濃香雞湯素面。親子井。甜品焦糖薯仔配雪糕.賣相好睇又好味,大大杯飲品 。
2023-07-24
  • 免治雞肉棒
7點05分入座, 8點40分離座順帶一提,呢間餐廳係冇限時架咁點解我地咁趕住走呢?因為留喺餐廳入面真係貼錢買難受囉首先入到黎,已經聞到一陣up味。聽講呢間野好似開左冇幾耐,可想而知衞生情況有幾咁好。然後想落單,叫左5分鐘先有個侍應同我揮一揮手……然後不帶走一片雲彩咁去左做其他野。再過多幾分鐘佢終於施施然行番過黎拎走我地張單。我順便叫佢拎杯水,佢冷笑左一聲又行開左。我諗城門水塘距離呢度可能有d遠,所以好耐都未拎到過黎。我見到個另一個侍應經過,我又問佢想攞一杯暖水,佢居然歪嘴問我吓暖水啊?我話係呀,佢就答我冇呀,室溫水啦。咁都冇辦法,然後番黎嘅時候佢黑口黑面放低杯水,然後大力掉低碟餸,之後好假咁講句:哎喲唔好意思喎,然後行開。問你拎杯水啫,又唔係問你攞錢,唔洗咁嘅。食物質素好一般,碟碟都迷你過迷你兵團,真係好想請佢食banana。以依個價錢俾d咁嘅質素,CP值極低。再加埋咁嘅服務質素,真係華仔都想番飲杯忘情水,換佢今晚不流淚。
7點05分入座, 8點40分離座
順帶一提,呢間餐廳係冇限時架
咁點解我地咁趕住走呢?

因為留喺餐廳入面真係貼錢買難受囉

然後想落單,叫左5分鐘先有個侍應同我揮一揮手……
然後不帶走一片雲彩咁去左做其他野。

再過多幾分鐘佢終於施施然行番過黎拎走我地張單。
我順便叫佢拎杯水,佢冷笑左一聲又行開左。

我諗城門水塘距離呢度可能有d遠,所以好耐都未拎到過黎。

問你拎杯水啫,又唔係問你攞錢,唔洗咁嘅。

2023-06-23
今餐真係好正💓我地好鍾意食燒鳥,炭火地雞係少有用料靚嘅餐廳。佢地特別使用本地出產嘉美雞,而所有串燒都係喺備長炭上即燒。每款都好吸引,份量亦啱啱好,唔會太多太少。今晚嘅亮點一定係全部雞串!免治雞肉棒鬆軟、雞味濃郁,淋上自家製照燒醬汁,再配上混合左醬汁嘅日本蛋黃,好好味。另一款美味嘅菜式係提燈,呢個少有部位係雞嘅輸卵管加未受精蛋,塗上特製醬汁,烤得啱啱好。和牛雞內卵亦好特別,餐廳有唔少喺香港少見串燒揀🫶服務方面亦好出色,由踏入店家到埋單店員都好有禮貌同高效率。好適合鍾意放工後去放鬆chill下嘅大家🫶

• 免治雞肉棒
  • 雞翼
  • 提燈
  • 和牛雞內卵
  • 最中餅
  • 雞胸軟骨
2023-07-18 458 浏览
/炭火地雞🇭🇰/#sa中環篇 #sa銅鑼灣篇 ➖➖➖<食盡不同雞肉部位串燒| 中環新分店日式居酒屋> ➖➖➖呢間店第一分店位於銅鑼灣永光中心 最近係中環開左新分店 位置係九如坊前身就係燒烤堂☺️店舖主打備長炭串燒 選用三黃雞同嘉美雞有多款雞肉部位 例如: 雞心管、雞頸、雞皮、雞尾等等除左燒鳥串燒 亦有海鮮、前菜、飯麵、牛肉豚肉、野菜、沙律同甜品🍮 款式都算多選擇有選擇困難症🤣其中個人特別推薦甘口嘉美雞翼、熟成雞腿肉和牛雞內卵聽落好核突🫣不過比我想像中容易入口 有啲似提燈~ 最後係甜品 番薯好味🫶🏻記得想食最好book 位啦! 特別星期五至日順便大概講下兩次食左咩😛不過人多嘅時候食物可能要等耐d ➖➖➖🔹燒鳥🔹▪️椎茸免治雞肉 $38冬菇入面釀左雞肉😆 幾彈牙不過呢個略嫌燒耐左少少🤏 所以冬菇炭味重啲 ➖➖➖▪️熟成雞腿肉 (連雞蠔肉) $42 🌟 雞肉爽彈有咬口 而且幾厚肉建議點埋柚子胡椒更好食🫶🏻🫶🏻➖➖➖▪️雞胸軟骨 $30/1 ; $58/2串 🌟平時都好鍾意食雞軟骨卜卜脆 好好咬 仲會連住啲肉另加左啲七味粉 更惹味🥰➖➖➖🔹燒魚/海鮮🔹▪️海老卷 $48 🌟 用豚肉薄燒卷
/炭火地雞🇭🇰/
#sa中環篇 #sa銅鑼灣篇
<食盡不同雞肉部位串燒| 中環新分店日式居酒屋>
呢間店第一分店位於銅鑼灣永光中心
最近係中環開左新分店 位置係九如坊
前身就係燒烤堂☺️
店舖主打備長炭串燒 選用三黃雞同嘉美雞
有多款雞肉部位
例如: 雞心管、雞頸、雞皮、雞尾等等
除左燒鳥串燒
亦有海鮮、前菜、飯麵、牛肉豚肉、
野菜、沙律同甜品🍮
款式都算多選擇有選擇困難症🤣
其中個人特別推薦甘口嘉美雞翼、熟成雞腿肉
和牛雞內卵聽落好核突🫣
不過比我想像中容易入口 有啲似提燈~
最後係甜品 番薯好味🫶🏻

🔹前菜🔹
▪️煙燻雞肉火腿他他 $88
第二次食雞肉他他 會切成碎粒
將蛋黃攪拌後連紫菜同wasabi 一齊食☺️
覺得有啲似平時嘅魚生!
▪️雞肝醬多士 (2人份) $48
麵包多士幾香脆 雞肝醬濃郁唔會好腥🫶🏻
煙燻雞肉火腿他他|雞肝多士
煙燻雞肉火腿他他

🔹揚物🔹
▪️甘口嘉美雞全翼 $48 🌟
呢個推薦! 第二次都有encore
雞皮香脆唔油膩 甜甜地應該加左啲蜜糖🍯
食落咸咸甜甜 雞肉都幾嫩滑!

▪️炸日本山芋 $58/份
份都幾多 淮山口感爽脆
唔會炸到乾晒❤️炸粉都幾薄
點埋啲醬就正~
🔹燒牛🔹
▪️牛舌芯 $48
之前食 幾厚切 還不錯👌🏻 幾鍾意個口感
▪️鹽燒A4和牛三角腩 $68
油脂豐富 幾厚切~
▪️和牛雞內卵 $68 🌟
呢款嘅牛肉肉味感覺再濃啲☺️
入面卷住兩粒雞內卵
就好似平時食嘅雞蛋黃~ 係其中一粒會熟啲
和牛雞內卵

🔹野菜🔹
都有青椒、銀杏、粟米、淮山等等。
▪️田樂燒茄子$32/串
份量偏少 得三粒 不太推薦~
隔離有啲好似魚鬆點埋一齊食
個人最推薦粟米$22 🌽 有牛油香
粟米|杏鮑菇|車海老

🔹沙律🔹
▪️薯仔沙律 $68
薯蓉+溏心蛋 有流心效果!
不過都幾飽肚 建議share🤣

🔹甘味🔹
▪️焦糖番薯配雪糕 $48/半份
另外仲有個full portion $88
怕飽都係食半份先🤣不過都已經好多
番薯軟綿唔會有纖維~
最鍾意係面頭加左焦糖有燒過 脆脆地嘅口感🫶🏻

粟米|杏鮑菇|車海老
炸日本山芋 |薯仔沙律|芫荽雞胸沙律
焦糖番薯配雪糕
百香果梳打|蕎麥茶
吃串燒吃串燒囉🙋🏻‍♀️!!! 在網上有不少人介紹的 🇯🇵炭火地雞,是間備長炭日式串燒專門店😆。食物質素高,到訪當天人頭湧湧,沒有預約的朋友應該沒辦法入座了~ 店家地方寬敞,以串燒店來說,坐得相當舒適(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),一大班朋友相聚也沒問題。食物款式多,牛豬雞海鮮齊備,好滿足呢~ 「 雞翼🍗$32串 」餐廳選用上乘的嘉美雞做串燒,雞肉質素特別不同,肉質特別鮮嫩多汁。 「 免治雞肉棒🍖$38 」 口感軟彈的免治雞肉棒,沾上蛋黃後,更加美味哦! 「 味醂魚乾🩷$48 」 魚乾口感煙靭帶勁,味道甘甜,送酒一流。 「 鹽燒牛舌芯🥩$58 」 牛舌軟腍多汁,味道不錯。 「 鹽燒A4和牛三角腩😈$68 」 肉質軟腍鮮美,比起牛舌,脂肪更豐富。 「 親子丼❤️$58 」 強烈建議最後每人要一碗親子丼😍,雞肉肉質幼滑,雞蛋熟度剛好,入口香濃帶甜,配上日本米,好吃~ 「 最中餅💚$38 」 最中餅配抹茶雪糕和紅豆🫘,又脆又甜哦(≧▽≦)! 「 焦糖蕃薯配雪糕🍦$88 」 愛吃甜品的朋友記得試試焦糖蕃薯配雪糕啦💕! 面層有焦糖脆片,蕃薯粉糯又香甜,美味しい!!

「 雞翼🍗$32串 」

「 免治雞肉棒🍖$38 」

口感軟彈的免治雞肉棒,沾上蛋黃後,更加美味哦!

「 味醂魚乾🩷$48 」

魚乾口感煙靭帶勁,味道甘甜,送酒一流。

「 鹽燒牛舌芯🥩$58 」

牛舌軟腍多汁,味道不錯。

「 鹽燒A4和牛三角腩😈$68 」

肉質軟腍鮮美,比起牛舌,脂肪更豐富。

「 親子丼❤️$58 」

「 最中餅💚$38 」

最中餅配抹茶雪糕和紅豆🫘,又脆又甜哦(≧▽≦)!

「 焦糖蕃薯配雪糕🍦$88 」

2023-07-13